Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
komponenty sodíkových lamp - ZDE! - Klikni zde pro originální téma
Thcmh
Nazdarek, rozhodl jsem se založit tenhle thread, který pomůže growerům s nákupem potřebných komponentů pro sodíkový komplet (sodík, tlumivka, startér, kondík)

Pak jen stačí zapojit :)

Komponenty 70W
výbojka SON-Tplus 70W E27 sodíková
tlumivka Layrton SAPI 70W
startér - tyrist.zap.TRZ 10 35- 70 230V
METASPORT-kondenzátor 12uF 250V
objímka E27
pojistka 630mA

Komponenty 150W
výbojka SON-Tplus 150W E40 sodíková
tlumivka Layrton SAPI 150W
startér - tyrist.zap.TRZ 11 100- 400
kondenzátor 20uF, da se použít 2x12uF zapojení paralelně
objímka E40
pojistka 1,6A

Komponenty 250W
výbojka SON-Tplus 250W E40 sodíková
tlumivka Layrton SAPI 250W
startér - tyrist.zap.ZRM 6-ES/B 100- 400 220V
METASPORT-kondenzátor 35mF 230V
objímka E40
pojistka 2A

Komponenty 400W
výbojka SON-Tplus 400W E40 sodíková
tlumivka Layrton SAPI 400W
startér - tyrist.zap.ZRM 6-ES/B 100- 400 220V
kondenzátor 45uF
objímka E40
pojistka 4A

Větší watáže jsem nehledal, kdyžtak se někdo připojte a hoďte link´s :D

Značení kondenzátorů má špatné značení janča :)

250W odzkoušeno, ale na zbytek se pro jistoutu na to někdo podívejte, ale mělo by to být OK :pimp:
virgill
20mF neni potreba staci dva z te 70tky
Thcmh
i tak to jde, ale 20uF by bylo uplne v poho :)
melir
Nazdar.Nechci prudit,ale zda se mi,ze tady jsou lidi čimdál tím línější hledat,protože témat o Lampách a jiné technice je tady hafo.
I zacatecnik po par minutach hledani zjisti jak je Janča nebo Holešovickej Elkas notoricky znamej.Jo a ten Elkas má i větší watáže.Maj v prodeji 400w sod. www.elkas.cz
Thcmh
to melir: vyhledal jsem to jen tak a u janci maji i vetsi WATAZE, pokud bych chtel tak bych mohl v tomto threadu zacit sodik lampy na www.janca.cz a to je vse, jenze jsem to nasel a rozepsal :D :D :D
chuck53
myslím že ty kondy jsou tam proti špičkám.....určitě bych měl strach tam dát kondy jen na 250V...třeba ve strobáči mi vyhořely(expandovaly) i kondy na 500V...i když se to nezdá tak v síti 230V jsou špičky i 1000V.(teda to mi říkal stryko který je silnoproudý elektrikář)...sice je to třeba jen na pár okamžiků(setiny sekundy?)ale i tak...jinak se v tomhle moc nevyznám a nemám z tím zkušenosti...jo ale zajímavý thread...dík
Thcmh
chuck53: tyhle kondiky by meli byt v poho doporuceny, u 250W me funguje. Kdyztak si tam nic nedavej, ale zaplatis vic elektriny a odejde ti driv lampa :)
virgill
chuck53 ne sou tam kvuli kompenzaci jaloveho vykonu spicky se jich netykaji a takovy spicky v siti fakt nebudou leda ze by nekdo zapinal a vypinal temelin..... :D
Erixon
Jak to je s tim kondikem? (funkce atd. je mi známá). Všichni používaj na 250V ale ve škole nám vždycky tlačily do hlavy že se má počítat s tim že v síti je Uef = 230V ale kondiky by měly vydržet
Umax = odmocnina(2) * Uef
= 325V
virgill
jo ale prej je to znaceny na efektivni napeti takze staci 250V~ oznacenej kondik a je to aji s rezervou jinak by to podle me ty kondiky davno vzdaly.... ale jestli se to tak znaci i dneska?
Hanyz
Já si dovolím upozornit na to, že hodnoty pojistek zde uvedené, jsou pro dané watáže nedostatečné. U 150W shoří i 1A pomalá hned při startu. To že 150/230=0,65A je jenom teorie. V praxi se k tomu navíc přičítají ztráty např. na tlumivce. Navíc při startu výbojky je odebíraný proud větší než po rozběhnutí. Než se zde začnou řešit postačující hodnoty pojistek (které BTW už na groweru jsou), tak bych všem chtěl namísto pojistky doporučit jistič (např.6A). Ten vám bude stačit i na 600W a kdyby došlo ke zkratu, tak ho po vyřešení problému znova jen nahodíte a nemusíte měnit pojistku
Jahudka!
Musim rict,ze me se to zda jako napad dobry.Az na ty pojistky bych rek ze je to OK.Jenze by se to muselo porad aktualizovat no.
Pro lidi co se porad dokola ptaj kde koupit komponenty je to vyborny..
Jinak elkas je dobrej,ale uz prej neposilaj.Jedine osobni odber.

Tak at se dari!
Erixon
kimehc: O této chybě jsem už na groweru psal, to maj chybu na stránkách www.janca.cz
danyk
kondenzátory jsou pro kompenzaci indukčního proudu tlumivky. Jednoduše řečeno - mírně snižují spotřebu. Pro napětí české sítě se používají kondenzátory na 250V střídavých, jejich životnost je i desítky let. Pojistka by měla být asi dvojnásobek vypočteného proudu, tedy pro 250W je to 2*250/230, tedy asi 2A. Pro 150W 1,6A. Pro 70W 630mA. Pro 400W 4A. Raději pomalé (T). Ty pojistky napsané nahoře absolutně neplatí.
Thcmh
Pojistky jsou podle FAQu :) Nechci davat reklamu na jancu, ale pokud nekdo schani lampu tak snad mu to pomuze, ale jsou i jine obchudky, viz. www.elkas.cz

Kondiky nejsou velke jak bojler jak si nekdo mysli, nikomu nic nenabizim, jen inspiruji :D
Jahudka!
Co by bylo mF?Megafarad nebo co?V kazdym pripade by tam melo bejt uF to je snad jasny kazdymu ne?
Jahudka!
nickus- Koupil jsem taky predradnik v elkasu.Na 400w asi za 1250.Bylo to drazsi o 100kc nez kdyz bych kupoval vsechno zvlast.Spokojenost nejvyssi a fakt je to jenom o tom zapojit do nej vybojku a 220v a uz to jede.
Ne ze bych to bejval neumel zapojit ale proc se s tim srat kdyz takhle je to uz hotovy a je zaruceny ze to proste musi spolu vsechno fachat.Navic uz obsahuje i kondik..Muzete ho videt v mym threadu..Nekde nazacatku tam je fotka..
metalsodik
Na co je ten předřadník určený, na sodík nebo Metalhalid ??? Pokud je na obojí tak se určitě změní hodnoty lampy. Je to jako když dáte metalhalid na son systém.
Nemáte někdo odkaz na dobré elektonické předřadníky pro zářivky na 2*36 watt nebo 4*36 watt , aby opravdu mněly tu spotřebu podle trubic 72 watt atd?????????????????

Jinak tlumivka ,startér a kondík přijdena 910Kč včetně DPH , oproti předřadníku velká úspora.:rejp:
Erixon
K tomu značení:
p-piko, n-nano, u-mikro (správně řecké písmeno mí), m-mili, K-kilo, M-mega, G-giga, T-tera...
apfel
Chtěl jsem se optat,za jak dlouho se takovej sodík 400W vysvítí,aby to mělo znatelnej vliv na výnos kytek? Jde to vůbec?
Někde jsem se to před časem dočet..

:smoker:
Thcmh
citace:
Původní příspěvek od kimehc
Jj, psal sem jim mejla, ale asi to moc neřešej.Nemusíme ji ale dělat vědomě i tady.Místo toho symbolu mikro se dá napsat malé u.Vypadá to mnohem líp - 20uF - např.


Janča to nezpraví a já za to můžu? Dík :D
Thcmh
citace:
Původní příspěvek od Jahudka!
Co by bylo mF?Megafarad nebo co?V kazdym pripade by tam melo bejt uF to je snad jasny kazdymu ne?


Měl by to pochopit každý jenže raději se hloupě navážejí :D
Joly
citace:
Původní příspěvek od apfel
Chtěl jsem se optat,za jak dlouho se takovej sodík 400W vysvítí,aby to mělo znatelnej vliv na výnos kytek? Jde to vůbec?
Někde jsem se to před časem dočet..

:smoker:


Zivotnost je rádovo v tisícoch hodín, avšak ak chces mat vynos co najlepsi je dobre vybojku po asi dvoch-troch kolách používať už ako len osvetlenie alebo podarovať kamošovi, ktorý sa uspokojí aj s použitou výbojkou.
Mr Proč
mF nejsou milifarady, ale mikrofarady a pise se to spis uF (ma to byt pismeno mju). Pro zjisteni jejich potrebne hodnoty na kondenzatoru jdi do FAQ.
Majko666999
zdravim!!!
ja sa chcem spitať na niejake sodikove komplety 70W na rast lebo na kvet mam sodik 250W. nevim zohnať ten komplet 70W na rast. poradte niekto niečo prosim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sronson
čawec groweři, potřeboval by jsem radu. Když si objednám tyto věci bude mi to svítit? Ještě tam nemám kabel to nevím jaký. Mají jich tam hafo... Nevím který je vysokonapětový-poradíte?=). Díky za rady!
Woo
Cau, jo, mas tam vsechno, kabel Ti staci klasickej 3 kolikovej...
W.

2s cece maj to znaceny pekne, ale je Ti taky moc neporadim... leda skoc do nejakyho Hyperhovna nebo bau-obi- atd nebo do nejblizsiho elektra a vyberes si sam...jo 3 kabely to musi mit...
Sronson
JO díky... 3 kolíkovej to znamená kabel ve kterém jsou 3 dráty je tio tak? Na elektriku jsem laik... sorry=) ALe hlavně nevím jak to mají u janci značené. Jo díky za info v elektrice se moc neorientuju tak se omlouvám:rolleyes:
tadpole
predem vsechny zdravim. tydle stranky jsou super. podle nich jsem si sam udelal skrin a vsechno zapojil, ale ted nejak nemuzu najit odpoved na jednu vec : koupil jsem komplet osvetleni 250 w v growshopu, zapojil. svetlo sviti, ale zda se mi, ze komplet preradniku s pruchodkou a tlumivkou je dost rozpalenej .... je to normalni? nobo jen plasim :-) diky za odpoved, snad do ty doby nevyhorime :-) pak poslu nejaky fotky
metalsodik
Tlumivka má dost velkou teplotu , to je normální, ruku na ní po čase neudržíš.já ji podložil nehořlavou deskou z mramoru.Ostatní komponenty jsou ale studené,pokud máš předřadník , tak ten se zahřívá celý.
tadpole
Dekuju metalsodiku,to si me potesil:). Parada:). Musel sem do prace,tak pisu az ted.Bal sem se toho,ze neco odeslo. Protoze zapojeni predradniku bylo celkem jednoduchy.Du tedy shanet nejakou podlozku. diky
dá se k 400W sodíku použít 6A pojistka? nikde tu 4A nemůžu najít
přesnějc tohle:
PN 000 6A gG Pojistka nozova 6
z elkasu
metalsodik
Já mám na 250w 6A a v pohodě, ale neměl jsem prozatím žádný problé. když to skratneš tak ti doma vyletí stejně pojistka taky.
metalsodík: to jsem chtěl vědět...hledam totiž momentálně komponenty na lampu 400W sodík do 2000 tisíc, a zatim jsem na 12 stech a to už mam vybraný všechno zapojení
metalsodik
Já nevím čemu říkáš pojistka, ale já používám jistič, je to automatická pojistka. Ještě mám v zapojení stykač, je to vlastně pomocné spinací relé, stojí okolo 400 a zabranuje opalení kontaktů na spínacích hodinách.
Hanyz
ramon- předimenzované jištění můžeš mít vždycky, jen naopak to je špatně. Než pojistku si raději pořiď jistič. Ten navíc můžeš používat i jako hlavní vypínač při úpravách zapojení

EDIT- metall byl koukám rychlejší;)
Erixon
Jistič je sice dobrá věc, ale cenově výjdou líp skleněné přístrojové pojistky (korunová záležitost) a ty se na 100% dělají v i provedení 3,15A

btw metalsodík: s tim stykačem to je dobrej nápad, kromě šetření spínaček jim přidá i rozpínací kontakty...
Hanyz
Jo no, cenu jsem si vůbec neuvědomil. Já mám řadu elektrozáležitostí zadara. BTW 3,15A je na 400W málo, ikdyby byla pomalá. Navzdory teoretickým hodnotám, lampy si při startech berou výrazně víc. Předimenzování to jistí
keny77
no aby som to skratil taze kde sa da obiednat predradnik na 400w?? a vybojku uz od janča.cz
Mr Proč
2keny77: growshop.cz hydroponieplus.cz naturaltechnologies.cz atd. atd. je toho spousta...
onrejblesk
ja sem se chtel zeptat.. budu pouzivat 100W sodikovku a ta pojistka .. na janca.cz sem nenasel presne 0,1A .. mam tam dat 0,05A a nebo 0,10A co na janca.cz maj?.. nejak nvm jestli je lepcejsi dat mensi nebo vetsi?.. nebo musim mit presne?..
...::EDIT::... sry omlouvam se za zbytecnej OT.. ja sem se blbe podival a furt sme tam tu desetinou carku nevidel..:).. a taky sem byl kapanej mimo..:jumper:.. tag sry..:)

btw 2Sronson:.. vysokonapetovej kabel ma oznaceni CYKY a trikili nenji ze tam sou tri draty ..ale tusim ze na 3KV?.. le to uz nvm jiste..:jumper:
virgill
0.1 je presne 0.10 stejne jako 0.100 0.1000 atd.
Sronson
To ondrejblesk:díky za vysvětlení.
A chci se zeptat mám 70W sodíkovou lampu a nevím jestli tam mohu dát pojistku CF-F 800mA - 6,3A. Chtěl jsem 1A tu bohužel neměli. Prodavač co mi to prodával říkal, že se tam může dát. Radši se optám ještě Vás díky...
onrejblesk
v pojistkach s emoc nevyznam.. ale rekl bych ze kdyz na 100W mas dat 0,1A tag a 70ku mi prijde docela dost ta 1A?.. ale podle je to jendo kdyz je to +/- nejaky drobny.. pac kdyz tam bude skrat a nebo nejaky prepeti tag to stejne nebude v radech desetin ba ani jednotek..:).. ale nevim to jiste a nerad bych tu nekoho mystifikoval..:).. mier Blesk
Erixon
Jako trochu nechápu proč se ptáte na věci který jsou už vyřešený na minulejch 2 stránkách stejnýho theardu??
keny77, Sronson, onrejblesk

A něco k tématu
POJISTKY
jsou buďto rychlé, značí se F a k přepálení dojde i při krátkodobým překročení proudu na který je pojistka vyrobena.

nebo pomalé značí se T. Ty se přepálej až po chvilce(přesný údaj už si najděte v katalogu jestli vás to fakt zajímá ;)). Využívaj se tam kde může dojít k nárazovému překročení proudu bez toho aby bylo ohroženo jištěné zařízení (roztočení motoru, start výbojky...). Klidně se může použít i rychlá, ale musí být víc předimenzovaná aby jí první spuštění nepřepálilo.

zadalší - když dáš o něco silnější pojistku (na větší proud) tak se nic nestane (při našem využití na výbojky). btw timhle odstavcem opakuju hanyze o pár přízpěvků vejš, tak se na to už znova neptejte!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma