Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Specificke zloutnuti listku - Klikni zde pro originální téma
Red Tornado
Tak panove osviceni a o dost zkusenejsi pestitele nez jsem ja, nemam tu pro vas pokrocilou techniku ale problem. Neni ani tak aktualni jako spise prubezny. Nejde tedy o nahodu ci momentalni situaci, ale spise o pravidelne pozorovany jev. Projevuje se mi pri pesteni jedne noname, ale tuze dobre variety. Nutno podotknout ze jsem jich zkousel pestovat jednotky, ne desitky.

Jde o specificke zloutnuti listku, ktere jsem zatim nikde nevidel. Behem nekolika dnu zacne rekneme pouze 1/3 rostlinek zloutnout. Maji pritom naprosto identicke podminky. Zloutnou listky a to tim zpusobem, ze zloutnou hlavne mladsi/vrchni, nejvice ty primo ve vyvinu. Ale ne pouze ty. Je to na nich vsak nejvice znat. Ty mlade se totiz i tak trochu podelne svinou a jsou na sahnuti tvrdsi (ne suche), lze je i rozbalit. A pozor, toto zloutnuti postupuje od zacatku listku (od stonku) smerem ke konci. To je zase nejlepe patrne na tech vetsich. Na silnejsi tlak list reagije docasnym, lokalnim zazelenanim. Jako by zelena prostoupila skrze zlutou. Pokud se nepletu, vetsinou to vypada naopak a zloutnou spise konce. Zloutnuti trva minimalne nekolik dni, nebo az 1 - 2 tydny. Nektere rostlinky to odnesou vice (dost) jine mene. Vsechny se vsak nakonec zotavi a vrati se jim zdrave zelena, syta barva. Samozrejme je to ale (a nektere vyrazne) zpomali v rustu a nektere male vyhonky odumrou.

Jeste jednou opakuji, ze to potka napr. 1/3 varky. Navic jsem to stejne pozoroval 2 setby po sobe. Stejne symptomy. Take se to poprve shodne objevilo 7 dni po vyrazeni rostlinek z hliny. Druhy cyklus zloutnuti prijde napr. za dalsi 2-3 tydny.

Ted co a jak. Pestuji to z meho pohledu za optimalnich podminek. Ostatni rostlinky ve stejnych si jen hvizdaj. Substrat+perlit+pisek, z pocatku fluoro a usporky, pozdeji se pridava HPS 400W SON-T Plus od Philipse jak vime. :)
Hnojeni Kristalony a Wuxal Super, u prvni varky neco ceskeho.
Teplota stabilni a optimalni, osvetleni dostatecne, zalivka urcite akorat. Zadne jine problemy jsem nikdy nemel, az se sam divim. Jiz poprve jsem vypestoval palicky jak lampionky a ma pestirna zari vzdy zdravim. Dokonce vcetne tech byvalych zlutasku. Zkousel jsem hybat se vsim moznym, vice/mene svetla, tepla, hnojiva .. i extremy, hnojit hodne/vubec. Kdyz jsem uz veril, ze jde o preliti rostlinek, 4 se spravili kdyz jsem je temer utopil. Kdyz jsem veril ze to pomohlo, zbytek se spravil v suche zemine. A tak stale dokola. Popravde spise me to zajima dopatrat se "co to sakra je" :)

Opravdu uz v tom nevim a sam to odhaduju ze jde bud o genetiku te variety, nebo ze mi v pestirne strasi. Ale treba vas napadne neco co jsem prehlid, nebo to jiz nekdo videl. Ten styl zloutnuti mi prijde opravdu ponekud nezvykly. A je tu mnoho o hodne zkusenejsich micurincu nez jsem ja :)
Foto bohuzel momentalne nemam, a protoze se momentalne vse zelena tak ho nemuzu ani poridit.

Dekuji vsem, kteri sem docetli.
viridis
Nazdar - pises ze ...nakonec se vsechny zotavi... - co s nimi behem te doby delas ? Urcite Te to nenechava chladnym a zkousis, co by to mohlo.... tipl bych na nedostatek horciku a zinku, ale ted, kdyz uz jsem to napsal, tak mi to pripada taky nepravdepodobny - dve veci dohromady. Tady ses urcite uz taky dival, tak to ani nedoporucuju ;). Kdyz se vzpamatovavaji, co se zmenilo v poslednich 24 hodinach ?
P.S. sorry za tu 2x poslanou PM - neco se seklo...
Red Tornado
No s nekterejma delam cokoliv a s jinejma vubec nic. Proste se to srovna "casem". Veskery posty na tema zloutnuti, nedostaek toho, prebytek onoho mam samozrejme precteny jak tu tak jinde. Nektere symptomy se tomu alespon trochu podobaly, ale ne uplne. Myslim (nevim jiste) nedostatek nejakych stopovych prvku (sira?) ze vypadal jako by to postupovalo od stredu. Ale nebylo to tolik podobne abych si rekl "je to ono". Take tomu nenasvedcuje to, ze se klidne samovolne uzdravi.
Jinak jsem to asi prehnal, rekneme, ze to postihne tak 1/4 ne 1/3. Popravde mi to pripada jako "detska nemoc". Jako nejake spalnicky, ktere si to musi prodelat. A opravuji predchozi post jeste v jednom. Vzhledem k tomu ze jsem jednu varku rozjel na 2x, tak jsem to pozoroval v souctu na 3 varkach, ne na 2 jak jsem napsal. Jinak to vzpamatovani je podstatne pozvolnejsi nez 24h, stejne jako nabeh do zluta trva cele dny. To ze se vspamatujou je pravda, ale netvrdim, ze jim to neublizi. Jinak v posledni varce s tim rostla i jina varieta (pouze 3 kusy) a te se to samozrejme netykalo. Tak si vic a vic rikam, ... genetika. Ale rict to jiste, na to jsem opravdu moc malej a nezkusenej pestitel.

Jinak no problem, double post me nerozhodi. Dik za nej. :)
TommyBoy
Mohla by to byt vetsi nachylnost k plisnim u nekterych jedincu. Nebo taky zloutnou listy pri malem okysliceni korenu, zkus aplikaci H2O2.,....
joint
..a co treba zkusit regulerni canna hnojiva??
Leckde se jiz daji sehnat dvou ci tri slozkova hnojiva urcena prave pro ty "nase" rostlinky za ceny, ktere pokud vse dobre dopadne, se stavaji zanedbatelne.
A pokud se ti to u jinych odrud neprojevovalo, tak bych se zkusil zamerit prave na ne.
Red Tornado
Dekuji za nazory.
Jeste me napadla precitlivelost na teplo. Muze se podobne projevovat teplem tryznena rostlinka?
joint
no, tak minule sem ti jen tak neco mrsknul zhlavy.. a pokud si se podle toho zaridil, tak by se to snad uz nemelo vyskytovat.

Pri zloutnuti nove prirustajicich listku, nam rostlinka dava najevo ze se ji neceho nedostava. Konkretne pri nedostatku siry, zeleza, manganu.
Dalsi casty jev byva kadereni (zakrouceni) listku. Je to projev nedostatku zinku a bromu.
Nakonec zloutnuti spodnich (starsich) listu. To nam provadi nedostatek dusiku, magnesia a molibdenu.
joint
Red Tornado
Souhlasim s tebou, nedostatek spise ve smyslu stopovych prvku me napadl. V beznych hnojevech je jich mene a symptomy na to misty vypadaly. Nektere rostlinky mely zvyraznene vroubkovani (strukturu) listku coz nedostatek (zinek? nevim z hlavy, ted to nebudu hledat) znaci. Bud i v nadmernem mnozstvi Kristalonu a Wuxalu Super jich je ve vysledku malo nez bylo treba, nebo jde o nejaky, ktery v techto hnojivech neni obsazen vubec. Mozna priste zkusim nejaky ten Bcuzzz ac jsem to puvodne moc v umyslu nemel.
Diky za zajem, K4U.
TommyBoy
Mam stejny problemy jako Tornado... Budu to resit aplikaci popela v roztoku vody... O vysledcixh budu informovat...
Zdar
Red Tornado
Tim jsem z kraje prihnojoval svoji prvni setbu, ale jen v relativne malym mnozstvim tak snad ti to pomuze vic.
TommyBoy
Delam to takhle:
Popel zaleju vodou, zamicham necham odstat a kazdy den pridam do kvetinace 5-10ml roztoku.
Jedna se o popel z cigaret a jointu (aby bylo jasno). Chemicky prvky z popela jsou velice mobilni takze sou v roztoku a dostanou se tam kam maji.
:wink:
monk
merils pH ? nekde sem cet ze zloutnuti listu muze bejt kyselou pudou...
joint
ano, špatné pH nám opravdu způsobuje žloutnuti listů, konkrétně těch spodnich.
zabicka
No nam se to taky minuly cyklus stalo - odeznelo to samo - mozna nechat vic odstat vodu nez ji lejes, to delame ted a nic nezloutne
Red Tornado
Vodu nechavam odstat 1 - 3 dny, bez vyjimky.
kudri
Mě se stalo to samý všechny kytky byly žlutý a konečky se kroutili a hnědly.nevěděl jsem jak k nim dostat stopový prvky, ale taky to může být tvrdou vodou.Nakonec jsem udělal pokus a jednu kytku jsem přesadil do většího květináče kam jsem dal novou zeminu a už za dva dny kytka nádherně zezelenala.Tak nevim přemýšlím ještě o tom že mají kořeny málo kyslíku.Tady na groweru je to popsaný ty vzhledový změny ale nic moc.Málo fotek špatný detaily, připadá mi že můj problém je úplně jinej.
mott
Red Tornado: stalo se mi to taky... Druhý den po zatmění na 24 hodin (přepnutí na květ), jeví se to podle fotek jako nedostatek zinku, ale nemá to to žilkování a krabacení listů. Prostě nové výhonky žloutnou skoro celé, někdy kromě špiček, větší lístečky těsně pod nimi žloutnou od stonku. Zatím jsem si nestačil všinmout, zda náhodou ty výhonky co vyrosstou žluté posléze nezelenají od špiček. Hnojivo AH, pH 6 - 6.5, EC neměřeno (že by málo živin?). Zkouším po malinkých dávkách přidávat hnojivo podle návodu (navíc k původnímu roztoku, který byl namixován podle návodu a postupně stejným způsobem jednou týdně doplňován - cca 1/6 doporučené dávky, nyní ale jednou denně), uvidíme co to provede...
Vzhledem k tomu, že je to třísložkové hnojivo a mikroelementy tam jsou (hnojím nyní na květ), tak je možnost, že
1/ celkové množství hnojiva není dostatečné (včetně těch mikroelementů)
2/ přepnutí a zatmění kytiček na 24 hodin při _dost_ rychlém růstu zanechalo následky (to se uvidí zítra)
3/ jinak nevím...
blackberry
mas dobrej odvod vody od korenu?...prave na to myslim, rikals ze to mas s piskem...a pisek zadrzuje vodu, ne?, jestli ho mas dole u korenu, tak bych rekla, ze mozna zahnivaj, zkus dolu nacpat keramzit, staci pokrejt ani ne 1/4 kvetniku..
me se tohle drif stavalo u klonu, ze zacli zloutnout ve stredu a jenom nektery, u me to bylo tim, ze jsem jim na radu jednoho zkuseneho pestitele pridavala hnojivo do vody, a hodne zalejvala v domneni, cim vic vody tim lip...vysadila - snizila jsem hnojivo a omezila zalivku. Problem zmizel. No a i nedostatek kysliku muze zpusobit, ze kyti je takova zvadla...
Resim podobnej problem uz druhou sadbu. Prinesu si pekny rizky zakoreneny v rockwoolu. Presadim do hliny pod 400W Agro, zaleju Bio-Algenem. A taky nekolik kyticek behem par dni temer totalne ztratilo barvu a behem par dalsich dnu se zase zacnou pomalu zbirat a tak do tejdne v poho. Kamosovi s temer stejnym substratem se to nedeje. Myslim ze je problem s prokorenovanim tech rizku /moc mokro, spatny pH?/
Kazdopadne voda byla vodstata ja mam pH 7 a kamos asi 6,3. Nedostanou ty rizky po presazeni do hliny sok? Rockwool se zalejva pH 5,5 - 5,8 a ta hlina ma treba 7. Nemuze to byt tim? Prece jen mladej rizek neni tak odolnej.
Tak jak se kyti sebraly tak asi po tejdnu to na ne zase skocilo. Omezil sem zalivku asi na 2dcl za 3 dny /kyti maly - substrat vlhky/. A zacinam hnojit asi 2/3 koncentraci AH, pred tim 1/4 AH /doporuceno do hliny 1/2 AH.
TommyBoy
Podivej se sem na konci strany 2... Snad ti to pomuze.....

http://grower.cz/forum/showthre...77&pagenumber=2
Dik za radu, ale ph to asi nebude. Namichanej substrat zhruba 6,5 a zalivka taky tak kolem 6,5. Pomoci tvejch threadu sem to identifikoval jako nejspis nedostatek siry: drevnaty fialovy stonky, maly listy, celkove cely zluty /zloutlo to spis zvrchu/. Mam namichanej asi 35% kokos, 30% perlit a zbytek substrat pro mnozeni a vysevy + hrst biohumace na 5l kvetinac /ten substrat je asi dost chudej na ziviny 65% perlit + kokos bez zivin!/. Hnojil sem AH v 1/4 koncentraci /na hlinu doporucujou 1/2/. Ze zacatku sem to mozna lechce prelil /ten kokos furt nasakuje vodu/. Ted sem omezil zalivku na asi 2dcl za 3 dny a zvysil sem koncentraci hnojiva na 2/3. Tak uvidime jak se budou tvarit.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma