Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
.::CCFL - alternativny zdroj ( doplnok ) svetla ::. - Klikni zde pro originální téma
cituji Dedu Mraze:
citace:
je to mylná úvaha a to z následujícího důvodu:
světlo zářivky má (víceméně) spojité spektrum, kdežto světlo LED je monochromatické (má jen jednu vlnovou délku), což, chtělo by se říci, světlo těch barevných zářivek taky. Ale je nutné si uvědomit, že monochromatičnost u těch "barevných" zářivek je dosažena prostým vyfiltrováním původně bílého světla na žádanou barvu. Z toho vyplývá, že zářivka s naneseným barevným filtrem propustí méně světla než stejná zářivka s bezbarvým sklem. Nemusím tedy asi dodávat, že barevné zářivky jsou ještě horší varianta než obyčejné zářivky...
Spotřeba by možná byla subjektivně "v pohodě", ale nikdy z toho nedostaneš ani zdaleka tolik světla, co z LED diod o stejném příkonu. A právě ta vysoká efektivita LEDek je esenciální pro myšlenku použití v indoor pěstování - nízká spotřeba a dlouhá životnost kompenzují vyšší pořizovací náklady.
Nicméně tato myšlenka pro mně stále ještě zůstává spíše v teoretické rovině, protože jsem dosud na trhu neobjevil vhodnou LED, která by měla přijatelnou cenu i parametry.


http://grower.cz/forum/showthread.p...0986#post240986
kdyz budou spravne vlnove delky, tak to ficat bude, ale jde o to jak a jestli nebude moc velka spotreba vuci vynosu..
ked o tom nemozes nic najst tak jednoducho pod tym skus pestovat jednu rastlinu a uvidis ci to pod tym ide aj ked mam pochybnost ze by to mohlo byt nake extra mal som ich v ruke aj som ich videl svietit ale na grow ma ich nenapadlo pouzit ... vela stastia :D
expiry_date1
Tiež som už na to pozeral,aj som niekde písal príspevok,ale nikto sa neohlásil:(
A čo sa Ti nezdá na tej chromatičnosti 2500K-10000K?
inak to mi teda v obchode nepovedali,že na jeden balast sa dajú pripojiť len 2,povedali mi,že jednu musím kúpiť aj s tým balastoma a potom už len pridávať.
Na Slovensku stojí 1 bez balastu okolo 100Sk,s balastom myslím 200sk.
No,tá svietivosť je určite lepšia ako u LED,akurát že si pod tým neviem nič predstaviť,netuším o čom to tam je.A využitie by som videl v matkárni(napr. 6500K,alebo 10000K),skoro zadarmo prevádzka,ak by to fungovalo:)
BeBe
tak pod tým každopádne nič nevyrastie. A ta Uv nieje to čo potrebujeme je to ako disko uVčka. A tie su na nič kedže potrebujeme UV-B žiarenie.
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od yavar
slama:dikes za rychlej kalkul

expiry date1: no je dobry ze to je jednobarevny, muzes to lip poskladat, souhlas...ale jenom za predpokladu ze jejich cervena je 660nm a ne nejakych napr. 630 protoze ta by potom byla zase celkem na prd...takze tak jsem to myslel :)

No graf spektra sa asi ťažko bude zháňať,kto ro potrebuje pri tunningu PC:D
Na obale bolo fakt 30000CD/m2,ale:dosť to ovplyvňuje uhol vyžarovania.Toto vlastne vyžaruje celou plochou a pri diódach,čím je vyšší vyžarovací uhol,tým menej CD.Napr.dióda 30°-6000mcd,120°-2000cd.Takže zrovnávať s diódami sa to asi nedá,to by vychádzali až zázračné hodnoty(a to som nepočítal,len tak bajočko).
A s tým spektrom,jedine to nejako odmerať nejakým spektrometrom,alebo ako sa tie prístroje volajú(teda napr. tej červenej,alebo modrej,6500K by malo byť jasné)
expiry_date1
Jasné,že to svieti všetkými smermi,ale aj tak si pod tými hodnotami neviem nič predstaviť.
slama,jasné,že som to pochopil,len ma hneď napadla veľmi lacná matkáreň,čo sa týka elektriny,tak som sa toho chytil,či by nestačilo svietiť len x počtom na nejaké 2-3 matky a poprípade klony.
Ako prídavok k sodíku si skôr myslím,že dať tam trubicu,čo sa používa na terárka,myslím,že to je reptilight,alebo tak nejak a obsahuje UVA+UVB a myslím,že v celkom dobrom pomere a teoreticky by sa ňou dalo svietiť celý čas ako svieti výbojka.
Dúfam,že je to zrozumiteľné,lebo som koštoval Misty:D
expiry_date1
Chápem.
V tabulce je přehled lumenů pro různé světelné barvy:



1 watt na 400 nm
fialovo-modrá
0.27 lumenů

1 watt na 450 nm
modrá
25.90 lumenů

1 watt na 500 nm
zelená
220.00 lumenů

1 watt na 550 nm
zeleno-žlutá
679.00 lumenů

1 watt na 555 nm
žlutá
683.00 lumenů

1 watt na 600 nm
oranžová
430.00 lumenů

1 watt na 650 nm
oranžovo-červená
73.00 lumenů

1 watt na 700 nm
červená
2.78 lumenů




Tato tabulka ukazuje, že modré a červené spektrum světla má nízký počet lumenů. Ale stále platí, že toto světlo je nejvhodnější pro rostliny. Nebo-li světlo, užitečné pro rostliny, nemůže být měřeno v lumenech, jelikož není viditelné lidskému oku.

Navzdory tomu, v co mnoho lidí věří, není pravda, že světlo, které nejlépe vidíme je zároveň nejlepším světlem pro růst rostlin.
expiry_date1
ifr,tak to potom podľa tohto sú nízkotlakové výbojky vhodnejšie ako vysokotlakové(síce zase o lumenoch)ale je fakt je že ich vyžiaria viac.A je kopec svietidiel,ktoré majú lepšiu účinnosť ako 30%,v podstate všetky fluorescenčné lampy.Nemyslím,že v tomto máš pravdu,aj keď viem,že o tejto problematike vieš veľa.
Teda,je pravda,že momentálne je sodík najúčinnejší,ale nemyslím,že z toho dôvodu(30%účinnosť):)
expiry_date1
Takže 30000 cd.m-2 je krute málo(teda pokiľ si to viem dobre predstaviť,rátať sa mi to nechce a možno by som ani nevedel:D)
expiry_date1
To chápem a tiež sa nechcem hádať(to je to posledné,k čomu by som sa znížil:)),ale teraz ma napadá,prečo sa na pouličné osvetlenie nepoužívajú nízkotlakové?Majú spektrum v podstate len žlté(okolo 580nm) a svietivosť ešte vyššiu ako HPS.A myslím,že intenzita viditeľného svetla sa meria práve v tých lumenoch,aj keď na pestovanie sú podľa spektra úplne nevhodné.Ak si dobre pamätám,tak 132W mala cez 22000lumenov(ale moc sa určite nemýlim).
Ale je fakt,že pod HPS to rastie najlepšie.
expiry_date1
Aha,dík.Som si ani neuvedomil,že pod ňou bude vidieť len nejaké tie žltooranžové farby:)
Toto ma celkom zaujalo:
DE LUXE WHITE — barvou světla se prakticky shodují se žárovkami, ale ekonomie provozu je výrazně vyšší. Mají až desetkrát delší život než žárovky. Jejich světlo oživuje a zvýrazňuje teplé odstíny barev. Předností jsou velmi malé rozměry, umožňující použití v přesných reflektorech. Jsou ale dražší, než standardní výbojky. Předřadníky bývají plně elektronické, umožňující někdy podle potřeby měnit barvu světla i barevnou teplotu (Osram COLORSTAR). Index barevného podání Ra > 85. Další známé typy jsou G.E. WHITE LUCALOX a Philips SDW-T.
Napadlo ma,že by boli vhodné ako univerzálne na rast jedno spektrum,na kvet len upraviť,nastaviť.Len si to neviem celkom dobre predstaviť,čím sa dá meniť chromatičnosť,ale oni asi vedia:)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma