Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
El. instalace v byte. - Klikni zde pro originální téma
Alcatelx
Ahoj.
Mam mensi problem, respektive mysli, ze mam.
Bydlim v klasicke cihelne bytovce kde je snad od doby vystavby stejna instalace zasuvek - seriove zapojeni, mysli,ze seriove,nejsem elektrikar a fyziku sem nemel od zs, ale kdyz vyradim jakoukoliv zasuvku, nejde zadna jina... Obcas se stava , ze kdyz se sepne nahodou najednou napr. boiler+mikrovlnka+domaci kino apod. tak natvrdo vyhodi jistic(jedine co sem na nem nasel je udaj 500v 10A).
No a bojim se nahodit planovanou 400w skrin z tohohle duvodu. Potrebuju nejakou radu jak vyzkouset kolik toho ten jistic snese, protoze
kdyby mel pri sepnuti pokazde vypadnout tak je to samozrejme v prdeli a skrin na nic. Zajima mne co je urcujici pro vypocet zatizeni atak. Proste nevim jestli ma stavba skrine v tomhle pripade smysl nebo ne, nebo jesli snizit wataz ci co, ale to se mi vubec nechce :)
Diky za reakce, mozna resim blbost, ale myslim ze ne. .. tak pokud ste mel nekdo podobny problem ,piste..

Peace.
Nertoritor
ahoj... k tomu jistici co ti vypadava... pokud to je jistic pro zasuvkovy obvod- kdyz na nem mas mikrovlnku a domaci kino tak urcite ano tak pro zasuvkove obdovy by mel byt jistic 16A ty tam mas pouze 10A.. proto ti pri vetsim odberu vyhazuje... o bojleru ani nemluvim protoze takova vec jako boiler by mel bejt pripojenej na samostatnym jistici. jinak vice zasuvek je pripojeno paralerne a ne seriove... tim ze jednu "vyradis" to chapu jako ze v ni odpojis draty tak automaticky napeti nejde do dalsich protoze jsou takhle pripojene... pokud chces urcitou zasuvku odpojit tak v ty krabici musis nasledne spojit do sebe draty se stejnejma barvama (cernej s cernym a modrej s modrym + pokud tam mas zlutozelenej tak s zlutozelenym) jinak pokud chces zasuvku odpojit tak to udelej tak ze odpojis akorat cernej a spojis ho k tomu druhymu cernymu co vede k dalsim zasuvkam... modrej a popripade zlutozelenej jestli tam je muzes nechat klidne k ty zasuvce pripojenej. Je jasny ze revizor by z tvojeho rozvodu radost urcite nemel... pozvi nakyho znamyho co do tohodle fusuje a nak se s nim dohodni... nejlepsi co muzes udelat ;)
Skatersoft
Čau hele to se mi taky stává i když nepěstuju indoor není na to čas mě to padalo když sem měl zapnutou myčku mikrovlnku a třeba televizi a vyřešil sem to tak že sem pozval elektrikáře aby mi přehodil zásuvku z míchačky to je taková ta velka s hodně dírama nerozumím tomu jo ale nák tak to vypadá většinou sou někde ve sklepě tak stačí si ji natáhnout nahoru a na to můžeš připojit vše co máš doma nebo aspoň ja sem na to naházel to nejdůležitější aby to nepadalo a nepadá to je moje řešení a nebo si natáhnout prodlužovačku z jinýho okruhu ))) at´ se ti to nák podaří :)
weider
ta zasuvka s hodne dirama je na 380v. Su tam 3fazy, pracovny vodic a zem.
dvorka.v
Takze je to tady celkem doreseny..jen bych mel pripominku k omu jistici..rekl bych ze tam budou jeste ty stary cerny jistice z kontrolni pacickou...jsou tak stare ze po te dlouhe dobe pouzivani se vyhreje bimetal uvnitr jistice a pak se muze stat ze jistic vypadava driv jak pri odberu nad 10A.Jinak samozrejme klasika je 6A,10A svetla a 16A zasuvky.Hlavni jistic by mel byt podle bezneho pouzivani 3x25A.
Alcatelx
Nertoritor/dvorka.v: Je tu presne ten typ jistice co popisujes, takze vymenit?
No promluvim s nejakym elektrikarem a uvidime. Doufam ze takova prestavba nepotrebuje nejakou atestaci bezpecnosti od Cezu nebo tak neco. Aby mne zasuvka nestala nakonec nejvic :)
Alcatelx
Skatersoft : Na takovou obkliku tu bohuzel nemam moznosti. Tezko prosit sousedy jestli si muzu protahnout kabel rohem jejich bytu haha hezka predstava.
dvorka.v
ten jistic co vypadava vymenit za novej a pokud mozno silnejsi...aby byl na 16A jo a vypadava ti i hlavni jistic..tusim ze je na chodbe?
Alcatelx
Jestli mis ten co je uplne mimo byt , na chodbe, tak ten nastesti ne, problem konci nad nasim prahem. Dnes kolega z prace ,puvodne elektrikar, konstatoval, ze jsou v pici i kabely ve zdi, rikal neco o levnem Polskem hliniku, pokud se nemylim. Cihal sem na to a sou pokryty nejakou oxidaci bilozelenou-chemicky bilozelenou. Lamou se jak svine .izolace v riti . Nic moc. Skoda ze sem utopil fotak. I dost pravdepodobny sekani do sten v byte pri normalnim uzivani by mohlo leckoho pobavit :)
Nertoritor
no jak sem si procet tvoje prispevky tak v tvym byte bych fakt bydlet nechtel :) napis podrobnejsi ifo o byte a instalaci v nem... myslim kolik misnosti apd. kolik jisticu (pro svetla a zasuvky) z toho co pises sem pochopil ze na vsechny zasuvky mas jeden 10A jistic :) mimochodem pocitej s tim ze pokud koupis uplne novej jistic tak ty se montujou na takovy listy... a tu listu urcite ve stary skrini mit nebudes :) ale muzes se pokusit sehnat nejakej zachovalej starej 16A... me se tehle veci nedavno valelo doma rance... ale letelo to do popelnice :) a dyznak i pripis jakej jistic mas na chodbe.. myslim hlavni
Alcatelx
Takze byt 3+1 ,cihla, osobni vlastnictvi, bejvalej druzstevni.
Ta skrinka je v bilim plastu a v ni z leva-svetla (10A), sporak (20A - vypada to jako tri spojeny jednou packou), zasuvky (10A) a bojler(10A)-na zacatku jsem psal, ze vypadava i bojler ,ale to se nikdy nestalo, blbost,sorry. Vedle je jeste cerna krabicka s napisem STYKAC . Jinak vyrobce nebo typy vubec nevim, bez demontaze nevidim zadny vyrobni stitek nebo jiny oznaceni, akorat na tom sporakovym je pasno typ ITV. , ale ted koukam a je na jednom znak blesku a napis SEZ, mozna vyrobce no. Venku pred bytem je pristupny panel se stejnyma jisticema jako tady, pro kazdy byt na patre(3) zvlast , jistice na zasuvky tam jsou 16A-zmrdi ven je daji ,nam ne. Pak taky zamcena "plechovka" s elektromerama (Krizik Presov) . Nevim jestli to jsou hlavni ,nebo je jeste nekdo neco.. Sem ujetej na ruznou digitalni techniku, ale takovyhle veci mi nerikaj ani prd, zatim, cerpam teorii kde se da.
No jak rikas, ze bys tu bydlet nechtel, tak mame hezky byt, ale jak se ukazalo jen na povrchu , uz se tesim az se treba ozve voda nebo plyn ,,ty vole..
Rory
ne že bych tomu rozuměl nějak extra, ale ve zkratce. V něčem takovym bydlí moje tetka (krom toho že maji plynovej sporák) pač elektrickej by to už opravdu nezmáklo.
Jistič na 16A si tam !NEDÁVEJ!, pochop nějakou F-ci tam ten jistič má a když slyšim jaký tam máš dráty (pasivovanej hliník) tak s ti snadno muže stát že vyhoříš, bará máš starej nejmín 30let, pač jinak bys měl pravděpodobně Měděný dráty.
řešení?? no až bude schůze majitelů bytů (nebo jak si řikaji) tak se zeptat jestli by tam byli lidi pri řešit nějak hromadně tuto nepříjemnost=získaz stavební povolení-vysekat zdi a rozvody a předělat na pořádný, silný a hlavně Měděný vodiče.
nebo se do toho pustit sám=získat stavební povolení, a zaplatit to....
novej jistič si tam dej ale jen 10A, opravdu se muže stát že u 16A vyhoříš.....

PS: sorry že sem tě asi moc nepotěšil
Nertoritor
no jisty riziko tam je :) bejt to muj byt tak uz to je v medi, samozrejme nova skrin s jisticema, proudovejma chranicema a nejakou tu prepetovou ochranu bych tam taky dal... ono mit hezkou fasadu na prohnilim zakladu neni dobry... ale kvalitni elektroinstalaci a podobny veci navsteva asi tezko oceni :)
Alcatelx
To Ror: Jo s tim jisticem mas pravdu, jestli sem to dobre pochopil tak ten 16A by do tech starejch kabelu povolil poustet moc-prehrati a moznost zapaleni izolace, plastu ve vypinacich a tak ze ?
S tou kolektivni opravou nevim nevim, mam za to ,ze uz dost lidi si tu delalo rekonstrukci na vlastni pest, protoze to bytove druzstvo je docela zvlastni organizace.

Stavebni povoleni na sekani do zdi? To jako fakt?U tak maleho zasahu? Predpokladam, ze ho vydava stavebni urad .?
Muzu rozsirit thread jeste o rady jak na byrokracii a celkove statni aparat v civilnim zivote , nastrahy a svizele :)
novaczek
Nepřehánějte. Mam tu všude taky hliník a elektrikář mi tu normálně vyměnil 10A za 16A (mikrovlnka to shazovala), od ty doby ok. A na chodbe byva silnejsi (zpravidla 20-25A) z duvodu, aby v pripade pretizeni okruhu doma nepadal i ten na chodbe.
van blade
alcatelx: stavebni povolení na opravu elektroinstalace je blbost. to nemusí jít ani na ohlášení, normaálně si to můžeš udělat kdykoliv. akorát dobrej nápad je třeba oznámit to sousedům, že budeš dělat bordel s kangem po baráku.
Rory
no s tim stavebním povolením se to nedá říct obecně, jde o to kolik a jak se to bude dělat, jestli se bude předělávat elektroinstalace co vede do baráku (to jako v zemi) tak tam to myslim na povolení je, pokud budeš dělat od tý skříně v chodbě dál tak tam asi ne (my máme družstevní byty ne ve vlastnictví, a tam to musíš ještě řešit s družstvem). přesněji se to musí zjistit, ty sousedy to taky chce ošetřit pač jekmile se do toho vloží státní orgány tak to je konec...
co se týče výměny toho 10A jističe za 16A tak pod to se ti taky musí někdo podepsat (elektrikář s potřebným vzděláním), to nejde že přídeš ráno vyměníš a večer pohoda... kdyby to chtlo tak pojištovna nic platit ebude a kdyby se někomu něco stalo tak tě zavřou...
van blade
no prave, ze se to dá říct celkem přesně. na přípojku do baráku je potřeba, ale o tom tady nikdo nemluví. tady se jedná o zásah za tvým elektroměrem nebo rozvodnou skříní. když máš družstevní barák, tak potřebuješ souhlas družstva jako majitele objektu - i když u takové maličkosti jako výměna jističů o tom lehce pochybuju. neplést prosím dohromady se stavebním povolením - úřady atd.
samozřejmě tu výměnu musí dělat odborník a podepsat ti revizi.
Rory
JJ asi máš recht a uznávam že sem s tim stavebním povolením asi přestřelil (já už viděl celej barák auf 50 dělníků jak jedou s kangama po zdech...)
ale samozřejmě by mě zajímalo jak to bude pokračovat a jestli se chystá do tý el.instalace, nebo se to pokusí nějako přežít na současném stavu a holt nepoštět 10 věcí najednou (je to o financích) problem tědle domů je že se při stavbě většinou pospíchalo pač lidi chtěli bdlet a vubec se nepočitalo že za 30 nebo kolik let bude mít každá domácnoust X zpozřebičů... tenkrát byla jedna televize, rádio, sporák, lednice...a to už bych řekl že byl celkem luxus (no a ještě pračka)
Jahudka!
No,10 amper jistic ti utahne cca 2000w.U hlinikovejch dratu je nejhorsi oxidace,takze bych ti doporucil ocistit ty draty pod sroubkama,dotahnout vsechny cokolady a spoje.Skrin bych zapojil hned do prvni zasuvky v serii.Pak nehrozi,ze pod nejakou zasuvkou budes mit prechodovej odpor kvuli kterymu nasledne vyhoris.Davat silnejsi jistic je sice mozny,ale je treba v potaz brat prumer a stav kabelu co mas doma.Kdyz na to nebudou dimenzovany,budou se zahrivat a proste muze bejt pruser.Nejlepsi by bylo to primo od jistice ke skrini natahnout cely novy novy v medi.
WhiTe
presne jak rika jahudka....... + obcas se davaj kabely do ruznych trubek, takze by nemel bejt problem je vymenit ... kdo nema trubky musi sekat... na 16 jistic musi bejt bud 2,5mm2 med, nebo 4mm2 hlinik ... jestli tam mas prurez 2,5mm2 tak tam tu 16A urcite nedavej !!!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma