Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

Stránky: [1] 2 3 
Vaporizéry - náhrady a urob si sám - Klikni zde pro originální téma
Koblihostrom
Já se pokoušel doma si vyrobiti malý vaporiser a nějak to nevyšlo.Jedině že by ti nevadilo takové MONSTRUM málý5 litrový demijon,horkovzdušná pistole s regulací teploty nějaký hadičky kotel uděláš to podobně jako vodárku akorát to hulení nahříváš tou pistolí nastavenou tak na 150-200 stupňů.Ale pozor je to MONSTRUM
Koblihostrom
Jo já to takhle přes žárovku zkoušel,a ona praskla.Zapalovač je ale na nahřátí asi nevhodný,kámoš žhavil hulení kůlmou .Takový to čím si ženský točí vlasy.říkal že to jde,ale trvá to dlouho.Já hulím když chci zdravě přes vodníčka,udělal jsem ho tak že má 6-ti násobnou filtraci,takže odstraní skoro všechen dehet.Akoráte má tu nevýhodu, že je větších rozměrů cca 50cm vysoká,a dost blbě se to čistí.Ale ten záhul přes to je fakt NAPALM srovnal bych s bongem.Raději když už místo zapalovače si pořiď petrolejku,nějaký nečoudící oil,dá se koupit v drogérii,a zkus to žhavit nad tím

[Edited by Koblihostrom on 10-04-2001 at 08:51 PM]
BORGOVE2001
Zarovka---
No da se to , ale ze by ses nejak extreme zhulil (5x vetsi mnoztvi nez obvykle aby se dosahl beznej ucinek)

S tou fajfkou nejednodussi je navrtat sifonvou bombicku,a zasadit do ni konec vodovodniho kohoutku (konec ty trubky)
:-))

[Edited by BORGOVE2001 on 14-04-2001 at 08:57 AM]
huan
U těch žárovek a podobnejch nahřívatek pozor !
To sklo se fakt dost nahřeje a natáhnout do sebe takovej parádně horkej vzduch taky neni pro zdraví nic moc. Po pocitech vyzkoušenejch na vlastní kůži ( nebo sliznici ? ) bych to moc nedoporučoval, nebo bych to prohnal eště nějakou chladící trubičkou.
Ale zkouřit se z toho dá v pohodě.
Majkl
Jelikož se mi nechtělo dát za Vaporizer dovežný z ciziny 4000,- , začal jsem přemýšlet o něčem levnějším a doufám že alespoň stejně tak kvalitním. Vysledek je tady, konstrukce je velice podobná komerčním vaporizerum, ale náklady na jeho stavbu jsou o něco nižší než 600 Kč (+ nějaká ta prácička). Hlavním úskalím konstrukce je sestrojit regulátor teploty, který umožňuje nastavit optimální teplotu pro odpařování a tu pak udržovat. Pokud máme regulátor hotov, pak už je konstrukce jednoduchá i pro průměrně zručného člověka.

Takže, hlavním prvkem je kovová část páječky s topným tělesem 40W (z páječky využijeme i přívodní kabel), dále lahev se šroubovacím víčkem, kovová násypka (tu musíme buďto vysoustružit nebo vypilovat....), kterou nastrčíme místo hrotu páječky, dále dřevěný dutý podstavec, pár šroubků, destičku na kryt, nějakou plastovou hadičku, pak to nejdůležitější regulátor a šikovné ruce! Vaporizer by fungoval i bez regulátoru, ale teplota by se musela udržovat od oka vypínáním a zapínáním páječky :-(.

A tady je schémátko celého přístroje:

Majkl
Tak a můžeme začít s regulátorem: vše je připájeno na univerzální desce plošných spojů, na stejné desce je i zdroj. Teplota se nastavuje pomocí trimru. Tady je schéma pro zkušené borce...


Majkl
A tady pro ty ostatní

Majkl
A zdroj 5V, opět ve dvou verzích

Majkl
-

Majkl
A tady je seznam součástek, vše je koupeno u GM electronic:

na zdroj:
1x transformátor 9V - WL309-1
4x dioda - 1N4448
1x stabilizátor 5V - 78L05
1x kondenzátor - elektrolit 20uF(mikro Farad)
1x kondenzátor - elektrolit 50uF

na regulátor:
1x teplotní čidlo - KTY84-130
1x odporový trimr 1kOhm !pozor na schématu je chyba!
1x odpor 1k
1x odpor 150 ohm
2x odpor 2k2
1x operační zesilovač - TL071
1x smith klopný obvod - 74HC14
1x červená LED dioda průměr 5mm
1x Solid State Relay - S26MD02
1x Páječka 40W - N-SH815B
1x univerzální plošný spoj - CU-TA026 nevrtaný (nebo vrtaný CU-TA037)

Regulátor jsem už odskoušel a funguje bezvadně!

Pokud se vám moje konstrukce zalíbyla, nezapomeňte to náležitě ocenit karmou :)

[Edited by Majkl on 24-05-2001 at 01:49 PM]
OK
Vaporizer dost cool, mash to pekne zpracovane. Snad slo vynechat jeste schema "pro ostatni", protoze si myslim, ze i mene zrucny kutil by pochopil bastlirske schema.
A ted k vecem, ktere mi schazi (a to hodne): Konstrukce popsana, ale nikde jsem nenasel ani slovo o pouziti takto vyrobeneho vaporizeru. Ja treba vim o co jde jen principielne a zajimalo by me pouziti. Druhou veci je nedostatecne popsani rozebrani pajky. Sice si napsal, co vsechno se z ni pouzije, ale z obrazku to vubec neni patrne. Rozepis se, potom budeme mluvit o karme :-)
Majkl
Rozebrání páječky: Páječka se skládá ze čtyř částí, a to z kabelu, držadla, ohřevného tělesa a hrotu. Vše se dá jednoduše rozebrat tak že povolíme 3 šroubky, odpojíme šňůru a vyšroubujeme hrot. Místo hrotu nasadíme násypku, a ohřevné těleso přišroubujeme na podstavec.

Před prvním použitím nechte přístroj řádně vypálit bez náplně!

[Edited by Majkl on 26-04-2002 at 01:50 PM]
carlos
Pomohla by fotografie hotového kutilského vaporizéru, jestli můžeš, postni jí.
Majkl
Jo abych nezapoměl, kontrolka regulátoru by měla být umístěna někde ve stěně podstavce. Funguje podobně jako u žehličky: svítí - zahřívá, nesvítí - nezahřívá.

[Edited by Majkl on 26-04-2002 at 01:51 PM]
xmz
Je dobré aby tráva byla pořád v té horké nádobce? Nebylo by lepší (a složitější) tahat horký vzduch skrz trávu (ohřívat spirálu z měděné trubičky).A nešlo by nahradit páječku halogenovou žárovkou (ve foru je odkaz na vap. s halogenkou)?
Jakou má regulátor hystrezi?
Majkl
Moje úplně první idea byla ohřívat materiál horkým vzduchem, problém je však v tom, že by příkon páječky 40W zřejmě nestačil tak rychle zahřívat proud vzduchu a pokud ano (s tou spirálou by to mohlo vyjít), asi by to nešlo uregulovat díky velké časové konstantě ohřevu a rychlé změně teploty proudícího vzduchu. Po vzoru některých výrobků na netu jsem tedy usoudil, že nejjednodušší a funkční konstrukce bude právě bez proudícího vzduchu.

Existuje mnoho řešení, takže proč ne s halogenkou, přisroj bude navíc ještě svítit :sun:.

Regulátor má nulovou hysterezi, ale prakticky je hystereze dána časovou konstantou ohřevu a chladnutí tělesa. Tato časová konstanta je dále závislá na okolní teplotě a hlavně na vzdálenosti teplotního čidla od středu tělesa(směrem ke středu se konstanta zmenšuje a spolu s ní i hystereze). Pokud v okolí bodu spínání dojde k mnohočetnému sepnutí a vypnutí napájení tělesa, nemělo by to mít negativní vliv, jelikož je použito Solid State Relay, které spíná napájení pouze při průchodu napětí nulou.

[Edited by Majkl on 26-04-2002 at 01:53 PM]
Deu
Perfektní práce, Majkle ! Máš u mě spoustu karmy.
Jelikož jsem od povahy kutil, právě to zkoším vyrobit. U GM to bylo OK, akorát neměli termistor ani 40w pájku... Termistor bude prej do tří tejdnů :(, takže zatim to pojede bez regulace. Pájku měli pouze 25W, co se dá dělat. Investoval jsem v GM tez do multimetru asi za 450, co má detekci teploty, abych mohl vyzkoušet a později vykalibrovat celý přístroj. 25W pájka jede slušně, dostal jsem ji až na 350 stupňů. Po vypnutí a snižování teploty reaguje při 200 stupních zvýšením teploty asi za 10s, dofám že to pude nastavit, aby to moc neskákalo, přinejhorším koupim ten 40W model, kterej by měl mít odezvu lepší. BTW Majku optimální teplotu bych viděl někde přes 200, 205-210, viz specifikace THC - http://people.delphi.com/sjc/drugs/weed/THC_msds.html. Jako baňku jsem nakonec zvolil takové to kulové světlo na zeď, má keramickou objímku a vrchní koule je snadno vyšroubovatelná, podle mě ideální řešení, bude tam potřeba přidat naspod gumu, aby to těsnilo. Taktéž bych doporučoval vztyčit k vršku vaporizéru např. skleněnou trubičku s přívodem vzduchu, aby vzduch efektivně při kouření proudil odzhora dolu k nasávání. Akorát nevim kam tam narvu to trafo, není nejmenší, možná by se dalo řešit nějakym easy impulzním zdrojem, ovšem jak řikám nejsem elektronic. Asi ho dám někam na kabel do krabičky spolu s vypínačem celého stroje, a k vaporizéru povedu jen +5V a +220V, aby to nějak vypadalo. BTW místo červené diody doporučuji modrou nebo jinou vysoce svítivou, je cool a když se narafičí aby ozařovala skleněnou baňku, vypadá to velmi dobře :bandit:. Dám vědět jak se celý projekt vyvíjí.
Deu
S násypkou je trošku problém, budu muset sehnat nějakýho strojaře... BTW kdybyste to někdo uměl a chtěl jich udělat víc, i pro ostatní co to budou stavět, bylo by to skvělý, a určitě by za to byla i nějaká koruna :). Moc se v kovech nevyznám, ale také by mě zajímalo z čeho by měla být. Důležité je, aby daný kov velmi dobře vodil teplotu, aby to termistor správně vychytal.
Majkl
Na tu násypku jsem použil hliník, nádherně se obrábí, má perfektní tepelně vodivé vlastnosti a nerezne. To trafo není snad zase tak veliký, vejde se i do celkem malýho podstavce. V obchoďáku jsem našel pěknou flašku, má objem jeden litr a je osmi- nebo šestiúhelníková a má skleněný víčko s těsněním, když se udělá na podstavci drážka jako je na víčku, dá se na něj těsnění nacvaknout. Přišel jsem na to, že se teplotní čidlo dá zabudovat do matice, která drží hrot páječky, dvě dirky úplně nahoře a je to, jen pozor na skrat. Tady jsou komplet elektro střeva.

Majkl
násypka je vyjímatelná a bude se tudíž dobře čistit, ještě do ní udělám z boku pár direk, aby mohla pára líp unikat.

breeder
Tohle jsem stáhnul z KONOPY.

Pacienti užívájící lékařskou marihuanu se mohou chránit před škodlivými toxiny z marihuanového kouře inhalováním svého léku prostřednictvím elektrického odpařovače.

To jsou první výsledky studie kalifornské organizace NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws - Národní organizace pro reformu marihuanových zákonů) a MAPS (Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies - Multidisciplinární sdružení pro psychedelická studia). Studie prokázala, že je možné odpařovat aktivní léčivou látku THC zahříváním marihuany na teplotu pod bodem vzplanutí, a tím odstranit nebo výrazně omezit škodlivé toxiny, které se v marihuanovém kouři normálně vyskytují.

Testovaný odpařovač produkoval THC při teplotě 185°C (365°F) a při této teplotě zcela odstranil tři sledované toxiny (benzen, toluen a naftalen). Jak oxid uhelnatý tak dehet se podařilo za pomoci odpařovače kvalitativně omezit, ovšem pro kvantifikaci rozsahu tohoto snížení bude nutné provést ještě další pokusy. Při teplotě okolo 200°C (392°F) se začala objevovat značná množství benzenu, ke vzplanutí došlo při asi 230°C (446°F) a více. Nepatrná množství THC byla zaznamenána již při telplotě 140°C (284°F).
Zdroj: California NORML ze 7. ledna 2001

Majkl
Takže, vaporizer jsem dodělal a funguje podle předpokladů! Jen je třeba nahradit trimr 500 Ohm trimrem 1kOhm, pak je možno teplotu regulovat až asi do 230°.
Vzduch se v baňce tolik neohřívá, takže není třeba ho chladit.

P.S.: Foto bude až dofotím film.

[Edited by Majkl on 26-04-2002 at 01:54 PM]
Majkl
Dejte si pozor na polaritu teplotního čidla. I když je to jen teplotně závislý odpor má katodu a anodu, dost mě to vytrestalo, nemohl jsem tu chybu dlouho najít, takže zapojovat podle schématu!
OK
Kamos prave dostavel a resil stejny problem. Tak jednoduse objednal od fy Sanyo patriocny pocet NiMH clanku a funguje mu to na jedno nabiti zhruba dve az tri hodky. Je ta preci trafo - zdrojem je 9V, ne ~230V!
Majkl
Pozor napájení 9V je jen pro regulátor teploty! Pájka se napájí přímo ze sítě 220V. Možná by ale šla vyřešit i přenosná verze, trafo by odpadlo, Solid State Relay, které v této verzi spíná pouze v nule by se muselo nahradit jiným, které spíná nejen při průchodu napětí nulou a které je pro vyšší proud (a chladit!). Páječka pro napájení z autozástrčky se také prodává, takže by to nemusel být velký problém.
Majkl
Tak takhle vypadá výsledek. Ten foťák hodím asi brzo ze skály.

Majkl
... a bez baňky, ta je z Tesca a má uzávěr s těsněním, které jsem taky použil.

Majkl
Podstavec je z tvdýho dřeva, vyrobil jsem ho na soustruhu a vyleštil. Samozřejmě je možné dodělat spoustu cingrlátek okolo, jako třeba zobrazování teploty a podobně, mým cílem ale bylo minimalizovat cenu a složitost tak, aby to zvládli i ti méně zruční. Ale na další výtvory jsem velice zvědavej!
Ignácius
Super Majkle ! Posílám karmu !
Právě na vaporizéru taky pracuju a trochu si ulítávám na vzhledu (zakoupil jsem dlouhou tmave modrou skleněnou nádobu :-) ).
Jaký máš zkušenosti s použitím ? Myslím třeba v porovnání s klasickým kouřením ? Učinky, chuť atd. ?

A ještě jedna otázka - jak máš vyřešeno umístění toho teplotního snímače, aby nebyl ve zkratu, ale dobre měřil ?
Napadlo mě, že bych ho umístil do vyvrtaný díry přímo pod násypku, ale ta pak asi nešla vyndávat...
Majkl
Zatím jel jen s jinejma bylinama a vonnejma tyčkama (zkoušel jsem na nich regulátor).

Co se toho čidla týče, klidně ho dej do tý dirky v násypce a natáhni na něj kousek bužírky z přívodních kabelů pájky, jsou ze skelných vláken a vydrží tu teplotu. Já jsem to dal do matice pájky a dalo mi děsnou práci to tam nastrčit, výsledkem je, že násypka jde vydělat jen ztěží a ještě prodírá tu bužírku :(.
Na přívodní drátky čidla jsou navlečený skleněný korálky, který zabraňují jejich zkratu.


[Edited by Majkl on 26-04-2002 at 01:58 PM]
brel
Zdravím,
taky budu dělat vaporizer, horkovzdušnej, novinka! Už se těším na Vaporizer Cup.
p.s. dělá taky někdo horkovzdušnej?
Majkl
Nazdárek Brel!
Co použiješ pro ohřev materiálu, nějakou horkovzdušnou pistoli? Nebo to uděláš s něčím míň nákladným? Už ses do toho pustil?
brel
Zdravím,
mám v plánu to co je dole, jak doufám. Bude to ale chvíli trvat.

durysek
Co takle pouzit jako topne telisko fén bude to stacit??
Majkl
Pravděpodobně to stačit nebude, nebo určitě ne s foukáním, pokud foukání nepoužiješ, tak ti to zase vyhoří nebo vypne tepelná pojistka (u novějších typů). Možná by šla použít kulma (ta bez foukání), ale nevím :(.
brel
Zdravím,
topný tělísko je potřeba speci, už ho vymýšlím, ale nedaří se. Prozkoumám kulmu.
MiSc
pitrysek: Tebe to nezprasilo :(?

Chceme si s kamarádem postavit ten vapor. (já tomu říkám napařovačka :)). Už máme veškerou elektroniku kromě pájky (40W nemaj), ale absolutně mě zaskočila představa, že by to nefungovalo :( Existuje někdo kdo to podle tohohle návodu postavil a funguje mu to (prasí)?
A nevíte někdo, jestli to funguje i s 25W pájkou bez úprav hodnot součástek? Podle mě jo, ale dýl se to zahřívá.

Špekům zdar
Jiřík
Já to zkoušel,ale s horkovzdušnou pistolí a funguje to ,je to sice trochu jiné,řekl bych více euforické,ale ta chuť je nepopsatelná.
breeder
to majkl

- nemáš prosím tě k tý elektronice obrázek tištěného obvodu
- docela by se hodil

dík

[Edited by breeder on 09-07-2001 at 08:00 AM]
Majkl
Bohužel, s tišťákem jsem se u prototipu neobtěžoval a postavil to na universální desce. Ale pokud to bude makat podle představ (nemám na čem testovat), tak ho určitě udělám!
Ofucker
Jako topný tělísko pro horkovzdušnej vaporizer by mohlo sloužit to co je v mikropájce. Je malý a stojí asi 160 korun.
Majkl
Opravdu si myslíš že by mohlo to tělísko stačit? Horkovzdušný pistole maj příkon kolem dvou kilovat, zatímco mikropáječka max. 60-100W. Za pokus by možná stálo to tělísko uzavřít do ocelovýho válečku a teplo v něm naakumulovat, podobný princip používá myslím komerční verze Eterra.
brel
Zdravím,
tělísko v mikropájce je malý pro horkovzdušnou verzi. Horkovzdušná pistole má zase zbytečně velkej výkon. Nejlepší jsou, co jsem zatím zjistil, tělíska z horkovzdušný odpáječky, jsou na malý napětí (trafo!)
Asi ho zkusím nechat vyrobit...
viridis
Nazdar, cetl jsem tu nekde reakce - udajne to moc neslape: jestli nedochazi z duvodu nizkeho vykonu, a tim i nizke teplote sklenene banky ke kondenzaci materialu na vnitrnich stenach banky (a ostatnich studenych komponentech): par nakondenzovanych mg se pozna dost blbe.... Zkuste zahrat i kryci banku na rozumnou teplotu!
Ahoj<img src="/forum//forum/images/smilies/confused.gif" border=0>!
brel
Zdravím,
nerozumím. Nejdřív že je nizka teplota, pak naopak?
Majkl
NE, teplota není nízká, ale je třeba tuto tepelnou energii někde akumulovat, protože proud vzduchu by topné tělísko příliš rychle ochladil, což by narušilo funkci přístroje. Tady je schéma velice oblíbeného komerčního přístroje http://www.flashevap.com/diagrams.htm.



[Edited by Majkl on 11-07-2001 at 09:50 PM]
brel
Zdravím,
malinko jiný, jako šlukovka, na jednoho prda. Zase to má výhodu, je to na 12V a je možný oddělit topnou část, jinak by překážel přívodní drát. Líbí se mi víc než VAPORIZER s koulí, (stolní) každý má jinou oblast využití. Pustím se do přenosnýho . Pro hand made bude jednodužší velkej VAPORIZER s koulí. Pro mne přenosnej, chci to vyrábět a prodávat. (Sponzor GROWER).
Topný tělíska (klíčová součástka obou verzí) jsou různý, funkce stejná, ohřát procházející vzduch. Myslím si, že by měly mít tyto vlastnosti:

* Stolní verze. Tělísko většího výkonu, tak 150W, napájení 230V. Vzduch ohřívá přímo topná spirála, není žádoucí velká tepelná kapacita. Regulátor s proporcionální charakteristikou, výkon tělesa je regulován spojitě podle okamžité teploty ohřátého vzduchu, malý rozptyl teploty.

* Přenosná verze. Tělísko + "radiátor" s velkou tepelnou kapacitou, stačí malý výkon cca 30W. Vzduch je ohřátý jednorázově, po průchodu radiátorem. Regulace dvoustavová, tělísko zahřeje radiátor na pracovní teplotu, pak vypne. Tepelná energie se akumuluje v radiátoru. Jak je radiátor udělanej nevím. Napadá mne porézní mosaz, kdesi jsem to viděl. Kov ve kterým jsou průduchy, může procházet vzduch a ohřát se. Tohle tělísko nezaručí stálou teplotu vzduchu, na šlukovku to stačí.
hexa
Ahoj, sem tady novej a podle me je tenhle server skvelej!!!
Hodne mne zaujala vyroba Vaporizeru! - mam par navrhu: mozna by nebylo od veci nahradit vetsinu soucastek za SMD soucastky - cely by se to hodne zmensilo... a taky bych rad vedel, jestli neni mozny pouzit silnejsi pajku - treba 60 nebo i 100W - ceny se lisi jen o asi 20Kc a nahrivani by bylo mnohem rychlejsi ....???
Napiste nekdo, co si o tom myslite.
brel
Zdravím,
kdybych napsal že na tom dělám, kecal bych. Dělám (je léto...) na jinejch věcech, myslím že taky pro huliče užitečnejch, nicméně myslím na to. Ten vaporizer na jednoho prda mají patentovanej (to mi až tak nevadí), ale na jejich webu mají, asi záměrně i malý fotky. A píšou tam o vývoji trvajícím 25 let... Pro inspiraci by bylo dobrý, kdo víte o nějakejch obrázkách a popisech dát sem odkazy, ono je asi vaporizeru dost druhů.
Díky za náměty.
P.S. a ten nákres nahoře je taky záměrně nepřesnej, výrobci si konstrukci dost hlídají.

[Edited by brel on 11-08-2001 at 11:32 PM]
hexa
Nasel sem stranku GM electr. - http://www.gme.cz, kde je aktualni cenik. Soucastky sem v nem nasel a tady mate jejich ceny - v zavorce jsou ceny soucastek v SMD provedeni...

na zdroj:
---------
transformátor 9V - WL309-1 * 85Kc (SMD asi neni)
dioda - 1N4448 * 1Kc (SMD 2Kc)
stabilizátor 5V - 78L05 * 8Kc (SMD 12Kc)
kondenzátor - elektrolit 20uF(mikro Farad) * nevim
kondenzátor - elektrolit 50uF * nevim

na regulátor:
-------------
teplotní čidlo - KTY84-130 *31Kc (SMD asi neni)
odporový trimr 1kOhm * nevim (SMD okolo 14Kc)
odpor 1k * nevim
odpor 150 ohm * nevim
odpor 2k2 * nevim
operační zesilovač - TL071 * 12Kc (SMD 16Kc)
smith klopný obvod - 74HC 14 * 9Kc (SMD 9Kc)
červená LED dioda průměr 5mm * okolo 10Kc (SMD okolo 10Kc)
Solid State Relay - S26MD02 * 75Kc (SMD asi neni)
Páječka 40W - N-SH815B * 210Kc
univerzální plošný spoj - CU-TA026 nevrtaný * 40Kc
-nebo vrtaný CU-TA037 * 95Kc

Jiné:
-------
krabicka na sirenu KM95 * 157Kc
Páječka 60W - N-SH060A * 225Kc
Páječka 80W - N-SH080A * 245Kc
Páječka 1000W - N-SH100A * 255Kc
opet
VAPORIZER
je to nemecky, kazdy si ve svem zajmu prelozi(myslim ze neni potreba). mam pro vas 5 nazorne obrazky.
PS:pro majkla


opet
2

opet
3

opet
4

opet
preju vam, pekne chvile pohody hlavne vasim plicim. cus opet

Majkl
Díky, tohle už sem taky viděl. Kolikpak asi stojí horkovzdušná pistole s regulací?! No nevadí tahle bude stejně asi bez regulace, jako omezovač teploty tam asi slouží ta dioda, která sníží příkon na polovinu. Kolikpak asi stojí pistole bez regulace?! Hm to je stejně jedno takhle se ta teplota ukočírovat stejně nedá! Možná s nějakým tyristorovým regulátorem místo tej diody, to by byla jiná!
opet
Majkle to byl jen další návrh, (tak me hned nemusis prasit vsichni vime ze jednicka ses ty) který navíc v sobe skrývá vodní chladic. jak teplej vzduch budes asi vdechovat na tvojim pristroji? místo horkovzdušné pistole se po mensi uprave da pouzit treba stary fen na vlasy ne mikropajka. urcite je to na vyrobu levnejsi. ktery v sobe uz skryva regulator jen staci dodat termostat. PS:reseni je spousta jenom me zajima jak poznam ze tam thc jeste porad je, kdyz se nijak
neda rozpoznat. a hlavne by bodnul nejaky cesky vynalez jak to plnit z vaporizeru rovnou do balonku (to vis na parky) cus opet
brel
Zdravím,
takhle jsem zneuctil kulmu z bazaru. Měla opravdu nechutnou barvu, na tý fotce je to slabej odvar, nic jinýho si nezasloužila, dole je těleso z ní: 160W/230V, vpravo uprostřed motorek s vrtulkou, ten nebude potřeba... nebo... radši ho schovám, co kdyby.

brel
Tady, na myším dvorku, leží těleso, cigáro a kus trubky (železo, lepší by byla tenkostěnná nerezová) s teflonovou izolací uvnitř, zárodek VAPORIZERU, jak doufám.(omezím hulení)
pozn. toto je možnost pro kutily kde vzít těleso, ta kulma musí bejt horkovzdušná, koupíte v bazaru, nemusí bejt tak nechutně růžová, 160W vidím jako optimum, vyzkouším. Chce to znalosti elektro, prokousat se spirálou... Elektrika viz MAJKL, napájení jde udělat přes spirálu . Později regulátor buď speci IC nebo jednočip, to by moh bejt i digitální display... Jestli bude dost zájemců, dal by se naprogramovat, taková luxusnější verze, což?

jendan
to Brel - dobrej napad s tou kulmickou, uz si to teleso zkousel rozehrat? ja s timhle mam zkusenosti ze ty topny telesa sou peknej previt a bez ochlazovani ventilatorem radi praskaj.
hexa
Hmm, vypada to zajimave. To topny teleso - namotana civka na sraci ze slidy... taky si mysli, ze to bez vetraku brzo oddelas...
Uz mam vsechno pro Majkluv Vaporizer - pomalu zacnu stavet. Kamos mi jeste navrhuje desticku plosnejch spoju....pak ji sem dam.
Zatim cus
brel
Zdravím,
námět pro kutily, co lze najít po obchodech. Trochu jsem zaimprovizoval s tím soustružením dřeva, to asi nebude pro každýho... Spirálu jsem zatím nepřipojil, budu na ní opatrnej, ať neshoří hned na začátku. Už mám vymyšlený jiný topný těleso, čekám na SIMAX skleněný trubky, (+ halogenka 12V + ker. písek), z toho bych zkusil i přenosnou verzi. První pokus bude se spirálou z kulmy ve stolní verzi.

Petersson
Pánové, mám dotaz. Má někdo zkušenosti s vaporizerem na bázi horkovzdušný pistole? V Tescu teďka jednu nabízej za pětikilo ( výkon 375 a 495 stupňů C ). Podle reklam na internetu je to v podstatě vodárna + tahle "bouchačka". Nevím ale jak efektivně napojit pistoli na kotel a jak docílit aby do něj šlo přesně těch 180-200 stupňů C.
Autorům vaporizérů na bázi pájek a kulem se omlouvám za své ignoranství ale i my ubohá netechnická stovření chceme chránit své asfaltem pokryté plíce :-))))
hh-top
Ahoj a díky Majkle. Čtu to s odstupem měsíců, nerozumím ani čtvrtině, ale cítím tu sílu úsilí. Já blbec bych si na to ušetřil, nebo si to spíše odepřel, a ty si to uděláš. Pardon, vy si to uděláte.

Good on ya!

[Edited by hh-top on 17-11-2001 at 07:03 AM]
tatka
Vsechny tu zdravim. Vaporizery me wellmi zajimaji, tak jsem si se zajmem precetl zdejsi prispevky. Tady popsany vaporizer se nijak zasadne nelisi od beznych typu prodavanych v cizine, a tim padem bude mit imho stejne nevyhody, to zn. nizkou ucinnost, zejmena nizky "prevodni pomer" THC (tj. podil THC, ktery se dostane z bylinky az do hulicovych plic); Ten byva podle zpravy MAPSu (tusim) asi 20 procent u huleni nefiltrovaneho jointu, u vaporizeru jeste asi trikrat nizsi. Hacek je hlavne v tom, ze bod varu THC (a spol.) ani nahodou neni tech 180 stupnu, co se vsude spatne uvadi. Bude nejmene o 100 stupnu vyssi, to muzu jako kvalifikovany chemik potvrdit. Kannabinoidy by tim padem chtelo odparovat bud ve vakuu nebo destilovat s vodni parou nebo tak nejak. Jinak proste vaporizer dostatecne ucinny byt nemuze. Problem taky je, ze tak vysokovrouci latky jako THC a spol. se rychle usazuji na vsech moznych povrsich jen trochu studenejsich nez vyhrivany element.
Ja si zkusil udelat vaporizer, kde byl Superskunk homogenne v celem objemu zvnejsku zahrivan presne na 218 stupnu vroucim rozpoustedlem (dodekanem). Ne ze by to nefungovalo, vdechoval jsem jen vonne pary (vonely po borovici), ale bylo to tak trikrat mene ucinne nez huleni jointu (konopi/tabak), nerku-li slukovky. Cili ta zprava MAPSu nelze:o((. Samozrejme je ale pro hulice s dostatecnym prisunem slusneho levneho konopi zdravejsi i malo ucinny vaporizer nez huleni.
tatka
...tusim, ze Merck Index uvedl bod varu (b.v.) THC cca 180 stupnu, ale pri 0,8 torru (za pomerne vysokeho vakua). Ten udaj o tlaku ale kdosi vypustil a od te doby se vsude traduje, ze THC se odparuje/vre pri 180 stupnu za normalniho tlaku. To je bohuzel nonsens. Napr. b.v. naftalenu je pres 200 stupnu, a to je podstatne mensi molekula, ktera navic nema polarni skupiny jako THC (hlavne hydroxylovou), ktere b.v. vzdy vyrazne zvysi. Pri 180 stupnich se THC odparovat bude, ale dost malo.
hh-top
Jako naprostý netechnik a nemehlo (já intelektuál a žena spravuje pojistky) jsem několik dní nechápal, proč si tenhle thread chodím číst. Tuhle mi to na procházce Stromovkou došlo. Tady je v praxi vidět to, o čem se zpívá v Pekařově císaři (nebo to bylo obráceně?). Ten umí to a ten zas ono! Vy to tady před mýma zrakama dáváte dohromady, nezištně měníte každý kousek informace a já si myslím, že pan Werich by z vás měl radost. Škoda, že naši politici nejsou jako vy.

Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl!
tatka
Nezbyva nez souhlasit, ze optimalni teplota (pri normalnim tlaku) je tak mezi 180 a 210 stupni. Jak jsem se presvedcil pomoci zahrivani konopi vysokovroucimi rozpoustedly (ktere vrou pri presne dane teplote), pri 218 stupnich uz konopi trochu hnedne/karbonizuje a dym lehce smrdi po spalenine, pri 230 stupnich se uz bylinka pali do cerna. Jenze to slovo "optimalni" je tu bohuzel dost relativni; vetsina THC se az do plic nedostane. Furt premyslim nad nejakym novym, neotrelym zpusobem, jak ho z konopi vytlouct vic, ale nak mi dosly napady:o(
TSUBA
Napadlo mě, jestli by na zahřivani materiálu (nebo nádobky v níž je materiál uložen), nešel použít konstantan (odporový drát), jehož teplota by se regulovala potenciometrem. Co vy na to?
Majkl
Inzerát od Mex(e) z bazaru:
------------------------------------------------------------------
Nazdar lidi..

Chci se vás všech jenom zeptat, jestli by byl zájem o home-made Vaporizery. Koukal sem totiž na ceny origosh vaporizerů a ty ceny mě málem složily. Proto jsem udělal první prototyp podle návodu, kterej jsem našel tady na Groweru, a hraje mi doma bezvadně. Drží to stálou teplotu cca 220 supňů. Má to dvě led diody. Jedna z nich ukazuje zahřívání a druhá ON/OFF. Baňka je udělaná ze skumavky (varné sklo) a hadička je gumová. Jeho cena by se měla pohybovat kolem 2000. Zajímalo by mě, jestli by se mělo začít s nějakou větší výrobou. Za případný ohlas předem díky...
------------------------------------------------------------------


Upozorˇnuju tě, že konstrukce regulátoru je mým duševním vlastnictvím a jeho využití pro komerční účely není bez mého svolení možné! Pokud chceš něco takovýho rozjet, tak doufám, že při rabatu kolem 1000 Kč (při sériovce asi i víc) alespoˇn podpoříš Grower jako sponzor.

Zajímalo by mě jakej na to maj názor ostatní, podle mýho není správný, aby si někdo pakoval kapsu z nápadů druhých.....

S tímhle sem na začátku taky trochu počítal, nechci kasírovat nějakou provizi nebo podobně, ale nadruhou stranu by se snaha měla nějak zůročit a sponzoring se mi zdá jako dobrá volba.
majklovec
Jasně Majkle, naprostý souhlas. Tak zkus ke svému schematu napsat něco v tom smyslu, že podmínkou pro komerčním využití je tvůj souhlas a sponzoring Groweru.
bubuman
jenom prihazuju dalsi dva kutilsky napady na tohle tema http://www.angelfire.com/electronic/vapors a http://www.angelfire.com/hi/ganjaplant/vaporizer.html, jinak si myslim, ze kdokoli bude komercne vyrabet napady , ktere tu spolecne vznikaji musi odvadet neco ze zisku growerowy. Nejlepsi by bylo, aby se hosi co to chteji vyrabet propojili a dali na kazdy finalni vyrobek samolepku groweru. Hned bych si jich par objednal.
Oscar111
TO MAJKL: To tvý automatický udržování teploty je v praxi pohodlné ale taky složité na sestavu,,
Ale co takhle připojit krátkodobý nastavitelný přerušovač připojený přímo na přívod pájky. Pájka by se pak zapínala v krátkých intervalech, což by drželo teplotu v určitém rozmezí. K tomu by pak byl dobrý digi. teploměr, kterej je zase drahej,, (500) No, ale je to jen teor. nápad.. tak o tom zkuste přemýšlet,,,
Kdyby měl někdo zájem o ten digi. teploměr, napište na dstechnik@dstechnik.cz že chcete katalog a oni vám ho pošlou,, je tam spousta dobrých věcí !!
Majkl
Myslím, že je to celkem dobrej nápad... Taky sem o tom přemejšlel. Udělat tam například tyrystorovej regulátor, sice by to nemělo zpětnou vazbu, ale konstrukce by se tím podstatně zlevnila! Bohužel na to nemám teˇd čas, takže kdo má hurá dotoho!
Majkl
Tak tady http://www.belza.cz/files1/tyreg.htm sem našel jeden takovej regulátor, kterej je myslím nanejvýš vhodnej. Reguluje se tím příkon, takže nájezd ohřevu bude trošku pomalejší, než u regulace se zpětnou vazbou. Za to ale může vyjít taková konstrukce o dost levnějc! Počítám tak 200,- páječka, 100,- baˇnka, do 100,- regulátor + šikovný ruce a je to! Taky je to mnohem míˇn pracný....

Tak a tady opravdová lahůdka: http://www.ele.cz/obchod/hlavni.pht...soucastka=25187 nebo http://www.ele.cz/obchod/hlavni.pht...soucastka=25184
Je to komplet stavebnice tyrystor. regulátoru, za 88,- korun a je možný ho hned objednat! Takže se otevřel prostor i pro ty v elektronice méně zběhlé!

Pokud by chtěl někdo stavět mobilní verzi tak je tu regulátor na 12V, ten se hodí např. na cestách v autě: http://www.ele.cz/obchod/hlavni.pht...soucastka=25180
Páječky na 12V jsou také k dostání např. v GM electronic.

[Edited by Majkl on 04-12-2001 at 10:32 AM]
Oscar111
TO MAJKL: Ale tak by ti mohl stačit obyčejný "blikač" s nastavitelnou rycholstí s tranzistorovým zesilovačem a je to hotový,, Ale musíš mít ten digi. teploměr,,,
Majkl
-->Oskar

Nezapomeˇn, že se spíná střídavé napětí, tam bys asi s tranzistorem neuspěl, navíc je dobrý bejt pověšenej na fázi sítě.... Taky si myslím, že by to bylo cenově nastejno, né-li dražší. S tím blikačem by to bylo, a je použitelný pro spínání stejnosměrnýho proudu.. je to vlastně pulzně šířková modulace.... Taky že to ten stejnosměrnej regulátor na předchozím odkazu používá...
Oscar111
TO MAJKL: Jasně,, já samozřejmě nemyslel, že ti ten tranzistor bude spínat 230, ale nějaký relátko,,
Majkl
Aha, tak to jo to by určitě mohlo fungovat....
Pusťte se někdo do toho!
Mex
Kukurukuku Okurky
mám teoretickej nápad..

Co takhle absolutně vynechat nějaký složitý pájení regulátoru a proste tam šoupnotu bimetal? Ten bimetalovej spínač by se při přesný teplote rozpojil a pak by to vlastne mohlo fungovat i za pár šupů.
Protože sem musel Solid State Relay objednávat asi za 150 z Prahy do Varů, akce zvaná Woopy se mi tedy poněkud prodražila.

Bye ..
abra007xas
čtu a čtu. Je toho dost možná se do toho pustim. Ale postrádám teplotu. Myslim přesnou teplotu při hulení. 150-180 stupnu. Ale nakolik to nařídit přesně a pak hulit???

Majkl
.


[Edited by Majkl on 09-10-2002 at 07:53 AM]
t3
no kdyz jsem si precetl prispevek o idealni teplote na "zapaleni" hula, napadlo me pouzit
kopyto :) coz je pristroj podobny pajce, ktery se pouziva k odpajovani soucastek s nastavitelnou teplotou od 200 do 400*C, s tim ze nastaveni v rozmezi 200-240*C je relativne presne. cena tohoto kopyta byla asi 150,- no sice to nejni na nejaky super koureni, ale zkourit se da dobreeeeee :))) zkusim to jeste nejak vychytat zatim heelloo
vím o teplotním senzoru GM Electronics za cca 150Kč, který snímá teplotu a převadí ji na digitální impulsy. Stačí to jen napojit třeba na COM port, tím pádem odpadá použití dalších součástek - tak se dá měřit teplota a pomocí prográmku spínat podle teploty třeba paječku nebo top. tělísko. Tohle mi přijde jako velmi jednoduché řešení - Baňka + pájka + čidle (odesílá aktuální teplotu do KOMPU) a Komp jen spíná tu páječku.
Náklady jsou WERY LOW.

Požadavky: Počítač !!!, COM port

Výhody: čidlo má přesnost cca na 1°C takže v tom prográmku vydíte jaká je aktuální teplota :)

Nevýhody: Potřeba počítače :( Ovšem kdo má NOTEBOOK tak si ho většinou bere s sebou :)

Takže: navrhnu, nakreslím, zašlu zde ! zatím
klier
Premejslel sem nad tim jak udelat schematko k tomu vapu a diky kamosovy sem nasel programek na vyrobu schemat lsd2000, da se najit na www.lsd2000.cz , je to cesky......



:vampire:
klier
to: MrVoslik

prosimte ze speku nevydolujeme zarucene 100 procent , ja bych si spis typnul ze neco mezi 50-75 procenty, a bong(pokud mislis dve plast flasky jedna vetsi druha mensi v sobe s vodou a ta horni s nasipku) je podle me mozna i efektivejsi , protoze konzumovane medium se spali komplet celi a je zadrzeno ve flasce , narozdil od speku ktere nam hori pomalu a nejaka ta cast toho co konzumujeme se nam proste a jednoduse vykouri. Jak u bonga tak u speka nam nastava jeste problem s tim ze ac se snazi clovek jak chce tak neco vydechne, u bonga to bjva vetsinou vic protoze je to peknej zahul a lidsky plice nejsou holt na to tak dobre staveny.... Nevim jak presne je to u vapa, ale podle me to musi bejt o neco (hodne) lepsi , protoze nevznika kour jenom se vlivem tepla uvolnuje to dobry z kyticek, tak nase plice lip strebaj obsah latek ve vdechvanem vzduchu a navic je to celiv hezky uzavreny ,,nadobe¨¨ do ktere de jenom vstup a vystup. ...... No ale spek je spek bongo je bongo a vapo je vapo a podle me vsechno z toho ma svy vyhody a nevihody , diky nimz by bylo spatny zavrhovat nejakej zpusob konzumace a jejich nasledne kombinace.....
MALCON
já si myslím že docela zdravý je přes vodu,někde jsem viděl že si to dáš do 0,5 l flašky (sprite,cola) a tam 2 hadičky a kotlík a škodlivé jako je kouř se usadí ve vodě a do sebe taháš jenom THC a trochu bordelu.

Ale je to strášně velká spotřeba hulení :-()
Lora
taky jdem hned do pripravy, jelikoz nase plice nekdy trosku nestihaj...diky moc za info! jelikoz ale momentalne nemame tu nejhlavnejsi surovinu, tak si to sjedu aspon v strach a hnus v las vegas, tam to pouzivaj taky.
uz jsi prisel na to,jak pripojit foto? (jinak ja uz to skoukla v galerce)
zmrskank
mozna by vas chlapi zajimalo todle http://grower.cz/forum/showthre...93864#post93864 ja se inhalovani skodlivin snazim regulovat tak ze zahazuju konce speku(posledni ctvrtina) a taky dost hulim prez vodu ale neni uple pravda ze se ty sracky zachyti ve vode.jelikoz delam hodne vodnice a hodne z nich hulim casto se mi stava,ze ze rtu stiram takovou hnedou sracku(nejspis dehet) takze se bohuzel fsechno nezachyti ale kazda troska dobra. zdravi je totiz to nejdrazsi co mame hej?
ted sem zkousel vyrobit si vaporizer.Hned prvni věc kde sem se zasek je bod č.4 v jakejch mistech?pak bod č.7 nevim co mate za pet lahve ale ty co prodavaj tady maj vetsi prumer hrdla nez obyč. žarovka na 220.moje trpělivost zkončila když sem tu žarovku nakřup.nevadi-budu zkoušet dál jako napad to neni špatny.

to Maharsi:ta fotodokumentace by se hodila.
uzzi
no je to zajímavý možná by to ale chtělo fota aby to bylo lehčí na pochopení, to jako nahřívám např. zapalovačem hulení který leží na dně baňky a tahám tím brčkem výpary? pochopil sem to dobře?
_____________
born to be high
outdoor_03
deno
luxusní pane.. hned se pustim do výroby...
jen tak pro zajímavost to zkusim zvaporozovat,a le myslim, že se to v mejch rukách změní na vodnici.. :D
Hicks
2 Maharshi: moooc goood. Jen se bojím, že to sklo bude křupat častěji, skuz napsat please, jak daleko od skla to zapalovačem zahříváš.
olo
phekda korek neni spatnej napad ja to udelal tak ze sem nechal kousek zavitu na zarocne vzal ten s flasky a pridelal sem ho tam eska paskem a nahrival sem to zapalovace a doklidu neprasklo mi to akorat kdy sem si to polozil napostel a pak sem do toho omylem praskly a ta teplota se vychytava dost blbe ja nahrival nahrival az se mi ta gannza ve vnitr vznitila takze uz ne vaporizer a du delat dalsi tam s toho sem to zkousel dvakrat v tom pripnim pripade to bylo v klidu to sem se i trochu scadil to byl ten prvini pokus druhej mi to vznitilo a tretimu zabranila nehoda takze zejtra delam novou a uvidi jak to dopadne
elanius
Caute, tak som si to zostrojil tiez ale nejak som to este neskusal cakam na vase rady ohladne vzdialenosti protoze je to moja 3 ziarovka a fakt sa mi to nechce znovu znicit :-)
Za ten napad ale urcite davam karmu...
Hellboy
Jinak o tomhle vaporizeru jsem tu psal zhruba pred dvema roky - tim nechci rici, ze sem ho vymyslel, obslehl jsem ho, predpokladam ,ze stejne jako maharsi. Tusim, ze to bylo na naky germaansky straance- daval sem tam vodkaz. jinak s tou teplotou je to teda fukt dost problem, ale casem se z toho da i docela naucit cadit a urcite je to zdravejsi nez jointiik....
DeeJay
Mam jeden schopny napad, co tak urobit vaporizer z odolnejsieho skla. Co take vyskumne sklo [napr. skumavka] je sucastou kazdeho chemickeho labaku, je tvrdsie a vydrzi i dlhsie, intenzivnesie zahrievanie pri vyssich teplotach. Myslim ze chemicke az dokonca do nejakych 700 C, my potrebujeme len 200 takze co na to poviete? Skumavky a podobne vecicky sa daju kupit aj v lekarni.

THCUnia
Spoji
Já jsem si ten vapík loni postavil,mám to pečlivě udělané,termostat těsní to,dokoncě jsem provrtal stopku soustružené pánvičky na materiál,takže vzduch proudí skry topné tělísko rovnou skrz hulčo.Funguje to dobře,parádně to voní,žádněj kašel,akorát je to slabý.Nezhulí to zdaleka jako špek.Nemám možnost vyzkoušet skerko,aly myslim,že to bude to same.Někde jsem kdysi četl,že ta teplota vaporizace je sice kol 200 st.C,ale ve vakuu.Letos připravuju vapík novej podtlakovej.V baňce odčerpám vzduch vývěvou,ohreju,odpařím,vyrovnám tlak,inhaluju.Jednoduché že? Poraďte mi nekdo,jestli se nepouštím do zbytečné práce. Ukážu vám fotku toho starýho.Vypadá to super,pěkně to svítí,voní,ale zhulí to tak napůl.Hodně zdaru S.
Cicmon
Mr.Floopy: Vaporizer zahriva material na teplotu cca 210 stupnu Celsia. Pri teto teplote se odparuje THC a jine canabioly, ale material jeste nehori, takze nevdechujes sracky, jako dehet, oxid dusný, různé karcinogeny, etc. ;). No a pak z toho tahas jak s "hadickovy" vodnice :)

Cicmon
Spoji
Nechci nikomu brát radost,ale myslím si,že všechy tyto vapíky nemůžou fungovat už na základě svého principu.Při 210 sC se to thc při atmosférickém tlaku prostě všecno neodpaří.Je to podfuk.Za ty ceny je to drahej suvenýr.Pojte nějak vymyslet aby to fakčilo.Jediné co mě napadá je vaporizovat při sníženém tlaku.Chtěl jsem to vyzkoušet,ale vývěva kterou jsem sehhnal moc nesala,nemluvě o jejích rozměrech,hmotnosti a hlučnosti. Já si s tím majklový vapíkem udělal pěknou ostudu.Všem jsem navykládal jek to bode super a ono skoro nic.Myslím,že majklův vapík je stejně kvalitní jako ty seriově vyráběné ale.....Dejte přátelíčci vědět,kdybyste narazili na opravdu funkční vapo.Vcuu zdar.S


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma