Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Hi-tech - pěstování rostlin při snížené gravitaci - Klikni zde pro originální téma
Co?
Nejdřív musím řící, že: O TOM PŘEMÝŠLÝM dlouho:
===================================
Pěstování rostlin vzhuru "nohama" nebo "kořenama"

- prostě světlo dám dolů a nahoru dam řízky, které v něčem uchytím (ještě nevim v čem)
- systém pěstování asi zvolim pomocí nutrient-filmu
- osvětlení: vzhledem k tomu, že potřebuji absolutní tmu, tak zvolim LED (20ks)
- pěstěbní nádoba: bude papirova trubice o průměru cca 10 cm a délce cca 80cm

tu papirovou trubici v pulce prepulim, tam bude desticka s dirkama na rizky, resp. koreny budou nahore a dole bude vše zelene (trubku jsem volil kvuli tomu, aby se to dalo nastavovat)

toť experiment, který provedu tak do tydne a pak bude i foto
Co?
a ted proc a nač?

1. bude-li rostlina růst vzhuru nohama, tak nebude mit zadný odpor a bude moc rust jak chce i v kvetu (kdyz jsou palice prilis tezke)
2. v podstate ty hnojiva diky gravitaci budu do te kytky "lejt"
3. v pres den budou rostliny rust dolu....za svetlem
4. a co ve tme?..... nebude z toho popinavka
5. zmensim problem s posouvanim svetla

zkousel to nekdo?
mate nejake fakticke i nefakticke pripominky, namety a tak...?
Janxu
cau
ja jenom ze sem si vzpomel na tenhle thread. snad ti bude k necemu pri tvem badani dobrej...
peace
deno
no hele já nevim teda... vono - sice sou to jenom hloupý rostlinky, který snesou první poslední, ale tohle bue asi docela dost... už blbý semínko v půdě ve tmě pozná kam má růst a to díky - gravitaci - takže v tom bych viděl zásadní problém... možná to poroste za světlem, ale tipnul bych, že to tu kytku tak zmate, že nakonec to nebude stát za nic.. nicméně experiment gut.. držim palec...

jinak k tomu "lití" hnojiv.... - tak to přece nefunguje... :D
Co?
s korenama bych si starosti nedelal, horsi je ten rust....

totiz v rustove fazi to teda bych rekl, ze pujde za svetlem a bude to rust za svetlem

v kvetove fazi pres den nevim, a v noci to bude rust smerem ? asi nahoru, pres den to neroste

to je prave ten ?
Co?
z tech dvou obrazku je ten prvni asi (ASI) spravny, nevim zda-li jsou nejake parametry u korenu, ten druhy zpusob mi nepripada good....asi
Janxu
ja si prave myslim, ze je to na tom druhym obrazku spravne, jelikoz tam maj koreny aspon kam rust, a nebudou hned na dnu (vrchu v tomto pripade) kveetinace.
jeste bych chtel vedet vyhody kterych pri tomto pestovani dosahnes, vim, ze mas neco v prvnim prispevku, ale nemas tam nic, co by me presvedcilo zmenit normalni zpusob pestovani, kterym jsou rostliny zvykle rust pres moooooc moooc moooc milionu let, k pestovani vzhuru korenama....
peace
lordWilliam
To s těma hnojivama, že "potečou" silou gravitace do kytky je blbost, asi si nikdy neslyšel pojem vodní sytostní deficit??? A v principech transportu živin do rostlin máš taky trochu mezery :-°)))
Pak taky je problém z kořenama, jak psal tady Krupieer, tak tomu se říká gravitotropismus (růst za gravitací) možná by se to dalo trošku oblestít hormonální nerovnováhou (asi nějakým anti-auxinem, fakt netuším čím by to mohlo jít) ale to by ti pak z kytky nic nevyrostlo.
Osobně si myslím že je to na pěstění krajně nevhodnej způsob, ale třeba se mýlím...
Co?
krupieer: no vlastne kdybych to furt posoval nahoru mel bych vic mista pro koreny a vic mista pod ledkama.... ale zaz na druhou stranu jeste nemam predstavu jak rostou koreny pres nutrientfilm....? ale beru na vedomi a v pokusu s tim budu radeji pocitat

lordwilliam: anti-auxin? co treba phytamin, je to univerzalni cytokinin coz by mel byt protiklad ze? gravitropizmus = doucim se..

[8]: hele pitomost tom mozna je.... ale jen to jedno procento, ze to neni mi staci abych to zkusil..... bych rekl pravdu, si myslim, ze neco....cokoliv zkusit = to je rozvoj lidstva...:-°)))
lordWilliam
S těma hormonama to není zas tak jednoduchý. Cytokinin není anti-auxin. Možná že v pár ohledech má opačný účinky, ale. Když bys na kdytku aplikoval cytokininy (třeba Zeatin nebo Kinetin) tak bys zabránil buněčnýmu dělení v celý rostlině. A to asi nechceš. A ještě tu je problém že cytokyniny se syntetizujou v kořenech a nasledně putují do listů. Nevím jestli by je šlo aplikovat zálivkou, ale postřik listů by měl za následek zpomalení růstu a kytka by ti začla strašně košatět (cytokininy ruší apikálni dominanci). Pokud by se ti podařilo dostat nějako ten hormon do kořenů a zabránit jeho dalšímu transportu tak by to mělo za následek ono kýžené zpomalení růstu kořenů + výrazný potlačení apikální dominance hlavního kořenu. Ale to se ti asi nepovede.
Když tak se koukni sem http://www.plantphys.net/ to je asi nejlepší stránka o phytohormonech co znám.
dritte
Hele lidi, je to celkem v pohodě... (ale) Kytky je dobré aby na začátku života rostly normálně a to z toho důvodu aby kořeny byli co nejhloubž v květníku..(to aby se kořenový systém mohl vracet zpět k povrchu podle gravitace země) Mám s tím malé zkušenosti... Je to sranda!! Jinak by jsi musel udělat speciální květník. To je vše ode mne...

Hodně zdarů..
dritte
Nějak jsem zapoměl dopsat, že to vracení (otáčení) kořenového systému.... To aby měli hodně živin, protože kdyby rostly hned od začátku, tak je to na hovno...
lordWilliam
S živinama jsem to snad vysvětlil dostatečně, kořeny nejsou trychtýře do kterejch vtejká voda. Na kořenovejch vláskách jsou buňky co živiny nasávají za pomoci osmózy, VSD, aktivního transportu, ... a je jim úplně jedno jestli je zbytek kytky vzůru nohama, koneckonců když je nějaká buňka na konci vlásku tak živiny přijímá 70% povrchu, zespoda/zeshora i z boku úplně stejně rychle. V tomhle bych neviděl žídnej pokrok oproti klasickýmu pěstění. Pokud to je výnosnější tak to bude nejspíše v ulehčení transportu vody rostlinou, i když asi taky moc ne, kořeny jsou schonný vodu vytlačit do 15m, transpirace vodu nasaje (nejsem si jist) do 18m a kapilárně to funguje snad na 120m.
rooman
Kazdopadne voda prekonavá gravitaci a v tomto priade toto pada no a k té otazce kam to poroste v noci : ja myslím ze kytka v noci prece neroste nema energii, dokonce dycha kyslik, tak asi neroste, takze je to jedno jestli je světlo dole nebo nahore. ale pozor kdyby se tak pestovyly vetsi rostliny pod sodikem tak by kytky nad zarovkou uschly
Co?
to je takovej tubus z tvrdeho papiru (kvuli vlhkosti), jinak nechci nic aby mi kapalo na svetlo a ani aby stekalo po kytce, proto nutrientfilm a asi bude na sikme plose
Co?
rooman: no kytka v noci zpracovava to co pres den vyrobila pri fotosynteze a z jednodussich cukru sklada celulozu tj. roste a k tomu potrebuje kyslik (asi)
CHOURIS
Podle mně je to zbytečná blbost za 1 musel by jsi mít ve dně díru jen pro stonek aby ti neutíkala voda a hlína jenže tu díru musíš mít větší protože ta kytka bude růst a sílit.

Květina neroste za sluncem ale jen se otáčí za sluncem

No pak ty kořeny to je taky pravda blbě by to rostlo.
No podle mně je lepší pěstit normálně

Vidím v tom jedinou výhodu a to tu že to nemusíš vytrhnout aa dát uschnout kořenama nahoru jen to necháš bejt
tixo
Co ? : Hi-tech - pěstování rostlin při snížené gravitaci - ty chceš nejako znížiť gravitáciu, ale ako, prezraď !

Inak k téme ma napadá len jedno : Okolo našej zeme lieta vo výške asi tristo kilometrov Medzinárodná vesmírna stanica ISS. Jeden oblet trvá asi jeden a pol hodiny, letí rýchlosťou 21 000 km/h. Je tam perfektný beztiažový stav, dobrá klíma, v pohode elektrika a najbližší policajt je tristo kilometrov, a ani keby mal raketu sa k vám nedostane!!!
Raz v živote by som chcel byť členom takej misie, ktorá by skúmala pestovanie v beztiažovom stave na orbite.

A to je tá sranda, že rastlina by rástla všade volne do priestoru, neobmedzovaná gravitáciou.

To by bola potom paráda, pri testovaní modelu tam hore.

Inak , napadlo ma, že to možno aj skúšali napr. na Mire.
Dude
tixo - tady pishou o experimentech s pestenim mechu (nebo lisejniku :confused: na raketoplanu Kolombia) - very interesting indeed :) - http://www.rednova.com/news/science...n_zero_gravity/
na zemi se da snizena gravitace simulovat zarizenim zvanym klinostat - otajicim rostlinu a tim padem matoucimm jeji geotropismus - zajimava debata a linky zde - http://www.madsci.org/posts/archive...36124.Bt.r.html
:wink:
CHOURIS
Jo hele jestli chceš snížit gravitaci tak to musíš pěstovat na Nej. horách cvěta. Tam jsou gravitace menší. A čas tam utíká pomalejc(podle atomovejch hodin)
Co?
hi. hi hi ....ja to tak nemyslel....

ale stejne rostlina bude rust lehceji ne? listy budou jinak smerovat ke svetlu a pri rozptylu svetla diodou (myslim 30 stupnu) bude lepe vyuzivat (viz. obrazek, ty cerveny valecky jsou diody)
vata
jestli te to pouzbudi nevim,ale v lese obcas vydim mlade stromy,habry,ktere jsou ohnute k zemi[dokonali oblouk ]a rostou proste obloukem dolu,nevim cim je to zpusobeno.dokonce nektere vetvicky dotikajici se zeme se jakoby zakorenuji.
a na kosmickych stanicich jako mir nebo eurostat provadeji pokusi -rust rostlin ve stavu BEZTIZE.vysledky neznam ale snad maji nejaky wwwstranky.drzim ti palce.pokud by rust byl rychlejsi tak ok.asi nemuzes cekat vetsi vynosi.
Co?
no....ted me tak napadlo, ze bych ten korenovej prostor zaplnil perlitem a ten jenom udrzovat vlhký...
lordWilliam
Nebo to rovnou krmit ultasonickou zvlhčovačkou ;-°)
Co?
s tou planuji druhou variantu, kdyz se mi podari vypestovat lianu cannabis :-)))
snark
chraň bůh aby tohle celý někdo bral vážně jako alternativní způsob jak pěstovat kvalitní Cannabis
Co?
to Snark:
Proc? Nemas tak hloubavou dusi, ze te nezajima co z toho vznikne? Nebo snad vis?

Reagujes stejně jako lidi v 15.stoleti kdyby se nekdo zminil o letadle...

....ale jinak dik za karmu....:-)
lordWilliam
"Někdo musí prohledat slepou uličku lidského poznání a ostaním řící: Tudy ne přátelé"
CHOURIS
No ale na tuhle cestičku je s té normální vidět až nakonec. leda že by přeskočil plot pak šel přes zahradu zase přes plot byl by znovu na tý stejný cestě než zašel do tý slepý takže proč si dělat překážky a chodit složitě když to jde jednoduše
Co?
jo....mozna....ale nikdo mi doopravdy nereknete co z toho bude...


ve tmě přeci nezapálím svíčku a nezavřu oči ...
snark
Co - mmm myslim že v patnáctym století tvrdit o letadle že je to nereálnej způsob přesunu v prostoru bylo dost opodstatněný tvrzení - dneska je to jasně jinak - za pětset let určitě bude možný bez problémů pěstovat kytky vzhůru nohama s dobrejma výsledkama - dneska ne :D:D:D
good luck
S.
btw. to samý v modrym platí i o diodách
Dude
no jenom aby plodna diskuze byla kompletni - http://grower.cz/forum/showthre...s=&threadid=757 :p:
expiry_date1
citace:
Původní příspěvek od snark
btw. to samý v modrym platí i o diodách [/B]

Prečo myslíš?Už sa pestuje pod diodami,len nákupná cena je vyššia,ako u iných svetiel(alebo sa tohto tých 500 rokov netýkalo?).Tieto vecičky idú do predu rýchlejšie,ako sa zdá.Ale to asi len tu húlenie spomaľuje vnímanie času,tak sa to všetko zdá pomalé:D:D:D
vlček
2 snark: sory kamo ale todle si neodpustim ale wis kohos' me prawe pripomel (jen tak mimo neodpowedels' na otazkzu coz delal jeden xx publicista :rejp: ) proste ses chytl neceho na cos mohl odpowedet a co bylo ponekud utopicke prirownani ne otazka nu coz jen me to tak napadlo a zajimali by me odpoowedi na otazky
2 co?: ma to nedostatky w tom ze koreny sou pozitiwne geotropicky (rostou smer zemske jadro-diky pritazliwosti-w korenowe cepicce je skrob kerej se presypawa a podle toho koren pozna kam ma rust) a nadzemni rust je negatiwne goetropickej (opak pozitiwniho geotropismu-neiwm jak to kytka pozna)
2 dude: u omegackyho systemu sou PRAWDEPODOBNE snizeny ucinky grawitace odstrediwou silou nejsem si jist :(
ps: 4 snarky fuckt sory :satan:
Co?
skoda, skoda, ze nemam fotacek, tak bych vam vyfotil prvni kontejnerek....

tetrin: .hmm....tak to me jeste nenapadlo, ale urcite by to bylo husty...mit takhle doma zavesenejch treba deset tubusu....

2vlcek: ...hm...ale nic neni dano na furt, ale tedy asi bude lepsi mit ty koreny zasypany perlitem (treba) nez aby byli jen tak volne, to uz jsem delal pokus s pestovanim ve dvou roztokach najednou a ty mrchy korenovy mi v pulce (mezi obema zasobnikama) zacali hnit...

-----
sem se ted trochu odhulil a nejak mi utelka ta diskuze o tech diodach: ale kazdopadne diody chci pouzit kvuli tomu:
1. nemam jich dost na cely normalni box
2. nedavaj teplo
3. jsou malinkaty...no zkratka akorat
- jinak je to jen pokus a investovat do modrych se mi zatim nechce
-------
ale ted me tak napadlo jeste jedno sviceni......zrcatko a slunicko
....ale asi by to chtelo jeste vychytat nataceni...:-)
-------
a jeste viz. obrazek - ta modra sipka .... to je misto, kde se daji vkladat prodluzovaci trubky....podle toho jak to bude rust
snark
expiry date - akorát předevčírem sem mluvil s typem co tahá LED diody z číny do ruska, k nám a jinam do evropy po statisících - jasně sme se shodli na tom že panel kterej by odpovídal výkonově 400 W sodíkovce bude stát minimálně 50 kůlů v pořizovacích nejnižších cenách - nazdar bazar
vlček - otázky byly řečnická - ale nešť - 1. - protože to IMHO solidní způsob není - 2. ne - 3. ano vím - v nejlepším případě zanedbatelné množství nekvalitního konopí
expiry_date1
Ok,verím Ti,ale ako ste to počítali?Led sa nedá porovnávať,čo sa týka svietivosti so sodíkom( 50000-70000Lumenov ledkami dosiahneš ťažko a kebz aj,tak ten panel do skrine nezmestíš),ale myslím,že len o to tu nejde-sodík premení na svetlo asi 30% energie,ledka myslím cez 90%,sodík má veľa menej vhodného,alebo nepotrebného spektra,ledkami si urobíš,aké chceš.Ale to sa tu už všetko riešilo.Jasné,že ten set,čo sa predáva za nejakých 350usd a mal by stačiť na cca 60x30 cm plochy,sa asi netestoval(ale možno hej)na pestovanie ganje.Pokiaľ to niekto nevyvráti,že to pod tým fakt nejde a nebude to testovať dlhšie,ako len to,že vyskúša jeden druh lediek a potom sa na to vys**e,lebo chce húliť tak to radšej šupne pod sodík,tak sú všetky tieto reči(príspevky)úplne,ale úplne na prd.
btw,nemôže mi ten typek zohnať pár stoviek diód za slušnú cenu?
snark
pár tisíc - možná :D
vlček
2 snarky: hooray no jo no xx je silna paka nigdo nechce byt jako on :D
jen se me neska nak nechce podwolit tak si este rejpnu ad 1. podle ceho tak soudis ad 2. z toho si nic nedelej sou s tim jen problemy ad 3. to stejny co u 1. tak sme ze tro otazek dostaly jednu snad finalni nemohl by snahodit o jaky diody de a ceny minimalni odber a tak dyztak do pm
2 expiry: hej kamo su rad ze sem to nemusel psat ja a co ty diody wzit na pul nebo wic casti esi by byli wyhowujici-pm
Co?
......tak a prvni snimky realizace, zitra to naplnim a spustim:
foto 1: cely kontejnerek
foto 2: detail vrsku, v te mensi bude perlit a v tom vicku ....
foto 3: a¨...v te dirce bude rizek, smerem dolu
foto 4: a to jsou ty diody, ktere jeste musim zabudovad do spodniho vicka
koli
by me zajimalo jak to nakonec dopadlo......
Co?
no tak ja vam to reknu...:-)
uz v tom byl i rizek, uchycenej.....
a pak prisla sklizen.....:-))))

zatim mooc prace.....spajet ty diody......
udelam to jinááč...

pouziju techniku NFT - vyzivovy filtr, zkombinuji to s omega garden kosicky (ponevadz jsem furt nevedel jak to dobre uchytit)
a dam to cele do skrine, kde dole budou 3-4x40w florescencni zarivky...

avsak
musim pockat az se prestehuji...a na vyplatu....a az mi povyrostou mamky ze seminka...:-)))
Co?
a ted jsem prisel jeste na ethylen....
musim to jeste promyslet, myslim, ze to byla vec co my hlavne chybela...

============================
"fyziologické účinky etylenu jsou velmi rozmanite a někdy i poněkud protichůdné. Nějčastěji bývá pod jeho vlivem pozorovano zpomaleni dlouživého růstu stonků i kořenů a současně jejich tloustnutí. Podstatou techto změn je jiná orientace mikrofibril celulózy v buněčných stěnách. Reakce buněk v některých orgánech však může být nestejná - to pak vede k obloukovitému zakřivení rostoucího orgánu (např.řapíku listu-epinastie). Někdy také dochází působením etylenu ke ztrátě gravitropismu. Známé jsou však i některé kladné účinky etylenu na růstové procesy - zrychluje dlouživý růst některých vodních rostlin, vyvolává tvorbu adventivních kořenů, tvorbu odlučovací vrstvičky buněk v řapících listů a také muše stimulovat klíčení semen...."...

zdroj [od kabuta http://www.sci.muni.cz/~fyzrost/index_pr.htm ]
Co?
ted mě ještě napadlo toto

hm.... pomalu budu mit vsechno a vsechny myslenky po hromade a bude cas prejit k praxi...
inVALIDa
doufam ze to tu nikdo nepsal....

Coz takhle nechat kytku rust ve standartnim stylu... potom brutalne oholit stonek do vysky cca 0,7m a lampu umistit doprostred urovne oholene casti stonku...

Vetve samozrejme pozohybat aby sály světlo odspodu ...


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma