Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

Stránky: [1] 2 3 
Mini LED box by Hogi - Klikni zde pro originální téma
hogi
Tak sem taky rozjel malou skříňku s diodama.

Prostor: 30h, 40š a 50v
Použil sem pro test krabici z dvojitýho kartonu a vylepil sem ji papírem. Jestli to bude fungovat tak ve verzi 2.0 použiju dřevěnou.

Slunce: Zatím 175 diod (v dohledný době přidám dalších 50)
Použil sem zatim 140 červenejch diod na 660nm, 4cd a 30° (L53SRCF) a 35 modrejch 470nm, 2,2cd, 15° (L7113QBCD) (měl sem použít podobnej typ o 9cd..).
Diody jsou napájený po 25ks na čtvercích 5x5cm (20ks R a 5ks M). Čtverce jsou mezi sebou spojený (teď jich je 7, ale do týdne jich bude 3x3=9).
Napájení diod obstarává 200W PC zdroj, kterej napájí i ventilátor a později bude napájet i ovládací elektroniku.

Osivo: Zatim to budu testovat na feferonkách (dneska sem dal naklíčit, tak snad z toho něco bude), ale primární účel je na pěstování travičky (zatim sem bez semen, ale příští tejden snad budou - pro test nějakej noname). Když se podaří v tom něco vypěstovat, tak tam rozjedu bonsaiku nějakýho pěknýho modelu.

Fotky krabice a slunce přidám zejtra.

Toť zatim vše. Postupně budu přidávat různý vylepšení a fotky porostu.
hogi
Tak tu jsou slibované fotky:

Snad nepotřebujou žádnej komentář. Až tam něco poroste, tak přibudou další fotky. Dneska musim dát na bok ventilátor, aby se tam honil vzduch.

Zatim mám ve skříňce 21 °C, tak uvidim jak se to bude při provozu měnit. Kdyžtak byh tam musel dát nějakej jinej zdroj tepla, protože ledky maj minimum odpadního tepla.
hogi
No tak dneska sem zjistil, že ten zdroj je nějak vadnej a při zatížení mu padá napětí (místo 12V má 10V), takže mi diodama teklo asi 10mA. Tak teď sem musel odstranit jednu červenou diodu ze série, čimž mi klesnul úbytek napětí o 1,9V a proud stoupnul na 25mA, což je sice nad normál, ale je to v předepsanym limitu a ještě stoupla svítivost o 25%. Akorát, že čim víc ten zdroj zatížim, tim víc mi klesne napětí, takže když budu chtít přidat další diody, tak budu muset vyměnit zdroj, nebo si budu muset vystačit s 184 diodama, co tam mám teď.
hogi
No ani to nebylo zas tak drahý. Zatim asi na 1500, ale bylo to docela dost práce. Nechtělo se mi vrtet tišťáky, tak sam u diod zvohybal nožičky a pájel sem to jako SMD, takže to byl docela vopruz. Zatim to nechám v takovym stavu v jakym to je (maximálně přidám tak 60 diod) a uvidim.

Jo ještě ke spotřebě: Zatim to žere přibližně 13W. Spíš než se sodíkem bych to porovnával s úsporkama, takže sem zvědavej jakej výnos bude na 1W.
hogi
Tak sem dneska našel doma nějaký starý semínka noname, dal sem je vykíčit, tak sem zvědavej, jestli se chytnou.

Hledal na netu další informace o ledkách a našel sem, že přibližně 150W LEDek dokáže nahradit 600W sodík. Když se to přepočte na W/g tak z LEDek jsou 2g/W. Připadá mi to ale docela nadnesený, ale kdyby to byla skutečnost, tak by to bylo víc než zajímavý.

Jestli budu někdy dělat další skříňku z LED (nějakou větší) tak to budu napátej usměrněnym napětím přímo ze sítě, protože se zdrojema je vopruz a zbytečně to zvyšuje náklady (ikdyž starej AT zdroj moc ne...). Jediná nevýhoda je, že to už nebude na bezpečný napětí, ale konstrukce bude odost jednodušší. Jen to světlo pak bude chtít zadeklovat.
mopheus69
tiz zacinam led ale mam problem zohnat red led660nm u nas maju len 630nm 10cd 24sk/ks
mopheus69
nevite niekto kde ich mam zohnat
mopheus69
halo je tu nikto
hogi
2Morpheus: Já sem to nakoupil na http://www.pselectronic.cz/ maj tam 660nm 4cd za 4Kč. Pak v www.GME.cz maj 660nm 3cd za 1,5Kč, na to sem přišel včera, tak až budu rozšiřovat, tak budu kupovat tyhle.

2n0si: Díky za K+ Sem zvědavej co z toho bude. Přinejhoršim to bude mini LED matkárna.
chuck53
jo vypadá to luxusně.taky bych něco takového chtěl...jo to s tím napájením ze sítě se mi moc nezdá..ja bych měl starch a anvíc bys musel dár ledky všelijak serioparalerně aby to sežralo akorát 230V..Nemáš jednodušší koupit někde třeba i v bazaru pořádne trafisko(třeba 1 x 18V na takových 3 a vic A) třeba za 3 kila?ja bych to tak asi řešil...koupil(heh mám) bych trafo a udělal stabilizátory(MAA78S05= vydrží 2A)..a potom bych to asi pospojoval do větví a uviděl bych co a jak...jinak držím palce ať se to dobře vyvíjí..
hogi
No na těch 230 to neni žádnej problém, akorát že to neni na bezpečný napětí. Když dáš do série 100 led, tak tam máš úbytek přibližně 200V a zbytek srazíš odporem. Před to dáš jen můstkovej usměrňovač (asi 5kč) a je to vyřešený. Tahle jedna sériová větev by měla 5W. Když bys udělal 2 vedle sebe na jeden tišťák, tak máš 10W LED světla a můžeš jich mít kolik chceš a nemusíš na to mít dimenzovanej zdroj. No je to námět do budoucnosti.

Btw. měl bych možná člověka, co by šel do výroby pěstebních led žárovek. Byla by to 200 ledek zapojenejch timhle způsobem na jedný patici a šroubovalo by se to místo klasický žárovky, takže na pěstování ideální a jednoduchý. Cena by se dala při velkoodběru součástek dostat na nějakejch 600 až 900Kč za 10W žárovku (na ledgrow.com stojí podobná lampa 100 USD), která je ekvivalent k 40W záření sodíku. Jen to chce pořádně testnout, jestli to právě funguje a jestli to má opravdu všechny výhody jak na ledgrow píšou. Mimojiné sem koukal na nějaký grafy co tam maj a ty jejich světla, co prodávaj maj 610nm, ale těžko říct kolok maj cd...
hogi
Tady jsou nějaký další fotky:

1) Zatim konečná podoba světla.
2) Tohle je detail mojí bonsaje ptačího zobu. Je tam 2 dny a podle těch novejch výhonků co za ty 2 dny vyrašily, jí ledky prospívaj.
hogi
Tak sem pokusně zapojil do série 96 červenejch a 4 modrý diody, co mi doma zbylo. Ale sem překvapenej nekvalitou datasheetu. Podle něj (je tam pěknej graf) tam měl bejt úbytek přibližně 180V při 20mA, tak sem si řikal, že to je ještě relativně v pohodě, že se to srazí odporem, kterej bude žrát 1W. Jenže připojil sem ledky na autotransformátor a ampérmetr a můstkovej usměrňovač, najížděl sem s napětím a při 160V na trafu, tam tekl proud 25mA, takže bych tam musel dát větší odpor, co bude víc topit. No na zkoušku to asi tak udělám, ale pro příště to chce víc diod. Taky musim změřit, jak se bude měnit proud v závislosti na teplotě.
hogi
Jinak bonsai se pod ledkama daří výborně, ale semínka, co jsem zasadil, tak nevyklíčily (ani sem to moc nečekal), takže včera sem dal naklíčit nový, tak snad se některý z nich chytne.
hogi
Tak další aktualizace výhonku mojí bonsae. Můžete to porovnat s fotkou udělanou před 2 dny. Svítim 18h teplota je teď okolo 24°C, vlhkost zatim neměřim. Myslim že to tomu keříku hodně prospívá a roste jako z vody.
hogi
Takže sem dneska měřil upravený světlo z 100 LED na 230V. Dal sem tam předřadnej odpor 1k8 a teklo tam 25mA, což odpovídá limitu a při tomhle proudu se svítivost zvýší o 25% (nevim jak moc velkej vliv to má na životnost, ale ikdyby se snížila na 50k hodin, tak to bude pořád slušný). Teď jen zbývá dát to světlo do krabičky a můžu to přidat ke 180 diodám, co tam mám teď, takže celkovej příkon bude přes 16W, což by mělo teoreticky odpovídat 60W sodíku (uvidíme).

Jinak už sem vyndal ze skříně bonsai (4 denní pobyt jí doopravdy velmi pomohl a je to i vidět) a dal sem tam květináček s puklejma semínkama, takže snad co nejdřív už začnou růst kytičky. Květináč sem dal asi 5cm od světla a je tam teplota 23°C (chtělo by to asi o něco víc tepla, uvidíme, jak stoupne teplota po přidání dalšího světla).
hogi
Tak sem dneska přidal těch 100 LEDek, takže celkem jich tam je přibližně 280.

foto 1 - novej panel na 230V

foto 2 - světlo v bedýnce

foto 3 - probouzející se semínka
streak light
no rozhodne to vypada hodne zajimave .:::::)))
mopheus69
cau hogi k+ zo slovenska
tiez idem led len mam problem zohnat red 660nm u nas
maju len 630nm 10cd 24sk/ks
modre mam 5cd nm-nepoznam 16sk/ks uve
su 300nm daco neviem presne4,5cd 46sk/ks
bude aj fot
hogi
Díky za k+.

No to sou docela strasny ceny... Zkus si objednat zásilku z www.gme.cz podle mě by neměl bejt problém se zasíláním na Slovensko.

UV jsou drahý jako kráva a těžko říct, jestli maj nějakej smysl, to bych tam pak radši hodil UV zářivku, ale s tim zatim experimentovat nebudu. Teď až budu mít trochu času, tak spíš rozjedu LED matkárnu.

Kolik do těch ledek chceš vrazit a na jak velkou skříňku to chceš?
hogi
Takže další update:
teplotu se mi podařilo větránim vyladit na 27°C u kytiček (10cm od ledek) a na 25°C na podlaze. Když přivřu větrání, tak se mi podařilo udělat 30°C u kytky, ale bylo tam moc vlhko (pořád sem se nedokopal koupit teploměr s 2 čidlama a vlhkoměrem). Jinak kytky si oproti včerejšku dcela polepšily, tak sem zvědavej, jak budou vypadat zejtra.
expiry_date1
Vyzerá to super,som tiež zvedavý.
Inak z tej poslednej fotky mi to pripadá veľmi mokré.Pozor,aby Ti to nezačalo hniť.Radšej ich zalievaj,ako by mali byť v "močarisku":)
hogi
No taky sem si to řikal, že bych měl omezit zalívání. Ikdyž právě dneska sem to zalil a v misce už nic nebylo. Ten substrát je ale na množení (má málo živin a prej se kytky snažej udělat co nejvíc kořínků a je hodně vzdušnej) ale teď to nechám trochu vyschnout a teprv potom to zaleju.
mopheus69
sory že až teras ale nemam doma net
vdaka za radu ...
teraz mam 50 led- 40 modrych a 10 red- su drahe
zatial len pokus skrinka ma v30 š15 h15
ked vida ta zvetšim
ti uve tam dam určite je to potom kvalitnejšie
a netreba ich tam vela
opat k+ zo slovenska
hogi
nOsi: Sem rád, že je o pokusy pod ledkama zájem. Fotky budou večer.

morpheus69: no ten tvůj poměr diod je docela zajímavej, podle mě by z toho byla dobrá matkárna, ale na květ tam máš moc modrýho spektra. Taky uvažuju udělat takhle velkou matkárnu o příkonu přibližně 5W, kde bude větší podíl modrejch ledek.
mopheus69
ten podiel budem menit az objednam red led
aj ten box bude vetsi len to xce cas a cas su peniaze
buducnost je jasna buducnost su led
k+
hogi
Tak další auktualizace. Kytky se vytáhly na 6cm (docela dost, ale je to úplnej noname). Už by to snad mohlo začít listovatět... Sem zvědavej, jak to poroste dál, protože timhle tempem to bude nit, která přeroste nad světla.
mopheus69
daj ich uplne pod led
chuck53
K+ vypadá to pěkně..jo jak praví morpheus, dej ty kytky jen pár cm pod svetla..at se to tak netáhne nahoru...
hogi
Díky za připomínky. Kytky jsou asi 2 cm od panelu. Stejně až se to rozvětví, tak určim pohlaví a udělám z nich řízky, který pak nechám vyrůst a vykvést. Měsíc svícení mě vyjde asi na 30 Kč, takže když budu mít za měsíc řízky, který dám na růst, tak je to v pohodě. Pak budu muset ještě zbastlit matkárnu, ať mám řízky pro příště.

Na fotce je kytka týden po naklíčení semínek. až se začínaj objevovat lístky druhýho patra. Teď je vytáhlá asi 10cm, při přesazování stonek přihrnu hlínou (alespoň tak 5cm) takže by měla pak vypadat normálnějc. Holt to chce vychytat metodu pěstování pod ledkama...

Nějak nefunguje přidávání fotek, takže fotky budou, až to bude fachat.
hogi
Takže další zprávy z LED skříňy. Kytkám se teď daří velmi dobře. Dal sem je 3cm od světla a už se přestaly táhnout za světlem a energii vrazily do listů 2. patra. Měl sem to šoupnout 3cm od ledek hned na začátku, ale chybama se člověk učí...

Škoda že pořád nejdou přidávat fotky..
mopheus69
Cau hogi poradim ti skus urobit jeden panel len modre led na kličenie
a rast možno zopar red mne to celkom funguje potom to davam pod usporky red ešte nema ale budu na novyrok
zatial nemam fotak ked zozenem ta dam i foto
zatial k+
hogi
No chci udělat matkárnu 20x20x50 (š x h x v) a tam dát jeden nebo dva 5W panely, kde bude 50modrejch a 25 červenejch diod. Kolik máš modrejch a jak to roste?
expiry_date1
hogi,radšej ten pomer vymeň,veľká prevaha modrého spektra podľa mňa nebude úplne vhodná,aj orig.LED lampy na pestovanie sa robia zhruba v pomere 60-80 modrých a 360-400 červených na štvorcovú stopu,ale to už asi vieš.Ale ako experiment by to nemuselo byť špatné,zistiť aký-taký ideálny pomer spektra na úspešnú vegetáciu.
Chceš tam mať 1 rastlinu?
hogi
No teď mám poměr R:B přibližně 80:20. Podle mě je tohle univerzální kombinace, ale kdybych to chtěl jen jako matkárnu, tak by to muselo bejt minimálně 50:50, možná ještě víc do modra. Chce to vyzkoušet (samozřejmě by to byl jinej projekt, než to co teď).

Jasně, chci nízkopříkonovou mini matkárničku na jednu kytičku.
mopheus69
už som to písal 40modrich a 10 red
hogi
A jak to pod tim roste a jak máš daleko kytku od světla? Až budeš mít fotky, tak to sem klidně hoď.
Bloz
kdesi jsem četl že by zabarvení led diod mělo být ve skříni do fialova až do modra....takže jak říka morpheus69 40:10 (modre:červené)
hogi
Právě záleží jestli to chceš na matkárnu (víc do modra), univerzální (světlá fialová) nebo květ (červená). Já to mám (podle mě) univerzální a barva je taková hodně světle fialovo-červená.
hogi
Tak sem se rozhodl trochu počítat... Protože jednotky cd a lm jsou počítány na citlivost lidského oka, tak sem musel najít tu křivku a přepočítat vlnový délky 660nm a 470nm na délku jakoby 555nm. Tabulka je na adrese http://members.misty.com/don/photopic.html. U délky 660nm je koeficient 16,4 a u délky 470nm je koeficient 11. Vzorec na počítání lumenů z candel by měl být 2pi(1-cos a/2)*cd.

Tak a teď kolik jaká dioda vyzáří světa:
Začnu u těch co teď mám
L53SRCF: 660nm 30° 4cd 0,86*16,4=14lm (350lm/W)
L71131QBCD: 470nm 15° 2,2cd 0,12*11=1,3lm (18,6lm/W)

No tak ty červený ještě jdou, ale ty modrý bych uš rozhodně nekoupil.

Teď další zajímavý diody, co jsem našel v katalogu:
470nm 40° 2,4cd 0,9*11=10lm (151lm/W)
470nm 20° 3cd 0,29*11=3,15lm (48lm/W)
470nm 60° 1,4cd 1,18*11=13lm (196lm/W) cena 7kč
470nm 60° 4cd 3,36*11=37lm (561lm/W) cena 16 Kč
470nm 40° 6cd 2,27*11=25lm (379lm/W) cena 16 Kč
470nm 100° 1,3cd 2,32*11=32lm (486lm/W) cena 9 Kč

660nm 110° 0,5cd 22lm (523lm/W) 1,5 Kč
660nm 20° 3cd 4,7lm (117lm/W) 2 Kč
660nm 60° 1,5cd 20,7lm (517lm/W) 6 Kč

Ty přepočítaný lumeny bych nazval Grow lumeny, protože to neni počítaný na viditelnost lidskýho oka, ale na "viditelnost" rostlin.

Takže teď koupim nějaký účinný modrý a červený a dám je do matkárny. Nemá cenu hnát se za co největší svítivostí v malym úhlu, protože to pak je na kytky na nic... Včera sem si udělal ve visiu model matkárny v přesnym měřítku s lampou, kytkou a květináčem, tak sem si trochu hrál a zjistil sem že minimální dobře použitelnej vyzařovací úhel je 40°, jinak musej bejt diody moc blízko u sebe, nebo tam musí bejt víc lamp.

Toť vše, teď musim ještě vyzkoušet teorii v praxi...

Jinak sem spočítal Growlumeny v mojí skříňce a vyšlo mi číslo 3400grlm. Když bych si spočítal tyhle údaje předem, tak bych při stejnym množství diod a lepšim výběru měl 5800grlm.
mopheus69
mam to asi tak 2cm od rastlinky a je to oky
k+
hogi
Tak takhle vypadaj kytky po týdnu růstu...
hogi
Tvoji matkárnu sleduju. Od jakýho dne počítáš růst, já ho počítám přibližně od stádia, který máš vyfocený 8.12. Já sem dal klíčit semena 9.

Vytáhly se docela dost do vejšky, ale teď sem je dal přímo pod lampy a už pěkně rostou...
hogi
Tak sem dneska hodil kytky do novýho květináče a zasypal sem jim dlouhý stonky. Doufám že to přežijou.
N3m3515
Zdravim Hogi

Mam tu par veci na tebe:
Jestli bys mne nenapsal kdystak ceny k ledkam co mas ty dikec:

L53SRCF: 660nm 30° 4cd 0,86*16,4=14lm (350lm/W) =?Kč
L71131QBCD: 470nm 15° 2,2cd 0,12*11=1,3lm (18,6lm/W) =?Kč

A k tomu presezeni udelals velkou chybu jelikos ty kvetinace podle fotek vypadaj ze jsou hlineny!!!!!!!!!!!!!

A ty zerou nehorazne vlhkost a vodu takze ty kyticky chudery spotrebuji 2x vice vody nez normale tak bych ti to radil presadit co nejdrive do plastovych ktere tu baj snad vsichni na G, maji lepsi vyhody nez tyto a kdybys je nehlidal ty kiticky kazdej den tak verim ze za dva dny bez dozoru je po nich a uschly by a to bys nechtel ze...

Tak je kdystak presad do plastovych co nejdrive to pude ok!
nech si poradit kdystak napis kdyby neco
Mnej se cus kamo :)
hogi
Nazdar. Tak ty červený mě stály 4 Kč a ty modrý 9,50 Kč. Ty modrý bych už víckrát nekoupil.

Ten květináč sem narychlo našel doma, pak tam chci dát nějakej hranatej plastovej. Chtěl bych nějakej 20 na 20 nebo 25 na 25, to se ještě budu muset kouknout do obchodu. teď až pojedu pryč, tak tam dám hadičku s automatickym zalejvánim.

Ale díky za připomínky, je to můj první indoor, tak se rád poučim. Jinak ty kytky dneska ráno vypadaj, že jim přesazení nevadilo, ba dokonce i prospělo.
mopheus69
zdravičko
už som objednal red led hned jak pridu tak zacnem robit svetlo
mam prozbu nateba hogi či by si mi nemohol poslat schemu tvojho zapojenia dik
k+for you
hogi
Zdárek,
jaký ledky sis objednal? Koukal si na moje výpočty. Já chci zkusit ty červený 0,5cd 110°. Jestli jsou moje informace a výpočty správný, tak by měly bejt jedny z nejlepších na trhu pro osvětlení.

Jinak já sem žádný schéma nekreslil, protože sem to dělal z hlavy. Ale dej do série 4R a 1B, posčítej katalogový úbytky napětí a zbytek napětí do zdroje dorovnej odporem odpor spočítáš R=(Uz-Ud)/I Uz je napětí zdroje a Ud je celkovej úbytek na diodách. Proud dej klidně 25mA. Takže to bude vypadat asi tak, že jedna větev bude v sérii odpor a 5 diod a těch větv´budeš mít paralelně kolik bude potřeba...

Nebo to můžeš udělat běz zdroje na 230V s usměrňovačem. Dáš do série tolik diod, aby na nich byl úbytek přibližně 220V a před to dáš odpor na kterym bude 10V. Ty diody stočíš do takovýho jakoby hada. Má to výhodu, že ti odpadá zdroj, jen musíš dát diodovej můstek. Ale má to taky nevýhodu, že už to neni na bezpečný napětí...
mopheus69
Zdravičko tak dnes mi prišli led
objednal som100 ks s poštovnym ma vyšiel kus na 4.50sk
su to 660nm 5cd uhol neviem asi 30°C
poslem aj nejake foto budu len z mt nič moc ale aspon daco
niekedy na novy rok
inac štastne a vesele a k+ do noveho roka vela špeku prajem
hogi
Tydiody jsou v pohode. Těch 30° je použitelný minimum. Tak ať ti to roste a taky všechno nej do novyho roku.
hogi
Tak takhle vypadaj moje kytky pod ledkama 2 týdny od data, co sem dal naklíčit semínka. Ta větší je trochu žlutá, ale bylo to tim, že byla v mezeře mezi 2 světlama, tak sem ji dal na světlo a už se začíná znovu zelenat.
N3m3515
Krásne to doufam holciny ,)
hogi
No taky doufam, že alespoň jedna bude holka...

Další aktualizace fotek:

Foto 1: Tak takhle vypadaj teď.

Foto 2: A takhle vypadaly minulou neděli.

Mám takovej dotaz. Ta větší má už 3 patra a leze 4. Neměl bych to zaštípnout FIMem, nebo ji mám nechat růst normálně a z vrcholku udělat řízek na poznání pohlaví... Při kterym patře už ten řízek můžu udělat? Díky
Fobos
zaštípni ale na řízek budeš muset asi ještě počkat
hogi
Ok. Takže nad 3. patrem zaštípnu. Snad mi FIM vyjde...
chuck53
jo vypadá to precizně8-)
hogi
Mohl by se k tomu vyjádřit nějakej 70W sodíkář nebo úsporkař? Podle mejch výpočtů by tohle mělo mít přibližně stejně grlm jako 70W sodík.

Čim víc se zabývám diodama, tak tim víc nacházim chyb, který sem udělal, tak snad Vás brzo seznámim s matkárnou, která bude vycházet z poučení (LED clone cube 30x30x30 kde bude 10W diod) a časem bych chtěl udělad LED grow cube 50x50x50, kde bude 30 až 40 W ledek.
vencass
Mas to krasne ale te roboty stim Podivej tady mozna ze ti to pomuze k dalsim pokusum http://www.flajzar.cz/soucastky1.htm
1 vysocesvitiva led nahradi hodne obyč led - a hlavne v jednoduchosti je sila!!!
hogi
Tak sem nechal kytičky 3 dny o samotě a docela to přižily... Ikdyž bylo kolem nich nějak hodně malejch mušek a ta menší kytka je nějaká přichcíplá, ale tý větší se daří dobře...

Vencass: Zas tolik prace to nebylo, diky za link, ale tyhle potvory jsou docela drahy a nemaj potebný parametry.

Foxan: No sem zvědavej na tvůj výtvor...
hogi
Jak sem udělal ten FIM, tak to vypáda nějak divně (viz foto).. nezmršil sem to náhodou? Jinak ta větší kytka už asi 5 dní pěkně voní, když k ní čuchnu a ta menší vůbec, čim to je? Nedá se náhodou poznat samice/samec čuchem? (asi je to úplná blbost, ale zarazilo mě to)
ges
Letos mi taky dve vetsi kytky zacali vonet driv nez jedna mensi a rikal jsem si ze to budou dve krasne samice a buch a byli ztoho dva samci a z te mensi byla samice.
Risan
čaute ja tak projiždim net a zajimalo kde si přišel že to zařéni ma mít 660nanometru? dik za odpoved
hogi
Risan: Dej do hledání "diody" a vyjedou ti všechny led experimenty... v několika je vidět graf citlivosti chlorofylů na záření určitejch délek... a třeba na 660nm je chlorofyl A nejcitlivější...

Nebo já ten graf dám sem....
hogi
Tak mám další aktualizaci dění ve skříňce. Větší kytka krásně roste, ikdyž teď po zastřihnutí se trochu zastavila a vůbec nevim, jestli se FIM povedl. Zato menší neroste vůbec a má takový sklopený listy. Bude to asi tim, že se mi do skříňky nastěhovaly smutnice a jejich larvy mi likvidujou kořínky... Asi to bude ze substrátu Agro pro pokojové rostliny. No snad to kytky přežijou a smutnice brzo zmizej...
hulitko258
vypada to gezky a ty stonky mas tenky proto protože nemaš žaden vetrak na ofuk rostlin dej tam neco aby byly trošku ve vetru a oni udelaji hezči a hrubši stonky protože se budou branit vetru aby se nezlomily tak si udelaji pořadnej stonek
hogi
Díky za pochvalu, ale dalo by se ještě hodně věcí vylepšovat. Větrák na ofuk tam mám, ale jen tak mírně ovívá kytičky, takže tam asi dám nějakej trochu větší hardcore.
Co?
hele na ty maly cerny musky je nejlepsi chemstop a zluty desky...
ps...a jeste bych je rozsadil...pak to nevymotas a budou menší....
hogi
No budu muset koupit nějaký ty mucholapky, protože každej den zabiju tak 10 mušek. Myslim, že by ta menší nepřežila přesazování, teď maj obě dost světla, ale když si budou vzájemně stínit, tak je vytvaruju jako bonsaje.
hogi
Ta velká tý malý určitě nestíní, protože je mám daný tak, aby na ně šlo maximum světla a diody mám rozvrstvený po skoro celý ploše stropu. Vypadá to, že jí asi vožraly kořínky ty mrchy larvy mušek.

Ten graf by mě docela zajímal.

Byl si rychlejší, díky.
hogi
Takže podle toho grafu by se teoreticky dalo poznat podle čichu pohlaví u 2 stejně starejch rostlin... No při mym štěstí ta menší kytka chcípne a z tý krásný větší kytky bude samec.
hulitko258
nebojse možna že ta krasna bude hezka samice a udelaš si sni krasnou matku a nebo bude samec a poleti do koše
hogi
No uvidíme. Ale potěšující je, že to pod 15W pěkně roste.
hogi
Tak sem nakoupil žlutý lepivý desky proti škůdcům a píšou tam, že to na smutnice funguje. Tak sem zvědavej, zatim sem se k tomu přilepil jenom já.
hulitko258
jj a jak sem pral tak to je lepši paralerne nebo jak se to piše protože když se ti jedna spali tak sviti zbytek a když by to bylo do serie vypadne jedna a nesviti všechny a pak hledat ktera je ta špatná
Co?
hogi: hi...lepi to jaxvina vid? a ja vul jsem si to poprvy natrel z obou stran...:-))
hogi
No já koupil už natřený. Už tam mám asi 10 mušek. Chudinky na to sednou a už se nezvednou. Občas trochu zaklepu s květináčem, aby nějaká muška vzlítla a donutim ji sednout na lapač... pak chudinku soucitně rozmáznu, aby se netrápila (eutanazie ;-)
hogi
Tak bych řekl, že se mi FIM moc nepovedl (alespoň u tý velký ne) co teď s tim? Mám to nechat růst, nebo normálně zaštípnout, aby mi vyrazily 2 větve od listů?

Jo abyste měli představu o velikosti kytek, tak ten květináš má průměr 12cm a ta větší kytka má na vejšku taky tak.
hulitko258
ta velka stini te maly nemysliš vypada to tak zvrchu
hogi
Z vrchu to tak sice vypadá, ale na tu malou svítim ze strany.
hulitko258
aha ja bych to rozdelil každou zvlašt ale to nepude to už ma kořinky promotane co
N3m3515
jj stini na ni taky bych je presadil...
hogi
No tak sem tu větší vychýlil ke kraji květináče, takže teď tý malý vůbec nepřekáží, ale řekl bych že to tim určitě nebude, protože tý malý asi víc vaděj smutnice (vožraly jí kořínky), který teď likviduju. No uvidíme, jestli se zmátoří.

A co řikáte na tu FIMku? Je to zmršený? A co s tim?
ges
Ja bych je uz taky radeji presadil, uz ted budou mit propletene korinky, a pozdeji s tim presazovanim budes mit zbytecne problemy.
hogi
Já si myslim, že by jim přesazení moc nepomohlo. Nechám je takhle dohromady a budu je tvarovat, aby si nepřekážely, pak určim pohlaví a pak buď jednu kytku zlikviduju, nebo z samice udělám řízky, ktery nechám vyrůst a vykvést.
hogi
Tak tady je fotka, jak sem ty kytky roztahnul, aby si navzajem neprekazely...

Mam cim dal im vetsi pocit, ze sem tu fimku zmrsil. Mam to teda zlikvidovat a uštípnout celou špičku?
hulitko258
nechej to tak jak to maš a uvidiš jak to poroste možna že ti to hodi hodne dalšich vyhonku a možna třeba žadne ale uvidiš nechce překvapit doufejme že si nic neskazyl
hogi
Tak ta menší kytka úplně chcípla. Svině smutnice jí sežraly kořeny. Nějak se mi nedaří je úplně zlikvidovat, vždycky tak jedna mrcha přežije a naklade do hlíny vajíčka... Ta větší zatim vzdoruje, ale už jí zežloutly spodní listy... Vidim to docela bledě.

Jinak mi už dorazily součástky na matkárnu, tak ještě udělat krabici a můžu dělat další pokusy.
hulitko258
ty spodni lïsty žlouznou i mne každemu protože jak už je rostlinka vetši tak se už k tem spodnim listkum nedostava svetlo a umiraji a žloutnou takže se nic nedeje
hogi
Tak sem zjistli, proč mi začaly strašně žloutnot listy... Je to pravděpodobně nízkym pH (naměřil sem 5) Tak sem ho teď zvýšil na 6,5 a snad se mi kytky zase zazelenaj a začnou růst. Na zvýšení sem použil zálivku s popeleml ze dřeva, ve kterym je taky P a K a jeho roztok je hodně zásaditej (naměřil sem pH 10).

Jinak sem ten nepovedenej FIM ušmiknul a vypadá to, že mi z toho porostou 3 výhonky.

No hlavně aby se teď kytky vzpamatovaly a začaly zase růst. Smutnice skoro vymizely, tak by snad neměly dělat takovou neplechu..
hogi
Takže se zdá, že kytičkám šokový snížení kyselosti prospělo a začaly se znovu pozvolna zelenat a vypadá to, že i odepisovanej outsider se trochu vzchopil a možná nechcípne. Dneska sem viděl taky jen jednu mušku, takže ty by měly bejt taky v pohodě. Kdybych nebyl debil a měřil pH hned od začátku, tak kytky vypadaj úplně jinak. Tý větší začínaj rašit postranní výhonky, takže z ní bude asi pěknej keřík. Jinak z toho FIMu budou asi určitě 3 výhonky.
hogi
Takže pH se ustálilo mezi 6,5 a 7. Kytky teď vypadaj o něco líp, ale pořád se ještě úplně nevzpamatovaly. Žloutnutí se zastavilo, ale možná o ty žlutý listy časem přijdu. Problém s muškama se asi už vyřešil, protože sem dlouho žádnou neviděl.
ReeJack
citace:
Původní příspěvek od hulitko258
jj a jak sem pral tak to je lepši paralerne nebo jak se to piše protože když se ti jedna spali tak sviti zbytek a když by to bylo do serie vypadne jedna a nesviti všechny a pak hledat ktera je ta špatná


Ehm omlouwám se že zasahuju ale tohle mi nedá.....

Vzhledem k životnosti těch LED bych neměl obavu o spálení jedné spíš až vyhoří tak v podstatě můžeš vyměnit celou seriovou desku bo by ti postupně odcházely jedna za druhou.
Mimo jiné s obyčejným ohmmetrem můžeš bez potíží poměřit jednu led po druhé!! ale jinak jako bych tu nebyl...
hogi
Taky si myslim, že tyhle obavy jsou neopodstatněný. Shořeť může buď na konci životnosti, nebo když ji člověk zapojí obráceně, nebo když ji zatíží výrazně většim proudem než snese.
mopheus69
cau v novom roku ten fim si mal počkat bolo by to vyšlo fimu trva asi tizden a viac a vysledok sa opplati
mopheus69
led pokus zatial stoji mam dva bidne rastlinky co rastu
pod 6led 4blu a 2red660
svetlo este stale vyrabam
mopheus69
ten fim bi ti visiel keby si bol trochu viac trpezlivy a sledoval viac tieto diskuze fimu trva tizden a viac mam to aj odskusane jeden strih aminimalne7 novych vetviciek ...
k++
mopheus69
nema niekto zaujem o 250w hps uplne novy vymenim predam
hogi
mopheus69: Příště to fakt piš všechno do jednoho příspěvku...

No to se ani nedivim, že ty kytky máš bídný, když 6 ledek nestačí ani na růst plevele. Když jich tam dáš 10x víc, tak to bude na jednu minikytičku.

Jinak jak sem už psal, tak ten fim byl doopravdy nepovedenej, protože sem to ustřihnul moc vysoko a rostly akorát vostříhaný listy, takže sem to ustřihnul ještě jednou a teď z toho mám 3 vrcholky. Ten prostřední sem teď znovu zastříhnul, tak sem zvědavej co z toho bude. Až tyhle vrcholky poporostou, tak z toho udělám řízky a týhle kytky se zbavim, nebo ji utrápim pokusama (na pokusy neni kytek nikdy dost).

Ještě že okolo mýho baráku neprotestujou ochránci, že tejrám kytičky... Svítit na ně něčim takovym nepřirozenym, jako jsou ledky, v malý kartonový krabici a ještě je trápit pokusama... :-D

No jak je vidět z fotek, tak se kytička vzpamatovala a vypadá to že nechcípne (akorát už nemá žádný spodní listy, takže je to taková špejle).
ReeJack
Hele spodní listy....
Dle mého se jedná v podstatě o schopnost ledek prosvítit ty listy.... co zkusit náky ty ledky ze stran ??? Ja o tom ještě moc zapřemejšlím ostatně mam čas do 12,2 než bude sémě..
hogi
Schopností prosvítit to nebude, protože na ty kytky působilo takovejch nepříznivejch vlivů (hodně nízký pH, přelitost, přehnojenost), že se ani nedivim, že ty listy zežloutly (vona je trochu zežloutlá skoro celá kytka, ale spodní listy to odnesly nejvíc) hlavně to nebylo postupně, ale naráz, takže světlem to na 90% nebude, jinak na ty listy podle mýho subjektivního názoru dopadá světla až až.

Řikám, tahle kytka je spíš taková testovací, takže se na ni vlastně učim, jak se o ni starat, ale pro další pěstování počítám s tim, že se budu snažit o to aby kytky rostly spíš do šířky než do vejšky a všelijakym ohejbánim a zastřihávánim.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma