Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Pomůžete s pěstírničkou ? - Klikni zde pro originální téma
gully
Ahoj lidi.

Po dlouhým šetření jsem se konečne dokopal k tomu, že si můžu zařídit vlastní hydro indoor pěstírnu.

Je to místnůstka o rozměrěch d150 x š95 x v205 cm. Topení už mám i s termostatem vykoumaný a s ostatním bych vás postupně rád poprosil o pomoc.

Pro zjednodušení:

- objem místnosti cca 3 m3
- plocha cca 1,5 m2

V první řadě bych potřeboval vyřešit odvětrávání a přisávání vzduchu. Tady vůbec nevím :-(.
Větráky bych chtěl mít zabudovaný přímo ve zdi. Takže bych potřeboval radu (no spíš spočítat), jaký větráky a s jakým výkonem bych tam měl nainstalovat.

Dalším otazníkem pro mě je, jak výkonnou výbojku (výbojky) použít na plochu cca 1,5 m2.
Podle FAQ bych řekl buď 1x600W nebo 2x400W.
Konkrétně bych tam chtěl dát Grow sada 600W-komplet+ stínidlo , nebo
2xGrow sada 400W komplet+ stínidlo (tady se budu muset když tak zeptat, jak je velká - aby se mi tam obě vlezly)


Co se týká bubblerů, tam taky nemám zcela jasno. Budu potřebovat Ph + EC metr a rozhodl jsem se pro EC+Ph Metr Combo (4 450,-)
Vlastní stavění bublleru jsem ještě nekoumal, nechal by to, az přijde čas.

Pokud jsem, a jako že určitě, na něco zapomněl, budu všem moc vdečnej za doplnění (opravení).
Jebat
Hele nerad bych ty do toho kecal ale za prvi sis vybral nejdrasi e shop a za druhy ja bych tam dal 2x 400W, protoze 1x 600W to neosvetli peace
gully
To je možná pravda, ale nikde jsem nenašel ty kompletní světla. Jestli víš, kde bych je koupil, budu moc rád.
S tím 2x400 souhlasím, jde o to, jestli se to tam vleze. Pokud ne, budu muset pokoumat jiný lampy.
Jahudka!
Ja myslim ze by to sestikilo stacilo pokavad budes mit dobry stinidlo.Mozna by stacilo i 400 ale uz jentaktak.
No a vetrani?Chce to hnat hlavne teplej vzduch ven z mistnosti tudiz diru a vetrak ven.Topeni podle me potrebovat nebudes.To sestikilo by to melo vytopit v pohode..Procti si poradne grower je tu toho hafec..
Čuzz, komplety najdeš za solidní ceny na www.ereka.cz - a radim ti dej 1x600 W. Lépe to uchladíš než 2x 400 W a navíc ta plocha je akorát. Podívej se do indoor galerie na některý MANHUNTTOVI ukrutnosti a plochu má stejnou. Takže popřemýšlej.... Odvětrání - Dáš cooltube a uděláš samostatný okruh - z vnějšku nasávání, přes cool tube zase ven výfuk... Dál si uděláš okruh přes pacháč ven ze skříně přes další odtah. vent. Použij EURO3 - www.dospel.cz - hlučnější, ale solidní výkon za přijatelnou cenu - odtah 280 m3/hod. Jako přísun čerstvého vzduchu bude sloužit nějaký menší otvor do skříně, pasivní nasávání přes plastovou mřížku.
Jako začátečníkovi bych ti radil zkusit nejprve jednu sklizeň bio- buď kokos nebo royal mix od Plagronu s agroperlitem a guanem... Trochu se porozhlídní po indooor galerii a zjisti, co a jak groweři používaj...
Pro začátečníka je bublání trochu těžší, radim ti odzkoušet jednu sklizeň v dobrý hlíně s kokosem, abys zjistil co a jak...
Ladit EC a ph zálivky pro začátečníka není prdel...
gully
Díky chlape - mrknu na to ...;)

S tím začátečníkem máš samozřejmě úplnou pravdu. Jednu pokusnou sklizeň, ale přece jen (v hlíně a provizorní pěstírničce s pasivním odvětráváním) za sebou mám.
Právě proto jsem šetřil peníze na hydro a pěstírnu tak, jak má být.
A jestli budu mít problémy, jako že určitě jo, věřím, že s pomocí vás tady je dokážu vyřešit :)
gully
citace:
Původní příspěvek od Jahudka!
Ja myslim ze by to sestikilo stacilo pokavad budes mit dobry stinidlo.Mozna by stacilo i 400 ale uz jentaktak.
No a vetrani?Chce to hnat hlavne teplej vzduch ven z mistnosti tudiz diru a vetrak ven.Topeni podle me potrebovat nebudes.To sestikilo by to melo vytopit v pohode..Procti si poradne grower je tu toho hafec..

Tak jsem koukal na tu Tvou skříň a musím říct, že je to až nechutně profi udělaný :frog:
Seš si fakt jistej, že to šestikilo dobře osvítí všechny kytky ? I když to stínidlo, myslím, vypadá dobře.

Myslel jsem si, že ty krajní na tom budou hůř. Na druhou stranu je asi pravda, co psal Rappa - s chlazením by fakt mohly být problémy.
Jahudka!
gully-to moje stinidlo neni zase nijak extra i kdyz by se to mohlo zdat.Ja ale osvetluju malej prostor 400w coz je neco jinyho.Ty potrebujes stinidlo ktery co nejvic rozptyly vyzarovany svetlo na plochu.Proste bych pro zacatek bejt tebou koupil jedno phillips agro vybojku nebo osram plantastar 600w no a zkusil koupit to stinidlo jak je na obrazku a pak bych videl.Dokoupit dalsi 600w by problem bejt nemel ne?Koukni se sem http://www.hydroponic.cz/ stahni si cenik a tam ho prodavaj.
Zadalsi je samozrejme treba mit mistnost natrenou bilou barvou a nebo dat tam mylarovou folii.Jestli ti ale nevadi ze to bude hodne zrat a tudiz i hodne stat a nebo mas elektriku zadara pak neni co resit a kup rovnou 2x 600.

Jinak ctyrkilo se pouziva do 1m2 tak nevim proc by tvejch 1,5m2 neutahlo v pohode 1 sestikilo.

1 Specialni rozptylny stinidlo
1 Normalni stinidlo
gully
S tím stínidlem moc díky - to je fakt o moc lepší a co se týká watáže, dám tam to šestikilo.
Díval jsem se na http://www.hydroponic.cz/ a zdá se, že je tam velmi dobrej výběr.
Místnost mám natřenou bílým Primalexem polar, ale chtěl bych tam dát, už kvůli vlhkosti, tu fólii.
Ještě bych se chtěl zeptat - přisávání vzduchu bude stačit pasivní - tzn. akorát otvor s mřížkou ve zdi ?
Jahudka!
Pasivni by stacit melo.Ovsem mysli na to,ze musis mit plochu toho pasivniho nasavani minimalne 1,5 nasobek plochy vyfukovyho otvoru.Lepsi je samozrejme 2 nasobek.To znamena ze jakej budes mit prumer odtahovy roury tak tam udelas 2 prisavaci diry o stejnym prumeru jako je ten odtah.Tohle je fakt dulezity to dodrzet (vyzkouseny).Pritah samozrejme dole,odtah nahore.

Kdyz tam das tuhle folii vlhkost se tam bude drzet vetsi to je logicky.Zase ti nebude kondenzovat v zime voda na zdech.Zadalsi nekdo rika,ze pod folii se muzou mnozit plisne atd.Chce to ji poradne prilepit treba lepidlem na tapety,nebo herkulesem,chemoprenem atd.
Ja taky pujdu do folie-Koupim si mylar.Je daleko lepsi nez cokoliv jinyho-odrazivost 99 procent.Bila folie,primalex okolo 95 procent.

Jeste jedna vec-pokavad mas moznost to svest do komina....No vis co myslim.To je opravdu to nejvychytanejsi reseni.Zadny pachace,nasava to uz samo tahem komina a no problem...


A - ať to roste :satan:
gully
Udělám tam 2 díry dole o stejný velikosti, jako odtah nahoře. Už kvůli těm mřížkám a tím pádem odporu vzduchu.
S tím lepením fólie nevím, jestli bych použil lepidlo na tapety - myslím, že ta vlhkost by mohla být problém.
Zatím tam nebudu mít žádnej zvlhčovač, tak bych chtěl vědět, jestli je to zásadní věc, nebo ne. Možná, že s tou folií by tam mohla být dostatečná vlhkost.
Ještě bych se Tě chtěl zeptat, jestli jsem na něco nezapomněl ? Dík. :cool:
Thcmh
to gully: tu fólii mám taky a jsem sní spokojený, přichycoval jsem je připínáčkama a to je v poho, potom jsem zkoušel lepit kobercovou páskou, ale byla to rýpačka tak to bych ti moc nedoporučil, připínáčky stačí :D větráky bých ti doporučil trubkové EURO1-6 podle toho kolik chceš m3 jsou i docela tiché :D pokud pojedeš hlínu tak vlhkost bude v poho, taky záleží na odrůdě :D
gully
Díky moc.
Ty větráky potřebuju cca na 3 m3. Rozměry pěstírny jsem napsal v prvním příspěvku.
Mohl bys mi prosím napsat, kde se dají sehnat za slušnou cenu ?

Thx.
Thcmh
zkus www.dospel.cz můžes si vybrat a domluvit se přes telefon , aby ti to poslali nebo v nějakém elektru, obchodňáku :D EURO2 má 150m3/hod průměr 120mm, to by ti snad mohlo stačit, ale nevím to jistě, to se zjistí až při měření teplot při funkčnosti sodíku :D
Jahudka!
gully-ja mam docela dobre vychytanou ventilaci.Kdyz bych dole pod lampou nemel ventilatory na michani vzduchu ve skrini uchladil bych to docela tezko.Zadalsi mam 2 ventilatory 180m3 na profuk CT,jeden 180m3 na odtah vzduchu ven do komina a taky samozrejme zvlhcovacku.Pokavad nemam zvlhcovacku pustenou,hned tam stoupne teplota na 29.Kdyz jsem nemel ty ventilatoty pod CT na michani vzduchu tak tam byla teplota okolo 33-35 coz byl docela hukot.Ted je to v pohode a ten vetrak 180m3 na odtah z pestirny staci.Ovsem nezapomen ze budes muset vetrat 4x vic m3 takze z toho bych logicky usuzoval ze bys mel mit ventilator okolo 640m3/h.Ale zase budes svitit sestikilem ktery dejmetomu bude hrat jen o pulku vic nez 400w takze by opravdu ciste teoreticky moh stacit 350m3/h.Nejspis v tvym pripade budou lepsi podminky protoze prostor je vetsi a to je vzdycky lepsi a navic bys to mel mit chlazeny od zdi narozdil od nas co jedeme ve skrini.No a k ty zvlhcovacce.Myslim ze to je fakt otazka.Kazdopadne si kup vlhkomer at muzes merit vlhkost.Trebas ja kdyz vypnul zvlhcovacku tak jsem tam mel okolo 35-40 procent a to byly kvetinace zality.Postupne jak se z nich voda vyparovala jeste to klesalo.Nejspis by to rostlo i tak,ale uz to asi nebude to pravy,kdyz by v rustu mely mit spravne okolo 80 proc vlhkosti.Kdyz mam ted zvlhcovacku na 100 procent vykonu po dobu sviceni,jednak me snizuje teplotu o 3,5 stupne a udrzuje vlhkost uz na prijatelny urovni 65 procent.
Dalsi vec-pokavad bys jel nejaky hydro nejspis by ten zvlhcovac tak moc akutni nebyl..Proste to chce zkusit a poznas dost veci az z praxe.Ovsem pokavad chces pro kytky to nejlepsi a aby za neco staly vyplati se tech 7 kilo do ty zvlhcovacky vrazit.

Tak at se dari:)
gully
To Thcmh : díky ;)

To Jahudka! :
Nejdřív jsem se při čtení Tvýho příspěvku zarazil na zkratce CT , ale prošel jsem si znovu Tvůj thread a myslím, že tzn. cooltube :D
Ty píšeš, že máš 2 ventilátory na profuk CT s odtahem 180 m3 a na odtah vzduchu ven do komina další 180 m3.
Takže mě napadá, jestli nebudu taky potřebovat na profuk té lampy další větrák, nebo to platí jen pro CT? Jestli se ptám nějak blbě, tak sorry - v tomhle jsem lamma.
Chtěl jsem použít ventilátor EURO3 (280 m3/hod) - jak psal Rappa, Ty ale říkáš, že budu potřebovat min. 350m3/h. V tom případě bych tam dal 1 x EURO 3 (280m3/hod) a 1 x EURO 2 (150m3/hod).
Co se týká zvlhčovače, tak ten tam asi nakonec radši dám (máš pravdu, že 700,- v porovnání s ostaníma cenama není skoro nic).
Zdar Gully,
Jak sem psal včera, dej na konec cooltube EURO3 (280m3/h) a odtah ze skříně klidně EURO2 (150m3/h). Obecně platí, že výkon ventilátoru by měl být zhruba 0,75 x výkon lampy. Klidně dej oboje EURO3, za ty peníze se vyplatí....
gully
Zdrc Rappo,

promiň, teď bych asi potřeboval nakopnout. Nějak mi není jasnej pojem Cooltube.
Asi teď vypadám trošku jako blbec, ale na druhou stranu to může pomoct jinejm začátečníkům, jako jsem já. Mohl bys mi, prosím Tě, vysvětlit, co je teda přesně Cooltube ? :confused:
Našel jsem si na internetu, že je to:

citace:
Co je COOLTUBE: Lampa pro pěstování rostlin INDOOR s odděleným okruhem vzduchotechniky. Výbojka je umístěna ve válci ze speciálního skla, na koncích opatřeného nátrubky oběhu chladícího vzduchu. Celek je namontován pod stínítko z reflektorového Al plechu a doplněn úchyty pro zavěšení.


Chtěl jsem tam dát tu lampu, jak je na obrázku v prvním příspěvku - myslel jsem, že tam Cooltube není. Ale ona je to asi přímo tam lampa pod tím stínítkem. Říkám to správně? Takže vlastně každá taková lampa pro pěstění je umístěna v tom válci?

Jinak ona to nebude skříň, ale je to vlastně malá místnůstka. Ale to je asi fuck, že?
Jasný, výbojku dáš do toho skleněnýho válce, na každej konec dáš VZT - Alu potrubí. Vzduch je nasáván z jedný strany toho válce a proudí okolo výbojky. Dál jde přes odtah. ventilátor mimo pěstírnu. Vtip je v tom, že tu výbojku vzduch chladí a ty můžeš dát světlo blíž ke kytkám. Zkus dát do vyhledávání "cooltube", je toho tady fakt hafo, trochu se porozhlídni. Jinak si to v pěstírně zařiď tak, že budeš mít samostatnej okruh cooltube - nasávání a odtah otvory vně skříně. Pak budeš mít odtah ve skříní skrz uhlík. filtr ven z pěstírny přes druhej odtah. vent. Pročti FAQ a zjistíš vše potřebné. Zdar
gully
Ten uhlík je důležitej kvůli "smradu", že? A uhlíkový filtry asi koupím v těch shopech taky.
Jasný, jestli nechceš, aby sousedi podle čichu věděli, že doma pěstuješ smradlavý veverky, tak kup i pachovej filtr 240 m3/h. Stojí okolo 1200,- Kč. Ve fázi květu je to fakt doooooost cejtit, takže to může ve finále obtěžovat i tebe. No a vlastně se můžeš i prozradit před návštěvou. Kamarád nemohl pustit svý kámoše asi poslední měsíc k sobě domů na návštěvu, protože nechtěl, aby věděli, že pěstuje. Smrdělo mu to po celým baráku.... A bylo to cejtit i venku :)
gully
Jestli to tak smrdí i venku, tak potom není o čem uvažovat. V baráku to nevadí - je to takovej vejmenek, kde nic neni. A jak dlouho ten filtr asi tak vydrží ?
Hele, trochu přeháním :satan: :satan: , na tak malej prostor ti stačí ten, co sem uvedl, smrdět to nebude a vydrží asi rok. Pak se repasujou, dává se do nich nový aktivní uhlí.
:jumper: :jumper: :jumper: :beer:
gully
Mno jestli myslíš rok v tahu, tak to bych ani nečekal. :crazy: A ten filtr se dává přesně kam? Asi někam na odtah, to je jasný. Ale na konec, nebo přímo k cooltube?
Zítra ti nakreslím schéma, teď jdu spát. Checkni v indoor galerii pěstírny ostatních a trochu hledej... Všechno je tady už vysvětlený. zadej do hledání uhlíkový filtr atp. Jinak máš celkem dobrý radia jako odkaz, poslouchám deep house, hrajou celkem známý pecky. Zdar
gully
Díky za vsechno :) .
Jinak já poslouchám hlavně progressive, hardtrance, tech-house, deep-house, d'n'b ... A hraju progress a hardtrance.
Jdu studovat :smoker:
Měj se ...
Jahudka!
gully-muj nazor je ten,ze CT je dobra ale do mensich prostoru.Porad se zasira sklo prachem.To je velka nevyhoda.Ja sam si koupim to wing stinidlo az zvetsim skrin.Takhle by se mi tam ani neveslo..
A ze by ct nejak extremne moc chladila to taky neni pravda.Ja jsem to totiz vsecko zmeril.Hlavni veci co pomahaj s chlazenim je jednak zvlhcovacka,a zadruhy ventilator kterej fouka v pestirne a mixuje tam vzduch a pak taky odtah.Pod vybojkou kdyz zmeris teplotu bez tehle michacich ventilatoru tak v 30cm tam nameris vzdycky 35-40 stupnu.Myslim samozrejme 400w a vejs.Pritom i kdyz je CT dobre chlazena udrzis na ni zezhora v pohode ruku a dole pali tak,ze ji tam neudrzis ani omylem.
To ohrivani pod vybojkou zpusobuje ve skutecnosti nejaky infra zareni kterymu proste zabranit nelze.Pro tebe si myslim by bylo lepsi to stinidlo z ty hydroponie nez CT.Hlavne kvuli ty plose.
gully
Ahoj lidi.

Dik moc za Tvuj prispevek Jahudko!. Mozna, ze mi to nebudes verit, ale myslel jsem si, ze CT nebude v mym pripade az tak dulezita. Koukal jsem v noci po ruznych jinych zahranicnich forech a tam jsem prave videl podobny svetlo bez CT.
Chtel jsem se na to dneska zeptat, ale odpovedel jsi mi driv, nez jsem to udelal :D .
Mozna, ze se pletem a bez CT se neobejdem, ale to ukaze az praxe a myslim, ze dokoupit ji by nemel byt problem.
Kazdopadne dekuju i Rappovi a doufam, ze sem hodi ten planek :).
Moje vcerejsi otazka ohledne umisteni uhlikovyho filtru nekam k CT byla totalni blbost :D . Ted uz vim, ze se dava nakonec odtahu. Jenom nevim, kam presne, jestli nekam tesne pred vetrak, nebo kam - no snad to bude jasny z Rappovyho nakresu :) .
Jeste bych potreboval poradit s EC a Ph metrem. Muzete mi ze zkusenosti nejakej doporucit? Ten, co mam na tom obrazku v prvnim prispevku je jen navrh (a je docela drahej :mad: ) a navic ani nevim, jestli ma vymennou sondu.
Diky.
Jahudka!
gully-v rychlosti (musim ted zmizet).K mereni ph pouzivam obycejnej PH test z akvaristiky za 70kc.Ma vyhodu ze tam nemusis nic kalibrovat a je levnej.Merit EC nebudes potrebovat pokavad pojedes hlinu.Jestli jsi se rozhod pro nejaky hydro tak bys ho merit mel.Ovsem jsou lidi co neresej ani EC na hydru.V tomhle ti neporadim protoze sam jedu hlinu.Merim jen PH abych upravil PH vody kterou zalejvam a PH rorcwoolovejch kosticek do kterejch sazim.
gully
Jen pro upresneni - asi jsem se spatne na zacatku vyjadril.
Nebudu delat hlinu, chci delat bubbler. Ale kazdopadne diky za Tvou odpoved ohledne Ph Testu. :)
Thcmh
to gully: chceš se na začátek pustit do bubbleru?? Já bych raději na začátek doporučil hlínu :D
gully
Vim, ze mi chces poradit tak, abych neskocil jako novacek hned do docela slozityho systemu pesteni :)
Hlinu jsem, ac v docela provizornich podminkach, ale rekl bych docela s uspechem, zkousel.
Ten bublak bych fakt chtel - jednou s tim zacit musim :D
Jahudka!
gully-na hydro ti samozrejme taky staci PH test za 7 petek.Ten digitalni je spis takova frajerinka a navic ho musis dobre udrzovat,kalibrovat atd.Proste se mi to zda slozitejsi nez do zkumavky nabrat merenou vodu a kapnout tam kapku PH testu a podle barvy urcit PH.

Jinak k tomu hydru-taky chci zkusit priste nejaky hydro a docela jsem se s tim zabejval at uz slo o bubblery,nft (to se mi moc libilo) ale nakonec jsem si vybral system EBB&Flood.Nemusis tam jak pako porad neco cistit,ve skrini zabere jen 10-15cm na vejsku narozdil od bubbleru a kdyz uz vymenujes roztok v nadrzi tak ji mas zvlast tudiz nehejbes s korenama atd.Kazdy hydro ma svy vyhody/nevyhody.Ale co se tyce spolehlivosti tak je urcite nejlepsi klasicka hlina.Z toho duvodu,ze na to nemusis celou dobu prakticky maknout a pokavad mas zavlazovaci system trebas jako ja tak i kdyz vypadne elektrika a budes pryc tak jses porad vysmatej protoze i tak kytky budou dostavat porad dost vody.Kdyz v hydru spadne PH jses nahranej.Mas s tim porad starosti s udrzbou,cistenim,michanim vyzivnyho roztoku.U hliny tohle nehrozi.Jedina vyhoda hydra podle me je ta,ze nemusis shanet substrat a pak ze to vyroste o 14 dni rychlejc.Ale za ty starosti s tim se to podle me nevyplati.Pokavad budes mit poradnou vybojku myslim si ze i v ty hline to poroste jak z vody.Treba me to vyrostlo v hline za 6 dni pod sodikem na 10 cm ze seminka (rozpeti listu).

Ale to hydro priste nejspis zkusim ovsem predtim chci aplikovat jeste pokus na kytky jeste v hline.Priste pojedu hlinu a pojedu to cely i s kvetem pod MH vybojkou.Na to jsem fakt zvedavej.Az potom zkusim to hydro.Proste se uvidi je to jeste daleko:)
Thcmh
Při stavbě jsem taky myslel, že pojedu hydro, ale jsem rád, že jsem postavil tu skříň jak je a ještě se rýpat s hydrem? to se mi nechce, ale po dalších pokusech do toho pujdu :D
Jahudka!
Prave-chce to si odpocinout od stavby skrine a potom premejslet dal.To by jsme jinak nikdy nic nevypestovaly a porad jen zdokonalovaly skrin...Hydro v budoucnu taky poridim.
r-man
OT: Jahudka..MH vybojka jenom, a nebo porad a v kvetu pridash HPS?


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma