|
možná by bylo vhodné doplnit i hnojivo ze slepičinců |
|
|
|
No pro ty line tady je navod na fermentaci:
Fermentace:
Tady je návod, jak si můžeme doma vyrobit pomocí fermentací neboli kvašením pravý tabák:
Co je fermentace?
Fermentace je rozklad složitých molekul na molekuly jednodušší bez přítomnosti vzduchu a světla.
V našem případě jde o rozpad chlorofilu (způsobuje škrábání v krku, dělá kouř těžkým) na cukry. Chuť je potom jemnější a sladší.
Je potřeba zajistit aby k materiálu neměl přístup vzduch a aby byl v teple. Tím, že k materiálu nemá přístup světlo a vzduch nezačne plesnivět, ale fermentovat.
Postup:
Vezmeme neusušené listy tabáku a potravinářskou folii, pořádně se to zabalí (napěchuje, nesmí tam být žádný vzduch!!). Je dobré dělat takové koule o velikosti menšího vejce, pak se to vezme a zabalí do alobalu. Nesmí jít dovnitř světlo, musí to být ve tmě. Pak se to vezme a dá se to někam k trvalému teplu, např. dozadu na ledničku. Musí tam být nejmíň cca 50 °C! Tam se to ponechá 3 - 5 dní. Doporučuji tak třetí den to zkontrolovat, jestli to neplesnivý!! K tabáku můžeme přidat třeba vanilku, citronovou kůru apod., protože to ten tabák krásně ovoní! Asi po 5 dnu to vyndáme (tabák bude hnědý) a položíme na nějaký tácek ne na papír! A dáme to na 2 až 3 dny někam do tmy usušit. 2x denně je dobré to otočit kvůli dobrému prosušení z obou stran. Tím máme hotový tabák.
Ještě jednou doporučuji dát k tabáku před fermentací nějaké ty slupky třeba od citronu nebo pomeranče, neuškodí vanilka. Ale stačí dát tam toho trochu, protože se aroma fermentací několikrát znásobí!!
Místo folie to můžete dát také do sklenice. Podmínky připravy jsou pak úplně stejné!
Je možné, že se Vám fermentace hned na poprvé nepovede a splesniví to. Ale nezoufejte a zkoušejte dál! |
|
|
jirkavirago |
Dá se fermentovat usušenej a znova navlhčenej tabák třeba i nařezanej?? |
|
|
|
h'assassin:
no nefermentovane ke koureni je maximalni shit |
|
|
|
musi se tam ale potom pridavat chemky,
vazne, zkousel jsem to |
|
|
jirkavirago |
Po fermentaci tabák pořád smrdí jako seno co stím poraďte prosím.Pěstuji tabáček viržinský,listy jsem usušil a 5 dní fermentoval při 40C,po fermentaci mají krásně nahnědlou barvu,ale to je vše.Předem děkuji za reakci. |
|
|
Alik |
Jestliže sem to dobře pochopil tak se tabák fermentuje aby se rozložil chlorofil a tak nestačilo by ho vyvařit ve vodě a pak usušit? |
|
|
|
Alik >
nikotin je ale tak velice dobře rozpustný ve vodě.
Navíc jde o chut. |
|
|
|