Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Lyofylizace - sušení vymrazováním - Klikni zde pro originální téma
ZajdaXXW
Mozna by to bylo dobre, ale ja bych skoncil u te teorie. V praxi to znamena moc prace a malo muziky...
snark
další exponát muzea průkopníků slepých uliček
lyofilizace je ultrarychlej způsob sušení - chemický reakce který probíhaj během standardního sušení - tedy to co se na potenci a kvalitě materiálu podílí nemenší měrou než cokoliv jiného nestihnou ani začít natož se rozjet :D:D:D
100Thermal
Kimehc- jsi si zcela jist, že při -20 je vlhkost vzduchu "téměř" nulová? Mohl bys mi prosím toto tvoje tvrzení vysvětlit, na čem se zakládá?? Jedno z pravidel fyziky nám říká, že voda se vypařuje za každé teploty. Pokud by tomu tak nebylo, platila by tvá teze. A pokud si za svým výrokem stojíš, pak mi prosím vysvětli, jak je možné, že se ti ten materiál vysuší? Kam se ona vlhkost tedy dle tebe vytratí? Ať teplý či studený vzduch-vždy nabírá vlhkost. Popřel bys existenci rosného bodu. Stačí přemýšlet, než napíšeš nepravdu. Měj se, peace.
expiry_date1
No neviem,mne to pripadá ako blbosť.Síce sa voda odparuje v každom skupenstve,ale čím nižšia teplota,tým pomalšie odparovanie(aspoň po 0°C to celkom platí).No a ak to dáš do mrazáku,tak to po pár minútach zmrzne a odparovanie sa krute spomalí.Síce vlhkosť vzduchu je skoro nulová,ale ľad sa myslím odparuje dosť dlho.Možno sa mýlim,ale z toho,čo zatiaľ viem mi to vychádza takto,ale nie som vševedúci,tak je to možno fakt úplne ináč.
expiry_date1
kimehc,ak by to fungovalo,bolo by to hádam fajn,ale ak nemáš možnosť to dlho sušiť a maš aj problém,aby to nebolo cítiť,skús použiť silikagél.Síce je to ako sušenie v extrémne suchom prostredí,ale sušíš to v uzavretej nádobe,takže odér žiaden:D
A po vysušení je dobré to nechať aspoň chvíľu na vzduchu,aby to nasiaklo aspoň trocha vlhkosti,lebo je to potom fakt úplne suché.
btw,predáva sa aj silikagél s indikátorom,takže je napr. modrý(taký mám ja) a keď na seba viaže vodu,tak zbelie.Úplne biely ho ešte nemám,ale je taký ružový.Potom ho stačí vysušiť a je znova použiteľný,takže to nie je jednorázovka.
Jahudka!
No ja nejsem chemik,ale vite urcite ze se voda odparuje i pri -?Kdyz je to zmrzly tak by to muselo jedine sublimovat.Vlhkost v mrazaku nebo lednici neni opravdu skoro zadna.Vyzkousejte si to sami pokud mate vlhkomer.Jak muze byt vlhkost ve vzduchu kterej ma mensi teplotu nez 0?Vzdyt prece vlhkost vzduchu je urcity mnozstvi vody pri urcity teplote obsazeny ve vzduchu a nechapu jak by mohla bejt vlhkost ve vzduchu pod bodem mrazu kdyz voda prece zmrzne..
Jinak bych tenhle susici zpusob asi v praxi nepraktikoval kvuli slozitosti.Pravda je ale takova ze kdyz jsem zmrazoval huleni a pak ho po nejaky dobe vytahnul tak se mi to zdalo opravdu presuseny.Cim to bylo to nevim.Taky bylo divny ze to huleni se pak drobilo a melo to jinou chut a skrabalo to daleko vic v krku.Proto by me zajimalo jaky mate zkusenosti s mrazenim huleni?
snark
kimehc - lyofilizace je jeden z nejrychlejších způsobů vysušování - dělaj se tak třeba vločky pro rybičky - k tomu ať se vyjádří někdo v oboru vzdělanej
ad měsíce - proč měsíce - většinou sou tři neděle až měsíc úplně v poho
expiry_date1
Sorry,ale môžete mi niekto vysvetliť,prečo hneď niekoho za nejaký nápad,aj keď je to možno blbosť,hneď zdrbete?Dobre,keby založil thread "aká lampa sa používa na pestovanie marihuany?" tak som za.Ale myslím,že toto stačilo prebrať,ja som z toho napríklad pochopil,že kimehc má problém so sušením,asi nemá kde,takisto to asi nemôže byť cítiť,tak to stačilo prebrať,možno prísť k záveru,že je to blbosť,možno poradiť alternatívu,pomôcť to vyriešiť,poprípade nevyriešiť a zavrieť.
Nie každý má len vynikajúce a konštruktívne nápady,ja som tiež určite popísal kopu blbostí.Zachvíľu to tu môže dopadnúť tak,že človek bude mať blbý pocit sa vôbec na niečo opýtať.Jasné,že sem nezahŕňam úplne stupídne thready a niekedy aj 5x založené,to že sú ľudia lenivý si vôbec niečo prečítať serie aj mňa.Ale toto mi nepripadalo ako tisíc krát opakovaná otázka.
Peace!
Co?
bych rekl, ze neni lyofilizace jako lyofilizace.....
ja znam lyofilizaci z biologie... je to jedna z nejšetrnějších metod jak odstranit vodu z biologického materiálu, podstatou této metody je odpaření vody v tuhém skupenství (sublimace) ve vysokém vakuu, hlavní výhodou je, že lyofilizovaný materiál si v maximalní podobě zachová původní vlastnosti...jehož "rekonstrukce" je vzhledem na porovitou strukturu vzorku velmi snadna a provadi se rozpustenim v destilované vode...obycejne se provadi pri -70stC

ale v podstate by slo za lyofilizaci povazovat i 3měsíční dosušování a skladování v mrazáku...
expiry_date1
No na 10kg sušeného by sa to fakt asi trochu predražilo:D To s tým kobaltom(ak tam je)by som tragicky nevidel,pokiaľ z neho nesublimuje,stačí medzi to dať nejaké sito.
Alebo to napchať mokré do mrazáku a sušiť to postupne.Ale toto ma len teraz napadlo,takže neviem,či to nemá nejaký vplyv na kvalitu apod.Skôr by som povedal,že možno aj áno,lebo si pamätám extrakciu DMT z chrastice a tam sa práve zmrazenie mokrého materiálu používalo na roztrhnutie bunečnej štruktúry(alebo tak nejak v princípe).Takže by to spravilo asi aj s trafkou:D
Co?
no ale pravdu ma asi i snark ponevadz proste chybi curring...nezapomente, ze po te rekonstrukci dostanete cerstve bunky (nevim jak je to spec. u rostlin lyofilizovanych) ponevadz se to pouziva na bunky, mikrobi, protilatky a tak....
ale ted si vzpominam na pokusy ve skole s kapalnym vzduchem...a z rostliny (kterou rozbijes na prejt) ti zbyde prach....ale myslim, ze tam byla teplota neco malo pres -100stC
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od kimehc
Tak mě napadlo, jestli by vymrazování nebyl jeden z nejlepších způsobů sušení.


ak pod susenim myslis iba dokladne ostranenie vody z materialu, tak by to mozno bolo pouzitelne, ale je s tym ovela viac prace oproti normalnemu suseniu.
pokial tym susenim ale myslis ten proces, kedy sa zo stavnatych zelenych rastlin pomaly stava vynikajuci material na hulenie, ktory prijemne chuti a vonia, a nie je v nom plno chlorofylu a inych bordelov, ktore skriabu pri fajceni, tak tam asi neuspejes. pri tradicnom pomalom suseni totiz este prebieha vela chemickych reakcii, pri ktorych sa komplexne organicke latky rozkladaju na jednoduchsie a 'hulitelnejsie'. proste material este dozrieva. v mrazaku sa to sice susi dostatocne dlho, ale teplota je prilis nizka. vysledny matros by nebol prilis kvalitny na hulenie, podobne ako nejaky narychlo ususeny v trube, alebo v mikrovlnke - s tym rozdielom, ze vymrazenie je setrnejsie ku kanabinoidom, takze by ten material este bol 'pouzitelny'.

zaujimavy napad, ale je technicky narocny a potencialne nahraditelny inymi, jednoduchsimi technologiami.
Jahudka!
Koukal jsem na ten graf a nejak z nej nechapu vztah mezi absolutni a relativni vlhkosti...
prophet
Pro rychlé sušení bych doporučil exsikátor s P2O5,o moc lepší než silikagel....
prophet
2jahoda si lama: absolutní vlhkost je v gramech h2o v m3 vzduchu/a udává maximální množství vody ve vzduchu pro danou teplotu a tlak-tzn vzduch je zcela nasycen vodní párou /
relativní vlhkost je v procentech a udává poměr okamžité vlhkosti k absolutní/*100%/
Jahudka!
prophet - co je to okamzita vlhkost?

Pokavad by to bylo jak pises tak by to RH byla jednotka odvozena od absolutni vlhkosti (coz je i logicky i podle toho grafu)a nejak nechapu jakej by pak byl jeji smysl kdyz je vlastne to samy vlhkost absolutni.Pak by se taky podle RH mohla pomerove odvozovat vlhkost absolutni ne?Prave ta relativni vlhkost by mela ukazovat procentuelni nasyceni vodni parou pri urcity teplote / tlaku.Samozrejme z toho si muzu snadno odvodit i kolik g h20 je obsazeny v m3 vzduchu (absolutni).Do toho jsi tam zamotal jeste vlhkost okamzitou o ktery jsem nikdy neslysel..No nic no..Zda se mi ze relativni/absolutni vlhkost neni nic jinyho nez jako bych rek ze jedu km/h nebo mile/h..Pokud to je jinak rad si to necham vysvetlit
inf3cti
ja to chapem tak, ze pri danej teplote a tlaku existuje iste maximalne mnozstvo vody, ktore sa v nom udrzi. oznacme ho m_max a jeho velkost udavajme napriklad v molekulach na meter kubicky vzduchu.

ze existuje maximalne mnozstvo vody obsiahnutelne v metri kubickom vzduchu neznamena, ze vzdy je vzduch zvlhceny na maximalnu moznu mieru. obycajne obsahuje iba mnozstvo vody, ktore je mensie ako m_max, nazvime ho m_abs a merajme ho v rovnakych jednotkach ako m_max. jedna sa o konkretny pocet molekul obsiahnutych v metri kubickom vzduchu.

pomer m_abs/m_max oznacme m_rel a navime ho relativna vlhkost vzduchu. tento pomer oznacuje nasytenie vzduchu vodou, t.j. percentualny pomer aktualne obisahnuteho mnozstva vody vo vzduchu ku maximalnemu mnozstvu vody vo vzduchu. (nezabudnime, ze so zmenou teploty a tlaku sa meni aj m_max, ale nie m_abs).

m_rel = 0%; m_abs = 0: vo vzduchu nie je ziadna vlhkost, 0 molekul vody
m_rel = 50%: m_abs = 0.5 *m_max: vo vzduchu je polovica maximalneho mnozstva molekul vody
m_rel = 100%: m_abs=m_max: vo vzduchu je maximalne mnozstvo molekul vody, viac sa tam pri tejto teplote a tlaku nevojde, zacala by kondenzovat.

trocha skrobene, ale dufam presne.... ;)

EDIT: bavite sa o okamzitej vlhkosti relativnej, alebo absolutnej? :D :D
4L_
poradím vám můj nejosvědšenější způsob sušení a skladování paliček... vemte palice dejte je to zavařovací sklenice... a co nejvíc uáhněte... a dejte do mrazáku... nezmrznou uschnou a nijak se nestratí chut ani účinnost... a prosimvás proč by ste dělali nějaký curringování a takový divný nápady jako třeba dávat větrák do mrazáku a ještě sušičku... se vám to tam všechno rozpadne... a každej by asi nemoh doma mámě nebo sám sobě rozvrtat mrazák... no nic... prostě mě jen někdy zoseká co všechny groweři nevymyslěj... díku dík, ......dík a čau...
indicky-konopi
neni čas abych si tady ted neco procital:), ale jediny co vim a mam NECHTENE odzkouseny je to, ze kdyz necham zmrazit nejakej MOKREJ matros a pak ho vyndam, kurewsky RYCHLE az nevydane USCHNE!!:eek: Kazdej muze vyzkouset....Nevim jen jestli je to dobry ci spatny, ale rozhodne se radsi budu drzet klasickeho zpusobu...řadne a dokonale ususit a az pak teprve neco cpat do toho mrazaku na uskladneni...:D
Kimehc: ty seš neuvěřitelnej experimentator woe:)
Index
zdravím, jelikož nemám moc prostoru v pokoji kde sušit (garsonka), napadlo mě, zda někdo nezkoušel čerstvý materiál vložit do ledničky, kde by se pomalu sušil...jednak bych tím vyřešil odér a druhak potřebnou teplotu k pomalému odpařování. pokud by někdo měl nějakou zkušenost sem s tím...nejsem si jistý, zda ta teplota v lednici není zase moc nízká a zda by to vůbec uschlo...
Index
dle měření je uvnitř mé ledničky 7,2°C a 39% vlhkost...
Dolfa
citace:
Původní příspěvek od Index
dle měření je uvnitř mé ledničky 7,2°C a 39% vlhkost...


Ahoj, metoda je myšlena vymrazováním, tzn. v mrazáku. Při 7,2°C Ti to leda splesniví a i to vymrazování bych nedělal. Materiál nevyzraje tak dobře jako při normálním sušení resp. nevyzraje vůbec a trochu dosušit to budeš muset i po vymrznutí, takže zase odér po garsonce. Raději to vyřeš nějak jinak, třeba v boxu přes pachový filtr. Nebo u někoho kdo Ti matroš nevyhulí :-) "Já jsem Vás varoval, Já totiž všechno sežeru" Slavnosti sněženek


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma