lg salvia |
bonkwodny
mi mame vodu desne tvrdou a usazujou se mi z ni na kyti minerali nebo co, tak sem to zacla redit s destilkou a uvidim.. |
|
|
rtep-petr |
bonkwodny
Z toho co jsem tu četl bych řekl, že to znamená, že se má v tvojí péči velmi dobře. |
|
|
Co? |
bonkwodny: imho vzdušný kořeny se mi tvořili (ale ne tak veliký, měj jsem je tak 0,5-1,3cm - zhruba :D ), když jsem měl menší květník než asi kytiz potřebovala...přesadil jsem, zaschli a vytvořila se odnož ;) jinak koukám, že to máš v plastovém květníku (ani ty se mi moc neosvědčili)...keramika rulezzzzz ;)
ig salvia: vzhledem k tomu, že se šalvěj (nebo alespoň mě) blbě hnojí, tak počítej s tím, že destilka (která neobsahuje žádný minerály) bude vyplavovat živiny ze substrátu (si teda myslím)...ááá teď čtu znova a koukám, že tou destilkou ředíš normální vodu, což mi přijde OK...:frog: |
|
|
Thomas2425 |
Nazdar. Strašně moc vás prosím o řízek. Nepostrádal byste někdo????? Nejlépe Brno a okolí. Dojel bych. |
|
|
Co? |
zdravim dalšího šalvějáře ;)
btw. zrovna písek je docela težkej a zalejváním klesá dolů...
btw2. koukám že to máš pod skleněnou střechou...sem dělal pokusy se sklem, zelenouPET-bonaqua a modrouPET-aquila - ta se mi osvědčila nejvíc...ještě jsem dole těsně nad substrátem přořízl malý tak 1x1cm okénko aby to nebylo uplně uzavřený, poněvadž když jsem vyndaval řízek z pod uzavřenýho krytu...tak si musel postupně tak 14 dnů zvykat na volné prostranství
hodně štěstí....;) |
|
|
JAHmaican |
nekupujete to za nějak moc draho??
já dostal 3 řizky za 100 Kč + jeden bonusovej! |
|
|
Co? |
moje šalvějová školka :D ....sem rozřezal jednu takovou hnusnou vyzáblou šalvěj ....a nadělal jsem šniclíky....udělal jsem i fakt malý....jedno dvě kolínka a hlavně s viditelnými zárodky listů-vrcholek....fakt zakoření všechno...
rozřezáno před 5 dny....
mršky jsou za oknem, přikrytý potravinářskou folií (denně ručně větám ;) )
substrát: 3kokos:2perlit:1substrát-černozem |
|
|
neslapatpotrave |
Máte někdo zkušenosti se svícením 24/0? Se svícením celkove? Mám jen jeden řízek a v blbém stavu, tak nechci moc experimentovat, naopak zajímá mě jestli svícení má nějaký efekt. Cetl jsem, že šalvěji vyhovuje spíš stín. |
|
|
C00l_D@e |
HELP!
Pestuju salvej uz asi pul roku, ze zacatku se moc nedarilo, porad vadly a moc nerostly, ale za posledni 3 mesice se rozjely a mel jsem 2 krasny kytky, ale asi pred trema dny jsem je pohnojil (NPK) a asi jsem to ja vul prehnal, zacaly se delat tmavy skvrny na listech, nejdriv rezavy, listy postupne vadnou, skvrny cernaj a pak listy pak upadavaj. Chci se zeptat, co ted abych ty kytky zachranil? Mam je presadit do novyho substratu? Nebude to pro ne moc velkej sok? |
|
|
Co? |
jj, hnojení je děsný...už hnojim pouze výměnou substrátu a přesazováním, páč posledně když jsem použil poloviční dávku AHáček a dopadlo to stejně... ale mám teď už 3 šalvějky ve skleníku (jednu na zimu zahrabu a zkusim ji tam nechat) a tam se hnojí globálně víc, tak jsem zvědav jak to dopadne, ale zatím roste uplně nejlíp co jsem kdy viděl ;) |
|
|
Co? |
tak dneska proběhlo stěhování šalvěje ze skleníku do bytu...
mno to co zustalo na těch klackách jsem i polamal stěhováním :D njn |
|
|
Co? |
tadyty byli ve skeníku, ale v květníkách |
|
|
Co? |
tadyta byla v paneláku na jižní straně...
jo ještě bych měl podotknout, že jde o stejně staré řízky ;)
posl.foto: všade byli nějací broučci a larvičky, tak jsem veškerou nať ostříhal, nasušil, namlel, a extrahuji....žadný řízky jsem nedělal, tak žádný nemám ;) |
|
|
Co? |
foto1: a takhle bude šalvěj zimovat :) ještě jsem ji obklopil žlutými lepícími deskami a možná postavim nějaký ten igelitový stan
foto2: a takhle budu zimovat já :D
foto3: ikebana :david: |
|
|
vigosek |
Co?
Na fotu c. 1 mas nove zapichnute rizky a nebo urizlou vzrostlou salvejku? |
|
|
Co? |
citace: |
Původní příspěvek od Co?
tadyta byla v paneláku na jižní straně...
jo ještě bych měl podotknout, že jde o stejně staré řízky ;)
posl.foto: všade byli nějací broučci a larvičky, tak jsem veškerou nať ostříhal, nasušil, namlel, a extrahuji....žadný řízky jsem nedělal, tak žádný nemám ;) |
woe....čti trochu ne? :P |
|
|
vigosek |
Prosim zkusenejsi o radu... na fotce je vzrostlejsi salvej, kterou jsem si ted koupil. Je IMHO mene olistena a na dlouhych holych stoncich, ktere se ohybaji...
Co radite? Podeprit a nechat je takhle dlouhe a snazit se, aby zesilily a nebo je mozne je rozrizkovat a ziskat tak nekolik mensich rostlinek?
Nektere rizky by ale byly bez listu. Mate s tim nekdo nejakou zkusenost?
Diky za kazdou radu... |
|
|
psychoXXX |
2 vigosek:
Ja osobne by som ju narezkoval. Skusil by som jednu vetvicku zakorenit, ked sa nepodari (lepsie na jar rezkovat), tak si ju nechaj taku aka je a uvidis ako sa bude spravat.. To ze sa tak "plazi" a zaroven nataca listy mi pripomina ako by sa tahala za svetlom.. Daj ju na co najlepsie svetelne podmienky ako mozes. |
|
|
Cicmon |
vigosek: u starsich salveji je normalni, ze se takhle sklaneji k zemi, me rostla jak previslej muskat :D, kazdopadne narizkovat ji muzes, akorat stonek bez listu nejni nejlepsi napad :wink:
popripade bych jeste vyzkousel nechat ji rust takhle dal a az se skloni jeste vic, dej pod ni kvetnik z vlhkou pudou a mohla by hodid odnoz sama ;) |
|
|
vigosek |
Diky moc za rady! :-)
Mam ji doma dva dny a ted uz "jede" od poloviny tech vodorovnych odnozi kolmo vzhuru, takze to asi bylo malo svetlem, take mi to tak pripadlo...
Par listecku ztratila, ale alespon ji nemusim skubat :-) a nasadila dva dalsi...
Ma plny kvetinac korenu, radite presadit? Nekde jsem cetl, ze se rada tesna... a nebo tyhle oparace provadet az na jare? |
|
|
vigosek |
Cismon: ... hm, ta je paradni! :-) Takze jako u rybaru? vetsi hacek = vetsi ryba? :-) ... vycetl jsem tu smes "Substrat je z poloviny tvoren klasickym zahradnickym humusovym substratem, ze ctvrtiny perlitem a ze ctvrtiny vermiculitem", nebo mas lepsi tip? Diky za nazor! |
|
|
Cicmon |
hh :)
nicmene ta salvejka uz nezije, pred rokem ji zkolily vedra okolo 36 :(,, takze ve vedru do sklepa :D |
|
|
|