Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
draty k propojeni sodiku atd...? - Klikni zde pro originální téma
jamalino
Zdravim, co mam koupit za draty k propojeni starteru, tlumivky a vybojky? Cetl jsem, ze nemohou byt neomezene dlouhe, takze jaka je hranice? diky za rady
matko291
mne sa zda ze 1,5m
virgill
zalezi jak na co ta delka je omezujici jenom u VN casti takze na 230~V muzes pouzit jakoukoliv delku proudu odpovidajiciho prumeru....
Jahudka!
No ale stejne-jaky pouzivate kabely kdyz pri startu vybojky tam leze 3500-5000V?Pouzivate nejaky se zesilenou izolaci nebo nejaky specialy?
loeX
no maximální vzdálenost startéru od výbojky je 1.5 metru a dráty na stejném místě by měli být poměrně tlustý v těch jednotkách se fakt nevyznám..jediný co vím že by mělio bejt tlustší než normál aby to právě kvůli tomu napětí...snad ti to tu někdo řekne přesnějc....tohle fakt nevim...
virgill
no ta vzdalenost je celekm putna jde o to aby ti to na delsi vzdalenost stejne rychle startovalo takze kdyz pouzijes nakej dost tlustej drat tak by to melo byt taky funkcni. ale cim kratsi tim lepsi jinak izolace doporucuju 50KV kabel z nake tv nebo monitoru nebo ochrana polohou (nic k dratu na 5 okolo by melo stacit)
Jahudka!
Ja to teda zkousel s obycejnejma kabelama a pohoda.Ovsem jen na zkousku.Do skrine bych to ale nelajsnul.Kdyz sem se ptal v bauhausu jestli maj kabely na 5Kv tak si mysleli ze si snad z nich delam prdel.Hele a neslo by pouzit kabely ke svickam v aute?Ty maj taky medeny jadro..
virgill
jo ty by meli jit taky a s obyc kabelem to jde taky ale je to nebezpecnejsi ale pokud s nim budes nakladat podle tohoze nema dostatecnou izolaci tak se taky nic nestane nesmis ho dat na neco kovovyho prisvorkovat k jinejm atd..
jamalino
daj se ty kabely sehnat treba v obi? koukal jsem, ze tam maj takovy kluba ruznejch kablu. Ale nevim jak se to jmenuje(typ, tloustka, barva)....
Happy
To jamalino: Daj ale pokud muzes, tak je lepsi si zajit nekam do elektra kde maj mnohem vic specialnich typu a hlavne to mu dobre rozumej. jinak PEACE
Thcmh
Já mám tlumivku a startér a kondík 1,5měď tak myslím, že to bude v poho, ale když je tady thread o délce vodiče od startéru k sodíku tak o tom budu ještě více dbát, aby tam byla dobrá izolace. Myslíte, že nestačí, aby izolace nebyla přerušená? Pokud není přerušená tak by měla izolovat né? :flamer:
Dr.worry
jednoduse: kdyz budete mit ty draty dlouhy a slaby muze to zacit fungovat jako odporovy a prehrat se to!

kdyz koupite kabely dlouhy tak se to neprehreje, ale od urcity tloustky to muze fungovat jako odpor!

takze je nejlepsi koupit 1. NE Drat ale lanko;) 2. tak neco mezi tloustkou 0,75 - 1,5max. me to chodilo na 2m s 0,75 a neprehralo se to nikdy.)
virgill
Dr.worry tloustka max? takovej udaj neni maximalne to muze byt zbytecne velkej prurez ale nic se tim nepokazi. jako odpor to funguje pokazde zalezi jak moc. a 0.75 se nehodi na vsechny wataze.

THcmh ne pokud bude slaba tak ti nestaci ani neprerusena...
Thcmh
Dík.

Na 250W sodík jaký je doporučený přůřez a izolace?
virgill
nevim nekde to tu bylo rozepasny ty prurezy na wataze ale nenasel sem to mozna je to nekde ve faq ale bud su slepej nebo se to nekam presunulo... no na 250W bych volil 2.5mm ale sem maximalista a mozna staci min (2 a pulku pouzivam na vsechno od 50w vyse :) )
Dr.worry
no tak tam hod 1,5 a izolace normalni, nevidim duvos proc to stinit, nebo podobny ptakoviny ;) chcem snad pestovat a ne delat Temelin, ne? :D
Thcmh
zkoušel jsem to s 1,5 a délka 2m a nic
Jahudka!
Jak nic?
Hawk69
zrovna si chci objednat od Janci lampu 150W
a tadle diskuze o těch drátech mě trochu znervóznila protože se v tom moc naviznam. Tak bych chtěl vědět o jakej typ kabelu si mam v elektru říct a jak tlustej a dlouhej by měl bejt?
Happy
To Thcmh: A to byl vlaskovej drat nebo ten z jednoho kusu???
Thcmh
to Jahudka!: prostě se to nerosvíťilo, jen starter vrčel, ale sodík nerosvítil. Potom jsem tam dal vlaskový (1m) nebo jak se tomu odborně říká a hned se to rozsvítilo. Tak podle mě ze skušenosti 1,5silný drát o délce 2m je moc, aby se to rozsvítilo.
Thcmh
to Hawk69: na propojení tlumivky, startéru a popřípadně kondíku jsem použil 1,5měď. Raději i kondík si pořiď šetříš tím keš za elektriku a sodík atd. Od startéru dráty viz.příspěvek č.21 :D

Chtěl bych si tady už ujasnit jaké dráty k tomu sodíku, co je přijatelně good, aby se nic hlavně nestalo :flamer:
Hawk69
Koukal sem v OBI na nějaký ty dráty a chci se jenom zeptat jestli by šel startér a výbojka 150W propojit tímdle drátem(jako jestli by to bylo bezpečný)?
sorry za kvalitu ale je to focený mobilem (Siemens SX1)
Jahudka!
Hawk-jako proudove to stacit bude urcite ovsem je to celkem beznej kabel a podle me neni izolace delana na takovy napeti co leze do vybojky pri startu.Zkus se tam schvalne zeptat jestli se da pouzit na alespon 3000V..Podle me neda no..
Hawk69
Co se vlasťně může všechno stát kdybych použil tenhle kabel?
Může mi vod toho chytnout skříň ikdyž tam píšou něco o nějaký odolnosti proti....
virgill
to je tezky zalezi na zapojeni, vedeni a podobne ale starter by se mohl odproucet mohlo by to jenom vyhodit pojistky ale taky by to mohlo zpusobit pozar na tomhle bych nechal zapracovat nekoho od elektra. fakt tezko rict co vsechno ti hrozy jenom takhle na dalku.
Jahudka!
Hawk-hele tohle je fakt problem draty k vybojce a docela dost tady na groweru opomijenej az se tomu divim.Tohle fakt neni prdel a ze se zatim nikomu nic nestalo a nikdo nevyhorel je fakt podle me otazka nahody.Ja osobne jsem si sehnal kabely podobny jako sou do auta k zapalovacim svickam.Pouzivaj se v kotelnach k zapalovani plynovejch horaku.Ovsem to bylo od znamyho takze kde to koupit ti neporadim.A vis co je nejhorsi?Ze tyhle kabely specialne k vybojce nemeli ani v tom velkoobchode kde jsem kupoval samotnou vybojku,tlumivku atd.

Vis ono ti to pofacha podle me v pohode i s obycejnejma kabelama ale buh sud co se stane az na to bude rok pusobit vlhkost,teplo a jiny vlivy.Muze te to nekdy slehnout,neco zapalit,odejde ti zapalovac atd atd tech moznosti je hafo.
jamalino
2 virgil: tak kde jsi treba sehnal draty ty?

btw: tatik do elektra dela a zapojit by pro nej nebyl zadnej problem, ale nenapada me nejaka vymluva na co to ja, potazmo muj imaginarni kamarad pro kteryho to bude :angel: , budeme potrebovat (sodik)...
virgill
koupil sem to co postnul hawk na 230~v a na VN sem pouzil kabel na 30KV asi z nakyho monitoru nebo co to bylo koupil sem to v recomu v brne to je bazar s elektrem.
jamalino
VN je vybojka atd???
Na co se da doma normal vyuzit sodikovka, treba na venkovni lampu?
Thcmh
Že by na růst tulipánů :D
virgill
VN vyskoe napeti ten vysokonapetovej drat od starteru k zapalovani na lampe. jinak sodik pokud je fiktivni kamarad magor (a to je) tak ze si chce v pokoju postavit malou lampu verejnyho osvetleni :)
jamalino
je to magor :D
Josip
A co kdybych pouzil medenej vlaskovej drat prumeru 1,5 o dylce 1,5m a jeho izolaci vylepsil izolackou - to by snad melo fungovat, ne?
Dr.worry
tam ale nejde moc o izolaci ja nevim oc vam jde? vzdyt tam to velky napeti prochazi jenom setinu vteriny a pak nic ;) to porad nereste proboha a kdyz je ten drat dlouhej tak se tam to napeti ztraci a proto se ta vybojka nemuze rozsviti, cili velky napeti do vybojky=zapaleni vybojky a kdyz to napeti neni dostatecny vybojka se nezapali! :)
virgill
Dr.worry jo ale az se ti to proslehne behem setiny vteriny tak budes nasranej. Proste kde je vysokenapeti by mela byt odpovidajici izolace. To ze jde bez ni je stejne jako ze jde jezdit v aute bez pasu. To samy proudova a teplotni pojistka pojistka nejsou tam nutne ale...
Josip
oka, oka - ale co ma otazka:
Obecne - vylepsim vrstvou pasky izolaci a zlepsuje toto opatreni bezpecnost?

thx
virgill
obecne jo dostatecne nevim. radil bych ti pouzit elektrikarskou (je pruznejsi) izolacku nebo nejake buzirky do kerych das VN kabel a draty ved to plati obecne pro vsechny radeji pomoci plastovych nebo jinych nevodivych uchytu a pokud mozno nevodivem prostredi. pokud se drat cesem prodre (treba vibracemi od ventilatoru) nebo propali teplem tak se to hned neslusne a muzes si toho treba vsimnout a vyresit to. vsechny kovove casti (stinitko apod.) na zlutozeneny kabel a ten na prostredni kolik zasuvky (faze vlevo nulak vpravo) uz to tu bylo ale je to dle meho dulzeite...
Josip
faze vlevo, nulak vpravo -
pokud se celne divam na flexozastrcku a kolik je nahore ?

Aaa?
virgill
ne kdyz se divas na zasuvku na flexo je to zrcadlove obraceny
jamalino
Pche, tak jsem se tedka vratil z OBI, chtel jsem po nich VN kabel... prej na co to mam, tak jsem rekl na sodik a ze kabel bude volne... a chlapik, ze to nejde, ze to musi bejt v zemi, tak mi zacal cpat nejaky hrozny delo co se kope do zeme... :) no nezbyva nez rozebrat nejakou starou TV...
jamalino
uaa, help... kuchnul jsem tv, izolace je teda brutus, ale ten dratek se hrozne lame, staci parkrat ohnout a je po nem... kde sezenu nejakej poradnej kabel, co mi vydrzi
Jahudka!
Shanim taky.Dneska jsem byl v elkasu a maj kabely na 10KV bohuzel na objednavku:(

A co se zeptat tech typku jak spravujou lampy?Eltodo nebo jak se ta firma jmenuje
jamalino
Ach jo, muze teda nekdo poradit?
Jahudka!
Taky je shanim a nikde nemuzu sehnat.Meril jsem napeti na vybojce za provozu a je to jen 120V coz je pohoda.To ale nic nemeni na tom ze kdyz to startuje leze tam 4000V..
Az uvidim typky co spravujou lampy tak zkusim od nich neco vysomrovat jiny reseni nevidim.
jamalino
A co ty startovaci, co mas v ty svy laborce :)?
Jahudka!
Jamalino-jo ty jsou dobry ale blby je ze nejsou moc ohebny coz me sere kvuli tomu ze me to trebas naklapi lampu na nejakou stranu.
Jeste jsem premejslel koupit normalni 2 linku v kulatym obalu.Zapojit vzdycky jen jeden drat z ty dvojlinky a nebo vest tou 2 linkou trebas jen fazi a druhou nulak.Pak bys mel vlastne izolaci dvojitou a je to ohebny celkem dost.
Thcmh
Podle mě se to asi už moc nemusí řešit, protože jsem se ptal tady Growerů a psali, že mají normálně 1,5měď kulatou a udělali už docela dost sklizní a nic se nestalo, pokud bude v sodíkovém kompletu pojistka tak by to mělo být v poho :D
jamalino
Mno jo, ale zrovna vcera jsem videl v regionalnim zpravodajstvi, ze nekdo vyhorel a nahodou u nej nasli asi 60 kytek ... takze zadnej byt a nejspis ani cistej rejstrik :)). Navic radsi posefuju draty, nez prijit o bejvak jehoz jsem potencialnim dedicem :D
Jahudka!
Thcmh-mno resit se to nemusi to je fakt.Stejne jako tam nemusis mit pojistku kdyz jsou jeste domovni jistice ale nahoda je blbec.Ja zkusim ty typky z eltoda.Precijen bezpecnost je dost dulezita pokavad u toho nechci porad sedet:D
jamalino
Tak muj problem provizorne vyresen, tatik mi prinesl z prace nejakej drat se silikonovou izolaci. Mel by tomu rozumet, takze jsem klidnej :). Bohuzel ho mel jen 90cm, takze shanim dal...
Thcmh
pokud to tak sháníš tak se zeptej v elektrárně a poradíti :D nebo i u městské údržby pouličních lamp :D
PEACE
steelix
mozna moc dlouhej kabel od zapalovace... ma byt do 1,5m
oton
čus, když koumu jak to tady bastlíte tak je mi do breku, ještě si někdo přivodí úraz, při nejlepším vám vyhoří bejváky až nebudete doma, mezi startér a výbojku, dejte kabel přímo pro to, v každým velkáči s el.instalací to koupíte, chtějte vysokonapěťovej kabel pro výbojku a startér, řekněte watáž a nemůže bejt problém, je to kabel s tlustou izolací!!! jako dávat tam nějaký jiný kabely bych si fakt nelajznul, je sice hezký, že to třeba rok šlape o.k. ale pak to třeba shoří a to se za pár ušetřenejch kaček asi nevyplatí nemyslíte?, no radim vám dobře :D tak ať to svítí a roste
Hydrothor
Kvalitní zapojení sodíkové výbojky na svorkovnici

http://grower.cz/forum/showthread.php?postid=278948
Raketopes
Použil jsem VN kábl z auta (od svíčky na 10kV DC ) a v pohodě.Pak jsou dobrý káble k neonům.V Jaroměři je možná prodávaj ve VAMu,nebo tam určitě maj odřezky.Tagže dobrý dráty seženete na vrakáči nebo tam,co dělaj neony pro ozdobu baráků.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma