Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Zákon a Právo

 
Marihuana způsobuje vetší závislost než alkohol - Klikni zde pro originální téma
marc
:( :( :( co k tomu dodat ...

Je marihuana opravdu droga? Ano, říká odborník
Psychiatr Oldřich Vinař o tom, s jakými riziky musejí počítat kuřáci konopí


Cannabis, účinná látka obsažená v marihuaně, má své vlastní receptory v mozku, vysvětluje v rozhlasovém pořadu Meteor doc. MUDr. Oldřich Vinař, DrSc. Také proto působí marihuana trochu jinak než ostatní drogy.

* Říká se, že marihuana není droga. Souhlasíte s tím?
Záleží na tom, jak drogu definuji. Jestliže považuji za drogu takovou látku, jejímž užíváním riskuji, že u mne vznikne závislost(!), pak marihuana určitě droga je.
* Je stejně nebezpečná jako tvrdé drogy?
Ve srovnání s tvrdými drogami je riziko přece jen nižší. Souvisí to s tím, že marihuana, nebo přesněji cannabis, tedy účinná látka(!), která je v ní obsažená, má své vlastní receptory v mozku. Jde o jiné receptory, než jsou ty, na něž působí třeba morfin nebo heroin. Jakmile se cannabis naváže na své receptory, vyvolá celou řadu pochodů, které mění koncentraci a rozložení chemických látek v mozku. Konkrétně látek zajišťujících komunikaci mezi nervovými buňkami, takzvaných neurotransmiterů. S marihuanou nejvíce souvisejí neurotransmitery serotonin a dopamin. Po psychické stránce vyvolává cannabis lehkomyslnou, euforickou náladu, někdy však i úzkost. Mění se vnímání, vznikají iluze, a proto pokládáme marihuanu za halucinogen. Jedinci, kteří jsou pod vlivem marihuany, mívají přátelské pocity k jiným lidem, chuť se s nimi bratřit(!). Existuje velmi silně zakořeněné mínění, že právě tento účinek je pro marihuanu typický. Jenže přátelské pocity se možná dostavují v tak intenzivní podobě právě proto, že je uživatelé marihuany předem očekávají.
* Jak dopadá marihuana ve srovnání s alkoholem?
Zastánci legalizace marihuany často argumentují tím, že zatímco alkohol vyvolává spíše pocity nadřazenosti a nepřátelství, a jeho konzumace tedy občas vede k agresi, marihuana má opačný účinek. Znáte to ­ šedesátá léta, děti květin, láska, objímání a podobně. Jenže pokud jde o riziko závislosti(!!!!), je nebezpečí u marihuany zřejmě vyšší(!) než u alkoholu, i když není přesně spočítáno o kolik. Hlavní rozdíl je pak v tom, že s alkoholem si už naše společnost umí poradit - například se docela dobře ví, jak zacházet s alkoholikem(??). Marihuana ale představuje nový jev, na který nejsme zvyklí, sociálně a kulturně proti ní nemáme protilátky(??).
* Ovlivňuje marihuana náš mozek trvale?
Při delším užívání ano. A nezáleží na tom, jestli ji kouříme nebo dopravujeme do organismu jiným způsobem. V mozku člověka, který užívá marihuanu dlouhodobě, jsou vyřazeny z činnosti některé buňky. Jestliže narkoman(!) experimentuje s touto drogou skutečně dlouho a intenzivně, tyto buňky dokonce odumírají. Vidíme pak jasné znaky demence (!) , pozvolné ztráty intelektu(!).
* Znamená to, že i když s marihuanou skoncuji, jsem trvale poznamenán?
Je prokázáno(!), že k tomu může dojít. Stává se to však zřídka. Zčásti proto, že ten, kdo začal s marihuanou, málokdy u ní zůstane trvale. Nebezpečí marihuany je totiž mimo jiné v tom, že otevírá bránu k jiným závislostem. Když zdroj marihuany z nějakého důvodu vyschne, závislý(!) přechází zpravidla na tvrdé drogy, heroin :( nebo opium :( . To se samozřejmě hodí drogovým dealerům. Málokdy se tedy setkáváme s dementním(!) pacientem, který si poškodil mozek pouze marihuanou(!).
* Máme se s marihuanou smířit? Měla by být legalizována?
Kontrola musí spočívat i v rukou policie, i když to jistě není potěšitelné. Světová zdravotnická organizace represi stále pokládá za nejúčinnější formu prevence. Současně by však kontrola měla být i přímo v lidech. Každý by měl mít dost informací, měl by vědět, co může marihuana způsobit(!). Zde mají lékaři dluh. Ví se dost o sociálních důsledcích konzumace drog, málo se však mluví o následcích biologických. O tom, k čemu vede chemická preparace mozků.
* Represe je ale spojena s představou, že dochází k omezování osobní svobody...
Chci žít jako svobodný člověk? Dobře, ale pak musím vědět, že nejlepší cesta do otroctví(!) je manipulovat se svým mozkem pomocí chemických látek. Droga už pak zorganizuje celý můj život(!!). Toxikoman o ničem jiném vážně nepřemýšlí (!!), myslí jen na to, jak získat dost peněz na svoji dávku(!!). Všechny radosti života blednou (!!), ztrácejí na významu ve srovnání s drogou. Mám někoho rád? I náklonnost k milované osobě přestává být důležitá (!). Baví mě práce? Chuť pracovat slábne ve srovnání s touhou po droze(!!). Neustále přemýšlím, kde zase seženu dávku, za co si ji koupím a jestli pramen, který mi ji poskytuje, nevyschne. Nejsem to já, ale droga, která ovládá můj život(!). Celý tento proces má své biologické kořeny a lze ho modelovat u laboratorních zvířat.
* Může být závislost dědičná?
Drogová závislost je vážná chronická nemoc mozku a je do velké míry geneticky podmíněna. Představme si člověka, který je na droze skutečně závislý, a má přitom sourozence ­ dvojče. Jestliže půjde o dvojvaječná dvojčata, pak je šedesátiprocentní pravděpodobnost, že bude závislý i sourozenec. Pokud ale půjde o dvojčata jednovaječná, pak je tato pravděpodobnost téměř stoprocentní.
* Je možné, aby marihuana účinkovala jako lék?
Marihuana sama může být lékem jen stěží, poněvadž obsah účinných látek v ní značně kolísá. Lze však připravit prakticky čistý cannabis. Občas se objevují zprávy o tom, že cannabis příznivě působí na velmi těžce nemocné, že jim ulehčuje čekání na smrt. Ani zde však není účinek prokázán. Plánuje se, že by mohl být ověřen u některých pečlivě vybraných pacientů. Účinek cannabisu budou odborníci srovnávat s placebem.

[Edited by marc on 04-11-2001 at 09:23 PM]
Sleepless
To je mi ale pekna kupa sracek. Je mi z toho na nic a smutno. Ach jo :(
Hugo
Gratuluji panu doc. MUDr. Oldřichu Vinařovi, DrSc. za popravdu sofistikovanou pednášku. Je to odborník na slovo vzatý který ví co je cannabis a jak je to vlastně s tou závislostí. Nejvíce mě ovšem zaráží tvrzení, že pokud bych měl jednovaječný dvojče a ze mě by náhodou byla vypatlaná smažka, tak ať bude brácha kdekoli a bude dělat cokoli, tak bude taky stejně v prdeli jako já. Fakt geniální teorie. Gratuluji pane doc. MUDr. DrSc.
Seeder
Souhlasite s timto: Když zdroj marihuany z nějakého důvodu vyschne, závislý přechází zpravidla na tvrdé drogy, heroin nebo opium. To se samozřejmě hodí drogovým dealerům. Málokdy se tedy setkáváme s dementním pacientem, který si poškodil mozek pouze marihuanou. Zarezejici a zajimyvy fakt v jednom..... uz si asi necham zaridit hrobecek predem.....


______
seeder.
marc
btw. není náhodou účinnou látkou marihuany THC ?? Tetrahyhrocannabiol (nebo nejak tak) ?? Cannabis je snad je rodove jmeno pro konopi ....

[Edited by marc on 04-11-2001 at 09:12 PM]
Seeder
2 marc predbehl jsi me o minutu :)

______
seeder.
tehace
dejte mi něgdo kontakt na pana doktora, či na redakci toho spešl pořadu, ale rychle, dokud sem naštvanej.... tohle nemůžu nechat bez odezvy....
Vysmátá cyklistka
Teď jsem se do toho začetla, a úplně se mi vytvořily mžitky před očima a mám vysoce intenzivní pocit na zvracení.
Většinou nemluvím sprostě, ale teď nelze jinak, než si ulevit.
KRETÉN jeden KRETÉNSKÁ.
Sunrise
Tohle není poprvé - náš DrSc :( se do role konopného experta z Hovnovědů nechal obsadit již vícekrát. Nad takovými senilními bláboly se snad ani nemá smysl rozčilovat...
M_X_C
NO, takovýchhle, s prominutím, keců jsem slyšel dost a dost a třeba i od svých kamarádů... kteří ovšem mě vzápěstí neváhají poctít historkou jak se někde "hrdinně" vylili atd.,
společenský nebezpečí hulení pro government je IMO hlavně v tom, že jaksi věci jako politika a podobné nesmysle jsou zhulencům vurst, na co jsou establismentu davy vysmátých milujících se lidiček...

A když si vzpomenu na život George Washingtona, kterýžto se prej sjížděl pravidelně tak se mi chce i věřit, že na počátku represí byl patent dvou farmářů na stroj na výrobu papíru z konopnýho pazdeří (výtěžnost na akr asi 500x vyšší, než u dřeva), kterej nebylo třeba chemicky bělit, proti čemuž prej loboval DuPont (výrobce těch sraček, kvůlivá kterejm třeba Štětí smrdí... nu, jako Štětí) u americkýho parlamentu a prej rok na to konopí zakázali - což je vidět na tom, že v předminulym století byly konopný lana a látky naprosto běžný a lowend záležitosti a dneska aby za to aktivisti dávali 10x tolik, jako za normální látku - kdyby si to stát prodával a danil, tak by na tom fajnově nabouchal a taky si nemyslím, že by společnost šla do kytek :)) i když, kdo ví

Ale s tím působením na mozek, nevím, nevím...
Je pravda, že někteří moji známí, kteří třeba denně hulej špeka i více jsou na tom velice špatně psychicky a hlavně, jak jsem si ověřil v určitém období i sám na sobě, po určitý době už to ani nezhuluje a člověk jen hulí a hulí... a nic... a znám dvě fakt vypatlaný smažky, asi jako Macháček ze Samotářů, takže asi je to jako všechno:
je to "dobrý sluha", ale "zlý pán"...

čau a omlufte mý grafomanství, ale podobný "vědecký" záležitosti mě vždycky tak nadzvednou...
No, kdysi se taky vědecky dokázalo, že je země placatá :))
Lackyfree
Nu a máme tu další čítankový příklad jak nějaký pitomec si snaží přihřát svoji polívčičku a jak se snaží předhodit národu něčí špinavou politiku. Ano marihuana je škodlivá, její lečivé účinky nejsou aš tak zázračné jak někteří huliči tvrdí (přesto jsou prokazatelné). Avšak zásadní, či důležitá fakta která zůstala pominuta v článku uš opravdu hraničí s debilitou, tak např. marihuana nikdy a nikde nemá jedinou obět na životě z předávkování, závislost na THC je opravdu minimální a dá se přirovnat s určitou nadsázkou k závislosti na kávě, proč nám ten otytulovaný blbec neřek proč má vlastně mozek na THC vybudované receptory - jsou tam jako důkaz dávného psychoaktvního využívání marihuany našimy prapředky. Zase nějaký vůl vytrhl fakta y kontextu, upravil a zneužil ve svůj prospěch. Otázka je co z toho tito lidé mají..... co získají. To si jako myslí že že mu to projde...... Copak to se dělá - lhát celému národu, a dělat z jedné pětiny národa prachprosté smažky. Copak si neuvědomují že způsobují rodinné tragédie.... kdepák proti pravdě se moc bojovat nedá a takávý blbec nás nezastaví
Všem těmto chytrolínům bych dal jointa do huby a povině by ho musely vykouřit...... pak by se vidělo......
Jak si v dnešní době může dovolit bez znalosti účinků kázat, když zná jen půlku a to ještě z divných zdrojů na papíře. Divný a hloupý to člověk a žádný tytul ho nezachrání....
Kouřím trávu denně, a kdybych měl místo toho chlastat je po mě do 5 let. Kdyby si zahulil nemohl by takovéto kraviny ani říc - bylo by mu jasné že vědomě lže - takhle mu to můžeme alespoń částečně odpustit. Neznám případ člověk který by se musel léčit ze závislosti na marihuaně. A ačkoliv teď momentálně nemám na špeka (sice mám chuť), ale nejdu do ulic si sehnat svoji dávku. Na co, dyť tak nutně to ani nepotřebuji. Spíš mám chuť si zahulit jen tak z nudy na relax. A všeobecný společenský nesmysl - že ganja otevírá cestu k dalším drogám - hhhhmmm tu nám ale vyšlapal už dávno alkohol a tabák, osobně jsem měkké drogy již zkusil a nemám pocit že zato může marihuana, bylo to jen a jen moje rozhodnutí, podpořeno jinými faktory nežly marihuanou - ta zato fakt nemůže - jen přirozená lidská zvědavost. A s klidem mohu říc že jsem tomu rád že tomu tak bylo a na ničem jsem neujel a neujíždím - konečně jsem viděl svět jinak než přes pověstné Komenského růžové brýle.... stálo to za to překročit hranici lidských zásad.....
konart
Moooc pěkně napsaný. Neřekl bych to líp. K4Y
weeno
Teda na tohle se musim zhulit - Ten doktor Mengele, nebo jak se ten čůůráák jmenuje je snad uplně vysmaženej - co je to proboha za veterináře ?
joint
To: Lackyfree K4U !
marc
Naaadherne si to rekl. Hned bych se pod to podepsal.
Xixao
Jo jo dneska je dost těžký bojovat za legalizaci, když se do toho SEROU (pardon) takovýhle lidi. Je vidět, že ten člověk má velice kusé info o trávě a naprosto žádné osobní zkušenosti. Pro lidi, kteří mají zájem si přečíst něco o léčebných účincích THC prosím zde http://www.biotox.cz/drogy/. Jo a ještě K4u LackyFree.
TommyBoy
Takovyhle lidi sou ostudou pro medicinu a vedu vubec... Je to ucelovej a populistickej clanek....
Dodnes neni dolozen ani JEDINY pripad zavislosti na marihuane. Musim Vas ale upozornit ze tohle ZDALEKA neni konec... Pri sve navsteve v "nejdemokratictejsim" state na svete USA sem neveril vlastnim ocim: V televizi dopoledne i odpoledne v bloku reklam napr. pri sportovnich prenosech. Kluk (tak 15-17) sedi na zidli a varuje ostatni, aby nekourili travu protoze on ji uz vyzkousel strasne mu to ublizilo mel hrozny psychicky problemy, nechtel uz vubec delat nic jinyho nez hulit, ovladalo ho to a podobny KECY.... takze tak daleko to tu jeste nedoslo (mozna je to vsak otazka casu, myslim ze ten zbytek naroda v CR je dost paranoidni na to aby to tak dopadlo)...
Shiva s nami. (ja ale pevne verim ze to dopadne dobre)
:)

Mimochodem
to marc: To si neprepsal rovnou z radia ne? Muzu se zeptat odkud?
hh-top
Takhle osvícenecky argumentují jejich "odborníci" a teď se s nimi přete! A to ten křupan ví asi stokrát tolik, kolik Severa a spolek zbožných.
Ne, my potřebujeme politickou stranu, která nás bude mít v programu jako svůj hlavní, ne-li jediný bod. (IMHO) Proč bychom my vysvětlovali jim, jací jsme. Jsme svobodní, stranu mohou mít v demokracii i akvaristé a zahradníci a ta si do programu může vytknout cokoliv, co není protizákonné. Snaha o úpravu stávající zákonné normy je v tomto ohledu zcela legitimní.

Servít a Vinař jsou dva volové.
Orageskunk
Je to úplna hovadina toto mě fakt dokáže nasrat,pan doktor přednáší o cannabisu ale není objektivní to každý pozná z toho textu tak že se radši nebudu to mu debilovy vyjadřovat:Alkohol je fakt svinstvo vidím to na fotrovi.Závislost na alkoholu vzniká dlouho a jestli vznikne tak potom už je ten člověk vprdeli a skončí někde pod mostem jako bezďák a v zimě zmrzne.
hh-top
Když chce nová strana vzniknout, potřebuje myslím jeden tisíc podpisů, které říkají, že se vznikem podobné strany souhlasí. K nim se přidají povinně stanovy a program a tady za rohem v kachlíkárně na Letné to MV zaregistruje. Právoplatnost e-hlasů mi není známa, ale vsadím se, že až se probudíte, někdo z Growerů to rychle někde vyčenichá.

Kdo nehulí s námi, ať si hulí s kým chce!
hh-top
A jestli se nepletu, zhruba toto číslo uváděla v době svého největšího úspěchu. Typická strana pro voliče a ne pro členy, říkali tou dobou. Kdyby nás byly dva tisíce (organizované) tak tady někoho začne hodně bolet hlava. To je hafo lidí. Už aby to bylo!

Kdo nehulí s námi...!
Sido
Nic vic, nic min.......

LF K+4Y
Al-Ban
Vy tady tomu dědkovi furt nadáváte, ale dovedete si představit co mu to dalo za práci oblítat všechny knajpy a dostat ze štamgastů jejich "moudra" o marihuaně? Pak to hodit na papír, převést do srozumitelné řeči, vyškrtat názory náhodných huličů, kteří si zašli na jedno, přepsat poblitý stránky psaný na místě a zafačovat rány, které při svém "výzkumu" utržil? Já myslím, že dědek je hrdina, který i přes své trable neslevil ze svého názoru a stále preferuje alkohol před ganjou!
Lionhead
Tenhle totálně vymazanej magor si snad myslí, že když ho někdo uslyší jeho trapný kecy, tak se hned začne třást a přejde radši z Ganjy na chlast, aby potom nepřešel na tvrdý drogy??? DYŤ je to KRAWINA!!! Anebo byl asi potplacenej aby řek "nehulte ganju, rači chlastejte". Zamyslete se...kolik je v naší republice Dealerů Ganjy? A kolik hospod??? Asi mu někdo z lichvárny plác : Řekni že chlast je sqělej, lidi to budou brát a pudou si kupovat pivo a my vyděláme.
Sakra dyť von by potřeboval vyšetřit!!!
A teď si vemte že vaši rodiče tuhle sračku slyšeli a vy se jim to právě chystáte přiznat :( !!!!!!!!!!!!!!!!!

Aneb další sračkojed na scéně!!!!!
hh-top
Členství v žádné zdejší straně není podmíněno věkem. To jenom volební právo příchází až v osmnácti.
Členství ve straně, která má v programu dekriminalizaci konopí, není provedené důkazní řízení o tom, že jsi porušil zákon o drogách.
Zveřejňovat počty a jména svých členů není povinností pro žádnou dobrovolnou organizaci. Je to její právo!


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma