Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

 
Komplexní návod na výrobu hasholeje a medového oleje a příprava aparatury na extrakci - Klikni zde pro originální téma
rastajohn
aparatura

1. Baňka s plochým dnem a zábrusem, objem 500 ml, horní zábrus 29/32, průměr 105 mm, výška 170 mm, cena 189 Kč

2. Nástavec extrakční dle Soxhleta,pro plnící objem 200 ml, horní zábrus 55/ 50, dolní zábrus 29/ 33, cena 544 Kč

3. Chladič spirálový k Soxhletovu extraktoru, objem 200 ml, dolní zábrus 55/ 50, výška 300 mm,počet závitů 23, cena 520 Kč

4. Chladič kuličkový dle Allihna s NZ jádrem, dolní zábrus 29/ 32, výška 200 mm, počet koulí 4, cena 349 Kč

5. Baňka destilační s kulatým dnem a jedním šikmým postranním tubusem, objem 500 ml, horní zábrus 29/32, boční zábrus 14/23, cena 158 Kč

6. Hadice pryžová nebo silikonová o průměru 10mm

stojan

1. laboratorní stojan, výška 1000 mm, cena 250 Kč

2. 6× držák na chladič střední, cena 74 Kč/1ks

ostatní

1. Miska třecí drsná s výlevkou, objem150 ml, průměr 113 mm, výška 56 mm, cena 86.00 Kč

2. Tlouček třecí drsný, průměr 37 mm, délka 132 mm, cena 38.00 Kč

3. Nálevka dělicí hruškovitá, skleněný kohout, objem 250 ml, horní zábrus 19/26, průměr 9 mm, délka stonku 70 mm, cena 404 Kč
rastajohn
chemikálie: nejsnadněji dostupné rozpouštědlo ethanol (ethylalkohol), petrolether, aktivní dřevěné uhlí

Všechny použité chemikálie jsou k dostání v drogeriích nebo specializovaných obchodech s chemikáliemi.

EXTRAKCE
1. Lze použít veškerý materiál kromě semen a kořenů.Materiál by měl být zcela prostý vody.Poté se matroš buď rozemele nebo silně nakatruje na prach.Tím se rozruší buněčné stěny a bude tedy možné vyextrahovat veškerou pryskyřici s buněk pryskyřičných žláz.
2. Na tuto fází bude potřeba chladit zpětný chladič 3.Dále M vaříme pod zpětným chladičem (Chladič spirálový k Soxhletovu extraktoru)v ethanolu.(POZOR!!!- na zahřátí ethanolu v baňce nepoužívejte otevřený oheň, a to protože za 1.teplota varu ethanolu je asi 73°C a moc rychle by se vypařil a účinné látky by se nestihli odloučit a za 2. ethanol je hořlavina a jeho páry jsou výbušné.Použijte elektrický vařič a vodní lázeň.Stačí když se teplota vody bude pohybovat někde pod bodem varu vody).Vhodný poměr M a ethanolu je asi tak 50/50.Vyšší koncentrace ethanolu nevadí.Vyšší koncentrace M není vhodná, M se dostatečně nevyluhuje.
3. Po asi půl hodině (můžete vařit i déle) přestaneme chladit chladič 3 a začneme chladit kondenzační chladič 4.Ethanol z baňky 1 předestilujeme do baňky 5 (baňka 5 má postraní tubus kvůli tlaku par ethanolu.Ale nebojte se žádný ethanol by se vypařovat neměl.Je to taková pojistka.).V baňce 1 nám zůstane sušina a hasholej.
4. Nastává fáze přečištění hasholeje od sušiny.Do extraktoru se běžně dávají speciální patrony, které stojí celkem hodně peněz.Pro naše účely postačí kus drátu a textilu, ze kterých vytvoříme něco jako válcovitý propustný šufánek, do kterého budeme vkládat substanci M a hasholeje.Z baňky 5 přelijeme ethanol do baňky 1.Do extraktoru vložíme provizorní patronu naplněnou M.Začneme chladit chladič 3 a čekáme asi 2 hodiny dokud se patrona nepropláchne.
5. Poté klasicky vypneme chlazení zpětného chladiče 3 a zapneme destilační chladič 4, a čekáme do té doby, než se vypaří ethanol s baňky 1.V baňce 1 nám zůstane hasholej.V baňce 5 nám zůstane ethanol.

Chlazení
Pokud budete u vodního zdroje stačí vám pár hadic na propojení chladiče a kohoutku.
Pokud ne, tak stačí kýbl se studenou vodou, pár hadic a malé čerpadýlko
Olej v této podobě obsahuje látky ovlivňující chuť, barvu a vůni.Olej je použitelný k míchání s katrem nebo do olejových dýmek nebo co já vím kam ještě.

PŘEČIŠTĚNÍ HAŠIŠOVÉHO OLEJE
Olej získaný předcházející extrakcí se rozpustí v pětinásobném hmotnostním množství ethanolu a je smíchán s vodou o stejném objemu. Přidá se petroléter v polovičním objemu než vody. Rozpouštědla se aplikují chladná. Asi pětadvacetkrát se směs protřepe v dělící nálevce a nezapomene se po každém protřepání uvolnit přetlak. Poté se nechá směs až půl hodiny v klidu. Zřetelně se oddělí tři vrstvy. Spodní vrstva obsahuje vodu a v ní rozpustné složky (některé dehtové látky), střední vrstva, obvykle jen velice úzká, je emulzí vosků, petroléteru a vzduchových bublinek. Horní fáze je přečištěný olej rozpuštěný v petroléteru. Tato vrstva se oddělí a do spodních dvou se opět přidá petroléter k opakované extrakci. Tento postup se provádí několikrát, éterové frakce se spojují. Petroléter se z tohoto podílu následně oddestiluje a získá se rafinovaný olej vysoké čistoty.

PŘÍPRAVA 'MEDOVÉHO' OLEJE
'Medový' olej je jedním z nejpotentnějších a nejoblíbenějších extraktů Cannabis, zvaných cannabisové oleje. Je to hustá, průsvitná, tmavě jantarová olejovitá tekutina. Konzistence a vzhledu je dosaženo odstraněním barevných příměsí další opakovanou extrakcí přečištěného cannabisového oleje petroléterem. Postupuje se tak, že cannabisový olej se rozpustí v desetinásobku svého objemu v alkoholu. Do roztoku se přidá dávka aktivního dřevěného uhlí v množství rovnému polovině hmotnosti oleje. Po odfiltrování pevného podílu, na nějž se pigmenty navázaly, se alkohol odpaří na olejové lázni. Zbylá olejovitá tekutina má vzhled a konzistenci medu.
rastajohn
schemata
olda
kdysi jsem to viděl v chodu , nejsem profik ale kde je varný hnízdo ? nebo to mám hodit na sporák ?
rastajohn
estes to necetl urcite.elektrický vařič a vodní lázeň.hnizda sou drahe jak svin
olda
omluva:) reagoval jsem hned na tu první část nicméně varný hnízdo nebo jak tomu chemici nadávaj je lepší varianta než ta vodní lázeň . pro "malovýrobu" mně stejně přijde butanová extrakce snadnější a cenově dostupnější = www.buzznn.com . a mimo jiné citovaný inženýr nejspíš todle zařízení ani neviděl v chodu pouze přepisoval informace z různých zdrojů jak je vidět z jeho jinech rad např. jak pěstovat pod 1000W halogenem :)
rastajohn
vodni nebo olejova je to podle me celkem jedno.Jo butanova metoda je levnejsi ale nevytahas z toho vsechno.
olda
aby to zase někde nebuchlo jako v 1971 u Kábulu ta mega rafinérie Bratrstva věčné lásky :) dodnes se neví jestli to vyhodili američtí agenti nebo nějakej místní ignorant s vajglem :)
rastajohn
:).dys u toho nebudes hulit a nebudes pouzivat otevreny plamen nejakym velmi hrubym zpusobem a nebudes chtit shoret nebo vybuchnout tak by melo byt vsechno vpoho :) .chystame to rozjet tak do mesice tak uvidim
Jahudka!
rastajohn - K cemu presne tam je banka č 2 a banka č 4?
-Ty jsi tenhle navod vyzkousel a tuhle aparaturu vlastnis?Odkud mas ty ceny toho chemickyho skla?
rastajohn
2jahudka:
cetls ten navod?
2 je extraktor pomoci ktereho vyluhujes olej ze susiny.
4 je kulovy chladic pomoci ktereho budes kondezovat ethanol popripade ether
Aparatura je vyzkousena v laboratori ustavu chemie a biochemie nejmenovane univerzity.Konzultoval sem to s kolegou z vyse uvedeneho ustavu takze doufam ze to bude fungovat.Ja osobne cekam az kamos bude mit nakou vatu at to nemusim platit sam( pocitam tak do 14 dnu).
Ceny jsou bud z katalogů chemickych firem nebo z http://laboratorni-potreby.cz/ srovnaval sem nejake ceny a vyjde to vsecko vicemene na stejno.
Jahudka!
rastajohn - Prave ze jsem to cet.Podle me je ten kulovej chladic uplne zbytecnej a nevim k cemu tam slouzi kdyz je pred nim klasicka spirala..A jak facha ten extraktor to by me zajimalo..Podle me je tam k nicemu..Chci vedet na co ktera komponenta presne je a co dela..
Firestarter
mohla by byt nejaka fotka finalniho materialu?
rastajohn
bude. prave dnes sem odeslal objednavku.
Kulovy chladic je tam proto aby destiloval ethanol do samostatne banky.Jinac by unikal postranim tubusem u banky 5.
extraktor facha na principu proplachovani.Dys se ether bude vyparovat s banky 1, bude kondenzovat ve zpetnem chladici nad extraktorem.takto zkondenzovany ethanol bude odkapavat do patrony naplnene matrosem v extraktoru.Po nejake dobe zacne ze dna patrony pronikat ethanol ve kterem bude rozpusteny olej, po dosazeni hladiny ethanolu v patrone ke hladine te kulicky zacne ethanol s olejem skrz tu kulicku odkapavat dolu do banky1.Ten pravy tubus v extraktoru je tam za 1. pojistny aby se extraktor neucpal a za 2.pro vypary ethanolu z banky 1.

ptejte se, kritiku a pripominky vitam.
inf3cti
aky je v praxi rozdiel medzi spiralovym chladicom a gulickovym chladicom? vidim, ze ten spiralovy je tam, aby to spravne kvapkalo do toho extraktoru, ale preco je ten druhy chladic gulovy? kvoli cene?

inak, ked som ten navod poriadne preluskal(BTW, nie su tam mistami prahadzane cisla?*), prekvapilo ma, ake je to jednoduche. predpokladam, ze pouzity etanol je 96%, ak nie, opravte ma. dal by sa pouzit aj 80% konzumny lieh? a ten petroleter, to mi nehovori vobec nic. kde sa to da zohnat? kde sa daju taketo vobec srandovne naradicka kupit? to co mam doma by ani s najvacsou improvizaciou nestacilo, aj ked, pokusa ma to, zostrojit nieco taketo, ale v malom .. ten extraktor mi to kazi, neviem zostrojit nic podobne.

inak parada ;)

* "prestaneme chladit chladic 1 - ale tam su len chladice 3 a 4"
rastajohn
tak ty cisla chladicu by byli opravene.
Ohledne konkretnich cisel a mnozstvi sem se nezminoval protoze to jaksi nemam zjisteno a budou jiste velmi variabilni, takze odhadovat nema cenu.Je podle me lepsi zminit pomery.Az budou nejake vysledky tak je urcite zverejnim.ethanol bude podle me lepsi s velkou cistotou a nebude vadit dyz bude denaturovany treba 4%centy butanu. Ten rozdil chladicu sem si oduvodnil nasledovne : 1.Nizsi cena; 2.kulovy chladic ma vhodnejsi (hladsi, s minimem nerovnosti) vnitrni (chlazenou) plochu jadra.Takze etanol pri kondenzaci nebude zbytecne ulpivat na mistech kde nema.Kdyby sme napr. pouzili spiralovy chladic s vyrazne vetsi chladici stykovou plochou, tak by ethanol (popr.ether) zachyceny na spiralach po konci procedury jednodudse vyprchal nebo by byl proplachnut vodou pri cisteni.Takze jde taky o setrnost se spotrebnim materialem.Zda se byt zanedbatelna, ale po takovych 50 destilacich viditelna. 3.Kulovy chladic nema tak vyrazne chladici ucinky jako treba spiralovy chladic, proto je vhodny na jiz castecne ochlazene pary rozpostedla. Proste neni potreba slozitych, vice chladicih chladicu.
Jinac co se tyce naradicka tak u nas http://laboratorni-potreby.cz/
nebo se na webu daji vyhledat kamenne obchody s laboratornim vybavenim a chemikaliemi.Staci tam zajit a vsechno by meli bez problemu prodat.Kdyby se nahodou ze srandy nekdo ptal k cemu to mas staci rict ze delas (seminarni,bakalarskou,diplomovou etc.) praci na tema extrakce silic s vybranych druhu koreni :))))
inf3cti
dik moc.

s tym 'odovodnenim' uz to mam premyslene. ked uz je hotova takakto paradna extrakcna sustava, preco s jej pomocou nevyrabat napriklad extrakty z liecivych bylin na kvapky a sirupy? Napriklad etanolovy extrakt zo skorocelu, ginka, salvie, harmanceka, nechtika a podobne. co? ja si myslim, ze by to bolo OK...

ten soxhletov extraktor je ale pekne zaujimava vec :)
Co?
jo, ja uz to mam ozkouseno, a vim, ze etanolem to neni dobry extrahovat, nevim proc, ale nikdy me to nezhulilo, at jsem pouzil listi či palice. Zajímavější výsledky dosáhneš když použiješ aceton (farmaceuticky) anebo isopropylalkohol.
...jinak pouzivam varne hnizdo. ale lepší by byla kombinace s vodní lázní a s éterem
jeste koukam, ze ti chybi napsana extrakcni patrona do soxhleta, ta papirova stoji par kacek, ale ja mam sklenenou a ta stala cca 200kc-vydrzi na veky
a jeste koukam na to aktivni uhli - me se to neosvecilo...dlouho to trva nez se to prefiltruje (kdyz nemas vyvevu) a i tak ti tam zbyde (nepouzijes-li nejake granule)
lepsi metoda jak odstranit vyextrahovany chlorofyl je: k vysusenemu olejovemu zbytku pridate 10-20 nasobek acetonu a rozpustite vse (muzete to opatrne i prihrat napr. v horke vode-bacha odparuje se aceton+ohen==boom)...pote pridáte to same mnozstvi vody...a chlorofyl se rozpusti ve vode a thc a spol.zustane v acetonove vrstve, to oddelite a aceton odparite (postup muzete opakovat) (BTW i zde je vyhodou pouzit jako extrakcni cinidlo aceton, ponevadz pak staci pridat vodu a rozdelit to)
.....a jeste: jsem zkousel extrahovat nekolikanasobne, tedy jsem vymenoval ty extrakcni patrony nekolikrat (treba i desetkrat) a to uz se na dne zacal vylucovat úplně ten nejhezčí hash
----------------
a to se s tim da extrahovat uplne vsechno (od pomerancove kury, pres koreni, atd..) ....
jo a k ucinnosti bych uvedl, ze to co zbyde z te rostliny je kolikrat uplne bílé...
--------------
hi...jo jinak ten kybl na chlazeni jsem pouzil 20l...a na celou extrakci to v pohode stacilo...teplota vzrostla o 1-2st.C.
rastajohn
2co? : jakto ze to nezhuluje dys to luhujes ethanolem ? jaky ethanol s pouzil? stejne to zkusim.


jo a jinac kolik stoji aceton nebo izopropylalkohol? a jesli mi muzes napsat nejake tipy na sehnani chemikalii.Vim jenom o jednom obchudku v brne.Jinac vsechny firmy prodavaji po barelech a takovy capo zase nejsem :)


S tim uhlim se si taky rikal ze to trva kotel dlouho.Myslis ze sou nejake granule?
nejaky chlorofyl by sel odstranit nekolika nasobnym prevarením matrosu.

o tech sklenenych patronach vim.Ale myslim ze by bylo lepsi udelat si svoje textilni s dratenou kostrou
Co?
hele nevim, asi sem nejakej divnej, ponevadz me nezhuluje ani ta budanova metoda, kazdopadne to budu zkouset dal treba se to jednou podari - jináč tomu fandim...ale špek je prostě špek

aceton, co vim tak ten farmaceutickej stal okolo 80korun, ten isopropylalkohol nevim (znamí mi ho tahaj po PETkách z fabriky)

jinak z firem co vim, tak napr. www.verkon.cz (usti), ale co vim, tak s chemikaliema je (diky tomu novemu zakonu) komplikovanejsi. ale nejlevnejsi se da ziskat takto: ve vetsim meste zajit do nemocnice, tam najit ustavni lekarnu, a tam je proste o to poprosit, rict, ze to pouzivas na extrakci bylin (rekni jinou, jen ne na travu) - zatim mi vzdy vyšli vstříc

k tem patronam: ta sklenena je proste nejlepsi a jestli jsi si uz koupil soxhletuv extraktor, tak te to snad nezabije, jinak staci to treba zabalit do filtracniho papiru ci ubrouzku, jiny material bych na to nedaval (nevis co se ti z nej vyluhuje atd)

aktivni uhli v granulkach: se da sehnat http://www.erspol.cz/index.html nebo
http://www.jako.cz/
- ale furt to trva

tak ted jsem premejslel jak si to myslel s tim prevarenim na odstraneni chlorofylu? jako prelejt vstupni matros vodou? mmm....a pak to znova susit? mmm.....nebo?
rastajohn
jo myslel sem to nekolikrat prevarit cistou vodou a pak ususit.
to aktivni uhli tam maji i tvarovane ktere ma 4mm kousky to by moho fungovat dybys to cedil pres nejaky textil.To granulovane je taky na pi.. sou tam kousky jen 2mm.

ten zakon sem cetl a vsechny pouzivane chemikalie by ti meli prodat.Dokonce i ty nebezpecnejsi k izomerizaci jako je treba H2SO4 prodavaji od 18let a "osobam dusevne nechorym" tak nejak to tam bylo napsane.
Jahudka!
rastajohn - Podle me tenhle postup je daleko slozitejsi a nakladnejsi nez moje vaporizace a zpetna destilace(odstranovani chlorofylu,zpetna destilace ethanolu,atd).
Ale s touhle aparaturou co budes mit bys v klidu moh vyzkouset i tu vaporizaci pokavad dodrzis vychozi teplotu matrose a dokonce by ti stacil chladic jen 1 ten spiralovej.Zadny oddelovani chlorofilu a dalsi cisteni a shaneni nedostupnejch chemikalii bys podle me provadet nemusel..A o tom to prave je..Jinak metoda butanova,ethanolova - neboli proste rozpousteci tady uz na groweru je,ale vysledky nejsou vetsinou takovy jak by si lidi predstavovali...Jsem zvedav jak se to podari tobe...
rastajohn
2jhd: mno nezbyva nic jineho nez dukaz misto slibu :)

2co! : podivej tady maji granule o prumeru 8mm http://web.iol.cz/silcarbon/granul.html mozna by to mohl typek poslat dobirkou i kdyz je to baleni po 20kg :)
zmetek
Budu ted skouset udelat ten hash olej pomocí tech. lihu, nechám ho tak jednou predestilovat naprazdno(odstraneni necistot)Mam celou aparaturu postavenou z toho co dum dal.Kamos ma topnou spiralu na vodu, chce ji dat primo do lahve s lihem a s hulenim.Myslite si ze se to da?Bojim se znehodnoceni,ale bouchnout by to snad nemelo.
rastajohn
mno topnou spiralu strkat do lihu.... hmm....tak to se podle mne bud pekne nadychate nebo vam to chytne.Mozna by to slo s teplomerem opravdu pozvolna zdvihat teplotu.Ale jestli ta spirala nema regulaci tak bych to nezkousel.radsi si vemte hrnec s vodou a ten lih varte v ni.Jinac pri moc vysokych teplotach kolem 120° dochazi k degradaci thc na cannabinol, takze teplotu si to chce hlidat, jinak vam vznikne sice olej ale dobry leda tak pro babinu do perniku :)
Co?
zmetek:
technicky lih = denaturace se provali chemickou latkou takovou aby jej bylo tezke oddelit...takze si muzes destilovat jak chces...moznou variantou by bylo destilovat za snizeneho tlaku cimz by klesla teplota varu, tj. ze 78stC (coz je 100%lih) se stane 55stC...diky tomu, ze se denaturuje vetsinou slozitejsi molekulou nez je etanol teplota varu denaturacniho cinidla klesa pomaleji...jinak to topne telisko by zaslouzilo K-, kdyz uz, tak dej tu banku do hrnce s vodou a do toho ten varic (vodni lazen jak popisuje rastajohn/sem si toho vsim pozdeji..) navic ve vodni lazni nejde dosahnout vysssi teploty nez je bod varu vody (tj.100stC) -

jinak se teda taky priznavam, ze jsem to taky kvuli financnim duvodum delal s lihobenzinem (tj.lih denaturovany benzinem) - v lekarne stal litr 78kc / v pomeru s lihem 98.1% 0.5l 450kc....a chutnalo to stejne...
a jeste ta spirala funguje tak, ze se v tom zhavi neco jako odporovej drat, tzn. ze se to proste rozpali do cervena (zkusit na vzduchu), pouzije li se to ve vode, tak to voda staci uchladit (jeste ze nehori)...a ta rozpalena spirala ma urci te vic stupnu nez je teplota vzplanuti lihu a asi by se ti to i spatne utesnilo ne?

a ta izomerace? je v podstate jednoducha ale zmetek se ji nedozije :-)
a sice se povazuji za velmi zrucneho chemika (i vzdelanim] ale ze bych doma zkousel destilaci nebo vareni eteru....:-)))))))))))))))))))))))))))

no co nekdo to zkusit musi.....


peace

rastajohn: jo ty granulky jsem mel na mysli, ale zase budou asi pomaleji pohlcovat ten chlorofyl,ale mohlo by to byt snazsi...jinak jsem koukal, ze se da sehnat za par korun vodni vyveva, coz by o dost usnadnilo filtraci i toho prachoveho...

no ted me jeste napadlo:
Pouzit k odstraneni chlorofylu peroxid vodiku....chlorofyl se rozlozi (uz jdu zkoumat co z nej) a z peroxidu vodiku vznikne voda a kyslik...
rastajohn
2 co! : a kolika % H2O2 mas namysli? mno za vyzkouseni na malem vzorku nic nedas... mno ale teoreticky si tu chemickou reakci nedokazu predstavit.........

myslis ze by diethylether rekneme pri teplote mistnosti 10- 20 stupnu nesel doma destilovat? (samozrejme s teplomerem v lazni a se zvysenyma bezpecnostnima podminkama)
Co?
k tomu peroxidu...to jeste zjistuji...

jako vse se da, ale musis vedet jak, urcite by to bylo lepsi za toho snizeneho tlaku a na elektrickym varici...nejlepe venku nebo v digestori....a urcite nestat u toho:-)...nekde jsem slysel ze pry staci stary hrnec do toho nalit 10litru eteru, dat do toho primerene konopi rozdrceneho na prach a zapalit to....a po stranach hrnce zbyde hash...

...a abych rekl pravdu, tak nastesti jsem doma nemel nikdy tolik eteru abych to zkousel:-( - tedy bohuzel
Co?
jo, a jeste me znami opravili....me to nezhuluje...a ostatni jo.....
rastajohn
mno ted sem se hluboce zamyslel a myslim ze by to byl celkem spatny napad.Jak je znamo H2O2 je silne oxidacni cinidlo a jak je znamo thc oxidaci degraduje na CBN....takze by te z toho pri vysledku maximalne mohla bolet hlava
Jahudka!
Ono to s tou degradaci THC na CBN nebude zase tak horky.Vzdyt prece pri huleni pokavad to zapalim to ma okolo 500 stupnu..Pri vaporizaci okolo 200..Ta oxidace probiha to je jasny,ale zase tak moc aby se vsechno THC zmenilo na CBD to nebude..
rastajohn
2jhdk!: kamo sorac asi sem nepochytil co mas na mysli.Mas pravdu ale nechapu co ma teplota spolecneho s oxidaci (v sirsim slova smyslu).thc degraduje na cbn ne na cbd
Co?
ted koukam na reakce, ktere probihaji pri izomeraci...jde o oxidaci...:-)
zmetek
Co?: taky sem si myslel ze ta spirala je blbost, ted muzu kamosovi ukazat ze to neni jen muj nazor.destilace za snizeneho tlaku je narocna,kdyz tam denaturecni slozku necham tak by se mela taky odparit ne?
Co?
destilace za snizeneho tlaku:
-co potrebujes:
0.aparatura (tu asi mas)
1.cerpadlo z lednicky, cena 0,-
2. 1m hadice (chladic---cerpadlo)
3. spojit to...
v cem z toho vidis problem?

denaturacni slozka: si to myslim taky, ale urcite ne u technickej chemikalii, kde se ve standardech uvadi 1% nespalitelnych zbytku
Jahudka!
Co? - Kdyz se uvadi 1% nespalitelnejch zbytku znamena to,ze to 1 procento ti proste zustane po odpareni ve vyslednym produktu?To by bylo dost blby pouzit litr rozpoustedla aby me z nej zustalo ve vyslednym produktu 10 ml necistot.To by se uz nedalo pomalu ani hulit..Ovsem ani bych se tomu nedivil.Vlastne si staci precist thread kde se rozebira metoda butanova a i tam to melo hnusnou chut a s originalnim hashem se vyslednej produkt srovnavat proste nedal..
Co?
u technickych chemikalii se uvadi az 1% nespalitelneho zbytku,
u cistych chemikalii se uvadi az 0.1 nebo 0.01% (ted nevim)
a u p.a., resp. "pro analyzu" tak tam max. 0.0001%

njn...to 1 procento je je docela dost....:-}
Smile
varuju pred peroxidem vodiku.je to
a)silny-snizi se vytezek,pokud vubec neco zbyde
b)vytvoří se spousta peroxidových sloučenin,znichž některé jsou prokazane karcinogeny v množství větším než malém

ja mam soxhlet doma a jsem spokojenej.
pripojim i obrazky,ale neslo mi to ,tak prosim poraďte
Co?
smile: ha ha ha ha ha ha ha ha ha
rastajohn
2co! jesli oxidaci myslis navazani kysliku s uhlikem v CBN tak to oxidace je, nybrz za kyseleho prostredi.Takze zkus kapat do (radsi oleje s chlorofylem nez matrose)peroxid a nejakou kyselinu a mozna budes vynalezce prevratneho zpusobu metody nazvane "izomerizacne-perovodiková extrakce chlorofylu za vyrazneho zvyseni potence" :):):) ...... ale radsi se pred tim pojisti proti chemickým urazum :)
Co?
nojo, ale ten h2o2 bych zkusil pouzit az asi po izomeraci ne?
ja myslim, ze oxidace je bud navazani kysliku nebo odebrani vodiku...
....a rozdil mezi oxidaci v kyselem prostredi a oxidaci v zasaditem prostredi? ...no coment (jedno je oxidace a druhy je oxidace:-)...
....extrakce chlorofylu zvysuje potenci?
....pojistovny jsou naprd..:-)
jináč netvrdim, že h2o2 je idealni...ale dokaze proste rozlozit chlorofyl...:-))
Smile
Jinak jako rozpouštědlo používám ether,vře při cca 45°C,ale chce to pozadne vetrat.nikdy nebyl problem.
inf3cti
citace:
Původní příspěvek od Co?
...a sice se povazuji za velmi zrucneho chemika (i vzdelanim] ...

citace:
Původní příspěvek od Co?
... ja myslim, ze oxidace je bud navazani kysliku nebo odebrani vodiku... ....a rozdil mezi oxidaci v kyselem prostredi a oxidaci v zasaditem prostredi? ...no coment (jedno je oxidace a druhy je oxidace:-)...

odobranie vodiku je dehydrogenacia ... zrucny a vzdelany chemiku, oxidacia moze sposobit stratu vodika tym, ze vznikne voda, ktora sa vyluci. v kazdom pripade je to len naviazanie kyslika, dolezite je len to, kam sa ten kyslik naviaze.
rozdiel medzi oxidaciou v kyslom a zasaditom prostredi moze byt napriklad v tom, ze pri jednej oxidacii sa ti ten kyslik naviaze inde, ako pri druhej, alebo reaguje s medziproduktmi. ale mas recht, oxidacia je oboje.
a nepride vam trochu nebezpecne pracovat s lahko zapalnymi a vybusnymi rozpustadlami (eter, etylalkohol, ...) a zaroven s oxidacnymi cinidlami (H2O2)?

2 Smile: pekne, ze ti to funguje. mohol by si napisat aj nieco blizsie? aky postup? co vysledny produkt?
Co?
sorry, ale v duchu jsem si to zjednodusil a jinak napsal...no....se stava:

ale oxidace je proste oxidace, to za jakych podminek probiha je vec druha

h2o2:
(nevim jak se dava citace, ale tedy cituji se):

no ted me jeste napadlo:
Pouzit k odstraneni chlorofylu peroxid vodiku....chlorofyl se rozlozi (uz jdu zkoumat co z nej) a z peroxidu vodiku vznikne voda a kyslik...

--konec citace

tim bych rekl, ze jsem asi nemyslel pouziti 10% nebo vice peroxidu, nejdostupnejsi je...bych rekl...3..nebo..1.5? a navic proc pouzivat nadbytek? kolik toho chlorofylu tam asi je?:-))
rastajohn
mno oxidace je sice oxidace, ale to v jakem prostredi probiha hraje v tomto pripade celkem hodne dulezitou roli.Pokud bude probihat v nekyselem prostredi tak ti bude vznikat cannabinol a ne thc.
kazdopadne to zkus, ptal sem se kolegy biochemika a rikal ze ta rekce H2O2 s H2SO4 nebude asi zas tak kruta.Ale samotny peroxid bych nezkousel.
Jahudka!
Vsichni tady vypadate ze opravdu chemii dost rozumite tak diskuse spis jenom sleduju.Kazdopadne jsem hledal neco o chemii THC a hleda se to jen dost blbe proto se divim jak o tom vite hodne..

rastajohn - Jak vis a nebo z ceho vyplyva ze pokavad bude oxidace probihat v kyselym prostredi tak vznikne cannabinol a ne THC?

---At se dari---
rastajohn
jestli ti neco rika Ing.Libor Dupal.V cestine snad jediny autor ktery popisuje celkem podrobne chemii THC.Jinak vetsina informaci je v anglictine.

citace:
Původní příspěvek od Jahudka!

rastajohn - Jak vis a nebo z ceho vyplyva ze pokavad bude oxidace probihat v kyselym prostredi tak vznikne cannabinol a ne THC?


k citaci- naopak
Smile
rad se svami podelim o svoje skusenosti,ale potebuju poradit,jak sem nahrat obrazky-neslo mi to.dam je sem i s podrobnym popisem.

Jinak k tomu peroxidu.Neco malo o chemii vim a povim vam to ze peroxid vodiku se poziva jaoko NESPECIFICKÉ OXIDAČNÍ ČINIDLO.
To znamená že se používá např jako raketové palivo,ale rozhone ne na presné chemické oxidace. To uz byste tu oxidaci mohli provadet kyselinou dusčnou.....
Co?
popel na hlavu a hup na:
http://www.rexresearch.com/hhusb/hhcont~1.htm

...se tam pise, ze nejlepsi na extrakci je pouzit acetaldehyd, ktery nevyextrahuje chlorofyl a cukry a skroby
jinak k pozdejsimu odstraneni se pouziva 2%roztok sulfidu sodneho (ktery zabranuje oxidaci:-)), nasledne se to vymrazi...atd...
rastajohn
mno dobra stranecka, konecne nejaka statistika a cisla.Prelozeni nebo cesky souhrn tohoto chemismu by byl urcite velky prinos pro tento tred a pro alchymisty.
Smile
prostudoval jsem odkaz výse,ale jsou tam popsány metody, ke kterym je zapotrebi dost drahe pristrojové vybyvení. ediná izomerizace - povareni rostlin ve vode je osvedcena a jednoducha metoda zesílení ucinků,chuti a vune..
Smile
Takze se mi konecne povedlo nahrat obrazky.
Na nich je zarizeni,ktere neni v provozu. jak je videt,jako vodni lazen mi dore slouzi stara friteza, pouzivam teplotu cca 75°C a jako rozpouštědlo diethylether t.v.45°C
Patronu jsem nekupoval-je prilis draha a frita se dost snadno zanese. Proto jsem jako nahradni reseni vzal tubu od silikonu,z ni vyrizl valec(mohl byt i delsi) a na dno natavil dp plastu mosazne sitko. Je dobre na sitko dat jeste nejakou bavlnenou tkaninu,aby se nezanasely trubicky prachem.
Behem praktickych pokusu,jsem zjistil,ze staci,kdyz kapalina projde patronou max. 3x,dalsi opakovani extrahuje uz jen chlorofyl. Nejvice zpracovaneho materialu najednou bylo 350g, vyteznost se pohybuje od 5 do 15% podle kvality vstupnich surovin.
Po dokonceni extrakce mi dole zbyde cernozeleny roztok,z nejz odparim co nejvice etheru. Postupuju tak,ze patronu vyjmu a pred vytvorenim prepadu sliju predestilovanou cast.
vysledny produkt prevedu do nizke nadobky a jeste tekuty smicham s vhodnym mnozstvim kvalitni suroviny rozemlete co nejjemneji na prach.
Podle pouzitych pomeru dostanu nakonec latku,ktera ma charakter vazeliny, téru ,pryskyrice a nebo cerného prachu podle stoupajiciho obsahu moucky.
Vzaverecne fazi produkt dosusim v otevrene kovove krabicce v teple, pac jinak neprijemne zapacha a uspava.

Jinak samozrejme pro nechemiky dodavam, ze diethylether je horlavina tridy F++, to tnamena EXTREME HORLAVY !!!
je teda nutno dodzovat pravidla slusneho chovani a vetrani.

Preji hodne zdaru:afro:
Co?
no nevim, ale myslim, ze povarenim ve vode se toho moc nezizomeruje...:-§
komplikovane zarizeni? improvizuj...(...kdyz vidim tvuj fritak:-)
Smile
je to napsany na ty strance,cos daval odkaz a jinak i ve slavne kucharce. Hydrolyza kys.thc na thc.
Co?
no a kdyz jsme u toho, vis kolik je v trave kyseliny kanabionove?
Smile
To fakt nevim,ani jsem nikdy zadnou izmerizaci neskousel.
rastajohn
co si myslite o chloroformu jako extrakcnim cinidle?
Smile
mrkni se sem.
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/chloroform
rastajohn
jo mam prostudovaneho hodne materialu o chloroformu.Ale zajima mne vas nazor.Vyhody nevyhody atd.
Treba co sem se docetl, ze chloroform extrahuje jenom pryskyrici bez dalsich vodou rozpustnych a nezadoucich latek jako je treba chlorofyl.Jeho teplota varu 62°C je celkem prijatelna.Jenom problem vidim v tech jeho parach.Jak jiste vsichni vi, tak CHCl3 byl pouzivan jako inhalacni anestetikum a je pouzivan jako "omamovadlo" pri unosech atd.Takze mam strach jak by to dopadlo kdyby treba dostatecne nestihal kondenzovat v chladici( tim nemyslim ze by vas nekdo unesl ale mohli byste skoncit s hlavou misto chladice :)).hmm.mno nevim tezko rict
Jo a este dodam to, ze vyextrahuje po prvni extrakci 98-99% thc.
Co?
neboj se...je to treba jako toulen...
Smile
myslim ze je to v pohode,navic ma obrovskou vyhodu ze je nehorlavy.
Na vrsek chladice se da navic pripevnit hadice a pary muzes odvest pryc. Co se tyce te anestezie musel bys to dycaht dost dlouho-neni to jako ve filmu.Na skole jsme to zkouseli :-)))
rastajohn
tak to je vpoho.dik za info protoze s touto latkou nemam zadne zkusenosti
Jahudka!
rastajohn - Jak jsi zjistil a nebo kde jsi vycet ze pri prvni extrakci pomoci chloroformu vyextrahujes 98-99% THC co je obsazenej v matrosi?
rastajohn
http://www.rexresearch.com/hhusb/hhcont~1.htm
right here!
rastajohn
takze dneska sem byl nakupovat chemikalie a chloroform prodavaji pouze na predlozeni dokladu o odborne zpusobilosti(mohlo me to napadnout driv).Tak sem koupil diethylether i kdyz mi prodejcem byl doporucovan petrolether.900ml diethyletheru analytickeho nestabilizovaneho 99,5%tniho za 112,70,- .A mel taky granulat aktivniho uhli 3mm/ks 100g za 52,90,- .takze celkem dobry kup.tedka cekame uz jenom na jeden chladic a vrhnem se do toho.
howgh
Smile
jeste k ohrevu: zkousel jsem LHTS 500 ale davalo moc velky vykon.
Proto jsem jako nejschudnejsi reseni zvolil jetou fritezu,ktera podle meho mereni dava rozsah +/-10°C vs. nastavena teplota, coz je v pohode. Je ovsem nutno chvilema prilevat vodu.

Hulil-li jsi v zákulisí?
rastajohn
takze po prvnim otestovani bez kuloveho(destilacniho chladice)......zpracovavali sme celkem potentni vrchy earliny asi tak pulku pulitrove zavarovacky.Smichali sme to asi tak s 150 ml acetonu (nemeli sme odmerne valce takze to bylo vsechno od oka) a varili na vodni lazni na elektrickem varici pod zpetnym chladicem asi tak 45 minut.Do vodni lazne bylo potreba ze dvakrat dolit trosku vody a nastavit ho asi tak na 1/4 vykon.Naprosto dokonale a vyhovujici :) .Jelikoz sme nemeli destilacni chladic museli sme provareny matros s acetonem prelit (prefitrovat) pres nalevku (skleneny trychtyr) a kus uterky (barva na ni nastesti zustala :) ) do druhe banky.Do banky s koncentratem sme dolili jeste tak 100ml acetonu a dali varit do vodni lazne s jiz naplnenym soxhletem.Jako patronu sme pouzili onu "filtracni" uterku kus a dratu na vytazeni.Patrona se promyla celkem 5krat nebo 6krat, proste sme cekali az z patrony bude vychazet temer cira tekutina.Pak sme vzali banku s koncentratem a za neuveritelneho smradu s otevrenymi dvermi a okny sme vyparili rozpoustedlo coz bylo asi tak za pul hodky).Zbyla nam tmava opravdu hooodne tmava substance olejoviteho charakteru(tezko rict kolik asi tak 1cm ode dna pulitrove banky s plochym dnem).Tuto jsme pote v bance smichali asi tak se stejnym mnozstvim diethyleteru a se stejnym mnozstvim vody, promychali a nalili do delici banky.Tu sme zavreli protrepali a cekali asi 20minut nez se zretelne oddeli frakce.Po prvnim usazeni se oddelily pouze 2 frakce, spodni (ether s vodou) sme napustili do prazdne banky a vrchni cisty olej sme nalili do tretinkoveho krygliku (nemeli sme dostatek banek).Byvalou spodni frakci sme opet vlozili do delici banky, pockali 20minut a oddelili se nam 3 frakce ,olej,ether s vosky atd,voda + nektere pigmenty.Vodu sme vylili pryc, a jako pred tim sme udelali stejny krok s etherem a olejem.Tento olej sme pote kapanek naredili eterem a nebyl tak viskozni a lepivy a prefitrovali pres filtracni papir, granulovane aktivní uhli zpatky do tretinkoveho krygliku.

Pak sme jeli vsichni dom a dneska se dem podivat co vzniklo po odpareni eteru.
Kazdopadne po akci je vsechno sklo zevnitr zalepene od oleje, takze nedoporucuju umyvat (kvuli ztratam).A toho aktivního uhli to pri filtraci chce pouzit opravdu hodne protoze jinak nepoznate rozdil pred filtraci a po filtraci.

Mno a chlazeni sme vymysleli naprosto dokonale :))) .Cely aparatus byl na stole, vedle neho zidle na stole na te zidli kybl s vodou.Pod stolem dalsi kybl s vodou, takze sme vodu do chladice cerpali podtlakem.Stacilo ho prelit tak 1 za pul hodiny.
Takze akce se naprosto dokonale zdarila.

Howgh
gona
no a jak to dopadlo??? ot zmažem;)
rastajohn
vznikla hmota takova spis cerna nez medova.Priste matros pred zpracovanim prevarime at je cistejsi.Olej sme zmichali s nadrcenyma siskama na prach a vznikla takova praskoviteolejoveho charakteru cerna hmota, ktera by chtela este zalisovat treba ve sveraku nechat celou noc.Jinak je to nejlepsi davat do tabaku a je to extrastrong, staci fuckt minimum
Co?
to cerny u meho produktu bylo prave to aktivni uhli a kdyz jsem pak tu pryskyrici nechal stat ve tme cca mesic (a to zbyle uhli se shluklo) a pak jsem se pres to podival, tak bylo videt nadherne jantarove zabarveni pryskyrice
rastajohn
mno mozne to je ale pouzival sem granulat a este k tomu pres filtracni papir.Tak myslim ze ze se to prefitrovalo.Cerne to bylo i predtim nez sme to filtrovali pres uhli.
Sinuhet
Pro ty pomalejsi z nas, kdo meli stejne jako ja problem s pochopenim extraktoru tu mam par odkazu ze kterych jsem to nakonec pochopil i ja. :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Soxhlet_extractor
http://whale.wheelock.edu/bwcontaminants/analysis.html
http://www.salvia-info.com/lab/advanced/soxdetail.html
http://www.aquaculture.ugent.be/ATA/img/soxhlet.jpg
http://www.adamschittenden.com/imag...xtractE0CAE.jpg

A jako premii zdarma přidám popis té separační věci, co se v ní odděluje zrno od plev, tedy voda od oleje, ci organického rozpouštědla, nebo tak něco. Fakt terminologii neznám. :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Separating_funnel
rastajohn
taaakze, panove a damy vitam vas u obrazove kucharky toho vseho pro nektere nepochopitelneho procesu.Trochu pozde ale potrebovali sme nabrat nejake zkusenosti jak jiste chapete.
K veci, na nas druhy a maximalne zdarily hokus pokus sme pouzili na extrakci pouze ether, coz se ukazalo byti velmi vhodne a ucinne.Takze podle me zadne acetony,propanoly....vselijake alkoholy nejsou potreba.

1.obrazecek zpetneho spiraloveho chladice v akci(i kdyz to nejde videt)

2.--- no comment ---

3.detail spojeni soxhleta a banky
rastajohn
1.uz sme nemeli co pit tak prislo na nejhorsi

2.granulat aktivniho uhli

3.priprava matrosu
rastajohn
next.....

1.kulovy chladic pri kondenzaci etheru

2.Salamounsky profesionalne provedene chlazeni pohanene zemskou gravitaci G :)

3.oddestilovavani etheru z oleje do banky s postranim tubusem, v prave bance by mel byt cisty ether ale banka byla spinava z minula
rastajohn
next...

1.taak co to tady maame.aha to bude pan soxhlet v akci.pjekne cerno co :)

2.tady se vari etherek s olejikem.Nezvykle...voda nevre a to v bance jo :)

3.Je potreba konce hadic zatizit protoze jinak se s nima domluvite asi jak s nahulenyma anakondama :)
rastajohn
next...

Taak a mame dovarino....mimochodem to neni kosmeticke zrcatko ale nastenne zrcadlo v prumeru asi tak 40cm :)
rastajohn
a zaverecny mnam mnam product

bylo toho tak dvakrat tolik a musel sem odevzdat desatek cirkvi znate to :)

jinak hmotnost tohoto co drzim je 19,4 g
Lung Killer
hezkyyy mnam mnam, tak slozitou extrakci bych urcite nezvladl k+
rastajohn
ale jo to neni tak slozite pote co prectes navod a zamyslis se :)
Dr*Skunk
a nejaký popis o učinkoch_?
rastajohn
no už si to moc nepamatuju, ale dým byl hrozně hustý, chuť taková, že bylo cítit akorát to zelí s tím smíchané, učinek težce stoned, něco jak po spacecakách atd. Takže do práce nebrat, v hlavě těžké vakuum :)
jen bych měl dotaz k tomu "medovému hashitu" kdyš se tam dá aktivní (živočišné) uhlí tak to odfiltruje pouze chlorofil a "dehtové částice" ale THC ne???
a ještě dotazz dal by se použít tzv "technický líh"??? je to míchanina ethylalkoholu a torocha methylalkoholu(přidává se aby si to nekupovali ochlastové :eek: ) nebo aceton(odlakovač???)

tak nějak mě napadla pirátská verze tohoto "vynálezu" ale nejdřív to skusim a potom budu machrovat :p:

Dík Freedom
rastajohn
jestli pouzijes lih, tak produkt bude po tom citit, s acetonem jsem to tady kdesi psal, taktez nic moc vune, ether je prostě the Best. Nee thc se neprefiltruje neboj :)
no jo smrat lihu mi nevadi(moc:) ale spis mam strach z toho že se technický lích ředí methanolem a ten je jedovatej tak jestli se to dá použít???
rastajohn
no tak jestli ti nevadi smrad ethanolu u vysledneho produktu (coz se celkem divim) tak smele do toho, ale je to sracka technicky lih, rikam ti vyser se na to a kup si diethylether nebo petrolether, Udelas lip
ok
a jeste bych měl dotaz...jak tak sleduju tu aparaturu tak mě napadlo že by se (možná) dal použít normální destilátor(akorát by to bylo časově náročnější) ale daleko levnější...a přelejt ether z5 by mě snat bezabilo...nebo to virobit sám...skusim než budu kecat :)

Dík Freedom :D
jaming
Soxhletův extractor k sehnání po částech TU, TU a TU
Maj tam i patrony
hej-rup
Nepochybuju o síle výslednýho produktu ale čekal jsem nejakej lahodnej olejíček do kterýho by stačilo namočit vršek cigárka na težkej stonehead. Jinak super práce :)
Timer
Pěkný ale dosti náročný na přípravu... jinak nějaký zkušenosti ohledně rozdílu mezi olejem z aparatury a normálním butan olejem?
tuffgong1
Zdravím chtěl sjem se zeptat , ta baňka v které je na začátku matroš může být i větší ? Kdybch chtěl třeba extrahovat 50g a víc najednou, můžu tam prdnout baňku třeba 5x větší ?
Krychle
odpovim za kolegu, pokud se bavime o bance, ve ktere varis material pouze pod zpetnym chladicem, tak objem banky zvetsit muzes, ale za podminky dostatecneho chlazeni - nesmis ho poddimenzovat, jinak hrozi unik par rozpoustedel a nasledny vybuch - vse se krasne pozna na samotnem chladici, uroven kde zacina kondenzovat rozpoustedlo je jasne zretelna a mela by byt baj voko tak v polovine vysky chladice. navic ne na kazdy chladic jde kazda banka, vse se ridi velikosti pouziteho zabrusu.
u soxhleta je to to same, ale tam je matros primo v extraktoru a vse se pak odviji od jeho objemu. btw kdyby nekdo soxheta chtel, mam doma nepotrebny kus, je to jeden z tech vetsich, presne nevim 500ml nebo 1000ml, spis ten litrovej, kdyztak pm
hodne zdaru mladi chemici:D
tuffgong1
No měl jsme na mysli tu baňku která je ve vodě a zahřívá se (tedu tu pod zpětnym chladičem).... Jde mi o to když budu chtít dělat olej třeba ze 100g , tak abych to nemusel dělat na 5x.... Takže jak jsem koukal na fotky je třeba zvětšit baňku jak pod zpětnym chlaidičem tak i soxhleta ...Chápu to ta dobře ?
Whiskey_777
přátelé,

podařilo se to někomu realně?nějaké foto?
zážitky?:D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma