Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Proč?????? - Klikni zde pro originální téma
MANHUNTT
Ahojte všichni:bounce:

Mám takový dotaz,chtěl bych vědět proč skoro všichni jedete hlínu???Nevidim vtom žádný pozitivní klad,nic moc výnos,nic moc síla a ta práce?Ani nemluvim,díky za vysvětlení,opravdu to nechápu:confused:
Janxu
protoze vetsina zacinajicich groweru nema dostatek skusenosti na to rozjet hydro. a hnojky tam nejsou docela nejlevnejsi, podle me je to dalsi faktor proc tak malo lidi jede hydro. jinak i v hline se da dosahnout krasnej vysledku viz galerie nekterych clenu.
peace
wad
Taky treba quli tomu že hlína je jistější, v té dycky něco vyroste. Zatímco v bubbleru je to trochu o umu. Nehledě o tom že tady na groweru je o bubbleru docela dost, ale některý věci třeba mě jsou doteď nejasný a to na GROWERu trávím docela dost času... Určitě jdou zjistit a najít, ale prostě hlína je jednodužší. A taky je to přece jen levnější..

btw. nevím jestli je to blud ale na nějaký soutěže třeba "hydro" neberou qůli chuti :)
TheKeptn
jde vidět apofiss , že hodnotis aniž bysis zjistil konkretni informace... nevim no hlína je sice fajn ale už ji pojedu jen na balkone... že ti prijde neprirozeny to je jasny kdyz si ho jeste nezkoušel... a nevim co je spatneho na tom mít efektivní hydro pestirnu:punk:.. než neefektivni hlina pestirnu (jsou vyjimky, Kuchta ví :) ) MANHUNT jinak dobrý téma dám ti za nej Ká...:D:D:sun::smoker:
MANHUNTT
for....... Apofiss:bounce:

možná že v hlíně je to trochu přírodnější:o,ale určitě ne méně pracnější:p:,nedovedu si představit že po každé sklizni budu domů tahat kila :mutant: a kila :mutant: hlíny,dělat si v obýváku bordel a dřít se.jinak si myslím že pokud svítíš lampou a né sluníčkem tak máš doma taky umělou laboratoř.pěstuju na Rockwoolu a to je přírodní materiál:eek: a co se týče chuti dnes jsou už na trhu přípravky od AH které výrazně vylepšujou chut materiálu.:smoker:tuto sklizen ho po prvé vyzkoušim v praxi:punk:
jinak nic proti hlíně:wink:nejspíše jde o to čím začneš(pěstovat)já jsem také chtěl nejdříve rozjet hlínu,ale bylo my to rozmluveno člověkem s Plzenského GH.dal jsem na jeho rady at rozjedu ROCKWOOL a vůůbec toho nelituji.je pravda že pěstování tímto způsobem je trochu složitější,ale všechno se časem vychytá a potom to už jde samo.měl jsem hrůzu:grrr: ztoho že to nezvládnu,ale když přišla první sklizen tak už jsem věděl že to je to pravé ořechové.stačí pořádně hlídat hodnoty Ph,Ec,Teplotu,vlhkost....
MANHUNTT
for.........TheKeptn


díky:wink:pane kapitáne,jinak Kuchta je boreček to ti dávám za pravdu.málo komu se povede v hlíně to co jemu:beer:
:bravo::bravo::bravo::bravo::bravo:
TheKeptn
měl sem jednoho casu srovnat power plant z hydra a hlíny .. co bylo lepsi ? no z hydra 10dni flushing s peroxidem hlina to samé... pri koureni bylo pwp z hydra mnohem jemnejsi od zacatku do konce stejna chut kdežto z 250 tež chutné ale po pulce už to skrabalo z čehož vypliva že soli z hnojiv se nedostali pryc pri flushingu a zpusobovali neprijemnou chut... taky ten flushnig je vyhoda a možbnost kdykoliv rychle reagovat na potreba/nedostatky kvetiny...
MANHUNTT
:bounce:nemůžu nic jiného dělat než stebou opět souhlasit Námořníku:bounce:
Sinuhet
No v hline se prece pestuje proto, aby si clovek uvedomil jeji nevyhody a presel na hydro. Taky to tak delam. Prvni dve sezony hlina a ted se chystam na hydro. Taky treba zalezi na mnozstvi, ktere pestujete. Jedna kytka v kvetinaci nejsou kila hliny natahane na zadech apod.
felipe
TheKeptn: ale hlina je pomalejsi co se tyce reakce na chemii, tzn aby to srovnani bylo adekvatni nemel by flushing ve hline trvat dyl jak v hydru?
TheKeptn
felipe : no to určite měl ale prece ve hline nebudu 14 dni flushovat nebo i dyl ? to ti pak kytka bud prekvete nebo nedokvete ... a nevyuzijes jeji potenciaal až do konce což u hydra mužes... btw.. u hydra by stacilo klidne i pet dní... takže hydro usetri i cas... a hlavne nelitaj po pestirne zadny mrchy.... proste hydro máá vic plusů , jak rika Sinuhet-aby si clovek uvedomil jeji nevyhody a presel na hydro....
Hanyz
citace:
Původní příspěvek od Janxu
protoze vetsina zacinajicich groweru nema dostatek skusenosti na to rozjet hydro.
peace


Ja pestuju poprve a myslim, ze nejsem jediny novacek, ktery hned skocil na hydro. Ano, z pocatku jsem mel nejake problemy, ale diky Groweru jsem je (snad) vsechny vychytal a ted uz se jenom kocham. No... vse ostatni co mam na jazyku tu uz bylo receno... Snad jenom ze priste pojedu asi na vice nadob, tahat ten maltak se 40l neni zrovna sranda
MANHUNTT
for.............TheKeptn:bounce:

No musim tě opravit:sun:stím hmyzem.u prvního indooru(SKUNK #1)hlavně díky tomu že jsem začínal v létě,se mi do rohoží nastěhovaly takový malý jako by broučci.dočetl jsem se o nich že požíraj vlásečnicové kořínky a slabé malé kytky tímto zahubí.tak jsem neváhal a v GH jsem objednal živý Predátory,nevim jak se to už jmenovalo,ale byl to takovej sliz v pytlíku ve kterém byli zárodky nebo bunky těch Predátorů.Pocházelo to s vědeckého ůstavu s Brna a jeden pytlík stál dvě kilka.muselo se to rozředit ve vlažné vodě a nalejt do rohoží.v rozmezí 3-5 dnů se to vyklubalo a všechno to sežralo.prostě Predátor:wink:byla to docela dobrá zkušenost do začátku.jooo a taky my ve skříni létají mouchy:D.které se nakonec sami otráví když chlastaj hnojky:smoker:naštěstí tyto mouchy(jsou to ty klasický)ničemu nevadí:p:když to tedy celé schrnu,tak i v hydru může být hmyz:bravo:
tictac
Zdravím MANHUNTTa
Ja idem momentálne svoj fIrSt IndOOr ale som nadšený z hydro. Mám dve kytky hlína a dve hydro.Hydro je zložitejší a náročnejší sposob ale o to efektívnejší a ja mám rád zložité a náročné úlohy :)
Vela zdaru a hlavne krásne kytky MANHUNTT a spol. :)
love, peace and freedom
váš ticTaC :)
fR3edom-X
Taky se přidám k zastáncům hydra... je to fakt složitější, ale všechno to měření a práce kolem toho mě strašně baví :D i když mám dvě větší nádrže na bubbler a vyměnit roztok trvá třeba hodinu, ale je to zábava. Ale aspoň u bubbleru je skoro nemožnost jet scrog, jedině snad udělat mříž nad každý víko zvlášť.
Hlína je dobrá, ale hydro je lepší :)
felipe
citace:
Původní příspěvek od ntstephenson
Here are my views on the soil vs. hydro debate, if I offend anyone, then I am sorry, these are opinions, not facts.

1. Soil is a medium, just like lava rock, hydroton balls, perlite, anything else. Like most other things, there are good sides and bad sides to soil.

2. Plants do not need soil to grow. Plants do need something to anchor them in place, they need nutrients and oxygen in an aqueous solution, and they need to be able to exhaust gasses and wastes into their root zone without those wastes building up to toxic levels.

Imagine growing in soil as an ebb and flow hydro setup with a very fine medium that holds onto the nutrient solution better than hydroton balls, there is very little difference.

No one would make the claim that DWC produces better tasting bud than E&F, hydro growers realize that as long as the system is running properly, only factors that affect the growth of the plant can affect quality - nutrient levels, lighting, air quality, temps, etc. It could be argued that the growing method affects yeild, but I personally beleive that most systems, if dialed in perfectly, will yeild nearly the same. This includes soil.

What makes me interested in hydroponics is the fact that in hydro, all variables are easier to manipulate. I find that it is also easier to make all variables ideal. However, it is also easier to rapidly screw everything up. I find the typical hydro grower can expect nearly twice the vegetative growth rate, and therefor half the veg time, when compared to soil grows. Notice flower time is not reduced, that is determined by genetics. But while in flower, hydro plants still typically grow at twice the rate, producing larger yeilds of EQUAL quality.

There are two areas where soil excels over hydro, while only slightly. First, some hydro growers who don't need massive amounts of cuttings, will grow their mothers in soil because it is easier to slow down vegetative growth in soil without harming the plant. Another reason some choose soil over hydro is that with soil, it is easier to do a completely organic grow. Complete organics in hydro requires the addition of bio-fields for bacteria, filtering of the nutrient solution to prevent clumping and anaerobic zones in the root mass, and lots of other complications. This is not to say that total organic hydro is not possible, just that it is much more difficult than total organic soil. Another complication is the fact that many of the organisms that are relied upon to make a true organic grow work will not survive in a hydro environment. For example, no one would suggest adding earthworms to your DWC. But organic hydro growers still have to mimic the effects of earthworms, they must either filter out and remove larger organic particles, or they must provide for their breakdown another way.


Toto je můj pohled na debatu půda vs. Hydro, omlouvám se pokud někoho urazím, jsou to moje názory, ne fakta.

1. Hlína je médium, stejně jako pemza (<snark> pemzu dělá jeden kaktusář - vozí to z německa a je to drahý - ale super - von to na něco míchá s kokosem), hydrofon balls (překlad?, opět snarkovo vysvětlení: <snark> hydroton balls je takovej luxusní keramzit) perlit, cokoli jiného. Stejně jako většina ostatních má své výhody a nevýhody.

2. Rostliny nepotřebují hlínu aby rostly. Rostliny potřebují něco, co je ukotví (udrží) na místě, potřebují živiny a kyslík ve vodném roztoku a musí mít možnost vypouštět plyny a odpadní látky kořenovým systémem tak, aby nedošlo k toxifikaci bezprostředního okolí kořenového balu.

Představte si, že pěstujete v hlíně technikou ebb & flow s velmi jemným médiem, které udrží živiny lépe než „hydrofon balls“, rozdíl je minimální.

Nikdo by neměl tvrdit, že DWC (Deep Water Culture = bubbler, pozn. překl.) produkuje chutnější materiál jak ebb & flow. Ten, kdo jede hydro ví, že pokud systém funguje správně,jedině faktory ovlivňující růst mohou ovlivnit kvalitu – živiny, osvětlení, kvalita vzduchu, teploty apod. Mohlo by se namítnout, že pěstební systém ovlivňuje výnos, ale já osobně věřím, že u většiny systémů, pokud jsou perfektně zvládnuty, bude výnos skoro stejný. A to včetně hlíny.

Co se mi líbí na hydroponii je fakt, že se všemi jejímí variantami je jednoduché manipulovat. Také si myslím, že je se všemi variantami mnohem lehčí dosáhnout ideálního stavu. Je však také mnohem jednodušší všechno velmi rychle pokazit. Myslím, že člověk pěstující v hydru muže očekávat skoro dvojnásobnou rychlost růstu, tudíž poloviční vegetační dobu, pokud budeme srovnávat s hlínou. Uvědomte si ale, že doba květu, která je určena geneticky, zůstane nezměněná, každopádně rychlost růstu rostlin v květu je stále skoro dvojnásobná, tudíž výnos v hydru bude adekvátní míře růstu. Kvalita bude srovnatelná.

Existují dvě oblasti ve kterých hlína předčí hydro, i když pouze nepatrně. Zaprvé, hydro-pěstitelé kteří nepotřebují velký objem řízků, budou pěstovat své matky v hlíně, protože je zde oproti hydru jednodušší zpomalit vegetativní růst bez toho, aby se matkám ubližovalo. Další důvod proč někdo volí hlínu je, že je to mnohem jednodušší. Čistě organické hydro potřebuje pro svou funkci přítomnost živné půdy pro bakterie, které plní funkci filtrování živného roztoku, aby se zapříčinilo shlukování a vzniku anaerobních zón, nehledě na spoustu dalších problémů. Nechci tím říct, že jet čistě organické hydro je nemožné, jen že je to mnohem náročnější než cistě organické pěstování v hlíně. Další komplikace spočívá ve faktu, že mnohé organismy běžně přítomné čistě organickém hlinném systému nemohou v hydroponickém prostředí přežít. Nikdo vám například nedoporučí přidávat do vašeho bubbleru žížaly. Pěstitelé v organickém hydru však stejně musí napodobit jejich úlohu v org. systému tak, že musí buď filtrovat a odstranit malé organické částečky, nebo musí dospět k jejich rozpadu jinou cestou.

PS diky snarkymu, Memetorovi a Jedubabce za pomoc ;)
PPS je to muj prvni vetsi preklad v zivote :)

edit: tak jako tak z pragmatickyho pohledu je organicky hydro je docela slusnej paradox
LOksa
Tak ja som siel prvy raz hydro - bubler. Upravoval som len ph, koncetraciu hnojiva a hladinu. Nechcel som kupovat npr. drahy EC meter a drahe hnojky...Teraz idem hlinu no rozhodne sa mi viac paci hydro. A keby ze nemam v mojej pestirne obmadzenia nakolko je tajna, tak urcite idem hydro micro drip alebo nieco podobne. To ze to je zlozitejsie nastavit a zladit, by ma oto viac bavilo. Proste by som sa o to stale staral a hral sa s tym..:) A chut z toho hydra bola proste genialna a bol to dost naser... hydro>hlina
arbi
No, já nějak nepochopil co se řeší??? Hlína nebo hydro, hydro nebo hlína??? A neni to jedno? Ať si každej pěstuje v jak a v čem je libo... Já jedu hlínu a to z důvodů že sem hodně ekologicky založenej, hnojim kompostem, jíchou, močí prostě fšim naprosto klasickym přírodnim domácí výroba, nic nekupuju. Ale nemám nic proti hydru, taky jsem ho jel a teď si dám taky něco do bublleru, chci vozkoušet nejrychlejc vypěstovanou úrodu :-) jen tak pokus... Nicméně rozhodně bych nezatracoval ani neupřednostňoval něco před něčim... Kdyby všichni jeli hydro stálo by to za hovno, rád si dám nějakou noname outdoorovku nebo kytku z hlíny a je to prostě jiný než kytka z hydra, neřikám lepší nebo horší, prostě jiný... jsem rád že lidi pěstujou na různý způsoby, aspoň je z čeho vybírat ;-)

a s tim čištěnim (už nevim kdo to psal)... to je tak když hydrák čistí v hlíně... v hlíně se flušuje aspoň 14 dní a ne tejden to se pak nemůžeš divit, takže to tvý srovnání pokulhává ;-) ale nic proti

peace
Sinuhet
hydro ma treba problem kdyz se neco pokazi. Kvetinac se mi nepokazi, motorek, hadicka, cokoliv a kytku bez dozoru umrou. Dalsi problem muze byt treba to ze jsou nutne nejake zasobniky vody, kde kdys se neco posere vytopim sousedy. Tolik dalsi pohled. Tim neodsuzuji hydro, sam se na nej chystam, ale jak vidite daji se najit i veci, ktere jsou nevyhody.
arbi:močí?to sis delal prdel,nebo na kytky fakt chcijes?
arbi
citace:
Původní příspěvek od xerthon
arbi:močí?to sis delal prdel,nebo na kytky fakt chcijes?


:punk: hovno, to bys je spálil... nachčiješ naředíš cca 1:7, ale musí se s tim opatrně zvlášť u malejch kytek. a jen v období růstu.. Moč je nááááramě bohatá na dusík :satan: a zadarmo :sun:
tak to je drsne,to pak maji kytky doslova neco z ,,tebe,, :-)
kafevar
Jedu hlínu, protože mám 70W skříň resp. skřínečku o který nikdo v domácnosti neví. (Kupodivu už 3. sklizeň.) A vzhledem k tomu, že si hraju s otáčkama každýho vetráku kvůli hluku, tak si nedovedu představit, jak mi ve skříni něco bublá a do toho ještě řve čerpadlo. Ale pokud bych mohl, jdu do hydra hned. Už kvůli rychlejšímu růstu, flushingu a navíc to ještě pořád vypadá nádherně futuristicky. :)
Hyena
Jedu všechno v hydru. Hlínu sem opustil, kvůli tomu bordelu, kterej byl po celym bytě.
Tady jen měnim vodu a mám pokoj :angel:
Rikki
Stale nechapem o co ide, mal smo hydro a bol to odpal, castejsie mam hlinu/indoor, ale uplne spravidla outdoor. Urcite ide kazdemu o prezitie intenzivneho high. Hydro je urcite qualita, ale rovnako sa viem rozosrat z hliny, ci uz s pod lampy alebo s pod slnka. Napr minuly piatok som mal outdoor z ktoreho som si dal 2 bongy a za minutu som vedel, ze som si mal dat jeden. Bol som na kasu a ani som to tak nexel... snad sa mi tento rok podari aspon takyto outdoor. V takom pripade nepotrebujem platit ani ucty za elektriku. A moja indoor aparatura mi stoji v kute. Ked to toto leto nevyjde, tak to asi na zimu zapojim.

...peace...

:afro: (cool smile)
Trni88
Oboji ma sve vyhody, i kdyz musim priznat ze hydro jich ma asi vic.... nejen to ze je to o jinaci kvalite ale treba uz jen ten krasnej podcit klidu kdys vam ve skrini bublaj kyti... ale zase poradny pole v hline taky neni k zahozeni :-))
hydro je urcite pokrokovejsi,modernejsi,vedatornejsi :-)
ale HLÍNA,to je jistota

vynos?
kvalita,chut,sila?

tezko rict,chtelo by to primou konfrontaci....jako hlinar,sazim na hlinu...
taky miluju,kdyz si muzu malym nozikem cistit spinu za nehty
DAG OF MORD
citace:
Původní příspěvek od arbi


:punk: hovno, to bys je spálil... nachčiješ naředíš cca 1:7, ale musí se s tim opatrně zvlášť u malejch kytek. a jen v období růstu.. Moč je nááááramě bohatá na dusík :satan: a zadarmo :sun:


Ospravedlňujem sa za OT, ale chcem sa spýtať, či aj niekto iný skúšal hnojiť nariedeným močom. A či spozoroval nejaké pozitívne zmeny.
mrakoplas
......do krabice od televize nasypu hlinu , pomalu s ni hnetu,citim prijemny pocit jak se mi otira zivny podklad zeme mezi prstama, podle sveho uvazeni pridam k hline perlit, bobky zizal, kaktusovy sub. a jine dobroty pro zdrave prirozeny rust konopi ruce mi zacinaji tmavout a za nehty usazovat hlina. Je cas si pripravit kvetniky, do kterych rukama vkladam hlinu. Je cas trochu dlanemi stlacit hlinu a prsty vyprstit diru do hlinu , jak prijemne. Do ruky vezmu male miminko se kterym tak i zachazim a opatrne uchytim, tak je tam. Jako slaby jarni dest je pokropim a transportuju do podminek moderni doby. Uklidim hlinu kteru jsem rozsypal vedle a mam pocit dobre odvedene prace jako zahradnik, ne laborant. I like it.
mrakoplas
Abych nebyl jenom sentimentalni valecnej veteran :D
Hlina je levnejsi ,jednodusi(subjektivni nazor), tradicnejsi ,prirozenejsi
HYDRO
-Vetsi spotreba funkcnich a konstrukcnich soucasti
-potreba urcite zrucnosti pri sestavovani systemu
-drahe jejich porizeni
-potreba specifickych hnojiv
-pro zacatecniky snadnejsi prehnojeni nebo spatne namichani hnojiv
-drahe merici pristroje
-neustale neceho kontrolovani Ec, Ph teda pokud uz nejsi mazak a vis co a jak
-IMHO zvlast pro zac. zabira spoustu casu
-velka pravdepodobnost technickych problemu prisunu zivin.(zacpani kapilar, rozbyti cerpadla atd. jak uz tu je popsano) bez castneho zakroku uz jen oci pro plac che che :flick:
-problemy s uchycovani rostlin a manipulace, zvlast v pozdnim kvetu kdy vam palice tu kytku vyvracej ,samozrejme zalezi na danem systemu a sikovnosti cloveka
-problemy s rasama a plisni
-vetsi hluk pestirny
-vetsi spotreba elektriny
+rychlejsi rust
+rychla reakce na prisun zivin, coz muze byt vyhoda i nevyhoda
+vynos i pri ne uplne idealnich podminkach vetsinou vetsi nez u hliny

HLINA
- pri praci mate spinave ruce a pokud jste nemehla tak ji mate i v zadku a po celym miste pracoviste.A nekdy to musite podstoupit 2x-presazovani (strasne mi to vadi :p: )
-fyzicky narocnejsi prace, (pri prevozu napr. 20l hliny z obchodu domu, taky mi to strasne vadi :p: ) ,ale ne manualne narocna
- ve spatnych substratech (vrabci na strese rikaji ze fa.AGRO) vyskyt musek..atd.
-pokud tomu tak , musite v vysterilizovat napr.trouba ,ale zpus. je vic. Ja jsem to nikdy delat nemusel.
-obrana zlute lepove desticky cca.30.- mne vzdy pomohly
-pomalejsi reakce na ziviny a jejich odbourani
-moznost preliti
-vetsinou mensi vynos , ale rozhodne ne pravidlem

Vyhody jsou vetsinou opak nevyhod hydra. Pri dodrzeni zakl. svetelnych podminek a klimatu v boxu, vyhovujiciho namichani pudy, kdy si nyni muzete uz koupit predmichanej subs.,ale neni na vlastni kreativite ze a objemu kvetniku, tak pak uz hnojite podle tab. ktere jsou vetsinou pod dimenzovane, takze vetsinou nemate sanci to spalit. Jen musite odhadnout v jaky cas je uz spravne hnojit ,coz zalezi na slozeni substratu a kvalite- sile(tj.slozeni) hnojiv. A o tom to je , musite vedet jak se ta kytka citi a co potrebuje a pak je jen na vasim umu jak s tim nalozite. Hlina skyta mnoho moznosti jak s ni zachazet a formulovat, rekl bych ze v tom vidim vetsi moznosti a umu nez u hydro systemu ,kde mi prijde ze vsechno je nejak presne predepsany a automatizovany kde se ztraci ten zvlastni vztah mezi vami a rostlinou.Hlina je vetsi alchymie.
Kdyz dodrzite zakl. pravidla, tak vynos bude srovnatelny s hydrem , jaky si to udelas takovy to mas.
A chut kuriva je pouze subjektivni nazor,logicky by mela byt lepsi u hydra ale u hliny je urcite charakteristictejsi , samozrejme zalezi na odrude, proti gustu zadny disputat.
Doufam ze to nekomu pomuze v rozhodovani. Hydro jsem sice nezkousel, ale co zde tak ctu, tak si umim udelat obrazek a cas me to lakalo, ale to uz preslo.I kdyz nikdy nerikej nikdy:slizoun:
Sinuhet
Tak take prispeju svym...

Zacinal jsem hlinou, pak myslim dve sezony kokos s dripem a ted prvni pokus s NFT. Zatim to vypada, ze k hline uz se nevratim. Kazdemu pestiteli muze vyhovovat neco jineho. Kazdy hleda v pestovani neco jineho a tim padem mu pasuje jina metoda. Me vyhovuje, ze mam plnou kontrolu nas slozenim toho v cem jsou koreny. U hliny jsem v pripade nejakych problemu nikdy nevedel, zda nemam spatne pH. Ted u NFT je to jedna pricina, kterou muzu s jistotou vyloucit. Proste vezmu pHmetr a VIM, ze pH za problem nemuze a hledam jinde. Take je to vcelku bezudrzbove, coz zase traba muze byt pro nekoho minus. Jsou pestitele kteri radi kyticky obskakuji, ne jako ja fire and forget. :-)
Vyhodou je i to, ze kdyz udelam omyl v davkovani hnojiva, tak kytky na to zareguji docela rychle a ja muzu okamzite vymenit roztok a chybu napravit. I kdyz pravda tohle jsem dosud nepotreboval.
Hydro je asi dobre pro nas vedecke typy, co mame radi meraky a cisla. Co si delame tabulky a evidujeme pH a EC :-)

No a zaverem upozorneni, ze jsem na zacatku kvetu, takze treba me vysledek presvedci, ze se mam vratit zpet k hline, ale spise bych zustal u NFT a hledal, kde jsem udelal chybu. :-)

Jeste me napada jedno negativum. V pripade havarie hrozi vytopeni sousedu. Pracuje se tam prece jen s vetsimi objemy tekutin.
mrakoplas
VoidMAN- jak muze cena hliny prekrocit cenu hnojek. Do hliny vrazis od 50kc-max600Kc. Pokud to dobre namichas nemusis hnojit treba 7-14dnu. Az pak zacinas hnojit od mensich davek pres davky prevysujici dop. hodnoty. Napr AHckama pojedu uz 4.sezonu a min. na 1-2 tam mam, krome Bloom(tam je uz skoro na dne ). Phytamin to samy jeste je ho tam mooc, ten se mozna spis zkazi nez ho stacim spotrebovat. Takze hnojky(AH1,2,3 500ml) za 600kc (pred 2 rokama, ted asi drasi) mi uz ted vydrzely hodne dlouho, no nevim jak dlouho takove mnozstvi vydrzi u hydra, rekl bych ze min nebo ne? Tedka sice prodavaj na kazdou fazi zivota rostliny takovej hnojiv a ,,super pripravku", ze se v tom ani neda vyznat a spousta jich je na nic, jenom chtej vydelat a pritom staci ,tak malo, abys mel moc:D
Jinak ja jsem jednoduchej blazen , proto se snazim delat vsechno jednoduse :D
mrakoplas
jj to jsem psal ze rust je rychlejsi, ale po prepnuti je nevyzpitatelny a uz sakra musis neco o tom systemu a odrude vedet , jen koukni na Sinuheta,Detha jak jim to vyrostlo ci Kwjetone ,jak mu to roste a prej SB po prepnuti moc neroste, tak jsem zvedavej jak moc nevyroste.I kdyz ted predbiham.
Co se tyce hnojek, tak to je uz strasne individualni, ja jsem do pestovani sel uplne nezkusenej, takze jsem si hnojky kupoval sam jen pro sebe, za tu cenu muzu rict ze se mi to vyplatilo vic nez hydro. Pochybuju ze hnojky te vyjdou levnejs do hydra nez hliny.
Kazdej je jinej a kazdymu vyhovuje neco jinyho a to at si rozhodne sam, ja jen napsal, jasny fakta. Sam pestitel se rozhodne co je pro neho lepsi, co je pro nekoho jednoduchy je pro nekoho slozity a na opak.
Kwjetoň
mrakoplas: ale jo, docela to roste :D mrkni sám ;)

muj názor je takovej, že čim míň substrátu použiješ, tim líp..
proto jsem se rozhodl pro aero..

jde o to, že u hydroponie máš veškerej průběh života kytek pod kontrolou, kytky na měny reagujou rychlejc, můžeš je bez obav proplachovat, čeokovat kořeny apod.

co se týče hnojiv, tak si myslim, že v tom není vůbec žádnej rozdíl, kdybych přešel zpátky na hlínu, tak si pořád budu kupovat stejný hnojiva jako teď ted (ne AHčka :D) rozhodně bych se nevracel k wuxalu a obmku..

apropo - za dobrou hlínu a květináče dáš min. stejně jako za dobrý hydro, o tom jsem se přesvědčil live! akorát teda nesmíš bejt línej a zbastlit co se dá, ale to není zas takovej problém.. ;) takový nftčko postavíš za pakatel a jak to v tom roste! a kvete.. :sun:

ph roztoku do hlíny stejně měříš (kapkama za 40,-) a ec metr je už jen taková vychytávka pro hračičky, jak řiká vojd..

jediný co bych zvažoval na hlíně je chuť, ale podle mě dobře vypěstovaná kytka z dobrý matky bude chutnat dycky.. ;)

tagže asi tak..

:afro:
citace:
Původní příspěvek od Kwjetoň


muj názor je takovej, že čim míň substrátu použiješ, tim líp..
proto jsem se rozhodl pro aero..



na tom neco bude,mam ted po trech kytkach v truhliku a rostlo to nejpekelneji co zatim pamatuju.

posudte sami,3dny vzpamatovak pod zarivkou,17 dni pod 250w a šup je na kvet-pletivo 115x60cm jakz takz zaplneno.To vsechno pri 16/8! po prepnuti mi to brutalne prerostlo,ale i toho se da vyuzit jak psal voidman.A vynos? to teprv uvidite co je v hline :D
vlastne ne,mistr Scrooga uz to ukazal :-)
Kwjetoň
citace:
Původní příspěvek od xerthon

vlastne ne,mistr Scrooga uz to ukazal :-)


to je taky pravda.. ale řekni mi, kdo v hlíně dokáže to co on? a navíc s wuxalem a obmkem :D
když si to tak přeberu, tak si pomalu začínám myslet, že to nebyl obyčejnej člověk, ale nějakej čaroděj ze země X, kde se válčilo palicema afgánu a šlechtickej titul se uděloval za nejlepší ganjovej štrůdl.. :D

imho pozemšťan dosáhne lepších výsledků s hydrem..

ale proti gustu žádnej dišputát, žejo.. ;)

:afro:
Sinuhet
Hnojivo se do hydra dava v nizsich koncentracich nez do hliny. Vizte napriklad metrop http://www.metrop.nl/eng/4b%20index...onics%20eng.htm
nahore si muzete prepinat schemata pro ruzna media. Otazkou je, ze treba v mem NFT bych teoreticky mel mit spotrebu cca 40 l roztoku na tyden. Nevim zda bych za tyden nalil 40 l zalivky i do hliny. Ale myslim, ze je to docela mozne. Vlastne staci min, protoze ta zalivka do hliny je koncentrovanejsi.
Co se tyce prerustani, nejvetsi prerust jsem mel v hline. To jsem musel i lamat. To je spise dano nezkusenosti. Vetsina lidi to asi napoprve podceni at pestuje v cemkoliv.
citace:
Původní příspěvek od Kwjetoň


to je taky pravda.. ale řekni mi, kdo v hlíně dokáže to co on? a navíc s wuxalem a obmkem :D
když si to tak přeberu, tak si pomalu začínám myslet, že to nebyl obyčejnej člověk, ale nějakej čaroděj ze země X, kde se válčilo palicema afgánu a šlechtickej titul se uděloval za nejlepší ganjovej štrůdl.. :D

imho pozemšťan dosáhne lepších výledků s hydrem..

ale proti gustu žádnej dišputát, žejo.. ;)

:afro:


he,tak to jsem asi taky z vesmiru :-)
podivej na me hydro-toto je muj osobni duvod,to proto se hydra bojim jako cert kříže :D

http://grower.cz/forum/showthread.p...16&pagenumber=3

a moji prvni hlinu z rezu si videl.Proto hlina.

ale je dobře,ze jste...jsem totiz vsezravec :-)

scrooga je borec,ze to dokazal v prostoru 80x60 tušim.
Kwjetoň
nevim jak je to s těma koncentracema, já se řídim podle EC který leju do hydra i hlíny stejný, nebo ne? akorát u hlíny začnu trochu pozdějc, kvůli živinám, který tam jsou..
bassman
Ja ted jedu poprve hlinu 250W SOG a prilis se mi nedari,premyslim,ze to vyplnim(zatim 14/22) necham dojet a pak voala bubbler,tak tretina kytek je ok,zbytek pokroucene az zdeformovane listy,odspodu nektere zloutnou a malo listu,PH hliny namatkove zmerene cca 6,mereno PH papirky,voda 6-7,teplota 28/22,vlhkost zduvodu reklamace meraku nemerane,zvlhcovacka jede za dobu svetla nonstop,voda z hadice kape do nadobky,ale cerstve rezy sli na dva dny pod urizlou PET lahev,hnojeno az po cca 14dnech malou davkou obm,zalevano stejnou davkou az po vyschnuti zhruba vzdy po dvou dnech,jinak 2 matky pod 2xTLD 865 jsou ok zdrave,vsude je totozny mix substratu(lehce predhnojeny od vyrobce-10%Dolom.vapenec,10%Perlit,40%Zahr.subst,10%Pisek,30%Pro pokoj.rostl),porad se mi to nedari srovnat.JElikoz mi po otcovi zbylo hodne veci z akvaristiky i vzduchovadla tak myslim ze dalsi varka bubbler je nutnost zkusit.Myslim, ze ste me presvedcili z hliny je akorat bordel a misty problemy:-)
mrakoplas
Zaklad u hliny je dobre namichani o kterym je tu tolik napsano, ze je snad nemozny ho udelat spatne, pokud budes dobre hledat.
Tak jeste naposled moje poznatky z hliny.
Zkousel jsem tri druhy subs. a ten nejlepsi byl v mem scrogu, okoukanej od jiz zde zminovaneho kolegy carodeje ze zeme X (citace Kwjeton:)),tak ja jako anti-carodej jsem ho okopiroval odtud a byl jsem max. spokojenej.
Hnojeni zaclo az nekdy po 14.dnech po zasazeni rizku do hliny(pouze par-krat phytaminem)
koncentrace na zacatku polovicni podle tabulek na flasce , nakonec se dostala az na 4nasobek a v poho.
Ale priste asi zkusim nejaky bio hnojeni.
2 bassman- podle tveho slozeni hliny soudim ze ti tam velmi chybi slozka dusiku, ktera je nejdulezitejsi v rustu a i v kvetu je zapotrebi. Na dusik mam ty hovna kalifronskej zizal(vermikompost) a je to fakt super. Jinak taky jsem jednou michal zahr.sub. s pokoj. sub. a rekl bych ze to nedela dobre.
Jinak jeste vyhoda hliny je ,ze vetsinou muzes hnojit i hnojkama na hydro, ale hnojky pouze na hlinu nemuzes pouzit do hydra.Pokud se nemylim, jsem to nekde slysel.
bubik
...hlina je podle me nejlepsi - je to prirozeny prostredi kytky...chutove se hline zadny hydro nevyrovna...a navic odpada ta pakarna s ec...
DAG OF MORD
bubik, Ja to nechápem, tým že kvetinu hnojíš kazíš jej chuť, a tým pádom ju treba flušovať. Flušing je najlepší v hydro, tým pádom je chuť z kvalitného hydra neporovnatelne lepšia. Alebo sa mýlim.
bubik
Dag:...ja si nemyslim ze hnojenim kazis chut...kdyz to neprestrelis tak ani nemusis delat flushing...rozdil je v tom ze z hliny si kytka vezme i smrad z mrtvejch zizal a vubec ze vsech tech sracek, ktery se v ty hline prirozene rozkladaj...to logicky ovlivni vyslednou chut modelu...a u hydra takovy podminky nemas...
DAG OF MORD
bubik, to jo, chuť kvetiny pestovanej v hline je rozhodne exotickejšia ;).
prenda
Mě přijde, že hlína dokáže nabídnout širší rejstřík chuti. Zatim, co jsem zkoušel ochutnat hydro, tak mi všechny připadaly, že jim chybí "nohy", který pevně stojej na(v) hlíně. Já mám určitě bohatší chuťovej zážitek, když si pochutnávám na hlíněa hydro skunky mě nelákají.
prenda
:)
Až mě někdo dá ochutnant hydroskunk, který bude mít chuťově co nabídnout rozmazlenýmu hlínaři, klidně změním názor. Ale zatím jsem zkoušel spousty modelů od různých pěstitelů a žádný to nedokázal.

Samozřejmě záleží na individuálních požadavcích spotřebitele. Někdo preferuje superčistý propláchnutý model, někdo zase má rád chuť skunku a bio hnojiv z ne 100% propláchnutý země.

Ještě dodatek. "Za pár" dojedu svůj 1. drip s RW rohožema hnojený B'Cuzz a jsem na to teda hodně zvědavej :).
Kwjetoň
citace:
Původní příspěvek od plha
. Hlina je vice DiY. Za ty roky, co na G jsem tak jenom vidim tu prumerovitost. Lidi zajdou do Gshopu, daji 20000 za drip a fertig...


i hydro může bejt total DIY.. stačí trocha invence, průměrně šikovný ruce a neni co řešit..

kytky hnojíš stejně, tak co..

jedinej rozdíl je v zemitosti chuti, kterou v hydru nedosáhneš, ale to už je jen takovej malej ústupek, kterej se dá vykompenzovat třeba kratším vegetem apod.. ;)

hlína je fajn, hydro je jednodušší a třeba ne tak tasty ale má taky něco do sebe..

hehe to je jako když se chlapi hádaj esi sou lepší slípky nebo trencle, taky záleží na gustu.. a proti němu žádnej dišputát!! :D

:afro:
Sinuhet
Az udelate dvojity slepy pokus s hlinou a hydrem, stejna odruda pod stejnym svetlem se stejnym hnojenim, pak se da mluvit o rozdilu chuti. Ale kdyz predem vite ze tohle je hydro, tak uz si vsugerujete chut jakoukoliv.
prenda
citace:
Původní příspěvek od Kwjetoň



jedinej rozdíl je v zemitosti chuti, kterou v hydru nedosáhneš, ale to už je jen takovej malej ústupek, kterej se dá vykompenzovat třeba kratším vegetem apod.. ;)

:afro:


Pro mě je chuť skunku pěstovaná v hlíně zásadní. Zatím. To se nedá vykompenzovat ničím :).
Kwjetoň
citace:
Původní příspěvek od prenda


Pro mě je chuť skunku pěstovaná v hlíně zásadní. Zatím. To se nedá vykompenzovat ničím :).


chuť skanku?
to je která? :D

v dnešní době je na trhu tolik různých modelů, že zabejvat se rozdíly v chuti mezi hlínou a hydrem je jako řešit jestli jsou lepší zelený nebo červený papriky..

někomu chutná víc to, někomu ono.. třeba já osobně dávám přednost spíš lehčí ovocný chuti, než těžkýmu zemitýmu skunku..

myslim že tam určitě je nějakej rozdíl, ale není to argument pro podporu hlíny :flick: :D pro někoho to může být třeba nevýhoda, ta plná chuť s koulema.. :vampire:
prenda
To je jedno která :). Beru to obecně. Jasně že existuje mnoho chuťových variací, ale to je jiná věc. Mě jde o vychutnání si šluku, poválení kouře na patře a retroolfakci. Tam vidím to hlinitý pozitivum. Až se sejdeme, tak můžeme alespoň zběžně porovnat chuti různých modelů. Neříkám, že vždy poznám jestli to bylo jetý v hydru nebo hlíně. Ale převážně bych se určitě trefil.

Nemluvím jen ze své zkušenosti.
Erixon
plha:
citace:
Chemo aby se neucpaly gardeny

Jestli myslíš enzymy tak ty jsou dobrý i do hlíny, kytky pak skousnou větší ec a nezasolí se substrát. Proti zacpání spíš silný čerpadlo a filtr.
citace:
V holandsku jsou cenenejsi výpestky v hline nez hydro.

To je daný zájmem konzumentů, kterej je zase ovlivněnej reklamou
(btw. taky si občas všímáte po autobusákách a jiných veřejných prostranstvích samolepku s reklamou na plagron: Myslete BioLogicky ?)

Jakej je rozdíl mezi kauflým dripem a kauflou hlínou + květináčma? Kolik kdo do toho dá peněz je jen jeho věc.

Ale musim uznat že jako hlínaře kterej přemejšlí jakej druh hydra vybrat jsi mě přesvědčil že asi drip né (ve snaze o originalitu nechci kopírovat ani kwjetoně ;)). Cirkulační bublery asi vyhrajou.

edit: ale co je na tom originálního, když na icmagu to maj stovky lidí??
C.R.E.A.M.
Na hlíně mě hlavně baví že můžu manimuplovat s každou kytkou zvlášť.

Vytáhnu si jí ze skříně, v klidu ostřihám listy, zaštípu řezy, dám každý jinej mix hnojiv, otáčim kytky aby měli šišky prorostlé ze všech stran, kytky dál od světla střídám s těma blíž atd.. atd...

Je to dobrý na pokusy, můžeš si zjistit jak fungujou hnojiva atd. Jakej mix dáš do nádrže na hydro je docela závažný rozhodnutí, nemůžeš zkusit 5 různejch na 5ti kytkách a porovnat rozdíl.

No ale hlavně pořád rozestavuju kytky okolo světla ve skříni jak ke potřeba....
kombík
hydro jednoznacne,ono to zastak slozity neni opravdu jenom hlidat ph ec a zakladni podminky a uspech je temer zaruceny + odpada spoustu problemu spojenych s hlinou jako uhnivani korinku,okyslicovani korenu apod,a ze by to bylo az tak nakladne se taky rict neda,spousta hnojek se da pouzit aji do hydra akorat s jinym davkovanim a hlavne to ma neuveritelnou vyhodu ze to nemusite kazdej den,nebo nekolikrat denne zalevat,nastavim hydro a muzu jit na 3 dny pryc s klidnym srdcem,a na zakl hydrodrip potrebujete akorat kvetinace/truhliky,par trubek,lavor a cerpadlo...jinak rozdil chuti me taky velice zajima takze udelam pokus....dam RW rohoze a COCO rohoze nebo COCO do kyblu a pokusim se udelat stejne podminky...sam budu zvedav na rozdil...a pokud bude chut apod mozna hodim jeden kvetinacek dva hlinu...casem hodim report:slizoun:
comix
hydro the best...ja ked som zacinal hned som isiel na hydro a uroda sa vydarila...isiel som nato este docela amatersky s 400w a verim ze kebyze idem hlinu tak nekosim ( hlina je proste podla mna narocnejsia )..
zatial som mal moznost kostovat iba jeden model z hliny aj hydro a chut ta ista O_O ale myslim ze u inych modeloch je hlina vyrazne chutnejsia ale aj tak niet nad kvalitne hydro :)
MANHUNTT
citace:
Původní příspěvek od C.R.E.A.M.
Na hlíně mě hlavně baví že můžu manimuplovat s každou kytkou zvlášť.

Vytáhnu si jí ze skříně, v klidu ostřihám listy, zaštípu řezy, dám každý jinej mix hnojiv, otáčim kytky aby měli šišky prorostlé ze všech stran, kytky dál od světla střídám s těma blíž atd.. atd...

Je to dobrý na pokusy, můžeš si zjistit jak fungujou hnojiva atd. Jakej mix dáš do nádrže na hydro je docela závažný rozhodnutí, nemůžeš zkusit 5 různejch na 5ti kytkách a porovnat rozdíl.

No ale hlavně pořád rozestavuju kytky okolo světla ve skříni jak ke potřeba....


Taky můžu manipulovat ze všema kytkama,normálně je vyndám ven s pěstírny po jednom truhlíku a krásně si je ostříhám z každé strany,můžu je prohazovat v pěstírně,posouvat....atd,jediné co nemohu tak jak píšeš střídat různé typy hnojiv,nebo můžu ale bylo by to zbytečné,když mám vyzkoušené jedno které mi vyhovuje nemusim zkoušet přeci jiné.
MANHUNTT
osobně vidím jedinou výhodu na hlíně a to je ta chut :D,je více přírodní,na druhou stranu si myslím a ani sem ještě neviděl že v hlíně se nedá vypěstit pořádný salámy :rejp:,v hydru se lépe šteluje ph a i ec,v hydru není tak velikej odpad.............ale třeba se mejlím :rasta:
Saladu-saladim
si na to káp chuť aspoň pro mě, to nejdůležitější samo musí to nakládat ale z hydra jsem nikdy tak nemlaskal a salámy? nezajmá mě kolik čeho mám.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma