Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Využití pc zdroje k chlazení ve skříni - Klikni zde pro originální téma
danielf
Jak myslíte, že by se tam větráky daly zapojit, aby to jelo?Pište své nápady
sativa
no jestli myslíš chladit to větrákem od PC zdroje, tak tam sou 3 dráty jeden je uzemění, ten můžeš třeba ustřhnout a pak zbylé 2 draty napojíš na 12V adaptér, to ti řeknou všude v elektru nebo PCshopech jakej drát je fáze
oton
zdarec, tohle tu zrovna řeším s viridisem a dalšíma, jako zdroj pro 12V je zdroj z PC dobrej, ale jsou tu určité problémy, zítra až bude víc času se pukusim umístit zde odkazy na větve kde se to řeší, zatim zdarec
Ignácius
Možná by vám mohla pomoci tahle informace - v GM electronic na Florenci mají výprodej spínaných zdrojů 12 V, 50 W, na pohon větráků jako dělaný :-)
Za celých 100 Kč !
Už jsem jeden zakoupil :-)
danielf
diky vsichni, ale zatim furt nevim vo co de.V tom gm electronics se sis stavim.Ted sem si objednal novej case(poznamka:Aopen H600A).Tak si z toho staryho vymontuju zdroj.Furt este nevim, jak by se to na ty samce a samice(u zdroje) dalo pripichnout, aby se ten zdroj po pripojeni do siten rozbeh.
oton
ted nevim co řešíš, jak to udělat aby se zdroj rozběh, normálně, připojíš ho origoš šňůrou do zásuvky, a nebo ho rozeber a připoj si tří žilovej kábl rovnou do zdroje, ale (POZOR: jestli kabel napojíš přímo do zdroje, tak si dej bacha, u některých zdrojů jsou zezadu dvě černé zdířky, jedna samice, pro přívod 220V-ta je v pohodě, ale pak je tam samec, pro kabel, kterým spojíš monitor a napájíš ho, a to je samec, tak že z něk koukaj železný kontakty, a když napojíš přívod dovnitř přímo do zdroje, tak budeš mít tohodle samce s kontaktama živýho, tak dej bacha ať tě to netreví, ne je nejlepší, jak sem to udělal i já, přestřihat drátky, který propojujou samce se samicí na 220V)

nezapomeň na uzemnění .-)
Red Tornado
Je to samozrejme naopak a nebezpecny neni ten pro monitor, ale naopak ten vstupni na privod 220V. Takze pokud to nakrmis normalne zvenku ze site, ten konektor pro pripadne pripojeni monitoru samozrejme nebezpecny neni. Dokud ho teda v pestirne treba nezalejes. :)
danielf
ale de vo to, ze se ten zdroj sam nespusti(alespon muj).
Ikdyz tam ty vetraky napojim.Ale!Dneska sem si koupil v tom gm electronics ten spinaci zdroj a fachy to.Bohuzel se na nej(myslim!)da pripojit pouze max 2 vetraky....
oton
pardon pánové red tornado má pravdu, omylem sem to obrátil, ale to neni moc podstatný

a proč se ti to nerozjede, no jestli je to ATX tak je to možná tim, že musíš mít na tom nějakej odběr aby to jelo, a taky asi seplej ten spínací vodič, ale tyto informace nejsou ověřené, tak moc tomu zase nerozumím, a hlavně muj zdroj byl starší AT a tam je to trochu jinak
Red Tornado
danielf:
Nektere PC zdroje vyzaduji tzv. "Power Good Signal". To je stav, ktery je reportovan zakladni deskou zpet do zdroje pokud je dle ni vse v poradku. Kdyz takovy zdroj tento signal neobdrzi tak nenabehne/nepobezi. Je to z duvodu ochrany elektronickych zarizeni pripojenych za zdrojem. Neni to jen vlastnost _nekterych_ PC zdroju, ale i zdroju _nekterych_ dalsich zarizeni. Mohl by (nemusi) to tedy byt i tvuj pripad.
viridis
2danielf: Vykon sp. zdroje je 50 W, pamatuji-li. Vetracek: 12V*0.13A =~ 1.5 W. Takze 50W/1.5W =~ 33 ks. Takze ze dvacetpjet - tricet vetracku by to mohlo utahnout uplne v pohode... :)

2all: resili jsme s otonem, zda pouzivat spinak z PC. Zpocatku se to jevilo byti vyhodnym, ale casem nas to preslo, diky potizim s rozbehem a spolehlivosti (nezatizeny spinak dela neplechu). PC zdroj tedy nelze doporucit. Kdyz, tak zde muze oton zverejnit cast nasi korespondence o tomto problemu, tedy bude-li chtit. (ja nemam namitek)
danielf
no ze se jich tam da napojit nekolik desitek je fajn, ale ja na tom spinacim zdrojipokud vim mam jen 2 cerveny a 2 cerny dratky, coz je jen na dva vetraky.Prominte, ale sem uplnej laik(layk?) v elektru...
viridis
draty dej do svorek - treba 'cokolada' a pripoj k tomu, kolik vetraku libo....
danielf
pockej, to cokolada je nejakej termin nebo tim myslis vazne cokoladu?
oton
koukám, že do elektriky asi neděláš ani trochu :-)

čokoláda je taková rozlamovací svorkovnice, do který se zapojujou dráty a upevní se šroubkem, kdybych měl foťák tak ti jí vyfotim, ale když se zeptáš někoho, kdo do el. aspoň maličko dělá tak ti to vysvětlí

PS: vzhledem k tomu, že do toho asi ani trochu nevidíš, tak bych si to nechal zapojit od nějakýho kámoše co do toho trochu vidí, nebo by si moh taky přijít k úrazu, nebo vyhořet (tim sem nemyslel nic osobního, ale na elektriku se přece jen musí dávat trochu pozor, přeju hodně zdaru!)
konart
To: danielf: Tak tady ji máš:


Majkl
Ta je mléčná žejo! ;)
konart
Jo, mléčná. Vzhledem k tomu, že je modrá, je borůvková (blueberry).
Konec srandy. Nikdo nemůže vědět všechno a právě od toho jsme tady aby jsme si pomáhali.

To: danielf: Tak vzhůru do zapojení. Když budeš "ctít" barvy drátů (červený od větráku k červenému od zdroje nebo +, černý od větráku k černému od zdroje nebo -), tak by to mělo jet. Můžeš jich tak paralelně (spojit všechny červený dráty dohromady a černý taky) zapojit kolik chceš, jen nesmíš přehnat odběr proudu ze zdroje. Větráky by se pak motaly pomaleji a zdroj by se nepříjemě zahříval (možná že bys ho časem zničil - to nevím). Výpočet odběru tady řešil viridis.


[Edited by konart on 04-12-2001 at 11:27 AM]
danielf
diky, ste fakt kamosi.A kdyz uz vam pisu, co si myslite o viseni vybojky smerem svisle dolu.
Ztracim tim hodne svetla nez kdyby byla vodorovne?
Majkl
pokud máš tu výbujku obklopenou kytičkama pak je to v pořádku (mrkni na VScroG od CARLOSe), ale pokud na ně svítíš zvrchu pak bych jí daj vodorovně + stínítko.
Cactuss
Cau vidim sice ze je to tady davno mrtvy,ale nedavno sem mel podobny problem a nikde sem to tu nenasel tady je link jak zapojit zdroj s vetrackama (By zdroj mel naky napeti musi byt pripojenej na zakladku) Tady jsou draty ktere se musi spojit by tam bylo napeti bez pripojeni na zakladku.mír http://www.gideontech.com/content/articles/196/1
DeThomas
Panove hledal sem hledal a houby sem nasel. Tak se obracim na vas. Jak mam do pc zdroje zapojit vetrak? Mam vetracek, ze kteryho jdou tri kabely a zdroj, ze kteryho jde kabelu milion. Jak to mam provest abych mohl na zdroj pripojit treba tri dalsi vetrone?
Nebo by bylo lepsi na zdroj se vykaslat, koupit 12V adapter a dat to na nej?
LosTaZ
DeThomas: tak jestli je to ATX zdroj, taxe mrkni na odkaz v příspěvku č.21 jxse zapíná. A pak červený káblík z větráčku na červený káblík ze zdroje a černý na černý... voila - větráček pojede :o) Ale zdroje z PC jsou konstruované na určitou zátěž a tu ti ty větráky nepojmou, tak bych spíš volil ten adaptér - dva dráty na dva a vše bez problémů ;)
DeThomas
LosTaz: ... A ten treti kabel u vetraku, ten zlutej, copa to je? To je nulak nebo co?
Asi radsi koupim ten adapter. Neplanuju zatim vic nez dva vetraky a kdyz je zapojim paralene, tak to snad pojede slusne. (Pokud se pletu opravte me, elektrika je pro me spanelska vesnice =o)
Cactuss
Cau
ten zlutej tam slouzi (nejsem si jistej jako regulace otacek nebo jako spinac)ale kazdopadne ti k nicemu neni tak ten nech volnej u toho zdroje je cerna +cervena=6V a jestli chces 12V aby vetracky jeli na plno tak musis ten cervenej na vetracku spojit se zlutym u zdroje a pak cernej s cernym.
Jestli se pletu tak me opravte:D
Sinuhet
Mam ve skrini jeden rakosnicky adapter s prepinanim napeti. Mam na nem povesene tri 12cm vetraky a je to ok. Diky prepinaci napeti na adapteru si muzu regulovat otacky a tim i hluk vetraku.
DeThomas
Sinuhet: ... Jako takovej ten jak si prepinas 3,6,9,12... V? To me taky napadlo, ze by to mohlo byt zajimavy a lepsi nez utracet nebo vyrabet nejaky regulatory otacek. A neprehriva se ti? Nekde sem cet, ze na ty adaptery nekdo montuje pasivni chladice...
macainz
zluty kabl na vetraku je na snimani otacek,jinak na pc zdroj muzete pripojit i 10 vetraku uplne vpohode,sice zalezi na watazi zdroje,ale nejmensi co jsem videl byl 100W a ten to utahne s prehledem
DeThomas
macainz: ... Zdroj mam taky, ae asi to nakonec zkusim pomoci toho adapteru. Prijde mi to jednodussi a taky tady nekde nekdo psal, ze zdroje nesnasi dobre tak maly vytizeni. Uvidime jak bude fungovat adapter, kdyztak budu mit v zaloze ten zdroj. Ale diky za vsechny napady.
LosTaZ
Sinuhete: já stavím skříň a chci odtah řešit PC větráčkana (ty ze zdroje, ne na CPU nebo grafárnu)

Co tady už delší dobu koukám na ostatní "projekty" tak jsem viděl jako odtah PC větráky jen u malých Groweů a matkáren (spořivky, zářivky...), ale u sodíků hlavně Sunony...

Já stavím skříň s 250kou sodíkem bez COOL tube + 2x bubler 15L (3 řízky každý) a nevím, nevím, jestli to 4x PC větrák s pasiv. přítahem zvládne uchladit... Mám udělat odtah od standard stínítka? (díra + flexo-trubka => horší odraz světla) nebo pouze 4 větráky na vrchu skříně???

Jo a také jsem dal dovnitř větrák na ofuk kytek (cirkulační) - plíseň se nesmí podceňovat, je to sviňa, jak jsem četl :-)

Jak to vidíš???

Snad jsem k otázce napsal vše potřebné k tomu, abys měl představu a uměl mi poradit.

Předem díky, vím že zde má tvá rada váhu a budu za ní vděčný


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma