Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Dotaz na téma Layrton HIA a kondík - Klikni zde pro originální téma
Z-E-N-I-T
Zdravím... Vlastním tlumivku Layrton HIA, kterou používám na HPSku (250W) a z FAQ sem se dočet toto:

"Pokud budete např. přesto používat HIA tlumivky musíte vzít zřetel na hodnotu kondenzátoru… např. HIA 250W –20uF na rozdíl od SAPI 250W – 32uF."

A "problém" je ten, že já mám zapojený kondík s hodnotou 32uF. Tak se chci zeptat co to pro mě znamená... Pomůže někdo?

Thx guys...
Morgan
No proste a jednoduse kup kondik s mensi kapacitou,nejlepe asi tech 32 mikro farad a vymen ho za ten stary.
Z-E-N-I-T
Otázka zněla jinak... A možná kdybys četl, tak bys přečet že já těch 32 mám teď, ale FAQ udává, že bych měl mít 20! Neptám se co mám udělat, ale co to pro mě znamená, když na HIA pofičim 32uF!
dejv
Znamená to pro tebe že 32uf menší odběr el.
klidně ho tam nech.
Kondenzátor se vřazuje kvůli odrušení spotřebiče a vrácení jalového výonu do sítě.Samozřejmě jsou i jiné kondenzátory,ale o to tady nejde.
bassman
Ja tam mam zapojene dva kondenzatory 16uF,je to tak originalne zapojene
a udajne to eliminuje blikani (flikr) emitovaneho svetla. Ja bych se chtel zeptat jestli to nejak negativne ci pozitivne ovlivni rostliny?
dejv
Když se nebudete řídit dle doporučení výrobce tak zhynete a jestli nemáte prachy na nový kondík tak nesvite...Hihi.Výbojka svítí i bez kondíku a výnos je stejný!!!
Joly
citace:
Původní příspěvek od m©¤
Hezký den,
doporučený kondenzátor pro standartní (pokud není specializovaná jako germicidní nebo UV) vysokotlaké metalhologenidové výbojky je 32 uF a doporučení, které říká něco jiného je mylné. Kondenzátor se neřídí podle tlumivky, ale podle výbojky, tako diskuse již probíhala v tématu Osvětlení. U sodíkové výbojky pak na stejnou tlumivku použijete při stejné watáži 20 uF kondenzátor. Tlumivka je stále stejná na MH i Na výbojky, ale výbojka má jiné vlastnosti a proto se řídíte dle doporučení výrobce.


Zdravím,
Tlmivka je vlastne cievka s jadrom, ktorá má určitý odpor, ktorá určuje aj celkový výkon (prúd) ktorý tečie do výbojky a tam sa premieňa na svetlo. Je to vlastne obmedzovač el. prúdu špecifický pre daný výkon, čiže púšta do výbojky len tolko výkonu kolko potrebuje (150,250,400W...). Ak by tlmivka nebola použitá, znamenalo by to velmi velký prúd pre výbojku.
A práve tlmivka(cievka) spôsobuje fázový posun napätia voči prúdu, ktorý sa za napätím oneskoruje. Preto sa používa kondenzátor, ktorý spôsobuje opačný fázový posun ako cievka, čiže kompenzuje posun napätia voči prúdu.
Vliv fázového posunu určujeme tzv. účinníkom (cos ϕ ) jeho rozsah je 0-1. Čím sa účinník bribližuje jednotke tým menší vzniká jalový výkon ktorý sa musí kompenzovať v elektrárni a zbytočne zaťažuje vedenie. Jalovým výkonom teda nemožno konať prácu a záleží len od nás či tento výkon budeme kompenzovať vhodným kondenzátorom alebo sa bude musieť vracať späť po vedení do zdroja.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma