Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

Stránky: [1] 2 
WhiTe LED grow BOX - Klikni zde pro originální téma
WhiTe
Nazdar lidi, uz dobry dva roky premejslim, ze si dam dokupy nakou poradnou bednu. Pomalu se zacinam davat do konstrukce tak tady je prvni alpha plan ;).
Takze, jak by to melo fungovat? Zacneme pjekne poporade c.1 je LED svitidlo, asi tak 1 dioda na cm2 - cervenych (chci 660nm/1.5CD/60deg), modrych (1.5CD, 460~465nm, 30°), a uv (jeste nevim, klidne si necham poradit jaky). Diody by mely byt rozprostreny po celem povrchu skrine.
Hned pod diodama asi 5 cm od stropu bedny bude sklo, ktere oddeluje ledky vzduchotesne od pestebniho prostoru.
Kyti budou rust v kvetinacich s keramzitem(c.3) ... Ten spodek (c.4 - voda, c.5 - vzduchovani a c.6 - vzduchovaci kameny) je jasnej asi vsem - jestli ne, tak muzu jeste vysvetlit.
Takze dal, c.7 je bomba na co2 (asi hasicak) s redukcnim ventilem, ze ktereho vede hadice do c.8 co2 sprch pres c.9 smycku z hadice kolem diod, ktere snad budou trochu hrat ;), co2 je bude ochlazovat a zaroven se bude plyn ohrivat. Mezi sprchama a "chlazenim" bude elektromagneticky ventil - ten na obrazku neni!
Pak tam mame c.10 a 11. To je pachovy filtr s vetrakem, ktery ma vtupni elektromagnetickou klapku (c.13). C.12 je vstupni vzduchova klapka vyrobena pravdepodobne z nakyho kusu (100x100x5mm) gumy pridelane zevnitr skrine - kdyz bude v bedne podtlak, tak se sama "odchlipne" a kdyz prestane tak se sama pritiskne.
Nakonec tu je co2 cidlo c.14 ktere bude hlidat mnozstvi oxidu uhlicityho ve vzduchu a ovladat klapku filtru, vetrak a el.mag vetnil s co2. Kdyz se bude vpoustet co2 tak bude filtr od stropu odsavat vzduch.
Rozmery pestebniho prostoru vidim tak 60x60x60cm (mozna veci). Cely pestebni prostor bude samozdrejme vzduchotesny a natreny na bilo ;)
Budou tam samozdrejme i cidla na teplotu, vlhkost, EC, PH, ... a asi nakej zvlhcovac a mozna i topeni. Cele to bude ovladane mikropocitacem, ktery bude zaroven zaznamenavat informace z cidel a popr. je posilat na usb do pocitace. chtel bych aby to cely zralo tak 300W
That's all, je to malinko future, nakej peniz to stat bude, ale snad to povali. Cekam na kritiku


pro jistotu rejstrik:
1 - LED
2 - sklo
3 - kvetince - kermazit
4 - voda
5 - vzduchovani
6 - vzduchovaci kameny
7 - co2
8 - co2 sprchy
9 - predehrati co2
10 - vetrak
11 - pachovy filtr
12 - saci ventil
13 - saci ventil el. mag
14 - co2 cidlo

a ted uz jen cekam na kritiku. THX
GrowLAMA
No hi-tech je to dobrej a urcite boxik poucnej jestli ho postavis, ale mam pocit ze vynalozeny penize nebudou primo umerny kvantite ani kvalite produktu. Jestli ti jde o usporu energie a kompaktnost tak bych urcite doporucil nejakou pestirnu ala G_man a jeho vscrog. tam je vynos vic nez jistej a cele se to vejde do 250W. Ovsem jestli to delas ciste z vedeckyho hlediska tak GL&HF.
WhiTe
GrowLAMA: hmm, o tu usporu tam ani tak nejde... i kdyz damozdrejme taky, de o to ze z toho svetla nejde tolik tepla -> je to bezpecny (nic od toho nechytne), muze se to udelat vzduchotesny (zadnej smrad a da se tam natlakovat to co2 ;), zadny huceni vetraku a navic si myslim, ze kdyz se ty ledky podchytej tak z toho bude o mnoho vetsi vynos nez z 250 sodiku, ktery se mi doma samozdrejme taky vali, ale fakt se mi ho nechce rozjizdet....
a btw hi-tech podle me vypada tase trochu jinak ;)
hogi
Nazdar. Návrh je to dobrej, jen by mě zajímalo jak to chceš vyřešit s vlhkostí (asi bude dost vysoká) a místo hasičáku bych ti doporučil svářecí bombu, protože nemá stoupačku, takže ti do systému nejde kapalný, ale plynný CO2...

Máš už vyhlídlý nějaký CO2 čidlo? Právě nějaký pěkný s napěťovym výstupem bych potřeboval taky...
WhiTe
hogi: cuz, ohledne tej vlhkosti mam v hlave takovou ideu dat dokupy jakousi vysousecku, ale doufal sem ze to nebude potreba. Takze: Odvlhcovac pracuje na principu tepelneho cerpadla, ventilator privadi vzduch na chladny povrch vyparniku,kde se kondenzuje vlhkost a odteka do sberne nadrzky.

mam dva zpusoby:

expensive version) poridit peltieruv clanek (z jedne strany hreje a z druhe chladi - cena 1000 -2000Kc http://www.qcomp.cz/titan/peltier127060.htm ) a foukat na nej vetrakem ... bude odkapavat voda.

cheap version) vzit studeny co2 tahnout ho vnitrkem skrine, kde se da chladic a bude se na nej foukat verakem..... bude odkapavat voda

v noci je stejne nizsi vlhkost, tak by to s tim co2 asi slo

....dik za tip na bombu ... jediny hezky cidlo ktery sem zatim nasel je TGS 4160 ale nikde sem nevidel ze by ho prodavali :/ skus po tom mrknout, ale nevim...

BTW uz mam elektroventil http://catalog.festo.com/cze/asp/De...ult.asp?ID=9964
je do -10°C ... snad to bude stacit
a dva jehlovy ventily SMC AS 2201F a SMC AS 1201F
Jahudka!
WhiTe - Ten peltier je docela dobrej napad,ale stejne bys to s nim musel vychytat.Nevim jakou ma ucinnost,ale ty odvlhcovacky maji prikon 1500 a vic wattu a urcite jsou ucinnejsi nez ten peltier.Malej prosturek by mozna zvladnul,ale je to dost neekonomicky oproti kompresorovy odvlhcovacce a nemas jistotu jestli by to stihal.Ta studena trubicka od co2 je podle me blbost.Toho co2 tam pujde tak malo,ze trubicka chladna vubec nebude.Kdyz to pustis aby ta trubicka opravdu chladila tak budes mit bombu prazdnou za hodinu..Jinak co2 neni kapalny,ale tuhy a sublimuje.Kapalny skupenstvi nema vubec (myslim).
No a jeste bych chtel rict,ze v noci je naopak vlhkost vyssi nez kdyz mas rozsvicenou lampu.
WhiTe
Jahudka!: odvlhcovacky do malych prostor normalne delaj s peltierovym clankem.... kompresorova odvlhcovacka s 1500W vysusi pul baraku ;)
Nechci se hadat ale co2 v pevnym stavu sem fakt jeste nevidel (nevim jak bys ho dostal do te lahve :D ) je normalne kapalnej. Ten vetrak by nefoukal na trubicku ale na chladic (neco jako na vodni chlazeni do kompu) a myslim ze aby se na srazela voda kdyz bude teplotni rozdil tak 15°C...
... No jasne vetsi teplota nizsi vlhkost .... ale kdyz budu mit tu teplotu konstantni tak podle me v noci kytky odparujou min vody
Jahudka!
WhiTe - Co2 v pevnym stavu je napriklad tuhej led a i v tom hasicaku je tuhej.Zkus s tim hasicakem neco postrikat a uvidis.Jde z neho snih kterej nasledne sublimuje v plynny co2.

No jinak ty kompresorovy odvlhcovacky jsou obvykle na 1 mistnost ted nevim,ale myslim ze tech 1500w kompresorova je do mistnosti do 100m3 coz v tvem pripade urcite nehrozi.Jestli opravdu existujou peltierovy odvlhcovacky (coz nevim) tak by to melo jit.S peltierem se prodavaj ty malinky chladici boxy do auta a muzu rict,ze to moc nechladi.V aute za horka to nesrazi pod 20 stupnu,ale na to odvlhcovani to neni az tak dulezity.Spis tam jde o rozdil teplot takze by to jit mohlo,ale chtelo by to hodne vychytavat.
WhiTe
Jahudka! : no, nevim.... ale tzv."suchy led" je podle me kapalny co2...
na mistnost 100m2!!! ctverecnych urcite staci odvlhcovac do 400W... 1500W je tak do nakej jeskyne :D ... ty ale asi myslis takovy ty vysousece i s "turbo topenim" to pak sezere klidne i vic... a taky je rozdil s jakym systemem pracuje. Kazdopadne sem ted skousel trochu googlovat a ty vyrobci v tom maj taky docela zmatek :/
koukam ze je taky velke rozdil v tom jestli koukas na prikon a nebo na "vzduchovy vykon"

ted koukam ze ty vysoucece s peltierovym clankem stojej okolo 1000kc a maj 65W.

kazdopadne to je az posledni reseni protoze i ten plynnej co2 by podle me na takovejch 5°C moh uchladit
hogi
Tak s CO2 mám hodně bohatý zkušenosti... Opravdu je kapalnej a do bomb se přepouští pod tlakem (normálně tam přeteče). Právě aby to nedělalo v systému neplechu, tak nedoporučuju ten hasičák, protože z něj jde kapalný CO2, terý by mohlo dělat problémy (je tam trubka na dno lahve a bere to zkapalněnej plyn). CO2 má sám o sobě teplotu asi -30°C (možná ještě víc), takže průtokem přes chladič, by ho určitě ochlazoval a při rozdílu teplot 15°C by to asi kondenzovat mělo (měl sem podobnej nápad, ale s vodou o teplotě 10 až 15°C (kdybych skříňku dal do sklepa, kde přes rok víc jak 15°C neni). Ale težko říct, kolik vody by se tam vysráželo a kolik by tam muselo proudit CO2. Na ty levný odvlhčovačky sem taky koukal (35W a sebere 250ml/den). Ale radši bych byl pro nějaký neelektrický řežení. Z těch velkejch odvlhčovaček fouká sice suchej, ale teplej vzduch, což by asi nedělalo dobře...

Jo a ještě mě napadlo, že to odvlhčování pomocí CO2 se dá docela špatně regulovat (jedině množstvim vzduchu, ale ne prouděním plynu... Chtělo by to zjistit, při jakym rozdílu teplot a jaký vlhkosti kondenzuje na chladnějšim předmětu voda...
WhiTe
hmm, musim sehnat nakej ten redukcak a tu bombu ... btw kolik tam tak bejva baru? s tim chladicem to proste chci nako skusit :D to by proste mohlo fungovat a aspon se to co2 trochu ohreje ;) podle me tam zas tak velkej prutok nebude muset bejt staci kdyz bude velka plocha.. skusim to nakreslit (to ms malovani je ulet :) ) koukal sem jeste na ty cidla a TGS 4161 bude vyhovujici, mensi a levnejsi nez TGS 4160
obe maj citlivost od 350ppm do - TGS 4161 5000ppm, TGS 4160 30000ppm. Pricemz normalni stav ve vzduchu je okolo 381ppm ( http://gnosis9.net/view.php?cisloclanku=2006030014 )

TGS 4160 by melo stat okolo 1000kc, ta si myslim ze TGS 4161 bude tak za polovic

datasheety k cidlum
http://www.figaro.co.jp/en/pdf/TGS4161.pdf
http://www.figarosensor.com/products/4160pdf.pdf

edit: navic to TGS 4160 ma 5x vetsi spotrebu....
hogi
Tyhle čidla by to teda chtělo někde sehnat. Koukám že maj rozumnej napěŤovej výstup a na něj by se dala docela snadno udělat regualce... CEna je taky výborná a příkon 250mW je skvělej.

Normální tlak CO2 je 60atm na tom redukčáku si nastavíš tlak kterej potřebuješ a ještě ti to ukazuje i průtok v l/min
WhiTe
Tak takhle si to predstavuju. To cerny je fakt hodne tenka hlinikova, nebo medena trubicka (vnitrni prurez tak 3mm - musi se to este spocitat) ... musi se nako vyuzit toho, ze kdyz se plyn roztahuje tak dela zimu aby na tom bylo tak 2-5°C.
To cerveny je vetrak (asi je docela jedno jak bude vykonej - zas to nesmi bej zadnej mrzak), kterej bude pridelanej tak 2cm od tech trubicek.
A to zeleny bude odkapavac (blbe sem to nakreslil - ma bejt za celou plochou tech trubicek) a tim bude odtekat skondenzovana cista vodicka :)
hogi
Pěknej nákres. Takhle nějak bych si to taky představoval. Ale sou tu 2 otázky: Jak moc to bude chaldit i vzduch ve skříni a kolik vody za den tam zkondenzuje...
WhiTe
no, kazdopadne cim vetsi bude v tej skrini teplo tim vic vody z toho potece.... mozna bych se tam nebranil ani nakymu lehkymu topenicku (z nakyho staryho fenu...neco mladej zabavim :) )

edit: myslim si ze by takovej panak za hodinu nakondenzovat moh...
a zrat to bude taky 0 0 nic
Jahudka!
Neverim tomu,ze to s tim co2 pujde,protoze jak jsem uz psal aby to opravdu dobre chladilo tak bys musel odparovat tolik co2 ze bys mel bombu za chvili prazdnou.Da se to spocitat.Je na to rovnice,uci se na stredni skole ve fyzice.Myslim,ze se to jmenovalo stavova rovnice plynů.Podle ni si snadno spocitas kolik toho co2 budes mit z ty bomby (objem) a dokonce i kolik tepla odebere.No uz si to moc nepamatuju,musel by se na to mrknout nekdo jinej.Je to to samy jako napriklad s propan butanem.Flaska taky bude studena a bude na ni kondenzovat voda,ale pri velky spotrebe plynu a myslim,ze nechces flasku menit denne ne?Zapalovac ti taky bude chladit,ale mas ho za chvili prazdnej,ale kdyz das melej plaminek tak se neochladi temer vubec.(tohle mam celou dobu na mysli)Proste nez budes vychytavat tohle odvlhcovani,rozhodne by to chtelo spocitat jestli to ma vubec cenu.Kdyz uz,sel bych do ty peltierovy odvlhcovacky s 0,2 litru za den (teoreticky by to stacit mohlo)
No dalsi vec.Tak co2 je teda dejme tomu kapalny,ale jeste jsem to nevidel.Z toho hasicaku jde snih kterej sublimuje.Co je teda ten snih?|To je prece to CO2 ne?Co je tuhej led?To je prece taky co2 nebo ne?
Jahudka!
No kouknete sem,uz jsem to nasel

http://www.gastronews.cz/show.asp?id=303

http://www.iceco.cz/cz/pmetody.html

Ten snih se dela z kapalnyho co2 opravdu,ale v hasicaku je ten snih coz situaci komplikuje.No zkus se snehovym hasicakem neco postrikat a uvidis.V klasickejch flaskach bude asi ten kapalnej.


Podle tohodle si muzes spocitat potrebny nasyceni vzduchu parama a potrebnej rozdil teplot nutnej k nasledny kondenzaci.Jsou tam zakladni rovnice pomoci kterejch by se to melo dat spocitat.

http://www.sweb.cz/radek.jandora/f09.htm

Taky zajimavy

http://www.kompresorypema.cz/tryskani/medium.htm


1 Graf kterej muze bejt dost uzitecnej.
WhiTe
dik za ty vzorce... skusim to nako vypocitat
s tim hasicakem to uz hogi psal, ze je tam trubka na dno lahve a bere to zkapalněnej plyn... zatim co u normalni lahve to bere ze zhora plynej .. nebo co. Diky tomu ten hasicak caka snih ketej ma tusim kolem -70°C, ale to je tim ze se ten plyn roztahuje strasne rychle... no skusim to nak vypocitat
hogi
Jahudko: V hasičáku je opravdu kaplaný CO2 a když ho vypustíš, tak se to ochladí a tim se změní skupenství na pevný (už se mi kolikrát povedlo udělat z kapalnýho CO2 suchej led...) Každej měsíc nechávám plnit 10 hasičáků, tak o tomhle trochu vim...

Díky za ty stránky, až budu mít čas, tak se na to pořádně kouknu. Nejdřív se musí zjistit kolik CO2 tam bude protejkat, ale já asi budu preferovat vodní chlazení ve stenym sytlu...
Jahudka!
No uz to chapu.Fakt jsem si myslel,ze co2 je pouze v pevnym a plynnym stavu,ale to porad nemeni nic na tom,ze to chce bud zkusmo overit a nebo spocitat jestli to chlazeni bude mit vetsi vyznam.Proste si myslim,ze spotreba co2 bude prilis velka pokavad budete chtit ucinne odvlhcovat a naopak pokavad nebudete chtit co2 plytvat tak chlazeni stacit nebude.
No jinak pro rostliny je nejlepsi cca 1500ppm koncentrace co2 (nekam sem daval skvelej link,myslim,ze primo k hogimu do threadu)

hogi - Ja to s hasicakem zkousel a kdyz ho otevres jen trosku tak z nej fouka co2 v plynnym skupenstvi a maximalne se ochlazuje (coz je logicky) malinko flaska,ale kdyz to otevres naplno tak jde snih.Jenze to uz je pekne velkej prutok pro tyhle ucely nepotrebnej.Jak mam tedy udelat aby me z flasky slo co2 kapalny a ja to mohl sledovat?Jako to me fakt zajima.
WhiTe
ted mi prisel mail ohledne co2 cidel:

Vážený pane,

Vaši poptávku nám předali kolegové z Košic. Poptávaná čidla můžeme nabídnout následovně:

TGS4160 dodání cca do 6 týdnů, cena 1478,44 Kč
TGS4161 dodání cca do 6 týdnů, cena 1116,28 Kč

Celková objednávka by měla být v celkové sumě 5000 Kč.

S pozdravem
Zdeněk Kotisa SOS electronic Brno
Jahudka!
Myslim,ze by nemel bejt problem jet pestirnu pres noc kdyz je venku chladnejc.Tudiz dosahnete potrebnejch rozdilu teplot.Je to jednoduchy.2 vymeniky a jeden venku,druhej v pestirne.Pak uz staci jen maly cerpadylko aby pres ty vymeniky porad cirkulovala voda a je po starostech.To me pripada daleko efektivnejsi a jednodussi nez to ochlazovani pomoci co2,ale delejte jak myslite no.Dokonce i regulace v tomhle pripade by byla daleko jednodussi.
Jahudka!
citace:
Původní příspěvek od WhiTe
ted mi prisel mail ohledne co2 cidel:

Vážený pane,

Vaši poptávku nám předali kolegové z Košic. Poptávaná čidla můžeme nabídnout následovně:

TGS4160 dodání cca do 6 týdnů, cena 1478,44 Kč
TGS4161 dodání cca do 6 týdnů, cena 1116,28 Kč

Celková objednávka by měla být v celkové sumě 5000 Kč.

S pozdravem
Zdeněk Kotisa SOS electronic Brno






Tohle jsou dobry ceny.Ja videl nejlevnejsi cca za 4000..Link na ty cidla je jakej?Mozna tu je,ale nechci to zas cely projizdet.Taky je dulezity aby ty cidla mely dlouhou zivotnost a pokud mozno autokalibraci to je fakt dulezita vec.To cidlo co jsem videl ja se muselo kalibrovat cca po roce coz jde.
WhiTe
citace:
Původní příspěvek od Jahudka!






Tohle jsou dobry ceny.Ja videl nejlevnejsi cca za 4000..Link na ty cidla je jakej?Mozna tu je,ale nechci to zas cely projizdet.Taky je dulezity aby ty cidla mely dlouhou zivotnost a pokud mozno autokalibraci to je fakt dulezita vec.To cidlo co jsem videl ja se muselo kalibrovat cca po roce coz jde.


http://grower.cz/forum/showthread.p...8767#post388767
Jahudka!
Koukni na tohle.

http://www.krprotect.cz/detail.asp?id=149
WhiTe
hmm... kolik to stoji?? .... myslis ze ty co sem nasel sou spatny?? ty sou polovodicovy, to tvy je ir
tgm.amster
Zdrawex,
tak nejak sem nenarazil na zadnej link s tim odvlhcovacem s tim P. clankem, myslim si ze 1000 neni moc, navic kdyz se do skrine daj 2:wink:
Je to veda, zvlhcovacka, odvlhcovacka.... :)
r-man
"Jak mam tedy udelat aby me z flasky slo co2 kapalny a ja to mohl sledovat?Jako to me fakt zajima." --no to je jednoduchy, musish mit v prostredi kam to vypoustish stejnej tlak a teplotu, jako je v ty lahvi uvnitr :-))) ...A proc? Protoze a jelikoz kapalne CO2 pri normalnim tlaku rychle meni skupenstvi na plynne. No a jak jiste vish, pri prudke zmene na plyn (coz je roztahovani) se to prudce ochlazuje, a proto to dela ten snih. Ten je tak studenej, ze dokonce chvilku vydrzi vcelku, a to je princip vyroby suchyho ledu. Kapisto?
r-man
2White...jestli sesh schopnej postavit z Peltiera odvlhcovacku, ktera udela 5-20L za den (nastavitelna), dej mi vedet na kolik to vyslo...mam zalusk na http://www.odvlhcovac.cz/ DH721, ale je drahej....
hogi
Bych řek, že ty polovodičový čidla sou úplně dostačující. Mám dokonce už udělanou i regulaci (dělal sem to kdysi jako maturitní práci, ale s jinym čidlem s napěťovym výstupem 50mV) Viděl bych to tak že když bude výstupní napětí pod 20mW, tak bude otevřenej ventil a bude to funět CO2 (je tam časová prodleva v měření, taže se to tam nafouká na víc jak 1000 ppm chce to ještě spočítat nastavení redukčáku atd...)

Odvlhčovač - s tim peltierem bych to viděl maximálně, tak na pů litru na den. Má to odost menší účinnost než tyhle kompresorový, takže by musel bejt neskutečnej příkon.... Musim nějak vymyslet a spočítat to vodní nebo CO2 chlazení... Teď jedu do pondělí pryč, ale příští tejden se na to vrhnu.
Jahudka!
r-man - No tak to je mi jasny,ze kdyz vlezu dovnitr do ty lahve tak to kapalny co2 uvidim.Jde hlavne o to,ze pokavad chce resit chlazeni pomoci kapalnyho co2 a to co2 se bude foukat do volnyho prostoru (coz bude ten vymenik a dal growbox) tak tam nikdy za zadnejch okolnosti nemuze mit v tom potrubi tu kapalinu ale nanejvys co2 snih (v pevnem stavu a nebo v plynnem) a to jeste pri celkem velkym prutoku.Taky kdyz by to bylo tak,ze co2 se expanzi meni v v pevne skupenstvi tak by to byla celkem vzacna vec.Ono neni moc latek co primo sublimuji a neznam snad zadnou ktera by mela skupenstvi kapalne ktere by se menilo na pevnou latku a nakonec sublimovalo.Obvykle to je pevne/kapalne/plynne nebo jeste pevne/plynne.Mozny to sice je a nevylucuju to a urcite by se to dalo nekde na netu najit,ale ta lenost he he:)
WhiTe
Tam de voto ze z normalni co2 bomby nejde kapalny co2, ani pevny .... ale plynny... a kdyz ho budes vypoustet tostatecne pomalu tak se to tolik neochladi....
WhiTe
tak sem vypocet, ze kdyz chces pri 25°C(+-2°) srazet vlhkost na:
85% je je potreba rozdil teplot asi 3°C
65% je je potreba rozdil teplot asi 7°C
45% je je potreba rozdil teplot asi 13°C
25% je je potreba rozdil teplot asi 22°C

to si myslim ze je docela v klidku... ne?
Jahudka!
WhiTe - To by mohlo jit v pohode i s tim peltierem.
WhiTe
J: jo, s tim peltierem urcite a bude ten vzduch zrovna zas ohrajvat...
GrowLAMA
No nevim nevim jestli je to good idea. Ja osobne si myslim ze ti uzavrenej system nebude fungovat, jelikoz ty kytky nepotrebujou jenom co2, ale oni i dejchaj takze vyparujou vlhkost z cehoz vyplive ze produkuji o2 a budou ti ho prat do systemu=> bude se ti zvetsovat tlak a tim padem i zmensovat konc. co2, takze cidlo da prikaz aby tam fouklo dalsi co2 => zase vetsi tlak a tak neustale dokola az ty kytky nebudou moc dejchat, jelikoz tam bude extremni parcialni tlak vsech slozek => nebudou fosyntetizovat. Snazite se tu resit veci se kterejma se perou v NASA uz 25 let a nutno dodat ze zatim neuspesne :-). A ty maj jiny podminky i hlavy nez mi vsichni dohromady :-)
WhiTe
GrowLAMA: samozdrejme ze to nemuze byt uplne uzavrenej system .... proc myslis ze tam je ten filtr?? co2 se bude samozdrejme vysusovat a o2 odnetravat...
btw myslim ze to NASA to docela uspesne testuje na ISS a navic se LED svitidla prodavaj uplne bezne do skleniku.
a kdyz se podivam na hogiho kyticky, tak si myslim, źe to docela funguje. Taky proc by to nafungovalo.
Nechapu proc zbytecne plytvat drahocenou energii kdyz kytka ze sodiku spotrebuje jen par procent ze svetelnyho spektra.
A to co2? precti si o tom neco: http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=212
... a nabic budu mit doma luxusni vyrobnu cistyho vzduchu
... az mi to bude fachat tak muzem porovnat kyti ;)
Jahudka!
WhiTe - Kdy asi tak vidis ze bys mohl zacit s prvnima pokusama?Docela by me to porovnani zajimalo.Kazdopadne hogimu to roste pekne to se musi nechat,ale je to hlavne tim,ze vybral narozdil od jinych ty spravny ledky.Nedejnejch led projektu tu bylo celkem dost,ale nekonec to obvykle skoncilo prave na nevhodnosti vybranejch diod a nebo to bylo ovlivneny pridanym osvetlenim (usporky,zarivky).To uz pak nemelo moc vyznam,protoze led box by mel bejt jenom pod ledkama.
WhiTe
j: uz mam co2 skoro v kupe ... musim sehnat akorak jinej redukcni ventil.
Jenom pockam jak to zacne hogimu kvist a az mi prdou vzorky LEDek...
pak este naky rizky.... myslim si ze do dvou mesicu to poroste...
Paryba
Uděláme testy a bude;)

Jak tady řešíte ten odvlchčovač tak KIMEHC tady popisuje jak chladil megabednu 2KW přez chladič ze škodovky a sráželo se mu na něm šílenejch litrů destylky destylky deně. Hledal sem link ale Kimehc byl abi totálně vymazanej z groweru páč zmiznul i s příspěvkama... jak to? v tomhle tredu to bylo http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=4
WhiTe
napadlo me ze mam doma i webkameru .... moc ji nepouzivam... tak ji potom do toho boxu taky nainstaluju aby se treba zvedavej jahudka moh kochat on-line :)
edit: Protoze tech LED bude opravdu mraky tak uz taky premejslim jak to budu pajet. Urcite ste slyseli o hromadnem pajeni vlnou... tak existuje i pajeni ponorem: tzn. PB varic (takovej ten dvouplotynkovej) nakej malej plech na peceni - premejslim jak ty panely s diodama budou velky bud 15x15cm nebo 20x20cm - takze ten plech bude o trosku veci. Naplnim ho cinem ... rozpustim ... a zvesela pajim ponorem ;)
GrowLAMA
No vzdyt si mi psal, ze to bude vzduchotesny, takze si neumim dost dobre predstavit ten filtr.

A navic NASA jeste nikdy nerozchodila uzavrenej ekosystem tak aby tam nemusela dodavat nejakou ze slozek umele (zajimave je ze pokazde jinou) a navic jim tam behem nekolika malo tejdnu uhyne cca 40% populace vsech druhu:-(

Jinak ten odkaz je zajimavej, mohl jsem tam letos jet na tejdení kurz o globalních zmenach klimatu, ale nevsiml jsem si ze si ho muzeme zapsat. pozde bycha honiti.
WhiTe
GrowLAMA: hmm, jestli sis prohlizel ten upne prvni obrazek, tak tam sou dve klapky. Jedna gumova na privod vzduchu (kdyz bude v boxu podtlak) a druha s elektromagnetem, ta bude u toho filtru a kdyz bude zavrena tak bude box zduchitesne uzavrenej.... kdyz se bude dopoustet co2 tak se ta el.mag. klapka otevre a jelikoz je co2 tezsi nez vzduch tak pude dolu a vzduch pude tou klapkou (ktera je samozdrejme nahore) do filtru. Uz mam tlakovej ventil kterej bude ovladat tu el.mag. klapku.
Ja nedelam Uzavrenej ekosystem... ja tam budu pridavat co2 a hnojky a budu taky regulovat vlhkost a ph a ec a proste vsechno.
Do tech beskyd to je skoda.. no...
Jeste naky dotazy? Co studujes?

edit: nevipada to ze by to hogimu ze 40% vymrelo ... asi to konopi nevadi (NASA by ho asi mela taky skusit :D )
hogi
White: Skvělá práce s těma výpočtama teplot. Chlazení a odvlhčování udělám asi tak, že ve skříni budu držet 27°C a budu tam mít 2 chladiče. Jeden vodní, kde voda bude mít přibližně 20 až 22 °C a druhej, přes kterej bude proudit CO2, teď nevim kde, ale někde sem spočítal, jaký množství CO2 denně spotřebuju, ale nějaký rance to nebyly, takže jenom CO2 by to asi neuchladilo. Pro případ, že by vlhkost šla hodně nahoru, tak bych tam měl ještě peltier, kterej by spínal až při nějaký kritický hranici... Teď až budu testovat s aerem, tak chci zjistit, kolik jedna kytka vychlastá za den vody a pak budu chytřejší v tom, kolik vody budu muset dostat pryč...

Vypadá to, že budeš testovat dřív než já, protože já se do toho pustim, až tak za 2 měsíce (teď si hraju s aerem), tak hodně štěstí a kupu dobrejch nápadů, průběžně sem házej všechny nápady a pak je rozeberem...
WhiTe
Uz sem zvolil presne rozmery boxu sirka x hloubka x vyska = 39 x 54 x 53 cm .... bohuzel mi schazeji nejake ty cm na vysku ale co se da delat :/. Z toho vyplyva ze tam chci mit tak 2 - 2,5 K cervenych LED, 500 - 700 modrych LED a tak 300 UV LED.

Odvlhcovacka bude kombinovana - CO2 a H2O ;). - zda se to jako idealni reseni protoze vytahnout z toho teplotni rozdil nakych 3 - 7°C podle me nebude problem.

CO2 je celkem jasny - flaska s CO2 ... redukcni ventil ... elektro ventil ... jehlovy ventil a cakat to na ty kyti ... to je jasny + naky to CO2 cidlo, ktery bude hlidat tech 1000 - 1500ppm.

Uz toho moc nezbyva, takze HYDRO:
nejdriv musim rict ze jsem se inspiiroval od clena viridise - http://grower.cz/forum/showthread....16&pagenumber=1 jeho myslenka cyrkulace vody me doslova nadchla a rekl jsem si: "TO MUSIM MIT!" :D

Takze tu mame popis obrazku vlevo:
A je pudorys - pohled z vrchu
B je bokorys - pohled z boku
C je narys - pohled ze predu
na prvni pohled (podle rozmeru na B) je videt, ze muj bublacek bude velmi melky. Mel by obsahovat asi 30l vody. Vedle boxu bude zasobnik (belik) na 15-20l ve kterem je umisteno cerpadlo(c.1) je to POWERHEAD 301(Výkon 660 l / h, 5,5W) ze ktereho povede hadice (c.4) ktera bude mit rozvedene konce ke vzduchovacim kamenum (c.3). Vsechno je hezky popsano ve vyse zminenem threadu. Zpet do vymeniku vede hadice c.5. Podle me to je docela jasny nebudu opisovat viridisuv thread.

Jen nevim kolik tam dat tech vzduchovacich kamenu ... rozhoduju se mezi 2, 4, nebo 6. Poradte.

Jo a diky za napady a za kritiku. ;)
WhiTe
procpak tam maj asi 4 tecky??? ze by tech 630nm taky na neco bylo??
Jahudka!
WhiTe - Je to šíleny,naprosto šílenej box.Pomalu jak laborator.No me se to opravdu libi.Jen aby te prvotni nadseni pri prvnich problemech nepreslo.Myslim,ze dost lidi tady ceka co z toho nakonec vyleze.Nevim jestli jsi uz nekdy neco vypestoval,ale rikam si,ze napoprvy jet hydro asi neni zrovna idelani zalezitost.Je to samozrejme jen na tobe,mozna ti plno jinejch lidi co jedou hydro reknou ze je to pro zacatek taky v pohode,ale ja si myslim,ze je lepsi jet hlinu.Precijen si na tom vychytas veskerou techniku pestovani a doladis box a moznost toho ze neco podelas je mensi.
WhiTe
to Jahudka! jo, mas pravdu, je to naprosto sileny, vlastne to je laborator, ktera ma vyladit rychlost rustu a vynos na max co to pude pri minimalni spotrebe energie. Chci mit kompletni zaznam zivota kytek se vsim co ktomu nalezi.
Uz sem nakej ten box navrhnul a zkonstruoval, nebo jsem se na tom aspon nakym zpusobem podilel (kdyz uz ne pro sebe, tak pro kamarady). Muzu rict ze mi i neco vyrostlo (i kdyz toho nebylo zas tak moc, tak kourit se to dalo vzdycky), ale kazdopadne nemuzu rict, ze sem nakej profik i kdyz si myslim, ze sem uz par lidem dost pomohl a poradil. O growing se uz zajimam dobry 3-4 roky. Navic jsem studoval slab. elektroniku a mikropocitace.
Abych rek pravdu tak se toho hydra trochu bojim, ale co mam delat kdyz uz na nej mam skoro vsechny veci ;) . Nj, a kdyz neco podelam, tak co se da delat... a ja stejne doufam, ze kdyz si nebudu vedet rady tak mi zkuseni growers podadi ;)

dofam ze to neni moc OT abych nedostal nakej ten TB :D

edit: dokonce sem mel mikroBOX (20x20x35cm) ve kterym rostla 1 kyta na kterou sem se chodil koukat jen o vykendu. Jinak sem byl na intru. Rostla uplne sama a luxusne :) ... ale byl to samec ... omg to mi mohlo bejt tak 16 :D ... byl tam malinkatej vymenik vody ze ktery ho se cerpala voda do kvetinace a ktera pak protekla zpatky... byla to docela haluz, ale fungovalo to :)
WhiTe
Cau groweri, poradte... kolik tam mam dat tech vzduchovacich kamenu? 4 budou stacit??
... a utahne to jedno vzduchovatko???
viz http://grower.cz/forum/showthread....3200#post393200

:confused:
Paryba
3W vzduchu na kytku bych počítal..... a čím víc kamenů tam dáš tím se to líp rozptílí.......
WhiTe
Paryba: Co blbnes? 3W na kytku? to by ch tam moch zrovna zapojit 100W kompresor....
Paryba
koukni sem http://grower.cz/bubbler.html píšou v tam 3W na 20L belík...

jinak ten vzduchovací motorek jak mam já má 3,5W je to silenta 3S...

a budeš vytápět vodu kořínkům na 22°C????
WhiTe
hmm .... tam uz sem koukal ....

vodu asi vytapet nebudu ... budu vytapet skrin tak na tech 25-27°C voda se snad nako podmani :D
zmetek
Uz vis jaky UV diody tam das?
WhiTe
.... ty tam asi budu pridavat az na kvet .... jeste sem o tom nepremejslel...
Jahudka!
WhiTe - Na kazdej kaminek budes potrebovat 1 vyvod vzduchovaciho motorku.2 kaminky to sice utahne,ale blbe a musis jeden skrtit atd..Proste to neni dobry.Aby to za neco stalo,musis mit 1 kaminek = 1 vyvod motorku.No a motorek bere okolo 3w jak pise paryba,takze se priprav na 18w prikonu do vzduchovani a nebo koupit vicevyvodovej motorek,ale ten zere zase vic nez 3w.Ja mam treba 2 vyvodovej motorek a spotreba 10w..
WhiTe
na gw sem nasel tengle link, le to fakt hodne zajimavy http://www.sci.muni.cz/~fyzrost/index_pr.htm
zjistil sem, ze nejidealensi modry spektrum je 450nm (vhodne je i 430 - 460nm) ... je to hlavne kuli cerpani vody, nataceni listu, ....
660nm je fakt dobry
a mozna bude potreba i 720nm

S tim UV tam dam 20 diod UVA, 10 diod UVB, 10 diod UVC ... jelikoz to B a C jsou extreme nebezpecny (pro kyti) tak urcite nebudou svtit vsechny, a jen obcas (proste na pokusy)

jeste tam pisou, ze rychlost fotosyntezy se meri podle toho, kolik kytka spotrebuje co2 (cim vic, tim je rychlejsi) ... uz se fakt tesim :D

edit: hydro uz "schne" (silicon) a je temer ready :D uz zam jen hodim 4 vzduchovaci kameny a bude to total ideal .... pro mou radost je to cerpadylko uplne tichy kdyz ma idealni odtok ;)
WhiTe
takze... uz chci obednat to cidlo na co2 (melo by se tam obednavat minimalne za 5k) chce ho nekdo taky? piste pm

edit: tak za ty 2 kacky by byli WATER CLEAN, ULTRA RED, 1.5CD, 30°, 660nm .. doufam ze 30 stupnu bude stacit ... ale za tu cenu ;)
zmetek
Neni 30° malo? Jak to vypada s modrejma, maj stejny parametry?
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od zmetek
Neni 30° malo? Jak to vypada s modrejma, maj stejny parametry?

Tak ich dáš hustejšie.Ale zase majú podľa mňa väčšiu intenzitu.Všimni si počet Cd na tých s väčším uhlom:) ,takže by teoreticky mohli mať dlhší dosvit.(Sakra,teraz si tým nie som istý:rolleyes:
hogi
No nechci nic řikat, ale 1,5cd 30° mi taky přijde málo, protože maj jen 5,26grlm a 60° který stojej 4 Kč tak maj 20 grlm. Já osobně preferuju ty 60°, protože mi přijdou zatim jako nejideálnější diody, co sou na trhu. Když cheš levná, tak doporučuju 500mcd a 110° ale maj díky malý intenzitě relativně malej účinnej dosvit (tak 20cm), ale stojej 1Kč
cyberhippy
odporucam 5W ledky od luxeunu (emitor za necelych 9dolacov) alebo ak xcete vykonnejsie, tak osram vyraba 10W i 20W ledky .... ja som si dal teraz zaslat vzorky s kazdej farby po desat kuskov a prisli mi za cenu postovneho.... :)
hogi
cyberhippy: tak zaprvý nevim, proč do každýho fóra píšeš tohle a za druhý bys mohl sem hodit parametry toho luxeonu (nejde jen o W) a za třetí bych řekl, že luxeony sou jen pro lenochy, který nejsou schopný udělad ledkový pole....
WhiTe
citace:
Původní příspěvek od hogi
No nechci nic řikat, ale 1,5cd 30° mi taky přijde málo, protože maj jen 5,26grlm a 60° který stojej 4 Kč tak maj 20 grlm. Já osobně preferuju ty 60°, protože mi přijdou zatim jako nejideálnější diody, co sou na trhu. Když cheš levná, tak doporučuju 500mcd a 110° ale maj díky malý intenzitě relativně malej účinnej dosvit (tak 20cm), ale stojej 1Kč


hele jak to prepocitavas? taky sem si myslel, ze ty 30° maj vetsi intenzitu... jeste to promyslime... furt cekam na ty vzorky... kdyztak budu schanet dal....
zmetek
Luxeony maj mensi ucinnost, ne?
WhiTe
panove ... pls spamujte si nekde jinde... sem na ne koukal... a maj blby spektra... akorat royal blue 455nm je v poho... mozna je pouziju, ale spis ne .. protoze to asi vyde draz, kdyz si to prepocitate na lumeny .... kazdopadne 660nm se nedelaj...
WhiTe
hi all,
takze mam naky fotecky prubehu konstrukce:
1) test bubler - malej testovaci bublak (musel sem ho narychlo zbouchnout, protoze sem dostal naky rizecky) - testuju kameny AQUA FIZZZ A-962 (4ks 23kc) delaj dost rachot. Skousel sem i tenky filtry na baleni retek a ty delaj pjekny bublinky a nejsou tak hlucny.
2) Vzduchovani Atman At-A9500 4,5W, 2vystupy, regulace vykonu (je tam potak - predelavam na digital) sice pisou tichy chod, ale jeste sem nenasel kde se zapina ;) - 390Kc
3) Security 1st, aneb rodice nedaj pokoj snad nikdy. Detektor pohybu, ktery na chbili vypne hlucny veci :D + vypinac (treba aby se navstevy hned neptaly) .... na svetlo samozdrejme nebude mit vliv....
WhiTe
a ted pocatky hydra v boxu:
1) Privod vody ze zasobniku do bublaku... ty zeleny hadicky pridou uriznout v mistech tech prisavek (tam taky pridou nammontovat vzduchovaci kameny)
2) Odvod vody z bublaku do zasobniku - jeste tam chybi filtr... + detail pripojeni hadice na privod...
3) demo Zasobnik vody s cerpadlem

vytapetovano je folii z growshopu...
WhiTe
.... nasel sem super web o ledkach..... http://ledmuseum.home.att.net/ledblu2.htm .... obeslal sem naky vyrobce at mi poslou naky vzorky modrejch... mohlo by to stacit do celyho boxu ;) a budu moc zjistit ktery sepektrum je nejidealnejsi.... protoze to modry je podle me mrte dulezity....
WhiTe
tak sem sehnal od paryby luxusni chladic..... teda topeni do skodovky (ale ja ho pouziju jako chladic ;) ) ma nadherny zebrovani a je celej hlinikovej... proste nadhera.

Bude v nem cirkulovat voda ktera bude v nakym zasobniku.... tak 4L (premejslim treba o takovej tej izolovanej plastovej lednicce na vylety...)... kterej bude mimo skrin v co nejvetsim chladnu (par stupnu rozdil straci) a pozenu skrz to co2 ktery pude do boxu.

viz obr.

btw
uz mi posilaj vzorky tehle diod
ETG, Piranah Super Flux LED, Blue, 90°, part # ETG-PMN460-90

... a ty cerveny vzorky uz by meli kazdou chvili dorazit... obesilal sem dalsi vyrobce cervenejch 660nm o ceniky... no uvidima, ale asi nakonec zatim koupim 2000ks 660nm/110°/0,5CD z GM ....
CAESAR
dost dobre nechapem pouzitie tejto veci v tvojom pripade.o co vlastne ide?pride mi to uplna zbytocnost
WhiTe
CAESAR: .... viz predchozi prispevky.... na ten chladic se bude foukat vlhkej vzduch a mela by se na nem srazet vlhkost (je to odvlhcovac....)
WhiTe
.... Ted sem se uplne brutalne vydesil. Hledal sem UVA diody, nasel sem uplne luxusni 255nm, velkej vyzarovaci uhel (UVTOP255-FW-TO39 ), tak sem si napsal jetli mi neposlou naky vzorky.... prisla mi odpoved, ze jo v poho, ze mi naky prodaj za EUR 369,88 /ks ..... takze asi nebudu mit UVA diody :/

kdyby ste nekdo vedel o levnejsich tak mi pls napiste....
WhiTe
ok, takze blizi se vejplata -> budeme objednavat cerveny ledky jelikoz mam 24V toroid (dekuji Parybe) rozhodl jsem se pro pole 12x12 LED viz obrazek

144 ledek (i s odporama) spapa 5,8W a je potreba 240mA a melo by mit okolo 3200rlm

tehto poli sem se rozhodl udela 12ks t.j. 1728 diod celkovy prikon bude 70W a 2,8A a melo by mit okolo 38000rlm, coz uz je podle me docela vykon ....i kdyz budu sodiku hodne fandit, tak je podle me 250W vybojka slabsi (videl bych to spis tak na horsi 400W vybojku) a mame tu neuveritelnych pres 500rlm/W

a jelikoz pojedu sog, tak by 500mcd/110° melo bej idealni
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od WhiTe
ok, takze blizi se vejplata -> budeme objednavat cerveny ledky jelikoz mam 24V toroid (dekuji Parybe) rozhodl jsem se pro pole 12x12 LED viz obrazek

144 ledek (i s odporama) spapa 5,8W a je potreba 240mA a melo by mit okolo 3200rlm

tehto poli sem se rozhodl udela 12ks t.j. 1728 diod celkovy prikon bude 70W a 2,8A a melo by mit okolo 38000rlm, coz uz je podle me docela vykon ....i kdyz budu sodiku hodne fandit, tak je podle me 250W vybojka slabsi (videl bych to spis tak na horsi 400W vybojku) a mame tu neuveritelnych pres 500rlm/W

a jelikoz pojedu sog, tak by 500mcd/110° melo bej idealni

No,až tak veľmi sa v tom nevyznám,ale je pri ledkách potrebný tak veľký vyžarovací uhol na úkor svietivosti,keď ich bude aj tak veľa a dosť nahusto?Keby si dal napr. ledky s uhlom cca 45° a neviem,možno 2-3cd?(nie som si istý s tou hodnotou pri takom vyžarovacom uhle).
WhiTe
expiry_date1: diody 3cd/45° maj priblizne stejnou svitivost akorat sou nekoliktrat drazsi....
hogi
No ale co mám ty 500mcd v matkárně, tak maj docela malej efektivní dosvit (tak 20cm), takže ta svítivost má vliv ne jen na světelnej tok, ale i na dosvit... Ale jestli chceš nízkej podlouhlej box, tak neni co řešit...
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od WhiTe
expiry_date1: diody 3cd/45° maj priblizne stejnou svitivost akorat sou nekoliktrat drazsi....

Neviem,keď som sa o ledky dosť zaujímal,tak mám pocit,že čím vyšši vyžarovací uhol,tým nižšia hodnota cd a tým drahšie.Možno sa mýlim,ale zdá sa mi,že s takým vyžarovacím uhlom boli vždy drahšie.No,ale však Ty vieš,keď ich kupuješ.Tak nech to vyjde:)
WhiTe
hogi: jj, vim uz si to nekde psal, doufam ze tech 20cm bude stacit... a myslim si ze jo

expiry_date1: tak nejak mas pravdu ale ty 500mCD /110° vychazej pod 1kc (kdyz jich vemu 2000ks) a sou tak nejak nejlevnejsi ze vsech...
WhiTe
Tak mi prisly vzorky ledek, zjistil jsem, ze ledky s uhlem pod 60° jsou opravdu na nic. Ale dostlal sem led od firmy ETG(http://www.etgtech.com/) ETG-PMN460-90 maj 460nm/90°/0,5CD (15,3rlm) svitej fakt hodne a maj fakt velkej dosvit, jetli ty cerveny 660nm/110°/0,5CD (22rlm) budou svitit jako ty modry (nebo aspon z polovicky), tak by to byl nejvetsi luxus. Modry schanim co nejbliz 450nm takze prichazej k uvahu i luxeony 455nm protoze 460nm uz mi pripada docela mimo. A meli by mit co nejvetsi uhel, aby se jich dalo pouzit opravdu co nejmin.
Co?
btw. UVA diody by ti stejně byli imho na prd...spíš UVB ne? viz.thread o UV zdrojích...:)
WhiTe
jasne... sem se sek.... byly 255nm coz je UVC
WhiTe
neco na internetu:
http://www.kpsec.freeuk.com/components/led.htm - dobrej web (anglicky)
http://led.linear1.org/lumen.wiz - prevodnik CD na lumeny(lm) (anglicky)
http://led.linear1.org/led.wiz - generator seriovo paralelnich LED poli

LED
Takze co nas o nich zajima?
potrebujeme vedet jak hodne sviti - tzn. nejaky udaj v candelach(CD), stupnich (°), lumenech (lm), radiometrickych lumenech (rlm), radiometrickych wattech(W, casteji v miliwattech mW)

kdyz si pomoci ° a CD vypocitame hodnout v lumenech (http://led.linear1.org/lumen.wiz ) muzeme dal prevadet na rlm
clen daQuirm uz to tady popsal, takze si ho dovolim citovat:

citace:
Původní příspěvek od daQuirm

Pokud vyrobce nebo dodavatel neuvadi celkovy opticky vykon LED v lumenech, je potreba tuto hodnotu zjistit pomoci svitivosti v cd a vyzarovaciho uhlu. To muzete udelat treba tady. Dale je potreba zjistit, jakou citlivost ma lidske oko na vlnove delce dane LED. Citlivost najdete treba tady. Tato tabulka udava relativni citlivost vzhledem k maximalni citlivosti na 555nm. Takze abychom dostali radiometricky vykon diody, je potreba nas opticky vykon v lumenech vydelit citlivosti oka na dane vlnove delce. Tim dostaneme neco jako radiometricky lumen, coz sice neni normalni jednotka, ale jeste jsme neskoncili ;). Jeste je potreba radiometricke lumeny prepocitat na Watty.
Protoze je lumen definovan jako 1/683W na 555nm, staci vykon v radiomerickych lumenech vydelit 683 a mame radiometricky vykon ve wattech, coz je presne to co hledame :).

Priklad: Mame cervenou LED diodu 660nm se svitivosti 4500mcd a vyzarovacim uhlem 30 stupnu (L-53SRC-F). Zjistime opticky vykon diody v lumenech (tady), vyjde nam 0.963lm. Dale zjistime citlivost lidskeho oka na 660nm (tady) , coz je 0.061. Takze 0.963 / 0.061 = 15.79 rlm (radiometricky lumen ;) ). A nakonec prepocitame na Watty, takze 15.79 / 683 = 0.023W = 23mW radiometrickeho vykonu. Podle techto hodnot je uz mozne u LED diod objektivne srovnavat vhodnost na pestovani rostlin. I kdyz jeste nebereme v uvahu graf ucinnosti fotosyntezy, ale protoze jeste nevime, ktere vlnove delky jsou krome chlorofylu a,b a karotenu dulezite, je to lepsi nez srovnani podle kandel.


tak .... je to pjekne napsana, ze jo ;)

dovolil sem si nakreslit obrazek, uz ste si ho asi vsimli - je vlevo :D

muzeme si skusit spocitat LED na obrazku (jsou tam 2 ... spravne!)
vlnova delka sevtla je 660nm
a)
1500mCD/90° => 2,760lm / 0,061 => 45,5rlm / 683 = 66,6mW

b)
1500mCD/10° => 0,036lm / 0,061 => 0,6rlm / 683 = 8,8mW

Zde vidite ze LED s vetsim vyzarovacim uhlem je mnohokrat vykonejsi...

LUXEON je jen LED dioda s vetsim vykonem vetsinu se vykon udava v mW. Sviti jakoo nekolik vysocesvitivych LED.

radiometricky lumeny (rlm) jsou podle me srovnatelny s lm vybojek
pomerem cervenych a modrych led muzete menit pomery vyzarovanych spekter (vic modrych na rust, min na kvet)

vyhody a nevyhody:
+moc to nehreje
+mala spotreba
+male rozmery
+opravdu dlouha zivotnost
+lze pouzit uzavreny system (tzn. zadny smrad, regulace co2,..)
-vyssi porizovaci cena
-zdlouhava konstrukce

LED systemy uspesne funguji(rust zarucene, kvet se testuje - ze jo Hogi :D)
WhiTe
Tak jsem byl vcera nakupovat ;)
koupil joupil jsem si 2 luxusni 30cm dlouhy vzduchovaci kameny. Doufam ze budou hezky bublinkovat :D za 60Kc/ks. Potom nejakej Ph test (takova vodicka - jeste sem to nezkousel) tak uz budu konecne merit ph. Obednal sem si 2000ks LED 660nm/110°/0,5CD (meli jich jen 900ks na sklade - zbytek poslou pozdeji), 60ks LED 5mm modrá 470nm 1400mcd@20mA 3,3V, 60°čirá InGaN/Sapphire za 5,87kc/ks ... naky .. odpory .. stabiky.. operaky .. kondiky ...
Potesil me clen Time ze ma na sklade 5000 jumperu (do pc) a ze s tim pudou ty led propojovat ;), pak sem si koupil pletivo s malima ockama (koupils sem si s ockama 6x6mm, ale schanim tak 4x4mm tam budou LED drzel luxusne:D) a nakonec jsem postal dolace do japanu za cidla co2.
Doufam ze mi poslou naky hodne svitivy samply od OSRAMu... Mam naky ty modry samply od ruznych prodejcu... naky sem si obednal a jeste si chci koupit naky ty Luxeony od PHILIPSu :D

Pak uz jen lahev na co2, par dratu a operaku a muzem valit ... chtel bych boxik aspon z 75% funkcni od 1.cervence ... spis driv

btw sem byl v nedeli v zoo ve Dvore Kralove a byla tam vystava kaktusu ... abych podporil growery i v jine oblasti tak jsem si koupil masozravou kyti v cene 110Kc :D:D:D a budu na ni skouset ucinky LED MUHAHA :sun:
WhiTe
Tak uz sem zacal skaldat svetla (nastesti mi mlada pomaha ;) ) ... popropojovat vsechny ty diodky je docela vopruz... ale neni to zas tak hrozny ... na obrazku je tak nak popis ... jestli se nepletu ve vypoctech tak to vypada na 500lm na watt ... a to by byl nejvetsi luxus a cena jednoho panelu vychazi okolo 200Kc kterej by mel svitit asi jako 2 x 15W sporivka (s temadle cervenejma to asi bude mit fakt malej dosvit, ale az obednam ty z tw tak to vyde na 300Kc a bude to vo pohode ;) )

jeste to bude chtit pridat naky modry diodky (z ekonomickych duvodu by se dali pouzit i sporivky nebo modry zarivky)
WhiTe
Nazdarek lidi, nahodil sem toroid po stabilizaci mi z toho leze luxusnich 18V a cvicne sem si zapojil 34 diod a je to svetla jako prase -> myslim ze to poroste luxusne...

Potrebuju vymyslet jak ty led upevnit do toho pletiva (sou tam moc velky diry - 6x6mm), moc mi to v nem nedrzi :/ ... premejslim to zalejt nakym lepidlem, nebo neco takovyho .... please help! neco vymyslete ... thx
Jahudka!
Kup si tavnou lepici pistoli a dokonce to zustane polorozebiratelny
ReeJack
Ja bych doporučil spíš zvonkáč a udělat tomu průplet a bude to v pohodě a dokonce ani vyrazně neomezíš možnost chlazení diod. Jo ještě jedna duležitá pčipomínka !!!!!! : Ty modrý jsou na naprosto jinej proud než ty červeny, tak doufám že je nemáš v serii, ale maš to nějak vymašleny !i jinak ti ty modrý shořej (možna ne hned ale shořej brzo)
WhiTe
Jahudka!: jo, vo tej tavnej pistoli taky premejslim....

ReeJack: s tim zvonkacem, to neni spatnej napad... to skusim
k tej pripomince: mam to vymysleny: koupil sem si modry na stejnej proud jako cerveny ... maj jen jiny napeti (cerveny: LED 5mm červená 660nm 500mcd 110° 2,1V GaAlAs červená dif. , modry: LED 5mm modrá 470nm 1400mcd@20mA 3,3V, 60°čirá InGaN/Sapphire ) ...

no dik panove :D
WhiTe
hmmmmmmmmmmm...

1) tak sem skousel to proplejtani tim dratem... asi by to slo, kazdopadne bych se asi udratoval k smrti ;) moc mi to tam nedrzelo, ale ASI BY TO SLO...

Takze to budu lepit tou tavnou pistoli...

2) dotaz hlavne pro LED GROWERY: zajimalo by me, jak hodne vam ty led hrejou... zapojil sem jich 90ks (na kontaktni pole) a zapnul a hrejou jaxvina ... jakou tam tak mate teplotu? ja kdyz na ne dam ruku, tak hrejou hodne, ale nedokazu odhadnout teplotu..

3) smutna zprava je, ze budu muset odlozit start s konopim tak o mesic :( ... jelikoz byt do kteryho se mam stehovat jeste neni dodelanej :/ ... ale zatim mam tu masozravku, tak to budu skouset na ni ...
WhiTe
m©¤:
myslim si, ze luxmetrem to jeste nikdo nemeril ... kazdopadne kazda led sviti jinak (de o svitivost a vyzarovaci uhel) ... navic nevim jestli udaj z luxmetru na neco bude.... kazdopadne by mohlo bejt zajimavy merit luxmetrem led a vybojku a davat mezi ruzny barevny filtry ... sezenu luxmetr a skusim to...

no, ty zarovky nevim ... vychazi t o mrte draho a vezsinou maj bily svetlo.. takze na nic... to uz spis ty luxeony mozna by na zakazku udali i 660nm

na sazenice? podle toho na jak velkej prostor ... pro malinkaty (treba 5 rizku) prostory staci par(tak do 500ks) led (660nm a 440 - 470nm) pro vetsi prostory (tak 20 - 30 rizku) bych dal naky zarivky (popr. sporivky), nebo luxeony v kombinaci s nakejma cervenejma 660nm (treba 2kks) ... na rizky bych vodhadem videl pomer modryho a cervenyho svetla tak 1:2 na rust tak 1:4 a na kvet tak 1:8 mozna i 1:10 ... mensi box vyjde za par korun a ta spotreba ;)
WhiTe
m©¤: LED maj pri dobrym zachazeni zivotnost az 10 - 100 000 hodin (podle typu - 10 000 je opravdu malo spis 50 - 100) a jedna led zere okolo 20mA na 2V ...
cena me vychazi okolo 3000Kc (komplet i se zdrojem) ... da se vyuzit treba i spinanej zdroj z pc ....
svitivost mam vypocitanou kokolo 36 000lm pri prikonu 70W (coz neni ani 1/4 vybojky) ...
ja chci mit hydro asi tak 20 kyti...

Precti si tenhle, Hogiho a ReeJackuv thread, je tady popsany uplne vsechno i s prvnima pokusama.... ted uz pisu jen to co uz bylo psany

24/0 nepojedu - chci kontinualni 8/16 mozna 8/12...
WhiTe
nazdarek ... jen chci napsat, ze sem sehnal spektroskop ... nadherna vec ;)
WhiTe
m©¤: abych rekl pravdu tak o tom mereni vim p*cu. Je takovej starodavnej (na krabicce je napsany 1962).. Je na nem napsany CARL ZEISS JENA 214987, pravdepodobne je hranolovej.... jednou stranou se do toho kouka do svetla a ukazuje to barvy na stupnici... kdyztak mi pls posli nakej postup na mereni ;)

edit: s tim pohlavi to je sice zajimavy, ale to resim spis rizkama, kde je jasny ze to bude samice
WhiTe
Tak sem dal do kupy nakou kalkulacku na ty ledky ;)
Tento "nastroj" vypocita svitivost ruznych LED ... je to vhodne treba pro porovnani s vybojkama

http://share.machinefirst.com/LEDcalc_v1.0.zip

Jsou potreba knihovny Framework .NET !!!

edit: nako to neslo stahovat... ted by to melo jit...

.NET framework 1.1:
http://www.microsoft.com/downloads/...57-034d1e7cf3a3

.NET framework 2.0:
http://www.microsoft.com/downloads/...dd-aab15c5e04f5
WhiTe
tak kem chvili googloval a nasel sem zajimavy weby, jako treba http://wcsar.engr.wisc.edu/hardware.html ...
Vetsinou pouzivaj 470nm a 670nm ... delaj se vubec takovy led???
WhiTe
Tak prvni svetlo 12x12LED uz je hotovy, dal sem ho snad 2 hodiny!!! po prvnim rozsviceni jsem zjistil, ze jadna rada nesviti :/ nakej blbej kontakt asi... tohle prvni bylo spis takovy pokusny... ale je docela v pohode... slepoval sem ty led pomoci lepici pislole (glue gun) slo to docela v pohode, kdyz se to svetlo necha svitit, tak to lepidlo teplotou mekne :/ ale snad to bude dobry (naky chlazeni to vyresi)... kazdopadne to je mrte prace...

ALE SVETLA JE Z TOHO SPOUSTU :D ... a to me tesi
hogi
Doufám, že nehodíš nějaký obrázky. Už máš hotovou bednu? Pro jakej typ ledek a jaký množství ses nakonec rozhodnul?
WhiTe
fotky budou casem... zustal sem u tech 12ti poli po 144cervenejch (t.j. 1728ks 660nm/0,5cd/110°) + naky modry (ruzny druhy) ceklam pocitam s prikonem do 150W (i s hydrem) ... bednu budu delat az na konec .. aby mi to tam vsechno pasovalo ;) ... hlavne ten box jeste nemam ani kam dat :/ .. ale to bude Ok

vicemene uz me chybi koupit jen lahev na co2, naky zelezo (chci mit zeleznou kostru) a drevo na bednu, ridici elektronika a ... naky nesmysly okolo...
Erixon
ad spektroskop: můžeš klidně využít foťáku vybaveného funkcí histogram. (maj to foťáky už od střední třídy)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma