Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Metalsodíkova sterilizace substrátu - Klikni zde pro originální téma
metalsodik
Tady na těchto stránkám bych chtěl založit téma sterilizace substrátu tepelnou metodou, pokud máte někdo zkušenosti , nebo četli odbornou literatůru, budu rád když přispějete, ale pokud možno opravdu něčím věrohodným a osvědčeným postupem!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tak jsem se rozhodl pro sterilizaci hlíny. Po zkušenostech z minulých sklizní chci mít jistotu , že jsem si domů nic nepřinesl navíc jako bonus v podobě Smutnic. Ty mi strpívali život,až jsem se rozhodl vše zlikvidovat a začít znova. Budu s napětím očekávat ,jestli přece jen se mi podaří uchránit kytky od havěti. Budu také filtrovat přisávání vzduchu, ten budu navíc sát z vedlejší místnosti a ještě jednou týdně ji trošku vystříkám něčím proti hmyzu. Nevím ale jestli 40 minut v troubě na 200 stupňů bude stačit, je otázka na kolik se substrát zahřeje. Nevím taky jestli ho nemám zvlhčit, suchý moc nepřebírá teplotu okolí a těch 82 stupňů nemusí být dost pro zničení havěti.
Máte někdo praktické zkušenosti s tepelnou sterilizací ???
Co takhle ještě přidat na začátku kdy to neovlivní hulení Dursban, nebo něco podobného???
Teď jsem prodloužil na 70 minut a nechám to vychladnou to bude taky ještě nějakou dobu trvat, to by snad mělo stačit. Nevíte někdo jestli je v literatuře někde uveden při jaké teplotě se zničí zárodky Smutnic ???
Za chvilku dám novou hlínu do trouby a navlhčím ji , uvidíme na kolik se zvedne teplota oproti suchému substrátu a podle toho se rozhodnu co zvolím, jestli vlhčit nebo ne.
Smrad není tak hrozný , když jsou hrně zavřené. V pekáči je substrát pro sukulenty a ten nesmrdí vůbec. Pro Pelargónie trochu páchne, jsem zvědav jaký smrad bude produkovat Royalty-mix.
Jahudka!
Mno ja bych se vykaslal na troubu a radsi provadel sterilizaci v mikrovlnce.Staci 10 minut na 100 procent a neprezije absolutne nic a usetris si i trochu toho smradku..
metalsodik
Jahůdko ,jseš si jistej, že je to zahubí??? Teplotou asi né,tu změřím,ale to záření nevím jak hluboko pronikne???
Jahudka!
metalsodik - No jistotu nemas nikdy a ja osobne jsem to nikdy nepraktikoval,ale cetl jsem to nekde na nejakejch strankach,ze se to pouziva na sterilizaci pudy bezne a je to prej lepsi nez trouba.Podle me,mikrovlny museji zabit naprosto vsechno zivi co v ty pude je.Samozrejme i zarodky atd.Do hloubky by se mikrovlny dostat mely.
r-man
A jeje, tady nekdo nevi, jak funguje mikrovlnka. Mikrovlnka na frekvenci kolem 2400 rozvibruje molekuly vody tak, az se ohreje (trenim). Kdyz date do mikrovlnky neco co nema zadnou vodu, neohreje se to. (tedy asi krome kovu). Hloubka, kam zareni pronikne, je tedy cely prostor, a to okamzite. Aspon takhle me to kdosi vysvetloval, doufam, ze nemelu blaboly.

Tagze na sterilizaci to uplne postaci, na par vterin (minuta je az moc, zalezi na sile W). Vsechno zive co obsahuje vodu se okamzite uvari, jakykoliv larvy chcipnou, protoze prasknou, jak se z vody pri vareni uvolnuje kyslik a vodik.

Akorat si neumim predstavit, jak budu davat do mikrovlnky 4x 50L pytle Plagronu :-))) Trouba to zvladne za dyl, ale treba po pulce pytle.

P.S.: Jo a kdyz je mikrovlnka plna, musi se to nechat dyl, to je snad jasny.
Sinuhet
KDyz das do mikrovlnky kus masa a nechas ho chvili vlnit, pak ho vytahnes a rozkrojis, uvidis ze je na povrchu upecene a uvnitr jeste syrove. Takze s pronikanim a pecenim v celem objemu bych to nevidel tak horke.

A co se tyce toho varu a uvolnovani kysliku a vodiku, to by byl pruser. Vybuchy v kuchyni kazdou chvili. Voda se totiz rozklada na vodik a kyslik presne v tom nejvybusnejsim pomeru. Akorat ze nastesti ne pri varu, ale az pri mnohem vyssich teplotach.
r-man
Maso by ale melo byt i vevnitr teple, i kdyz ne tak jak na povrchu. Zalezi na tom, kolik zareni hmota pohlti, resp. kolik se premeni na teplo.

AD voda..tady je to sice OT..ale co z ni teda unika, kdyz kdyz ji vyvarish, nic ti nezustane a voda je h2o ??? Co je to za bubliny? Pouze kyslik?
Sinuhet
Bubliny jsou vodni para. Pri 100 se voda meni z kapalneho skupenstvi na plynne. Ano maso je uvnitr teple, ano asi je to o pohlcovani toho zareni a stejne tak ho muze pohlcovat ta hlina.
metalsodik
Tak trochu z dalších pokusů , možná se budete divit , rozdíl v teorii a praxi tu je opět, můžete potom polemizovat co je toho příčinou, mám celkem 6 fotek , tak to tu rozdělím do dvou příspěvku.
Ještě na za čátek , děkuji Jahůdlovi že mě donutil to zkusit v mikrovlnce , ikdyž jsem nad tím uvažoval taky K+ letí, ušetřil mi čas a smrad. Jde to v tom rychle a uvidíte ty teploty.

V troubě to dosáhlo nejvíce 80 st, navíc to dloho trvá a spotřeba bude taky dost velká, Já použil starý tlakový hrnec , ale málem si rozbil dvířka trouby , při 200st se rozpadl, a rozsypalo se mi to po podlaze , na fotce ta modrá skvrna je uzávěr, který se roztekl.

1 foto – teplota po vytažrní – 1 hodina při 200st.
2 foto – vršek uzávěru.
3 foto následky vypadnutí z ruky – hrnec nevydržel.

Dále už bude vše je okolo mikrovlnky. Vlhkost substrátu neměla vliv na dosaženou teplotu!!!!
Sinuhet
Dosazena teplota je prece otazkou casu. Po dostatecne dlouhe dobe se MUSI vyrovnat teplota vzduchu v troube a teplota hliny v troube umistene.
r-man
Boze muj, ze ty jsi tam dal ten hrnec i s vikem? A nemel nahodou plastovy ucha?
metalsodik
Na rozdíl od trouby to jde v mokrovlnce rychle , prakticky bez smradu.
Pokud mate dost vhodnou nádobu, tak sterilizovat 50l není problem, ani více pytlů v průběhu několika dní , si udělat zásobu. Pro jistotu jsem to dal na 800W a 10 minut.
Doporučuju použít substrát suchý , tolik se to neodpařuju a nesmrdí. Dosažená teplota substrátu pro pelargonie, dosáhl ať suchý nebo mokrý uvnitř!!!! 100 st.
Ale teď pozor – substrát pro sukulenty, který byl suchý , a je talový sypký dosáhl 120 Stupňů!!!. Podle mě to je způsobeno pískem který je uvnitř, přece jenom rašelina nedosáhne takové teploty , ten křemičitý písek asi hodně absorbuje teplo , to je mé vysvětlení, jestli je správné nevím , je to celkem jedno, hlavně že ta mikrovlnka se osvědčila.

1 foto – vtažený substrát pro pelargonie z mikrovlnky – 100 st
2 foto- uvnitř 99 st
3 foto 120 st substrátu pro sukulenty.

Tolik k pokusům , jsem rád že se to celkem oproti troubě zjednodušilo, teď ješte aby to pomohlo, vím , že jen sterilizace nepomůže, musí být všude čisto a preventivně dezinfikovat místnost, ale určitě je to lepší než to nechat náhodě, nemusím připomínat, že hlína je pro indor , pro skeník bych asi tohle nedělal. Doufám že jsem přispěl svou trošlou do mlýna , ale něco takového s měřením teploty tu chybělo. Mám připraveno plno semen a nechci aby mi to nějaké Smutnice narušovaly. U přištích pokusů s klíčením a souboji substrátu naschle MS.
metalsodik
Teď jsem dělal ješte poslední měření teploty v substrátu po deseti minutách v mikrovlnce , a musím konstatovat že teplota proti troubě je dosažena daleko spíš a je rovnoměrně rozložena , nenašel jsem místo kde by byl rozdíl větší než 2 stupně , tak si myslím , že mikrovlnka je ideální.
metalsodik
Je to už více než 3 měsíce co mám rostliny v sterilizovaném substrátu a kytky včera 8 týdnu v květu. Za tu dobu jsem neměl ve skříni ani jednu mušku , natož nějakého škůdce. Všem u kterých to je z ohledem na množství hlíny možné to doporučuji provést 6 minut v mikrovlnce. Nepozoroval jsem žádnou změnu v kvalitě substrátu ohledně sterilizace , nic mu neublížilo. Dříve tam létaly různé mušky a podobné svinstvo. Na přívod vzduchu jsem dal starou punčochu a tím zabranuji vlétnutí hmyzu do skříně, taky doporučuji, stojí to za to.
Jahudka!
Ja to praktikuju taky.Koupim maly baleni a celej ten pytel dam do mikrovlnky na 10 minut pri 100procentnim vykonu.Zadnej smrad,proste pohoda,urcite se to vyplati
aenema
hm a jak snáší ten pytel tu vysokou teplotu?
BASE
Já to dřív sterilizoval v troubě děsnej smrad teď to tu hlínu pařím v zavařovacim hrnci a pohoda už žádný mušky a jiná havěť
Jahudka!
aenema - v pohode to ustoji,akorat trosku zmekne
Quilp
Verry good hosi, thx vam(halvne Jahudkovi samo:P). Muj pouzity substrat si vzala zena na domaci kviti, a az ted vidim kolik tam toho kua je?!?! Miliardy minimusek po celym byte.
Jeste jednou diky!
Kannann
To metalsodik:
Ještě z dob kdy jsem vyséval kaktusová semínka a hrál si s těmito rostlinkami jsem byl též nucen sterilizovat substrát.Po vysetí katusů a jejich naklíčení je semenáček hodně náchylnej k plísním.Pak houfně hyne.Ale k věci:

Já to dělám následovně: Zeberu obyčejnou punčochu,nasypu do ní substrát.Vynechávám jen perlit který přidávám až do sterilního substrátu,protože už sterilní je.Punčochu naplním tak aby z ní byl takovej tlustej salám cca o průměru 12-15 cm, delky cca 40-50 cm.Jinak ale dle potřeb:)Pevně zavážu aby se to nerosypalo.Salámků si udělám dle toho kolik potřebuju substrátu.Vše vložím do naprosto obyčejnýho pařáku v kterým se za časů našich babiček a možná i otců vařili brambory.Hrnec má průměr cca 50 cm a dá se sehnat v obi či jiným frcu tohodle typu.Hrnec má rošt cca 5 cm nade dnem a tak nedojde k propálení punčochy či jinému poškození.Na dno dám dostatek vody tak aby punčochy nebyli ponořeny do vody.Zaklopím výkem (které pěkně těsní) a šup s tím na plotnu.Po uvedení vody do varu a po dalších 50-60 minutách je substrát 100% zbaven všech mikroorganismů,zárodků plísní atd.Nechám chvíli vychladnou a pak půnčochy rozříznu a substrát rozložím na papír k vychladnutí.Po vychladnutí buď hned míchám a používám nebo ukládám do tvrdších igelitových pytlíků které neprodyšně zavařím na takovým stroječku co naše mamky používaj v kuchyni k ukládáni masa či zeleniny do mrazáku!Nedávno sem to viděl i v tescu.

Dle mých zkušeností z kaktusů je substrát 100% sterilní.Používám i na naše učely:)
No snad Ti můj postup pomůže či bude alespoň inspirací k zamyšlení:)
Pupiset
Taky me trapi smutnice,zkusim tu mikrovlnkovou metodu;)
Chuck Taylors
V mikrovlnce je to upe nejlepsi netrva to dlouho zadny smrad z toho neni a usetrite si tim spoustu starosti.Jen sem chtel vedet jestli nemuze byt nejake svinstvo treba v hline od plagronu??
bassman
Chci se zeptat jestli by sel tento zpusob,jestli jej nekdo nezkousel,co takhle vzit starej co nejvetsi hrnec nalit do nej vodu,uvest do varu a postupne prisipavat substrat,michat varit tak cca 10minut,nechat schladnout,odlit prebytecnou vodu a nechat vyschnout.Slo by to?
IMHO to je naprd, protože ten substrát prakticky vyluhuješ, takže přijdeš o velkou část živin. Lepší jsou ty tzv. suchý metody.
r-man
To Kannann:

Jo, takhle se to v podstate delalo driv. Veskerej substrat pred pytlovanim prochazel parni masinou, kde se chvili paril, a na pase projel skrz a pak se po vychladnuti pytloval. Ted uz se to pry nedela, a tim vznikaji problemy (asi je to drahy).
kvasimodo
co su to smutnice ...? niesu to nahodou tie male cierne musky ? a nekladu nahodou male cierne vajicka na spodku listou?
Kannann
to r-man:

Pravdu díš..Takhle se to opravdu dělalo a já to dělám do dneška.A popravdě řečeno: Neměl jsem s bordelem ze substrátu nikdy potíže.Chce to jen se tomu malinko pověnovat a je to.:)
Mikrovlnka:
- to ze na ohrev potrebuje tekutiny ste uz zistili
- dalsiu vec, ktoru ste zistili je, ze substrat suchy dosahuje vyssiu teplotu ako substrat mokry (to ye tym, ze "mikrovlny" miznu pri predavani energie molekulam vody, ta tym sa stracaju - tym je vysvetlene aj to, preco je maso vnutri chladnejsie ako na povrchu) - cize: cim menej vody v substrate, tym kvalitnejsie sa zbavite mikroorganizmov a inych tych neprijemnosi, ako keby ste MIKROVLNOVALI vlhky, resp. mokry substrat ;)

Sterilu zdar :D
Apofiss
Jen mě tak napadlo.....lepší substráty typu Plagron v sobě mají i kladné mikroorganismy.....ty zahynou spolu s verbeží.....a tím substrát může degradovat.Mýlím se???
metalsodik
Já měl v mikrovlnce i ROAYL mix a nepoznal jsem jestli nějaké mikroorganismy zahynuly. myslím , že se v krátké době zase vše obnoví, můžeš si sterilizaci udělat měsíc dopředu a je to. Každopádně už bez ster. ani ránu, žádné starosti se škůdci !!!!!!!!!!!!
Capo
Podle mě trichoderma co je v těch lepších substrátech od Plagronu chcípne, protože je to plíseň, ale není problém si koupit SUPRESIVIT a nasadit si ji tam znova. http://shop.zc.cz/scripts/podrobnosti.php?IDZ=160006 stojí tam 120,- na 20m čtverečních hlíny. A mají tam i Polyversum takže se vyplatí to objednat od tamtud.

Tady je odkaz že SUPRESIVIT trichodermu v sobě má jako hlavní účinnou látku. http://www.agrokrom.cz/texty/pripra...resivit_fyt.pdf
Wokap
citace:
Původní příspěvek od r-man
A jeje, tady nekdo nevi, jak funguje mikrovlnka. Mikrovlnka na frekvenci kolem 2400 rozvibruje molekuly vody tak, az se ohreje (trenim). Kdyz date do mikrovlnky neco co nema zadnou vodu, neohreje se to...


R.mane - nechci rejt, to v žádnym případě, ale mikrovlnka nerozkmitává molekuly vody, ale -OH skupiny. Takže pokud tam vložíš cokoli na organický bázi, tak se to ohřeje. A zvížátka maj v sobě hromady hydroxilovejch iontů, takže se mi to jeví, jako nej řešení...
...prosím, neber to jako útok, ale jako osvětlení problematiky. Wokap
AHM4D
A jak je to s promrznutím?? Ženská když pracovala v květinovce tak tam to tak dělali se substrátama - nechali je pár dní na mraze a pak prý v pohodě..
Nevím, máte zkušenosti?
Wokap
To by muselo bejt hluboký promrznutí, protože ty svině mrňavý toho vydržej fakt kotel... Jen se zamysli - v zimě bůže bejt kosa klíďo -25°C a ty bestie na jaře vylezou jako by se nechumelilo...
Sinuhet
Zalezi kde ty svine prezimuji, nebo jejich vajicka. Treba ne v hornich vrstvach pudy.
nide
Muzu potvrdit uspesnost sterilizace. 15min pri 800W a po celou dobu pestovani zadne potvory ! ;)
pelech
Nemate tak uplne pravdu.. nedavno sem videl dokument od BBC (jmenovalo se to tusim neuveritelne schopnosti zvirat) a kdyz to zkratim ukazovali tam pokus s mravencema a mikrovlnkou.. Mravenci se smazili 2 minuty na 750W a prd jim to udelalo. Proste kdyz se ten talir s jidlem vyndal, tak mravenci pobihali vesele dal.. melo to tusim neco spolecnyho s velikosti toho hmyzu a s prirozenym vyhledavanim chladnejsich mist kery na ty chalce byli.. takze mikrovlnnou troubu bych nebral jako naky extra spolehlivy sterilizacni zarizeni.. ale co ja vim, treba se to tyka jen mravencu :confused: :D
bonkwodny
chlapi,v mikrovlnke to dokonale nevysterilizujete,pestujem huby a mikrovlnka mi substrat zatial nevysterilizovala 100%(iba agar)
takze tvrdenie,ze 10min zabije vsetko je loz
preco to nesterilizujete v tlakovom hrnci?spravi to 110-120C a to uplne staci
r-man
Ale vzdyt ta mikrovlnka tech 100°C udela taky, a v hline behem tri minut, kdyz je 800W treba...Tlakovej hrnec dobry, ale predstav si, ze mas delat dva pytle po 50L, nebo klidne i jeden...to je na vareni na tejden, nebo ty mas tak velkej papinak?
metalsodik
Myslím , že nám může být jedno jestli přežijí mravenci, nebo je ta sterilizace pro houby špatná, ale je fakt ,že co to takhle dělám zak jsem žádnou smutnici nebo něci jiného nikdy neměl, a to je pro mě to nejdůležitější.
bonkwodny
100%niekedy nestaci a mikrovlnka zohrieva nerovnomerne,no a papinak je rovnako velky
Method
A co ked mam uz substat zmiesany s perlitom???Moze to ist do mikrovlnky???
H+H
Hele můžu strčit do mikrovlnky Keramzit ? ? ??????
cix
co tam každej trochu mokrýho obojeho strčit a říct nám? :biglaugh:
Method
Tak sterilizacia aj s perlitom aj s keramizitom je v poho.Nic zvlastneho to nerobilo..tento thread mi velmi pomohol.Som mal v zemi dake svine co zrali moje seeds hned ako znich vysiel len maly korienok....po sterilizacii vsetko O.K...
AHM4D
zdarec sterilizátoři:teef: hele nemáte jinej tip na sterilizaci kromě mikrovlnky a trouby?? píct 100 l substrátu v mikrovlnce mi přijde fakt docela nepraktický, v troubě kvůli smradu nelze..třeba to prolejt peroxidem a pustit do toho pár voltů, nevím..něco rychlýho a abych tím nezasral půlku baráku..
dík;)
cix
2ahmad: tak to si leda pořiď trochu uranu :D
bigV
to ALL:
Mikrovlnka si myslím je nejlepší a hlavně nejrychlejší řešení! A není problém "sterilizovat" i směsi, každá složka má potřebnou teplotu. Toť má zkušenost.
Deluxe
caute mam otazku mozem pouzit 2x ten isty substrat ? mal som 5 samcov a supol som ich do jedneho kvetinaca ... a zostala mi hlina a chcel by som do nej nasadit dalsie sadenicky ale v teh hline su pootrhovane korene s tych samcov .. nebude to vadit sadenickam ?
Lakys
čau Hoši, taky se zapojím do diskuze. nečetl sem celý thread takže jeslti už někdo odpověděl dřív tak sorry za opakování. fakt mě pobavil jahudka který tvrdí že v mikrovlnce se voda štěpí na vodík a kyslík :D tos mě kámo fakt pobavil :-) samozřejmě že dochází pouze k varu vody a tedy její přeměně z kapalného na plyné skupenství. Molekula vody nabere vyšší energii vazby se stanou méně pevné a voda se změní ve vodní páru. jediný způsob který znám jak dostat z h2o vodík je elektrolýzou. možná existují i další ale nikdy sem o ničem neslyšel, nejsem chemik ani fyzik...
Co se sterilizace v mikrovlnné troubě týče tak je to možné a zaručeně pokud se tam hlína nechá dostatečně dlouho zabije všechno co by mohlo žít... sterilizoval jsem si tahle substrát na houby. Postupoval bych asi tak že bych naplnil květináč a šoupl ho mikrovlnky cca na 5 min .
Hanizek
Zajímavý článek o sterilizaci pomocí mikrovlnky: http://www.osel.cz/index.php?clanek=2410
A je to nutny ten substrát sterilizovat?
citace:
Původní příspěvek od batmen
A je to nutny ten substrát sterilizovat?

zjisti si něco o tom substrátu a o tom co to znamená sterilizovat a pak bys měl vědět jestli je to nutný pro tvůj substrát...
Blahy
By me zajimalo kde kupujete ty Vase substraty.Nikdy jsem sterilizaci nedelal,jen kvetinace a nikdy jsem nemel zadne problemy se skudcema.Mozna je to tim,ze mi neni lito dat vic penez!!!Na vasem miste bych vyzkousel znacku Compo Sana!!!
Shamanyx
díky za rady... takže až přijde hlína mix, vezmu květináč po květináči, každej do mikrovlnky na 5-10 minut a je to :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma