Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
ecolum - el. předřadník pro HPS - Klikni zde pro originální téma
kafevar
Nemáte někdo zkušenosti s těmito předřadníky.

Viz.:

http://www.dna.cz/04_Katalog/03a_El...a/01_ecolum.pdf

Strká se to mezi zásuvku a výbojku, jinak není nic třeba. Výhodou je, že jsou na něm ztráty kolem 2W, kdežto u klasických kolem 15W (pro sodík 70W). Zajímavostí je, že po 4 hodinách skokově klesá příkon na polovinu. Zajímalo by mě, nakolik se sníží i světelný výkon. Nedokážu ani odhadnout jestli na méně než polovinu (neefektivnost malé vatáže) nebo více než polovinu (výbojka už je ohřátá a udržuje si teplotu).

Navíc by mě zajímalo, jaký je váš názor na to, zda v květu pěstovat pod 70W s tím, že po 4 hodinách klesne na polovinu, nebo celých 12 hodin pěstovat s 50W výbojkou (ani nevím, jestli taková existuje). Jde především o to, dostat se v době květu s nákladama za elektřinu pod 40kWh/měsíc včetně větrání skrz uhlík a s maximálním výnosem.

Připojil jsem i anketu tak se prosím vyjádřete.
Jahudka!
kafevar - Pocital jsem tech 40kwh za mesic a vychazi spotreba 74w se vsim.Podle me tvuj pozadavek je s nejakym uspokojivym vysledkem nerealizovatelnej.Doporucil bych ti okno nebo outdoor.

Mam vybojku 400w a balast k ni sereze 25w (meril jsem to)..Balasty od zarivek maj jeste daleko vetsi ztratovej vykon.
To jak pises ze po nejakym case zacne svitit vybojka na polovinu se mi zda jako blbost.V tom katalogu to ale pisou,takze pravda to nejspis bude i kdyz nevim k cemu by se to dalo vyuzit.Nezapomen,ze kdyz tam pustis mensi proud tak muzes zmenit i svetelny spektrum.Jinak jsem to jeste nikde nevidel ze by se dala svitivost vybojky regulovat.Ta regulace je na prani zakaznika takze si muzes klidne nechat nastavit ze chces aby ti to svitilo porad 70w nebo jim reknes ze tam chces prepinac 50/70 a to by asi bylo nejlepsi.
Podle me se nemuzes vejit se vsim na 40kwh za mesic,ani kdyz pouzijes usporku..V tom kvetu je jasny ze je urcite nejlepsi svitit celejch 12 hodin 70w.Vynos jestli nejakej bude,tak podle me fakt minimalni..Ta ucinnost tech predradniku je vyborna to se musi nechat a sam o nich uvazuju pro zarivky.
cena za elektronicky predradnik pro 70W HPS 2066,- Kc bez DPH :eek:
kafevar
trosca:
Netvrdim, že jsou levný. Ale jde mi spíše o maskování odběru než o návratnost, která bude při téhle ceně asi hodně dlouhá.

Jahudka!:
Taky jsem přemýšlel o tom, že bych si to nechal udělat 70W na 12h. V době růstu by se svítilo zářivkama 3x15W taky s kompletně elektronickýma předřadníkama. Nebo by se pěstovalo jako V-scrog ala g-man. Od začátku jenom se sodíkem 70W + 2W balast. +2W na PC větráčky, který by to možná uchladily ale bez rozumějšího uhlíkovýho filtru. Takže s omezením na nesmradlavý genetiky. Jsem tedy přesvědčen, že by to šlo, ale asi by to zatraceně dřelo. Vzhledem k tomu, že jsi zvyklý na 400W :sun: , tak chápu, ze výnos ze 70W považuješ za minimální. Ale je to lepší než rezavym drátem do oka. ;)

Francois deGEOT:
asi vím, co máš na mysli, ale obávám se, že to neni tak moc elektronický jako ecolum a bude to mít mnohem vyžší ztráty než 2W. Podle mě je to totiž běžnej komplet, kterej je akorát zalitej tím moderním sajrajtem. Jestli se mýlím, rád se nechám poučit.
Jahudka!
kafevar - Bejt tebou vyzkousel bych V-scrog ala g-man jak pises.Tam bych zkusil dat vertikalne 3ks zarivek oceanic colour.Samozrejme bys pouzil elektronicky predradniky.Koukni se do threadu metalsodika a nebo do threadu osvetleni matkarny a rizkovny.tam z toho vykoumas daleko vic.Pokavad pouzijes ty 3 zarivky nebudes se muset dal starat o sodik a asi by to pro tebe byla vyhoda.Fakt doporucuju prostudovat posledni prispevky od metalsodika v osvetleni matkarny a rizkovny o elektronickejch predradnikach.To co lze vypestovat pod oceanicama najdes v jeho druhym threadu.Urcite neco vypestujes to je bez diskuse..
kafevar
Jahudka!:
Nad oceanicama už jsem taky uvažoval. Je to pro mě hned druhá varianta po sodíku. Protože sodík je sodík a se 70W mám už jakž takž zkušenosti. Ale cena energie stále stoupá a doma se stále šetří. Všude máme úsporky a co může jet na plyn jede na plyn. Sodík už začínal bejt doma nápadnej (tajím i před členy domácnosti), takže jsem musel přestat. Teď bych chtěl znovu začít a nerad bych se vzdával sodíku. Ale asi budu muset. Ještě jsem si projel, co nového se děje na poli LED diod, ale ještě mě to nepřesvědčilo. Takže nakonec to asi opravdu nakonec skončí sestavou 4x15W oceanic colour ve V-scrogu. Což bude ještě relativně dost průkopnický způsob pěstování se zářivkama. Možná by i šlo něco jako hubenej v-scrog kolem každý zářivky. Díky menšímu teplu je tam dost prostoru pro experimenty.Tak malou watáž volím hlavně kvůli malé délce zářivek, protože na pověšení 60cm zářivky + květináč nemám prostory.
Jahudka!
kafevar - Hele ja pocital,ze kdyz bys mel spotrebu 70w tak pri kvetu spotrebujes za mesic 25 kwh.Pokavad by jste meli 1Kwh za 4kc coz je myslim nejdrazsi tarif pro domacnosti,tak zaplatis 100Kc za mesic.To prece neni zase tak moc..Samozrejme neznam podminky za jakejch jses nucenej pestovat,ale 100kc za mesic se mi zda fakt malo.2krabky cigaret no..Pokavad jeste vyuzivate nocni proud,coz pochybuju kdyz tak setrite,tak by to bylo jeste daleko min..

Jenom takova takticka poznamka a mozna to sam vis:)

Tak at se nakonec podari;)
Jahudka!: vynos s pouzitim 70W vybojky neni zase tak minimalni nebo zanedbatelny - pokud se podivas (pocitam, ze uz si videl) na g_manuv V/ScrOG, tak on tam pise o vynosu okolo 50-60g ze 70W.. to je okolo 0,75g/W (btw kolik mas vynosy ty?)

pocitejme dale: 50 gramu a 3 mesice do pripadne dalsi sklizne = 0,55 gramu/den :) jsou to tedy dost subjektivni vypocty, ale mne by 0,5g/den stacilo
Jahudka!
trosca - Nezapominej na spotrebu balastu k 70w sodiku.Tzn okolo 20w mozna i vic.Pak nejakej ten ventilator.Takze se dostanes asi na 100w.Kafevar se chce dostat na 70w (skutecnejch).Plno lidi porad pocita spotrebu jenom toho co je napsany na vybojce/zarivce a je to podle me pekna blbost.Zrovna u ty 70w bude podle me efektivita vykonu na w dost nizka.Srovnej si to se zarivkou 18w ktera nebere 18w (s klasickym predradnikem) ale okolo 28w!To znamena ze 10w z kazdy zarivky palis zbytecne.Je to vice nez 1/3!A vetsina lidi dela jako by se jich to netykalo a porad tvrdohlave prepocitavaj spotrebu na w ktrery jsou napsany na vybojce.

Jinak me skrin nezere 400w,ale okolo 525w a mozna i vice kdyz jede zvlhcovacka (565w)a s tim je treba pocitat!Poakvad by jsi chtel dosahnout skutecnou spotrebu 70w uz by to bylo dost obtizne realizovatelny.Jedine nejaka 50w vybojka s elektronickym balastem,nejakej ventilator s nizkym prikonem.Nezapominej ze i casovaci hodiny berou okolo 3w!2x hodiny uz je 6w!A ted si vem ze spinacky obycejne nikdo ze zasuvky nevytahuje.Tudiz naskakuje i permanentne spotreba.1 spinacky pri spotrebe 3w ti za mesic udelaj 2,16 Kwh.Ono se to nezda,ale pekne to naskakuje.

Vynos jakej mam ja nevim,jeste jsem nevazil.Odhaduju ze to bude taky okolo 0,6,mozna 0,7g/w.Nezapominej ale,ze ja to mam ze 3kytek a navic svitim zbytecne moc na tak malej prostor.400w by osvitilo podle me daleko vetsi plochu a tim by byl i daleko vetsi vynos.Jo jinak by se to myslim nemelo pocitat g/w ale kwh/g.Tak to pro zajimavost udelam i ja at vidite kolik je skutecna spotreba na kwh a je to samozrejme i uzitecnejsi.

Samozrejme,ze pokavad to budes umet a vypestujes 0,55g za den tak je to dobry.Kazdej nepotrebuje huleni kilo.Ale jak rikam,g-man sice jel pod 70w,ale ve skutecnosti to bralo minimalne 90w..

Jo ten vypocet vejs tech 25kwh za mesic je pro skutecnou spotrebu 70w v dobe kvetu 12/12 pri sviceni 30 dni za mesic.Na rustu pocitej o 1/3 vic.To je snad logicky.
Jahudka!: nj do toho prikonu se da zapocitat ledacos.. od prikonu balastu po prikon pocitace na kterym si procitas grower za ucelem optimalizace pestebnich metod :D
Jahudka!
:D he he..Mno dalo by se to tak rict:D

No ale fakt je,ze balast si neco vezme,vetrak taky a spinacky ma taky snad kazdej.
Jinak g-man je borec a obdivuju lidi co dokazou neco takovyho pod tak malou watazi.Neni to jednoduchy a asi to neni pro zacatecniky.Ale nevim to,mam to jen vycteny.Prave kvuli problemum jsem volil 400w..Kdyz nekdo hleda reseni s nizkym prikonem tak tezko neco radit.Spis by se mel vyjadrit nejakej specialista kterej pod tim dokaze divy.Ja muzu jen pocitat a spekulovat..Kafevar by si mel samozrejme prostudovat dost threadu o tyhle problematice tady na groweru..
kafevar
Jahudka!:
Příspěvkem č.10 jsi si v podstatě za mě odpověděl na příspěvěk č. 8.

All:
Po prozkoumání všech možností, jsem dospěl k závěru že si koupim akvárko :mutant:
Zjistil jsem, že do 70W reálnýho výkonu s větrákem kterej protlačí uhlíkovej filtr a případně ještě tlumič se nedá vejít, pokud chce člověk pěstovat pro palice a né pro experiment. Takže abych přesně specifikoval podmínky v naší domácnosti. Nejde o to, že bysme neměli na elektřinu, je to spíše tatíkův koníček. Občas v zaměstnání dostane s novým projektem i funkci finačního ředitele projektu a přenáší to i domu. Navíc má technické vzdělání. Takže už se stalo, že když se účet za elektřinu změnil, začal si pro zajímavost počítat a pořád mu to nevycházelo a pomalu už chtěl volat na ČEZ, že máme rozbitej měřák. Takže potřebuju něco, na co můžu zvýšenou spotřebu svést. Nejdřív jsem uvažoval o akvárku v souvislosti s maskovánim charakteristického zvuku bubláku, ale nakonec jsem se stejně rozhodl pěstovat jako naše babičky hezky v hlíně a akvárko změním na server. Stejně už jsem si chtěl takovej server, kterej bude běžet 24h denně s FTP, zařídit. Navíc PC má proměnlivej příkon někde mezi 50 W - 400 W, podle toho, jak moc se v něm točí kdejaký mechaniky. Tatíka alespoň přejdou choutky na nějaký výpočty, protože tohle by musel tak zprůměrovat, že mu to neřekne stejně nic. Pokud by se provoz serveru tatíkovi nelíbil, klidně zaplatim půlku účtu za elektriku, takže to snad proběhne bez rodinný krize.

Ještě bych chtěl všem, co mě budou podezírat z neplnoletosti, vzkázat, že 18 mi bylo už mnohem dříve než jsem začal psát na grower. (Ale podle Lenona se mi dá ještě stále věřit. :) ) Akorát osamostatnit se (tzn. dostat konečně takovou tu rouru s papírem, za kterej se dávaj dobře placený místa) se mi furt nějak nedaří. Takže bydlím u našich a snažím se s nima dobře vycházet.
===EDIT===
Jahudka!: neměj strach, že jsem si to tu neproštudoval, o co míň přispívám o to víc to tu studuju (dokonce o rok déle než ty). Už si občas neskromě připadám jako odborník na všechny ty fluora zářivky, ocanic coloury, envirolite, pulzně spínaný LED diody 660nm, pěstování v PC case, a podobný extrémy. Výsledekem je ale zjištění, že pod 100W celkem se prostě nedostanu. A navíc, já se toho sodíku prostě nechci vzdát a hlavně už mám vyzkoušeno, že i úroda ze 70W sodíku mi udělá radost. Ale na velkého v-scrogového guru g-mana to samozřejmě nemělo, už proto, že on jel bublák a já vždycky jenom hlínu.
ze se nedostanes pod 100W prikonu?

pocitame: (g_man 70W V/ScrOG)
70W vybojka
2W predradnik
3W 120mm PC vetrak
4W vzduchovadlo

secteno, podtrzeno 79W v idealnim pripade
kafevar
70W výbojka - nedá se nic namítat

2W předřadník - pokud použiju ecolum, se kterym nemá nikdo zkušenosti a navíc si ani nejsem jistej, jestli nemůže ovlivnit spektrum. S normálním balastem minimálně kolem 20W

3W 120mm PC vetrak - nejsem si jist (ve skuzečnosti jsem si jist, že ne), jestli tenhle větrák protlačí vzduch uspokojivým uhlíkovým filtrem. (a nedej bože když budu potřebovat tlumič) Tam volím spíše TD 160/100, na nižším výkonu 23W. (Má sice větší tlakové ztráty než UFO, ale ta 70 zas tak netopí a hlavně je to relativně tiché.) Možná by šel ještě zpomalit regulátorem otáček ale pod 15W se asi nedostanu. Jedná se o prostor o objemu do 110l bez zařízení a takovej prostor se zahřívá nepříjemně rychle.

4W vzduchovadlo - tady naopak ušetřím, protože skříň musí být tajná i na vzdálenost 1m a bublání by byl další problém s odhlučněním natolik podezřelého zvuku. Takže pojedu hliněnky.

Tedy pokud nechci experimentovat s el. předřadníkama a s ventilací bych se dostal na 15W, tak mi vychází 70+20+15=105. Ale to je v tom nejideálnějšim případě. Radši počítám se 115W.

Pod 100 to sice není, ale je pravda že to není zas tak moc. Takovouhle konfiguraci asi nakonec pojedu s tím, že stejně budu muset ještě něčím maskovat spotřebu. A to nebudu mít matkárnu, takže ještě neustálý shánění řízků.

Občas mě přepadá nejistota, jestli do toho mám za současný situace vůbec jít. Ale pak vždycky překontroluju dolpiho thread http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1
a dojde mi, že to smysl má. BTW dolphi je pro mě něco jako hliněnej g_man. Ale já chci bejt ještě lepší :frog:
hogi
Bejt Tebou, tak chvíli počkam a pak až budou cenově dostupný a vyzkoušený ledky, tak bych ti je doporučil, protože třeba takovejch 15 až 20W by mělo bejt ekvivalentem k 70W sodíku...
kafevar
Když si trochu počkám, tak už snad konečně budu bydlet ve vlastním a místo ledek si pořídim pořádnou sodíkovou 600W skřiň s bublákem a pořádnou junglí. Už se na to móóóc těšim. :wink:
hogi
No stejně... myslim že moc dlouho nebudeš muset čekat a zadruhý pětinový náklady na elektriku jsou hodně znát...
Jahudka!
hogi - urcite jsou znat petinovy naklady za elektriku,jenze kdyz budes bydlet ve svym,tak prijdes na to,ze abys za kazdou cenu setril,nema moc vyznam a ty ledky je spis zabava a experimentovani.Pokavad si zvolis vhodnej tarif,tak za pestirnu 600w zaplatis mesicne okolo 450kc (pri kvetu)coz neni zase tak moc,pokavad normalne vydelavas.Navic vypestujes tolik huleni ze to do dalsi sklizne nemas sanci spotrebovat.Vzdyt obycejne daj vic lidi mesicne za cigara (cca 1500 i vic).
hogi
No zatim to na experimentování je, ale tipuju že se do roka objevěj na trhu cenově přijatelný diodový světla pro growing, který akorát zapojíš a jedeš. Minimální tepelný ztráty a optimální barevný spektrum...
kafevar
Obávám se ale, že to bude stejný jako se všema pěstovacíma úsporkama a zářivkama. Všechny spektra jsou ideální, orchideje křičí radostí i tráva bude vypadat krásně sytě zeleně a zdravě ale ty palice tam stejně budou dozrávat nějak hůř a pomalejc než pod sodíkem. Myslím si, že právě neideálnost spektra sodíkovky pro fotosyntézu způsobuje, že má kytka strach ze smrti a všechno žene do palic aby se zajistila další generace. Zas až tolik jsem po tom nepátral, ale není třeba v sodíkovce spektrum podobný tomu, jako venku na podzim, když musej sluneční paprsky překonat víc atmosféry (slunce nesvítí kolmo) a něco se z nich odfiltruje?
Jahudka!
kafevar - Presne jsi napsal to,co si myslim taky.Zareni na podzim by melo obsahovat vic cerveny slozky,coz sodik ma.Kdyz se kouknes na pokusy pod oceanicama,jasne vidis,ze kytky co pod nima rostly (alespon me to tak pripada) by si rostly klidne dal.Kytka z pod sodiku je evidentne zrala a nafouknuta.Podle me se budou muset vzdycky kombinovat minimalne 2 druhy svetla aby to za neco stalo.Je potreba docilit toho,aby si kyticka myslela ze je podzim.

Ted zkousim zajimavou vec,budes moct sledovat.Mam plne vykvetlej rizek z podsodiku (palice jak krava minimalne 2g).Ten rizek jsem ted dal do matkarny pod zarivky a pak pujde znova do skrine na rust.Jsem moc zvedavej,co to udela.Pritom ted vypada taky jako by mel uz umrit a vypada jakoby uz jeho cas nadesel..Necham se prekvapit..

hogi - Urcite se objevi novy svetla a verim,ze ledky maji budoucnost.Ted je asi jeste moc brzo.Dokonce jsem videl nekde prodavat ledkovy svetla komercne,takze uz to existuje.Byly ale silene drahy.Link byl nekde na groweru,uz nepamatuju kde..
hogi
kafevar: No nevim, jestli jsou sodíkovky dobrý kvůli tomu, že si kytka myslí že brzo chcípne, ale s těma ledkama se musí udělat víc experimentů a pak podle toho určit, jestli to má cenu, nebo ne.

Pokud vim, tak úsporky maj přibližně 50lm/W což je hodně málo.

Nemá cenu dělat předčasný závěry, než se něco pořádně vyzkouší, zářivky zkoušel metalsodík a nic moc mu nevyrostlo, to možná odradí od zkoušení další lidi, kterejm by se to povedlo možná líp... Důležitej bude asi taky způsob pěstování, protože nebude asi fungovat pravidlo, že vyhodim ze skříně sodík, místo něj tam dám něco jinýho, budu to pěstovat stejnym stylem a budu mít stejný nebo větší výnosy...

Jahudka!: No u ledek si můžeš spektrum zvolit jak chceš. Do matkárny dám tak 50:50 a do normální skříně doporučuju tak 80:20 červený, nebo když bude ta skříň jen na květ, tak klidně až 100% červený. To pro tu kytku bude určitě nepřirozený a bude si myslet že za chíli bude určitě zničující konec světa. Ale ten poměr 80:20 by měl stačit.
kafevar
Svítifdlo z LED už opravdu existuje. Jedná se o http://www.ledgrowlights.com/. Hogi asi zná. Ale jak už jsem psal. Je to vychytaný jenom na fotosyntetický reakce, tzn. jenom na chlorofil A a B. Ale v kytce jsou i karotenoidy http://www.vscht.cz/eds/knihy/uid_e...arotenoidy.html , který reagujou nejvíce na dvě vln. délky. 450nm a 500nm. A spektrum sodíku má zrovna na 500nm takovej malej výstupek. Možná by stálo za to prozkoumat LEDkama, jakej účinek má přisvětlovat světlem o 500nm. Navíc 500nm je už spíše zelená než modrá, proto takový světlo ještě moc lidí nezkusilo (výzkumy z NASA jsem nečetl), protože zelenou prej kytky nevidí. Podle mě jí vidí, ale musí být smýchaná ještě s červeným spektrem, aby měla kytka energii pro otevření receptorů. Nejsem biolog, takže jsou to odemě spíše hypotézy až teorie, ale možná by se člověk neměl zaslepit tím, že pro kytky je tu jenom klasická fotosyntéza. Nevím sice přesně, jaké karotenoidy jsou zrovna v těch našich kytičkáach, ale třeba zrovna jedním z karotenoidů je karoten, obsažený v mrkvi a to je vitamin A. Tak proč by ten náš "vitamin" THC nemohl být taky nějaký karotenoid. Jde nám přece o palice. Že nebude kytka pěkně sytě zeleňoučká ale trochu nažloutne mě zas tak netrápí.

Samotnýho by mě zajímalo, jak to s těma karotenoidama je, tak pokud je tu někdo, kdo do toho víc vidí, ocením, když nám to vysvětlí.

Ještě jsem přidal dva grafy, který už tu někde jsou alespoň desetkrát. Ale aby to měl člověk tak nějak poruce.

===EDIT===
Ještě k tomu experimentu, co nedávno provedl metalsodík. Tomu bych docela věřil, je tam přímý srovnání se sodíkem ve stejných podmínkách a hlavně při stejném pěstiteli. A to co tam píše o dozrávání mě jenom ujišťuje o mojí teorii.

===EDIT2===
BTW při psaní tohoto slovníku jsem našel poměrně pěknej slovník pojmů z biochemie.
http://www.vscht.cz/eds/knihy/uid_e...ebook.obsah.htm
A docela zajímavá je stránka je http://www.vscht.cz/eds/knihy/uid_e...soprenoidy.html kde se píše něco na způsob, že:"karotenoidy jsou ve skupině TETRAterpenů." To znamená, že bsahují tedy 8*5 atomů uhlíku stejně jako TETRA-hydro-cannabinol (THC). Připadá mi těch souvislostí příliš mnoho na to, abych to ignoroval a uvažoval jen nad vln. délkou pro chorofily. Asi se těm karotenoidům ještě podívám pořádně na zoubek.
hogi
No jak koukám na ten graf, tak ten karotoněco je aktivní přibližně od 450nm do těch 520, takže je pokrytej i modrym spektrem...

Spíš by mě zajímalo k čemu je ta červená a fialová křivka na grafu, kterej přikládám já (phyconěcofujtajbl)... Kdyby někdo odpověděl jakej má význam u trávy karoten a phyconěco, tak bych byl moc rád, protože to nevim.

Jinak ty prodávaný světla jsou drahý (na to že je tam 180 nějakejch nespecifikovanejch diod) a maj vlnovou délku 610nm a jsou zvlášť červený a modrý... Ale podle fotek to pod nima roste, ale ta firma moc informací neuvádí.

edit: Tak phycocyanin je nějakej modrej pigment, kterej je údajně nějak léčivej a posiluje imunitní systém (nevim jestli je teda obsaženej v trávě)

Tak sem našel tenhle článek v angličtině http://en.wikipedia.org/wiki/Phycobilisome zběžně sem ho prolítnul a usoudil sem že ty dvě barviva v konopí nejsou a jsou v nějakejch mořskejch svinstvech, který dokážou pohlcovat zelený světlo (asi kvůli tomu že ve větší hloubce se moc červenýho spektra nedostává...) Ten význam betakarotenu ještě nevim

Další edit:
Tak o fotosyntéze je toho tady spousta http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotosyntéza
kafevar
Hogi:
Pěknej graf, ten ještě nemám. :) Zase budu mít v hlavě o dva otazníky víc. Jinak těch karotenoidů může být víc, a co když zrovna ten náš reaguje právě na těch 500nm, těžko říct. Ale už sice nevím, kdo přesně to tady byl, ale nakombinoval LEDdiody tak, jak mu zrovna přišli pod ruku od 630nm až do 660nm a ještě to přisvěcoval zářivkou. A přišlo mi, že jsou to lepší palice, než pod světlem jen s dvouma vlnovýma délkama. A to tam těch diod měl rozhodně míň než ty.
hogi
Takže sem to všechno zběžně prostudoval a došel sem k závěru, že stačí světlo modrý (470nm) a červený (660nm).
Modrý světlo působí na chlorofyl-b a karoten. Karoten způsobuje žloutnutí listů na podzim a je aktivní ve spektru 450 až 520nm. Je obsaženej ve všech kytkách. To by mohlo vysvětlit fakt, že kytkypod sodíkem zežloutnou, protože podporuje tvorbu karotenu. Ovšem nevim, jestli tvorba karotenu donutí kytky udělat pořádný palice.

Takže to co sem psal předtim, že podzimní světlo by nahradily jen červený ledky, tak asi nebude pravda a pěstovat jen pod červenou asi nebude to nejlepší (takže zůstanu u 80:20).

kafevar: S tou zářivkou myslíš supa... Diod tam měl okolo 300 + tam měl tušim 11W zářivku. Jeho pokus byl pěknej a docela povedenej (asi 1g/W). Já zatim jen experimentuju a to co mi teď roste je spíš taková pokusná myš a kvést sem pod tim ještě nezkoušel, ale věřim, že to bude dobrý... Jinak palice pod ledkama sem viděl zatim jen od něj a od jednoho týpka z overgrow. Jinak spousta lidí plnou hubu keců a nic nedotáhli do konce.
kafevar
Ještě jsem se trochu poohlížel po těch karotenoidech a našel jsem toto.
http://sweb.cz/HPLC1/Carotenoids/ch_karotenoids.htm
Nejsem žádnej chemik, takže přiznávám, že rozumim každýmu třetímu slovu, ale je tam pár zajímavých podobností s THC. Cituji:

jako zásobní látky jsou karotenoidy ukládány v tukových tkáních
(přesně tam se ukládá i THC)

Oxidace karotenoidů probíhá za přítomnosti kyslíku, za nepřístupu kyslíku jsou karotenoidy velmi stálé.
(každej ví, že tráva se má skladovat zavřená)

Nepříznivý vliv na stabilitu karotenoidů má světlo, jehož působením dochází k isomeraci i k tvorbě epoxyderivátů
(a potmě)

Karotenoidy jsou výborně rozpustné v sirouhlíku, benzenu, chloroformu, méně rozpustné v hexanu, etheru, petroletheru, olejích, acetonu a ethanolu. Prakticky nerozpustné ve vodě, kyselinách a solích.
(Kdo se pokusil udělat čaj z trávy ví, že je to škoda práce. Trávu zásadně do mlíka nebo alkoholu. V chloroformu by to bylo asi ještě lepší ale jenom jednou.)
===EDIT===
hogi: Co se týče diod pro pěstování, tak rozhodně věřím, že to má budoucnost a všechen respekt tvému experimentu. Protože jsem si to nejřív spletl s pokusem by ifr, tak jsem myslel, že tam máš těch diod víc. Ale 15W v diodách taky není špatný. Akorát se obávám, že u průmyslových výzkumů se bude vychytávat ideální spektrum pro to, aby dobře rostly jahody a orchidee. Na ganju se dostane tak o 20 led později, až se pár holanďanů naštve. A i když jsou ty "výzkumy" na overgrow a grower pěkný, tak profesionálům se s našima domácíma podmínkama nevyrovnáme a můžem jen spoléhat, že se to třeba povede.
hogi
No zajímavý, takže tam je podobnost. Ovšem jak řikám, reakce probíhá i za modrýho světla a nevim jakej má vliv obsah THC na velikost palic, což nám vrtá hlavou při srovnání sodík/zářivky.

Jinak tady je thread toho týpka z overgrow http://www.overgrow.com/edge/showthread.php?t=433486

Použil 500 660nm blíž nespecifikovanejch diod (občas tam píše pěkný bludy) Ale co se mtak vydedukoval, tak použil diody s účinností 25%, kdežto už jsou diody s účinností 50 až 75% (vyzářený světlo/příkon). Vypěstoval 20g suchýho.

EDIT:
Tak sem pročetl ten thread a použil diody 3cd a 10° úhel ty maj jen 30lm/W což je hodně velká bída a divim se že mu pod tim něco vyrostlo. Červený diody co sem použil já jsou 10x účinnější a ty co chci použít pro příště tak jsou skoro 20x účinnější než ty co použil ten týpek. To nějak nesmyslně zapojil, že ty diody místo 20W odebíraly 36W (pravděpodobně moc napájecího napětí srážel na odporech). Takže těch 20g suchýho je hodně slušnej výsledek, na ty podmínky.

Neboj, já tohle nezkoumám kvůli orchidejím a jahodám...
kafevar
Přesně to jsem už na overgrow taky jednou studoval. Dost vážně jsem o LED totiž taky uvažoval. A to je právě to, že tam má taky zářivku. Takže by se dalo taky říct, že zatím jsem viděl palice jenom u SUPa a hydrlizr a oba přisvěcovali zářivkou. Takže bych udělal závěr, že nejlepší by bylo diodama pokrejt nejvíc žádaný spektrum (červený) a zářivkou jen tak dosvěcovat zbytek spektra, ve kterém není potřeba tolik světelný energie ale být tam asi musí. Každopádně ale nejsem typ čolvěka, kterej by to zkoušel. Zatím věřím sodíku a experimentování nechám na nadšencích jako jsi ty. Doufám, že neskončíš jako mnoho před tebou a dotáhneš to dokonce.
hogi
No největší problém u pokusů byl, že se lidi hnali za co největším počtem kandel a kašlali na vyzařovací úhel, ze kterýho se pak počítaj lumeny (který se pak přepočítaj oproti lidskýmu oku na kytku). Sup ji použil, že mu připadaly modrý diody moc drahý. Možná to má něco do sebe, ale třeba to bude fungovat i bez zářivky, protože jak sem prostudoval údaje o fotosyntéze, tak nic jinýho než chlorofyl a,b a karoten v ganje na světlo nereaguje a pokryje to teda modrý a červený spektrum. Ale jak už sem kolikrát řek: Tuna teorie se nevyrovná špetce praxe, takže to chce zkoušet, zkoušet a zkoušet a pak se něco vymyslí...
kafevar
Přesně tak, zkoušet je asi jediná možnost. Spektrální grafy se hulit nedaj. (I když mám kámoše, kterej má názor, že hulit se dá všechno, co se dá ubalit. Jednou jsme si z něj dělali srandu, že kdyby šla vyhulit noha vod židle, tak že to určitě taky zkusí a on se mě naprosto vážně zeptal, kde máme struhadlo. Naštěstí ho to přešlo.)
Jahudka!
hogi - Taky doufam ze to dotahnes do zdarnyho konce.Hlavne to poradne zdokumentuj at se ti to bude darit a nebo ne.Je to dulezity pro dalsi lidi ktery budou zkouset po tobe.Mam rad takovy experimenty..
hogi
kafevar: no přimíchat nohu vod židle mezi hulení by možná stálo zato to zkusit... :-) Pravý uzený maso taky chutná po dřevěnym kouři. Ale doporučoval bych nějakou nohu z třešňovýho nebo švestkovýho dřeva :-D

Teď vážně, nad grafama a číslama toho fakt moc nevyzkoumáme, teorie může bejt dobrá, ale praxe se od ní může hodně lišit, takže to chce fakt zkoušet a hledak ,kde jsou případný chyby a mezery.

Jahudka: Neboj všechno pečlivě zdokumentuju, pojedu několik kol... Taky sem čerpal z předchozích pokusů a s každym pokusem se získávaj nový poznatky. Podle mě bude chtít přizpůsobit i styl pěstování...
kafevar
hogi: S tím přizpůsobením pěstovacího stylu mě něco napadlo. Je to asi blbost, ale proč to neříct. Co udělat něco jako v-scrog, akorát s tím, že většina pletiva by byla udělaná přímo z LEDdiod. Prostě by se spájely z diod takový obruče, rovnou noha na nohu, který by se pak navázali na sloupky z izolovanejch drátů. Naznačil jsem to na obrázku. Červeně jsou obruče z LEDek a zeleně izolovaný dráty. Po tomhle diodovym pletivu by se pak plazily kytičky. Tím by se zajistilo, že diody budou svítit opravdu zblízka. Doprostřed pak případně pověsit nějakou 11w a je hotovo.
hogi
No nápad je to zajímavej, ale je to docela pracný. Ale nad Vscrogem sem taky přemejšlel, ale tohle mě nenapadlo Někdo navrhoval vytapetovat ledkama celou pěstírnu, ale nevim, jestli by to mělo dostatečněj efekt. Spíš bych přizpůsobil kytku světlu než světlo kytce. Četl sem o ohejbání špiček do země, ke zakořenily a vyrostly z nich jakoby další kytky, nebo o podélnym řízkování, kdy se kytka rozpůlila a nechala zakořenit..vono u diod bude potřeba pěstovat víc do šířky než do vejšky, takže by šel třeba i sog nebo scrog. Asi nejdřív vyzkoušim různě tvarovat a vohejbat kytky a pak můžu klidně experimentovas se svícenim ze stran atd.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma