Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Informace o konopném vlákně? - Klikni zde pro originální téma
seňorita Lamparez
Ahoj, ráda bych se na vás obrátila s prosbou. Jsem studentka textilní fakulty a v posledním ročníku si na nás páni a dámy profesoři připravili spoustu věcí co si myslí že bychom si měli zkusit. Jedna z takových věcí je, abychom si my sami připravili takovou přednášku na textilní téma které nás zajímá. Já jsem si samozřejmě vybrala téma "využití konopného vlákna". K tomuto ovšem potřebuju spoustu inf. a tímhle tématem odborné časopisy zrovna nehýří, takže bych vás poprosila o nějaké adresy vztahující se k tomuhle tématu. Já jsem si něco našla, ale většina článků je velmi povrchní a jenom konstatují nám všem známá data. Takže prosím jestli něco znáte nebo najdete (adresy firem zabívajících se konopím, servrů, atd.) dejte mi vědět.


Moc vám všem děkuje s.Lamparez
sunset
SL: trebas http://www.konopa.cz ;)

A hledat, treba tohle:
http://oldwww.konopa.cz/oblasti/prumysl/vulv_meloun.htm

Idea
Zdareq
Textilie

Konopné tkaniny jsou odolné vůči horku, výborně sají vlhkost, zadržují 95-100 % UV záření, jsou značně pevné a pružné, ale také odolné vůči hnilobě, proto se využívá hlavně k výrobě tkanin, které jsou vystaveny účinku povětrnostních vlivů a vody. Jde především o krycí plachty, hadice, koberce, stanové dílce, provazy, lana apod. Z dlouhých pružných vláken konopí je však možné utkat také látku tenčí a přitom pevnější než z bavlny, a podobnou spíše látkám ze lnu nebo surovému hedvábí (spodní prádlo, kapesníky). Z tohoto důvodu již s konopnými textiliemi řada světových oděvních salonů pracuje. Na oděvy z konopí nevzniká alergie (narozdíl od syntetických hmot). Z konopných tkanin se vyrábí i obuv a vlákno je přidáváno do směsí s dalšími tkaninami (s bavlnou, hedvábím , lnem...) Vznikají i průmyslové textilie a oděvy, které lze bez problémů prát v automatických pračkách a sušit v sušičkách.
Konopí je značně výhodnější oproti bavlně. Konopné vlákno je dlouhé přes 4m, přičemž je nepoměrně pevnější (asi 8x) a trvanlivější (asi 4x) než vlákno bavlny, jejíž vlákno je dlouhé pouhé 2cm. Navíc tkaniny z konopí mají přirozený lesk a jsou teplejší a více vstřebávající. Jsou tak vhodné pro výrobu ručníků, plen a oblečení pro kojence. Bavlna však má oproti konopí ještě další velkou nevýhodu. Bavlna totiž spotřebuje obrovské množství pesticidů (26% celosvětové produkce pesticidů!!!), zatím co konopí se nemusí nijak zvlášť ošetřovat.
O výrobě vysoce odolných konopných lan a plachet ví snad každý. Když Japonci za druhé světové války odřízli Američanům cesty po kterých dováželi konopí, Američané okamžitě obrátili a z proklínané "ďáblovi" rostliny se stala nutná potřeba a ihned se rozjela kampaň "Konopím k vítězství". Tady názorně vidíte důležitost konopí.
Info je z jedny sajtny biotox.cz ... snad Ti to trochu pomuze...a dostanes 1 :D
weeno
Doporučuju Velkou knihu o konopí, napsal jí Rowan Robinson. Koupit se dá na http://www.volvox.cz


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma