Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
???kondík a tlumka???(poraďte) - Klikni zde pro originální téma
Benet
ten konídk bych dal něco mezi 18-22 microF ( takže v tvým případě ten 20
chuck53
no tak ono je to tak...tlumivka ma za ukol jen utlumovat stridave proudy a nejake to parazitni kmotani a je urcena na takovy a makovy vykon..kdyz ji das islnejsi nic se nestane...kondík je tam na to aby v podstate zadrzel proudovy naraz a napetove špičky..třeba ve sprostem stroboskopu napajenem ze site 230V sem mel kondy na 400V a skhořely bo v síti sou špičky až 1000V..to neni tvuj pripad..cim vetsi kondik .tim lepsi vyhlazeni špiček ...ale nedavej ho menší než se doporučuje..

BÚR
Dežo
hmmm........no pokud ja vim tak kondas na50w sodik by mel byt 10mF ale jesli chces zdarma tlumivku na 50w tak napis pm .....
Era
chuck53: Tak tvá odpověď si zaslouží K-. Ale nedám, odpouštím, neb schválnost to doufám nebyla.

Tlumivka tlumí proud, který po zapálení a stabilizaci sodíkovky by byl tak velký, že by to lampa nevydržela. Kdybych chtěl napomoci sebevraždě, poradím, ať dotyčný tlumivku vyskratuje.
Když ji dá slabší, bude lampa svítit míň. Když silnější, bude se lampa přepalovat a moc dlouho si to líbit nenechá. Tlumivku tedy zásadně odpovídající parametrům lampy, v nouzi slabší, silnější však NIKDY!

Kondenzátor pro tlumení špiček (napěťových) se užívá jako filtrační, to však není jeho účel ani u lampy, ani u stroboskopu. (Stroboskop může mít na vstupu filtrační kondenzátory, ale o těch jsi asi nepsal.)
U stroboskopu ten KONCOVÝ kondenzátor slouží na dodání proudového impulsu výbojce o dostatečné síle a délce trvání, zápalné napětí strobo-výbojky je přes 300V, proto alespoň 400V konďas. Jeho kapacita pak přímo úměrně ovlivní intenzitu záblesku. Ve stroboskopech napájených ze sítě se užívá buď usměrněné napětí, které dosáhne dostatečné velikosti pro zapálení strobo-výbojky a nabíjí se jím zmíněný kondenzátor, nebo dokonce napěťový násobič. Pokud je kondenzátor přebíjen, nemusí to vydržet, to se Ti asi stalo. Kondenzátoru taky nedělá moc dobře zkratové vybíjení, což u stroboskopu téměř nastává při každém záblesku. Kondenzátor by měl být vyroben přímo pro použití v zábleskovém zařízení.

U výbojky sodíkové, jakož i u zářivek spočívá funkce kondenzátoru v kompenzaci fázového posunu způsobeného tlumivkou (ztrátový indukční jalový výkon). Bez něho to bude svítit, ale psalo se tady, že se snižuje životnost výbojky a snad i zvyšuje spotřeba elektřiny. Kdo má digitální elektroměr (nikoho takového osobně neznám), může ho za to i zdrbat elektrorozvodný závod. Proudový náraz netlumí, naopak při zapnutí krátkodobou proudovou špičku v síti způsobí (může i vyhodit rychlou pojistku).

Kondenzátor dle http://grower.cz/forum/showthre...ta+kondenzatoru bych dal na 50W cca 5 μF, nikoli mF.

EDIT: Dle http://grower.cz/forum/misc.php...faqgroupid=2#68
By to mělo být spíš k 10 μF...

Když dáš větší, než má být, vznikne zase jalový kapacitní výkon - tedy opět zvýšení spotřeby. Positivního nic.

Něco je i tady http://akvarium.hyperlink.cz/diskuse_2000_04.htm , ale hodnoty kapacity jsem tam nezahlíd :(


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma