Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Průzkum-kolik za plne automatizovany Grow Box - Klikni zde pro originální téma
Mr. Blonde
Zdravim vsechny Growerky i Growerky!
chtel bych se zeptat kolik byste byli ochotni zaplatit za plne automatizovanou skrin?
Zaklad skrine by bylo PC, ktere by ridilo veskere potrebne procesy nutne k rustu kvetiny. A sice: vypinani zapinani svetel, zvlhcovani, pousteni ventilatoru, napousteni co2, zavlazovani (v nekterych systemech), upravu teploty....nic vic me nenapada klidne se necham inspirovat. Proste takove all-in-one reseni. Timto bych chtel navazat nejen na tento thread kde jste se k nejakemu vysledku moc nedobrali.
Vim jak na to.

To MODs: toto neni komercni reklama. Nevim kam jinam tento thread dat nez do indoor pestovani takze pokud uznate ze by se lepe vyjimal v treba k kurarne, zahradnickem bazaru ci kdekoliv jinde klidne ho presunte.
hogi
Hele podle me je pripojeni PC blbost. Vklidu to nahradej ruzny moduly s mikrokontrolerama a vyjde to celkove levnejc. Neco takovyho si chci udelat na matkarnu, ovladalo by to sviceni, vetrani, regulaci teploty a zalejvani. Udelal bych to spis modulove, aby se kazdej modul dal pripadne vymenit, nebo aby lidi nemeli zbytecnosti, ktery nevyuzijou.
Mr. Blonde
Cenu tohoto reseni imho nedela PC, staci na to 486. Cenu delaji spise cidla, ktere Ty taky potrebujes.
hogi
No řešení bez PC je elegantnější, protože to má menší spotřebu a je menší pravděpodobnost, že se něco podělá (chudák nepřetržitě běžící 486).

No právě modulárnost systému je dobrá v tom, že používáš a zaplatíš, jen ty moduly, který potřebuješ. Věřim, že některý čidla jsou drahý, ale musim si položit otázku, jestli je tak nutně potřebuju a jestli to vzhledem k ceně neni zbytečný...
thalos
plne souhlasim s VoidMAN, automatizace pestirny je dle meho nazoru celkem zbytecna a prachy ktere by to stalo je lepsi dat do osvetleni apod
Mr. Blonde
citace:
No řešení bez PC je elegantnější, protože to má menší spotřebu a je menší pravděpodobnost, že se něco podělá (chudák nepřetržitě běžící 486).


Mas pravdu ale nemyslim si ze by ta poruchovost byla az takova, viz. servery apod.

citace:
No právě modulárnost systému je dobrá v tom, že používáš a zaplatíš, jen ty moduly, který potřebuješ. Věřim, že některý čidla jsou drahý, ale musim si položit otázku, jestli je tak nutně potřebuju a jestli to vzhledem k ceně neni zbytečný...


Nesouhlalsim myslim si ze reseni pomoci PC je levnejsi pac nekupujes zadny moduly(nevim bohuzel kolik stoji-ale PC sezenes v radu stokorun). Cidla bud potrebujes nebo ne takze na nich neusetris.

citace:
i kdybych mel penize asi bych do toho nesel neni nad to vyrobyt si neco sam


To kazdopadne;)

citace:
Me se libi jak takovouhle problematiku rozjedou lidi svym prvnim prispevkem ... vubec nevedi jak skrin funguje aby ty kytky rostly - ale hned by ji delali automatizovanou (sry pokud se pletu, ale dela to ten dojem)


Pletes...odpoustim Ti

citace:
vis jak na to?? tak se pochlub ... Vim taky jak na to - LPT port je porad este standart + releova deska (priklad jedne z moznosti)


jj tak nejak

citace:
pres komp jen tak je zbytecny kdyz to stejne zvladnou zautomatizovat ty hodiny


I v zavislosti na teplote ci vlhkosti?

citace:
nez delat neco zbytecne, nebo za velkou cenu napul (diky cemuz v tomto pripade stejne zbytecne), to si raci zaleju kyticky rucne ... asi tak


jj s tim souhlasim nebo muzu zasadit venku a neinvestovat nic...
Mr. Blonde
citace:
taky bych nesrovnaval starou 486 se servrama


Pravda pravda

citace:
a kdyz se ti vysere ten starej komp tak mas absolutne OFF vsechno - to v pripade modulu / hands use nehrozi


jj to je pravda, kde najdu nejaky cenik modulu?

Ja sem toto jen psal ze ve vyse zminenem threadu do toho byli vsichni cely hrrr a najednou tu ctu proc to nejde nebo proc to neporizovat....
Jahudka!
No jednak je problem s vypadkem elektriky a kdyz to pak znovu nakopnes aby se PC spustilo,nabehlo a pokracovalo v tom co delalo predtim.

Dalsi vec je to ze si nedovedu predstavit jak bys resil zavislosti a hysterzi ruznych hodnot.Hlavne odvetravani v kombinaci s prisunem CO2 v zavislosti na teplote a vlhkosti..Hlavne tohle se mi zda skoro neresitelny.

Jasny taky je,ze udelat jde fakt vsechno.Jenze jde o to za kolik.Presne jak pises drahy cidla.Ted si predstav kolik stoji cidlo ktery by ti nonstop merilo PH.Dobry cidlo na snimani vlhkosti atd..Jak bys chtel poresit aby ti to zarizeni samo zvedalo PH v pripade jeho poklesu a tak..tech veci je snad milion..Teda n ze by to neslo nejak vychytat,ale podle me by ses nedostal pod 100 tisic a to by to bylo jen v betaverzi..
hogi
Moduly musíš sám navrhnout a naprogramovat. Navrhneš je přímo pro svoje potřeby, zapojíš, nahraješ soft a jede to. Nevim, jestli se takový moduly někde prodávaj už hotový.
Mr. Blonde
citace:
mam pocit ze i ten thread skocil na nejakym takovymhle konstatovani premrstene slozitosti vzhledem k relativne sporny efektivite ... (pokud si dobre vzpominam, coz mi ne vzdy jde zrovna dobre )


Aha tak to sem z toho nepochopil, asi mi to taky ne vzdy jde dobre:D Kazdopadne to ovsem moc nechapu pac to jede docela pekne...;) Asi bude chyba ve vyvojarich

citace:
No jednak je problem s vypadkem elektriky a kdyz to pak znovu nakopnes aby se PC spustilo,nabehlo a pokracovalo v tom co delalo predtim.


nevim jak tobe ale me bootuje komp tak 20 vterin maximalne

citace:
Teda n ze by to neslo nejak vychytat,ale podle me by ses nedostal pod 100 tisic a to by to bylo jen v betaverzi.


Opet plati ze platis za cidla. Je jasny ze pokud to budes chtit dovest k dokonalosti tzn. aby se ti michal roztok v bubbleru tak to bude o dost drazsi.


Jeste bych dodal aby nedoslo k mylce:
Cena skrine byla myslena jako komplet ne jen za automaticke ovladani tzn: cooltube, svetlo, vetraky, ventilatory, co2 set, samotny box, mylar...
To ovladani se da vejit cca do 1500 v klidu, zalezi jak moc velky to chcete...
Jahudka!
No tak teda by jsi spis mel ty sam napsat co by se dalo udelat za 10,20,30 tisic..Ono je tezko neco napsat kolik by jste za to dali kdyz nikdo ani nevi co by v ty cene vlastne bylo.Ty sam bys mel stanovit nejakou zakladni castku a sem napsat co vsechno by to v ni obsahovalo..
S tim bootovanim mas pravdu.Pokavad by comp nechcipnul z jinyho duvodu nez z vypadku elektriky a mels ho nastavenej tak aby se ten program kterej by to cely ovladal po startu spustil zase sam a pokracoval..486 compy byly taky spolehlivy takze v tom problem nevidim.Dokonce prece byly 486 servery a ty spolehlivy byly stejne jako jsou servery ted.Akorat mely samozrejme mensi vykon.

V kazdym pripade myslim,ze nejak to vyladit by bylo hodne slozity.Hlavne jde o protichudny pozadavky na rizeni skrine.Nezapomen ze potrebujes odvetravat a zaroven udrzovat urcitou vlhkost a do toho ti tam hraje jeste roli prisun co2 a teplota a dalsi veci..

Jak jsem uz napsal.Urcite to neni nemozny.To je snad kazdymu jasny.Jde jen o to za jakou cenu by to vlastne bylo a co by v ty cene vsechno bylo.No a pak samozrejme sehnat lidi ktery by to koupily coz by byl asi nejvetsi problem,rotoze tady chtej skoro vsichni vsechno co nejlevnejc a nebo si to radi udelaj sami a nebo by do toho pro zmenu nesli protoze je to proste bavi kdyz si to muzou delat sami.Precijen je fakt,ze vetsina growers (alespon co sleduju tady) nejsou milionari a dost lidi jsou studenti kterejm se to za ty prachy navic nevyplati..Pockej si snad se jeste nekdo vyjadri..
wad
No tak sem si to přečtl co tu řešíte a určitě je to zajímavý, jen bych asi trochu zaslovíčkařil a řekl že nebylo myšleno "plně automatizovanou skříň" ale spíš takovou..automatizovanější :D Ono s tím Pc to zase tak bledý nebude... stačí když nakoupíš nějaký čidla (teplota, vlhkost a pod) jediný co je prser je jak to kopnout všechno na porty. Pak jen napíšeš jednoduchej soft (i v pascalu ti to postačí) a můžeš jet... (ventilátory co měřej otáčky a můžou si je upravovat existujou a jdou normálně koupit do PC)

btw: ten pascal nebo třeba céčko beru v ůvahu že máte ono čtyřiosmdělo, na tom asi nějaký aplikace s oknama nerozjedete :D
Jahudka!
Mno win 95 jedou na 486/4 MB ram v pohode a startujou rychlejc jak XPecka..Vim to,protoze mam takovej book..V pohode pod tim jede word,exel atd.Dokonce acrobat reader a dalsi bezny programy.Dost lidi si dneska mysli,ze 486 nic nedokazou,ale to je blbost a rad to kazdymu ukazuju.486 v pohode prehrava mp3 i jednoduchy videa v nizsim rozliseni.DivX to samozrejme nezvladne.Spis je u tak starejch compu problem s mistem na disku nez s funkcnosti programu.Velky disky tam pripojit nejdou (bios nepozna) a sehnat dneska do staryho NB disk o kapacite,kterou by jeste skousnul je fakt problem..
Paryba
Stačí umět dobře naprogramovat PIC procesor a spínat vše relátkama.... podle toho jak si to procesor vyhodnotí ze snímačů... (přechody PN) atd...
Erixon
Řešení existuje, říká se tomu PLC neboli progemovatelný automat. Do 10000se vejdeš. Dělá to víc výrobců, ve škole jsme dělali s http://www.teconsro.cz

Používá se to mimo jiné i na ovládání výrobních linek v automobilkách...
hogi
No to PLC je vlastně už obalenej mikrokontroler, kterej stoji od 30 do 150 Kč. Taky sme to měli ve škole, ale jsou to takový věci spíš na seznámení s mikropočitačema a pro tyhle účely je to zbytečný a drahý. Bohatě stačej účelově naprogramovaný a osazený PICy nebo Atmely.
Erixon
hogi: to máš samozřejmě pravdu, ale koukni se na anketu, tam je těch 10k jako minimum
hogi
No jasně, ale řikám, že PLCčka jsou sice pěkný a jednoduchý, ale dražší, než mikrokontrolery...
Mr. Blonde
2 WAD:
slovickaris spravne, jelikoz vytvorit pro kytku idealni prostredi ve skrini neni problem. Nicmene nevim zda bych si troufl sverit PLNE pristrojum treba mixovani roztoku v bubbleru...Myslim to takto, pokud se neco zblazni a budes mit ve skrini 3 dny za sebou 40 stupnu tak je to neprijemne lec napravitelne a kyti to vicemene nepoznamena. Ovsem kdyz se "neco" zblazni pri auto-michani roztoku a koncentrace hnojiv nebo nedej boze kyselinyXhydroxidu budou X-krat vetsi tak nejen ze ti chcipnou kyti nevratne ale muzes se i neprijemne poleptat apod.
Lepe nez pascall, facha "C" ale to je jen muj nazor o ktery se s tebou rozhodne nehodlam prit.

2Jahudka:
no widlim bych to nesveril ani za nic, Linux ma uptime par mesicu a je rockstable a samozrejme neni problem aby ten program fachal ihned po nabootovani.
Proto se ptam abych vedel jestli ma cenu neco vyvijet, protoze sice muzu udelat typovou skrin, ale to by nevyhovovalo kazdymu(rozmery atd) Tak zjistuju kolik je do toho ochoten clovek vrazit. Aby s to dalo za tu cenu vubec postavit.

2Erixon:
moc drahy:(

2Hogi:
aby to nevypadalo ze s tebou nesouhlasim ty moduly jsou super, ale stejne (teda aspon ja) se nevyhnes ovladani pres pc napr. logovani teploty, vlhkosti... nebo budes potrebovat zmenit parametry neceho takze zas PC. Ale jinac souhlas je videt ze vis o cem je rec.

2Cibin:
Hele to Ti mohu jako zaryty outdoorista tvrdit ze se jakykolic indoor prici mojemu pohledu na pestovani kyti protoze to je umely. Nebo mi chces tvrdit ze kazdy den chodis zhasinat a rozsvicovat skrin rucne? Taky tam mas predpokladam nejaky analog hodiny aby ti to ridily, ne?
A vyprosuju si reci o prodavani, to ze si dam do skrine misto 4 hodin 2 termostatu (prehanim jo:)) jeden comp z nikoho nedela neco min nebo dokonce dylera....Takze vychladni je tu rec o kontrolovani podminek rustu konopky coz Ty delas taky ale takhle je to treba efektivnejsi, OK?
hogi
No u těch modulů záleží taky na jejich složitosti. Když budou jednoduchý, tak budeš měnit jejich vlastnosti pouze přes PC (použitelný pro někoho, kdo se v mikrokontrolerech pohybuje a nechtěj se mu dělat drahý složitosti) nebo uděláš ovládání přes klávsenici a displej přímo na skříni (vhodný pro masu lidí, ale je to dražší a složitější na výrobu).

Jinak bych se vykašlal na nějaký míchání roztoků a různý věci, co člověk nemusí dělat každej den a zaměřil bych se hlavně na světlo, vlhko, teplotu a zálivku a možná CO2. Výhoda týhle skříně by byla, že by člověk mohl bez obavy odjet třeba na tejden pryč a kytky by krásně vegetily.
Jahudka!
hogi - No ja muzu taky odjet na 14 dni a nemusim ani hrabnout.Akorat bych dal az nahoru lampu.Vlastne je to tak,ze pro rust si kazdej nastavi nejaky podminky a ty pak zmeni az na kvet.A zase po dobu kvetu udrzuje to stejny..Myslim vetsinu lidi.Je jasny ze nekdo si s tim vic hraje a vic to upravuje.Treba ja to mam vychytany tak,ze na kvetu neni treba zvlhcovacka vubec.Takze me staci lampa az nahore a jediny casovaci hodiny ktery hlidaj aby se rozsvitila lampa.Pak jeste obcas doplnim nadrz s vodou a to je cely.Kdyz bych chtel nemusim na to maknout 2 mesice a to neni nijak automatizovany.Jinak odvetravani bezi nonstop a vetraky pod lampou se spinaj s ni..Zavlazovani si kytky hlidaj a regulujou samy(zavlazovaci koliky).

Jinak myslim ze nejvetsi opruz je prave s hydrem.To vecny mereni PH a upravovani hodnot a vymena roztoku.Navic kdyz se to vymenuje je to skokovy coz urcite kytkam neprospeje.Pomoci tohoto automatizovanyho systemu by se to dalo vychytat aby se roztok obmenoval a upravoval sam!To myslim ze by smysl opravdu melo a hodne by to pomohlo..Jenze jedine lidem co maj hydro.Lidi co jedou v hline by to bylo k nicemu..Jenze je to prave o tom ze kdyz bys chtel takhle hlidat a regulovat hydro tak by to bylo silene drahy a slozity.Machrovinka by to ovsem byla..A parada by byla videt na monitoru jaky mas PH,EC atd..


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma