Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
historie canabis sativa - Klikni zde pro originální téma
Lackyfree
Archeologické nálezy přinášejí nejstarší zprávy o využívání konopí setého, které je nejstarší rostlinou pěstovanou výhradně pro účinky na centrální nervový systém. A přesto v dobách minulých patřilo mezi užitkové rostliny. Ovšem jinak se již dva tisíce let pěstuje prakticky po celém světě pouze pro své drogové účinky . O konopí setém najdeme zmýnky u starých Asýřanů (9.století před n.l.), u Hérodota , ten popisuje exatické stavy Skýtů v intoxikaci, u Demokrita (míchání s myrtou a vínem), Epikura (uvádí je na sezanmu delikates ), Plinia (listy vzbuzující smích), u Galena (jižní Italie - používali semena - prý žvatlali l.f.). O konopí se zmiňuje původní starý zákon i aramejský překlad o látce způsobující intoxikaci a také jako o kadidlu. Bůch přikazuje Mojžíšovi vyrobit svatý olej z myrty, kasie (podřadný druch skořice), sledké skořice a sladkého rákosu (názor Církve) - kaneh bosm, což odpvídá starosemitskému kanebosm, tj. kanabis. A kanabis není nic jiného než konopí seté. Takže dle několika hypotéz již Mojžíš a národ vyvolený....? Nejvíce rozmachu a uctívání dosáhlo konopí v Indii, kde bylo považováno za jednu z pěti posvátných rostlin. Bylo spojováno lokálně s oblíbenými božstvy - Šiva, Višnu, Kálí, Kama....atd. je spjato s hinduistickými náboženstvím a jako takové se pěstuje v mnoha domácnostech. Rituálně (i kulturně) odpovídá v Indii zhruba vínu křesťanských zemí. V tantristckém budhismu hraje konopí významnou roli při skupinové meditaci, doplńováno sexuálnímy kontakty.
Doložená histirie čítá již šest tisíc let.......................

V roce 1983 bylo v USA distribuováno 30 miliard dávek (nejspíše jointů - nebo dávce jemu podobné l.f.) a průměrný propočet na obyvatele byl 125 dávek, včetně kojenců, dětí a důchodců (tento údaj je pouze orientační, nepřesný a zavádějící l.f.)
Použitý zdroj - Matka davida S, narozeného 3 července 1959: Yvone Keulsová
(zprznil pro lepší počtení lackyfree - l.f.)

Marihuana, Budič smíchu, zdaleka není objevem šedesátých let tohoto století. Konopí je součástí těch nejstabilnějších a nejdéle existujících kultur. Psychofarmakologické studie z poslední doby ukazují, že aktivní složka konopí - tetrahydrocannabinol - má v lidském mozku vlastní receptor, což naznačuje, že člověk a marihuana k sobě mají dávný předkulturní vztah (čínským znakem pro konopí je velký "člověk"). Drogy z konopí často hrály důležitou roli při rituálním spojení s božstvy, i když jejich použití jako lék či mast pro duchovní, meditační, euforické a relaxační účely bylo většinou tabu. V letech 1430/31 byla i Johanka z Arku nařčena z užívání nejrůznějších "čarodějnických" bylin včetně konopí. V mnoha starých buddhistických legendách je zase psáno, že "Siddhárta" (Buddha) sám užíval a nejedl nic jiného než konopí a jeho semena, a to oněch 6 let předcházejících jeho osvícení a zjevení čtyř velkých pravd buddhismu. Představivost ovlivněná zkušeností s houbami a konopím vytvořila ve fantazii Lewise Carrolla Alenku v říši divů. Konopí si od počátku našeho století užívaly téměř čtyři generace Američanů. Prakticky každý v téhle zemi býval od svého dětství v povznesené náladě díky jeho užívání. Tehdy to ještě doktoři nepovažovali za zlozvyk, který plodí protispolečenské nálady nebo násilí a předepisovali extrakty jako lék i dětem. Náruživí kuřáci konopí byli i Mexikánci, jak vidno i z originálního textu písně 'La Cucaracha'. (zdroj - neznám, snad mě někdo doplní)

Myslím si že tohle snad bude někoho zajímat a to nejen huliče, ale třeba i rodiče..................
Lackyfree
HYSTORIE MARIHUANY
Rod: Cannabis ,čeleď: Cannabacae
Druh: C. Sativa (Konopí seté)
C. Indica (Konopí Indické)
C. Rudenalis (Konopí Plevelné)
C. Sativa: Původní výskyt v oblasti Altaje aTchien-šanu, zásluhou skytských kmenů se kolem 7. stol. rozšířila do Evropy. Zde byla pěstována jako textilní rostlina.
Semena jednobarevná, zpravidla šedavě bílá až světle hnědá, hladká, bez zřetělné oddělovací vrstvy. Rostliny mají v suché hmotě obsah kolem 0,3 % cannabinoidních látek. Výška: 2 - 6 metrů
C. Indica: Botanicky a chemicky velmi podobná předešlému druhu. Původ v oblasti Indie, Afghánistánu a Pákistánu. Semena vícebarevná, zpravidla světle hnědá, hladká s černých žilkováním - resp. intezívní mozaikovou kresbou. Zřetelná oddělovací vrstva. Rostliny mají v suché hmotě obsah vyšší než 0,3 - 0,5 % cannabinoidních látek, pěstují se pouze pro tento účel. Jako textilní rostina je tento druh nedostačující.
Výška: 1 - 2 metry
C. Rudenalis: Původní výskyt v jihovýchodním Rusku, zejména v Povolží, na Urale, na západní Sibiři, Kavkaze a v Malé a Střední Asii. V těchto oblastech rostla jako plevelná rostlina. Nápadně červené blizny u samičích rostlin. Semena jsou na povrchu nepravidelně tmavě mozaikovitá se zřetelnou oddělovací vrstvou.
Tento druh má původně nevýznamné omamné účinky, avšak postupným křížením s C.Indica resp. Sativa se dosáhlo vysokého obsahu účinných látek.
Výška: 0,5 - 1 m (+bohatě větvená lodyha)

Chemické vlastnosti a rozpis účinných látek
Obsah široké skupiny látek:
- organické kyseliny
- sacharidy
- fytostereoidy
- terpenové sloučeniny
Obsah dvou alkaloidů odvozených od pyridinu:
- trigonellin [N-methylpyridin-3-karbox. kys.]
- nikotin [N-methyl-2-(3-pyridyl)pyrrolidin]
Tyto látky však nehrají v omamných účincích drogy žádný význam.
Významnou skupinou látek jsou tzv. cannabinoidní látky, lišící se strukturou svých molekul a účinky.
Obsah zmíněných látek v:
- pryskyřici je kolem 40%
- listech kolem 5-8%
- květenstvích kolem 8-12% (šlechtěné typy mají až 20%, podle některých netových stránek až 25% THC)
Nositelem halucinogenních účinků je tetrahydrocannabinol (THC), systematicky 1-hydroxy-6,6,9,-trimethyl-3-pentyl-tetrahydrodibenzopyran. Jak se na halucinogenních účincích podílí ostatní látky není zcela objasněno. Většina z těchto látek má antibakteriální účinky, popřípadě sedativní.
Až do doby květu převládá v pryskyřici kyselina cannabidolová (CBDA), teprve potom dochází k přeměně na tetrahydro... (THC), popřípadě na ostatní látky cannabinoidního typu. Spektrální zastoupení těchto látek se mění především dle teploty a vlhkosti vzduchu, popřípadě vlivem času.
Dosud není jednoznačně prokázáno, zda jsou omamné účinky cannabinoidních látek vyvolávány těmito látkami přímo, či zda jsou vyvolávány druhotně metabolity, vznikajícími biochemickými přeměnami původních substancí. Vzniku účinných látek důsledkem metabolických přeměn nasvědčuje fázový posun drogového efektu po přijetí drogy organismem a působením jednotlivých složek a látek na organismus - tím pádem se nejdříve mohou rozložit a zpracovat látky typu THC a později látky způsobující sedativní účinky...
Malá historická poznámka autora:Konopí bylo využíváno v dávné minulosti, první zmínky jsou z roku 2737 - 2697 před n.l. z období vlády čínského císaře Šen-Nunga. Jelikož se věnoval i medicíně,předepisoval konopí např. k léčení malárie, zácpy, revmatických bolestí a menstruačních problémů.
V pozdější době nacházíme zmínky o kombinaci vína a konopí coby anestetika při operacích. Čínský lékař Chua Tchuo (2. až. 3. století n.l.) doporučoval při operacích pacienty uspávat vývarem z konopí.
Na našem území se první zmínka datuje kolem 12. století n.l., kdy konopí figuruje jako textilní rostlina. Využívání omamných látek v české republice z konopí se datuje kolem roku1960.
Využití konopí
Konopí se pěstuje především jako testilní rostlina pro stonkové vlákno, které má výhodné technické vlastnosti:
- značně pevné
- pružné
- odolné vůči hnilobě
Konopné tkaniny jsou odolné vůči horku a mají schopnost zachytit 95-100%UV záření. Lze jimi nahradit umělé hmoty, či je z konopí vyrobit...
Vytvořená biomasa obsahuje 50-60 tun zelené (až 10 tun suché) hmoty z hektaru. Z této masy lze vytvořit až 190 GJ energie s tím, že je 2x výhřevnější než hnědé uhlí, to vše s nižším obsahu popelu.
Konopné semeno obsahuje až 35% oleje a slouží k výrobě laků, fermeží,ale také pro potravinářské účely. Semena mají zastoupení aminokyselin a nenasycených mastných kyselin srovnatelné se sójou. Olej dále slouží pro kosmetiku, má podobné účinky jako olej z avokáda, mandlí nebo jojoby. Z oleje lze rovnež získat tensidy, což jsou aktivní látky, které snižují povrchové napětí - využití připraní. Tyto látky však nejsou stálé (narozdíl od fosfátů) a rozkládají se do týdne a jsou biologicky odbouratelné.
Léčebné účinky konopí se využívají při pokročilém onemocnění AIDS, nebo rakovinou, ale také při poruchách pohybového ústrojí a ochrnutí, depresích, nevolnosti i zvracení po prodělané chemoterapii. Pozitivní výsledky se projevují při léčení drogové a alkoholové závislosti. V USA vyrábí firma Unimed preparát zvaný "Marinol" na ošetření svalových křečí a při léčení roztroušené sklerózy. V Německu je od počátku roku 1998 na lékařská předpis lék "Dronabinol" užívaný jako analgetikum (tiší bolesti).
(použitý materiál – GROWER -, úpravu zprznil sám autor)

PSYCHOAKTIVITA MARIHUANY
Cannabis je unikátní rostlina, výjimečná v mnoha směrech. Jedním z nich je, že tento rod je jediným známým ve světě rostlin, jenž působí na psychiku způsobem, který přivádí poživatele do stavu opojení, zvaného v angličtině "high" (výrazu zatím zřejmě nepřeloženého a asi nepřeložitelného, když nevezmeme v úvahu různé lokální slangové výrazy jako moravská "špica"). Ten je příčinou obliby Cannabis, a tedy obvykle i cílem, proč osoba, dosud s minimálními zemědělskými ambicemi, vynakládá úsilí, na jehož konci jsou žně a kýžené zpracování úrody. Na rozdíl od psychoaktivních látek, které produkují jiné rostliny, cannabionidy nepatří do skupiny alkaloidů, - i v tomto směru je Cannabis výjimečná. O prvním chemickém výzkumu marihuany se dá hovořit již v polovině minulého století, ale teprve v šedesátých letech našeho věku bylo snažení završeno rozhodujícími výsledky: Byl izolován delta-9-tetrahydrocannabinol. , hlavní biologicky aktivní látka konopí, a bylo navrženo schéma biosyntézy cannabionidů.
Ucannabionidů byly od té doby již izolovány desítky, většinou jsou ovšem zastoupeny v nepatrném množství a obvykle také nemají dostatečné účinky. Některé jsou označovány za homology či analogy tetrahydrocanabionolu, tzn. Že jsou podobné co do struktury, ale vlastnosti mají různé, nebo naopak přes strukturální odlišnosti se projevují obdobné účinky. Množství a zastoupení cannabionidů má zásadní význam na to, jaké vlastnosti bude mít rostlina z hlediska psychoaktivních účinků, tedy jakou bude mít "potenci". Tímto pojmem je postihována pro pěstitele marihuany nejdůležitější vlastnost rostliny, její psychotropní "síla". Žádoucí je samozřejmě rostlina o vysoké potenci. V následujícím přehledu je uvedeno několik hlavních látek této skupiny, které se vyskytují v pryskyřičné, živičné látce, produkované rostlinou:
1. Delta-9-trans-tetrahydrocannabinol, obvykle stačí uvádět jako tetrahydrocannabinol, dále pod zkratkou THC (v literatuře bývá někdy uváděn název s jiným systémem číslování-delta1-trans-tetrahydrocannabinol). Je to hlavní účinná halucinogenní složka marihuany. Odhadem prý 70-100% pčinků pochází z této látky. Vyskytuje se prakticky ve všech odrůdách a kultivarech - ovšem v různém množství, od stop až po téměř 95% ze všech obsažených cannabiniodů. Velmi pečlivě připravená droga může mít až 12%. THC v sučšině (po odstaranění semen a stonků) obvykle ovšem podstatně méně. Obsah v hodnotě 1% bývá považován za minimální, aby bylo možno hovořit o ještě dostatečně potentní rostlině. THC obvykle zahrnuje i delta-8-trans-THC (podle jiného číslování též delta6-trans-THC), pravděpodobně s mírně nižšími účinky, ale tés s podstatně nižším obsahem oproti delta 9-trans-THC, což je důvod, proč není obvykle nutno mezi nimi rozlišovat.
2. Cannabidiol-dále CBD se taktéž vyskytuje téměř ve všech odrůdách, opět od téměř nulových hodnot po zhruba 95% přítomných cannabinoidů. Nemá však psychoaktivní účinky, ačkoliv projegvuje jisté sedativní, analgetické a také antibiotické vlastnosti. Ukazuje se, že CBD má tlumivé účinky a působí proti povzbudivým efektům THC. Posouvá také počátek působení marihuany, naproti tomu může její vliv až dvakrát prodloužit. Názory na ovlivnění vlastního průběhu opojení se liší. Nicméně popis ""noc-outu""snivých či melancholických nálad je ve spojení s činky "trávy" s patřičným podílem CBD a THC opakovaný. Při nízkém obsahu THC a vysokém CBD se hovoří pouze o útlumu a pocitu slabosti až otupělosti mysli i těla. CBD je bioprekurzorem tetrahydrocannabinolu, tzn. Že při biosyntéze v buňkách rostlin je CBD mezistupněm při tvorbě THC. Každého teď jistě napadne, zda lze ovlivěněním prostředí při pěstování nebo umělým zásahem při zpracování hotové, sklizené produkce tuto reakci ovlivnit a získat rostlinný materiál s vysokým obsahem žádoucího THC na úkor mezistupně CBD. Již na tomto místě lze v předstihu konstatovat, že ano: správným načasováním žňových prací se dosáhně optimálního obsahu THC ve sklizené Cannabis a i v marihuanových produktech lze uměle vyvolat reakci, tzv. izomerizaci, při níž se CBD transformuje na delta-9-THC, resp. delta-8-THC.
3. Cannabinol, dále CBN - je degradačním (oxidačním) produktem THC, není tedy produkován rostlinou a přirozeně se v pryskyřici nevyskytuje. Čerstvé vzorky marihuany ho obsahují minimálně, ale "školení", špatné skladování a také výroba hašiše může způsobit, že značná část nebo i většina THC zoxiduje. Čisté formy CBN mají nanejvýše 10% psychoaktivity THC. Ačkoliv se zdá, že některé účinky opojení ovlivňuje a vyvolává podobně jako CBD, je zřejmě tento efekt slabý. Pravděpodobně ale souvisí s účinky na ztrátu orientace. Vyvolává tak pocit závratě "zdrogování" a vnitřní rozpolcenosti, nikoliv však high. Při vysokém obsahu CBN se účinky mohou projevit rychle , avšak bez pocitu dosažení vrcholu a následně s pocity ospalosti a únavy. Vysoký obsah CBN je tedy v produkci nežádoucí, neboť představuje ztrátu třeba až 90% svého prekurzoru THC. Obdobně jako u předcházejícího cannabinoidu je namístě otázka, zda nelze vyvolat zpětnou reakci, při níž by CBN konvertoval opět na THC. Na tomto poli je věda podstatně méně úspěšná než v případě zvládnutí přeměny CBD na THC. Nicméně v pěstitelské praxi je zaveden způsob ošetření marihuany suchým ledem.
4. Tetrahydrocannabivarin, dále THCV, je propyl-derivát THC. Na aromatický kruh obvykle navázaný pentyl s pěti uhlíky je nahrazen propylovým řetězcem o třech uhlíkových atomech. Tyto propylové cannabinoidy byly identifikovány v několika druzích původem z jihovýchodní a střední Asie a z Afriky. Bylo zde prokázáno kolem 50 % THCV z celkového obsahu přítomných cannabinoidů. Údajů o jejich působení na člověka je málo, ale podle pokusů se zvířaty se zdá, že účinkují rychleji a dříve odezní než THC. Pokud není uvedeno jinak, suma THC zahrnuje delta -9-i delta -8-THC a také THCV.
5. Cannabichromem, dále CBC, je další z významných cannabinoidů, ačkoliv se nachází v nižších koncentracích než CBD či THC. Dříve se předpokládalo, že jde o minoritní nepodstatnou složku přesnější měření pak ukázala, že tato látka byla zahrnuta do hodnoty CBD. Nicméně její obsah je relativně k THC a CBD nízký, pravděpodobně nepřesahuje 20% celkových cannabinoidů. Předpokládá se, že nemá psychotropní účinky na člověka. Avšak jeho přítomnost v rostlinách údajně vysoce potentních vedla k podezření na jeho synergické účinky s THC, to znamená, že jeho přítomnost umocňuje působení THC. Údajů o této složce cannabinoidů je zatím velice málo.
(použit materiál: J.Dupal: Kniha o marihuane.)
Sice už do GROWERu to napsal Walhala 2000, ale myslím že pro přehlednost (či pro osvěžení - nebo nováčky) se to sem hodí.
Pro: Walhalu 2000 - promiň mi mou drzost a snad mě pochopíš..................
Uvítal bych kdyby někdo doplnil mé informace, nebo je opravil - teda pokud jsou chybné. Pokud opakuji co už tu bylo, tak se moc omlouvám za zbytečně zabrané místo..............
mějte se fajn............. LackyFree

esco
Pomohls mi. Moc ti dík.
MakariuS
K historii konopí najdete informace třeba na:

http://www.biotox.cz/drogy/cannabis

Některé kapitoly historie jsou tam probrány i trochu podrobněji. Přeji příjemné informování se.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma