Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Termostat s nastavitelnou hysterezí - Klikni zde pro originální téma
Erixon
Při procházení groverem jsem narazil na termostat (ke spínání ventilace) od viridise. Zde uvedený plní stejnou funkci s tim že se dá nastavit hystereze. (tzn. že spíná při jiný teplotě než vypíná.)

Má to tu výhodu že nedochází k zákmitům -
dejme tomu že jsme nastavily teplotu zapnutí větráků na 28stupňů. Bez hystereze by se seply větráky a jakmile by teplota klesla pod 28stupňů tak by se hned vyply. To by mělo za následek velmi časté zapínání/vypínání - zákmity (z toho plyne mimo jiné i opotřebení větráků od častého roztáčení)

Když si nastavíme hysterezi třeba na 3stupně tak vypne větráky na 25stupňích. Další sepnutí nastane zas ve chvíly když teplota vyleze právě o tři stupně - na 28stupňích.
Erixon
Protože nejde použít řecké písmeno omega tak je za hodnotou odporu uvedeno W !
Jo a ještě něco - nevim kdo je autorem původního schématu s popisem. Já jsem to jen upravil aby vyhovovalo našim potřebám :).
Erixon
R1,R2,R4 = 1 kW
R3,R5 = 5,6 kW
R6,R14 = 100 kW
R7 = 390 kW
R8,R9 = 270 kW
R10 = 1,5 kW
R11 = 10 kW
R12 = 220 kW
R13 = 3,3 kW
P1 = 2,5 kW, trimr
P2 = 4,7 MW, trimr
P3 = 22 kW, potenciometr
C1 = 47 mF / 16 V, elektrolyt radiální
C2,C4 = 1 mF / 50 V, elektrolyt radiální
C3 = 100 nF, keramický
D1 = BZX85V008.2 - zenerova dioda
T1 = BC639 - z důvodu malého výkonu doporučuju něco z řady BD (např. BD 139 - 12,5w nebo BD 179 - 30w)
IO1 = TLC272
IO2 = 4093
IO3 = CNY17(I,II,II)
S1= páčkový spínač jednopólový
TS1 = KTY81-221, odpor. teplotní čidlo - v gesu maj jen KTY81-220. ale to nevadí.
Erixon
Požadovanou teplotu lze nastavovat potenciometrem na termostatu v intervalu, jehož střední teplotu i šířku (tj. rozdíl nejvyšší a nejnižší teploty intervalu) lze zvolit a nastavit trimry libovolně v rozmezí -30 až +120 °C.
Jako snímač teploty je v termostatu použito odporové teplotní čidlo, které má dobrou linearitu a pracovní oblast od -30 do +120°C.
Snímač je napájen napětím 12 až 15 V a má proudový odběr asi 6 mA. C1 blokuje napájecí napětí. R1 a R2 spolu se Zenerovou diodou D1 tvoří zdroj referenčního napětí pro napájení teplotně závislého odporového můstku. C2 filtruje referenční napětí. K vyhodnocení změny odporu teplotního čidla je použito můstkové metody. Teplotně závislý odporový můstek je složen ze dvou větví. První větev je teplotně nezávislá a jsou v ní zapojeny rezistory R3, R4 a trimr P1. Druhá, teplotně závislá větev můstku, je tvořena rezistorem R5 a teplotním čidlem TS1 typu KTY81-221. Čidlo má odpor 2000 W při teplotě 25 °C a tento odpor se zvětšuje při zvyšování teploty přibližně o 15 W na 1 °C. Do úhlopříčky můstku jsou zapojeny vstupy operačního zesilovače (OZ) IO1B typu TLC272. K teplotnímu čidlu je připojen neinvertující vstup OZ, aby se při zvyšování teploty zvětšovalo výstupní napětí OZ. Zesílení OZ je určeno zápornou zpětnou vazbou, zavedenou rezistory R6, R7 a trimrem P2. Rozvážením můstku trimrem P1 a změnou zesílení trimrem P2 lze dosáhnout toho, že při změně teploty čidla v jakémkoliv zvoleném intervalu v rozmezí teplot -30 až +120 °C se mění výstupní napětí OZ IO1B právě v rozsahu od záporného až po kladné napájecí napětí. Střední teplota intervalu se nastavuje trimrem P1, šířka intervalu trimrem P2. Výstupní napětí z IO1B je porovnáváno komparátorem IO1A s napětím z běžce potenciometru P3, kterým se nastavuje požadovaná teplota.
Výstupní napětí komparátoru je vedeno přes zpožďovací obvod z hradel IO2A a IO2B a výkonový zesilovač z hradel IO2C a IO2D do optočlenu IO3, který přímo, nebo přes relé spíná topné nebo chladicí zařízení. Optočlen může přímo spínat napětí do 24 V a proud do 200 mA. Spínačem S1 lze optočlen trvale sepnout. Pokud je teplota čidla TS1 nižší než požadovaná teplota nastavená potenciometrem P3 a na výstupu komparátoru je úroveň L, je optočlen IO3 sepnut, při vyšší teplotě a úrovni H na výstupu komparátoru je IO3 vypnut. Zpožďovací obvod eliminuje kmity komparátoru, který pracuje bez hystereze.
Všechny součástky snímače jsou umístěny na desce s plošnými spoji. Čidlo TS1 může být umístěno mimo desku a spojeno s deskou stíněným kablíkem o délce až několik metrů. Potenciometr P3 opatříme knoflíkem se stupnicí ve °C.
Při oživování zkontrolujeme referenční napětí a vyzkoušíme překlápění komparátoru IO1A a spínání optočlenu IO3. Pak nastavíme teplotní interval termostatu. Trimr P2 nastavíme na největší odpor. Střední teplotu intervalu nastavíme tak, že vložíme čidlo TS1 do prostředí o této teplotě (teplotu měříme laboratorním teploměrem) a trimrem P1 nastavíme na výstupu IO1B napětí rovné polovině napájecího napětí. Pak změníme teplotu čidla na maximální teplotu intervalu a trimrem P2 nastavíme na výstupu IO1B právě maximální napětí. Pro zvýšení přesnosti můžeme znovu zkontrolovat a dostavit střední teplotu.

Cena součástek se dá zjistit např. na www.ges.cz ale měla by se pohybovat, odhaduju tak kolem kila (pokud nemáte "šuplíkový zásoby")
metalsodik
Jaká je velikost plošného spoje ??????????????????? Musí se udělat , nebo je z nějaké stavebnice ????? Díky.
Erixon
Rozměry jsou 90x32mm. (skutečné rozměry kót, ne celýho obrázku)
O stavebnici nevim.
kafevar
Má to pro naše využití nějakou výraznou výhodu oproti bimetalu se dvěma relátkama? Např. takovej ten systém co bývá ve starých bojlerech.
Erixon
kafevar: S tim bimetalem zkušenosti nemam - jestli se pletu tak mě oprav: myslim že tam je ta hystereze pevně daná. A čistě teoreticky by polovodiče měli mít větší životnost než "mechanické" řešení.
Jestli už máš bimetal tak asi neni moc důvod přecházet.
kafevar
Pevně daná není. Nastavování se většinou řeší šroubkama, který jsou proti sobě víc nebo míň zašroubovaný a mezi těma šroubkama pak lítá ten bimetal. Ale to co děláš ty, je rozhodně čistší řešení. To s tim bimetalem je spíš taková strojařina. :)
dab
Erixon> jj da sa, ale ja som stale resil problem ako nastavit danu teplotu... myslim ociachovanie dakej stupnice abo tak... bo tazko najdem napr. tych 28 stupnov a nejakym norm. sposobom asik tazko... mozno by som mohol postupnym priblizovanim k lampe etc... ale! ak uz nahodou daco mas.. nemohol by si odmerat odpory potenciometra? napr. spominanych 28 stupnov, 18 stupnov? ... ale to len tak pomimo ;)
... urco ale davam K-cko...

som daco takeho staval..ale skoncil som natom ze som nemal kde vyrobit plosak (bolo to ale moooc zlozitejsie(od min./maximalky, hysterezie..atd... a kazde sa dalo spinat, rozopinat atd...regulovat otacky..proste komplet:D ako toto) .... nakoniec ked som asik tak po desiaty raz prisiel do jedneho servisu kde mi to slubili a znova chlap povedal ze nema... tak ma to proste omrzelo a nechal som to tak... uz ani neviem kde to je :( pricom suc. som mal secky aj grafy aj aj aj... zial :(

Edit: haluz, cas pisania cca 19.42, cas update-tu cca 19.45 ...ach jo, grower upada... a to nielen po technickej stranke :(

Edit: KTY81-221/220 ..vadi nevadi :D ... su tam rozdielne odpory (ale kedze tutok ide o nastavovanie wod woka tak to az taky rozdiel nie je :D
... inac 220 ma pre nase ucely (od 0 :D po 30) identicke parametre ako 210 :D ... zial 221-ke som ekvivalent(presny na tieto teploty) nenasiel :(..ale ako vravim pre nas to "nevadi"
..nuz majte sa :pimp:
Erixon
dab:
ad kalibrace
bohužel ti poradim jen částečně
Nejlepší řešení je fakt asi jak píšeš ty- s tou změnou vzdálenosti od lampy. Vzhledem k dobré linearitě čidla stačí oměřit dvě teploty, což by zas takový problém být neměl.

s těma odporama potenciometru by to bylo nejlepší, napadá mě ještě jedno (teoretický) řešení:
hodnota potenciometru je 22000W a celkové rozmezí teplot je 150stupňů -> vydělit to 22000/150 = 146,66W/°C
např. při 25stupňích by byl odpor potenciometru 55x146,66 = 8066W

ad záměna KTY81-221/220:
podle datasheetu http://wwww.ges.cz/sheet/k/kty81_2.pdf se dá udělat představa o nepřesnosti

a tu 221 prodávaj http://www.neon-el.cz/kat3.php?action=show&kat=261 - to mi vyhodil google, je to jakejsi krám v Rožnově (docela z ruky)
cix
Na GES prodávaj jen tuhle.. podle údajů by to mohlo sedět..

ZD8,2/BZX85C8V2
(GES 049 000 98)
Zenerova dioda 8,2V / 1,3W DO41
Výrobce
SEMTECH
cix
Čááu, du to stavět, chcete někdo? na ceně se domluvíme, součástky výjdou na 250,- CZK i s tištákem a stavbou, co mi dáte za práci je na vás, nebo si to můžete postavit sami.. Je tam ještě relátko, pojistka a tepelná pojistka na 77°C Nechci na tom vydělat, jen víc součástek výjde levnějš, tak doufám, že to nevyzní jako reklama :) Ozvěte se co nejdřím, součástky objednám asi v neděli odpoledne, příjdou dotýdne a pak se to bude stavět. dejme tomu, že do 14 dnů by to mohlo bejt.
Erixon
Taková vykopávka theard :) Hele ta zenerka co píšeš bude ok, stabilizuje na stejný napětí...

Jak tak na to schéma koukám, tak bych doporučil udělat 2ks a spínačkama přepínat noční a denní režim jako to maj pokojový termostaty.
cix
Hele eriksne, ty otče tohoto zařízení, co bys doporučil jako šablonu na tišták na fotocestu? Obyč papír z tiskárny, pausák, nebo spec. folii do lejzrovky, která se tam pak přežehlí (nemam žehličku :( )
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od Erixon

Jak tak na to schéma koukám, tak bych doporučil udělat 2ks a spínačkama přepínat noční a denní režim jako to maj pokojový termostaty.


Anebo jenom jedny spínačky a přepínat relátkem - podle mně praktičtější, než to pořád nastavovat.
Erixon
Hanizek: asi sem to nenapsal dost jasně - na výstup spínaček(který spínaj světlo) dát relátko a tim přepínat - (termostat a) /(termostat b)
cix
záleží na aplikaci :) Potřebuji to jen na zajištění konstantní teploty ve dne i v noci. Není to na skříňku, tu mi bude řídit procesor ;)
Erixon
tak se pochlub do theardu o automatizaci ;) no nic musim běžet
cix
Neboj ;) ale až bude vše hotovo, páč to bude peckule nevjětšosová !! :frog:
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od Erixon
Hanizek: asi sem to nenapsal dost jasně - na výstup spínaček(který spínaj světlo) dát relátko a tim přepínat - (termostat a) /(termostat b)


Jo, přesně takhle jsem to měl na mysli. Jsme tě špatně pochopil...
cix
Erixon: pls, jak je to s těma nahraženýma tranzkama? :teef:

koukal jsem ze zvědavosti do datašítů a oni mají jinak zapojený vývody! Máš to v merku? Stavěl jsi to do reálu? Snad se jen pletu :)

Hanizek: vrrrrrrr, haf, haf, vrrrrrr, haf! :teef: :teef: :teef:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma