Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Tlumící skříň - Klikni zde pro originální téma
kafevar
Na obrázcíh je jen kostra skříně. Bude obita Sololakem o tloušťce 3 mm. (Něco jako bývá na zadní straně prádelníků.) Bude obita zvenku i zevnitř. Mezery mezi deskami budou vyplňeny Rockwolem nebo něčím podobným. Hranoly, ze kterých je konstrukce postavená mají průřez 26x50 mm2.

Mám pro vás anketku. Jde o to, jak bude skříň na přiložených obrazcích tlumit hluk z větráků (případně čerpadel), které budou umístěny ve skříni? Zda více než kdyby byla postavena jen z dřevotřísky 18mm nebo méně? Děkuji za vaše názory.

edit:
Budu samozřejmě rád, když také do fóra napíšete, proč si to myslíte. Díky.

edit2:
Ještě by se slušelo dodat, že do skříně plánuji mou oblíbenou vatáž sodík 70W v kombinaci s ještě oblíbenějším v-scrog :D Zárověň ale musím počítat s neolíbenou nutností 100% utajení skříňě.
matko291
ked das do skrine dobru klimu ako TD alebo UFO a este ked im zregulujes otacky vytesnis spoje a vsetky dotiky tak s tade nevinde ani hlasok :D
radsej investuj do tej klimi ako do materialu skrine
ale jasne ze ti rozkazovat ja nemozem vyjadril som len svoj nazor :D:D
kafevar
matko291:
TD asi ano, ale UFO dělá poměrně dost silnej hluk. Ale o vybavebí skříně mi tolik nejde, tam už tuším, jak to udělat co nejtišeji. Jde mi opravdu jen o názor na materiál. Jinak si myslím, že moje varianta není o tolik pracnější (navíc kutit mě baví :D ). A co se týče ceny, tak to vychází maximálně na 1,5 násobek ceny normální skříně. Taky si myslím, že moje varianta je lehčí => lepší manipulace, pokud ji budu chtít v jednom někam odstěhovat (malování apod.).

V každym případě díky za názor.
metalsodik
Já mám skříně z 18mm solaku ,ale nemusím řešit hluk ,protože to nemám v bytě, ale někdo tu psal , že dobrý materiál pokud si kutil , je sádrokarton a dát ještě jednu vrstvu nějakého okrasného materiálu , třeba sololit , nebo co máš doma v té místnosti aby to zapadlo. Mezi ty vrstvy dej nějakou izolaci na zateplení , je hodně druhů a tlouštek , tam si určitě vybereě. Z mých pozorování ,je větší problám v odvodných potrubích ,tam dám letos jednoznačně 125 mm dvojté sonoflexy 10m stojí ve skladu asi 1000Kč . zam jenejvětší přenos hluku a né ve skříni. Nadvěřích mám těsnění a větráky mám zavěšené,hluk je slabý,tak se tuž.
Crat
Kdybys měl celou skříň z dřevotřísky 18mm, tak to bude tlumit dobře.
Jinak by mě zajmalo jestli k tomu chceš dělat i dvojtý dno a strop........
Jinak dvojtym dnem se dá docela dobře udělat přítah....Popřípadě i stropem odtah.......
Black Mishak
Nebylo by lepsi jako vypln do ty steny misto nejakyho rockwoolu radsi skelna vata???
matko291
Black RW a sklena vata je skoro to iste
ja by som ale taketo tepelne izolacie tam velmi nepchal co v lete?:sun:
snark
mmm největší bordel nedělá samotnej ventilátor ale vzduch kterej honí - jestli chceš tichou skříň tak dej co největší průměr vzduchohadice - jestli budeš mít pocit že ufo pořád hučí tak ho strčit do kartonový krabice a vycpat chrůjem - jinak sonoflexy sou dobrý ale ne samospasitelný
kafevar
Black Mishak:
To netuším. Měl jsem za to, že rockwool je kvalitnější skelná vata. Ale možná se pletu.

metalsodik:
Názory na sádrokarton jsou tady poměrně kontroverzní. Navíc musím dodžet vnější rozměry skříně, takže si nemůžu dovolit moc tlustý stěny, aby mi vevnitř zbylo nějaké místo. Takže si asi budu muset vystačit jenom s tím rockwoolem (jak jsem psal) nebo jinou izolací na zateplení (jak jsi psal).

Crat:
Potřebuju vyfukovat dostrany ale sát (vevnitř) zprostředku vrchu, takže o dvojitém stropě jsem už rozhodnut. Asi to dokonce udělám na šířku dvou latí, aby se tam vešel nastojato 8cm větrák plus guma kolem. A celý vrchní prostor vylepím kobercem kvůli hluku. Další větrák bude naležato ve vnitřním stropě přímo nad výbojkou. Ještě uvažuju nad 8cm větráčekm, zavěšeném vespodu válce v-scrog pleativa, přímo pod výbojkou, aby ofukoval výbojku a pomáhal větráčku nad výbojkou. Dno asi nechám jednoduché (3mm) kvůli prostoru. Nasávání bude pasivní z boku z děr ve dvou nejkratších stěnách. Na dírách budou pravděpodobně dvě sonoflexový roury (d=12cm) s ohybem kvůli unikání světla. Případně bych ještě na roury vrazil další větráčky. Výfuk bude teda taky z boku, taky z dvou nejkratších stěn, ale nahoře. K těmto prořezaným stěnám budou existovat ještě náhradní stěny (3mm) bez děr, které se přes ně přešroubují v době stěhování skříně.

Ještě dodám, že takový šílený množství větráků tam chci proto, protože plánuju použít pc větráčky s hlukem 13db a ty maj zatraceně malej tlak. Ale 6 větráčků o 13db samozřejmě nedá 78db ale sčítá se to nějak přes logaritmy (nechce se mi to odvozovat ale vychází to dost příznivě). Takže jsem usoudil, že je lepší více malých tichých než jeden velký hlučný.
Věřím, že takhle bych to mohl zmáknou i bez TD vent.
===EDIT===
matko291: Izolace je od toho, aby izolovala. V létě budou teploty vevnitř a venku víceméně stejné (mám pokoj v chladnější části domu), takže bych řekl, že mi to spíš nepomůže v zimě, než že by to uškodilo v létě. Ale myslím na to a je to další důvod, proč chci 6 větráčků na 70W.
r-man
Ach jo, tady se zase seslo par odborniku na akustiku...plata od vajec..ja se z toho snad .....jen to ne...


2Kafevar: OK, tak jdeme na to..

Tak za prve. Musish si uvedomit co VSECHNO ti bude ve skrini delat hluk. Podle toho musish zaridit vse ostatni. Nakonec pak prijde i svetelna izolace, pokud ti jde o 100% (no, spis 99%) nenapadnost.

Odsavani
Kup si takovej vetrak, kterej bude vykonove minimalne 2x presahovat tvoje potreby vetrani, a uz sam o sobe bude tichej. Musi se dat zavesit do prostoru na gumu, tzn. nelze pouzit vetrak, kterej by se musel pripevnit na stenu. Mam dobre zkusenosti s Mixvent TDckem od www.elektrodesign.cz . Jak rikal Snark, pouzij na nej o rad vetsi prumer potrubi nez na ktery je delany(rekneme TD250/100 je 250m3/hod a prumer 100mm, pouzijesh 125mm, mozna 160mm), pouzij sonoflex (zvukove izolovany potrubi a skoro nevibruje) a hlavne pouzij termostat s regulaci otacek(coz je asi neljepsi) a nebo termostat a spinac na polovicni otacky(tak to mam doma ja). Je potreba vetrak zavesit na gumy, a to tak, aby zadne vibrace zpusobene jeho chodem, neprenasel na skelet a steny skrine. Stejne opatrne povedesh odsavani trubkou ze skrine ven, vibrace se ani tam nesmi dostat na skelet a steny skrine, jinak budou pusobit jako membrana reproduktoru a budou vibracema samy vytvaret zvuk.

Cerpadla
Taktez izolovat od povrchu bud povesenim na gumu nebo polozenim na mekkej molitan. Zase jde o prenaseni vibraci do zbytku skrine (ty vibrace treba ani necitish, kdyz se rukou dotknesh skrine, ale slyset jsou, cely to tak nejak "huci".

Ofuk
To same pravidlo, pokud budesh pouzivat klipsnove vetraky, taky je uchyt na gumu a poves ve skrini, pripadne zapri mekkym molitanem, kdyby ti chtely uletet :-)

MATERIAL NA STAVBU
Obecne se doporucuje pouzivat co nejtezsi a masivni materialy, ktere je tezke rozvibrovat tak, aby tvorily zvuk. Samotna izolace zvuku prochazejiciho zevnitr uz je celkem legrace. Proto silne nedoporucuju sadrokarton, a ani drevotriska 18mm neni to prave. Na kostru pouzij drevene hranoly 50x50 ale mozna i tlustsi, zalezi na rozmerech. Pokud by skrin mela byt 2,5m vysoka (panelakovy strop), nebal bych se ani 60x60 nebo 70x70 na svislice, a zpevnil bych to stejnejma hranolama mezi ty svislice. Asi takhle (doufam, ze je poznat jak tu kostru myslim):
I<I
I>I
I<I
I>I

Jako material na steny (i vnitrni i vnejsi) doporucuju MDF. Je to neco jako drevotriska, akorat mnohem tezsi a pevnejsi. Tloustka bud 20 a nebo 28mm (tech 28mm uz je dost, na to bude stacit sloupek 50x50mm, at to zas neni prehnany). Mezi steny jako izolaci doporucuju bud stavebni Rockwool, nebo nejakou podobnou hmotu. Je jich strasne moc druhu, ale kdyz se poptash na www.rockwool.cz , tak ti poradej, ktera umi tlumit vibrace kolem 60-600HZ pri dane tloustce (podle sloupku) nejlip. Dulezity je vycpat to tou hmotou mezi stenama uplne, nesmi tam byt treba 1cm vzduchu.

Svetlo ven
Dulezite pro maskovani je i svetlo. Davej pozor, at ti treba pasivnim pritahem nejde svetlo ven, nekde na G jsem tu uz popisoval moznost jak si vyrobit "pruchodku", kde vzduch udela nekolik zatacek, kterejma uz svetlo (primocare) neprojde. Byla to v podstate krabice, kam nalepish nekolik prepazek, ale zadna nebude dosahovat az na druhou stranu a budou se stridat. V podstate vytvorish takovy bludiste klikatici se zleva doprava (nebo odshora dolu, to je jedno). Pokud to udelash zase z mekkyho molitanu, svetlo neprojde a ani zvuk nebude prochazet, protoze molitan ho pohlti, pokud tech prepazek bude vic (4-5).

Dej si taky pozor na elektriku, spotreba se schova, ale kdyz do skrine povedou draty, bude to napadny. Stejne tak s dolejvanim vody s hnojivama, pripadne do zvlhcovacky (SPS 808 je docela ticha, malej vetracek ale ma).

Kdybys potreboval jeste neco vysvetlit, dej vedet :-)

P.S.: Jo a tu MDF vevnitr bude potreba nalakovat, at nesaje vlhkost a neplesnivi.
P.P.S.: A na plata vod vajec se fakt vyser :-)))
kafevar
r-man: Ono je to z toho okotováného obrázku špatně vidět, ale rozměry do kterých se musim vejít jsou 54 cm x 58 cm a výška je 72 cm. A hlavně bych chtěl, aby to bylo snadno přenosný. Takže si bohužel nemůžu dovolit tak tlustý a těžký stěny, jak píšeš. Každopádně jsi postnul spoustu dobrých rad, za který jsem vděčný. Pokusím se je nějak naroubovat na moje podmínky a snad to bude všechno OK. Bludiště asi stavět nebudu ale dám tam místo toho ohnutou sonoflexovou rouru.

Navíc to asi projistotu zatím rozjedu v hlíně. Bublák jsou jenom další bezpečnostní problémy.
Hellboy
V tomto pripade ma Snark naprostou pravdu !!!! Naprosto souhlasim, ze nejvetsi hluk dela vzduch v rourach...pocitej radsi rovnou se 160kou a chce to co nejmin prekazek a ohybu...Sonoflex neni spatna, ale nema zas tak moc velkej efekt jak sem si myslel...ted sem ho menil za aluflexy...vim o cem mluvim...popr. tlumic hluku na konec roury ci v pripade sneka radsi vetsi bednu na nej !!!!
tissue
staci tam nedat flexi rutu a je to, ale tu ruru poriadne ponatahuj aby nevznikali zahyby, tie sposobuju hluk. a koberec tiez fajne tlmi hluk
r-man
Koberec mu tam akorat tak zplesnivi, to je nanic. A repraky se olepujou kobercem zvenku ne kvuli hluku, ale kvuli transportu, aby se neposkodily.
r-man
Jo, vono to na tom nahledu neni videt ty rozmery....:-)))

Hele, kdyz je to tak maly, tak tam vybec nedavej sloupky, ale cely to postav z 28 MDF, ja z toho stavim maly reprobedny. Cenik matrose je treba na www.drevobis.cz , tam jsem vzdycky nakupoval, prodava se to po velkejch deskach). A hlavne, maji tam o par metru dal i typky, co ti to presne narezou na pozadovany desky, akorat se jim musi dat malej baksis, abys na to necekal do druhyho dne (ja jsem je vzdycky ukecal a chvilku pockal).

Az s tim budesh pracovat, tak vez, ze se to k sobe sroubuje vrutama, a ty musej bejt dlouhy jako 2x tloustka steny (na 28mm MDF tedy potrebujesh 56mm dlouhy vruty, tloustka vrutu pri tehle delce postaci 3-4mm), a je potreba to tenouckym vrtakem predvrtat a injekci s jehlou do dirky MALINKO kapnout vodu s jarem. MDF je totiz dost pevna, a jinak bys tam ten vrut nedostal. I tak to neudelash obyc sroubovakem a i elektricky maji po chvilce problemy. Ja to sroubuju druhou vrtackou na maly otacky (da se do ni upnout bit jako krizovej sroubovak). Hlavne to pak vysparuj zevnitr tmelem a nalakuj, vlhkost a vylita voda ve skrini je svina...
kafevar
r-man:
Takže myslíš, že pokud budu mít izolaci tlustou jenom 25 mm, tak nemá vůbec cenu jí tam dávat? Mám navrhnutou i jinou konstrukci. Viz. http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=18693
Takže tu bys mi asi doporučil víc, když by nebylo z dřrvotřísky ale těch MDF. Jinak dík za vychytávku s jarem. To je dobrej nápad.

Ještě se chci zeptat na ten Dřevorbis. Jak ti tam nařežou ty desky, tak jestli tam řežou i nepravoúhlý řezy? Potřebuju na ty podstavy takový nepravidelný pětistrany. A u dvou desek by se mi dokonce i hodil řez s pokosem. Tj né ===| ale ===\


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma