Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Neco z novin na zamyslení - Klikni zde pro originální téma
ddevil
Marihuana: pohled sedmnáctiletého


Člověk si plně uvědomí krásu a půvab češtiny, až když v ní začne mluvit o marihuaně: za posledních pár let vznikla spousta novotvarů anebo aspoň přenesených významů – roští, hnůj, molitan, raketa… no a hlavně tráva a zelí. To byl ale jen malilinkatý postřeh na samý začátek – tenhle článek není o kráse naší mateřštiny; rád bych se v něm věnoval něčemu daleko aktuálnějšímu a nejspíš i důležitějšímu: vztahu dnešních „náctiletých“ (čímž mám namysli hlavně generaci 1980-85) k marjáně.

Česká společnost by se (alespoň co se této problematiky týká) dala rozdělit do tří „chlívečků“: na ty, kteří marihuanu odsuzují jako jakoukoli jinou drogu, ty, co se sice v jejím kouření nevyžívají, a přesto „huliče“ tolerují, no a pak ještě na lidi, kteří marihuanu sami kouří.
Tohle jste dřív mohli vidět na polích mnoha JZD - pak se ale přišlo i na alternativní využití a z mimořádně užitečné rostliny se stala nejnenáviděnější kytka světa

Nechci tady zkoušet svou schopnost odhadu a k jednotlivým skupinám přiřazovat procenta – nejsem sociolog, ani jasnovidec. Tipnul bych si ale, že zatímco poslední část populace tvoří relativně malou menšinu, první dvě skupiny jsou prakticky stejně silné.

Nejdřív ke skalním odpůrcům marihuany: nechci nic zevšeobecňovat, ale většina z nich by se dala popsat asi následovně – věk nad čtyřicet let, děti jsou už pryč z domu. O trávě slyšeli ve zprávách TV Nova jako o toxické, životu & společnosti nebezpečné droze, za jejíž přechovávání (a nedejbůh i konzumaci) hrozí (po právu) mnohaleté tresty. Odpůrce-marihuany-muž miluje pivo, odpůrkyně-marihuany-žena snad mexickou telenovelou. Učebnicový příklad maloměšťáctví.

Lidé tolerující marjánu jsou obvykle o něco mladší, relativně sečtělí a společensky žijící tvorové. Vědí, že společenská škodlivost marihuany je ve srovnání s alkoholem mizivá, zdravotní komplikace spojené s jejím kouřením jsou sotva desetinové ve srovnání s tabákovými výrobky a závislost na trávě prakticky neexistuje. I když jim asi spousta kamarádů jointa nabízela, pokaždé odmítli – nejspíš proto, že „to nepotřebují“.

No a teď už k poslední skupině lidí, lidově řečeno huličům. Drtivá většina z nich není starší pětadvaceti let – marihuana je droga mladých (pokud se dá vůbec nazvat drogou). Někteří začali kouřit z prosté zvědavosti, někteří potřebovali antidepresivum (pokud to ještě nevíte – prakticky jediným účinkem marihuany je to, že se „cítíte být v pohodě“, ve velkém množství může způsobit slabé halucinace). Jen málokterý z nich vypadá tak freestylově jako Jirka Macháček v Samotářích - na drtivé většině z nich není poznat, že si rádi dopřejí pořádného jointa.

Jádro pudla je v Česku zakopáno v tomto jednoduchém faktu: maloměšťáci jsou jednoznačně „nejhlučnější“ částí obyvatelstva; mají své zastoupení v parlamentu (viz zákon o držení drog, ve kterém je marihuana hodnocena prakticky stejným metrem jako pervitin nebo heroin), u soudů (několik lidí dostalo za pěstování trávy trest srovnatelný svou délkou s trestem za vraždu nebo znásilnění…) i mezi novináři, což je zdaleka nejdůležitější.

Vždyť by přece stačilo, aby se třeba v Televizních novinách na Nově objevila některá z „pozitivních konopných zpráv“: o legalizaci marjány v některé ze západních zemí, prokázání neškodnosti téhle „drogy“ na lidském organizmu (jestliže se na tom shodli i vědci z Oxsfordu, asi to bude recht…) – anebo třeba recept na nějaký koláček…

No… a namísto toho se docela obyčejní huliči trávy označují za feťáky a běžně se o nich mluví jako o odpadu společnosti. Chodím na gympl – na jeden z nejlepších v Brně. Marjána je tady úplně normální záležitostí; kouří (anebo konzumuje) ji o něco víc lidí, než kolik jich holduje cigaretám – padesát, šedesát, sedmdesát procent, těžko říct přesný číslo. Od šprtů po propadlíky. Nikomu to neleze na mozek, nikdo se přes ni nedostal k tvrdým drogám – což je mimo jiné častý argument pro její zákaz. Dvě třetiny gymplu kouří – dvě třetiny gymplu natvrdo porušují (pitomý) protidrogový zákon. A přitom naše škola každoročně vykazuje víc jak osmdesátiprocentní úspěšnost svých maturantů u přijímacích zkoušek na univerzity…

Co s tím? Nemyslím si, že by optimálním řešením byla totální legalizace. Česká společnost ještě není připravená na „konopný Petry“ v trafikách. Lepší by, podle mě, byla tichá tolerance marihuany ze strany policie a úřadů – raděj se zaměřit na boj s opravdovou toxikomanií, než předčasně sklízet bezbranným nešťastníkům jejich malý políčka.

Až má generace pořádně dospěje a najde si svý zastoupení v parlamentu a orgánech veřejné správy, všechno se tak trochu změní – aspoň co se týká konopí a marihuany. Konečně většině obyvatel dojde, že na kouření trávy není absolutně nic špatného – stejně jako na pití piva (to jsou přece taky bylinky, no ne?).

Článek bych uzavřel zmínkou o jednom čerstvém případu „šíření toxikomanie“. Z té byl obviněn šestnáctiletý kluk, který svým kamarádům udělal marihuanový bramborák. Teď je z toho monstrproces, který ho asi poznamená na celý život…

Tak s chutí do toho, úřední šimle: udávám svou babičku, že mi od mých pěti roků peče rumový buchty. Deset let těžkého žaláře to spraví, ne?
marc
Z jakyho periodika to je ?? Peknej clanek. k+
juleni
Sveta pravda. Uz sa neviem dockat, ked bude spominana generacia zastupena v prislusnych organoch a konecne dojde k pozitivnej zmene...
Lionhead
K+

Mimochodem trávu sem začal hulit teprf nedávno (ale poslední čtvrtrok už sem neměl ani špíček)...takže se řadim do tý 3.skupiny obyvatelstva...ale...co kdyby tráva byla legalizovaná?! Co potom??? To by si ji každej moh pěstovat jak se mu zachce...nejlepší na tom "nelegálnim" je to, že to pěstujete třeba potají doma a *skoro* nikdo o tom neví...nebo na políčku (tam je to ale vo hubu) - na co by byly "tajný úkryty pro pěstování trávy", když by to bylo legální??? To by sme si z pole obilnýho/kukuřičnýho/pšeničnýho/a-tak-dál...mohli udělat pole konopný a fšichni by drželi hubu...takhle byste si zaseli 500 kytek a hulili ste vod rána do večera - to NEJDE!!! Nejlepší je pěstovat tak 1-25 kytek s láskou než 500 bez lásky...vono vlastně záleží na VÁS jakou to bude mít qalitu (z White Widow se může vyklubat pěknej šit když se o ní nestaráte, naopak z nějakýho NoName nejnižší třídy se vám podaří VAŠÍ PÉČÍ udělat bezva-supr-model) dyť de vo to to vychutnávat a užívat si...

tohle je můj názor
marc
Lion : Chapu tve argumenty, ale proste tohle vsechno ja klidne venuju v prospech tech lidi, co kvuli ganje trpi, protoze je spolecnost odsoudila.
Tim
Hašiš jako utišující prostředek na rakovinu
Výrobek GW Pharmaceuticals má ulehčit pacientům od bolesti

ČTK

LONDÝN, 16. ledna 2002 - Britská firma GW Pharmaceuticals chce nabídnout nemocným, kteří trpí bolestmi v posledním stadiu rakoviny, preparát, který obsahuje hašiš. Lék by se měl aplikovat sprejem na jazyk.


GW Pharma má již od britské vlády licenci na pěstování konopí. Hašiš, který se z konopí získává, již firma úspěšně zkoušela u pacientů s roztroušenou sklerózou a poškozenou míchou. Užívání hašiše je sice nelegální, avšak mnoho Britů trpících bolestivými chorobami dlouho bojuje za jeho využití v medicíně.

Testům se podrobí přes sto pacientů, kteří jsou v posledním stadiu rakoviny a trpí bolestmi, na něž běžná terapie nezabírá. Testování proběhne ve více než dvaceti střediscích po celé Británii. Pacienti drogu nekouří, ale ve spreji si ji aplikují pod jazyk. Pokud budou testy úspěšné, mohlo by mít z hašiše prospěch 40 procent pacientů trpících rakovinou.

"Pokud se GW Pharmě testy osvědčí a úřady jí hašišovou terapii schválí, stane se první svého druhu na světě," připomíná její ředitel Geoffrey Guy. Společnost předpokládá, že o schválení preparátu zažádá v příštím roce. Na předpis by pak měl být k dostání začátkem roku 2004.
Výdaje do výzkumu a vývoje GW Pharma loni zvýšila na 6,6 miliónu liber. Předloni to byly rovné dva milióny. Letos firma počítá s dalším nárůstem investic. Akcie firmy v současnosti stouply o 1,3 procenta na 116,5 pence.

Ve minulém finančním roce končícím 30. září GW Pharma prohloubila ztrátu před zdaněním na 7,2 miliónu liber (10,4 miliónu dolarů) z 2,3 miliónu v předchozím roce. V červených číslech firmy se odrážejí plánované výdaje do výzkumu, vývoje a administrativy.

http://www.lidovky.cz/clanekekonomi...9_ekonomika_bbb

Zrejme se tady uz nebude rikat stara byrokraticka anglie, ale tento stat se cim dal tim vice priblizuje me predstave o pruzne reagujici vlade a otevrenych hlavach. Neni to dlouho co Britska Monarchie snizila tresty za Marihuanu na minimum zhruba na velikost listku za spatne parkovani.
Ted me tak napada, asi je cas investovat do akcii:-$

hmmm skvely clanek ddevile k*



[Edited by Tim on 22-01-2002 at 07:03 AM]
hh-top
Skvělý článek. Při řazení do kategorií by se dalo tu a tam něco povytknout, ale pro účel argumentace to nijak nevadilo.
Ano, tráva je démonizována ze zcela zištných (oni tvrdí, že nezištných)důvodů.
Ano, cesta dopředu vede jen shluknutím do houfu a aktivní obranou. Politické strany jsou totiž na rozdíl od trávy zcela zákonné a vlastně jsou v demokracii jedinou možností, jak se malé skupiny mohou postarat o ochranu svých zájmů. Dealeři za nás lobovat nebudou, nejsou padlí na hlavu.
Ano, jednoho dne bude mnoho polí a políček oseto konopím a na Groweru budou viset inzeráty typu: Vyměním libru Kutnohorské veselé za deset deka Sbohem rozume!

V houfu a s úsměvem jde všechno lépe, dejte mi vědět až dozrajete.
hh-top
Je to tak, v modernosti myšlení na téma "drogy, společnost a zákony" jsme už příslovečných sto let za opicemi. Kdysi jim (našim mocným) stačilo dělat liberální zvrhlíky jenom z Holanďanů, teď se díváme do dírky i Britům, Švýcarům a ostatním, "travně rozvojovým" zemím.
Poj'dme si tady pamatovat jeden z hlavních úhlů, pod kterým budeme s průdy bojovat.
Tráva a její deriváty jsou mocné farmakum, které umí oslovovat neduhy a stádia, pro jiná farmaka nedostupná!
Druhý směr argumentace by IMHO měly být ekonomické a společenské výhody "kontrolované výroby a prodeje."

Kdo nehulí s námi...!
ddevil
dekuji za karmove dary, ovsem nejsem si jisty jestli ta karma patri mne, kdyz jsem to pouze sprostredkoval.... vsechnu sem ji vzal a odeslal panu redaktorovi, jednoho nejmenovaneho internetoveho magazinu.... mam vam pry za ni podekovat.........díky....

ale to ni to co sem chtel napsat..... prave si na ICQ povidam se svym kamosem a ten prave prohlasil ::::::: cituji
,,..........Presne jak to definoval kamos. Kazdy z hulicu nakonec dospeje do stadia, kdy neni schopny se bavit o nicem jinem. V tom okamziku se z neho stava troska a spolecensky naprosto nepouzitelny material. ,,

Konec citatu. Mam tu nemoc jenom ja? ze posledni dobou mluvim vyhradne o huleni?

hh-top
Zamilovaní mluví vždy o předmětu své lásky, ať milují trávu, prachy nebo pánaboha. A řeč není o trávě, ale o tom, že jsme za ní honěni zákonem. Jinak by na to řeč nepřišla, neboť bychom mírumilovně pukali, či se na to těšili. Ahoj.

Kdo nehulí s námi, ať si hulí s kým chce!
ddevil
Tak díky teda...necim podobnym sem mu argumentoval taky a tys mi to potvrdil ..... Kazdy holt mluvime o tom co nas tizi a nebo o tom, o cem vydrzime mluvit hodne dlouho.......(bylo by preci trapne zavest ve spolecnosti rec na tema politicka situace na panenskych ostrovech a vedet o tom jen to, ze nejake panenske ostrovy existuji...)
No a ctenari Growera se holt chte nechte den ode dne stavaji odborniky v oboru marihuana..... :)
hh-top
Musíme ale nejdřív hrozně zkouřit Dr. Smoke a Lota a vyrazit z něj, kde k tomu titulu přišel. Pak se přihlásíme na postgraduál, on nám potvrdí praxi a budeme v tom honěný. Pak si najdem teplý místečka ve státní správě a s Aaronem budeme sestavovat statistiky o úspěšnosti našeho boje proti lidské přirozenosti. Walhalla bude dělat mluvčího, Breeder to vezme po Fenclovi, Vysmátá po Buckový a já budu stínový prezident....
Dobrá tráva od Bumeláka mi rozvazuje klávenici, asi mě někdo brzy klepne přes slabikář. Ale prdel musí bejt, kdyby na chleba nebylo. Navíc, my Češi si ty nejvážnější věci stejně říkáme jenom žertem. Alespoň IMHO.
PS. inspirován výše uvedeným, změním svůj podpis. Sbohem Monty, přízraku australské poušti, spi klidně. Sejdeme se u Dr@Kotoučka!
ddevil
Co dodat,.... kdyz to tak krasne vypovida o vsem. Bylo receno vse. Jakekoliv dalsi zasahovani do kontextu dnesniho kratkeho zamysleni by bylo z meho pohledu jen bohapustym zvastanim a omílaním neceho co jiz bylo vyrceno. Haugh..... dohovoril jsem....

díky slunce, díky země, díky přírodo, děkuji ti můj stary dobry 4 roky stary outdorovy no name modeli.....

za tri mesice se s tvymi potomky zase projdu jihomoravskymi luhy a háji a venuji ti tímto svým cinem tichou vzpomínku , a věz, ze s tvymi dětmi v nich poroste i kousek tebe. At jsi jeste dlouho zdráv a dobrý i se svými dětmi i celý tvůj rod....

Jeste jednou................................................
DEKUJI
Walhalla2000
WoW co dodat... snad jen karma pro pro naseho rudeho dablika... a pro mudra cirkla... neeee. vlastne Dr@kotoucka... ale stejne se mi bude styskat po starem dobrem Montym...

snad vam pujde karma namacknout... mam ten dojem, ze vam ji davam kazdou chvili...

kdyz vy jste kluci zlati tak uzasny...
Maw
Na sto pro.. stebou souhlasim .... k+

_____________________

I love Mary Jane
tomy
SR

MUSIA VSETCI SKAPAT.
nemam rad sucastnu politiov co sa len obohacuju na inych ludoch kradnu , klamu .. ci je tam dzurinda ,meciar ,fico atd..
viete co vyhlasil fico aby si naklonil mladych ludi na svoju stranu ze bude bojovat za legalizaciu. HOVNo je to obycajny populista.
myslia si ze nanich ikto nema ze mozu si jazdit najebany a nikto im nic nemoze . a na obycajnych ludoch sa vsetci vyvrsuju..

inac momentalne mam podmienku na 12 mesiacov .
viete zaco?
bol som na vojne , hulil som. vsetci to omne vedeli (ti co tam boli vedia ze je to horsie ako na dedine) a ked som mal ist do sluzby tak dosli zamnou fizli prehladali ma nic mi nenasli okrem semien, ale zobrali ma na vysetrenie do nemocnice odobrali mi krv a do sluzby som samozrejme nenastupil.
vysvetloval som im ze som hulil pred niekolkymi dnami ale oni stale (zelene tupe mozgy) kde mas tu marihuanu ,kto ti ju predal. nejaky hajzel co sa tvaril predomnou ze sa nic nedeje ma natrel (ma stastie ze som sa nedozvedel kto to bol).
ked som dosiel do civilu tak mi dosla domou obsielka ( vobec sm ju uz necakal) a bolo to premna ako ladova sprcha. obzalovanie z trestneho cinu
!!!NEUPOSLUCHNUTIA ROZKAZU !!! sadzba 1-3 roky natvrdo.
bohuzial musel som si najat pravnika . po vojne som vobec nemal prachy takze som bol na 3 mesiace financne odpisany.
nakoniec to dopadlo tak ako to dopadlo, som rad .
prezil som si par dobre paranoidnych mesiacov a zato dakujem tomut tzv. statu.


iJoJo
Je to tu nahovno, hajzli su to, Slovaci nikdy neotvoria hubu, a bude to tu horsie. Neboj, najprv boli hyeny, tie pozrali vsetko (podniky), po nich prili Supy, teraz pridu mensie vtaky (Fico), po nich pridu este dalsi.
Ludia s tu budu zatvarat, buzerovat, im sa nestane nikdy nic.
Trava na Slovensku nebude nikdy legalizovna, co legalizovana, ona nebude ani dekriminalizovana, ale nadalej budu ozraty policajti a poslanci na autach zrazat nevinnych ludi, nestane sa im nic, budu sa smiat nadalej.
A mladi ludia budu coraz viac zatvarani, trestani a odudzovani.

To je moja vizia buducnosti.
A v spojenych statoch to bude zo zatvartanim pre marihuanu rovnka, tam vas zavru aj za to, ze ste zhuleny nakupovali a dozvedel sa o tom niekto a bonzol vas.
Xcel som ist tento rok do statov na pracu, ale ked som si precital malym pismom jednu malu podmienku na spodu prihlasky vetu (po anglicky):
ziadatel suhlasi s povinnymi testami na "drogy" (marihuana samozrejme prva). Tak som si to sakra rozmyslel.
Navyse, ziskaju o vas tak krasne udaje (O VSETKOM, su tam take veci na vypisanie, ktore by ste nepovedali ani svojej mame, nieto cudziemu cloveku).
WiB
Především pěknej článek ddevile!
Nemyslím si, že legalizace je nejlepší cestou (v dnešní době, později určitě ANO!). Já bych to spíš viděl v dekriminalizaci nebo tresty alá Británie - třeba 100Kč za každou kytku:D
Mně osobně by se nejvíc líbila dekriminalizace, protože by se skoro nic nezměnilo s tím, že by se nikdo nebál basy! Na legalizaci nejsme připravení (teda my huliči jo, ale ostatní obyvatelé této země). A taky by legalizace znamenala platit za ganju a políčka by asi taky nebyly povolený - zase by to řešily pokuty (Holland - až na to, že tam cajti jsou tolerantnější, takže nikoho zbytečně nebuzerujou).
Toť vše...
warial
Asi si devil karmy zaslouží.ale jak sám přiznává pouze kopíroval článek z novin.(ale pěkně a hlavně věcně).Myslím si ale že Marihuana se nezlegalzuje tím že se sebereme a půjdeme na protest odpálit Jointa před sídlo vlády.ani mediálním nátlakem typu marihuanových časáků nebo pořadů v telce.Je třeba si uvědomit že každý ůspěch s sbou nese i ztráty.Tím mám na mysli zabásnutý lidičky za to že někomu podají Jointa či upečou koláč.Podle mýho musejí zapůsobiit na legalizaci u nás nátlaky z vyspělých zemí jako např. Holandsko.Kdyby se třeba za nás někdo takovej postavil a podpořil vědecky prokazatelné studie o menší závadnosti (ve všech směrech) než je dost prokletý alkohol to by bylo z čeho vycházet...
Dude
sice ne k původnímu článku, ale taky z novin, konkrétně z Plzeňskýho deníku, jenom úryveček:

"Největší hrozbou pro školáky je ovšem čichání k toluenu, marihuana, hašiš a konopí." - prohlásila vedoucí střediska pro primární prevenci sociálně patologických jevů v Plzni Lenka Kastenová

tak ještě, že tu máme takový drogový odborníky :D
danielf
K+ za ten bezvadnej clanek ddevile
:)))))))))))))))))))))))))))
wwidow
Hele,přemejšlel někdo z vás vo tom,jaký to bude,když (a jestli) to bude legální?Jsme takovej národ,že huliči a nehuliči potáhnou za jeden provaz?Že ti "normální" nás nebudou mít neustále za feťáky a vyvrhele?Jde mi o to,že tadle společnost není připravená na procházky kolem marihuanových políček..V žádnejch masmédiích nikdo opravdu neřekne,jak to s trávou je...A nebude nám ta trocha ilegality chybět??
Šebík
Neexistuje u nás nějakej tištěnej magazín vo konopí, potažmo drogách? Já bych chtěl, aby byl v trafikách na pultech vidět nějakej takovej časopis, ale fakt dobrej, s výbornýma článkama, ze kterých se lidi něco dozvěděj. Už vidím krásnou velikánskou palici na titulní straně (místo nějaký pindy v plavkách). Prostě osvěta. Myslím, že by si to lidi koupili - minimálně ze zvědavosti.

Doufám, že by to nebylo nelegální...určitě se to dá dělat tak, aby to nebylo nelegální....To by helflo jako sviňa. Kdyby to chtěl někdo dělat....já bych spolupracoval.
-----------------------------------------
KONOPÍ - magazín moderních lidí
-----------------------------------------
gizmo
teda pánové, teď máme zrovna programování a přečetl sem si celý tohle téma... ani nevíte, jaxem rád, že někdo vytvořil tenhle server, kde si člověk konečně může přečíst něco duchaplnýho od lidí, kteří ví o čem mluví... rád bych taky dal něco do placu: stejně jako většina z Vás si myslím, že většina lidí v týhle republice není připravená na legalizaci hulení, protože naše země je nehorázným způsobem poznamenaná totalitním režimem, kdy bylo všechno neznámý zakázaný... když sem viděl v kině dokument o sex pistols, tak mě zarazilo, že v těch 60. a 70. letech to v anglii vypadalo asi tak jako tady před nějakejma 4 nebo 5 rokama... a podívejte se, kde teď sou... já jenom doufám, že s tou tolerancí hulení nebudeme opoždění o 30 let jako ve vývoji... to snad ale nehrozí, protože nastupující generace je už vnějším světem ovlivněna natolik (díky bohu..), že se pomalu začíná přizpůsobovat západním státům... bohužel se teda začíná přizpůsobovat i v některých nepochopitelných směrech, jako sou třeba ceny benzínu atd., ale o tom se tady vlastně ani bavit nechci...
Určitě by ale nebylo na škodu, kdyby se společnost začla dozvídat i některý pozitivní věci ohledně hulení, protože když se zeptáte lidí ve věku kolem 40 let, tak většina z nich Vám řekne, že o hulení ví jenom to, že je to přechodná droga mezi tvrdejma drogama jako např. heroin apodobně. To přece ale není žádná pravda, záleží jenom na člověku jestli se dostane do závislosti na nějakejch tvrdejch drogách nebo ne... ať mi nikdo neříká, že když dám někomu jointa, tak bude za měsíc brát heroin... to je pěkná hovadina. Ale vysvětlujte to někomu, kdo to chápat nechce...

Ještě bych se chtěl taky zmínit o SR... tam je to totiž ještě úplně o něčem jiným než tady. Já osobně o situaci v SR moc nevím, ale myslím, že tam s legalizací ani dekriminalizací marihuany jen tak počítat nemůžeme, protože tam sou ti politici snad ještě horší než tady (a to už je co říct)...

No celkem sem se rozepsal, ale doufám, že se to někomu bude chtít číst a někomu to něco řekne... díky za pozornost a mějte se co nejlíp!!!



(doufám, že to dává smysl :-))), ta paměť už není co byla :-))


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma