Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Aky kondenzator na 400W sodik - Klikni zde pro originální téma
freeze0308
Caute.
Potrebujem pomoc. Precital som aj FAQ, aj kopec prispevkov, ale nikde som sa nedocital, aky presne kondenzator mam pouzit na sodik 400W. Je tam vobec ten kondik potrebny?Ak som to niekde prehliadol, tak sa vopred ospravedlnujem :).
Za odpovede dakujem.
freeze0308
diky. Moc si mi pomohol. Kvetu zdar
tgm.amster
2 kimehc : na 400W je fakt 45uF? To sis tam dal sam nebo to bylo na tlumivce? ja sem ted koukal na tlumivku pro 150w a tam byl 20uF kondik, kolik je asi pro 250w? par jich ted mam a nevim co k nim, tipoval bych tak 30uF?
tgm.amster
ok, a nevedel bys pro ten 250W?
tgm.amster
Tak uz to vim, na 250W ma bejt 32uf.

Snad abych to shrnul :


70W - 12uF
150W - 20uF
250W - 32uF
400W - 45uF.





:beer:
infama-fi-dead
cus byl sem koupit kondik na 400W s 50uF, podle toho co tu pisete by to melo byt 45uF, nejsem elektrikar a nemam sajn na co ta hodnota je, tak bych se rad zeptal jesli je problem ze mam tech 50uF??

v kramu meli jen 40 a 50, 45 nemeli, mam to vymenit za tech 40? nebo nechat 50?

diky za info
Hanizek
infama-fi-dead: Myslím že těch 50 je v poho.
shaman1*
infama-fi-dead: 50uF pro 400W není v poho jak už naznačil Hanízek hodnota kondu určuje intenzitu frekvence elektromagnetického kmitání , toto kmitání o určité frekvenci je předpokladem pro správnou přeměnu el. proudu na magnetické pole touto přeměnou se omezuje proud tekoucí do výbojky
Shrnutí: V případě že namísto 45uF dáš 50uF sníži se frekvence elektomagnetického kmitání (cos. fí) ,tím se sníží intenzita mag. pole v tlumivce a výbojka bude dostávat vyšší proud než je třeba a snížíš její životnost vše to spolu suvisí tak bych si hodnotu 50uF rozmyslel a dal tam 45uF
Hanizek
shaman1*: Já na svojem kompletu žádný kond nemám - funguje v pohodě.
A o tom, že bych tu někde říkal, že určuje intenzitu frekvence elktromagnetického vlnění nebo cosi - tak tohle jsem neříkal (aspoň ne při smyslech). Je to blbost!
Cos fí je fázový posuv - s žádnou frekvencí elektromagnetického čehosi to nemá nic společného!!!
shaman1*
Omluva Hanizkovi nic takového neřekl jen myslím že tech 50 v poho není
Co je elektromagnetické kmitání
Na začátku je kondenzátor nabit - má energii elektrostatického pole. Tím, jak se vybíjí, se jeho energie elektrostatického pole mění na energii magnetického pole tlumivky. Poté, co se zcela vybije a začíná se nabíjet na opačnou polaritu, se energie magnetického pole cívky opět mění na energii elektrického pole kondenzátoru. Energie se takto periodicky předává mezi cívkou a kondenzátorem. frekvence těchto kmitů jsou přímo závislé na indukčnosti tlumivky a kapacitě kondenzátoru při spávné kapacitě kondu jsou tyto kmity téměř ve fázi napětí jde z proudem je posunuto jen o tzv. učiník cos fi KTERÝ JE VYZNAČEN NA TLUMIVCE ČÍM VYŠŠÍ TÍM LEPŠÍ MAX 1 ale v případě špatné hodnoty kondenzátoru se změní frekvence techto kmitů čím větší kapacita tím nižší kmitočet kond se neztačí v této periodě vybít a zůstává na něm napětí i při pruchodu nulou vzníká fázový posuv učiník cos. fí ,se sníží v zavislosti na kapacitě kondu vznikají tepelné ztráty ,delta t, ideální hodnota je na tlumivce napsána za předpokladu že je správný kondenzátor
Hanizek
shaman1*: Tak to je na mě až moc složité...

Jednoduché podání: Tlumivka (cívka) dodává do sítě induktivní jalový výkon, který je nežádoucí. Čím je kapacita větší, tím je menší induktivní jalový výkon. To platí až do okamžiku, kdy přesáhneme hodnotu vyznačenou na tlumivce. Poté dochází k opačnému jevu - do sítě začneme dodávat kapacitní jalový výkon (ten je taky nežádoucí) - čím větší kapacita, tím větší induktivní jalový výkon...

Já tím chtěl jenom říct, že 50uF je lepší než žádný kondenzátor, a těch 5uF toho zas tak moc nenatropí.
CHASNIK_SK
Myslite ze ten kondenzator vobec treba?Na spotrebu energie to zevraj nema ziadny vplyv resp.nijako sa to neprejavi na ucte za elektrinu.Ja som kondenzator este nedal a asi uz ani nedam,lebo to ide v pohode aj bez neho.V obchode mi ho predavali za neakych 250SK myslim,tak som sa nato vykaslal.
Hanizek
CHASNIK_SK: Na spotřebu to vliv nemá, tečou ale větší proudy (to ale u malých wattáží nemá smysl řešit). Člen Erixon mi ještě říkal, že zvyšuje životnost výbojky (není to z mojí hlavy).
Já mám 70watt, kondenzátor nemám...
shaman1*
No na spotřebu to vliv nemá protože elektroměr měří jen činný výkon a ne jalový ,má to ale vliv na teplotu tlumivky protože se většina tekoucího proudu promění na teplo a ne na mag. pole.
Souhlasím i z tím že se zvyšuje životnost výbojky vlivem fázového posuvu ale níčíš startér který tvoří polovodíčový tyristor a po čase začne výbojka problikávat v menšící se frekvenci vlivem opoždování napětí a proudu
CHASNIK_SK
A neviete ako je to s opotrebovanim vybojok?Niekde som tu cital,ze casom davaju menej svetla,alebo tak neako proste ze sa dost opotrebuvaju.Tak by ma zaujimalo ako casto ich treba menit,alebo o kolko sa napr.znizi ich ucinnost po jednom growe.
Hanizek
CHASNIK_SK: Každá výbojka má omezenou životnot - udává se v hodinách. Čím je starší, tím více se mění spektrum které se vyzařuje.
tskla
zdarte potřeboval bych vědět kolik takovy kolik stoji kondik na 150w sodik
boytwoface
No super toto tema, ja se chci zeptat, kolik kondik na 600!? Hledal jsem to, ale nenasel... :( A nejsem elektrikar, takze netusim... Diky moc a growu zdar...
Hanyz
FYI: http://www.odbornecasopisy.cz/svetlo/2006/sv010642.htm


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma