Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
EBB FLOW -- napouštěcí stůl - Klikni zde pro originální téma
wad
Tak sem smotl takovej nákres jak to asi funguje..

Docela mě tenhle princip pěstování zajímá a tak bych se s váma chtěl podělit o dosažený informace a budu rád za nějaký další doplňující.

Takže funguje to asi takhle:

Normálně je stůl naplněn keramzitem nebo nějakým podobným pěstebním médiem (šílený slovo) a v něm řízky ve velkých RW kostkách.V zásobníku je nachystaná zálivka (s vyladěným ph a hnojivy) a pomocí ponorného čerpadla (na obr 2. zelené) je hadicí (na obr 2. červená) napouštěn stůl. Když dosáhne voda výšky trubice (na obr .2 sv. modrá) vytéká spátky do zásobníku odtokouvou hadicí (na obr 2. modrá). Doba napouštění se doporučuje 15 min. každé 2 hodiny. Po této době přestane čerpadlo čerpat vodu a všechna voda ze stolu vyteče
zpět do zásobníku.

Toď vše... :D uvítám připomínky a rady k tomuhle systému, páč moc sem toho o něm nenašel a docela by mě zajímaly vaše zkušenosti a podobně..

thx for all :girl:
smooth
Bude to chtit more pestebniho substratu..
Kytky budou velky.. ale nezda se mi moc dobra manipulace s tim...
Dub-Teaser
To je něco na způsob simple bowlu,ne? podívej na hydroponii plus tam něco najdeš.

Smooth- no myslim,že pěstebního substrátu to nebude chtít ani za nehet,jelikož se řízky vkládají v RW do keramzitu,jak už psal wad.
je to prostě normální princip cirkulace a kořeny zásobí ten roztok,kterej čerpadlo přečepá ze zásobníku právě do toho keramzitu.
wad
to smooth: no to jakože asi jo... ale když se podíváš kolik stojí keramzit tak to zase taková hrůza není :) no s tou manipulací... asi taky záleží co se v tom jede za systém, pokud v tom pojedeš monster bush (viděl sem to na overgrow..masakr) nebo sog..že jo.to už je podle mě jen na tom jak a co komu bude líp vyhovovat. Takže tu manipulaci zase tak hrozně nevidím...

to Dub-Teaser: jakože něco podobný ale zase ne uplně stejný..víš jak... každý má něco pro a proti... :D
jj, idealni pro SOG /spustu mensich kyti/...funkce je jasna, jednou za cas napusti a kyti to nasaknou a zbytek vykape...
nevite jak je vyreseny zastineni toho korenovyho systemu? kdyz tam bude deska jak na NFT z growshopu, tak to bude docale prace tam delat dirky a zapasovat tam kyti, dyz jich bude treba 25. na svetle bych ty koreny nenechaval.
ten napousteci stul maj samo taky v growshopu, bud jenom stul/vanu nebo i dalsi serepeticky, ale osobne sem to zatim moc nezkoumal.
Radegast
tenhle system je hojne vyuzivan v americe, hlavni vyhody sou
-stul s keramzitem se da vyuzivat na hodne sklizni(staci promyt)
-celkem bezudrzbove zalivani - zalezi na velikosti nadob
-vhodne s kombinaci s matkarnou
-neni treba zadna manipulace- pri sklizni vytahnete celou kytku i s korenama z keramzitove vany a je to

cely system sem videl fungovat v praxi a vypada to skvele.tem kdo nad tim uvazuji a maji na to cas a penize vrele doporucuju
smooth
a jak by to melo bejt velky ??? naky rozmery...
aha, takze se ta vana zasype keramzitem a do ni se zapustej rckwl kostky. to je celkem vpoho, jelikoz se to uz nemusi cely prekrejvat/zastinovat, coz by bylo pro me dost nepredstavitelny. me ten stul zaujal predevsim tim, ze se u nas daj koupit rozmery pouzitelny ve vetsine skrini ;) urcite vyjde o neco levnejc nez drip a neni treba resit ucpavani kapilar.
wad
no viděl sem v shopu stoly co měly od 50 x 30 až po 2,2 x 4,2..takže myslím že to je jen na místnosti .. jinak bych tam žádný oezení neviděl.. jediný co je tak vlastně pumpa.. pokud je ten stůl na 300l (extrém) tak i když něco zabere keramzit tak to čerpadlo musí být schopné za těch 15 minut toho tam načerpat dost (tím myslím zálivku).
v Borivojce napriklad 33 x 110, 63 x 110, 100 x 110, 200 x 110
v Plzni 70 x 100, 200 x 100
.
uvadej hloubku jenom 5cm, staci to na ferovy zakryti korenu?
wad
5cm..tak to asi ne..... počítej takovejch 20 čísel určitě... páč si vem jen jak je velká velká RW kostka v které máš kýtíz (řízek kterej je v malý RW dáš do většího aby měl nějakou stabilitu a sál živiny a vodu).. těch 5 cm by stačilo tak na ten RW a nic víc :D ale myslím že takovej stůl je spíš na něco jinýho ne ?? Nějakej drip nebo tak něco

btw: Mrkněte na tohle možná by to šlo použít i dkyž je to na trošku jinej způsob...
Apofiss
Nejlépe je takový způsob vidět v praxi tady: http://legalize.hu/uploads/igchronic.avi
wad
Jo díval sem se na to..ale přijde mi že ten týpek i když to má zmáklý tak myslím že by s toho šlo vytáhnout víc... buď jedna kýtíz (mono) a nebo spíš sog... páč pokud se nepletu tak on sklidi tak 130g +/- a myslím že tenhle systém má na víc... (bylo to ze 400W)... ale jinak sqelej příklad..ale ukazuej tam stavbu ale další detaily už tak nějak ne :(
Apofiss
On z toho sklízí mnohem víc...

Imho je to hlavně o té stavbě, ale pár věcí by se ještě šiklo, to máš recht no
wad
No... nemůžu si pomoct ale je tam napsaný 1/4 puond every 2 months. a pokud se nepletu tak libra je 0,453 kg takže čtvrtina je asi ... 0,113 kg takže sklízí 113 g..což se sice v klidu a v pohodě ale ze 400W má tenhle systém opravdu na víc ne ?? Je jasný že to dá každý dva měsíce ale na SOGu by to byl větší mazec... :D
Apofiss
Mno, viděl jsi ty baga co mu tam rostli?Já sklidim tak půlku ze tří kytek a je toho o dost míň než má on (samo to beru opticky), takže chybička se asi vloudila...
wad
jasně, já nepopírám že to nejsou krásný paliczky... to musm uznat... ale je toho tolik nevyužito... já vím už rejpu.. má to vychytaný ale myslím že na SOGu to musí dávat g/w jak nic :) páč co sem se tak díval tak tenhle systém je fakt mazec. Někde na overgrow (nemůžu to už najít) jel v tomhle systému jednu kýtíz a dal si nějak 1,3 g/w a tomu říkám mazec (ale taky to měl vychytaný a bylo to v místnosti :) ale to je detail... hlavní je že to funguje..ale nějak tady na groweru to nevidím.a přitom na sestavení je to docela jednoduchý. jediný co se může zmršit je vodní pumpa a nebo to že se při zaplavování novejch řízků bude stávat že budou plavat a hýbat se ale to je asi jen detail.. takže pohoda... :girl:
UdL
Podle mě podobnej systémek jako ten ebb-flow je i UdLákův vlastní cirkulační systémek! ;) Funguje prakticky podobně jako simple bowl, na rozdíl od něj však mám každou kytku samostatně v 7 litrovém květináči… Vanička, která sbírá z5 roztok a odvádí ho do nádržky s potravinama, je rozdělena na 2 části, takže můžu jet nezávisle na sobě 2 roztoky! :D

Květníky mohou být nahrazeny jakoukoli nádobou (PETka, jiný květník...). Stačí jen vyměnit trubečku s kapilárama! :punk:

Zalévání je puštěno každé 3 hodiny po 15 minutách… ;)

Představím komplet během 14 dnů! :D Až sklidim a sesumíruju klady a zápory! ;)

UdL
wad
to Udl: Jak tak na ten tvůj systém hledím tak mi to přopadá něco mezi dripem a ebb flow... Jen zálivka je rozváděna kapilárama od shora a u ebb flow je zaplavenej komplet celej tůl (voda neodtéká, zaplaví se celej, a až pumpa přestane čerpat tak odteče spátky). Máš to fakt vychytaný, to se musí uznat. Jen sou mi záhadou ty dva roztoky, mohl bys to trochu rozepsat v čem se ti to osvěčilo ?? myslím že tak na pokusy a taky na kýtíz který jsou/nejsou náchylný na zálivku..
UdL
Proč 2 roztoky? Představ si, že budu chtít pěstovat 4 kusy třeba A11, který kvete do 50 dnů a vedle bych si dal třeba 4x Jack Herrer, kterej kvete podstatně dýl. Takže by bylo i celkem rozdílný dávkování (používám AH, RIPEN, enzymy)... Proto ty 2 oddělený systémky! ;)

Navíc ty květníky se dají v poho přenášet, jen stačí odpojit kapiláry. Představ si, že pěstuješ třeba ve více skříních podle jednotlivých fází vegetace (prostě abys sklízel prakticky třeba každých 14 dní bez použití techniky SOG) a pak jen přenášíš kyti z jedný do druhý... To je dobrý sci-fi, ale není to nerealizovatelný! :D Díky tomuhle je snadná manipulace, nic není napevno, můžeš si s tím dělat cokoliv... ;)

Jinak důvod je taky ten, že jedna nádržka je moc rychle vycucnutá, roztok musí cirkulovat a nechci, aby se zadřely čerpadla z důvodu, že neměly co nasávat, tak jsem použil 2 roztoky a jede to ok! ;)
wad
tak to ti opravdu skládám postu, máš ten setup fakt vychytanej... počítám že v těch qetníkách máš keramzit.. No jak to tu popisuješ tak to opravdu jako scifi nevypadá... je to hodně podobný ebb flow, u nich se pracuje taky z celou kýtíz a jde přenášet, ale bohužel se vytahuje ven z keramzitu, ale prý nedochází k nějakejm větším šoků, ať pro kýtíz, tak pro kořeny..

BTW: možná vznesu trochu loserovskej dotaz ale přemýšlel jsem.. i kdž koženy mají mezi keramzitem dost vzduchu, nepomohlo by ještě přidání vzduchování do té vody ? U setupu co má UDL kde voda jen "stéká" to není až tak důležitý, ale u ebb flow kde v podstatě je komplet všechno na 15 minut zaplaveno, tak kořeny nedýchaj.. :confused:
u4eea
ten ebb a flood je dobrej kdys ma pretok do zalivky kterej ho provzdusnuje. pak ta provzdusnena zalivka circuluje zpatky ke kytkam. chce to vjchytat idealni mnozstvi zalivky aby to funkcilo a zaroven se o to clovek nemusel moc starat. ten ebb a flood z shopu s tima 5 cm mam, a je pekne tezky ho udrzovat, je moc nizky. radsi koupit sroubeni a nejakou vanicku z visi obrubou.

------------------------------------->hihihi
UdL
Dík! :D

JJ, v květníkách je keramzit + RW samo! ;)

S kořínkama je taky trochu problém - samozřejmě, že vylezly z květníků a roztáhly se po vaničce. Když se trochu pocuchaj, nijak to kytce nevadí. Zkoušel jsem to. :devil: Cirkulace pořád probíhá nonstop - tzn kořeny nic neucpaly, vylezlý kořeny vypadaj celkem ok, na to, že do nich pere 400W! :D

To je další meta, kterou musím pokořit! :vampire: Napadlo mě, že by ty kořeny mohly přecházet do dalšího systému a la NFT. Jenže NFT (snad jsem nepřehodil písmenka :) ) jsem ještě v akci neviděl, kdybych měl možnost omrknout, jak maká v reálu, tak by to šlo podle mě zajímavě zkombinovat! ;) Představ si, že bys měl třeba 2-metrový kořeny v hydru!!! :eek: To pak musej bejt pupence! :punk:

Nějakou představu už zhruba mám, jak by to celý mohlo vypadat, ale zatím si to nechám pro sebe! :D
dzonDebil
Zdar.Taky sem si ted udělal zaplavovací hydrosystem je to plechová vana 110x110x10 kterou sem natřel barvou doagresivního prostředí udělal dvě díry na kohouty dal na stůl vložil 7celých a 1rozřezanou matraci na vrstvvu keramzitu.
Jeden kohout je napojen na čerpadlo druhy je odtokový zatim napouštim 3x denně 1min.po 8h za tu minutu je vana komplet plná a po vypuštění zůstavá keramzit zaplaven a vata je nacucaná a po 8h vlhká až mokrá a darovavých 81řízků si po třech dnech vesele chrochtá pod 250W HPI T PLUS Philips Master.
Dávám GH+kořenovej a booster od Bcuzz a eště dostanou Mineral Magic PH 5,8 EC nemam.
Takže zvěstuje cosem posral aco ne.Ja počkam počkam až vypijou co maj dam jim nový pití skusim foto a dam vedět. Čau
Niga
BTW. Meloon mal presne takyto system, ale po viacnasobnych problemoch presiel na drip.
Problemy mal s tou vanickou, kedze mu 1-2mm vody nechcelo odtiect (rozne choroby koren. sys.) A hlavne ho stval keramzit - i ked bol preprany, neustale menil PH. Po kazdom polievani musel upravovat Ph . Stavalo sa aj to ze ked zmeral Ph z jedneho rohu stola a toho oproti, bol rozdiel v Ph 0,4 - 0,9 (+-0,5).:eek:
Odpovedou na tieto problemy by boli rockwol rohoze, ale tie sa u nas tazko zhanaju:(
dzonDebil
Niga. taky mi lítá PH ale mam vprdeli elektrodu jestli to bude dělat i pak dam tam příště drcenej rocwool i mně neodteče 0,5cm ale pokud tam nesvítí nevadí anebo zaplavovat častěji aby voda nestála. Eště mě napadlo dát do nádrže vzduchovací kameny kvůli okysličení no uvidim čau
dzonDebil
budu muset asi upravit interval napouštění poradtě jak často nejlépe?

http://grower.cz/forum/showthread/t-18811.html

Nauč se používat zázračné tlačítko edit/delete. Není nutno zvěčnit všechno v novém příspěvku. Jedule
vejša
zdravim jedu 600w ebb and flow mam ten napousteci stul od agrothermu http://www.agrotherm.cz/prislusenstvi-skleniku-6-4.htm a myslim ze to neni moc dobra vec, hloubka 5 cm je nedostatecna.
Pro spravne fungovani e&f je potrebny dostatecny spad aby pri odtekani nedochazelo k zadrzovani roztoku koreny, ktere velmi rychle zaplni odtokove drazky. me se stalo ze koreny zabranily odtoku ve vyssi casti stolu a horni pulka kytek prestala rust a ta dolni pulka u odtoku jela jak blazen.
resil jsem to tak ze jsem na nacerpadlo pridelal delsi hadici a strcil ji do horni casti stolu. odtokac jsem jenom trochu priskrtil kohoutem, aby odtok byl mensi nez pritok. stul se naplni tak za dve minuty a cyklus trva15min - pouzivam normalni spinacky. je to ted takovej napul prutokovej system a napul e&f.

jestli nekdo budete zacinat ebb&flow poridte si stul s vetsi hloubkou a pouzijte rw rohoze misto keramzitu. zdar:beer:
dzonDebil
čau vejša taky sem koukal na agrotherm a přesně to sem si myslel tak sem si nechal udělett vanu 10cm hlubokou kde mam rw matrace na vrstvě keramzitu který je zaplaven stzále aby nebyla žížeň ted taky zaplavuju každý 2h 15min ale ažn po přepnutí jinak po 4h zdar
vejša
ja ted zaplavuju 4 krat denne 30 min, nekde jsem se docetl ze se ma zaplavovat tak 2-4 denne. samozrejme zalezi natom kolik vody pojme pestebni medium. Ja tam mam RW kostky a kolem je to vysypany keramzitem a prikryty plastikovou folii. teplota je 21 - 28 a kytky maji vody dost. za tech sest hodin ten keramzit neoschne ani navrchu, takze 4x denne staci bohate.

jinak Ph mi porad leti nahoru. Neupravuju ph Rw kostek a davam je tam rovnou a keramzit jsem tam nasypal primo z pytle aniz bych ho promyl. tak po dvou az trech tydnech se Ph vetsinou ustali a ten bordel z keramzitu se vyplavi. ted je to ctvrty tyden a ph mi jde porad zavratnou rychlosti nahoru. nebavi me porad pridavat kys. dusicnou nemam EC metr a tak se bojim presoleni. snad se to ustali, myslim ze by to mohlo zpusobovat hniti korenu v horni casti stolu casem by se to melo vyplavit

ebb and flow system je super ikdyz nemam s cim srovnavat, ale pri predstave ze bych musel roztok merit a vymenovat kazdy kytce zvlast, nebo ze bych se mel srat s nejakyma kapilarama tak bych hydro snad ani nezacinal. nekdy pridam fotky at je tady o tom fajn systemku o neco vic informaci
syncro
včera sem potkal v Baumaxu v zahradnických potřebách pylte s drcenym křemenem (zrno cca 3x3mm). Nebylo by to řešení problému z keramzitem, který neustále mění pH z důvodů jeho nasákavosti ?
dzonDebil
4x stačí myslym jen když sou kytky maly ale v kwětu až bude vše prorostly kořenama tak je to malo a měl bys tam dat nějaký starý čerpadýlko na promíchávání a ja tam mam i vzduchovací kámen kvúli okkysličení

Velká PRASÁRNA JE ŽES NEVYPRAL TEN KERAMZIT
protob mas nahowno to PH jestli nejsou prorostlý tak je vyndej stůl umej a keramzit vprat v teplý vodě až nebude kalit vodu

taky co mas za hnojky ja ted dodělam od GH s Mineral Magic a Polyversum Booster a kwětak od Bcuzz příště už du 4týdne kwětu místo GH dostanou AH a ještě PK 13-14 s trochou Bud XL

fotky sem taky skoušel ale moc mi to nejde ale taky skusim už sou pěkný ikdyž jich tam je moc Zatim čau
inVALIDa
co myslíte použiju 20cm vysokou vanu na dvě kytky.... ?

nadrz je LAVOR 25l...ze suprmarketu ( u toho inda ze Springfieldu)

(cca 45*30*20)

nebudou z toho njake problemz až kořeny brutalne prorostou ??
Niga
4 inVALIDa: Da sa to aj v malom, vetsi by bol lepsi,.... Akurat ti odporucam dat na spodok tej vanicky sietku proti komarom, alebo nieco take. Mozno niekto bude namietat , ale fakt to skus. Pod tu sietku daj este zopar kamienkou aby sietka bola aspon 1mm nad dnom. Ako ti budu rast korene prepletu ti celu tuto siet, az natolko ze budes vediet vybrat cely objem ,,LAVORa,, ;) Ma to nespocetne vyhody- lahsie vies kontrolovat korenovy bal, ked mas hadicky na drip a vzduchovaci motorcek mas vychytany super hyper triper bubbler. Este to nemam odskusane , ale po sklizni idem do toho.

4 vejša: Presoleni zabranis jednoducho - ked vymienas roztok, nechaj preplachnut cely system cistou vodou ( ak mas h2o2 daj tam par kvapiek). Preplachuj aspon tolko aby ti voda odtekala aspon min.30 min . V ten den ani nemusis hnojit- nech maju kytky dietu ( aspon sa kytky precistia, lebo ani Fin. solution nie je vsemocny)

4dzonDebil: daj tam hadicky s dierkami(cik-cak(criss-cross)) a motorcek.

4 All: na drip, ebb and flow je vhodnejsie si kupit digitalne casovace pretoze 15 min na manualnom je vela a voda zacne odtekat, tym sa vam znecistuje roztok. To co odtecie z kvetinacov, LAVORA, vane by mal byt odpad- ale kto ma tolko penazi aby AH splachoval do WC? :D
vejša
to dzonDebil: kytky jsou uz velky a si okolo 65 cm a myslim ze jim 4x denne staci, mel jsem to pusteny i 8x denne, ale zadnej rozdil vtom neni. kdybych tam mel jenom RW tak bych to klidne nechal na 2x denne. bublaka v nadrzi samozrejme mam a kdyz je voda poradne okyslicena tak muzes vpodstate zalejvat tak casto jak chces, nebo nemusis vypinat cerpadlo vubec to je muj nazor.

jinak ten keramzit uz je asi vpohode a Ph uz je podle poslednich mereni stabilni;) myslim ze ted uz pujde vsechno hladce, jsme s holkama jeste v rustove fazi a ty maly co nerostly musi ted dohanet ty velky, pak celou tu bush zastrihnu do kolibky a pak je prepnu. co se tyka hnojiva tak pouzivam Advanced hydroponics of Holland. fotky snad nekdy dodam


to inVALIDa: myslim ze to je naprosto idealni, protoze spravnej ebb and flow system by mel bejt vlastni vyroby. muzes si tam dat kytek kolik chces, ale dve jsou idealni.

to Niga: digitalni casovac mam, stal 400 a dal jsem ho rybickam na svetlo, protoze byl dost nespolehlivej. navic to trva veky nez ho prestavis. nejlepsi sou casovace z Ikey 2za100:D Moc teda nechapu, proc by to co protece systemem mel byt odpad, to mozna plati u dripu. Ale u ebb and flow zadnej odpad nejni. Kdyz budes kontrolovat EC muzes jednu zalivku dolejvat vodou a hnojivem dost dlouho, odpadem se stane az kdyz uroven odpadnich latek vylucovanych koreny presahne jistou mez. tak si to aspon predstavuju
:slizoun:
u4eea
Ja dolejvam vodu/hnojky 1-2 krat za tyden, a vjmenuju zalivku v nadrzy kazdejch 7- 10 dni.

Kyti jsou happy kdyz se meni zalivka casto za cerstvou, ale staci kazdy dva tydni.

Hollandsky pestitele doporucujou pro lepsi vynos jednou za tyden.
Maj pravdu. :)
Deda Mraz
Když kliknete na odkaz Projekt šatník 150W v mém podpisu, můžete se podívat, jak jsem to pořešil já. Je to zatím první verze, možná se ještě nějaké úpravy provedou, ale zatím jsem spokojený. Vaničku mám vysokou a roztok se sám provzdušňuje. Náklady včetně čerpadla asi šest stovek...
vejša
tak nejaky foto
inVALIDa
(keramzit je z hydroponieplus kde mu rikaji liaflor)

Mám málo keramzitu ... Myslite ze bude vadit kdyz dam plovouci keramzit nadno a nad nej ten normální co neplave??? (aby se pri naplnovani medium nehybalo )
Edited... bez problému to jde :)......


Mam ještě drobný keramzit (polovicni velikost zrna).. Ten ale plave kompletně vsechen..
Mam v planu ho dat taky nadno..( Puvodne jsem ho chtel nasypat do okoli RWkostek)..
Edited... drobný keramzit nepoužiju poněvadž by se dostal do hadice/čerpadla/zasobarnyZivin a tim by delal neskutecnou paseku...
(hodi se jen na mix do hliny... mohli na hydroponiiplus.cz napsat ;) )





dzonDebil
for:vejša pěkný fotky kolik je tam kytek na jakym prostoru ja mam na 110x110cm 80ks amyslym že příště dam polovinu jinak pěstujem každej trochu jinak mas velkou spotřebu keramzitu ja ho mam jen jako drenáž.


Jinak dam kytkam půst v podobě čistý vody jelikož mi stoupá EC tak sou asi přežraný jen bych potřeboval jastli tam přidat Atazym od Bcuzz nebo peroxid a nebo nic aby wše vyžrali.
Vypijou 100l za 7-9dní sou v půlce vždy zbzde asi 20l do kterejch doleju mam to udělat i ted anebo vylej a umejt před tou vodou. dék za každou radu poradu.

ty fotky mi nejdou vložit to asi neumim
Deda Mraz
inVALIDa: na to, aby se ti neucpal odtok/přítok se používá kousek síťky (např. proti hmyzu do oken). I když koupíš keramzit s větší průměrnou frakcí (8-16mm), tak bych tam tu síťku být tebou dal, protože se ti v každém balení najdou různé drobné úlomky, které by se pak mohly dostat až do prostoru lopatek v čerpadle a poškodit ho.
dzonDebil
niga- vůbec nevim coaproč mi to radíš s těma hadičkama ale rád se poučim ale ten nápad s tou sítkou je dobrej ale jen pro menši stoly

digitální časovače jsou na prd takže na světlo i zálivku jedině mechanický spínač
mam ze 4 digyspinačů funkční 1 a za těch 15min se okysličený roztok krásně dostane ke všem kořínkům sam mam při rosvícení minut 30 pak 15min kždý 3h

ted skusim ta fota
vejša
to invalida: rekl bych ze je jedno jestli keramzit plave nebo ne. ja tam mam plovouci keramzit a vse je ok. teda krome toho keramzitu, mozna by kvuli PH bylo lepsi zkusit drceny kremen nebo kacirek jak tu nekdo navrhoval. keramzit zvysuje Ph. ja jsem tu psal ze se mi Ph ustalilo, tak to neni pravda, s tim keramzitem jsou akorat problemy. Jinak to ze se pestebni medium pri napousteni hne, kytkam vubec nevadi, koreny jsou vetsinou v tlusty vrstve pod keramzitem a asi tak 3 cm nahoru jsou snim propleteny tak ze se nemuze hnout i kdyby chtel. zbytek plovouciho keramzitu se pri kazdem napousteni prerovna tak ze je krasny rovine.
na odtok/pritok a na prepad si dej nejaky sitky at ti tam ten keramzit nenapada a neucpe to

to dzondebil : o stoupajicim EC nic nevim nemam ecmetr:D . je jich tam 20 a vypijou kolem 10l za den. prilejvam tam vodu a kys. dusicnou a zalivku menim za 7-10 dnu. fotky se dobre pridavaji na rychle odpovedi zdar
Deda Mraz
vejša: Já jsem měl kdysi v bubláku taky obrovské potíže s keramzitem, který mi měnil pH (směrem nahoru), ale teď v Ebb&Flow se mi to neděje a roztok dlouhodobě drží ideální pH. Mám pro to dvě vysvětlení:

1) keramzit jsem před použitím hodně moc důkladně propral v horké vodě. Zbavil jsem ho tím množství jemného prachu, který to zvyšovaní zásaditosti mohl mít částešně taky na svědomí.

2) větší objem roztoku (20L) má menší tendenci k rozhození pH než když jsem měl v každém bubláku po šesti litrech roztoku...
dzonDebil
děda- určitě platí bod č1 ale ja mam roztok na 100l PH 5,5a stejně musim druhej den jít snížit PH který je 6,0a víc pak už je to ok a vydží ale stejně se zvedne z 5,2 na 5,6.
z toho jasně plyne že musi více proprat na příště nebo skusim ten drcenej křemen jak psal syncro jen aby nebyl ještě horšá máte snim někdo skušenost??????????

vejša- nato sem přišel ale mam je prej moc veliký jak to zmenšim na požadovanou kapacitu dík:frog:
Deda Mraz
dzonDebil: já mám zkušenost s mramorovou drtí (kolem 10 Kč/kg). PH to sice nezvyšuje, ale je to o poznání těžší (to mi přišlo jako největší nevýhoda při přesazovaní řízků, kterým to drtilo jemné vlasové kořínky) a hlavně to nemá absorpční schopnost, nedrží to vlhkost jako keramzit.
Zůstanu u keramťáku, zrovna dneska jsem si koupil další 20L pytel :)
dzonDebil
děda-mě neva váha ani hejbat stim nebudu ja to mam jako drenáž asi 1cm roztokuzůstává pod rw matracema takže ani nemusim držet vlhkost skusim příště teda mramorovou drt na hroby

jak zmenšim kapacitu těch foto na požadovanou kapacitu?????:afro: :pimp:
Deda Mraz
dzonDebil: myslíš, že to bude dobré, když budou kořeny stále částečně v roztoku? Aby to tam nezahnívalo... Jinak takový centimetr roztoku úplně na dně vlhkost vzduchu v pěstírně IMHO moc neovlivní...

Co se týče těch fotek, moc jsem tě nepochopil, ale jestli se jedná o zmenšení velikosti fotky jako souboru, tak ji překonvertuj na JPeG a nastav nějakou rozumnou úroveň komprese (kolem 30-40%). Tím zmenšíš celkovou velikost souboru až o 90%. Konverze se dá provést třeba v ACDSee.

P.S. mramorovou drť nemusíš shánět jen u funebráků, já použil akvaristickou ;)
dzonDebil
děda-vubec nestraš s hnilobou dostavaj Mineral Magig a Polyversum
a ten 1cm je nutnost kvulimaticim kohoutu takže už vubec ne kvuli vlhkosti ale je stim pož¨čitanno 1cm+10cm rw matrace =11cm vyska vany

Taky vsše skoro vypily a EC je vlezly na 1.95 z původních 1.65 a všude onen znamy povlak soli
Dostanou 50-60l vody a rozhod sem se pro Atazym 2ml na 1l vody PH 5,5 na ECsem sam zvedav to jim bude trvat 3-4dny snad to bude dostatečnej průplach a vše pěkně dopapaj

mate někdo skušenost s green senzation od plagronu??

dik za radu co s foto tak to i uvidíš Snad:confused: :confused: :bandit: :beer:

co že nikdo nic? je nas malo s EBB FLOW??:jumper: :pimp:
inVALIDa
taky ventilos z Baumaxxu ???? :D .. sel ho ale radsi "koupit" muj "petiprsty" kamarad... protoze tam je maji jen k cca 1000L nadrzim ;) odkud ho mas ty? cena ?

jinak druhy mam z hydroponieplus (65kc) a oba jsou fpoho....

PS: ten v baumaxxu je na 3/4 hadici a na hydroponieplus na 10mm
dzonDebil
ventily sou příslušenství k300l sudum který sem kupoval na zqašení jablíček a jeden stál v akci 250kč v baumaxu
jeden napouští a druhej je přepad viz.foto a sou protisobě uhlopřičně a jeden mam reservní jelikož sou z plastu

taky dostali 60l vody a 120ml atazymu PH 5,4 a EC 0,67 tak sem zvědav jak to bude zejtra:eek: :pimp:

tak sem tam byl před zhasnutim a po 2 napuštění jePH 5,9 a EC 1,68 což je docela síla a voda vypadá jako bych tam ty hnojky nalil

po 24h je PH 5,9 a EC stouplo na 1,75 tak co stim seretena mě nebo nevíte??

mam to třeba po 2dnech vylejt a dat znova vodu nebo nechat adat po vypití zas hnojky co byste doporučili??:mutant:
také je třeba vědět že sem ten průplach je první po 6 týdnech
sem takovýdle hydro eště nejel jen asi 4x bublák takže se učim za pochodu

žloutnou listy od spoda podle všeho malo dusiku :jumper: mam to řešit či na to srát:death: :bandit: jinak kytky vypadaj dobre :flick: :sun:
dzonDebil
TAK sem to dnes vylil adal sem jim AH podle tabulky bez GROW na 100l+100mlPK13-14+100mlBUD XL PH 5,36 a EC 2,45 toho EC sem se trochu zděsil neni to MOC??
dzonDebil
:frog:po zralé úwaze sem tedy dnes vše vylil a dal AH podle tabulky na poslední fázi kwětu na 100l+PK 13-14+ Bud XL Ph je 5,35 ä EC 2,45 což mě dost vyděsilo ele tady čtu že vše OK tak bych rád moudré hlavy požadal o vyswětlení:confused: :pimp:

a fotečka dnešní sklizně druhé vlny na záwěr:bravo: :frog:
inVALIDa
EC 2,45 urcite nejni okej.......... to tak nekdy ke konci kvetu...

ad: pH : to bude spatne pripravenym keramzitem ne ?

_____________________-
jinak to mas pekne nahusto jungle jak prase.... sem zvjedaf bo to dle me moc efektivity nebude.....

ja bych to smikl jeste pred prepnutim na cca 1/4novou velikost a prepl na kvet..... ale v kvetu uz bych s tim nic nerobil...

a co ty stonky ?? nemel jsi moc vysoko lampu ??? jinak drzim palec..
dzonDebil
taky se mi to EC zda dost ale konec kwětu i nastane zahajili 6 tyden kwětu takže min estě 28dní - 7 dní flus možná sem moh týden počkat ale doufam že to zmaknout no každopadně uvidim v noci:bandit:
jinak PH si osobně myslim žeje ok a dik keramzitu stoupne tak na 5,5:bravo:

jungle je ale ja měl objednano 40ks a matkař utěch 40ok měl dalších 50 prý na hovna a vyhodit sem neměl to srdce a pak ani místo proto sou tak vzadu vytahlý a vpředu sou ty slabší nebyli tak pěkně zakořeněný:baby: :crazy: ted jich tam je 80
ale větru tam mam dost tak o kus snížim :sun: :pimp:

tak ted sem to měřil a PH 6,3 a EC 1,9 :) :punk: tak jim to tak necham když jim to takhle vyhovuje :love:

světlo níž nejde jelikož postraní by neměly světlo:eek:
inVALIDa
JAKO NAPOUSTECI VANU NEPOUZIVEJTE MEKKE PLASTY...............

Vse jsem našrouboval odzkoušel a těsnilo..... ale po nejaké době zkušebního provozu.... jsem si vsiml ze hafo vody zmizelo :D

podívám se a helemese .... netěsní .. :( musim to cele predelat :(

(Pohybem hadice vyvyjis tlak na ventil,, ktery kdyz je v mekkem plastu,, taxe pohne i s tou měkkou stěnou a je tam hnedle mezera ....


baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaad :(

PS:odpříště kovove ventily a poradne dotahnout......
dzonDebil
zdar plasto vana je fakt asi na prd mam plechovou z 0,8plechu je sice těžka ale 11cm vysokaa plestovy kohouty sem opatřil těsněnim dotah na fest a vše je ok
když plastovou vanu tak jedině 2-3mm touštky a eště by měla bejt profilovana protože se to jinak stršně kroutí většinou sou mělký
inVALIDa
Tak a je to tady.. pro inspiraci ::::
Jinak detajly v odkazu v podpisu....


Nejsem v zástupu lidi s plnýma peněženkama ,kteří jsou schopni za jednoduché produkty vychrlit mnoho peněz.. takže se snažím o maximalní HOMEMADE (D.I.Y).. tak to trochu okomentuju pro inspiraci...

K systému...

Jako Napouštěcí vanu(FOTO č.1 to modré ;) )jsem zneužil LAVOR 20L .. standartni z měkkého plastu cena cca...100-200czk... (pokud možno použij vanu s tvrdými stěnami... aby šroubení pevně drželo a nehýbalo se všelijak)

Napouštěcí Ventil (FOTO č.3)jsem objednal z hydroponieplus.cz (1/2) 65kc (sítka /síťka proti zacpání u šroubení jsou nezbytná! .. (priste pouziju kovove ventily/šroubení ale nesehnal jsem :( )

Hadice (FOTO č. 2) jsou z Baumaxxu.. a to 1/2(11mm) Gardena (žlutá)na napouštění a k vypouštění slouží dvouvrstvá (průhledná)3/4 hadice.... (cena cca 60kc/metr qalita kvuli tvrdosti...aby moc nemenila tvar profilu...)

Keramzit je Liaflor z hydroponieplus.cz ...zrno 8-16mm.. 20L... (nutnost proprat...Některé kuličky plavou.. =>oproti keramzitu asi žádná výhoda...
Pokud si objednate tu menší frakci (malinke kuličky) tak počítejte s tím že všechny budou plavat..... tudíž na hydro účely nevhodné...)

Nádrž na roztok(FOTO č.2) je 20L klasická přenosná termo lednička (na picnicy etc..) pohoda... ale chce to zakrýt kvůli přistupu svštla=>řasám

Ohřev roztoku s živinami (Hydro Juice) provádím pomocí akvarijniho ohřívače (na 60l odhaduju-old school) ... Teplotu roztoku jsem ustálil na 23°C ... (Voda se dost odpařuje tak je třeba dolívat)......(FOTO č.2 to s černým kabelem :))
inVALIDa
Vypouštěcí Ventil(FOTO č.1)jsem si nechal obstarat z Baumaxxu.... cca 50kc/kus (sítka /síťka proti zacpání u šroubení/ventilů jsou nezbytná! FOTO č. 2)..

Čerpadlo(FOTO č.3) je určené do karavanů na čerpání pitné vody... není konstruované k delší pracovní době... (15min je dost ) (15min = :( nejmensi interval na analog. časovém spínači/hodinách ) ..

Nicméně Vyniká vysokým výkonem a zatím funguje bez problému (na 10V) ..Cena 400czk
_______________________________________________________
Ještě chci podotknout....

Při instalaci napouštěcího ventilu vznikne malý "přepad" o velikosti šířky matice šroubení.. Tím vznikne na dně malá kaluž...
Kvůli eliminaci objemu kaluže jsem po dně nakladl vedle sebe víčka od PET láhví..

Napouštěcí ventil je přikrytý kuchyňským sítem (průměr cca 10cm).. Kvůli obavám z ucpání malé plochy síta jsem použil starou komunistickou silonovou/síťovanou tašku navíc.. Do tašky jsem vystřihl kulaty otvor o polovičnim poloměru než je síto aby taška sedla doprostřed hloubky síta.. Tím jsem vytvořil odedna cca 3cm komoru kam se prez tašku nedostanou kořeny... takže k
ucpání by dojít nemělo...

PEACE &
:love:
wont
Zdar! Docela by mě zajímalo jak EBB & FLOW dimenzovat. Přesněji teda jak dimenzovat zásobník na živnej roztok. Uvažuji takhle:
- moje pěstírna má rozměry asi 70*50 cm
- mam obdélníkovou nádobu, která se tam akorát vleze, takže asi 70*50 cm a vysoká je 15 cm
- jako médium chci použít RW kostky nebo rohože (nevím jak jsou vysoké? jsou 7cm? což mě přijde málo, nebo jsem viděl kostky asi 10cm...)

když vezmu, že při zatopení potřebuji naplnit nádobu 50*70cm do výšky (teď nevím jak vysoko, ale předpokládám, že min 10 cm) = min 35 litů.

Teď potřebuji nějaký další objem, aby bylo čerpadlo pod vodou (roztokem), něco bude v hadicích a hlavně něco vypijí kytky. Samozřejmě nechci dolévat vodu každý den, tak potřebuji nějakou zásobu aby celý systém mohl fungovat několik dní.

Zajímaly by mě vaše praktické zkušenosti s tím kolik roztoku deně kytky spotřebují, jak velký zásobník bych měl zvolit??

Moc díky za odpovědi a mějte se.
dzonDebil
Zdar wont ja mam vanu 110x110x11cm gde mam 7RW matrací asi na 2cm keramzitu a nadobu na živ roztok mam na 100L kterou holky vypijou průměrně za týden.:beer:

můzu ti doporučit co největší nadrž na roztok která seti tam wejde a když budeš potřebovat menší objem roztoku tak ji naopustíš jen tolik kolik potřebuješ např na průpahy RW kdy ja sam davam pul nadže na cca 3dny:frog:

jo ty rohože sou taky 10cm vysoký 15 široký 100cm dlouhý le ty bys je stejně musel řezat:eek:

jinak doporučuju přečíst todle http://grower.cz/forum/showthread....&threadid=17420

a ja po 14dnech doporučuju rři pprůplachu dat Polyversum aby se kořeny a i celá kytka měly fajn dokonce zvyšuje i výnosy:bravo:

zatim vše dyžtak se zeptej čau
inVALIDa
jakože když máš drahé hnojky tak je škoda je prát do Xtrémní nádrže..
Lepší měnit častěji roztok.......

Optimalni pro Ebb@Flow se mi zda stejny poměr vany jako nádrže...
(do vany s keramzitem se vejde o hodne mene vody nez ma vana objem)
_______________
to DzonDebil:: Nechápu jak můžou "vysát" hnojky z roztoku za pouhy tyden !!!!!
(tzn. tohle tvrzení se mi nezdá... pls osvětli)
wont
pro inVALIDa: no tos mě teda dostal, nějak jsem si neuvědomil, že vana bude plná RW a keramzitu (kterej teda ještě zvažuju, protože se mi moc nelibi) a tím pádem se tam vleze roztoku mnohem míň :)

a další dotaz, prosím: namíchám si roztok v nějakým poměru hnojivo/voda tohle najeju do nádrže. Postupně mě bude roztok ubívat a teď to chápu tak,že ho budu průběžně dolévat pouze vodu a upravovat jeho pH. Jo důležitý asi je, že zatím nebudu mít EC metr.
Po nějaké době (10-14 dnů?) všechen roztok z nádrže vyleju a namíchám nový roztok a pořád dokola... Je tahle představa správná?? Díky!
inVALIDa
pokud nemas EC metr a jsi zacatecnik... tak je tato predstava jedinou spravnou volou....

Voda se odpařuje spíš než by ji pily kytky...

Jinak kdyz mas EC metr tak muzes dolivat hnojky az do pozadovane hodnoty ale na druhou stranu luxus je casto menit cely roztok....

Jo a keramzit je dost fpoho pokud ho poradne properes/ocistis ....
Potom ho muzes vickrat pouzit.....

a samo kvuli plavani keramzitu a řasám na RW je idealni keramzit nasypat ať je několik cm nad úrovní přepadu
wont
díky začíná se mi to trochu vyjasňovat :) S keramzitem je asi problém když se póóóóřádně nevypere, takže ho použiji, ale důkladně ho properu v teplé vodě ve vaně. A nebo jsem ještě myslel, že použiji RW rohože, které zaplní celou vanu. Má to nějakou nevýhodu oproti keramzitem obsypaným RW kostkám? Zdá se mi, že když ty rohože budou v celé ploše vany, tak nejlíp využiju prostor, protože tam kytky rozmístím v takových odstupech jak mě to bude vyhovovat (hustěji). Kdežto při použití kostek je rozeskládám podle rozměrů vany a mezery mezi kostkama vysypu keramzitem. Někde jsem četl, že když se proplétají kořeny jednotlivých rostlin, tak to není úplně nejlepší... tomu se ale nezabrání ani v rohožích ani v kostkách, protože z kostek kořeny vylezou a propletou se v keramzitu, ne?
A ještě jedna věc, rohože i kostky jsem našel vysoký jen 7 a 7,5 cm... není to málo?
inVALIDa
RWrohož ti podstatně lépe udrží vlhkost (ale asi za cenu vzdušnosti ktera je u Ebb#Flow vyhoda...) takže se zaplavuje vana jen jednou denně

Nechapu to s rozmistěním kytek... prece to je jedno jaky mas substrat..
Kytek tam das kolik chces !!!!

Kostka 7,5*7,5*7,5 je vpoho ale muzes pouzit prinejhorsim i ty male Rw kosticky.... 2,5*2,5*2,5 ale neni to ideal.....

(moc nad tim premyslis... mrkni jak to ma kdo udelane ..zrob to.. a potom nafoť .... ;) )
dzonDebil
invalid nevim jak mysliš to vysat hnojky z roztoku a že se voda odpařuje a kytky ji nepijou to je pro mě novina.
Takže pod vanu v který mam kytky mam nadrž na 100L do ktery dam 100L vody + příslušná dávka ghnojiv uprava PH a za 7-9 dní je ta nádrž prostě prazdná ale určitě ne proto že se voda vypařila.:frog:

bambulino - věřím že zvyšuje Polyversum PH ale snad jen když ho tam daváš a tosi pohlídáš jinak potom co vlastně žije na kořenech našich kytek PH nijak neovlivnuje:bravo:
A hlavní činností Polyversa je kytky chránit což mu de sqele :punk:
inVALIDa
jo mas pravdu ze ty hnojky pijou... a to dost...

PS: treba ja nemam zakrytou nádrž , mám tam 23"C a tak musim furt dolivat vodu (tak min. 1,5L/den )....
dzonDebil
tak mam to dole :bounce: a hned znova s menšim vylepšenim:frog: u keramzitu sem zustalmam ten samej vypranej a PH už nemění:D ale 8rw matrací sem vyndal z igelitu pěkně vyrovnal vše napufroval apak zakryl odrazovou folií:girl:
dal 10x Master Kush a 15xAfghani rovítil 250wHPI 20/4h:beer:
semi boužel posral fotak ta foto nebude:mad:
řísky byli slušný tak dostli AH dle návodu + MineralMagic+kořenáč od Bcuzz:D
dostali 100l maji to 4xdenně amyslim že stim vystačej celejch 14dní:bounce:
pak dostanou Atazymovou kůru a poní krmení a 400wSON-T-AGRO:punk:
průůůůser došel mi Polyvers a nemůžu ho splašit :death: prosim občany Prahy jestli ho neviděli v nějakejch centrech dik:confused:
tak jak Wonte dlouho mlčíš jak se daří???:faq: čau
dzonDebil
zdar tak mam několi ponaučení z vlastních chyb jakožto hydro Ebb flow nováček.
tak kytkám fakt svědčí že nejsou v ig.matrcích a příště dám asi drcenej RW
dále je dobrý málo ale častějš zaplavovat ted to mam na začátku a na konci swětla 5min a mezitim po 3h zaplavuju 3min v naci po 4h taky 3min
a co určitě eště musim dořešit aby vše dokonale odteklo a nezůstávaloi mi na dně 1cm roztoku/pak bude asi nutný změnit frekvenci záplav/
velmi důležité a potřebné myslym je dávat jim ATAZYMové průplachy hlavně vždy před změnou poměru hnojiv ale i preventivně aspon jednou za 14dní a nadrž umýt!!
POLYVERSUM
Ph metr žádný kaPIČKY ani papírky
--noa kurva covy kucí mic joo?? mějtese
startér
Zdravím, měl bych jenom dotaz.. Kolik zhruba % prostoru pro zatopení zabere karamzit? abych věděl, jak velkou nádrž si pořídit.. dík
chily
Caute, asi budu rozjizdet tenhle system, kupovat z GS to nebudu, tak by me zajimalo z ceho si napousteci stoly vyrabite vy...

Videl bych to na napousteci vanu, ve ktere bude cca dvanact 3,6 l kvetinacu s hydrotonem. Kvetinace proto, abych mohl kytky mezi sebou prohazovat. Manipulace s kytkama je jedna z hlavnich podminek:) Mel by to byt rozmer +/- 50x80 cm s vyskou max 20 cm.

Tady na G jsem videl u par lidi homemade plastove napousteci stoly z toho jeden, ktery mi odepsal na PM ho ma vyrobeny u znameho na miru... Vypada to na nejake svarovane plastove desky s sirkou kolem 1 cm.

Na nejakem zahranicnim pestitelskem foru jsem videl napousteci vanu ze dreva vevnitr natrenou nejakym gumovym(?) vodeodolnym naterem. Co rikate? To drevo se mi tam moc nelibi bo ma tendenci pracovat, jeste v takove vlhkosti.
Drevena vana by pro me bylo idealni reseni, protoze takovou plastovou vanu na miru asi nesezenu, ale zas z toho mam strach.

Kdyz bude nejhur a nic nesezenu, tak si pohraju s trubkama a kyblikama a misto EBB&FLOW udelam EBB&GRO. Tam bych ale asi mel problem s mistem kvuli velikosti napoustecich kyblu... Nejmensi 4 l kybl ma vrchni prumer 19,8 cm - to bych do skrine s hloubkou 60 cm tezko nacpal (pri rozlozeni kvetinacu 3x4)...

Dik za napady...
hostitel333
Zdárec, jedu taky ebb&flow, tak nějaký ten můj trejd pro inspiraci :) http://grower.cz/forum/showthread.p...842#post1009842 a http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1 a poslední, který je nyní poprvé v provozu :) http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=1 určitě super systémek :)
d.trucker
ja ho mel uz pred deseti lety....je to dobry,ale keremzitu doporucuju tak 20 cm do vejsky,aby mel koren tmu....dale je nejlepsi si nechat udelat stul na miru od lidi co lepi bazeny,jimky atd...vesmes to udejaji z odpadu a levne


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma