Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Outdoor Pěstování

 
lezenie na stromy - pomocky - Klikni zde pro originální téma
PUNKie
dnes som bol v hore sa poobzerat po nejakych vhodnych stromoch na growing. nasiel som skupinku starych borovic. stare mohutne stromy s hustou korunou . ten strom je na pestovanie ako uliaty. mam 100% istotu ze tam nik nepojde. kdo by tam siel, ked to je na zabitie. asi do 4/5 vysky tych borovic su len uschnute a zhnite konare ktore velku vahu neudrzia.
tento thread si myslim pomoze nielen mne. tymto vas vyzyvam ak viete o nejakom bezpecnejsom sposobe vylezenia na strom tak to sem hodte. napady, napady, napady.
par veci ma uz napadlo, ale...
1.) rebrik asi nie, ked to je okolo 15 metrov
2.) istenie pomocou lana. ale lano je drahe a na to nemam

ak viete o nejakej lacnej vychytavke, tak sem s napadmy. diky. PEACE
Větve - přírodní žebřík, který ti musí stačit ! :o
PUNKie
hore som uz pisal ze tie vetve su vsetky suche a nahnite. dnes som bol az uplne v korune ale mal som na mále. splhal som sa naň asi pol hodinu, lebo som bol doprdeny. je to o zivot tam liezt ale ta koruna stoji za to. tam su uz vetvy pekne husto a do zelena zarastene ale po tadial je to vazne akurat tak na zabitie. takze prirodny rebrik asi tymto odpada. este nejake napady???
kavalera
nabit do stromu drievka a postavit si na kmeni rebrik..ale to bude boliet stromcek, a k tomu lano , nemusi byt horolezecne.
Alebo urobit hore nejake koliesko a cez to lano(zelene) a spustat si vzdy kybel dole poliat a vytiahnut....
PUNKie
to kavalera: dobry napad ale na tomto strome neuskutocnitelny :( lebo tie vetvy su dost nahusto. a ten kybel by sa tam zasekaval...to vazne nepojde
A co nějak ten strom trochu omrzačit :rocket:, když už je skoro :death: ? Prostě nějaké záchytné díry pro nohy.:frog:
PUNKie
vlastne hej. good. to by šlo. ale ma sere ze to je predsa borovica a to z nej bude asi vela tiect živica (pryskirice) . vlastne ten strom samotny je uplne zdravy ale len vsetky spodne konare su tak suche. hore je uz v poriadku. a nerad by som ho znicil este viac. mam rad prirodu
FlickerBird
každopádně bez jistícího lana bych na stromy nelezl, když žuchneš na záda nikdo ti nepomůže :(
PUNKie
viem zo skusenosti mojho otca. padol zo skaly na chrbticu a dva roky bol na voziku. ale uz je to v pohode.
k tomu lanu... jasne to by bolo ok ale ako by som zohnal lano lacno...je nejaky sposob ako ho urobit vlastnorucne a bez nejakych vysokych nakladov?
kavalera
lano nejake stare z auta skus. A skus to preriedit tie vetvy , urob cestu na kybel a nemusis riskovat pad zo stromu !
Moltres
Než začneš mrzačit strom, tak si přečti tohle
Nemáš tam někde v okolí strom, na který se dostaneš? Který je v lepším stavu?
CAESAR
kamo,tie lana su neni az tak brutal drahe, ked to porovnas s cenou ktoru zaplatis,ked sa odtial zjebes.

http://mujobchod.atlas.cz/shop/item...m=814&id_cat=51
http://www.lanex.cz/e-shop/select.php
http://www.smrtihlav.cz/index.php?m...products_id=172
http://www.prooutdoor.cz/withsubs.p...i&category=lana
PUNKie
jasne ale s tym ze sa z tadial zjebem neratam. a tie lana stoja okolo dvoch litrov a moja penazenka je ovela tensia. neslo by to lano prosto nejak upliest? alebo nedalo by sa to spravit z nejakych snur alebo tak? inak dnes sem mozno vecer hodim foto toho stromu tak potom uvidite ako som na tom a ci vas este nieco napadne
inf3cti
nabit dreva? vysekat schodiky? nebolo byt to trochu NAPADNE??? :frog:
a to uz nehovorim o zbytocnom mrzaceni stromu ktory tam uz par desiatok rokov rastie.. co takto si radsej najst vhodny placek uprostred krovin, alebo na inom tazko pristupnom mieste?

EDIT: zaujimavy sposob lezenia je pomocou dvoch lan: jedno pevne priviazane medzi clenkami tak, aby sa nim dal obopnut kmen (spredu), a druhe drzane v rukach (a rukaviciach), a pre istotu omotane okolo zapasti, ktorym sa obopne kmen zozadu, aby si sa neprekotil a nespadol. Lezie sa tak, ze kmen stromu zvieras striedavo nohami(s lanom) a presunies si vyssie ruky, potom sa zase zachytis hornym lanom a posunies si hore nohy.
7lupino
A co si u stromu schovat takovej lanovej žebřík??? Stojí asi 199 Kč...
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od 7lupino
A co si u stromu schovat takovej lanovej žebřík??? Stojí asi 199 Kč...

a jak ten rebrik zakazdym dostanes hore? vylezies tam a uviazes ho? :frog:

a ked bude visiet, tazko ho zamaskujes tak, aby ho nebolo vidno. da sa nechat spustene aj lano, ale to tiez nie je jednoduche zamaskovat.
GrandmammGANJA
Treba si urobit rebrik s konarov a niekde o 100 metrov dalej ho len
tak pohodit do travy.
Inak,ked je strom s riedkimi konarmy,často pomože aj vačši klinec zahlobit do kmena.
Ja som vychytal jednu lokalitu kde je asi 10 vybornych stromov.
Všade inde su bud zle situaovane,alebo nemaju na spodu žiadne konare.Treba hladat,potom dobre obrobit,zamaskovat a nepachne tam ani veverica !Zdar stromowemu GROWINGU !
THC-Instruktor
Ja si myslim, ze takymi 10timi velkymi klincami tomu stromu nijako neublizis a pekne potom vylezes hore, dobry napad GrandmammGANJA !
WhiTe
Mej mladej otec ma stoupacky na lezeni po stromech, sou to takovy boty s takovejma ostnama a pouzivalo se to na trhani sisek a tak... je to docela easy... pucim si je a nakreslim vam nakej plan...
PUNKie
takze dnes som v skole trochu pouvazoval a spomenul som si na tieto vecicky. neviem presne ako sa to vola ale zda sa mi ze su to ROXORY. to by slo nabit do toho stromu aspon na tych usekoch kde je to najnebezpecnejsie. neviete, kde by sa to dalo zohnat, ak viete o co ide???
Sinuhet
Kramle.
expiry_date1
Sinuhet, prosím Ťa, čo sú kramle?
Sinuhet
Ta vec nakreslena nademnou. Si myslim.
WhiTe
to se pouziva pri odlejvani veci (napr. zakladu domu) z betonu na stloukani formy (dreva) .. nee?
WhiTe
http://www.e-pletivo.cz/inshop/hrebiky/kramle/[id-Kramle]-kramle-10-x-270.html
edit: a http://www.vltava2000.cz/ekroline/g...asp?strGoodsID=$0000031A$00000001
Ježíš
Hmm az te nejakej hajnej uvidi tam lizt po zelezech nabusenejch do stromu rovnou te sunda brokovnici :D aspon ja bych to udelal, kuli kytce nicit strom..to radsi nehul kdyz to nesvedes jinak.
WhiTe
Jezis: hmm, mas pravdu .. taky bych strilel :D
PUNKie
hej, ja som z toho tiez neni moc nadseny, lebo v prirode som vdaka otcovi prakticky vyrastal a moc si ju vazim. ale myslim ze to obrovskemu stromu moc neublizi, aspon nie v jeho spodnej casti, kde su suche konare. ale neviem ci to spravim, lebo mi je to luto kazit strom. ved uidime
inf3cti
je pravda, ze 10 velkych klincov urasteny strom urcite nezabije, a pravdepodobne strom nebude ani 'trpiet' (nech uz si pod tym predstavi kto chce co chce) ... ale nie je mi prilis po voli predstava nicit nieco (zive!) kvoli vlastnej pohodlnosti. Pravdu povediac, keby som siel po lese a videl v strome zatlcene klince (a ze som to nevidel raz), tak sa dost naseriem. Nepoviem zabit zviera, alebo skacat strom, ked je to nutne - ale preco do toho stromu tlct klince, ked sa da najst vhodnejsi strom!

Este ma napadol jeden sposob, ako sa dostat na strom: najst si strom s dostatocne pevnymi konarmi, a priniest si sebou normalne lano na lezenie, a nejake tensie, lahsie lano, alebo len povraz. Idea je v tom, priviazat na tensie lano kamen, alebo nieco tazsieho, a hodit do hore na strom tak, aby to lano ostalo prevesene cez nejaky hrubsi konar. Hrube lano priviazeme na tenke lano, a vytiahneme ho hore. Ked budeme mat na zemi oba konce hrubeho lana, mozeme nan uviazat nejaku samozatahovaciu slucku, oko, proste nieco na ten sposob, a tahom lano upevnit na konari. A mozeme splhat hore.
Ak tam lano nechceme nechat (bolo by napadne), da sa pouzit nejaky typ samorozvazovacieho uzlu, ktorym slucku rozviazeme, ked uz budeme dole, alebo sa mozeme na lano priviazat sami (dracia slucka, popod pazuchy, davame kurva bacha aby sme sa neobesili, alebo nejaky 'sedak') a spustime sa dolu.
Xan.
no resim upne stejnej problem taky se me nedaři nic najit jinak lano by se dalo koupit v železařztvi na metraž sice neni tak kvalitni ale něco taky udrží

ten lanovej žebřík je zajimavej ale kde ho sehnat?

//tet me napadlo ze by sel zebrik vyrobit....:bandit:
UdL
Pěstování je taky o vztahu k přírodě a k živým bytostem obecně... A to chcete bušit nějaký železný pomůcky do stromu??? :( :rocket:
moswa
nevim jesli to sem nekdo nedaval ale spis si precti toto nez tam polezes (aspon prvni 3-4 strany) ;)pestovani na stromech a pak k tomu lezeni nahoru. zkus pouzit fantazii , nahoru se dostanes at chces nebo ne. zebrik si muzes udelat z neceho co je v lese po ruce (je toho tam hafo) a kdyz nemas na lano...tak se na nej vyser :)
mike.mouse
caw! Ja by som mal pre teba jeden prakticky pripad zo zivota :bandit: ktory sa mne osvadcuje kazdym rokom...

kazdy vieme co je vyhoda pestovania na stromoch :
-nik sa pri prechdzke lesom nediva stale do koruny stromov
-ked niesu na strome ziadne znaky (klince,blato atd ) nikomu to nieje podozrive
-Skora vysadba rastliniek a mozny neskory zber ;)

Ja mam vyhotoveny rebrik s druheho stromu...
Je to celkom jednoduche, moje stromy, na ktorych pestujem su jedle...podobne ako borovice, poriadne konare zacianaju tak 12-15 metrov nad zemou...zo zaciatku som lozil po suchych haluzach, ale neskor mi to uz nedalo, polku som oblamal...
Tak som si zhotovil nature rebrik...
Vyhliadnes si strom oznaceny na tazbu (takych je kopec) a vypilis ho ty. Musi byt pekne tvarovany a mat vela konarov... Konare odpilis a nexas asi 20 cm dlhe pahyle, na ktore budes stupat...to spravis as do absolutnej moznej vysky...Vuala, mas rebrik! po ktorom sa uplne lahucko chodi!
Schovavat ho nemusis, staci ked ho pohodis niekde mimo 50m a pri dalsej nasteve si ho opetovne zoberies , opres o strom, vylezies, polejes, pohras sa, ostrihas, pokecas s rastlinkami, zlezies, zoberies, odlozis :) a tak to ide stale dookola ;)
Mne sa to osvadcilo a pouzivam to uz par rokov, zatial ziadna kolizia! Skus nad tym pouvazovat...;) Good Luck, M
medulda
Smycování aneb šetrné lezení po stromech:
Když jsem četl toto vlákno o lezení na stromy, zarazilo mě, že s tímto jednoduchým způsobem nikdo nepřišel. Existují v podstatě tři varianty.

1. S použitím sedáku: Pokud máte horolezecký sedák (bohatě stačí jen na spodní půlku těla), můžete použít tuto metodu. Je sice fyzicky náročnější, ale pokud na stromě operujete delší dobu, uvítáte možnost pohodlně se "zavěsit" a pracovat, aniž byste se museli držet. Bohužel, leze se s ní hůř na stromy s větvemi, takže je stejně vhodné ji skombinovat s druhou (případně třetí) metodou. Sedák pořídíte od tisíce korun. Pak budete potřebovat ještě karabinu (cca 200) a dva kousky lana, každý o délce asi dva metry (v závislosti na průměru stromu - viz dále). Nemusí to být ani horolezecké lano, stačí jakékoliv od průměru asi 4mm, není totiž zatěžováno dynamicky (pádem), ale pouze statickou tíhou. Takže, stojíme pod stromem. Připravíme si smyce. Prostě jen svážeme konce lana k sobě. Nepoužívejte obyčejný uzel, ale minimálně "ambulák" (viz. první obrázek), případně osmičkovou spojku. Za uzlem nechte aspoň 10cm volného lana a po prvním "krůčku" si zkuste v sedáku "poskočit, abyste se přesvědčili, že vše funguje tak jak má. Máme-li smyce, upevníme je na strom. Budeme potřebovat dvě. V jedné budeme vyset a do druhé budeme stoupat. Nejvíc vám asi prozradí obrázek 2. Pro trochu znalé: jedná se vlastně o lyšcí smyčku. Prostě jeden konec protáhnete skrz oko toho druhého konce. No, prostě koukněte na obrázek (to v pravo dole má být půdorys). Smyce na zavěšení by měla být kratší. Viz obr. 3 (mělo by to zhruba odpovídat postavě growera vedle). Pak si jen stoupnete do spodní smyce, karabinou se přicvaknete do horní a už můžete lézt. Systém lezení spočívá v tom, že si sednete, uvolníte nohu z dolní smyce a tu posunete nahoru. Stoupnete do spodní (posunuté) smyce a nahoru posunete tu u sedáku. Celý postup opakujete podle potřeby :) Je to opravdu náročné na fyzičku, ale kdykoliv se můžete "pověsit" a odpočnout si. Pokud se bojíte, že vás provaz ovázaný jen tak kolem stromu neudrží, nebojte se. Smyčku vlastně utahujete vlastní vahou...

2. Metoda bez sedáku - úsporný smycový "žebřík": Na tento postup potřebujete opět dvě smyce. Nepotřebujete sedák. Chcete-li ale nahoře pracovat delší dobu a nebo mít volné obě ruce, musíte mít ještě jeden kus lana, kterým se nahoře přivážete kolem pasu. Takže, jdeme na to. Uvážete si dvě smyce, narozdíl od metody 1 budou mít stejnou délku. Do obou si budete stoupat - vždy v jedné stojíte a druhou posouváte nahoru. Můžete ji ze stromu i úplně sundat a uvázat např nad větví. Nahoře stačí se prostě lanem přivázat ke stromu a máte obě ruce volné. Sám jsem jen s pomocí tří kusů lan a průměru asi 4mm uvazoval dvacetikilovou kládu ve výšce pět merů - stavěli jsme houpačku.

3. Metoda bez sedáku - plný smycový žebřík: V podstatě obdoba předchozího způsobu s tím rozdílem, že smyce neposouváte, ale jen vážete další. Potřebujete víc smyc, ale všechno je mnohem rychlejší. Navíc se dá nechat horní polovina stromu smycemi "osázená" a spodek dostavět při každá návštěvě. Ušetříte tím mnoho času...

Na závěr je třeba dodat, že je potřeba si vše předem vyzkoušet, třeba jen na pár metrech výšky. Nezapomeňte na pevné boty - lana po půl hodině stání solidně řežou, když lezete v pantoflích. Ryziko pádu není o moc větší než z obyčejného žebříku a je rozhodně menší než při lezení na obyčejný strom...
Hanizek
Novej sedák de koupit i za 600. Horolezil sem a měl sem sedák asi za 550 (rock empire)
pekne to s tym sedakom...
ja mam vyhliadnutu vysoku borovicu, ktora je velmi vysoka a zospodu asi 15m ziadny konar, alebo velmi suchy ci prehnity...
lenze pekne blizko max. 1.5m od nej rastie nemohutny hrab(cesky myslim habr) ktory nieje velmi vysoky, ale po prve mohutne konare na borovicu dosiahne...
ak vsetko vyjde ako ma tak na tu borovicu pripevnim neaku dosku a dam tam kludne aj 2 kyble - mozno aj 3 mensie
asi spravim novy threat s fotkami chystam sa nato pristi mesic....
tak cuzzte vivat STROMY
Hanizek
Nebude už na to příští měsíc trochu zima??
to --> Hanizek
na pestovanie urcite zima bude, ale ja ten thread pre stromarov zaciatocnikov.... idem pestovat na strome sice poprvy krat, ale s lezenim po takychto vysokych srandach mam velmo bohate skusenosti....
proste par foteciek, navodov atd..... PIZ
mirico
sak to tu bolo riesene prirodny rebrik najdes alebo pozres v lese strom na odpil ktori ma pravidelne vetvi ofaklis a spravis s pahilou rebrik no a ked ho opres lezes a ked odides jebnes ho o 50 metrou dalej ako konar a je to ...ale aj s tym rebrikom z lana to je dobre jednoducho zozenies dlhu palicu aspon 4 m a zavesis ho vzdy po prichode a zase zvesis a schovas
r-man
Co ja vim, tak na lezeni existuji specialni kovovy nasady na boty, vypada to jako celisti velkyho brouka a ma to asi 30cm a zuby. Driv to pouzivali elektrikari k lezeni na drevene sloupy, urcite to pujde sehnat ve vetesnictvich za levne prachy.

...kdyz si na to vecer vzpomenu, dam sem nejake foto.
medulda
jo, jo... stupačky... ale na živej strom s tím může lézt jenom barbar...
r-man
Jakej Barbar? Tak leda Onan :-)

Stromu se tim absolutne neublizi, je to dost tupy na to, aby mu to neublizilo, a dost ostry na to, aby te to na nem udrzelo...Kura toho stromu na fotkach se rozhodne neporusila natolik, aby jsi videl lyko, takhle stejne ji porusi kocka, kdyz na strom vyleze, nekecam:
to --> r-man
vyzera to zaujimavo, a zaroven priatelsky k prirode....
odkial si to zohnal??? da sa to niekde kupit??? nerozumiem tomu slovu vetesnice... ked tak mi to napis na PMko dix

.... inas momentalne zacinam pracovat na lanovom rebriku, cez zimu je kopa casu tak do jari to dufam dolkepem aspon na 5 - 7 metrov

piz cafte
Hanizek
r-man: A co když na ten strom musíš lézt často? Nezedře se ta kůra ani tak?
to --> Enttee
no ono to urcite ide vyrobit, mam uz asi 2 metre, ked to bude dlhsie, tak hodim neake fotos. Stupacky davam tak od oka cca. 40- 50cm
LSD25
axs
Selfik
PUNKieovo zatloukání železa do stromu připomíná osud big.lucase v tomto príspěvku - http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=21747
Homer Jay
kramle je speciální skoba na stloukání trámů v krovu.
Divoženka
Zdarec , zdarvím Vás a respect Vám, lezcům. Zaujaly mě příspěvky od Meduldy a R- mana! Ráda bych Vás obohatila o další varianty usnadňující výstup do korun stromů, ale předem chci říct, že všechny varianty jsou velmi nákladné. Ovšem, co bych za to dala, abych to uměla s lanem. Měla jsem možnost zúčastnit se exkurze v Křtinách , kde předvádějí způsob pletení lana, ovšem zde se jednalo o lano tažné a nosné pro dopravu dříví lanovkou. Pokud jste zruční, zkuste nastudovat zde, dají se ušetřit kačky http://gord.gringo.cz/Uzly/index.ht...zovyZebrik.html a nebo nakoupit zde, kde Vám zkonstruují na dle vašich požadavků http://www.provaznictvi.cz/ :)

Pokud se ale vrátím k cenově nákladným metodám, které tu ještě nebyly zmíněny, a které jsou smyslem tohoto příspěvku:

ŽEBŘÍKY :) upozorňění :) vzdálenost báze žebříku od stromu odpovídá asi 1/4 výšky žebříku ! Vždy dávejte pozor na to, aby povrch pod žebříkem nebyl kluzký a nerovný a nezpevněný.
1) Švédské žebříky - jen udávám jako možnost, ale sestava se skládá ze šesti žebríků, na sebe navazujících ,tudíž asi pro nás nepřípustné :)
2)Jednoduché a dvojité žebříky - Pokud lezete na žebříku, nelezte sami, vždy si vemte kamaráda, který Vám bude jistit žebřík zespodu a vrchol žebříku si zajistěte lanem, přivázáním ke stromu.

3)Stupačkové soupravy : hrotové nebo Baumwello.
Hrotové soupravy , stromu neprospívají ,ale otázkou je, pokud jsou využívány pro sběr šišek a šišky sbíráme z kvalitního plodícího stromu, pro kvalitní genetický semenný materiál a proč jsou teda využívány, pokud chceme zajistit i v následujících letech opětovný sběr? Hrotová souprava se ale vyplatí, pokud máte sílu v nohách ,tak to jde jako po másle :) Přikládám obrázky.

Baumwelo souprava - jedná se o dva ocelové kruhy spojené kloubem a šlapkami, které si připevníme na nohy. Opět přiložím obr. Střídavým posouváním stupaček vystoupíte téměř pohodlně do koruny stromů, výhodou je minimální poškození kmene, ale velká nevýhoda,že kmen musí být hladký a odvětvený, tudíž třeba dobrý na borovice, které mají přeslen až přiliš vysoko. Dalo by se to kombinovat. Vyšplhat po hladkém kmeni do přeslenu a potom vylézt normal po přeslenech :) Obecně se tvrdí ,že strom o výšce 40 m vylezete za 30 minut:)

4)Horolezecké techniky - lana. Již zmíněno výš, doporučuji spíš zkušeným horolezcům , které znají obecné zásady použití lana, např : * Konec lana zajistíme uzlem,aby neprocházel jsvěrným uzlem, * dobře vybrat kotvící body pro dobrý průběh lana, * kotvící body vybírat tak, abyste nebyli ohroženi třeba svislým pádem nebo např přeříznutí lana při práci atd

Závěrem chci říct, že by se měla dodržovat bezpečnost práce, vyhnout se povětrnostním podmínkám, také za vlhka (tj po dešti atd je kůra kluzská), a hlavně kdo tu uvádí přeskakování ze stromu na strom, nedoporučuji a přímo zavrhuji. A co je samozřejmostí, mít vždy po ruce dobře vybavenou lékárničku. Jak na stromě u sebe ,tak přinejlepším ošetřujícího kolegy s druhou dole :) lezcům zdar !
Divoženka
Zdarec , zdarvím Vás a respect Vám, lezcům. Zaujaly mě příspěvky od Meduldy a R- mana! Ráda bych Vás obohatila o další varianty usnadňující výstup do korun stromů, ale předem chci říct, že všechny varianty jsou velmi nákladné. Ovšem, co bych za to dala, abych to uměla s lanem. Měla jsem možnost zúčastnit se exkurze v Křtinách , kde předvádějí způsob pletení lana, ovšem zde se jednalo o lano tažné a nosné pro dopravu dříví lanovkou. Pokud jste zruční, zkuste nastudovat zde, dají se ušetřit kačky http://gord.gringo.cz/Uzly/index.ht...zovyZebrik.html a nebo nakoupit zde, kde Vám zkonstruují na dle vašich požadavků http://www.provaznictvi.cz/ :)

Pokud se ale vrátím k cenově nákladným metodám, které tu ještě nebyly zmíněny, a které jsou smyslem tohoto příspěvku:

ŽEBŘÍKY :) upozorňění :) vzdálenost báze žebříku od stromu odpovídá asi 1/4 výšky žebříku ! Vždy dávejte pozor na to, aby povrch pod žebříkem nebyl kluzký a nerovný a nezpevněný.
1) Švédské žebříky - jen udávám jako možnost, ale sestava se skládá ze šesti žebríků, na sebe navazujících ,tudíž asi pro nás nepřípustné :)
2)Jednoduché a dvojité žebříky - Pokud lezete na žebříku, nelezte sami, vždy si vemte kamaráda, který Vám bude jistit žebřík zespodu a vrchol žebříku si zajistěte lanem, přivázáním ke stromu.

3)Stupačkové soupravy : hrotové nebo Baumwello.
Hrotové soupravy , stromu neprospívají ,ale otázkou je, pokud jsou využívány pro sběr šišek a šišky sbíráme z kvalitního plodícího stromu, pro kvalitní genetický semenný materiál a proč jsou teda využívány, pokud chceme zajistit i v následujících letech opětovný sběr? Hrotová souprava se ale vyplatí, pokud máte sílu v nohách ,tak to jde jako po másle :) Přikládám obrázky.

Baumwelo souprava - jedná se o dva ocelové kruhy spojené kloubem a šlapkami, které si připevníme na nohy. Opět přiložím obr. Střídavým posouváním stupaček vystoupíte téměř pohodlně do koruny stromů, výhodou je minimální poškození kmene, ale velká nevýhoda,že kmen musí být hladký a odvětvený, tudíž třeba dobrý na borovice, které mají přeslen až přiliš vysoko. Dalo by se to kombinovat. Vyšplhat po hladkém kmeni do přeslenu a potom vylézt normal po přeslenech :) Obecně se tvrdí ,že strom o výšce 40 m vylezete za 30 minut:)

4)Horolezecké techniky - lana. Již zmíněno výš, doporučuji spíš zkušeným horolezcům , které znají obecné zásady použití lana, např : * Konec lana zajistíme uzlem,aby neprocházel jsvěrným uzlem, * dobře vybrat kotvící body pro dobrý průběh lana, * kotvící body vybírat tak, abyste nebyli ohroženi třeba svislým pádem nebo např přeříznutí lana při práci atd

Závěrem chci říct, že by se měla dodržovat bezpečnost práce, vyhnout se povětrnostním podmínkám, také za vlhka (tj po dešti atd je kůra kluzská), a hlavně kdo tu uvádí přeskakování ze stromu na strom, nedoporučuji a přímo zavrhuji. A co je samozřejmostí, mít vždy po ruce dobře vybavenou lékárničku. Jak na stromě u sebe ,tak přinejlepším ošetřujícího kolegy s druhou dole :) lezcům zdar !
HCSBUBI
To all.Zajímavé jsou stupačkové soupravy.Ale kde by se to dalo sehnat?
PUNKie
no to by som chcel vediet aj ja. skusal som hladat na internete ale nikde som to nenasiel ...iba take cižmy z hrotmy ale tie boli okolo 10000sk. fuu a to je moc. napiste kde to zohnat


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma