Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Ceny elektřiny - Klikni zde pro originální téma
Frantapa
Trápí vás vysoké náklady za elektřinu, protože nemáte možnost tarifu s nočním proudem? Zažádejte si o nový tarif!
S působností od 11.5.2001 došlo ke změnám tarifů elektrické energie. Nově se cena za el. energii vypočítává jako součet ceny za jmenovitý příkon (dle velikosti hlavního jističe před elektroměrem) + ceny za odebranou energii.
Došlo k vytvoření celkem 12pů sazeb, které se od sebe značně líší. Je proto na každém, pro kterou se rozhodne. V úvahu, pokud nesplňujete nárok na přiznání sazby s nočním tarifem (vytápění el. energií), připadají pouze 3 sazby.

1. D01 (pův. BS) = Jednotarifová sazba pro malou spotř.

2. D02 (pův.B) = Jednotarif. sazba pro střední spotřebu

3. D34 = Dvoutarifová sazba s programovým řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 16 hodin.

D 01 - Taxa za jistič:
3 x 10 A nebo 1 x 25 A včetně ..........11,00 Kč
nad 3 x 10 A do 3 x 16 A včetně ............ 18,00 Kč
nad 3 x 16 A do 3 x 20 A včetně ............ 22,00 Kč
nad 3 x 20 A do 3 x 25 A včetně ............ 28,00 Kč
nad 3 x 25 A do 3 x 32 A včetně ............ 35,00 Kč

cena za 1 kWh zde činí ................................ 3,96 Kč


D02 - Taxa za jistič:
3 x 10 A nebo 1 x 25 A včetně .......... 32,00 Kč
nad 3 x 10 A do 3 x 16 A včetně ...........51,00 Kč
nad 3 x 16 A do 3 x 20 A včetně .......... 64,00 Kč
nad 3 x 20 A do 3 x 25 A včetně .......... 80,00 Kč
nad 3 x 25 A do 3 x 32 A včetně .........102,00 Kč

cena za 1 kWh zde činí ................................ 3,16 Kč


D 34 - Taxa za jistič:

3 x 10 A nebo 1 x 25 A včetně ......... 162,00 Kč
nad 3 x 10 A do 3 x 16 A včetně ......... 259,00 Kč
nad 3 x 16 A do 3 x 20 A včetně ......... 324,00 Kč
nad 3 x 20 A do 3 x 25 A včetně ......... 405,00 Kč
nad 3 x 25 A do 3 x 32 A včetně ......... 518,00 Kč

cena za 1 kWh ve vysokém tarifu ( 8 hod) 3,66 Kč
cena za 1 kWh v nízkém tarifu (16 hodin) 0,96 Kč

Podmínky sazby:
1. Časové vymezení doby platnosti nízkého tarifu je provedeno dodavatelem elektřiny v celkové délce MINIMÁLNĚ 16 hod denně. Vymezená časová pásma jsou pevná na období min. 3 měsíců.
2. Časvé vymezení těchto pásem nemsí být stejné pro všechny odběratele a jednotlivé dny, ani nemusí být v souvislé délce.
3. Pokud je šestnáctihodinové pásmo nízkého tarifu rozděleno během dne do více časových úseků (max. do pěti), nesmí žádný z nich být kratší než 1 hodina.


Z výše uvedeného je zřejmé, že při dosažení určité výše spotřeby je sazba D 34 výhodnější jak sazba D 02.
Já osobně mám jistič 1 x 25 A a denní odběr ve vysokém tarifu činí cca 2 kWh (lednička, mrazák, TV, mikrovlnka a pod. běžné spotřebiče) a v nízkém tarifu to dělá cca 6 kWh. IN DOOR dosud neprovozuji

Cena u D 02 je tedy:

32 + 30 x ( 2 + 6) x 3,16 = 790,40 Kč

Cena u D34 činí:

162 + 30 x 2 x 3,66 + 30 x 6 x 096 = 554,40 Kč

Rozdíl ceny 790 - 554 = 236 Kč není zanedbatelný a po rozjetí IN DOORU bude daleko markantnější.

Současná doba nízkého tarifu je od 13 do 05 hodin což mi velmi vyhovuje neboť ráno od 5,00 do 13,00 je provoz v domácnosti minimální.

Co je potřeba podniknout?
1.Dojít na příslušnou správu energetických závodů
2.Předběžně se domluvit o změně tarifu, vyžádat si jejich požadavky a tyto na své náklady zajistit ( technologickou přípravu na montáž dvoutarifového elektroměru + revizní zprávu = cca 1200 Kč pčes firmu)

Každý ať si spočítá, jakou má měsíční spotřebu a v jakém denním časovém plánu a podle toho se řídí.


coach
Bozsky popsano. Jdu do toho. Platim 1200,- a to ne kvuli indooru. Mam jen jednu 100W. Takze se mi to musi vyplatit! Karma je tva!
Frantapa
Dnes jsem byl na energetických závodech de jure realizovat změnu tarifní sazby z D02 na D34 "vyzbrojen" revizní zprávou o realizované technické přípravě pro montáž dvoutarifového elektroměru dle požadavku energet. rozvodných závodů. Netušil jsem však, na jak debilní slepici tam v separé prosklené kukani narazím. Ačkoliv jsem se řídil pokyny jimi vydaných příruček, nemohla nějak svým slepičím mozečkem pochopit, že žádám po nich pouze to, co sami nabízejí a nechtěla mi výše uvedenou sazbu přiznat s odůvodněním, že bydlím v paneláku a nemám tudíž žádný pevně instalovaný tepelný spotřebič.
Vůbec jí nezajímalo, že jsem poukazoval na jimi vydané 2 příručky, kde u této sazby, narozdíl od ostatních, nebyla podmínka vytápění elektřinou stanovena, ale naopak - cituji:
" 3. Jestliže máte běžné elektrospotřebiče - nejčastěji používané sazby:

MINI (D 01)
KLASIK (D 02)
PROGRAM 8 (D 24)
PROGRAM 16 (D 34)
VÍKEND (D 61)

Program 16 (D 34) Dvoutarifová sazba s programovým řízením doby platnosti nízkého tarifu po dobu 16 hodin
Použití sazby: Je vhodná pro odběrná místa s vyšším množstvím elektřiny spotřebovaném v době platnosti nižšího tarifu. Provoz akumulačních spotřebičů nemusí být v době platnosti vyššího tarifu blokován.
Výhody sazby: Sazba nemá konkrétní podmínky přiznání, její výhodnost závisí na množství elektřiny spotřebovaném v době platnosti nízkého tarifu. Vhodnost sazby doporučujeme vypočítat pro vaše konkrétní podmínky" tolik citace z materiálů energet. závodů.
(U ostatních tarifů se slevněnou sazbou byla podmínka el. topení jednoznačně definována)
Na mé námitky, proč tedy takové informace ve své informační příručce šíří a úmyslně uvádějí lidi v omyl mi stále dokola kvokala, že citované materiály ona nepsala a jí nezajímají. Po čtvrthodině bezvýsledného dohadování jsem to již nevydržel a šel si stěžovat za její nadřízenou. Ta po chvíli studování těchto jejich materiálů a interních směrnic mi nakonec dala za pravdu
a požadovanou změnu tarifu realizovala.
Tento příběh budiž pro ty, kteří uvažují též o přechodu na dvoutarifovou sazbu D 34 ponaučením, že pokud náhodou narazíte někde na stejnou debilní slepici jako já a bude vám stále dokola kvokat podobné nesmysly jako mně a nebude chtít akceptovat váš požadavek (buď z neznalosti vlastních předpsů, nebo ze zlého úmyslu), nenechte se odbít a trvejte na svých právech zákazníka až do vítězného konce.
Zdraví Franta
breeder
K+
- dost dobrej článek, asi se taky stavím v elektrokanclu na změnu tarifu,
sem zvědavej na jejich připomínky
coach
Tak prvni pokus nevysel. Na PRE byly sice velmi ochotni, ale technik mi zjistil slaby draty u elektromeru a zase odesel, ze pry si to musim predelat. Tak jsem to nechal predelat a pristi tyden prijdou na druhy pokus. Tak snad!
PiosOne
U me to je v pohode. Budouci tchan je elektroinzenyr, takze jsem mu jenom rekl co chci a on uz se mi o vsechno postaral (uz byl 2x zhulenej a libilo se mu to, takze ho vidina kvalitniho indoor modelu ocividne motivovala).
viridis
Tak jsem si vzal kalkulajdu a aby to nemusel pocitat kazdy sam: za predpokladu, ze VSECHNA elektrika je spotrebovana ve slevovym pasmu, je hranice vyhodnosti 59.09 kWh. Bez indooru spotrebuje vetsina lidi vic ...? Spotrebou dalsi elektriky v sazbe D34 setri s kazdou kWh 2.20 Kc. Vysledek je jasny :sun:

[Edited by viridis on 07-11-2001 at 01:10 PM]
Limba,CsC
Zde je tip pro ty, co bydlí v Brně (podmínka) ,chtějí si nechat změnit tarif podle výše uvedeného návodu a potřebují revizní zprávu.
Pokud máte jen trochu pocit, že můžete mít problém (staré rozvody, jističe,...), je tady mobil na starého pána, co pracoval už v minulám století (asi!) na JME,dnes je v důchodu, má živnosťák a živí se řešením těchto problémů.
Revizi udělá na cokoliv dle dohody, ceny jsou super a pokud je třeba něco dodělat nebo vyřešit na JME, otevírá si tam dveře od kanceláří....
Jeho vizitku dostanete taky tak, že vejdete do budovy JME na ulici Radlas a strážnýho na recepci se zeptáte, jestli neví o nějakým šikovným revizákovi. Určitě bude vědět !!! :)

Josef Čudák: 0606-718 121
Pokud se editorům bude číslo na mobil zdát jako reklama, vymažte..
viridis
Tak, vcera jsem byl na SME a zde jsou informace, mne poskytnute:
1. Potrebujete souhlas majitele objektu.
2. Je nutne mit v rozvadeci misto: pro mestske objekty * sirka x vyska 180x200 [mm] pro jednofaz, 200x300 pro trifaz.
3. nutne upravy rozvodu a revizni zpravu s tim souvisejici (nutno externi firmu, nejste-li sami vybaveni stemplem).
4. Je nutno se predbezne domluvit s technikem rozvodnych zavodu.

* V soucasne dobe se mestske objekty neovladaji dalkove, neb na trase je prilis mnoho trafostanic. Pres ne neproleze signal, kterym se special hodiny prepinaji mezi sazbami, v dostatecne sile. Hodiny totiz potrebuji uroven signalu cca 1.5 Voltu. Proto jsou nastaveny napevno, na 3 mesice. Energetici davaji vedet na 3 mesice dopredu, kdy je slevove pasmo. Vesnicke objekty jsou napajeny pres mene traf, lze je tedy ovladat dalkove a prepinat sazby, coz rozvodaci delaji. A TED: Zavedl jsem vcera rec na to, kterak poznam, kam je tarif prepnut, je-li tam nejaka LED, nebo nejaka signalizace. Technik si (v dobrem rozmaru) postezoval, ze signalizace je, ale neprilis souvisi s tarifem: (to jsem moc nepochopil). ALE - pokracoval s tim, ze jsou koumesove, kteri si ridici signal pusti do hodin SAMI, z druhe strany (po vedeni). Tady se zastavil - patrne nechtel byti prilis navodnym. Ridici frekvence jsem z nej nevymackl. Neni v teto oblasti nekdo vzdelan ? Zvlaste pro mimomestske by to byla patrne zajimava informace ;), pochopitelne pouze pro signalizacni :D ucely.
maxo
ludia dnes som sa xcel len tak uistit, ci je to naozaj tak, ako mi (nam) to logicky sedi s vypoctom elektriky, a nebolo to tak presne.
cize, u nas je 2.80,- Sk/kWh. to znamena, ze pri svetle 400W na 10 hod (aby boli cele cisla) svietenia to je 11.20,-.

ja som ale dnes nahodou volal do velkoobchodu s elektro a xcel som sa o tom ujistit, ci to tak naozaj je, a nebolo to tak. on mi zacal nieco pocitat s lumenmi, a tak, no nakoniec z toho vyslo, ze vraj WARM WHITE 58W zere 13x viac ako 40W obycajna ziarovka. teraz tu hadzem rozne porovnavacie zdroje, ale uz presne neviem ako to bolo. tym by som to dal len rad na vedomie a do placu, aby to prip. niekto zistil, ak o tom nema nikdo ziadne info. viem, ze tam ratal nieco z lumenmi, takze ja uz fakt neviem.
dokaze ma niekto ukludnit?
coach
Tak tedy. Jiz mam dvoufazovy tarifikacni elektromer.

Co potrebujete:
Mit stavajici hodiny pripojeny na svorkovnici dratem CU 10mm. To je cela podminka.

Pokud toto mate, rozhodne nepotrebujete revizni zpravu!!! Ani souhlas majitele objektu. Ten nepotrebujete v zadnem pripade!!!(pri zmene tarifu)
Pokud Vam tvrdi neco jineho, tak je poslete do pr.... a nechte si zavolat jejich nadrizeneho a to tak daleko, dokud Vam to nedaji, neb je to jejich povinost.
Kdyz jim reknete, ze mate vsechno v poradku (nic nemusite dokladat) oni jsou povini to prijit namontovat. Paklize zjisti nejakou nesrovnalost, napisi o ni zpravu a vy to musite uvest do poradku. Coz uz znamena elektrikare a skutecne revizni spravu! Ale za navstevu od PRE nic neplatite, ani kdyz je neuspesna a ani pri druhem opakovanem, uz 100% uspesnem pokusu.

Co se tyda zjisteni rezimu nizkeho a vysokeho tarifu:
Dnes se jiz montuji digitalni elektromery, na ktere mimochodem nejde zadny signal z druhe strany poslat, na kterych JE identifikace, v jakem se prave nachazite rezimu. T1 - vysoky, T2 nizky. Proste to tam sviti.

A krome toho je na internetu http://www.pre.cz informace, kdy jaky tarif je. Toto je dane vzdy na tri mesice a v tomto obdobi se to nemeni. +- 3minuty.

Snad jsem Vam to trosku objasnil

A jinak prakticka zkusenost mi po tydnu vykazuje mesicni usporu cca 300Kc pri ctvrtletnim odberu 1000kWh. Tedy za predpokladu, ze pracka, mycka, a pod. poustim jen v nizkem tarifu.


[Edited by coach on 21-11-2001 at 01:39 PM]
danielf
jakej myslite ze by se mi vyplatil tarif, kdyz mam 400w sodikovku?Moc tem amperum atd. nerozumim
Frantapa
400W = 0,4kW, to znamená při 12 hod. svícení spotřebu el. energie 0,4 x 12 = 4,8 kWh/den. za měsíc to dělá celkem 30 x 4,8 = 144 kWh.
Dle mého případu (nízký tarif od 11,00 hod. do 17
,00 hod. a od 20,00 hod. do 6,00 hod.) by se jednalo o 10 hod. spotřeby v době nízkého tarifu a o 2 hodiny spotřeby ve vysokém tarifu, což by činilo 10 x 0,4 x 30 = 120 kWh v nízkém tarifu a 2 x 0,4 x 30 = 24 kWh ve vysokém tarifu.
Převedeno do současných cen : 120 x 0,96 = 115,20 Kč + 24 x 3,66 = 87,84 = celkem 203,04 Kč + 162 Kč stálá měsíční platba = 365 Kč
Pro srovnání s klasickou platbou D 02 zaplatíš : 144 x 3,16 = 455,04 + 32 Kč stálá měsíční platba = 487 Kč.
Takže kdybys nepoužíval elektřinu na nic jiného, (žádné další svícení, žádná ledníčka, pračka atd.) než pouze na sodíkovou lampu, tak bys v Tvým případě ušetřil 487 - 365 = 122 Kč.
Při 18 hod. svícení by byl tento rozdíl ještě větší:
Spotřeba v nízkém tarifu by byla 15 hod. a ve vysokém tarifu 3 hod., což by bylo 15 x 0,4 x 30 x 0,96 = 172,8 Kč v nízkém tarifu a 3 x 0,4 x 30 x 3,66 = 131,76 Kč, tedy celkem 304,56 + 162 stálá měs. platba = 466,56 Kč
Při sazbě D02 by to činilo 18 x 0,4 x 30 x 3,16 = 682,56 + 32 stálá měs. platba = celkem 714,56 Kč.
Úspora by zde byla 714,56 - 466,56 = 248 Kč.

Když k tomu připočítáš další spotřebu (světlo na matky a klony a další spotřebu elektřiny na provoz domácnosti, bude úspora daleko větší, zejména budeš-li energeticky náročné činnosti realizovat v době nízkého tarifu (praní, žehlení a pod.) Zde můžeš s každou kilowathodinou realizovanou v době nízkého tarifu uspořit 2,20 Kč. . Při průměrné spotřebě elekřiny na chod domácnosti můžeš tak ušetřit dalších 200 - 400 Kč. To už ale bude záviset jen na tobě a na celkové spotřebě. (jinak pokud chceš přesnější údaje na celkovou spotřebu domácnosti, doporučuji sledovat a zapisovat elektroměr po dobu měsíce, nebo alespoň týdne, spotřebu zapisovat a rozdělovat do patřičných tarifních pásem, tu zprůměrovat, přepočítat do korun a porovnat mezi jednotlivými tarifními sazbami)
KEPA
Navrhuji napíchnout paralelní vedení jenom pro "zárovku"(paralelní k eletrohodinám.Tak pújde víc nez polovina vasí spotreby paralelkou , a ta druhá hodinama)

a hulit v klídku.
danielf
tak dik.Mozna si ho pudu zmenit.Nelezou mi pri tom meneni elektikari do bytu?
Frantapa
Právě uběhl 1 měsíc, co jedu v tarifu D 34 a to zatím pouze domácnost bez pěstování (IN DOOR se chystám rozjet až po sehnání kvalitních genů).
Nicméně za ten měsíc reálného užívání nového tarifu jsem dosáhl bez nějakého zjevného omezování úspory na elektřině 192 Kč, přičemž spotřeba ve vyšším tarifním pásmu dosáhla 60 kWh a v nízkém tarifu 160 kWh, což dohromady včetně 162 Kč měs.poplatku činí celkem 532,20 Kč oproti taxe 727,20 Kč v tarifu D 02, což je úspora 26%. Jediné praktické omezení je v řízené spotřebě energeticky náročních zařízení, zejména pračky, kterou jsem připojil přes časový spínač, aby automaticky zapla v době nízkého tarifu odpoledne, kdy ještě nejsme doma, neboť ve večerních hodinách by zbytečně dělala rámus.
Po chystaném odstartování IN DOORU by však měla být úspora za energii daleko markantnější.
Počítám, že budu stabilně svítit 18 hodin 72 W na matky a řízky a 250 W na růst a květ . V době růstu za jeden měsíc by měla celková úspora dosáhnout 496 Kč , t.j. 62% (t.j. 780,- Kč místo 1276,-Kč) a v době květu 450 Kč t.j. cca též 62 % (t.j. 731,- Kč místo 1181,-Kč).
Kdo používá silnější lampy, bude mít úsporu ještě větší
Miháč
Musim uznat, ze to bylo uplne maximalne vycerpavajici
Thx
Frantapa
To Bohour

Nevím, jak jsi přišel na 450 Kč paušální poplatek u sazby D34, ale buď máš enormně dimensovanou bytovou přípojku (u běžné jednofázové bytové přípojky by to muselo být ne běžných 25 A ale cca 60 A), nebo se jedná o třífázovou přípojku 3 x 25 A což činí dle aktuálních cen 463,- Kč, ale v tom případě mícháš jablka s hruškama, neboď předchozí články se zmiňovali pouze o 1 fázové bytové přípojce ale 3 fázová je samozřejmě jiná kategorie. Jinak krom dodatečného zdražení elektřiny všechny články do poslední tečky platí - viz.: http://www.jme.cz/zakaznik/cenik2003_dom_d34.asp
Frantapa
Běžná bytová přípojka v panelácích bývá pouze 1 fázová s hodnotou hlavního jističe do 25 A (já sám jsem měl u 3 pokoj. bytu původní přípojku pouze 1 x 20 A a nechal jsem si to zvětšit na 1 x 25 A). Třífázové přípojky mívají pouze byty, kde není zaveden plyn. Jinak nějaké drobné rozdíly mezi kraji v současnosti jsou, ale není to tak dramatické, jak jsi psal. Akorát zde musíš srovnávat pouze srovnatelné kategorie odběru. Samozřejmě s ohledem na stále se zvyšující paušální částku s rostoucí hodnotou proudového jističe je nutné pro každou jinou kategorii provést individuální kalkulaci spotřeby a určit hranici, od které to bude výhodné (Viridis zde spočítal, že výhodnost při 1 x 25 A nastává při spotřebě cca 60 kWh a vyšší/měsíc a to v nízkém odběrném pásmu. V Tvém případě to bude samozřejmě až při podstatně vyšší spotřebě, někdy přes 130 kWh za měsíc a to v levném pásmu
custe typani! vcera sem se cumel na jakysi porad s fííízlama,kde ti fííízli šli po typkoch,co to meli doma kapku víccc...a ti typci měli pry jakesiii pretocene ty hodiny co meri ten kWh....tak sem se chtel zeptat,jestli to nekdo z vas netooo...ne ze bych chtel delat nezakone veci...:)
Longman
Ahoj chtel bych to take zkusit.Poridil jsem si 250W sodikovku a rad bych vedel kolik by pri turnusu 12/12 delal ucet za elektrinu?newim jakej mame tarif u elektrarny takze by to stacilo nejak orientacne:)
Díky za odpoved
PS:jestli nejaka bude:)):popcorn:
dalas
V normalnim tarifu 1den-12x250W=3000W=3kWh
mesic-3kWh x 30dni=90kWh
kč za mesic-90kWh x 3,66kč=329,40kč+vetrak atd.

CELKEM za mesic 350-400kč

Zdarecmazec
Radovan
Ahojky chtěl bych se zeptat kolik budu platit když mam 150W a dva menši větračky?peace
dalas
Radovan: Mrkni sem http://indoor.aktualne.cz/spotreba/


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma