Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Psychická závislost - Klikni zde pro originální téma
papaja
Prosím o shovívavý přístup k symbolům, které autor používá. Je to o droze, není specifikovaná jaká. Je to z roku 1991. Tato kniha není o drogách, to je rozpracováno pouze na 1 straně. Mimochodem hned následující kapitola o terorismu je vynikající...Nechce se ani věřit, že nebyla napsána po sebevražedném útoku komand v NY. pro mne tato slova posloužila minimálně jako materiál k úvaze o příčinně psychické závislosti uživatelů konopných květů.
„ Pro Ernesta Blocha je svět skutečností světem špatným. Princip naděje znamená, že člověk skutečnostem energicky odporuje; cítí se povinen špatný svět skutečností přemoci , aby vytvořil lepší. Řekl bych: droga je jednou formou protestu proti skutečnostem. Kdo užívá drogu, ten se zdráhá vyrovnat se světem skutečností. Hledá lepší svět. Droga je reakcí na zoufalství ze světa, který je vnímán jako žalář skutečností, v němž to člověk natrvalo nemůže vydržet. Přirozeně k tomu přistupuje ještě mnoho dalšího: touha po dobrodružství; konformismus činit to, co ostatní; zdatnost obchodníku s drogami a podobné věci. Ale přece jen jádrem je protest proti realitě, vnímané jako vězení. „Veliká pouť“, o kterou se lidé v drogách pokoušejí, je převrácenou formou mystiky, převrácením lidské potřeby nekonečna a pokusem odstranit hranice mezi vlastním pozemským bytím a nekonečnem. Trpělivé a pokorné dobrodružství askeze, která se drobnými kroky vzhůru blíží k Bohu sestupujícímu jí vstříc, se nahrazuje magickou mocí a magickým klíčem drogy-cesta mravnosti a náboženství je nahrazována technikou. Droga je pseudomystikou společnosti světa, který nevěří, ale přesto nemůže setřást touhu duše po ráji. A tak je droga velmi hluboko zasahujícím varovným znamením: odhaluje nejen vakuum v naší společnosti, jež její nástroje nemohou zaplnit, ale poukazuje i na vnitřní nárok lidské bytosti, který se uplatní v pervertované podobě, nanajde-li správnou odpověď“

citace z knihy Joseph kardinál Ratzinger Naděje pro Evropu


[Edited by papaja on 07-10-2001 at 06:18 PM]
Seeder
Už nehul, leze ti to na mozek....... :)

__________________
seeder the ganja user.
Hive
Nebo si raději zahul :)
rosmo
velmi přesně vjádřeno-ten člověk plně chápe roli drog i smysl života-je škoda,že mu jen málokdo porozumí....
phmh
spíš to vypadá že něčemu ani nechcete rozumět a raději se držíte ve svém jistém materiálním smýšlení omezené prostorem vaší časové dimenze a nepoznaným strachem
asi se zatím hodně nudíte,ale třeba se vám ten přístup brzy změní
sunset
Ale ja rozumim prispevku, jen nerozumim, proc mel autor potrebu blekotat na x radcich to, co se da shrnout do jedine veticky:

Lidi v drogach hledaji unik...

Asi byl placenej za pocet stran;) Navic tohle vsechno preci vime vsichni a kdo to nevi, ten tomu stejne neporozumi. Nechapu, proc se nekdo musi vyjadrovat takhle kvetnate, pripomina mi to nabozenskou literaturu.
tURb0
Ten clovek asi vazne vedel o cem pise, kdyz to hazel na papir ...
sunset: jiste, co ovsem neni unik? Unik je vsechno. Jit do kina, jit do divadla, jit do sauny, delat neco prijemnyho, zkratka vsechny cinnosti, pri kterych vic nebo min zapominas na okolni realitu nebo ji proste jenom tolik nevnimas jsou unik ...
cimz nechci poprit to, ze ten clovek to popsal celkem trefne ...
sunset
turbo: Hele, unik & relaxace jsou v podstate obdobne, jen rozlisuju, ze treba relax v kine skodi trochu mene nez zahul = unik. Dve hodky na spatnem sedadle jsou mene namahave pro organizmus nez joint.
Ovsem je fakt, ze kino & joint k sobe dost dobre pasujou;)
GreenMary
to sunset:
"nerozumim, proc mel autor potrebu blekotat na x radcich to, co se da shrnout do jedine veticky"
Asi pro to, že jedna věta nemůže (a za tim si stojim) vyjádřit celou příčinu závislosti. Je to moc komplikovanej jev a jedna věta na něj prostě nestačí..

Drogu bych přirovnal k takovému zvláštnímu žebříku, který je posazen v jámě. Když je člověk střízlivý, normální, nevěřící i zaslepený sám sebou, tak stojí na dně té jámy. Je v podsatě slepý, protože nevidí, co je opravdu nahoře. Nevidí, jaký je svět v pravé podstatě. Vidí jen to, co chce vidět a co je mu předkládáno za "pravdu". A je příliš slabý, aby vylezl jen jednu příčku žebříku. Droga mu dává sílu, aby po tom žebříku krůček po krůčku lezl ven. A každá z příček toho žebříku je v podstatě další stupeň v poznání světa a sama sebe. Když už stojíte hodně vysoko a droga z Vás vyprchá, tak spadnete zase na dno té jámy. Ale něco si přece odnesete. A to je právě ten chtíč, dostat se dál. Myslím si, že drogou ale nikdo nikdy nedosáhl pravého stabilního "osvícení"(tak jak ho vysvětluje budhismus). Když droga vyprchala, vrátil se zase zpět do své jámy. A protože člověk nechce být ve své kleci, dá si drogu znova. V tom je ta pravá závislost. Človek chce poznávat a chce být spasen. A droga mu to na pár okamžiků opravdu umožní..

GM

P.S.: Žebřík=poznání..

[Edited by GreenMary on 13-01-2002 at 10:58 PM]
sunset
GreenMary: OK, ale proc tak kvetnaty sloh autora puvodniho prispevku? Uvedomujes si, jak to zni cloveku, ktery ty drogy nepoznal?
Potrebuju ja si zduvodnit, ze hulim a tim se povznasim nad realitu? Vytvarim si sam svou vlastni realitu, zalozenou na tom, co mi nejen drogy davaji. Uz jsem o tom parkrat mluvil, proste se snazim bejt slusnej & prozit si v klidu svuj zivot po svem. A zatim mi tahle filozofie vyhovuje a mam jaxi pocit, ze vyhovuje i dulezitym lidem okolo me. Tema dulezitejma lidma myslim sve pratele a podobne...

IMHO si to nepotrebuju zduvodnovat, proste to podvedome citim.

Promin, ale to tve prirovnani nepocita s jednou zasadni veci - vetsinu kleci si vytvarime sami. Svym pristupem k zivotu, svyma mindrakama a podobne.
Dam priklad - nemusim mit drogy k tomu, abych se mohl usmat na svou kamaradku a pochvalit ji uces. Treba ji timhle pomuzu zbourat nejakou pochybnost, nejaky minimindrak. A kdyz je kamaradka fajnova, vim, ze se na ni muzu spolehnout priste, ne proto, ze jsem ji pochvalil uces, ale proto, ze jsem do ni vlozil cast sve pozitivni nalady. Je to takova zacarovana sqela spiralka, ktera podepira toho tveho "slabeho" cloveka.

Nepopiram, za hodne mych nazoru odpovidaji drogy, ale take mi rodice a lidi, ktere jsem si nasel a ktere mam rad.
papaja
Ten žebřík je velmi pěkné přirovnání...Vzpomínám na tzv.Jakobuv žebřík do nebe, po kterém lezou lidi do nebe a okolo ruzni andělé shazují lidi zpatky dolu...
Při svých výletech do různých světů a zátiších lidské psyche mi většinou konopí pomohlo revidovat pocit vlastní důležitosti. Jsem za to květině opravdu vděčen a s rostoucím věkem se i ke konopí projevuje jakási větší úcta.
Souhlasím se Sunsetem-většinu psychických klecí si zhotovujeme sami. Cítím li jakousi paranoiu během kouření jdu za tím člověkem a zjištuji, že vzájemným hovorem se paranoia ztrácí jak dým nad ohněm. Ovšem už Agarha Christie říkala, že není kouře bez ohýnku....
Dude
U drog hodně záleží jakej k nim má člověk vztah. Pokud je beru proto abych se před něčim schoval, tak ho to jednou dožene a všechny ty sračky, který se tam shromažďovali, se potom vylejou všechny najednou. Takovej pocit mam třeba z chlastu (zkušenost).

Ale i k drogám se dá přistupovat zodpovědně, řekl bych skoro v rámci nějaký duševní hygieny. Jednou za čas si třeba zakouřim sám a provedu takovej menší úklid, marihuana je moje baterka, se kterou si posvítim do tmavejch koutů a vyčistim je než tam toho bordelu bude moc.
Vobčas je to trošku nepříjemný, ale vyplatí se to...
papaja
kardinál Joseph se stal Benediktem papežem


je to o přístupu v mysli
nelze si škodit souzením ostatních lidí?

knihy Benedikta v čj

Hledět na probodnutého

úvod do křestanství


Naděje pro Evropu
Dude
papaja - máš dneska nějakou archelologicky-vykopávací náladu koukam :D
gustav makovec
nějak Vám všem svým způsobem rozumím.....fráze...
..kurva život je boj..
co jsem se doposud přiučil ?
Musíme se naučit přijímat i následky,byť negativní....
Ale jenom Ti co to vyzkoušeli,mohou říct :
BYL JSEM V ŽiTě !
Toxikoman
Podla mojho nazoru psychicka zavislost neexistuje, existuju len ''chute'' :D
inVALIDa
Myslim si (obecne) ze je to o stesti....

Kazdy chce byt stastny (vic nez penize) a ten komu se to nedari bere cim dal casteji drogy (male chvilkove stesti/naplneni prazdnoty(nudy) za cenu zvysujici se fyzicke ujmy)
Tim se casem dostane do psychicke zavislosti ktera je redukce instinktivniho chtice byt stastny..



Samozrejme ze nekdo hleda dobrodruzstvi nebo neco podobneho..
Ale nevim jak bych to dokazal rict vseobecneji aby to sedlo na vsechny pripady...
Proto je ten text v 1nim prispevku tak dlouhy... (autor to dokazal ;) )
papaja
citace:
Původní příspěvek od gustav makovec
nějak Vám všem svým způsobem rozumím.....fráze...
..kurva život je boj..
co jsem se doposud přiučil ?
Musíme se naučit přijímat i následky,byť negativní....
Ale jenom Ti co to vyzkoušeli,mohou říct :
BYL JSEM V ŽiTě !


jojo a v bahně a u moře a rybníčka
všude se mnou byla mařenka:sun:
cosecha

Peter T. Furst, Halucinogeny a kultura:
Touha pravidelně proměňovat vědomí je vrozený a přirozený pud podobný hladu nebo pudu sexuálnímu... Touha po dočasných stavech změněného vědomí je zabudována do neurofyziologické stavby mozku, spíše než aby byla podmíněna jen společensky.
Mystická, či náboženská zkušenost byla vždy součástí lidského bytí zřejmě od samého primitivního počátku sebeuvědomování člověka.
V severní Americe, kde indiáni po tisíciletí využívali psychotropní rostliny, církevní ani političtí představitelé nikdy nepoužili policejní sílu k potlačení osobního práva každého člověka rozšiřování vědomí jakýmikoliv prostředky. Před evropskou kolonizací Nový svět nepoznal netolerantní fanatismus, jenž je typický pro některá z větších náboženství Starého světa, zvláště pro křesťanství a islám, které zásadně přetvořily oblasti, kterých se zmocnily.
Omamné látky jsou užívány celoplanetárně všemi národy na celém světě na všech úrovních kulturního rozvoje. Ovšem důvody proč „primitivní“ a tradiční společenství stejně jako industrializované národy holdují chemickým látkám, schopným spustit změněné stavy vědomí jsou velmi odlišné, stejně jako způsoby, jakými k takovým drogám přistupují. Kmenový svět pokládá psychotropní látky za posvátné a magické. Jsou vnímány jako živé bytosti s nadpřirozenými schopnostmi. Většina společenství, která dodnes používají halucinogenní rostliny ve svých obřadech tak činí po tisíciletí. Všichni s nimi zacházejí podle tradic společných pro všechny členy společnosti. Magické rostliny takto zhodnocují a potvrzují kulturu, zabraňují možnosti z ní uniknout. Indiáni se vracejí ze svého zasvěcovacího tripu s prohlášením:“Je to tak, jak mi to otcové vyprývěli“. Člen kmene požívá peyotle se slovy:“Abych se naučil být Huicholem!“ je těžké si představit, že se učíme „být Čechem“ způsobem, jakým se obvykle na západě bere LSD nebo DMT, přestože se objektivně vzato chemické složení těchto drog liší jen minimálně od posvátných rostlin kmenového světa.
Musím nesouhlasit s tou představou žebříku, kterou tady někteří chválili. Pokud by tomu tak bylo, autor toho příspěvku a všichni kdo s ním souhlasíte člověku prakticky odebíráte schopnost racionálního poznání světa. což je přece nesmysl. člověk nestojí na dně nějaké jámy, kde by neviděl okolní svět a jeho pravou podstatu, a jenom droga by mu otevírala oči... člověk má přece daleko větší potenciál dobrat se nějaké podstaty, nebo se k ní alespoň přblížit, svým rozumem (drogou neovlivněným)
droga člověku vytváří falešnou představu o tom, že právě ona mu pomáhá poznat podstatnou část pravdy a při tom mu často ukazuje jenom její malou a často irelevantní část.
papaja
miluji konopu
heřmánek i Benedikta
nesmím jen prý budit pohoršení
mne to říká
můj zpovědník
A proč lze dosáhnout stavu změněnýho vědomí i bez drog? A kolikrát úplně stejně...viz třeba holotropní dýchání. V droze není realita nebo nerealita, tam jste vy sami...
inVALIDa
nechapat otazka od MIRIS..... ale pokusit se odpovedet...

Tohle je o závislosti a ne o změně vědomí ;)...

ale k otazce :
Protoze haluze plodi mozek... a ten potrebuje ruzne podnety k tomu aby delal chyby.... Treba 40'C horecku... Nebo reba ze mas nedostatek kysliku... Potom vidis takovy zabavny zuzujici se kruh... no a potom uz nikdy nic neuvidis :D ....

Jinak psychycká závislost je na všem... (čokoláda , pc , sex)...

čili se stavem změněného chování, vnímání /(halucinacema) nemá moc spolecného...

papaja
letící pták
láká nás
vzlítnout
papaja
citace:
Původní příspěvek od MIRIS
A proč lze dosáhnout stavu změněnýho vědomí i bez drog? A kolikrát úplně stejně...viz třeba holotropní dýchání. V droze není realita nebo nerealita, tam jste vy sami...



to sem z toho
:mutant:
nakonec:death:
fuck temnotám:vampire:
papaja
mystika>=hledání zkratky do nebe
konopa strašná>=únik
Benedikt+Jan Pavel 2
bratři v kutně
otec Pio je Váš Antonín
kdy přijde Petr 2?
:angel:
inVALIDa
vote únik....:bandit:

BAN'e'DICK + FrantiŠEK jsou afterparty....
papaja
máš recht
to bude afterparty
až přijdou z nebe zpět
SoLeeR
OMG co to tu je za tema??? Tady resite naky svaty jo??? Reste radsi jesteli ty svaty hulili......
FlickerBird
soleer: :flick: :confused: :rejp:
abych upresnil muj nepochopeny prispevek - thread se menuje psychicka zavislost. No a co se tyce drog, tak ta zavislost je prece na zmenenym vedomi. Proc dete zahulit? proc si davate znova ten papirek LSD do ust? atd atd...abyste si uzili znova ten jedinecnej pocit...A to ze ho lze dosahnout i bez drog povazuju za dukaz toho, ze je to prirozeny kazdemu cloveku...
papaja
jde o změnu vědomí
čím jsi pravdě blíž
pojíš 1000 hub
a jsi střízlívý
ale povídej to
někonu
koho vytrestá
jeden hofmannův papírek
keep growing§
LEGALIZUJ!
Ondřej
Já to dělám tak, že třeba mám pět garamů hulení, hulím denně a pak, když dojde, jsem třeba tři tejdny čistej - to mě zatím přesvědčuje o tom, že u mě závislost není.
Ondřej :
jj, to neni vubec spatnej postup, navíc je to po každé jako poprvé... Jestli víš jak to myslím.
Ondřej
praxer: Jo, je to dobrej přístup - hlavně se takhle nemůže stát že ti to zevšední...
inVALIDa
citace:
Původní příspěvek od Stoned_r41d3r

A co se tyka psychicke zavislosti- kdyz si ve dne nestihnu zahulit,nevadi,znamena to,ze jsem mel na praci dulezitejsi veci.


a dneska jsi nemel nic dulezitejsiho na praci nez se zhulit jak dobytek ??
papaja
koukám
že už slova kardinála
rozdělují lidi
snad je jako papež spojí
jsem křestan
a budu zřejmě volit ods
romaniak
osobně si myslím že na brčkách muže vzniknout psychicka zavislost pokud se clovek nenachazi v uplne pohode a muze hledat v brckach unik ..když se kumulujou ty prusery jak bylo rečeno nekde nahoře. ale jakmile človek najde reseni situace kdy znej opadne stres a vsecko tak muze bejt "čistej"
a uplne v pohode .
Jinak tohle to beru z vlastni skusenosti kdyz sem mel problemy nedokazal jsem si celej den brcka odrikat ptz to byl oejdiny co me mohlo zklidnit kdyz jsem byl s nervama v pohode atd tak treba na huleni vubec nemyslim nemma potrebu a pokud byhc si zahulil tka z jinyho duvodu
nekomu muze pripadnout ze kecam sracky ale takhle to je u me chce to mejt u sebe spravny lidi co vas dokazou podrzet.
papaja
díky
pane Romaniaku
za ten hlas
pro konopu strašnou
Johnny Von Kris
jo trochu na sobe pozoruju posledni dobou , ze ked si nezahulim (treba vodrana do vecera) a celkove neni co delat a neco v zivote se sere, tak mi to zacne tlacit do hlavy
jo psychycka zavislost rozhodne u uzivatelu muze vzniknot
jedna votazka je zas u koho a jak moc
papaja
vocode
tak tolik nehul
nebo zahul
Johnny Von Kris
me de vo H
chcu mit hafo chechtaku, nakou ixtra borku, hafo znamejch ... znas to
ne tak sem chtel rict ze tam nakata zavis je..
treba neska vecer mam jit na maturak, tak se tesim na kamose a na trafku samo taky - hned bych zfleku ubalil :)

jinak papajo, ses zavislej?
huj
inVALIDa
kazdy je trochu zavisly na necem co mu pripada ok... (jen takovi navstevuji G. )
peta525
Ja to cet. Ale ten kdo to psal musel bejt uplne na kasi.
inVALIDa
proc neuchopitelne veci nepopisovat barvite??? jen tak je muzes popsat

my idea.... for colorfully lifestyle
papaja
citace:
Původní příspěvek od Johnny Von Kris
me de vo H
chcu mit hafo chechtaku, nakou ixtra borku, hafo znamejch ... znas to
ne tak sem chtel rict ze tam nakata zavis je..
treba neska vecer mam jit na maturak, tak se tesim na kamose a na trafku samo taky - hned bych zfleku ubalil :)

jinak papajo, ses zavislej?
huj


hay
asi jo
jak tom mám vědět
pokuřuji
permanentně
konopnou krizi jsem
už dlouho nezažil
hlasuji pro
naše právo
pojmenovávat
rostliny
zvířata
jevy a lidské počítání
dnů a měsíců
nechci skončit
jako kurt[ovaný]
:bandit:


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma