Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
optické vlákno - Klikni zde pro originální téma
tak mě napadlo jestli jde pěstit pod optickým vláknem, teoreticky by to šlo ale zajímá mě jestli by vubec kytky pod tim rostly..... rozumí jim nekdo aby mi mohl odpovědět?:cool:
100Thermal
Co to? :eek:
no optické vlakno můžou přenášet světlo přes to vlakno:mutant: takže teoreticky bys dal k sodikovce čidlo napojené na optické vlakno na druhé straně bude světlo vyzařovat ven takže by se s jednim sodikem osvětlilo víc místa ale řikam tohle je teorie a potřeboval bych zjistit jak to vypada v realu
kafevar
Kus hoven:
Mohlo by to fungovat jako ty "dekorativní" chlupatý koule, kterým na konci každáho vlasu svítí světýlko. Ale v míře pro growing by to bylo neuvěřitelně nákladný na výrobu a stejně bys měl ve vlákně určitý ztráty. Navíc je tu nebezpečí, že by vlákna odfiltrovali i část spektra. Imho pojezd a kvalitní stínítko je mnohem rozumější řešení pro osvícení větší plochy.
Sinuhet
Prodavala se vybojka uzavrena v kouli ze ktere sly svazky optickych vlaken svazane v obale jako je hadice od sprchy. Slo to libovolne ohybat a smerovat. Neco jako draty. Takze se dal kazdy ten slauch nasmerovat na misto na rostline kam jsi chtel aby to svitilo. Zduraznovali hlavne vyhodu toho, ze to neprenasi teplo, takze samotne svetlo mimo skrin a do srine jen svazky optickych vlaken.
Co?
hm...myslim, ze ne...v tech dekorativnich prvcich se pouziva na vedeni svetla vlastne silon (vlasec) a vsechno to urcite nejak deformuje spektrum a i intenzitu....
Co?: mozna mas pravdu ale zase to jsou spekulace:confused:
sihuhet: jo presne neco takovýho sem mel na mysli, ale spis me zajimá kolik optické vlakno toho svetla prevede jestli by prevedl na druhý konec jen male svetlo které by svítilo jak umíraček tak to cenu nemá.....
jinak zjistil jsem ze optické vlákna odfiltrují UV ale to by podle me nebyl problem....
Co?
pokus z praxe: koupil jsem si 20 led diod (draze za 8,-) vlnova delka 660nm, neco okolo 5ti cd; nastrihejte si cca 15ks 0.4mm tlusteho vlasce dlouheho treba kazdy jinak; ted ho na jedne strane omotejte niti, tak aby to utvorilo jeden svazek, na opacne strane jednotlive vlasce otavte zapalovacem, aby udelali takovou kulicku (v podstate čočka); ted ten svazek prilepte kolmo na diodu a omotejte tmavou paskou; nyni muzete zapojit diodu a nakonci kazdeho vlasce (at vede kudy chcete) vidite svetlo....a JE o dost slabsi uz i na pohled; samotna dioda mi prosviti i prsty, tak ze vidim :mutant: kosti....vsechno ma preci svuj odpor, vzdyt ne celej atom prosvitis, je jasny, ze pri pouziti nejakeho spec.skleneneho vlakna ten odpor bude mensi, ale furt tam bude....najdi si tady prispeky o skle kteri si lidi davaji pred lampu (treba kvuli teplote)....normalni sklo je proste nevyhovujici a ted placnu...ze propusti treba jen 80% ucinneho zareni, ale treba boraxove sklo (chemicke,drazsi) propousti 99%....

btw.uva a uvb je dulezite na tvorbu thc a pryskyrice, takze bys to tam musel dodavat jinak
kafevar
Sinuhet: Našel bys na to někde odkaz? To bych chtěl docela vidět. Asi jsem ty opt. vlákna přicejenom dost podcenil.
Sinuhet
Zkousel jsem google, ale uz to nemuzu najit.
takze jsem se informoval u prodejce opt. vlaken, na muj majl odpovedel toto(trocha zkraceno: Dobrý den,optická vlákna svetlo nedeformují pri prenosu na krátke vzdálenosti cca. 100km.Svítivost je výborna, ale pouze v úzkem paprsku (kuzelu). skoda ze nenapsal jak je ten kuzel velky.....
Co?: mno ale treba takovy 70W sodik podle me toho UV zareni moc nevytvori(jestli jo tak sry) a roste!
Neson
Optický vlákna fungují následovně:

jedná se o systém složený z 2 až 3 částí:

1)zdroj - je to taková krabice s vývodem na optický kabel. Musí to být originální zdroj na optický kabel jinak bude výsledný efekt stát za ....
V "krabici" se nachází vlastní zdroj světla + chlazení a za ním následují různé filtry, které slouží ke změnám barevnosti a různým vizuálním efektům. filtry mají podobu průsvitných kotoučů rozdělených do výsečí - ty mají různé barvy. zdroj svítí vždy přes výseč filtru - ten se otáčí a podle toho se mění výsledné světlo. Filtrů bývá většinou více za sebou.

2)vlastní kabel - používají se dva druhy:
a - izolovaný
b- neizolovaný
materiál - plast, sklo

ad a- používá se u 3-dílného systému - kabel je izolovaný a slouží tedy pouze jako vodič - nikoli jako zdroj světla.

ad b- používá se u 2-dílného systému - kabel není izolovaný a stává se tedy vodičem i zdrojem světla. Přirovnal bych to ke klasickému neonu - prostě vyzařuje světlo celým svým povrchem.

optická vlákna mají jednu velkou výhodu - vedou jen světlo, nikoli elektrický proud. Co z toho plyne? Vlákna se nazahřívají, můžou být ve vodě, ...

3)koncovky - nasazují se na izolovaný kabel a vyzařují světlo. Na jeden zdroj - krabici - jich může být desítky až stovky. Světelná intenzita 1 koncovky je nepřímo úměrná jejich počtu.

Tak, to byla trocha teorie, pokud by to někoho zajímalo více do hloubky, tak můžu nějaké informace dodat - dělal jsem na vejšce na téma optická vlákna semestrílní práci a tohle je takovej výcuc z hlavy, co mi tam utkvělo.

A jak by se to dalo využít pro naše účeli:
Zdrojová krabice by se dala snadno vyrobit - umístila by se do ní výbojka, filtry jsou pro naše užití na nic, takže by zbývalo vyřešit chlazení - to by byl asi největší kámen úrazu, ale asi by se to dalo. Jsou tu 2 protikladné podmínky, které musíme splnit - krabice - nebo lépe řečeno komora, kde by byla umístěný výbojka by měla být co nejvíce utěsněna a co nejmenší, aby nedocházelo ke světelným ztrátám, na druhou stranu je potřeba větrat (tedy zcela opačně - co největší prostor a co nejméně utěsněný). Povrchová úprava komory s výbojkou by určitě měla být z co nejvíce odrazivého materiálu. Kolmo na výbojku bych umístil v co nejmenší vzdálenosti od výbojky co největší počet neizolovaných optických vláken, která by vedla z krabice. Pak už jen zbývá rozvést kabely po pěstírně - např. zaplnit jimi celou plochu podhledu pěstírny, nebo přidat i stěny - výsledkem je celoplošný zdroj světla, který vůbec nehřeje - krabice může být umístěna i mimo pěstíru - doufám, že je to pochopitelný, pokud ne, tak můžu přihodit nějaký nákres.
Druhá varianta je vytvořit uprostřed pěstírny velký tubus - svazek vláken a pěstit to ve válci.
Variant je opravdu mnoho ...
Aivos
1. opticky kabel neprenasi "svetlo" ale data obrovskou rychlostí,opticky proto ze je poloskleneny
2. drahy jak cip takze ne
Neson
Aivos - tento kabel neprenáší "data obrovskou rychlostí", ale skutečně světlo - to co máš na mysli Ty je datový kabel. Tento se nazývá optický proto, že se tu využívá určitých optických jevů - světelný paprsek vchází do kabelu (=vlákna) pod přesně daným úhlem, díky němuž dochází v kabelu ke 100procentnímu (tedy téměř) odrazu a kabel tak svítí.

viz odkazy:
http://www.opticfibrelighting.com.au/pages/main.htm
http://www.universal-fibre-optics.com/
http://www.jacksons-camping.co.uk/swimming/underwat.htm
http://www.fiberopticlight.com/home.html
http://www.thesensorycompany.co.uk/
kafevar
Aivos & Neson: Máte namysli v principu úplně stejnou věc. Přenáší data "obrovskou" rychlostí, kde nosičem informace je světlo. V podstatě se do jednoho konce rychle bliká diodou a kabel pak bliká i na druhém konci, kde blikání snímá fotodioda. Je to něco jako když na táboře blikáte baterkou morseovku na někoho na druhém kopci, akorát ryhleji a díky optickému vláknu to funguje i za roh. Jediný faktický rozdíl mezi optickým kabelem a vláknem je ten, že optický kabel je několik nezávislých otpických vláken pohromadě. Optická vlákna se ale samozřejmě nevyužívají jen k přenosu dat. Ale ty co se používají k dekoracím se od těch datových v principu neliší.

==edit==
Ještě bych chtěl dodat, že by nemělo svítit celé vlákno, ale jen jeho konec. Čím více svítí i jiná část než konec, tím méně se tomu dá říkat optické vlákno.
Neson
kafevar - v podtstatě máš pravdu, obě použití spojuje stejný fyzikální princip, s tím rozdílem, že v použití vláken k osvětlení odpadají převodníky, je jiná izolace atd ...... jinak optické vlákno (z optiky) se běžně splétá do svazků a pak se izoluje (využití u vláken s koncovkami) a pak Ti vlastně vznikne úplnně stejnej kabel jako je ten datovej, jen s jinou izolací. V podstatě jde o slovíčkaření, AIVOS psal: "opticky kabel neprenasi "svetlo" ale data obrovskou rychlostí", ale ono je to přesně naopak, optický kabel nepřenáší data, ale světlo obrovskou rychlostí :)

ale s tím editem bych krutě nesouhlasil - jestli jsi četl, co jsem tu psal a koukal na odkazy, tak víš, že se to zcela běžně používá k náhradě neonů, světelné linie v barech, v bazénech pod vodou atd atd, takže teze, že optické vlákno nemá svítit celým povrchem je MYLNÁ!!! I vzhledem k tomu, že jako využití v pěstírně si dovedu přestavit jenom vlákno svítící celým povrchem. K čemu by Ti bylo, kdybys měl v pěstírně tisíce hvězdiček :) (k tomu se často koncovky využívají - k imitaci noční oblohy) - i když na druhou stranu by to šlo teoreticky taky - vytvořit mnoho "minibodovek" a dosáhnout tak rovnoměrného osvětlení.
expiry_date1
No,ja som videl niekde v telke kúpeľňu,ktorá bola v podzemí,resp pod úrovňou zeme a bol tam stiahnutý zo strechy nejaký zväzok ?optických? káblov,alebo čo to bolo,priemer to malo možno 20cm a svietilo to,akoby do okna svietilo slnko.Neviem,koľko taká seanda stojí,ale možno by to šlo využi aj bez lampy:) ,ak je problém outdoor s čorkami,Takto by sa dalo pestovať indoor s využitím slnečného svetla(samozrejme len za slnečných dní) :)
Sinuhet
No jestlize chces dostat maximum svetla dostat na druhy konec vlakna, tak nechces svetlem plytvat cestou na sviceni z boku vlakna.
Neson
expiry_date1 - ty voe, to je dobrá myšlenka, pokud máš skříň u obvodový zdi, nebo v podkroví!!!!!, tak by to teoreticky šlo - kabelů by bylo pár metrů (a téměř nulový ztráty), ale chtělo by to vychytat pár detailů: hlavně vymyslet nějaký "světelný lapače" - nějaký čočky, nebo hodně odrazivý paraboly, nebo něco podobnýho, čim bys zachytil do vlákna maximální množství slunečního světla. Pak stačí provést kabel stěnou nebo střechou a můžeš svítit. A výhody: - provoz FREE a hlavně VŮBEC BY TO NETOPILO!!!!!!!!!!!! Nevim, jaká by byla výsledná světelná intenzita, ale jako náhrada za menší watáž by to použít možná šlo????? Nebo mě napadá kombinace s klasickym světlem - prostě pokud by svítilo slunce, tak by jely kabely a pokud ne, tak by svítila lampa, nebo by to jelo souběžmě. Každopádně to za zamyšlení stojí ...
Neson
Sinuhet - no ale jestli zase chces vytvořit kompaktní plošní světelný zdroj, tak je pro Tebe (nebo alespoň pro mě :)) výhodnější použít neizolovaný kabel svítící celým povrchem - princip jako u podlahovýho vytápění, akorát by to bylo na stropě. Přirovnání - jako bys dal vedle sebe nahusto hodně zářivek - pak taky dostaneš plošný světelný zdroj.
Sinuhet
Reseni o kterem jsem tu kdysi mluvil a ktere se prodavalo vyuzivalo svazku vlaken jejich konce ustily do cocky a tu bylo mozne nastavovat na potrebne misto. A v te diskusi byla zminena i ta technologie rozvadeni slunce po dome.
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od Neson
expiry_date1 - ty voe, to je dobrá myšlenka, pokud máš skříň u obvodový zdi, nebo v podkroví!!!!!, tak by to teoreticky šlo - kabelů by bylo pár metrů (a téměř nulový ztráty), ale chtělo by to vychytat pár detailů: hlavně vymyslet nějaký "světelný lapače" - nějaký čočky, nebo hodně odrazivý paraboly, nebo něco podobnýho, čim bys zachytil do vlákna maximální množství slunečního světla. Pak stačí provést kabel stěnou nebo střechou a můžeš svítit. A výhody: - provoz FREE a hlavně VŮBEC BY TO NETOPILO!!!!!!!!!!!! Nevim, jaká by byla výsledná světelná intenzita, ale jako náhrada za menší watáž by to použít možná šlo????? Nebo mě napadá kombinace s klasickym světlem - prostě pokud by svítilo slunce, tak by jely kabely a pokud ne, tak by svítila lampa, nebo by to jelo souběžmě. Každopádně to za zamyšlení stojí ...

Presne tal nejak som to myslel,len sa mi to nechcelo rozpisovať do podrobností.Podľa mňa by to šlo aj bez tej prídavnej lampy(aj keď s ňou by to bolo lepšie:) ),aj pri outdoore má málokto rastlinky tam,kde svieti slnko vkuse celý deň.Tá vec sa podľa mňa dá v pohode kúpiť a vyzeralo to fakt ako keby tam bolo okno.Možno to bolo v nejakom katalógu,čo mám,skúsim pozrieť:)
btw,na nejakých pár metroch to myslím veľké straty mať nebude(čo je v podstate skoro fuk,keď svetlo neplatíš:) a UV,myslím,že to obsahujú až sodíky nad 600W (a samozrejme slnko:) )
V podstate by to nahradilo nejaký windoor,len by to mohlo byť schované v skrini s pacháčom:)
Sinuhet
Uvedomte si, ze par metru optickeho vlakna znamena ze to co je na druhe strane k vam sviti pres nekolik metru tluste sklo.
expiry_date1
Sakriš to ma vlastne nenapadlo:( ale slnko má dosť silnú intenzitu,v tom katalógu to vyzeralo fakt super:(
Neson
Sinuhet - NE NE NE, optické vlákno je světelný VODIČ!!!!!!!!!!! Smozřejmě, že nějaké ztráty tam jsou, ale rozhodně se nedá říct, že světlo, které projde 1 metrem kabelu je ve výsledku stejné, jako kdyby prošlo 1 metr tlustým sklem!!!! Vtip je v tom, že paprsek se do kabelu pouští v přesně daném úhlu (nikoli tedy paralelně s vláknem) a dochází tak k nekonečnému dokonalému odrazu (opět teoreticky, ale ztráta je malá) ..... zkusím popátrat a ztrátu přesně vyčíslit .....
Sinuhet
Ano jde o odraz na rozhrani vlakno a okoli, ale presto ty fotony proste musi urazit celou tu cestu sklem. Z toho se nevyhnes. Nevylezou a neobejdou to sklo. Ano na svetelna vlakna se pouziva specielni velmi ciste sklo, atd... Ale proste porad je to sklo a svetlo jim musi celou tu drahu projit. Diky tomu ze vlakno je uzke tak se svetlo v tom skle prilis nerozptyli, atd... Ale to porad na mem tvrzeni nic nemeni.
Neson
Sinuhet - tak to se shodnem, ale přeci jenom si nemyslim, že by to bylo tolik, vem si, že se tim nasvěcujou celý zahrady a tam už je sakra metrů kabelů, teď nevim přesně, ale limit na1 projektor (samozřejmě záleží na vatáži) je kolem 100 metrů a pořád to svítí.

Prostě, bylo by to jen dohadování pořád dokola, zabrouzdám, zkusim kontaktovat výrobce nebo prodejce a budeme mít číslo!!!!!!
Neson
Sinuhet - tak už jsem to našel, takže u kabelů svítících celým povrchem to je podle výrobce Universal Fibre Optic 20 metrů bez stráty!!!!!!!!!!
Neson
Sinuhet - hele fakt to funguje, já to viděl na vlastní oči ve škole na interiérech
kafevar
Neson: Ještě k tomu mýmu editu. Sám jsi tu řekl, že: "optické vlákno je světelný VODIČ!!!!!!!!!!!" Proto by mělo podle mě svítit do stran co nejméně, protože to jsou ztráty. Ve chvíli, kdy září celým svým povrchem, tak je to pro mě pěkná dekorativní málo svítící trubka, ale neříkám tomu kvalitní optické vlákno. Za svojí opatrně formulovanou větou, "Čím více svítí i jiná část než konec, tím méně se tomu dá říkat optické vlákno", si tedy stále stojím.
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od Neson
Sinuhet - tak už jsem to našel, takže u kabelů svítících celým povrchem to je podle výrobce Universal Fibre Optic 20 metrů bez stráty!!!!!!!!!!

A nepríde Vám to ako blbosť?Však to je nelogické.Asi tám nemysleli výslednú svietivosť na konci 20 metrového vlákna.Ináč by to bolo oveľa lepšie ako perpetuum mobile:) ,svetlo by to dokonca vyrábalo!
Pre nás je myslím zaujímavé,aké sú straty po pár metroch,rovnica: vstupný svetelný tok+spektrum vs. výstupný svetelný tok+spektrum.
Sorry,všimol som si to až teraz:)
kafevar
Kvark:
Moc jsem nepochopil tvůj první odstavec o napadení pojmu světelný vodič. To co jsi psal by platilo o pojmu světelný šířič. Ale dobře šířit, není primární vlastnost vodiče (i když je to vlastnost nezbytná). Vodiči se říká vodič proto, protože vede (ve smyslu určovat dráhu vedeného). Zjednodušeně od vodiče sice požadujeme, aby v něm probíhalo šíření co nejlépe, ale v první řadě od něj chceme, aby dovedl to, co do něj pouštíme, tam kam chceme. Proto si myslím, že pojem světelný vodič (odvozený od slova vést, né šířit), je naprosto v pořádku.
Co?
imho.
dobrá, pochopil jsem, že by to mohlo fungovat...teoreticky....

ale dobrý by bylo, kdyby to měřilo třeba těch 20m a na konci by se to rozšiřovalo...jakoby obrácená nálevka....
==>
no a kdyby to takhle bylo a dal fungovalo bez ztrát...tak by to byl vlastně kvantový zesilovač světla, že? ....no z toho mi vyplívá, že by to tak nešlo...

...dál jsem se jestě koukal na to jak jsou vlastně ty vodiče vyrobený, dejme tomu, že celý ten kabel má průměr 1mm....z toho 0,8mm je stínění...tudíž mi vychází, že kdybych si udělal svazek (ve tvaru čtverce) třeba z...hafo vodičů...třeba 100ks....to je svíticí plocha 10x10mm a z toho je 8x8mm stínění....

(rozměry jsou jenom ilustrační)
expiry_date1
Jasné,že asi nekupovať zvlášť tenké optické vlákna a potom ich dávať dokopy.To,čo sa dáva do interiéru na presvetlenie tmavých priestorov denným svetlom je to už hotové.Určite by bolo asi problematické spájať stovky káblov a to nehovoríme o cene.Síce som ich nikdy nekupoval.....,ale myslím,že sú drahé dosť.
Edit,tak tam sa asi optické vlákna nepoužívajú(aspoň nie u nás),toto som hľadal asi len 5 min.:
http://www.forehand.sk/archinet/Arc...3=58&Kateg4=592
edit 2 a ešte čosi: http://www.topix.sk/index_soubory/page0014.htm ,ale zisťujem,že to s témou síce nemá moc spoločného,ale zavisť si toto do skrine,by nemusel byť špatný nápad(teda až na to UVčko:( ,to vlastne ten akrylát asi moc neprepúšťa,teda aspoň tak som pochopil vetu:"Kopula je vyrobená z pevného akrylátu, ktorý zaručuje odolnosť voči UV žiareniu, vynikajúcu optickú jasnosť a odolnosť voči poškrabaniu"
Co?
ani nejsou :D...stoji to o trochu víc nez coulová hadice (ta stojí cca 80,-)...resp. myslím neco okolo 150,-kč/m
no a to co se davá do interieru...takový ty okrasný lampy s chvostem...tak ty stoprocentne nemaj propustnost 100% (bych rekl tak 50%)...
Co?
no je mi jasny, ze opticke vlakno je, co do urovne, dobre serazene atomy, resp. molekuly...a kdyz do toho pridáš nějaké "zatáčky" (coz pri rozsireni by bylo nutne) tak se zvedne i odpor materiálu... => a co bys vlastně na konci s tm "bodovým" světlem chtěl dělat? svitit na 1mm ctverecni kytky?
ps. jak nevedeš? to bude tou "češtinou" jak pišeš...protože jsem čech a co mi jazyk a hlava umožňuje, tak když posílám světlo z jedné strany na druhou, která je o x metrů dál, tak dělam co? :D no a když to světlo někam vedu, tudíž i směruju, tak dělam co? a tomu v čem to je budu říkat co? (teda jak) :D
## ps. sorry sem nějak agresivně intoxikován thc (teda mi tak přijde:D)
Sinuhet
Kvark vychazi z ustaleneho vyznamu slova vodic v elektrotechnice. Tak jsou normalni otazky typu je skolo vodic? Je hlinik vodic? atd... A mysli se tim schopnost prenaset elektricky proud. Nezajima me tam jestli to umi zavest elektrinu za roh, ale zda ji to umozni pruchod. Zda projde, nebo v pripade nevodice neprojde danym materialem.
kafevar
Imho pokud chce člověk používat paralelu s elektrotechnikou, tak světelný vodič dělá přesně to, co chceme od elektrického vodiče. Dovede elektriku/světlo tam kam chceme s přijatelnýma ztrátama.

Pokud chce být člověk fyzikálně přesný, a čekal by tedy od vodiče jenom ideální průchod, potom by byla ideálním vodičem nebyl drát ale nějaká koule nebo tak něco.

Problém naší neshody je asi v tom, že já chápu vodič jako nějaký předmět s nějaký účelem. Ale jak podotkl Sinuhet, Kvark se asi baví o vodiči jako o materiálu. I podle mě je samozřejmě světelný kabel z hůře světelně vodivého materiálu než je vákuum. Ale vákuem světlo nevedu ale jenom šířím.

Ale neříkám, že můj pohled na věc je lepší. Celý život jsem studoval jenom elektrotechniku a možná v optice opravdu existuje pojem světelný vodič, který znamená něco jiného. Ale zatím jsem přesvědčen, že když řeknu světelný vodič, každý chápe o čem je řeč. Ale např. svodidla u silnice taky nemají mít prioritně vlastnost, aby se po nich autům dobře klouzalo. Bez svodidel jde jízda samozřejmě lépe. Ale mají vést (když vedení nezvládne řidič). Možná by bylo tedy lepší říkat světelný svodič. :)

btw to s tím vedením krávy za ocas je hezky vystihnutý pravý obecný význam slova vést (určovat dráhu) bez ovlivnění specifickým názvoslovím z elektrotechniky.
Neson
Kvark : firmy viz příspěvek č. 15 :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma