Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Luxmetr - změřte si osvětlení - Klikni zde pro originální téma
Erixon
V ARadiu se oběvilo zajímavé zapojení které by se mohlo hodit growerům kteří se zajímají o intenzitu osvětlení (popř. svítivost )nejenom u HPS výbojek. Jde o zapojení spíše pro pokročilejší.

Naskenovaný to sem během dneška hodim...
Erixon
tady
Erixon
Evildoer: To záleží na použitý fotodiodě, na prvním obrázku jsou grafy citlivosti na vlnový dýlce.
Ikdyž je pravda že jsou i důležitější věci. Ale určitě by tim šlo zjistit jak na tom je výbojka (změřit jí jako novou a pak po ňáký době)

A k tý ceně, jdu se kouknout do katalogů a pak to napíšu jestli to má cenu
... Takže: zas tak drahý by to nebylo(řádově stovky kč). větší problém je s dostupností toho integráče LMV772 :(
Jahudka!
Urcite zajimavy zapojeni.Otazka je jestli neni levnejsi si koupit luxmetr hotovej.
Hydrothor
Pánové, tak luxmetr prodávaný komerčně se pohybuje od mechanického za 390 kč ale bude nepřesný, po digitální za 3600 kč, jen tak letmo co jsem viděl.
chuck53
analogový luxmetr bude taková ta věc používáná dříve u fotáků na zjištění jakou clonu zvolit že?:afro:tak orientačně myslím poslouží..jen že ho někde doma mám:-)
Co?
chuck53 ....jojo, menovalo se to expoziometr, ale vysledek to udavalo v ASAách nebo v DINech (dle citlivosti filmu)...takže malá převodní tabulka a je to...
metalsodik
CO? - expozimetr určitě neukazuje V Dinech nebo AS. Asa se tam nastaví podle toho jaký máš citlivý film 100AS=21Dn. Na základš citlivosti ti to ukáře jakou clonu máš použít při nastavené exp. čase , třeba 1/100 a clona 11 , to je taková expozice která je dobrá na střrdnš silné slunce. Ty úplně staré exp. ukazují nějakou hodnotu a tu si podle potřeby přepočteš na clonu a čas.

Já nejsem z Prahy tak to nemohu zjistit , ale na bazaru FOto Škoda to není, kdo má možnost tam zajít ,pražáci ví kde to je a tam musí mít v bazaru určitě moc starých expozimetru , nebo ještě měřící hranoly na foťáky,ceny musí být směšné , tak to je takové levné a dostupné řešení.:punk:
Co?
metalsodik: aha... tak se jukni treba sem http://www.fotoaparat.cz/article/2310/1 nebo
http://www.sweb.cz/reels/cz/print_lightmeter.html nebo
http://lucy.troja.mff.cuni.cz/~tich...expozimetr.html

expoziometr meri dopadajici svetlo, z toho si vypoctes jakou potrebujes clonu a cas, nebo to uz nekdo udelal za tebe a das tam jenom doporucenej obrazek

peace
metalsodik
Tak si to přečti- tady máš popis přístroje :expozimetru potom ukazuje přímo hodnoty potřebné clony.
Sinuhet
Z cehoz vyplyva ze pro mereni mnozstvi svetla lze pouzit i fotak, jen potrebujes prevodni tabulku pro prevedeni clony a casu kterou ti ten fotak nameri na luxy. Ale jak uz zaznelo nas zajima svetlo jen v urcite casti spektra. Takze by to chtelo jeste nejaky barevny filtr ktery pusti na snimac jen tu cast spektra, ktera nas zajima. Cerveny a modry filtr. A k tomu fotaku je jeste problem ze je moc rychly a vybojka blika, takze meri porad neco jineho. Pro posouzeni zda je treba vymenit vybojku by mohl stacit nejaky ten fotoprvek a multimetr (merak). Zmerit si vybojku novou a pak sledovat pokles. Ale opet idealne pres ten barevny filtr.
metalsodik
Nejlepší věc na měření by byl jeden přístroj , ale už neví jakse přesně jmenoval , já blbec jsem to před 15 lety vyhodil , používal se na měření osvitu pod zvětšovacím přístrojem ,používal se i na měření při barevná fotografii a mohl měřit i pod filtry pod aditivní metodou osvit - neboli pod modrým červeným a žlutým filtrem. Ale ty steré expozimetry neměří citlivos pod vlnovou délkou když tam dáš filtr, to jen zaregistruje zmenšený osvit , ty nové teď nevím ale pro fotografy to nemá význam , ale určitě budou speciální do laborek , to už ale není pro nás. A foťák bys musel mít takový který má možnost nastavení bodového měření,a ještě je problém při měření dopadajícího světla , foták měří vlastně odraz , ale já to zkoušel v mém testu při expozicích trubic v příspěvku o osvětlení matkárny od Jahůdky a několik různých měřeni dá rozdílné clony. Navíc foťákem porovnáš jen intenzitu , ale žádné hodnoty ,byla by to jen hrubá porovnání bez konkrétních luxů.
Sinuhet
Bodove mereni svetla odrazeneho listem bileho papiru by bylo dostatecne pro stanoveni Luxu, ale jak uz zaznelo, nas vlastne luxy ani lumeny nezajimaji. Cele je to pro me o tom kde sehnat barevne folie u kterych bude udana spektralni krivka propustnosti svetla. Minimalne na kontrlou starnuti vybojky bych to bral. Nebo na porovnani ruznych zdroju, apod.
metalsodik
Nevím v jakém poměru je úbytek vyzařených luxů k ztrátě výkonu v určité vlnové délce , to asi nikdo neví , jedině výrobce to možná měřil , ale nevím jestli to někdo po nich požadoval , mě ale zajímá právě si změřit v prázdné skříni rztné intenzity ve vzdálenosti od zdroje a tím vylepšit stínitko a použitý materiál na odrat, a měřit to odrazem od bílého papíru fotákem je správná teorie , bohužel zkus to v praxi ,akorát z toho zblbneš , skoky po jedné cloně jsou velké a stačí trošku jiný sklon papíru a naměříš jiné hodnoty ,je to fakt o držku,zkusto a uvidíš, jedině opravdu luxmetr. při použití toho filtru ti ale luxmetr nebude nic moc platný aspoň né ty levné staré z bazaru.
Sinuhet
Fotakem to nejde uz proto ze jak rikam vybojka blika, takze zalezi ve kterem okamziku automatika zabere.

Ja navrhuji. Opticky prvek se znamou krivkou citlivosti na ruzne vlnove delky umisteny za barevnym filtrem propoustejicim spravnou vlnovou delku, pripojeny k multimetru. Nebo vlastne ani nemusi mit znamou krivku citlivosti ten prvek. Pokud mi jde jen zjistit zmenu a ne jeji konkretni velikost, tak staci jakykoliv prvek ktery je v te dane spektralni oblasti citlivy.
Erixon
Křivka citlivosti bývá uvedena v datsheetu k dané součástce - tzn. že to neni problém zjistit. Třeba na http://eos.ges.cz/peosc.asp?menu=re...ÁSTKY&poznamka= maj datasheetů docela dost (fotodiody, fototranzistory, možná by se našel i ňákej vhodnej fotoodpor)
Sinuhet
Leda ze by tam byl nejaky se strmou krivkou znacici citlivost jen oblasti ktera nas zajima.
Sinuhet
Dival jsem se, tak zrovna tam nemaji. Ale mozna existuji.
Jahudka!
Mereni luxu by se dalo vyuzit ke sledovani rozlozeni intenzity svetla a pro naslednou optimalizaci pestirny,pripadne bych mohl zmerit pokles svitivosti vybojky a vcas ji vymenit.

Me osobne by se hodne libil merak a nebo snimac,kterej by meril primo to,co kytka vidi.Podle toho by se dala pak vybojka nebo zarivka i vybirat..Zrovna pred nedavnem jsem videl fotak,nejakej olympus,kterej ukazoval primo v grafu barevny slozeni slozeni foceneho obrazku.Samozrejme me hned napadlo namirit ho na zarivky a svete div se,ono to graficky ukazovalo vlastne spektralni diagram!Zkousel jsem tak hodne ruznejch zdroju a zjistil ze zarivky 965 svitej opravdu modre,videl jsem jasnej rozdil mezi ruznejma usporkama.Nektery svitily do modra,nektery naopak do cervena.Myslim si, ze kdo ma takovej fotak muze si takhle zkontrolovat jeho svetelne zdroje a pro zajimavost si to proste vyzkouset..
Sinuhet
Aha, to je histogram. To by slo. Histogram se da vyrobit i dodatecne primo z fotky.

To s tim luxmetrem na mereni poklesu svitivosti, to prave narazi na to ze Lux je definovan pro cloveka a ne pro kytku, takze ono to muze mit pokles svitivosti pro cloveka a pritom ve spektru pro kytky svitit porad ok. Ale treba kecam a treba sodik starne tak, ze ubyva v celem spektru stejne.

Ale to s tim histogramem stoji za dalsi vyzkum.
metalsodik
Sinuhet , tenhle by možná stačil na takové orientační měření :
http://www.conrad.cz/digitalni-luxmetr-lx1108+dp74993/
Za ty prachy si ale koupíš 3 nové lampy.
Johnny Appleseed
Expozimetr je báječná věc pro optimalizaci - zejména k ladění reflektorů a odrazů v pěstírně. Bohatě stačí starší mechanický s přepočtem z EV.
pro ty kteri maji zajem zmerit si rozlozeni a intensitu svetla ve skrini jsem objevil stranky kde nabizeji luxmetry... a nejen je za hoooodne prijatelny ceny.lets go..... http://mereni-a-zdroje.conrad.cz/me...svetleni+c2694/
Hanyz
vlastníky luxmetrů prosím o pozornost http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=33145
Firestarter
Vysvetlil by jste mi nekdo souvislost : lumen a lux? To je stejne jednotka, nebo jak se to prevadi, kdyz mi to luxmetr nameri v luxech?
A z jaky vzdalenosti to merit?
Erixon
wikipedia: Lux (lx) je jednotkou osvětlenosti. Je to osvětlení způsobené světelným tokem 1 lumen (lm) dopadajícím na plochu 1 m2.

Hanyz: Byla by škoda to nedotáhnout do konce...
Hanyz
Erixon - to ano... jen se musí někdo s potřebným vybavením obětovat pro vědu :)
Firestarter
a jakej je prevod z Luxu na Lumen?
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od Firestarter
a jakej je prevod z Luxu na Lumen?


ona každá ta jednotka je trochu o něčem jiném. Lumeny udávají světelný tok produkovaný světelným zdrojem, luxy udávají množství lumenů dopadající na 1 metr čtvereční. Tzn. budeš-li veškerý světelný výkon zdroje světla směřovat na plochu o velikosti 1m2, bude počet luxů roven počtu lumenů (v ideálním případě při absencí ztrát).
Firestarter
A kolik luxu nasviti trebas takova nova 600W vybojka?

Stacil by na zmereni tenhle metr? ->
http://www.conrad.cz/digitalni-luxmetr-ms1500+dp63387/
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od Firestarter
A kolik luxu nasviti trebas takova nova 600W vybojka?

To záleží, na jak velkou plochu svítí (viz výše) a také v každém místě dané plochy nebude osvětlení (počet luxů) konstantní, což mimo jiné ovlivní také typ stínítka. V reálu v pěstírně si je třeba uvědomit, že část světelného toku míří vzhůru nad stínítko a část je absorbována materiálem, od kterého se odráží

citace:

Stacil by na zmereni tenhle metr? ->
http://www.conrad.cz/digitalni-luxmetr-ms1500+dp63387/ [/B]

IMHO stačí
Hanyz
Pro mnoho growerů je vodítkem při výběru výbojky hodnota produkovaného světelného toku, tj. množství lumenů.
citace:

Světelný tok označuje světelnou energii, kterou zdroj vyzáří za časovou jednotku, tzn. 1s. Je zářivý tok zhodnocený lidským zrakem, tzn. je to energie posuzovaná z hlediska citlivosti oka na různé vlnové délky světla. Citlivost oka dosahuje maxima pro vlnovou délku 555nm

Z této definice vyplývá, že hodnota lumenů udávaná u světelných zdrojů nám vypovídá pouze o faktu, jaké množství světelné energie je emitováno vzhledem k našemu zrakovému vnímání, které má své maximum citlivosti na hodnotě vlnové délky 555nm. Rostliny ale pro svou fotosyntézu využívají vlnové délky 660-690nm (zdroje se liší) a 455nm.

Určující pro výběr výbojky by proto měla být hodnota spektrálního zářivého toku ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1%C5%99iv%C3%BD_tok ) na intervalech vlnové délky okolo těchto dvou hodnot. Tyto údaje ovšem žádný výrobce nenabízí :)
xpapousek
citace:
Původní příspěvek od Hanyz
Určující pro výběr výbojky by proto měla být hodnota spektrálního zářivého toku ( http://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1%C5%99iv%C3%BD_tok ) na intervalech vlnové délky okolo těchto dvou hodnot. Tyto údaje ovšem žádný výrobce nenabízí :)


Ja myslim, ze tyhle udaje by sli vycis s grafu, na kterych je na X-vlnova delka a na Y-waty(jouly/lumeny)
Takovych je prece tady vsude dost ke vsem typum svetel (sodik/zarivka/dioda...)
Existuje luxmetr,na kerym si muzes nastavit ze chces merit jenom nejaky maly rozsah vlnovych delek?

citace:
Původní příspěvek od Hanyz
Pro mnoho growerů je vodítkem při výběru výbojky hodnota produkovaného světelného toku, tj. množství lumenů.

Z této definice vyplývá, že hodnota lumenů udávaná u světelných zdrojů nám vypovídá pouze o faktu, jaké množství světelné energie je emitováno vzhledem k našemu zrakovému vnímání, které má své maximum citlivosti na hodnotě vlnové délky 555nm. Rostliny ale pro svou fotosyntézu využívají vlnové délky 660-690nm (zdroje se liší) a 455nm.



No to by nebyl az takovej problem stacil by graf zavislosti citlivosti oka na ruzne vl. delky a po prenasobeni by clovek zpetne dostal absolutni hodnoty
Erixon
K zištění vlnových délek poslouží histogram na foťáku nebo v pc z fotky(jak píše sinuhet výše). Myslim že nemá cenu spekulovat o spektru, jsou tady o tom dlouhý theardy. Ať to vyzařuje jakou chce vlnovou dýlku, furt to je stejným směrem.
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od xpapousek
Ja myslim, ze tyhle udaje by sli vycis s grafu, na kterych je na X-vlnova delka a na Y-waty(jouly/lumeny)
Takovych je prece tady vsude dost ke vsem typum svetel (sodik/zarivka/dioda...)

Problémem je, že tyhle grafy jsou velmi málo detajlní ... 20nm sem, 20nm tam... Rozdíly jsou vidět, jen když jsou markantní a to už pak nepotřebuješ hodnoty...

citace:
Původní příspěvek od xpapousek
No to by nebyl az takovej problem stacil by graf zavislosti citlivosti oka na ruzne vl. delky a po prenasobeni by clovek zpetne dostal absolutni hodnoty

Máš domácí úkol :)


Nicméně aby se to nezakecalo....
vlastníky luxmetrů prosím o pozornost http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=33145
Firestarter
citace:
Původní příspěvek od Hanyz

IMHO stačí

A není ta citlivost do 40 000 luxu malo? Staci to na 600W?

bych asi vzal tenhle levnejsi -> http://www.conrad.cz/digitalni-luxmetr-ms1300+dp36419/
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od Firestarter

A není ta citlivost do 40 000 luxu malo? Staci to na 600W?

bych asi vzal tenhle levnejsi -> http://www.conrad.cz/digitalni-luxmetr-ms1300+dp36419/

na to nedokážu kvalifikovaně odpovědět. Nicméně si myslím, že tuto hodnotu by to překročit nemělo. Jsou dány normy, jak by měly být určité prostory osvětleny, jako např. školy kde je ta hodnota tušímže (skutečně velké pátrání v paměti) někde okolo 700 luxů. IMHO více než 60x tato hodnota překročena nebude


tenhle luxmetr bude možná mnohem vhodnější, protože tak můžeš čidlo zavřít ve skříni a simulovat skutečnou situaci, kdy se světlo odráží i ode dvěří
Hanyz
Pro zajímavost:

na obrázu čárkovaná čára ilustruje, jak může světlo stejné intenzity ale různé vlnové délky mít rozdílnou odezvu při měření osvětlenosti v luxech. Tzn. čím více se světlo odchyluje od hodnoty 555nm, tím méně luxmetr naměří luxů než kolik by naměřil u světla stejné intenzity o vlnové délce 555nm

Proto by pro měření za účelem growingu měl být použit PAR metr. PAR (Photosynthetic Active Radiation) je pásmo fotosynteticky aktivní oblasti. Na obrázku je červenou souvislou čárou znázorněna citlivost PAR-metru na různé vlnové délky
xpapousek
2Hanyz: Kdyz se teda podíváš na spektrum udavany vyrobcem tak ten graf by se mel "vydelit" tou "gausovkou" co je carkovane na tom tvem obrazku, aby clovek dostal skutecne vykony v jednotlivych frekvencich?Protoze vlastne ten skutacny graf vykonu je vynasobenej tou carkovanou carou?Je to tak?Dyztak me oprav, páč já se tady:http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=34352
o neco snazim a to co pises ma zasadni vliv.

Tak napis prosim... cus

e:ta tvoje carkovana cara se mi totiz moc nezda, znamenalo by to,ze frekvence kolem 400nm(kterych maji zdroje podle vyrobcu nezanedbatelne)by ve skutecnosti meli oproti tem na 550 strasne velky vykon, aby to vyslo... :)
Hanyz
Tady ten panáček nad tím přemýšlel :)

Myslím si, že uvažuješ správně a pro získání tvaru křivky odpovídající výkonu světelného zdroje v J (joulech) bys musel grafy výrobce pro každou vlnovou délku vydělit příslušný koeficientem dle grafu citlivosti oka. (tj. k=1 pro 555nm a dále k<1)

Jestli to má vliv na to tvé bádání záleží na tom, na základě čeho vznikl ten graf účinnosti fotosyntézy (BTW. ten tvůj je 3. různý, co vidím:))
a) jestli vznikl na základě měření absorbce záření o různých vlnových délkách, ale konstantní intenzitě v lm, tak to vliv nemá, protože i ten graf by jsi pak musel vydělit příslušnými koeficienty
b) jestli vznikl na základě měření absorbce záření o různých vlnových délkách, ale konstantním toku fotonů, tak to vliv má

Jelikož ale na první pohled tohle vypadá jako toto po vydělení koeficienty, tak bude asi správně za bé.

Předělávat a překreslovat grafy výrobců by bylo samozřejmě pracnější , bude rychlejší překreslit v cadu ten graf, na který pár řádků výš odkazuju

Nemám teď vůbec čas nad tím bádat, tohle jsem spíchnul jen tak ve spěchu, tak nad tím zkus ještě popřemýšlet a prostudovat zdroje, možná jsem se někde seknul
Wik
Zdravíčko,
můj dotaz je trochu OT, ale nechtělo se mi zakládat nový thread.

Potřeboval bych zjistit, v jaké části zahrady svítí slunce nejdéle s největší intenzitou. Jelikož je zahrada v určitých místech zastíněná stromy či pergolou apod. lze těžko určit, kde se budou kaktusy slunit nejdéle. Nedal by se použít fotovoltaický článek k měření intenzity světla? Pár jich totiž doma mám. Nejlépe bych chtěl hodnoty napětí zaznamenávat tak co minutu do kompu a nakonec je zprůměrovat. Samozřejmě bych chtěl použít diferenciální zapojení více fotočlánků, abych eliminoval dobu, kdy bude zatažená obloha Tzn. tyto fotočlánky bych chtěl najednou zapojit přes nějaký port do PC.
Raději bych místo PC volil jinou variantu, abych nebyl závislý na zdroji napětí, ale nic jiného, co by bylo v mých silách, mě nenapadá. Co si o tom myslíte?
Exceptional
Jak můžu luxmetrem přesně změřit výbojku? To ho mám dát přesně 1m pod ní, nebo na její úroveň, nebo jak? Ten rozptyl hodnot podle vzdálenosti je extrémní. Mám OSRAM Plantastar, která by měla mít svítivost 90.000 lm.
Erixon
citace:
Původní příspěvek od Exceptional
Jak můžu luxmetrem přesně změřit výbojku? To ho mám dát přesně 1m pod ní, nebo na její úroveň, nebo jak? Ten rozptyl hodnot podle vzdálenosti je extrémní. Mám OSRAM Plantastar, která by měla mít svítivost 90.000 lm.


Závislost intenzity osvětlení na vzdálenosti od zdroje světla je kvadratická, takže to je očekávaný jev. Každá výbojka má jinou optimální vzdálenost (najdi si theard s grafama)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Lux_(světlo)
Mr. Knorr
citace:
Původní příspěvek od Wik
Zdravíčko,
můj dotaz je trochu OT, ale nechtělo se mi zakládat nový thread.

Potřeboval bych zjistit, v jaké části zahrady svítí slunce nejdéle s největší intenzitou. Jelikož je zahrada v určitých místech zastíněná stromy či pergolou apod. lze těžko určit, kde se budou kaktusy slunit nejdéle. Nedal by se použít fotovoltaický článek k měření intenzity světla? Pár jich totiž doma mám. Nejlépe bych chtěl hodnoty napětí zaznamenávat tak co minutu do kompu a nakonec je zprůměrovat. Samozřejmě bych chtěl použít diferenciální zapojení více fotočlánků, abych eliminoval dobu, kdy bude zatažená obloha Tzn. tyto fotočlánky bych chtěl najednou zapojit přes nějaký port do PC.
Raději bych místo PC volil jinou variantu, abych nebyl závislý na zdroji napětí, ale nic jiného, co by bylo v mých silách, mě nenapadá. Co si o tom myslíte?




Doporucuji ti na nejake vyvysene misto odkud bude videt cela zahrada umistit fotoaparat nebo videokameru a snimat/fotit cely den, nasledne z toho udelat video a zrychlit ho. Pak budes mit zaznamenano kde je prez den jake svetlo. Fotovoltaicke clanky jsou podle me zbytecne slozite reseni...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma