Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Anketa: chytla mi pěstírna - Klikni zde pro originální téma
Maestro
Nerad zakládám nový thread, ale zajímá mě jak jste vyřešili bezpečnost vaší skříně proti požáru. Možností a variací bude určitě hodně(thermo pojistky, termostat, vnitřní obložení nehořlavým materiálem....) tak se ukažte:frog:
Avery
hej nejlepší bude_pokud myslíš topné tělíska_ tak zvolit takové které má krytou tu žhavící spirálu a samozřejmě termostat no a pokud tam topný tělísko nemáš tak se nemusíš bát že by ti tam něco chytlo
Sinuhet
Avery: No takova vybojka o vykonu 600W, kolem same drevo, fakt veris, ze je to bezpecne?

Maestro: Na www.gte.cz maji tepelne pojistky. Takze hodlam namontovat a v pripade vyssi teploty vypnout skrin.
Maestro
Díky, btw víte nebo znáte někoho komu takhle něco vyhořelo(jak moc hustý to bylo)?
Deda Mraz
Co se týče protipožárního zabezpečení, tak takhle jsem to vyřešil já:
Základ je samozřejmě kvalitně provedená elektroinstalace, tzn.: vodiče s dostatečným průřezem (pro 400-600W alespoň 2,5 mm2, já mám 150W a 1,5mm2), důkladné ukostření všech kovových částí a hlavně stínítka, dobrá izolace vodičů (já mám v prostoru stínítka kabely v silikonových bužírkách, VN kabel má trojitou izolaci), dále je nutné do napájení lampy vřadit přístrojovou pojistku s odpovídající proudovou hodnotou a nespoléhat se na hlavní jističe v domovním rozvodu, protože ty jsou na 10 nebo 16A a to je fakt moc. Taky jsem dal tepelnou pojistku na 93°C přímo k objímce lampy.
Potom bych ještě chtěl zmínit protipožární podložku, která by měla být použita pod tlumivku, pokud je tato umístěna na hořlavém materiálu. Nevěděl jsem z čeho ji udělat, protože azbest se mi tam moc dávat nechtělo ;), tak jsem ji vykutil z mirelonové fólie a několika vrstev alobalu.
Více o tepelných pojistkách v threadu Máte ochranu proti přehřátí lapmy?.
loeX
Jakej ste tam kdo dali termostat? Kde se to dí koupit? asi v ellektru viďte:-)
Dj.Cesla
Jako protipožární podložku pod tlumivku jsem použil hliníkoví chladič na 500ti Watoví zesák. Výborná věc na tlumivce udržím ruku kdykoliv
Sinuhet
Na www.ges.cz se dají koupit tepelné pojistky. Zařízení které zapojíte do přívodu a ono se rozpojí, když teplota přesáhne určitou teplotu. Samozřejmě jde o teplotu v místě kam tu pojistku umístíte. Mají tam

nevratné http://eos.ges.cz/peosc.asp?menu=re...r=TCD&poznamka=

a vratné. http://eos.ges.cz/peosc.asp?menu=re...SM41R&poznamka=

Nevratná pojistka se musí po své aktivaci vyměnit. Teplota překročí mez, pojistka přeruší obvod a ten zůstane přerušený dokud tam nedáte pojistku novou. Vratná přeruší obvod a až teplota zase klesne, zase to zapne.

Mě se zdají lepší ty nevratné. Pokud teplota překročí mez, chtěl bych skříň vypnout a nechat ji vypnutou, dokud se nedostavím já a nezjistím příčinu. Bohužel ty nevratné mají nejnižší teplotu 72 stupňů, což mi připadá že už je dost pozdě.

Vratné mají už od teploty 45 stupňů což je fajn, ale když mi třeba odejde ventilátor výbojky, tak stoupne teplota, pojistka to vypne, teplota klesne, zase to zapne, jenomže ventilátor nefunguje, takže teplota stoupne, pojistka vypne atd... Takhle budu kytkám blikat a snížím životnost výbojky. No ale raději blikat než vyhořet. Takže hodlám koupit 45 stupňů vratné a rozmístit je na různá strategická místa ve skříni.
Zewl
znate takovy ty protipozarni natery co sou na zeleznejch konstrukcich??? nevite jestli se vyrabi i v reflexivni podobe jako aby odrazely svetlo??? no ja bych dal kytim nekam cedulku exit kde by misto toho pandulaka byla kytka aby vedeli kudy maj jako uprchnou pred pozarem...ale myslim si ze kytkam by to bylo jedno..stejne jednou umrou zehem :D
loeX
sinuhete jakou si presně budeš kupovat?? chodím na gympl takže elektrický vzdělání je nulový...takže to teda připojíš na nějakej kábel?
Sinuhet
Mas tam primo odkazy. Chci koupit nejakou tu kolem 40 stupnu. Zapojis ji tak ze napajeci kabel bude prochazet jako by pres ni. Jako treba zarovku. Proste dva vyvody. Jeden smerem k zasuvce a z druheho to pokracuje smerem ke skrini.
Maestro
Já jsem byl gesu asi před týdnem a bylo mi řečeno že v současné době je nejnižší hodnota tepelných pojistek 72 stupňů:( No, co se dá dělat tak sem vzal dvě, každá asi za 15,- Ono 72 stupňů neni zase tolik, takže by to mělo stačit.
crash
Chtěl sem se zeptat jestli někomu z vás nebo z vašim známejm chytla pěstírna.

******
Máti je vyschízlá ,že potpálim barák!!
indicky-konopi
Ty vole ja už se chtěl tlemit, že nekomu blafla skřín:D:)))) Ne ja vim, to neni sranda:), ale zni to srandovně...:D
Dude
sem to spojil s jednim starsim trydem ;)
jinac tu kdysi bejval tryd jedny slecny, kerej to fakt chytlo - ted nemuzu najit..

postedit - uz to mam - http://grower.cz/forum/showthre...=&threadid=1920 - poucny :eek:
Krypto
Ty tepelný pojistky sou tam proto, že když ti vypne větrák třeba v cooltube nebo v náký malý skříni, kde máš to chlazení jako prioritu č.1 tak se to vypne, aby ti to nespálilo kytky, nebo něco nečaplo. Třeba nákej plast nebo já neivm co. Ale jestli všechno chladit bude a něco se ti tam začne škvařit, tak ti ta tepelná podle mě moc nepomůže...když to bude na kostře. A taky si myslim, že pokud nejseš tak blbej, že is uděláš skřín z kartonu a dáš si tam 600W jako naká specialisti, tak by to mělo být OK.

Já jedu na 250W ve skříni 190x59x45, nahoře mam poličku kde je strojovna...mam tam konstrukci, na který sou přidělaný věci k výboji a je to uzaměný ( to uzemnění tý konstrukce a celýho obvodu je podle mě věc číslo 1. Když se to posere zkrat nebo tak vyhodí to pojistky a je to. No a celý to mam položený na dlaždicích aby se nák nepeklo to dřevo vod tý tlumivky. Ta dlaždice vydrří všechno. A je to bez problému. Tepelnou pojistku ani nic jinýho nemam.

Skřín mi větraj celkem 4 PC větráky. 1 vhání dole vzduch, 2 vyfukuje vzduch v prvostoru pěstění, 3 odtahuje teplžý vzduch ze strojovny a hlavně od tlumivky, 4 ten mi příde až zbytečnej...nemusel by tam bejt ale tak snim foukám z vejšky na kytky aby se ten vzduch trochu míchal.

Když s tim nebudeš házet a stříkat na to vodu, tak bud v klidu. Jo a já mam třeba skřín z dřevotřísky. To nechytá tak snadno. A navíc když praskne výboj tak praskne. Je to jako normální žárovka. Taky když vám nezkočí žárovka na hajzlu tak nechytnete. :)

čaj
Jahudka!
Tepelna pojistka je dobra kdyz prestane fungovat nejakej ventilator(treba v cooltube).Pak se zacne prehrejvet vybojka a muze neco chytnout.V tomhle pripade prichazi na radu prave tepelna pojistka ktera vsechno vypne.Nejlepsi je mit ji nastavenou aby vypla tak pri 70 stupnich a aby byla nevratna.(to znamena ze se sama po vychladnuti nesepne ale musi se celej obvod rucne nahodit)

---Skrin a nic jinyho me zaplatbuh zatim nechytly a taky jsem pro to udelal co jsem moh.Tlumivka pridelana na plechu kterej je jeste pridelanej na 1cm distancnich podlozkach,tepelna pojistka,coltube chladi 2 ventilatory zapojeny do serie,uzemneni vseho kovovyho je samozrejmost----
Jahudka!
Drevo-Kocur - Vsechny kovovy veci ve skrini propojis dratem (obvykle se pouziva zlutozelenej) a konec toho dratu zapojis do zastrcky na ten stredovej kolik.To je cely.Nejdulezitejsi bejva uzemneni tlumivky a balastu a potom stinidla a cely lampy..Kdyz to nebudes mit uzemneny muzes taky jednou prijit a dostanes ranu a nebo muzou bludny proudy zpusobit treba prave pozar..
inVALIDa
ntj.. takze stinitko rozhodne uzemnit ??? (vse krom stinitka uzemene mám)
Uz jsem videl hoodne silene elektroinstalace a nikdy nic :)

Nejhorší sou staré kebely , malý průřez vodiče (viz. DedaMraz) ...
a od vybojky do starteru tce neco kolem 3500V takze fakt silikonovou izolaci
Cim delsi drat od vybojky,, tim ma byt hustsi izolace... nedoporucuje se ho delat delsi nez 1,5m protoze potom je značná průraznost izolace... a to neny dobré ! ...
PS : u malých skříní (150W) nemusí být zrovna silikonová izolace.. ale ten 1,5m rozhodne dodrzet!
Krypto
3500V teče tim proudem asi jenom 2vteřiny a to nazačátku když se to startuje. Tak vysoký napětí je potřeba k zapálení toho sodíku v tý lampě. Nashromáždí se to v kondiku a starter to vyšle a zapálí.

Takže když chtyneš ty dráty a zapneš to, tak si trochu doma zatancuješ :). Až se to rozsvítí, tak tam teče jenom nomrální proud a napětí jako k žárovce stejné vatáže. Radší bych koupil v OBI nový dráty, jestlil máte někdo bez bužírky, tak to je docela RisK...

Jinak já mam uzaměnou konstrukci a všechny věci z čokolády... Normální sítovej kabel z kompa nakonci ucvaknutej...a je to.... Někdo si tu dokonce myslí že těch 3,5KV de přímo ze zásuvky a že by neměl šahat na ten sítovej. Tak to ne. De to od starteru k výboji. A ten sítovej stačí jako u jinejch spotřebiču.

čaj
Jahudka!
Ja to dokonce meril a tech 3500V je tam jak pise Krypto opravdu jen pri startu dokavad se to nerozsviti.Ovsem neco jinyho je to v pripade chvilkovyho vypadku elektriky.To se potom starter snazi zapalit oblouk a to trva do doby nez vybojka vychladne coz je okolo 5 minut.To znamena ze v takovym pripade tam leze tech 3500V tech 5 minut.Jinak kdyz uz to sviti starter napeti naopak snizi.Docela jsem se tomu divil,ale vybojka kdyz uz sviti tak do ni leze okolo 120V (kazdej si to klidne zmerte az se to rozsviti (merit to pri startu nedoporucuju))..
citace:
Původní příspěvek od Foxan
řekl bych, že je to píčovina


moje máti taky schízuje, ale to není snad ani možný, aby to chytlo

Teda aspoň doufám! I když stát se může cokoliv!!


Nevim sice co mas za pestirnu, ale vetsina lidi co vyhorela si myslela, ze jim to urcite nechytne, tudiz paranoia neni nikdy dost velka
takze:
1)samozhaseci izolace vodicu, dostatecny prurez vodicu
2)tepelny pojistky
3)proudovy pojistky
4)vsechno kovovy uzemnit
+vymyslet se toho da spousta....
Krypto
STARTER SE SICE SNAŽÍ ALE...nemůže to zkoušet furt...v tom kondiku je nakondezovaná náká energie a při výpadku proudu neni čim přidávat, talklže se energie vytrácí...těch 3,5KV se nashromáždí v tom kondiku a starter to z toho pak bere, ale nemůže do nekonečna, nevim kolik tam toho je, ale to je to samý jako kdybys vypnul proud. ( jak si psal o tom výpadku proudu ) . Prostě nejde štavá nasvítí, až pude tak se znova zažehne. A nedoporučil bych se do těch součástek moc vrtat, jako to někde měřit a tak... Ta tlumivka dost hřeje tak abyste se nák nespálili a kondik se nabíjí jenom přistartu, je to otázka milisekund. Já radši na nic nehrabu... At si to pracuje. Znám dokonce lidi, kterí mi tvrdili, že to nic neni si ten kondik vyrobit doma na stole a tlumivka prej je taky lehká. Že prej stačí trocha alobalu do trubičky a tak. Brr..někdo je hold tak chytrej až to bolí :D .

Se mejte čaj
Jahudka!
Krypto - Pokavad vypadne proud je jasny,ze do toho nepoleze nic.Ja mel na mysli kratkodobej vypadek.Vyzkousej si to..Vytahni za sviceni snuru ze zasuvky tak na 3 sekundy a zase to tam zapoj a uvidis jak se bude starter snazit asi 5 minut znovu vybojku nahodit coz se mu povede az po vychladnuti (to je tech cca 5 minut jak tu pisu co je to pod napetim 3500V).Je docela zajimavy to i pozorovat jak tech 5 minut v ty trubicce je videt dlouha jiskra krera se postupne priblizuje jak to chladne k druhy elektrode a jakmile tam doleze okamzite se to zase rozsviti..
apfel
No mně sice skříň nevyhořela,ale byl jsem k tomu hoooodně blizoučko. Totál mi shořela prodlužovačka z OBI. Vzala sebou i kus kabelu do ní zapojenýho..
Kdybych to měl na čemkoliv hořlavim,nebo na tom něco položenýho,tak je se skříní ámen. No a se mnou taky.. :grrr:
Takže radim všem: všechno dávejte na kovový podložky a skříň dělat z něčeho nehořlavýho!!!
:D
Lam3r!na
zdarec!
Chci založit diskuzi jak to vidíte s tím , že by vaše grow room mohla chytnout? Neříkejte , že je to uplná blbost, protože když vezmete v podtaz kolik je tam elektriky, vybojka, větráky tak se to stát může.. I r-manovi se stalo.. a nerad bych taky vyhořel.. Tak jak to vidíte s protipožárníma opatřeníma? kašlete na to? nebojite se , že přijdete domu a niic nebude? Máte nějak něco zajištěný? včil diskuze
Co?
....no neboj....hlavně prevence! to je nejduležitější...nehořlavý podložky apod... třeba :D členové hodinář či r-man by asi mohli vyprávět :D
.btw.dobrou story tady taky někde má, myslím, člen dude....hehe šel z práce a viděl u sebe v ulici požárníky, zásahovku či co všechno....nakonec to bylo o kousek vedle....:D:D...ale nasmál jsem se, když jsem to četl...
Kaspars
no ja kdyz jsem byl treba v praci a tak a sel jsem domu obzvlast v suchych letnich dnech bal jsem se jestli je vse OK... kdyz nad tim clovek zauvazuje.... tak jee to hodne nebezpecne... divate se na zpravy? tam vyhorel barak i na rychlovarnou konvici nebo na jinou prkotinu a s jakyma vatazeme pracujeme my? je potreba aby se kazdy grower zamyslel a zvetsil bezpecnost... muze tim ublizit i zabit (z nedbaloti) sousedy...
na nas se normy EU nevztahuji...
Expiry
Z pozaru mam asi nejvetsi strach,toze by me mohli zavrit,to uz tolik neresim.Asi zaklad jsou tepelny pojistky,nebo nevratnej termostatickej vypinac.Musi to bejt spravne zapojeny,sice veta:"Musi byt zapojen kvalifuckovanym elektrikarem"je dost otrepana,ma neco dosebe(pristi skrin si necham zapojit od znamyho elektrikare).Ja jsem treba koupil tepelny pojistky ktery vyhazijou pri rozepnuti pojistky v celym byte :D.
Lam3r!na
No takhle.. tepelny pojistky.. Ok.. Já mám právě kámoše taky elektrikáře a prtože teď začínám grow tak to dcoela řeším.. ( mimochodem už brzy uvidíte muj fotoreport o growingu.. ( doufám :D )) Jinaaak teda.. Přemýšlel jsem jeslti kouřový.. či normálně požární čidlo z jablotronu.. či termostat na vypnutí všeho?
Uplně nejlepší prevence by byla vše z nehořlavejch matrošu.. a skříň ne ze dřeva.. avšak to dřevo je nejjednodušší.. napadlo mě udělat celou skříň ze skla.. tim by se minimalizoval požár.. či vnitřek vyplechovat? Ale zas muže bafnout větrák atd.. No nevím ,ale pořešit to nějak chci.. přijit jednou dom a tam by byl vohořelá troska.. ehm.. fakt ne dik...
HA-de-SH
pracuju i studuju doma, takze mam nad pestirnou neustalej prehled... a asi bych to nikdy nenechal vsechno bezet, kdybych mel jet pryc na vic dnu (holt je treba dobre planovat, kdy to spustit :))... nemam strach ze by to mohlo chytnout, na druhou stranu, mozny je vsechno... ale z doby experimentu se zapojenim vim, ze pri problemu to bud okamzite odstreli pojistku na desce, a pri vetsim problemu vyhodi pojistky na celym okruhu, tak snad nic nehrozi...

vsem klidne spani a cervenemu kohoutu obzvlaste!

btw. nechapu proc je tenhle thread v tomhle tematu, i kdyz pozar je v podstate dost pokrocily problem ;)
Erixon
http://grower.cz/forum/showthread....highlight=Pozar
http://grower.cz/forum/showthread....highlight=Pozar

Kdo nerozumí(nebo nechce rozumět) elektrice, tak ať si to rači nechá zapojit.

Důležitý je mít balast k sodíku v plechový krabici buď na nožičkách nebo na nehořlavý podložce. Mimo skříň (případně v nástavbě skříně) to hlavně kvůli vlhkosti. Tepelná pojistka taky neni špatná, ale hlavně to chce pojistky proti zkratu nebo jistič. Přívodní kabel k výbojce doporučuju se silikonovou (nehořlavou) izolací.

ad rychlovarka: řekl bych že je to o dost rizikovější spotřebič než výbojka

ad vyplechování vnitřku: tudy imho cesta nevede, plech je mocdobrej vodič tepla.

Sice né nejlevnější, hlučný, ale bezpečný řešení by bylo mít box z protipožárního sádráče.
A co takhle kouřový čidla na odpojení od elektriky?(asi zbytečně drahý oproti tepelnejm pojistkám :()

Edit: Dostatečnej průřez vodičů je taky důležitej (jak píše Deda Mraz v prvním odkazu, theardu ke kterýmu by měl bejt tenhle připojenej - héj MODi :))
Lam3r!na
¨Dík za odkazi.. Ja blbec sem hledal blbě..
Jinak jo tepelny pojistky tam šoupnu každopádně.. a to čidlo není problem.. Mrknu se do bordelu a čidlo se vždycky najde.. Myslim , že pojistka + kouřový čidlo je docela dobrá kombinace.. horší mnohem je , že často nikdo doma neni... :(
Expiry
2Erixon:
ja jsem si celou skrin zapojoval sam<asi jako vetsina na groweru> a docela se ti i vyvedlo.Vsechno slape-az na tu tepelnou pojitku u ktery se mi odloup kousek hadicky<izolace> a ta mi svine pribila<viz odkaz v podpisu>.SAmozrejme ze s tim co se da precist na groweru lze zapojit celou skrin,ale kdyz to sveris cloveku kterej se tim zivi a nekolik let to studoval,tak bych rekl,ze precejenom budes klidnejs spat :D.

2Lam3!na:
ja mam celou bedynku z plechu.To s tim sadrosem mi prijde jako dobrej napad,dik za tip-druha,vetsi,lepsi skrin bude z nej :D.

To kourovy cidlo vypada jako dobra vychytavka.Kolik takova sranda stoji??Uz jsem o tom taky uvazoval dat neco takovyho do novy skrine,ale ja ji budu delat tak velkou,abych si mohl jit ke kytizz i pohulit :D.Ale to je jeste daleka budoucnost.
Lam3r!na
2Expiry:
Kouřový čidlo seženeš nejlíp u jablotronu... i když se dá vlastně sehnat všudemožně.. snad i v elektru.. Jinak cena co jsme koukal na net se pohybuje od 500 - 1000 což není zas extremni.. vzhledem k tomu riziku.. Spíš problem je, že i když to čidlo budu mít tak když to začne hlásit ( siréna řvát) a stejnak nikdo nebude doma.. tak je to problem.. Ale už začínám kombinovat.. čidlo s gsm modulem.. Nebyl by problem nahodit ustřednu od jablotronu a pomoci ni hlidat kour a teplo... videl bych to tak , ze pokud by byla prekrocena nastavena hranice napriklad 50 stupnu ( a spustilo by se kourove cidlo) okamzite by to poslalo sms :) Coz je docela luxus... Teď někdo bude oponovat že to bude drahý.. ale když víte co a jak a máte prostředky tak to problem nebude.. Gsm modul seženu kolem 300 ustředna bude horší.. to je těch 500 jetá no a čidel mam doma kotel.. Ještě realizace a je to fajnovy.. jen nevím zda-li to te´d rozjedu.. spíš bych to viděl na druhou sklizeň .. až budou další prachy.. ( pokud mi to do ty doby neshoří :D )
jinak link na jablotron cidlo tohle stoji zrovna 900 ( docela spička )
http://www.jablotron.cz/ezs.php?pid=products/gs-130


---
Možná časem zpracuju něco.. vyrobím potom udělám navod a hodím na grow...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma