Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Chlazení matkárny peltierem - Klikni zde pro originální téma
koffe
Chtěl bych snížit teplotu v matkárně a jako jediný způsob mě napadlo využít peltier. Našel jsem obchod kde je mají cca za 150,- ks. Jako zdroj využiju ATX Zdroj ze starého PC který mám doma. Jeho zapojení jsem našel na netu. Celý postup a tak jsem potom vložím do tématu o stavbě mé skříně. V tomto theardu bych spíš chtěl slyšet nazory jiných lidí abych někde neudělal nějákou hrubou chybu. Jinak pro neznalé malé vysvětlení. Peltier je elektro součáska v podobě malé destičky do které když se přivede proud začne na jedné straně mrazit a na druhé straně hřát. Peltier zabuduju do strany skříně. Zde už vyvstává otázka jak to vyřešit. Došel jsem k závěru že bych použil plech třaba 10x10cm. vyřízl bych otvor do skříně 10x10cm a plech zasadil do tohoto otvoru a zalepil. Zevnitř bych dal na plech chladič na procesor s ventilátorem. Na druhé straně přilepil peltier a na peltier znova chladič s ventilátorem. Potom bych utěsnil zvenku místo kolem chladiče aby chlad neucházel. Problém peltieru je v jeho velké spotřebě. Mám vyhlídnutý peltier o výkonu 36W který má spotřebu 100W. Na internetu jsem od někoho četl že u 70W peltieru mu po zapojení naprázdno k tomu přimrzal prst. Takže podle mého názoru by to o těch 5 stupňů mohlo teplotu sundat. matkárnu mám 60x90x40cm. Napište co si o tom myslíte. Případně vaše návrhy na zlepšení. V úterý vyrazím koupit peltier a uvidí se.
fernetman
Pri pouziti peltierovych clanku na chlazeni pestirny jsem skepticky, je to aktovni chaldic, takze by se to mohlo hodit treba v lete, kdyz mate okolni teplotu 30, tak ve skrini min jak 30 z fyzikalniho hlediska pomoci vetraku dosahnout nemuzete, ale stejne na rozhaneni studeneho a chlazeni peltierova clanku zd ruhe strany, stejne ty vetraky pouzijete, takze hluku se urcite nezbavite, al eat to nekdo vyzkousi ve vetsi meritku, rad se poucim.
czechglock
Zajímalo by mě, čím svítíš v té matkárně, že máš problém s teplotou. Možná bych se poohlédl po jednodušším řešení i když mě to docela zajímá.
Peltier neni dobra volba.Napaja sa predpokladam okolo 12volt. co pri prikone100wat. znamena tak 9A,to uz chce dimenzovat kabliky nie tie snurky co trcia zo zdroja:).Dalej je strasne nefektivny chladenie 30W,ohrev70w :(.A 100 watov uz budes citit na elektrine,namiesto toho ti kludne moze svietit 70watovy sodik.Na matkaren ti fakt postacia vetraky z PC zdroja.
felipe
nj jenze peltier je na nejakou pestirn prilis bodovej "zdroj" chladu. Bys musel teplo z cely pestirny opravdu efektivne smerovat do bodu treba 3x3cm, takze kdyz uz, skusit peltier prilepit na fakt jemnej pasiv (aby ho chladil, neco pokud mozno s Cu jadrem) a nechat tim prohanet intake do pestirny, ale i tak je to prisernej waste. Peltier je idealni na (taktovany) prociky ktery topi jako krava a funguje dobre jenom pokud mu sekunduje opravdu dobry chlazeni, to uz je lepsi si vyrobit si system hlinikovejch pasivu kolem kterejch kontinualne proudi vzduch. Je tolevnejsi a urco efektivnejsi. Este sem nenarazil na skrin ktera by potrebovala takovej extrem jako je p.
koffe
Apofiss - Nevím jak to myslíš. Jako že je těch 5 stupňů vysoká hranice nebo nízká? 5 stupňů je pro mě důležitejch. Když teď začínají horka a mně se začíná teplota v bytě zvedat k 28 stupňům (a vím že bude ještě hůř) tak teplota v matkárně přesáhne 30 stupňů. Někde jsem tu četl že na řízky by měla být teplota 21 stupňů. No a o neřešitelnosti tohoto nápadu jsi mě nepřesvědčil. Zkus to něják konkretizovat.

fernetman - Právě že mi jde o dobu kdy budou horka. Co se týče hluku mám ve skříni 18 ventilátorů a s hlukem problémy nemám. Pokud ventilátor běží na nižší napětí a jsou použity kvalitní kuličkové ventilátory je hluk minimální. A sílá zvuku se nesčítá. Tudíž je jedno jestli 1 nebo 100 stejně hlučných ventilátorů. Sámozřejmě že čím víc ventilárotů tím je větší proudění vzduchu který vytváří turbolence a tím se hluk zvyšuje. Takže záleží na navrženém systému.

czechglock - 6x18w Zářivky jsou odděleny sklem a jsou chlazeny 2x80mm vent. Nemám vlhkoměr a tak vlhkost vytvářím nádobou se sklenicí na které je hadr na který funí vent. Prostor nemá aktivní odtah (výměna probýha 4xdenně). Když tam jede ventilátor je teplota ok 0,5-1 stupeň nad teplotou v okolí. Jenže vlhkost klesne na minimum. Pokud bych koupil vlhkoměr tak vlhkost půjde ven a budu mít problémy v pěstírně při květu. Navíc si myslím že si kytí takhle vytvoří vlastní klima a vlhkost je na 90-95%. Stačí jednout za dva dny dolít vodu. To se u vlhkoměru musí taky a navíc se vlhkoměru musí čistit membrána. Cena 900,-

sus3d - Má 14,5V při 3,6A. Takže při těch 12V má 3A. Tudíž s kabely problém žádný. Můj zdroj má 300W a na 12V větvi 10A(12A). Potom zdroj můsí ještě napájet 5V a 3,3V. Tudíž kdybych bral těch 10A na 12V jako maximum 300W zdroje jsou potom 3A 90W. Ale já bych tu spotřebu viděl tak na 70W (myslím si že co je na štítku musí zdroj dávat všechno najednou). Stačí mi jet tak 8 hodin denně přes léto. 5 měsíců. To je 294,- Na jeden měsíc 59,-. Peltier stojí 150,- a zbytek mám doma. Tudíž kdybych volil zvlhčovač (900,-) návratnost by byla až koncem třetího roku. A to by mě dost zajímalo jak by ten zvlhčovač vypadal po 3 letech takže návratnost není tak jasná. Navíc čas strávený čištěním membrány. A taky bych si tipnul že voda se bude dolejvat každý den. A navíc by teplota byla pořád na úrovni okolí a tudíž by kytí byly ochuzeny o těch 5 měsíců chládku. Navíc klima pryč (toto je můj osobní názor ničím nepodložený). A vlhkost by šla do pěstírny. Mám skříň v předsíni takže by to s tou vlhkostí bylo určitě horší než v nějáké větší místnosti. Navíc matkárna je pod pěstírnou.

felipe - Nad tím jsem taky přemýšlel. Udělat okruh přes studený chladič který by cirkuloval ve skříni a druhý okruh přes horký chladič který by šel ven. Jenže je diskutabilní co by bylo účinější (osobně si nemyslím že by to byl až takový rozdíl) A ty, jestli jsem tě správně pochopil jsi to myslel tak že by jsi vzduh hnal z venku přes studený chladič dovnitř. Když tak to vysvětli něják líp. Já ale potřebuju systém uzavřeny abych využil výhody uvedené výše. Navíc bych musel kupovat roury a ventilátory na jajich průměr. A taky by to bylo tak dvakrát pracnější.
Apofiss
Řeknu to takhle:přesvěč mě o účinnosti,nezbytnosti,ekonomičnosti a následném úspěchu použití Peltiera na účely uvedené výše a budu o tom přemýšlet.To už bych radši zvolil čerpadlem hnaný okruh studené vody, nebo hodně vymakal ventilaci...
No nejako ti potom nesedia udaje,ak to ma prikon 100W je to napajane 14,5V tak tomu predsa nemoze 3,6A stacit(14,5x3,6-52W).
Co sa zdroja tyka tak tych 300watov neznamena ze ti znesi hocktora vetva ale je to rozdelene medzi vsetky.Ak mas na 12V pisane 10A tak to mas 120watov max. na nej.Okrem toho ti ten tenky kablik bude mat velku stratu,preto vsetky zlte(12V)pospajaj paralelne a tak pripoj na ten peltier.(aj minusove cierne:) )Alebo ho rovno naspajkuj do plosaku od toho zdroja.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma