Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Blýskání na lepší časy ! - Klikni zde pro originální téma
Ignácius
Článek z dnešních (16.11.2001) LN:

"Dva roky zkušeností: protidrogový zákon nepřinesl žádný užitek

Odborná analýza prokázala, že dva roky po přijetí tzv. protidrogového zákona se tuzemská drogová scéna nijak nezměnila.


PRAHA - To, na co před dvěma roky upozorňovali odborníci na drogovou problematiku, se téměř beze zbytku naplnilo. Takzvaná protidrogová novela, která kriminalizuje držení drogy ˝v množstvím větším než malém˝, tuzemskou drogovou scénu nijak neovlivnila. Argumenty pro její přijetí - že se sníží počet narkomanů a ztíží přístup k drogám - se tedy po dvou letech ukázaly jako naprosto mylné. Za dvouleté fungování novely v praxi navíc stát zaplatil necelých 40 milionů korun, které se daly i v drogové oblasti ˝využít efektivněji˝. Vyplývá to ze závěrečné zprávy nazvané Projekt analýzy dopadů novelizace drogové legislativy (PAD), kterou si od týmu expertů vedených Tomášem Zábranským objednala vládní Meziresortní protidrogová komise a již ve středu schválila vláda.

Novela nahrála šeření heroinu
Zpráva doslova konstatuje, že ˝zavedení trestnosti držení nelegálních drog pro svoji potřebu nesplnilo žádný ze svých testovaných cílů˝. Novelizace trestního zákona pak navíc podle výsledků analýzy ˝přiměla společnost neefektivně vynaložit prostředky, pro něž se mohlo najít lepší využití = a to ve výši nejméně 37 milionů korun˝. To je podle Zábranského nejnižší možný, avšak přesně doložitelný odhad. ˝Jedná se jen o náklady na trestní stíhání lidí za držení drog pro vlastní potřebu. V letech 1999 až 2000 jich bylo 235 z 457 případů,˝ uvedl Zábranský s tím, že v Česku je přitom 37 500 ˝problémových˝ (tzn. dlouhodobých) uživatelů drog. Na druhou stranu však zpráva PAD podotýká, že se ˝nepotvrdily ani katastrofické předpovědi˝ odpůrců novely, že ji policie zneužije ke zvýšenému stíhání hlavně kuřáků marihuany˝. Podle šéfa meziresortní protidrogové komise Josefa Radimeckého mělo dokonce praktické uplatňování ˝protidrogové˝ novely vliv na rozšíření heroinu v zemi. Zaměření policie na držitele marihuany nebo na výrobce pervitinu, kteří operují v malých skupinkách, umožnilo prodejcům heroinu rozšířit se na území České republiky a využít dočasných nedostatků třeba pervitinu v určitých územích. ˝Čili vlastně politika, která do této doby byla vedena, svým způsobem nahrávala dalšímu užívání heroinu,˝ prohlásil Radimecký. Jeho slova potvrdil i Tomáš Zábranský, podle něhož se heroin oproti dřívějšku rozšířil na území celé republiky a mnoho mladých lidí ho vyzkoušelo jako svoji vůbec první drogu.

Vláda chce změnu legislativy
Na výsledky analýzy PAD zareagovala velice rychle i sociálnědemokratická vláda. Ta ve středu zprávu ˝vzala na vědomí˝ a uložila jednotlivým ministrům, aby přijali opatření vyplývající z analýzy. Už do konce roku 2002 má ministerstvo zdravotnictví s resortem spravedlnosti připravit rozdělení drog do skupin podle jejich zdravotní a společenské nebezpečnosti - tedy to, co požadovali odpůrci novely už před dvěma lety. Drogy by se měly dělit do dvou, respektive tří skupin. Bud˝ podle tzv. nizozemského modelu (skupina A. marihuana, skupina B. tvrdé drogy - heroin, kokain, pervitin), nebo do tří podle tzv. britského modelu (A. anabolika a steroidy, B. marihuana, C. tvrdé drogy). Ministr spravedlnosti má pak do stejného termínu vypracovat novelu zákona, jež by snižovala hranici trestní sazby za držení a distribuci drog podle jejich druhu. O vypuštění paragrafu o trestnosti držení drogy pro vlastní potřebu se však podle Radimeckého zatím neuvažuje.


Jak zareagovala na zprávu vláda

* Resorty zdravotnictví a spravedlnosti mají do konce roku 2002 drogy legislativně rozdělit do kategorií podle jejich nebezpečnosti. Marihuana by měla být zřejmě označena za ˝lehkou˝ drogu.

* Ministerstvo spravedlnosti má do konce roku 2002 vypracovat novelu, jež by měla snížit hranici trestní sazby za držení a distribuci drog podle jejich druhu. S úplnou dekriminalizací držení drog pro vlastní potřebu se však nepočítá.

* Na krajských a okresních ředitelstvích policie mají vzniknout specializované týmy, které mají mít jediný úkol - potírat dealery drog."



Tak doufám, že i při současným rozložení sil v Parlamentu se ty lidi dohodnou na nějakým přijatelnějším zákonu...
Tu zprávu si objednala vláda a platili jsme ji my všichni se svých daní, takže by už konečně panové poslanci měli vzít do hrsti zdravý rozum.

Co si o tom myslíte ?


Lackyfree
co dodat - pomalu ale jistě....? To jistě by mělo směřovat k nám...... jen jsem zvědavý co vymyslí, aby to nebylo něco typu: vlk se nažere a koza zůstane celá!!!!!
No jo a taky se blíží volby, žeby předvolební boj?
Jinak K4U..................
Limba,CsC
Teď jsem sednul a že to napíšu (já bych citoval to samý z MF Dnes - stejný majitel=stejný článek). Byl jsi lepší.;)
A to ještě dnes, těsně před polednem, mluvila na Českým rozhlase II asi tak 20 minut holčina ze sdružení Konopa o využití konopí (samá chvála). Docela osvětovej rozhovor.
Na pěstování technickýho konopí se údajně dá získat dotace ministerstva zemědělství !!!:eek::eek::eek:
Problémem je, že není speciální technika pro sklizeň konopí ve velkém a také technologie prvotního zpracování.
Pro zájemce pořádá sdružení Konopa pracovní seminář "Konopí a jeho využití" a to 5.12.2001 v přednáškovém sále Ústavu zemědělských a potravinářských informací, Slezská 7, Praha 2. Přednášející jsou Ing. , Doc., a CsC,....
Prezentace 9,30-10,00. Poplatek 150,-. Doprovodný program : prezentace a prodej výrobků z konopí, ochutnávka pečiva,... Další info a podrobnosti na http://www.konopa.cz
Kdo tam zajde, dejte vědět, co bylo k slyšení a vidění.....





[Edited by Limba,CsC on 16-11-2001 at 10:05 PM]
Ignácius
Výborně Limbo, to je nadmíru zajímavá informace, takový seminář by stál za návštěvu !
Karma letí !
Allamat
Z opravdu duveryhodnych zdroju: Jiri Komorous dal prikaz policii v krajich aby se prestala zamarovat na kuraky marihuany!
ddevil
KDYZ ONI NIC JINEHO NEUMI A KDYZ NENI DO CEHO PICHNOUT, TAK CHODI PO MESTE, PO PARCÍCH A PODCHODECH NASAVAJI VZDUCH A PAK DELAJU MACHRU, KDYZ NEJAKEHO HULICE VYHMATNOU...........
CO BY POTOM NASE SLAVNA POLICIE VYKAZOVALA ZA CINNOST? JESTLI ONI JESTE NEPLNÍ NEJAKÝ PLÁN....
POLOZKA ..HULICI...... PLNÍME NA 130% SOUDRUZI :)
ALE TO JESTE NEJAKY CAS NEBUDE LEPSÍ............
JAXPIVA MNAGA A ZDORP....DOUFAM, DOUFAM ZE JO ALE MYSLIM ZE NE.................. :) :DEVIL:
maslox
No teda tady se dozvidam samy zajimavy veci! Kurva proc uz to tady neni legalni! stejne to jednou bude tak proc porad takovy problemy. Benga taky hulej a gdyz ne tak jsou tolerantni. Nebo alespon mam ten pocit. jeste jsem nigdy nemel poblem....:p:....a snad nigdy mit nebudu...
ianick
Hmm.

[Edited by ianick on 23-12-2001 at 08:07 PM]
papaja
Představ si
igelitový sáček
zprvu kapka vody
poté vodopád
nakonec
sáček praskne...
Go to legalizace...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma