Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Pár poznatků k CO2 - Klikni zde pro originální téma
kolik ten olejovy kahan vyrobi CO2 treba za hodinu? a co dalsi zplodiny horeni organickych latek? nezanechava to pachut na rostlinach?
to je zvlastni.. pri paleni organickych oleju vznika husty cerny dym velkeho zapachu...
mas na to snad jeste nejakou vychytavku?
Frutexx
Cuss
No tak to je nevidane :-O
Takovejhle setup to si vymslel vsechno vlastni hlavou? . .
Jinak ty kytky sou co za model? . . A jak dlouho to bude jeste kvest - tedy pokud jsou ty fota aktualni . . .
Dikes a urcite K+
Don B.
Jak dlouho tam ty kytky nejdele byly bez vyměny vzduchu?
PS: K+ tě nemine:)
Don B.
Co takhle rozjed v galeryi tvuj setup do podrobností? Detailně skříň, vynosy, modely, substrat, lampy, prostě vše....
Nemoralis
bravo, kimehc, skvela analyza problemu, pokud je uplny odtah vzduchu taxe bez skutecne vydatneho zdroje CO 2 proste neobejdeme a spalovani je jedina moznost:)(i kdyz pul litru oleje za den je docela narez).Tty naivity ohledne kvaseni, nedejboze chemicke pripravy me uprimne dojimaji:) Domnivam se, ze ani uzavrena skrin neni nikdy zdaleka tak uzavrena(vyjma refridge-growboxu), aby to melo smysl.
Ale proc si zvolil zrovna 2%?
Neni to trochu prilis? Myslim jako zbytecne mnoho, ne ze by to bylo na skodu.(Ja jsem to kdysi pocital pro parafin a uz nevim jakou koncentraci CO2 (ale tak max 0,1%) a usoudil jsem, ze trvale zapalena cajova svicka na 1200W je OK, coz se ted taky u kamose deje).
A to chlazeni vodou, proste mnamka, jenom ti zavidim ten zdroj tak studene vody, jo to se ti to pak chladi....a susi vzdousek, to budou krystaly na palicich...peace, jdem si dat speka Roxe.
Don B.
Ještě dotaz....promiň jestli jsem to přehlíd....co máš za výbojky a hlavně jestli je máš v nějákym uzavřeným okruhu větrání?
Don B.
jo takže máš vlastně 2 prostory, v jednom pěstuješ a přes druhej honíš vzduch, je to tak?
ZajdaXXW
Me napadlo jeste jedno reseni, ale nevim, nakolik bude ucinne: Dalo by se tam zapalit pas svicek. Je to bezpecne, nebusi se o to clovek tolik starat, pac ty vetsi vyrzej i nekolik dni. Jenom nemuzu spocitat, kolik z toho vznikne CO2, pac neznam chemicke slozeni te svicky. I kdybych bral, ze je to 100% parafin, tak neznam jeho mol. hmotnost a vzorec, abych mohl predpokladat, kolik molu CO2 mi vznikne z 1 mol parafinu. Kimehc ale vypada, ze o chemii vi vic nez 99% Groweru, takze by nam to mohl overit, spocitat a rict, zestli by to melo smysl... PEACE
Galen Aldaron
2 kimehc: děkuji za nové, věcné, fórum k CO2! Již dlouho jsem chtěl napsat několik zásadních věcí k této věci.

Pro všechny: Pokud nenatahujete do skříně CO2 přímo z venku, měly byste se zamyslet nad množství CO2 nejen ve vaší skříni, ale v celé místnosti!!! Je třeba spočítat množství CO2 ve vaší místnosti atd! ..

Pro dnešek napíšu jen, že pobytem v místnosti po dobu 1minuty vyměníte (v klidu) cca 7l vzduchu, čímž obohatíte tento vzduch z 0,03 na více než 5% CO2. Tedy za 1 minutu vytvoří jeden dospělý, průměrný člověk 0,68g CO2 !!!
(výpočet: ((7*0,047)/22,4))*44=0,68g CO2 ;)

Tedy - 4n0si: lépe, než kupovat blbou perlivou vodu nebo minerálku, taxe tam na chvíli přes den stav ;-)

.. a pokud vzduch ze skříně či místnosti nevytahujete na ulici, tak vám tam ten CO2 zůstane, dokud se nespotřebuje ;)

.. a z 1g CO2 vytvoří "průměrná kytka" cca 0,7g sušiny (hodnota pro konopí opět přesně neznám, bohužel)(tedy cca 0,8g suché hmoty, na jakou to sušíme my)(a 2,8g svěží hmotnosti (která ale nikoho moc nezajímá :-)

.. neznám přesně růstovou rychlost konopí, ale většina podobných rostlin spotřebuje při běžné koncentraci 0.5-2g CO2 na ploše 1m2 zelené hmoty za hodinu (také v závislosti na koncentraci CO2 v prostředí). Tato rychlost čisté fotosyntézy se při vyšší koncentraci CO2 zvýší u konopí asi max na 4g CO2/m2/h. (bohužel neznám hodnoty přesně pro konopí, takže to je můj odhad maxima).

Pro většinu rostlin podobných konopí je nejvyšší zvýšení rychlosti růstu pozorováno při hodnotě CO2 v prostředí ve výši 0,7%. Při zvýšení koncentrace nad 1% se rychlost již nezvyšuje!

(editován byl koeficient z 22,14 na správnou hodnotu 22,4 a dále chybička ve výpočtu - z původních chybných 6,76g CO2/min na správných 0,68g CO2/min.) Vše ostatni je spravně!
ineken
cus co si kdo mislite o honeni ty sodovky pres ulrazvukovou zvlcovacku mimochodem ta vecicka je sama os bomba a kdyby ta sodovka mela efekt trvaleho prisunu co2 do skrine mam skrin kterou vetram pasivne as 2 m3 otaska je jestli se to co2 nevipari uz ma ty membrane ale i tak by se dostavalo do skrine spol. s mlhou ja teda urcite nechci vyrabet co2 ze sodovky ale kdyz to ma efekt jako postrik tak mlha ktera ulpiva na listech by udelala to sami a da se to perfektne casovat pres hodiny trebas jednou za deset minut a pritom vipnout na chvilku vetrak na michani.
metalsodik
Je to všechno krásné , co člověk neudělá pro kytky, mo to však roste rychle a hustě , takže nevidím důvod proč to komplikovat. A větší vý nos ? To by muselo být pokusem doloženo , neříkám že nebude ale stojí to za to ,jinýma nedostatkama člověk ztratí víc, rezervy jsou ve všem á tech pár gramů za ty starosti a náklady , ůpravy atd - přilíš promne abych do toho šel. Teď zkouším vliv Phyta minu a taky nejsem o jeho přínosu co se týče prospěšnosti v závislosti na financech přesvědčen . Ono pokud je dobrá hlína a dostatečné množství tak počítam li dobu růstu 3 týdny pak se nemá prakticky 14 dnmí hnojit ,kytky toho víc nevyužijí a na květ se nemá stříkat ,takže tak , toť jen můj názor na všeljaké zlepšováky.
Galen Aldaron
to kimehc: no, nevim jaxe mi to stalo, že jsem tam zas - tentokrát "jen" - při psaní udělal chybičku a posunul hodnotu dál za desetinou čárku, než odpovídá výpočtu :-) Už je to opravené! Dík!

Jinak ta molární hmotnost CO2 je opravdu 44 ! ;-) .. přece 12+ (2*16)=12+32=44 :-) V tomto jsi udělal zase drobnou chybu zase Ty :-) ... ale mi to časem dáme dopořádku a ten problém CO2 a větrání vyřešíme jednou provždy! ;) ... jo, odkazy na zdroje a další informace snad brzy připíšu!
ineken
ja davam do skrine kazdej den vyhoret dve svicky na hrbitov a ted mam stoho zmatek cet jsem tu negde ze cim vic co2 tim lip jak to tedy je chystam se prejit na co2 z bomby a tam uz to nakej odhad bude potreba .
ineken
ted to delam tak ze svou skrin mam v pokoji kde se prez dobu osvitu nevetra ve skrini horej dve svicky a odvetravam ji pasilne teplotu mivam v klidu do 28stupnu. a jeste s kiti travim dost casu hulim ciga aspeky
ineken
a spek ,dnes jsem svejm holkam koupil novou vybojku at si uzijou taky jsem jim koupil steroidy aby byly poradne naslapnuty teda super vit od hesi. ty svicky davam porad a proste snima huli jointy je to lepsi nes s kamosema jsem pak vic a jim to taky dela dobre.
ineken
super info ted jen ten peti nasobek vyrobit jak na to pomuze spalovani svicek no nevim mam dva co2 hasicaky napln jednoho vychazi na dve stovky jeste musim sehnat reduk. ventil a pres provdus. kamen a misku s vodou to hnat dovnitr videl jsem v grovshopu nejakej davkovac co2 bylo to dost mastny nevite nekdo jak to funguje hlavne jak zmerit opsah co2 ve vzduchu uvnitr skrine premislel jsem o detektorech do kotelen to funguje tak ze to meni barvu stejne jako detektory na radiaci pouzivane v nemocnici na rengenech skusim se nekde poptat .
ineken
ten price neni nic moc na to ze to vypada na domorobo jsou to vlastne tri soucasty spinaci hod. elekticky ovlad. ventil a reduk. ventil mislim ze by se ro dalo poresit do 2500,- od renomovanejch firen do 1500,-od nonane china. rozhodne zacnu pracovat na tomhle sistemu 2 kimehc jak to delas v noci nazenes jim tam cerstvej vzduch z venku a taky jak to delas z vetrakem na michani nechavas ho bezet i pres noc ja se dozvedel ze kiti dokazou zrat jen atmosferu 1-2cm od listu nedokazou si ho natahnout z dalky takze to michani bude taky alchmie.
ineken
uz kdyz jsem planoval svuj grouw tak my bylo jasny ze to chce prubezny chlazeni kolem zarovky na principu coltube obdivuju tvoje reso levne rychle proste no problemo hlavne to chlado ala shade budu podobnou vec virabet pro skrin ale nemam ten trvalej zdroj studeny vod as pouziju i radiator shade chladic na ochlazovani vody a radiator na ochl. vzduchu ted jsem v poho ale az se vrati leto tak uz budu prubezne chladit studenym vzduchem.
ineken
vchkost bych neresil nicim jinym nes ultazvuk zvlchcovackou z ecl za 800. ti to prijde pod nos druhej den a si v poho pokut nemas nakej giga prostor.
ineken
jsem amateur ale tahle vecicka me nadchla za malo penez hopdne music.
Don B.
Jsem si to po delší době zase pročetl od začátku a chtěl bych jen na něco upozornit kimehc..... jak máš ten systém, kdyby se vymklo spalování CO2 kontrole, tak že ti prohoří PETky...předtím jsem si to neuvědomil, ale nefungovalo by to...ten plast by kvůli vodě v nich neprohořel(nebo až příliš pozdě), takže bych doporučoval naplněné balónky nebo jiný způsob.
rtep-petr
Vsadil bych se, že když se to budeš snažit úmyslně zapálit, tak to jak na sviňu ne a ne chytnout, ale když nebudeš chtít (předpokládám, že snad nechceš ;)), může se stát i nemožné. Opatrnosti není nikdy dost!
thalos
nejak jsem presne nezachapal jak to funguje:
to mas jako pestirnu a vedle ni malou lednicku ve ktere hori ten olej?
a spojene vetrackem?
nevyhori tam kyslik? nebo ho beres zvenku? (to bys asi nepsal hermeticky uzavrene...)
Ace Dogg
zajimavej thread se bude hodit K+
snark
no takže si dovoluju vyjádřit svůj (a několika nýmandů jako je J. Cervantes, Howard Marks a spol.) názor na výše uvedené teorie.
Zdánlivě logické vývody mají pochopitelně své mezery - v praxe už léta fungují standardní systémy saturace CO2 (http://www.shiva-systems.com/ nebo http://www.greenair.com/co2-generator.htm) používající naprosto samozřejmě stálý dofuk nebo časovou hysterezi :D:D:D
ergo - to že pálit v boxu svíčku je nahovno je v souladu s realitou - to že se nedá saturovat CO2 do ventilovanýho boxu je LEŽ
pálení lihu na hadru v pěstírně pak už jen dokresluje celou situaci :D
ad experimenty obecně - opravdu je třeba šáhnout si na rozpálená kamna abychom se experimentálně přesvědčili že jsou horká?????
hogi
No myslim, že asi i Snarkovi došlo, že foukat CO2 při odtahu je neefektivní a neekonomický... :-D
snark
tak teď sem se opravdu skvěle pobavil. Propříště si budu pamatovat že musim povinně každej den čekovat všechny thrýdy abych se náhodou nezpozdil v reakci na flejm :D:D:D taková drzost - nepřispěchat s odpovědí do druhýho dne
ad líh - mmm jo jasně - ale jestli se nepletu tak je to s pěstírnou propojený ergo je to v podstatě to samý, je ale fakt že saze a uhlovodíky z nedokonalýho spalování jednou za čas zas tolik neuškodí
výpočty spotřeby CO2 můžou bejt do určitý míry pomocnym ukazatelem pokud nejseš ochotnej používat standardní sondu na CO2 :D jinak si taky zapoměl uvést jak měříš reálnej průtok vzduchu což je pro danej výpočet logicky rozhodující faktor. Počítat spotřebu CO2 podle holýho údaje o ventilátoru bez údajů o pachovym filtru, tlakovejch ztrátách, velikosti prostoru atd atd je typický pro tebe -
ad "výpočet" na začátku threadu - ignoruješ hysterezi a cyklový napouštění nemluvě o tlakovejch ztrátách - ale co se divim
hogi - copak já - ale zbytek světa žije v bludu - chudáci holanďani - teď je jasný proč ten jejich model stojí tak za hovno - nesnažej se vo inovace :D:D:D
good luck
Snark
p.s. - nakonec kvízová otázka - proč ze všech zdrojů na céóčko se nejvíc prodávaj tepelný generátory na zemní plyn???? - dozvíte se po příští kimovo (nebo Jardovo????) hysterii :D:D:D
snark
zvykni si že ne vždycky všichni dělají co jim řekneš :D
existuje rozdíl mezi vzduchem kterym se ventiluje pěstírna a roztokem kterym se zavlažujou kytky takže obdobně pokud budeš topit v předsíni odkud se podtlakem pod dveřma bude sát do místnosti a potažmo do boxu - tak budeš zvyšovat teplotu taky x metrů od boxu a přesto to bude teplotu v boxu ovlivňovat - je to možná pro tebe nepochopitelné ale je to tak :D
o schopnosti číst by se dalo pochybovat spíš u tebe - zatím jsi nereagoval na argumenty které jsem si dovolil uvést - ale spíš to bude něčím jiným :D:D:D
p.s. - jojo s tim odtahem máš pravdu - nicméně to nemění zhola nic na skutečnosti že měřit popřípadě jakkoliv jinak přesněji zjišťovat reálnej průtok vzduchu je pro 99% lidí neřešitelná záležitost
btw. kimehc - máš licenci na ten chladičovej systém ze škodovky vod Jardy XXL nebo je to tak jak si myslim ????? :D:D:D
Paryba
kimehc jak vodou? máš LINK??
snark
pořád omílat věci co už se tu řešily - a ne jednou - seš přesvědčenej že dělení, sčítání a odčítání je nějaký extrémní know how???? spočítat si objem vzduchu případně rychlost výměny a odvodit z procentuálních hodnot nebo ppm potřebnej objem oxidu neni nic komplikovanýho :D:D:D
http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=2
jak říkal poručík Dub - o tom jsme ovšem hovořili již před válkou s panem okresním hejtmanem :D:D:D
snark
běž se vyplakat k mamince jaroušku - teď si už úplně jasnej :D:D:D
snark
MC2 -
ad spalování - mmm spalovací generátory CO2 mívaj vychytaný hořáky k maximalizaci produkce CO2 (za současné minimalizace produkce CO) - dělaj se na zemní plyn i na propan - rozdíl bude v trysce nejspíš - nejběžnější sou 4000W a 11000W
snark
monolop - mmm to je dost širokej dotaz - nicméně cca 85% lidí co by chtěli CO2 nemá ještě vlhkoměr (dokonce je to trošku typický :D) - takže doporučení zní - vychytat stávající - nic extra nehrotit - zůstávat nohama na zemi a snažit se aby nenastaly průsery typu vyhozenejch hodin a 3 dnů nonstop světla, poklesu teploty při zhasnutí atd atd atd
jestli mam bejt konkrétní tak bych potřeboval víc informací - nákres nebo fotku - spolu s plánkem umístění včetně orientace, oken, atd atd atd - pak ti můžu říct - hele tohle vyhoď - tohle si naopak nech a pořiď ještě jedno apod.
good luck
Snarky
psilos
to mc: cena 34 Kč /2,4 kg suchýho ledu je mylná, 34Kč stojí 1 kg suchýho ledu. Boxy mají pouze na 10L a 20 L . Zdroj: telefonický ověření v Linde Technoplyn Kyje 10:12 24.2.2006

edit 12.20: právě jsem se vrátil z Linde a mám led i box,takže přesná cena je 408,-kč za 12 kg suchýho ledu, 190,-Kč za box 20 litrů + DPH , sakum prdum 712,-Kč s DPH. To by byla vyřešená jedna dezinformace , teď druhá , píšeš, že je dobrý suchý led zavařit do igel. pytlů , TO JE NESMYSL !!!! Kysličník uhličitej se pořád uvolňuje , tím nabejvá na objemu a tím se zvyšuje tlak a pokud bude ve vzduchotěsný nádobě, hrozí exploze (ne klasická) , v případě pytlů k jejich protržení. Infos od prodejce, a navíc je to i logický, že jo ?!?! Ještě k tomu , jak to dlouho vydrží : dám to na balkon a uvidim, za jak dlouho se odpaří, respektive jak dlouho mi bude stačit pro grow. Samo, že záleží na teplotě venku, má bejt tejden docela mínus, taxem zvědavej... Výsledek napíšu hned, jak to zjistim, ale už teď se mi to zdá jako KRAJNĚ NEEKONOMICKÝ řešení. Toliko OT k uzavřeným systémům, přece jen malinko to sem patří.
Rád bych věděl, jestli tu mc jen tak plácá (trochu i nebezpečně) a nebo jestli je to chyba v Linde. Tak jak je to?!?!
snark
mc2 - dotaz - seš opravdu pevně přesvědčen že generátory CO2 vyrábějí onen produkt méně účinněji než dvouplotýnka na PB bombě ???? :D:D:D
ad účty za plyn - furt levnější než účty za ávie flašek z linde
a nejseš jenom po kimehcovi další identita jardy XXL ???? :D
Paryba
Hele a co tam vypouštět plyn z hašíčáků...
snark
kimehc - zatimco davy lidí disponujou pramenama 6 stupňů studený vody :D:D:D
mc - ad suchej led - akorát dneska sem vo tom mluvil s typem co má klasiku green air s generátorem na zemní plyn - přes léto když mívá pár dní takový potíže s teplotou to musí stahovat až vypínat. Tvrdil mi že vobjevil výrobník suchýho ledu - dává to 80 - 120 kg suchýho ledu denně :D:D:D a stojí to prej kolem půlmíče - byla by to senza klimice - možná se to dělá i menší
s tim hořákem sem se překouk - OMLOUVÁM SE - doufam že to vemeš :(
paryba - ad hasičáky - taky se to zkoušelo - problém je s dávkovánim
paveha
citace:
Původní příspěvek od m©¤
Mimochodem, flaška CO2 by určitě byla nejlevnější, ale málokdo má na koupi tlak. lahve CO2 pro svařování, protože náplň CO2 je pak minimální položka. A já jsem já, ani XXL, ani Jarda. A PB plyn je opravdu čistější a levnější než spalování stolního oleje.
Ani si nepřečíst důkazní spis, ale přesto tu máme popravu. Děkuji


Novou nemá cenu kupovat , jedině repasovanou , nebo nějakou starší, tam kde se plní vždy něco je , nebo ti seženou , uniká mi ale pořád ten přínos pro někoho kdo má jednu lampu 250-400w a opravdu jen pěstuje pro sebe. Pokud není perfekcionista , tak to asi nemá cenu, pro ty obtíže s tím spojené dělat.
psilos
to mc: tak to máš teda cenu 2,5x levnější, než když to beru já, zajímavý je, že udáváš cenu číselně správnou, ovšem hmotnostně je to jinak. No nic, tenhle experiment mě stál 700,- , led je pořád z 80-ti % v celku (vzal jem bloky) no a pytle na chemicky nebezpečnej odpad jsem skutečně nesháněl . Pokud to pomůže , tak v Linde Praha je kontaktní osoba paní Zvěřinová. Pokud je to možný a nebydlíš pro mě někde zahorama, rád budu odebírat led od Tebe... V těch mrazech je to na balkoně OK. S tím, že to nesmí být zavařený vzduchotěsně, pokud k tomu není nádoba (tlaková) určená, mě seznámila obsluha linky na výrobně... Je to i logický, stačí tlak v jedný malý bombičce, natož v bloku ledu... No každopádně, když otvírám box, tak mi tlak trochu pomůže. Starej mrazák si qůli tomu pořizovat nebudu, nikam se mi nevejde ...a i tak mám doma z growingu už krámů plnou jednu místnost ( je tam i flaška CO2 a to proto, že v Linde je to cenově nedostupný) Nechtěl jsem Tě nějak napadat, ale prostě ty tvoje infos se totálně rozcházejí z mojí zkušeností v Linde.... Třeba kecají.... Jo a beru to tam na fakturu, jinak klasicky kyslík a plyn na autogen, takže nějakou slevu tam taky mám... No nevim, co si o tom mm myslet .
Ale fakt je, že jsem ty 4 dny CO2 už stačil zaregistrovat, je to takovej 1.lepší pokus, lepší než 8-mi litrová flaška. Zavěsím kus ledu v sejtu přímo pod výbojku, vypnu ventilaci a z 27°C se po hodině a půl udělá 34°C -což myslím chvilkově neuškodí. Výhoda je ta, že led alespoň částečně chladí výbojku, kdbych spaloval plyn nebo tuk, tak bych asi všechno upek' .
psilos
To mc: nemám zájem se přít o věci, o kterých nemám dostatečný znalosti, napsal jsem jen infos od linde a moje zkušenosti. Věřím, že jsi odborník přes chemikálie, tudíž bych ani neuspěl... S tím hasícím přístrojem se malinko pleteš, používá se z něj jen tlaková nádoba ( revizi má na 30let a je to na ní vyražený), neobsahuje pouze rozprašovací jehlu.. je to jako malá CO2 bomba na svářečku, všechno je legální a s patřičnejma atestama. Náplň této 8L (nebo 6L ?? už jsem blbej) stojí 200-220Kč i s DPH. S tím chladícím boxem a ventilem je to super nápad, myslím, že by stačil solenoid a podle hodin to dávkovat. Cena je ale zhruba stejná, jako náplň hasičáku ( cca převedeno na kg) a hasičák CO2 nepustí... Takže by šlo jen o náhražku tlakový nádoby na CO2.
Déle bych byl zásadně proti rosení kytiček a zvlhčování při fázi qětu, naopak, vlhkost se mi daří držet na 20-ti% a qětenství si jen chrochtá jak z toho tvrdne... v růstu s tím souhlasím.
Snad nikdo nechce Tvojí adresu, já bych svojí taky nikomu nedal....
Jen jsem psal, že kdyby byla možnost koupit CO2 2,5x levněji, nebyl bych proti................
Jahudka!
m©¤ - Presne tak.To je jako bys dal do pytliku kapalnej propan butan.Proste tlak by tam stoupnul na cca 6 atmosfer a bud by to pytlik vydrzel a nebo ne.Pokavad by nadoba byla opravdu plynotesna jak pises,tak se boxik rotrhne.Vzdyt se na to delaji ocelovy flasky stejne jako treba na kyslik i jine plyny.Takze muj nazor je stejnej jako ma kimehc.Jinak ten napad s tim odparem z marazaku do pestirny je opravdu dobrej.
Jahudka!
Jeste neco hodne zajimavyho k tematu..

http://www.agrotherm.cz/trocha-teorie-1-4.htm


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma