Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

Stránky: [1] 2 
ZÁŘIVKA?? - Klikni zde pro originální téma
velkáamalápísmena
Myslíte když budu pěstovat jenom pod obyčejnými zářivky tak my z toho něco vyroste, nebo se na to mám vykašlat a zakoupit si ty sodíkové.Píšu z důvodu, že těch obyčejných zářivek mám HAFO a ty sodíkové jsem nějak nikde zatím neviděl k mání.Takže se ptám nevíte kde by se daly koupit někde v okolí Liberce ty sodíkové,nebo jenom opět Praha. Díky
Limba,CsC
...vždycky NĚCO vyroste, ale co ...??!!
Pro začátek bych to klidně risknul (pokud nemáš semena za milijóny)..
Zkus stavební bazary, obyčejný bazary, zastavárny. Někdy najdeš poklady za pusu.
velkáamalápísmena
Takže když budu pěstovat jen pod obyčejnými zářivky tak kytka bude horší na kvalitě,nebo na vzrůstu a nebo obojí.Myslíte že tedy pod obyčejným zářivky mi to aspon trochu poroste,pak si někdy určitě koupím ty sodíkové až je seženu.Pěstoval někdo vůbec pod obyčejnými zářivky a jestli jo tak at mi napíše své postřehy děkuji.
Lackyfree
No já to zkouším pěstovat pod zářivkami:
1,2m dlouhé - 4x cool, 2x warm na 6 kytek ( zatím v růstu)
O zářivkách jsem toho četl hodně a sodíku taky. zastávám názor že zářivky nejsou až zas tak špatné. Vzhledem k tomu že drtivá většina pěstitelů používá sodík, tak se na GROWERu o zářivkách moc nedočteš - nebo jen kritiku. Musím však říct že je to o něco složitější než sodík a to především tím že vzhledem k dosahu účiného světla musíš vyřešit správné nasvícení kytek, to znamená že je můsíš lépe rozmístit a tak rozdělit jejich světelnou účinost. Další problém je že, pokud máš celé zářivkové tělesa v celku (jako já), jsou poměrně těžké na manipulaci a zavěšení. Ovšem mají výhodu měnitelnosti světelného spektra (jen měníš trubice dle potřeby - na růst a květ), máš větší možnost řídit si růst kytek - tohle u sodíkovek moc nejde, a nebo je to složitější, musel bys koupit drahé special výbojky přímo na pěstění a to na růst a květ. U zářivek můžeš spektrum světla více ladit. Např. 2x cool/ 1x warm, 2xwarm/ cool, 3x warm na jedno těleso. Sodík má taky více vyzářeného světla v červené a žluté části spektra, což je sice dobré na květ ale né na růst, kde je potřeba alespoň trocha té modré. Asi nejlepší je tyto zdroje kombinovat (a taky nejdražší) - to chci zkusit.
Co se týče výkonu lumen/wat měla by být na tom zářivka do 110w lépe.
Ovšem velká nevýhoda je dosah světla. Ale pokud si spočítáš watáž výbojek a zářivek, a zářivky lépe rozmístíš, dosáhneš polde mě stejného účinku. Já však nemám žádnou zkušenost s výbojkami, takže ber můj výklad pouze jako informativní. Kdybych musel ty zářivky kupovat tak taky na ně seru, ale mám je téměř zadara a proto je zkouším, a nutno dodat že kytí roste moct dobře a jsem spokojen - vlivem modrého spektra je kytí rostlé do šířky. Myslím že důvodem proč se dnes používají více výbojky je hlavně jejich cenová výhodnost: když třeba 400w komplet pořídíš asi za 2.600,-, zkus si spočítat a dostat se na tuto úroveň se zářivkami - typuji tak 3x více.
Možná se to co jsem napsal nebude někomu líbit, ale já si fakt dal záležet, a důkladně jsem pátral na netu ohledně zářivek, snad tisíckrát jsem se rozhodoval, estli sodík nebo použít zářivky. A zatím jsem spokojen. Na groweru je o zářivkách pár věcí, o kterých si myslím že nejsou zcela přesné. Jde hlavně o udávanou výkonost v lumenech a teplotu chromatickosti.
Takže přemýšlej......, musím však dodat že sodík je vyzkoušen, takže bude lepší když ho použíješ.
Aš dokončim své bádání, tak o tom napíšu a pak se uvidí......
Mějte se fajn.....

[Edited by Lackyfree on 27-11-2001 at 07:45 PM]
velkáamalápísmena
Díky moc za odpověď,přesně to jsem chtěl zjistit díky a měj se Lackyfree.
Lackyfree
Eště jedna taková věc:
Když si třeba pořídíš sodík 400w, řekněme na 10 kytek, je to dost nehospodárné - což zanemná, že na začátku růstu není potřeba tolika světla a kytí ho nemůžou ani využít. Je lepší spíše menší výkon a postupně přidávat, což znamená u zářivek jen přidat dle potřeby trubice s odpovídajícím spektrem, a na poslední fázi - květu - pálit tím největším možným výkonem, nebo eště lépe - přidat malý klasický SHC sodík(třeba 250w) a dát do zářivek cool white trubice. Tak aby spektrum bylo co nejvíce vyvážené. Ovšem toto jsem zatím nezkoušel a teprv na tom budu pracovat.
Sodík SHC má větší poměr svítivosti v Lumenech - aš 150L/W, ale převážně v červeném části spektra - což znamená že je to více než kytí potřebuje a že modré spektrum je potlačeno. Nejlepší zářivky jsou schopny vyprodukovat aš 100L/W a to jak cool tak warm white.
Když se však podíváme na specielní sodíkové výbojky s vyváženým spektrem určené na pěstování kytek (SON T AGRO.....atd), které mají buď filtr na skle nebo specielní příměsi plynů, je jejich výkon v lumenech daleko nižší asi aš 80L/W (což ale neznamená že světlo bude optimální - pořád bude modré spektrum nedostatečné). Z čehoš zcela nutně vyplívá že na dosažení optimálního světla dost sodíkovky ztrácejí na výkonu. Toho červeného světla opravdu není třeba tolik.
Avšak sodík by měl mít větší světelný dosah, a to při jungli, které jsou kytky schopné stvořit je dost potřeba, tak aby se dostalo dost světla i na nižší místa.
takže pokud chceš pěstovat pod zářivkami musíš buď:
rozmístit zářivky třeba i po stranách,
nebo zvolit specielní způsob pěstění, např.- ScroG.
Když budeš kupovat z.trubice, doporučuji se podívat na obal, kde je uvedeno kolik lumenů je schopná trubice (36w) vyprodukovat 2800 - 3350 u denních by to mělo být více. Vyplatí se připlatit.
Specielní trubice FLORA jsou sice dobré, ale drahé a výkon L/W je asi kolem 50.
Někdo tady na GROWERu psal že je výhodnější používat směs cool - warm, tak se toho zatím držím.
Moje zatím vyzkoušená kombinace je jeden set zářivek a to 2xcool a uprostřed 1x warm na malé (6) sazeničky. Nutno podotknout že rostou fakt skvěle. Za pár dní jim nějakou tu trubici přidám.
Jo je taky možný že informace ze kterých vycházím nejsou přesné, takže se můžu mílit - jsem taky jen člověk. Takže pokud má někdo jiný názor ať mě opravý.
Dík a mějte se Čau


[Edited by Lackyfree on 27-11-2001 at 07:53 PM]
kudri
Velmi pěkně si to popsal.Myslim si, že zářivky jsou dobrý už kvuli tomu, že mají nižší spotřebu.Dost jsem o tom přemýšlel, zatim je používám jenom na matky a na květ mám 250 W sodík.A když si to spočítáš tak za 4 hodiny ti sežere 1 kWh a když máš režim 12/12 tak jsou to 3 kWh denně 1095 kWh za rok a kdyby 1 kWh stála 3 Kč teď přesně nevim tak tě to vyjde okolo 3300.- a 400 W sodík vyjde asi na 5200.- a pokud někdo pěstuje u rodičů tak je taková spotřeba pěkně zatíží, proto se snažim najít úspornější světlo a tim si myslim že zařivky jsou jenom zatim nevim jaký použít i když těď jsem si něco přečetl ale zas nevim kde je koupit.Tak snad časem.tak zdravim
Lackyfree
Mno jsem rád že zářivky v dnešní nadvládě sodíkových výbojek někoho vůbec zajímají.
Chystám obsáhlý informační forum, kde bych se chtěl věnovat světlu celkově - vysvětlit některé pojmy, srovnání, vliv na kytky, graf.
Bohužel nemám patřičné vzdělání a tak to bude chvýli trvat - nechci se dopustit žádného omylu.
Pokud jde o zářivkové trubice, dodporučuji si připlatit a kupovat min. B skupinu - nebo eště lépe A skupinu. Tyto skupiny označují energetickou účinost v závislosti na směsi plynu a z toho vyplívající chromatičnost světla.
V dnešní době se více používají trubice s takovou směsí plynu že jejich vyzářené spektrum je více podobné dennímu světlu - uš nemají čistě modré nebo červené spektrum ale je to jakousi směsicí modré - červené - a snad žluté (skupina B), s převládající barvou podle druhu trubice. Výrobcům jde o to aby barevné předměty byly svojí barvou co nejvíce podobné barvě na slunci (chromatičnost). A to snad nám jde taky.
Cílem mého snažení je zajistit kytím takové světlo s co nejnižší energetickou ztrátou. Myslím že otázka světla v INDOOR pěstění není zcela uspokojivě vyřešena a i když sodíkové výbojky se zdají být ideální tak jen za cenu enrgetických ztrát.

to KUDRI: nemyslím že zářivavkami nějak zvlášť moc ušetříš, spíš budeš muset hodně investovat. je však pravdou že z. trubice mají vysokou životnost a pokles svítivosti je jen velice nizký - narozdíl od sodíku.

Moje kombinace na (asi)21dní/5kytek (ty slabší jsem zatím vytrhal) - 2x Cool White, 1x Warm white (sk. A - B), Za týden asi přidám (cool). Růst se mi zdá normální - přirovnávám k outdoor metodě, což je že kytka má optimální šířku (ta je trošku nad limit) i výšku - rychlost růstu mě docela překvapila - tvoří se páté patro. semínka NONAME - outdoor. Výšku se snažím nad kytím mít co nejnižší - 1 cm jim neubližuje.
Takže se mějte fajn a zářivkám zdar......


[Edited by Lackyfree on 27-11-2001 at 07:57 PM]
seňorita Lamparez
Ahoj písmeno, to víš že pod zářivkama toho už bylo vypěstováno hodně. Kdyby takovéhle fórum existovalo před pár lety tak by jsi pravděpodobně slyšel o zářivkách úplně stejně jako teď o výbojkách. Jde ale o to že vývoj jde dopředu a hodně lidí se snaží dát kytkám to nejlepší a sodík opravdu lepší je. Pod zářivkou nedosáhneš tak konsistentních palic a musíš ji držet těsně nad vrcholkama protože to "dobrý" světlo dozáří, jak jitě víš, jen pár cm, takže nižší paličky prakticky nemají šanci pořádně dozrát. No, ale každopádně pod zářivkama pěstovat jde a pokud je máš zadarmo, tak proč to nezkusit. Nebudeš mít tak velké výnosy jako pod sodíkem, ale pokud pěstuješ jenom pro sebe a začínáš, tak to asi nevadí. Jestli se ovšem pro zářivky rozhodneš tak bych doporučovala použít SCRoG, který ti umožní držet všechny vrcholky stejně vysoko, takže budou mít všechny blízko ke světlu.
Jo a jinak v Liberci si můžeš sodík obědnat v té prodejně se světlama naproti kinu Lípa.

Hodně úspěchů přeje s.Lamparez
Lackyfree
Ahoj vy všichni......
Pro seňoritu lamparéz:
jistě že vývoj světla šel ku předu - což znamená že i vývoj zářivek. dnes se dělá menší průměr zářivek s větší svítivostí a menší watáží a s daleko lepším spektrem než dříve -/+ 3 roky. Také growmani pokročily v pěstování, což znamená že jsou dnes techniky jak pěstit pod zářivkami táké dál. Jen to chce trošku vyhmátnout a prozkoumat. Takže aš sklidím tak preferuji o výsledku. Jen by mě zajímalo, estli čerpáš z vlastních zkušeností nebo ze zkušeností někoho jiného - klasický příklad : jadna babka povídala..........
Mám doma fakt moc těch starejch zářivek- ty široký a když je srovnám s těmi tenkými, jsou ty široké fakt špatné.
Dle mýho názoru, jde jen o techniku nasvícení a množství zářivek - watáž - výkon. Navíc zářivkové světlo má výhodu lepšího rozptylu mezi kytím a to světlo je měkké. Celkový příkon při celkovém osazení trubicemi je 216w a přidám další 3 trubice takže celkem 324w (ale to aš v květu). Umíš si představit že dáš 6 trubic vedle sebe a nasměruješ na kytky? Pálí to jak blázen. A ješte přidej další tři, celé to utěsni alobalem - to proto že zářivkové světlo díky většímu rozptylu má tendenci hodně utíkat - není směrové.
Takže se mějte fajn......
oton
pro Lackyfree:
zdarec, vidím, že se o zářivky hodně zajímáš!
já sem se rozhod votestovat pěstění ve skříni a už mám doma pár zářivek a začínám rozjíždět skříň, pro zářivky jsem se rozhod z vícero důvodů, jak si psal náklady na pořízení jsou vyšší ale ty mi nedělají problém, spíš mě zajímá spotřeba proudu, a ta u zářivek nebude určitě tak velká jako u sodíku, vzhledem k tomu že bydlim u rodičů a finančně na tom nejsem momentálně nejlíp, nemůžu si dovolit 400watovej vypalovák ve skříni, proto zářivky

mám doma již čtyři trubice, dva malý zmrdy cca asi 45cm cool white a dnes sem pořídil jednu s názvem
OSRAM L18W/72, BIOLUX a druhou OSRAM L18W/77 FLUORA, jediný co sem u těhle dvou zjistil, je že jsou na rostliny, zajímalo by mě něco o nich a čim tyhle 4 zářivky ještě doplnit

moc se nevyznám v těch tipech, protože nikde sem tady nenašel jasně srozumitelnej popis jakej tip zářivky má jaký parametry a podobně, našel sem tu sice nějakou tabulku ale každá firma to má jinak, já mám osramy jak sem psal a o těch nic, a v obchodě o tom taky vědí hovno a nic ti neporadí, a ty Warm White sem nikde neviděl, kdybys měl nějakej popis tak prosím hoď sem aspoň www

na fázi kvetení chci zářivky vyměnit třeba za 150w sodík, to už snad budou prachy a myslim že to neni špatná kombinace, při růstu zářivky a na květ sodík, i vzhledem ke spotřebě elektriky, mám celkem malou skříň tak si myslim, že to bude stačit
0X0da
Podle myho sou zarifky dobry na zacatek, ale na kqet to chce nejakej vopalovak. Zarifky maji nizzsi ucinnost, sodik je zase zlutej, a zluta kytkam moc nechutna. Kytky maj nejradsi cervenou (kolem 650 nm) a modrou (450 nm), tydle barvy zpracujou nelip. Tagze sem koupil dve cerveny (ve sl. svetle je podstatne vic cerveny) a mezi ne dal modrou (OSRAM L18W). Zasel sem kyticky a sem mooc spokojenej, tak pekny sazenicky sem este nemel -> Rostou desne husty, mezi patry maj tak 3mm, za kazdym listem uz se dela vetev, a to i za tema uplne prvnima!!!, a to sem je nezastipoval. Chytly ted' trochu avitaminozu (moc N a Ca, malo P a K) ale stejne jsou uplne super. Jen je trochu problem v tom, ze musej bejt presne v prostredku pod tou modrou, jinak rostou desne na krivo. Kytky totiz rostou za modrym svetlem, to urcuje jak se budou delit bunky. Cerveny dodava energii. Zeleny nezerou a vsechno ostatni je neco mezi... Jo a pomer cerveny/infracerveny (750 - 850 nm) jim dava informaci o okolo stojici vegetaci -> je-li infra vic, tahnou se do vejsky v marne snaze prerust okolni. Asi jim budu este trochu prisvecovat z boku vobycejnou zarofkou tak 5 min dene po zhasnuti zarivek, neb zacinaj bejt desne hhuussttyy.
oton
moh by si víc osvětlit ty tipy těch zářivek "červenou a mopdrou" ???? moc se v tom neorientuju, jaký sou to ??

a proč jim dosvěcuješ normální žárovkou???
JFKALFA
mno modra (cool white) je na rust a cervena(warm) je na kvet.
mohl by negdo udelat srovnani spektra a typu u osramu a ostatnich , teda jako to oznaceni, ja mam cool 830 a warm 840 a taky day light 010, a nejak se v tech nazvech neorientuju :)
Red Tornado
Lackyfree: mohl by jsi mi prozradit vzorec, kterym jsi vypocital, ze HPS ma 60lm/W jak vyse uvadis? Priklad: Philips SON-T Plus 400W - 55.000lm - 55.000 / 400 = cca. 137lm (per 1W); Philips SON-T Plus 600W - 91.500lm - 91.500 / 600 = cca. 152lm (per 1W). Zdroj: http://www.eur.lighting.philips.com
Obecne je lepsi pomer svitivost/prikon (myslim, ze pojem prikon se sem hodi lepe nez vykon) u HPS. Dale protoze je puvodni prispevek jiz z devateho mesice, zajimalo by me zda jsi dopestoval a jak uspesne jsi dopestoval. Osobne jsem zkousel faze rustu i kvetu pod obojim a asi malokoho prekvapim reknu-li, fluoro - rust (hlavne pocatek), HPS (pripadne fluoro jako doplnek) - kvet.
A jeste jedna poznamka, uvadena "zbytecnost" vykonu na pocatku rustove faze nemusi byt take zcela pravdiva, zalezi na tom jak pestujes. Dam priklad. Nekdo zasadi dvojnasobny pocet seminek nez ma v umyslu k dopestovani. Ona HPS v ten okamzik svoji svitivost rozklada na 2x vetsi pocet kvetinek. Tim bych rekl, ze mame vyreseno "plytvani". Postupem casu nam kyticky ubydou (ztraty, samecci, etc.) a dopestovavame tedy jiz nizsi pocet, tedy optimalni pocet pod optimalnim svetlem (vyzkouseno). Jde tedy spise o volbu vhodneho zpusobu pestovani pro pouzitou technologii. Jinak jsem priznivcem zarivek, sam je pouzivam a kombinuji a souhlasim s nazorem, ze samotny sodik na pocatek rustove faze neni nejlepsi, uz jen z duvodu podaneho barevneho spektra.

Preji vsem krasnou urodu at jiz pestuji tak ci onak.
0X0da
Sou to zarifky BAREVNY, MODRA (osram L18W/67) a CERVENY (osram L18W/60). Bohuzel nemam jejich spektra, vychazel sem z podobnejch vod filipse, ale bude to trochu jinak, zvlaste u ty cerveny, ta vod filipse ma jeste barevny filtry, aby ta barva byla fakt syte cervena. Ale pro tyto ucely sou asi lepsi ty osramy, to ze svitej este trochu zlute a zelene kytkam preci nevadi. Takze vysledna barva ty "cerveny" je takova min syta, trochu vyblita do oranzova. Ta modra je nebesky modra, fakt pekna barva. Dohromady to sviti svetle fialove, sarlatove, ci purpurove by se dalo rict. A k tomu prisvecovani zarofkou: Este to nedelam, casem ale asi zacnu, protoze todle svetlo prakticky postrada infracervenou slozku, ktery je ve slunci zhruba stejne jako cerveny. Nasledek na kytky je ten ze skoro nerostou do vejsky a jednotlivy patra si zacinaj stinit, jelikoz sou jedno na druhym, listy se plne rozvinou teprva kdyz uz je ve vystavbe nekolik dalsich pater a desne se vetvej. Tyto veskrze pozitivni efekty sou uz ale trochu prehnany. Sviti li se na konci dne infra, kytka prudce roste, ale nezvecuje se jeji sucha vaha - proste se nafukuje vodou. Je teda vetsi a druhej den pochyta vic svetla. Kazda dostane svoji zarovicku a tou jim budu "ladit" figuru. Na konci dne se sviti proto, ze cerveny svetlo efekt rusi, v prirode kdyz slunko zapada, sviti sikmo a svetlo je filtrovany okolni vegetaci, je ochuzeno o modrou a cervenou, ale infra zustava.
K tem barevnejm zarifkam me privedl clanek
http://cc.joensuu.fi/photobio/pdf/notes1.pdf
a vubec na tydle adrese je toho vo kytkach a svetle hodne:
http://cc.joensuu.fi/photobio/photobio.html

tomy
caute mate niekto informacie o OSRAM FLORASET P80W DELUXE

kupil som to za 3500 ufff. dost drahe.
teraz neviem ci to je ziarivka alebo vybojka
v osrame hovorili ze to je najidealnejsie na kvetiny dokaze na vzdialenost 1m dat intenzitu 3500 az 5000 lx (luxov nie lumenov (ak je mezi tym vobec nejaky rozdiel))
(aky je rozdiel medzi luxami a lumenmi nechapem????>)

ta lampa ma tvar ako normalny solux, nevyzera ako vsetky SHC . ma tvar ziarovky ale dost velkej.a a krabici je napisane ze je to vybojka ale o sodiku tam neni ani zmienky.

takze prosim povedzte mi ze som nevyhodil triapol litra
len tak do vzduchu, lebo ked som videl co stoji 400w SHC v prahe tak ma skoro jeblo ( jea len dufam ze to bude nieco extra special :-))))

-------------------------------
Let's grow it

tomy
este ma nieco napadlo .
da sa spravit nieco take ze hlavnu lampu by som nechal hore zavesenu a dole by som prisvedcoval jednou uspornou ziarivkou. chcel by som urobit SCroG dole ostrihat listy a niekde dole ju umiestnit aby prisvedcovala nejake svetlo zospodu.
Da sa to ? nepokazim tym nieco ze svetlo pojde odspodu
. pokial viem tak rastlina sa taka za svetlom a co ked nebude vediet kam sa ma tahat?

ak ma niekto stym skusenosti tak HELP MEE thanx.
Red Tornado
Ahoj,

pokud dodrzis co jsi napsal, tj. horni osvetleni bude dominantni a ze spodu/boku budes pouze dosvecovat, pak rozhodne nic nezkazis, prave naopak. Praktikuji to stejne a nejsem sam. Opravdu hlavne k sodiku se velmi hodi pridat neco se spektrem vice do modra, ani pridavna UV (black light) neni uplne k zahozeni. Jenom dej trochu pozor - o usporkach ci zarivkovych trubicich obecne se casto pise, ze jimi temer nelze rostlinky spalit. Je to pravda pouze z casti. Nehrozi samozrejme spaleni na nekolik desitek cm jako u vysokotlakych vybojek, ale pri primem kontaktu (spodek PET lahve od 0.5l coa-coly jako kryt je dobry jak pro rostlinky tak pro usporku) spaleni hrozi, ale hlavne je treba pamatovat, ze i usporky generuji svuj dil tepla. Takze v jejich bezprostrednim okoli byva tepleji nez treba hned o 10cm dal. Pozor tedy na teplotu pokud je davas blizko ci mas malou pestirnu, teplotu je potreba merit v tom bode kde mas rostlinky nejblize. Neni to vsak nikterak kriticke.
Lackyfree
Takže po delší odmlce způsobenou mým netem se znova zapojuji do fora.
Pro: red tornádo - když jsem psal článek o zářivkách tak mé informace jsem nepálil jen tak od boku ale řádně jsem si je ověřil - bohužel po dvouměsiční odmlce uš nevím ze kterého zdroje na netu jsem čerpal.... ale měl bych je najít, takže aš je najdu tak je uveřejním. Což znamená že si za svými informacemi stojím - pokud se mýlím tak se zde omluvím, avšak mám pocit že to nebude třeba.
Trochu mě zaráží to jak jsi vysvětlil že plný výkon na začátku pěstění není špatný. Tvé vysvětlení je proti logice - tak jako většina pěstitelů (aš budu mít kvalitní matku) budu pěstovat z řízků a né ze semínek. Navíc jsem toho názoru že tvé údaje které si uvedl u sodíkovek jsou špatně, údaje sedí na klasické sodíkové výbojky nové generace a jsou přehnané. Každopádně si myslím že ty ani já nesjme odborníci na světlo s titulem - každý čerpá z jiného zdroje, který může být mylný..... ...

K mému pěstění: šlo o můj první indoor a navíc jsem musel pěstění přizpůsobit zářivkám, a tady na groweru moc informací o pěstění pod zářivkami není. Můsím dodat že ačkoliv se to nezdá je pěstění pod zářivkami o dost jiné. Třikrát jsem předělával pěstírnu a nakonec jsem si sehnal skříň 1,4m dlouhou a nacpal to do ní, před tím jsem měl zařízení v kumbále. Co se týče úrody tak ta samozřejmě ještě není zralá, pokud si to někdo spočítá tak to není ani možné. Mým největším nedostatkem byly kvalitní geny a tak jsem použil svou zásobu outdoor semen - venku to vyroste asi 2,5m a je to sativa. Myslel jsem že pokud to kvalitně zastříhnu a včas přepnu na 12/12 bude to fungovat. Chyba - ze začátku mi to rostlo aš moc krásně, pak jsem však na týden odjel a od té doby se to sype. Kytky dorostly aš mezi zářivky a popálilo jim to listy. Pak jsem přepnul na 12/12 - což dnes schledávám jako předčasné - nemám deník takže nevím v kolika dnech růstu jsem přepnul. Ta sativa dost dlouho kvete - taky chyba. Avšak mohu říc že když jsem zkoušel záštipky, je kytka silnější něžli venku - alespoň tuto sezonu. Vzhledem k tomu že světlo ze zářivek je měké a má vysoký rozptyl, doporučujihodně skříň utěsnit a bohatě vystlat alobalem, případně světlo nasměrovat - já jsem vložil kusy alobalu za zářivkové trubice, což vypadalo jako primitivní stínitko. Mě se to vyplatilo - kytí reagovalo rychlejším růstem.
Teď však jsem konečně sehnal kvalitní geny - Mazar a Notrem Lights a ty jsou z větší části indiky a tudíš i malé vzrustem - takže výsledky bych měl mít lepší - vzhledem ke zkušenostem, které jsem získal.
Navíc mi došlo že samotný výkon v lumenech není důležitý, nejdůležitější je povaha světla - v němž drtivá skupina sodíkovek dost kulhá.
Kdybych měl popsat svoji první indoor sklizeň, musím říci že není nic moc, ze šesti kytek jsem měl jen jednu samici, dva samce a tři hermafrodity - což je dáno geny použitých semínek. Vzhledem k tomu že jsem přepnul brzo na květ (to kvůli místu na nové semena - druhá várka) se rostliny dost vyčerpali a nevypadaj nejlíp, ale paličky jsou krasavice a vzhledem k výšce rostliny i relativně veliké a husté (avšak velká část je oprcaná - hlavně ti hemíci).
mějte se fajn

[Edited by Lackyfree on 27-11-2001 at 08:04 PM]
Red Tornado
a) Z meho prispevku je patrne, ze pisi o pesteni ze seminek a ze jde o jednu z moznosti. Svetla ubyva se ctvercem, tedy druhou mocninou vzdalenosti, podtrzeno secteno, pro uvedeny pestebni system je ma teorie zcela spravna a overena praxi. Jeste jednou opakuji, napsal jsem "zalezi na tom jak pestujes" a take "nekdo zasadi ...". Neprezentoval jsem tedy tento postup jako univerzalni, ci jediny spravny.

b) Udaje, ktere jsou dle tebe spatne, jsou cerpany z oficialnich udaju firmy Philips, tedy vyrobce zminene HPS. Jsem ochoten zaslat ci uverejnit tabulky svitivosti jak HPS tak fluorescencnich zarivek. Muze si to kazdy spocitat sam.

c) Ne, nejsem odbornikem na svetlo, ani jsem si svitivost sam nemeril. Prave proto verim udajum vyrobcu a neprijde mi pravdepodobne, ze soucasne si vyrobci HPS pridavaji a vyrobci zarivek si ubiraji. Pokud to delaji, pak jsem zde nenapsal pravdu. V opacnem pripade si myslim ze matematickou operaci zalozenou na prostem deleni zvladnu. (btw. kdo si da vedle sebe xx W HPS a zarivku, zmeri to i okem)

d) V lumenech se udava svitivost, nikoliv vykon.

e) Az nyni jsem si vsimnul, ze v prispevku ze dne 28.9. 12:25 PM uvadis "Co se týče výkonu lumen/wat měla by být na tom zářivka lépe" ale jiz v prispevku z tehoz dne ovsem 07:45 PM to sam vyvracis "Sodík SHC má větší poměr svítivosti v Lumenech - aš 150L/W". Tim potvrzujes me hodnoty, kterym jak pises dnes "neveris". Promin, ale jsem zmaten.

f) Nejde mi o zadnou omluvu, ale o uvadeni pravdivych udaju pro ostatni ctenare.

Dale, nechci do fora zavadet nepratelskou atmosferu, takze aby se tento thread nezvrhnul v bohapustou flameware, pokud chces na muj post reagovat bude postacovat uvedeni dukazu tveho tvrzeni, jako to nyni opakovane udelam ja.

Emoce pryc a technicka data sem. Tedy priklad:

http://www.lighting.philips.com/ame...ucts/son1.shtml
(uplne dole)
http://www.eur.lighting.philips.com...sue2_1/high.htm
(uplne dole)

Tyto 2 stranky ukazuji mnou uvadene udaje 137lm/1W pro Philips SON-T Plus 400W a 152lm/1W pro Philips SON-T Plus 600W.

V ramci spravedlnosti i fluorescencni zarivky vezmu od stejneho vyrobce:

http://www.lighting.philips.com/nam.../showcase.shtml
(v 50% stranky)

Tato stranka se navic tyka modelu se zvysenou svitivosti a ta je 3200lm pri 40W. Tedy 80lm/1W.


Prvni srovnani jsem si delal pred zakoupenim sve HPS. Jeji prvni rozsviceni me presvedcilo o spravnosti mych vypoctu.
oton
no adresy jsou sice dobrý ale hodilo by se něco podobnýho v češtině, protože moje počítačová angličtina na odborné termíny jak si nestačí, nemáš něco v češtině???

dík
Lackyfree

toto je adresa ze které jsem vycházel já:

http://kee1.elf.stuba.sk/svetlo/sv_...e_vtsod%EDk.htm
Lackyfree
takže jsem konečně našel to co jsem tak dlouho hledal (viz adresa nahoře).
Pro RED TORNÁDO: pokud by jsi pořádně četl můj příspěvek (SHC 150W), došlo by ti co jsem tím myslel - ovšem ty jsi to vytrhl z kontextu a použil proti mě - takže kdo asi tu vnáší nepřátelské nálady?????
Slovíčkařením a uváděnmí špatných informací vnášíš zmatek mezi čtenáře tohoto fora. Když jsem si dal práci a prozkoumal tvůj odkaz, našel jsem tam informace, které potvrzují můj výklad. Ty jsi však použil jen hodnoty nejvyžší a jaksi pozapoměl na ostatní tabulky, kde se uvádí světelný výkon lumen/wat. Pokud by jsi si přečetl forům o osvětlení, musel bys narazit na názor - chytral(a) - že klasický sodík (tím nemyslím specialky na pěstění) svým nevhodným spektrem má účinost na kytky asi 21%, kdežto zářivky 65% - nevím sice jestli to je správný názor, avšak myslím že něco pravdy na tom bude........
Pro ostatní čtenáře: omlouvám se za zbytečné zabírání místa v tomto foru, ale pokud někdo označí mé informace za špatné, nelze jinak nežli se bránit....
Rád bych znova dodal že: samotný výkon v lumen/wat není důležitý, důležitější je vyváženost spektra s dostatečnou svítivostí a to není jen z mojí hlavy. Takže by nás mělo zajímat více jak světlo svítí (spektrum), nežli samotný výkon(či svítivost) světelného zdroje.....
Pokud chce někdo pěstit pod zářivkami, je potřeba si uvědomit že čím větší je trubice a její příkon, tím vyžší je její účinnost - lumen/wat. Znova však upozorňuji že mé informace byly podány pouze jako informativní, nikoliv jako odborné. Sám chci pěstit jak pod zářivkami tak i pod malým sodíkem a tím spojit výhody obou...... o nic víc mi nešlo....
mějte se fajn.....

[Edited by Lackyfree on 27-11-2001 at 07:38 PM]
blackberry
mam par vyhrad kamo...
,, Mazar a Notrem Lights a ty jsou z větší části indiky a tudíš i malé vzrustem - takže výsledky bych měl mít lepší - vzhledem ke zkušenostem, které jsem získal.
Navíc mi došlo že samotný výkon v lumenech není důležitý, nejdůležitější je povaha světla - v němž drtivá skupina sodíkovek dost kulhá(mimo speciálek na pěstění¨,, ..... tak k tomuhle se chci vyjadrit..mazar a NL jsou sice indicy a mensi vzrustem, ale pod lamou ve skrini to nema vliv, nebo snad mas skrin 2m a vice vysokou??? Takze na tom kolik vyrostou zalezi dycky jenom na tobe. Sodikove lampy vyrabene primo pro pestovani se s normalnimi zarivkami srovnat nedaji, protoze jsou to prave SPECIALKY na pesteni a to nejen z toho duvodu, ze sodik umoznuje kytkam lepsi fotosyntezu, zene kytky do vejsky a dela je DALEKO silnejsi nez zarivky. Dale, co budes delat v kvetu?? Taky pouzijes zarivky?? Muj nazor je, ze co ztratis v rustu v kvetu nedozenes a zarivkama uz vubec ne, a tomu i odpovida tvoje sklizen, (viz. senorita L. o palicich a sodiku predch. page).- a zase stara pravda.. cim vic wattu, tim vetsi vaha... Jinak to neber jako kritiku a preju co nejmin problemu pri pestovani pod zarivkama....

Proc v Holandsku a v jinych zemich nepestujou pod zarivkama???? Urcite ne z toho duvodu, ze je to levnejsi.. :O)) taq pappaa
Lackyfree
a zde je forum celé věnované osvětelní, kde jsem našel názor ohledně účinosti sodíkových výbojek na kytky (21%) : viz. - chitral -

http://grower.cz/forum/showthre...=5&pagenumber=2
Lackyfree
to blackberry:
jistěže záleží na mě jak budou kytky veliké, ale je rozdíl mezi mazarem(myslím že je vysoký asi 1,2m) a sativou pěstovanou venku(asi 2,5) a to v konečné výšce a především v hustotě pater. Rád bych ještě jednou dodal že chci na květ přidat sodík, což jsem už několikrát napsal, čímž by došlo k vyrovnání světelného hendikepu. Pokud jsou specilení sodíkové výbojky tak dokonalé tak proč někteří zkušení pěstitelé dosvěcují zářivkami. Navíc před nástupem sodíkových výbojek se pěstovalo zcela normálně pod zářivkami a to horšímy než jsou na trhu dnes. Připadá snad jenom mě zbytečné pálit 400w na začátku růstu.
Celkově si myslím že pěstování pod zářivkami není tak beznadějné a nesmyslné jak někteří tvrdí - je to jen jiný druh pěstění a jiná technologie nasvěcování. Těžko asi někdo popře výhody zářivek. A special sodík silně kulhá především v modrém spektru - doporučuji ti si přečíst forum - OSVĚTLENÍ - pak mě snad pochopíš.
Nerad používám informace z druhé ruky a rád si vše
vyzkouším na vlastní kůži - čímž myslím i pěstování pod zářivkami - a hrozně nerad mám když mě někdo kritizuje z fakty původem z druhé ruky typu jedna babka povídala.
Mě by spíš zajímalo jestli ty máš nějaké zkušenosti se zářivkami, pokud ano tak sem snimy......
Jo a v Holandsku si myslím že nepěstují pod zářivkami z toho důvodu že by to bylo daleko dražší na počáteční investici a navíc těžší na manipulaci a upevnění (ono to totiž dost váží).Je přece jednodužší dát jednu lampu, nežli třeba 25x zářivka - to zní logicky.
Jo abych znova dodal - já jsem své rady směroval k někomu kdo jako já pořídil zářivkové sety zadara nebo hodně levně, v opačné případě jsem psal že je vhodnější používat sodík (především kvůli počáteční investici a jednoduchosti manipulace).
Jo a pokud by se do mě chtěl někdo pustit, tak ať si přečte celé mé příspěvky, vyhnete se nesmyslné kritice...
a uvádění nesprávných faktů.....
Red Tornado
LackyFree:
Promin, ze se nebudu hadat. Myslim, ze jsme jiz oba napsali vic nez je treba k tomu, aby si kazdy rozumny ctenar udelal svuj nazor.

All:
Rad bych se zeptal, zda se tu pod zarivkama nekomu povedlo vypestovat "poradne" palice. Zkousel jsem stejny model, ktery mi pod sodikem udelal nejvrchnejsi palice na stonku asi o prumeru 6-7cm a dlouhe cca. 15cm, takove sympaticke valecky :)
Pod zarivkama jsem dopad o dost hure. Je tu nekdo kdo umi dosahnout alespon srovnatelnych vysledku nebo ma treba opacnou zkusenost?
Lesni vila
Drahy Lacky,
Nevim co tu hazis procentama a podobnejma nesmyslama. Storm co jsem videla napadl tvuj udaj o pomeru lm/w, nic vic. Chovas se tu jako male decko a mlzis ostatni. Prve se jim ohanis pises to jednou tak a podruhe naopak a kdyz to nekdo vysvetli tak napises pro jistotu ze neni dulezity. Stranka kecu zadna fakta. Nevidela jsem od tebe jediny opravdovy udaj jenom kecy. A ze se musis branit pokud oznaci tve informace nekdo za nepravdive? Kde to zijes? Co takhle namisto obrany se prve podivat jestli mas vubec pravdu? SON/T je novinka? To je mi tedy novinka, pestuju pod ni asi rok a je tu toho o ni plnej grower!!! To vypada ze o sodiku nevis nic, grower si snad ani necet a uz se tu ohanis "pravdama". Jen tu mlzis spoustou nazoru a udaju vycucanych z prstu ale zadny podlozeny k te jenine veci o ktere storm psal jsi nenapsal. Vis, nemam rada lidi jako ty. Muj kamarad me kdyz jsem zacinala navezl do zarivek. Ja vyhodila dobrych par tisic za ty krasne barevne trubicky abych nakonec zjistila ze sice sviti hezky, ale malo. Nic poradnyho jsem pod tim nikdy nevypestovala. Pak jsem nasla grower a tady plna auditka nazoru lidi ktere uznavam. Koupila si podle toho co jsem precetla sodik se vsim vsudy (zase par tisic) a hned prvni sklizen byla UPLNE jina! To jsou lide, kteri vedi o cem pisou. Poznas je casto podle karmy a ja bych byla rada kdyby se tu nekdo z tech skalnich groweraku a editoru faq a ostatnich lidi ke kterym tu mam uctu vyjadril. Vis ja dodnes grower jen cetla, ale kdyz vidim jak tu mystyfikujes ostatni, pises o jinych "jedna pani povidala" a pritom to presne vyjadruje to co pises sam. Precti si prosimte znovu svoje prispevky a taky storma a pak se zamysly nad tim kdo je ma plne faktu a vysvetleni a kdo sem jen hazi udaje z druhe ruky. Ty jeho linky (a i mnoho jinych staci jit na altavistu nebo http://www.overgrow.com) jsem si precetla a pravda je jasna. Dodnes jsem jen cetla, cetla a cetla. Stacilo mi cist a pestovat ... a ehm. obcas zapalit :)
Ale az jsem docetla sem musela jsem napsat protoze mi je z tebe spatne a na grower asi hezkou chvili nepujdu. Doufam ze te tu aspon lidi oceni takovou karmou jakou si zaslouzis nez pomates dalsi stejne neznale lidicky.

Omlouvam se vsem a dekuji za cenne rady, ktere jsem tu za posledni rok moc rada cerpala a moc mi pomohly.

Vase,
Lesni vila
majklovec
to Lesnívíla:

Zas to nepřeháněj, lacky to prostě chce vyzkoušet, tak ať to vyzkouší, kdybychom tu každýho setřelili, jako ty lackyho, tak bychom se nepohnuli dále.

Každý má právo na názor, jestli se ti nelíbí, tak OK reaguj na něj, ale myslím, žes to zbytečně přehnala.

Vždyť je to v pohodě, že se diskutuje i o zářivkách, lacky hledá informace a snaží se najít pro něj nejvhodnější řešení. Je dobře, že informace jenom nevstřebává, ale přemýšlí a hledá.

Naprosto nechápu tvůj příspěvek, už vůbec ne, to že to byl tvůj první.

Ale neber to moc vážně, vítám tě na Groweru.

[Edited by majklovec on 13-11-2001 at 04:16 PM]
Lackyfree
pro: majklovec - K4u za zastání a za spravedlivý verdikt, jako jeden z mála jsi pochopil o co tu valstně jde a nejen v tomto foru ale v celém groweru. Kritizovat umí každý......

pro lesní vílu - nechci se vyjadřovat k tvému nejspíše smyšlenému příspěvku - jinak báječná story.......

pro red tornádo: souhlasím, ani já nemám v úmyslu se neproduktivně hádat......

pro všechny ostatní: nikdo mě neodradí od mých pokusů se zářivkami dokavaď neskončím to co jsem začal. Moc by mi píchl člověk který opravdu má zkušenosti se zářivkami a uváděl pravdivé informace. Až se mi podaří to co jsem si naplánoval, informace o mých výsledcích rád sdělím, už nechci zveřejńovat své závěry a hypotézi jako jsem to dělal doposavaď - nemám zájem aby se do mě kde kdo trefoval.....
Jo a nikoho nenutím aby mé příspěvky četl.............
Mějte se čau.
Red Tornado
- (ctete zacatek plodnejsi debaty)

Ani ja se nechtel strefovat do tebe ani do zarivek, to tak mozna v utlem mladi prakem. Jediny bod nesouhlasu se tykal onoho pomeru a ten trva, ponechame si tedy kazdy svuj nazor a budeme se dal bavit o tom v cem se shodnem.

Jak jsem uvedl, sam jsem na zarivkach pestoval. Me osobne se vsak nikdy neosvedcily v roli "samostatneho hlavniho osvetleni". Viz. vyse dotaz na velikost palic. Pod sodikem takove macky pestuju normalne. Nehodlam soudit zda to je vina zarivek, ci ma. Vyborne se mi vsak osvedcuji pri pestovani mladsich rostlinek, ktere pod nimy kladou husteji patra, ale pozor - vseho moc skodi. Stejny efekt ma napr. i osvetleni 24/7 namisto 18/6, coz mohu take potvrdit nejen jako prevzaty, ale i jako vyzkouseny udaj. V "plytvani" 400W opravdu problem nevidim, jak jsem jiz napsal zalezi na technice. Jednu jsem jiz uvedl v predchozim postu a dalsi, vyzkousena a vyuzitelna i pro "rizkare" je zde:

Lampa se umisti vice na jeden konec pestirny a mladsi rostlinky se davaji na ten vzdalenejsi konec. Dospele rostlinky se plynule zklizi z konce opacneho (primo pod lampou). Jde tedy o metodu kontinuelniho pesteni a sklizne. Nevhodna tedy napr. do skrine :) ci pro pestovani narazove ci v malem mnozstvi.

Aby bylo jasne o cem pisu, nyni mam pod svetlem 35 rostlinek.

Druha strana mince - uznavam, ze samotny sodik je svetlem pro rust ne zrovna vhodnym. Pokud samostatne svetlo, v prvnich fazi (tj. cca. od 0 az temer do 12/12 faze) volil bych zarivku. (pozor at neni svetla malo). Momentalne mam pouzitu kombinaci kdy na jedne strane svitim vice sodikem a na druhe vice zarivkama. Pod timto "spektralnim prechodem" kyticky posouvam plynule jak rostou.

Jak jsem jiz napsal, osobne se mi nedarilo se zarivkama "uspokojive" vystacit. Pokud se najde nekdo, kdo ma zkusenost opacnou, budu sam jenom rad. Zarivka ma jednu vyhodu, ze se snadno pridava, odebira.

S kombinovanim ruznych "teplot" tedy barevneho spektra moc zkusenosti nemam. Zkousel jsem cool white, warm red, black light (UV), sodikove vybojky a rozptyleny laser, ehm. :)

Taky by me zajimaly zkusenosti z vysokotlakymi halogeny (halogenidy?) kde take nemam zadnou praxi, ale to se asi nehodi do auditka o zarivkach.
oton
ahoj, já si myslím, že tvé bádání v oboru zářivek není vůbec zbytečné a rád bych aby si i nadále uveřejňoval své výsledky, samotnýho mě zářivky taky dost zajímají ale jelikož začínám, nemám ještě žádné zkušenosti, jenom trochu teorije co jsem nastudoval zde a na jiných stránkách, praxe zatim žádná

příspěvek LESNÍ VÍLY jsem nepochopil a styl jakým je napsanej odsuzuju, nic osobního ale jinak pěkný žvásty, holka by se měla zamyslet

spíš bych zaměřil svojí snahu v kombinaci obou metod a to zářivky na růst a na květ potom nasadit sodík a ubrat několik trubic zářivek, toto řešení mě zajímá hlavně z důvodů úspory energie a tím i finančních výdajů za šťávu,
jestli by si mi k této variantě mohl něco říct, ať tvůj názor, nebo nějaký, aspoň částečný postup či řešení, byl bych rád, můžeš i mailem oton@email.cz

PS: určitě to nevzdávej, vždycky se najde nějakej rejpal :-)
Lackyfree
Ahoj......
zatím jsou mé osobní postřehy asi takovéhle:
ze začátku jsem používal kombinaci na jednen set zářivek - 2x cool white a 1x warm white (všechno je třída A), ze začátku na to rostlinky reagovaly skvěle. Pak se však začaly aš příliš hnát za světlem, takže jsem zkoušel kombinaci zcela opačně a to 2x warm a 1 x cool. Růst se zpomalil, jenže to už kytí bylo moc vysoké, navíc když jsem byl na týden pryč, vrostly květiny mezi zářivky a ty jim popálily listy - popálení trvá asi den. Poté jsem přepnul experimentálně na květ, na což kytí reagovalo opětovným růstem (jako po každém přepnutí), což se během 14 dní zastavilo. Napadlo mě zkusit metodu SCROG na kterou však bylo v mém případě pozdě, místo toho mě napadlo použít tenké sklo (to proto aby mi kytí nevrůstalo mezi zářivky, ale místo skla jsem použil plastový obal zářivek (zřejmě slouží k rozptylu), jenže se mi zdá že nemá moc dobrou propustnost světla.
Trochu jsem jsem kytí ohnul a přinutil držet větve pod plastovým krytem - a to proto aby se aktivní světlo dostalo i na nižší větve - funguje to ale SCORG si myslím že je vhodnější - ten si však musím vyzkoušet - taky jsem zkoušel těžítkovou metodu - ta mě však moc v mých podmínkách nepřesvědčila - nechtělo se mi kytí moc zastřihovat - to proto že to zpomaluje růst .
Teď přemýšlím o koupi speciál zářivek na pěstění - FLORA nebo BIOLUX - ten by měl mít lepší svítivost než flora - a porovnat výsledky mezi obyč a speciál......

Pokud se rozhodnete pro přisvěcování k sodíku, myslím že bude nejvhodnější použít cool white - díky modrému spektru..............
pokud budete kupovat trubice, měl by výrobce mít na obalu napsáno, kolik je schopna trubice vyzářit světla v lumenech (buď na obalu nebo na trubici, taky bych kupoval ty, které mají podání barev A) - u 1,2m trubic s příkonem 36w je to asi 2.850l (pokud tomu tak není, bude nejspíš stát trubice za prd) - ty jsou nejběžněji k sehnání, daj se sehnat i lepší avšak zatím jsem na ně nenarazil. Taky jsem někde čet (nevim už kde ale bylo to někde na českém netu) o nějakým inteligentním předřadníku, který má vylepšit účinost zářivek. Navíc jsem taky někde viděl trubice které jsou zase o něco tenčí s vyžší účiností, nevím však jakou mají patici, zda-li jdou normálně vyměnit za stávající a kolik stojí, případně kde se dají sehnat.
Nemam zatím vyzkoušeno kdy zapojit sodík (zatím ho nemám), ale dle mých odhadů by to mohlo být v situaci, když samotné zářivkové světlo již nestačí - dá se to poznat na ruce - příložíte ji k zářivkám a oddalujete ji směrem dolů - sami poznáte že se intenzita snižuje, mělo by to být vidět na kytkách a jejich spodních větvích.
Dost se mi osvědčilo kytky obehnat alobalem (udělal jsem si takové světelné panely - čim víc tím líp)- tak aby unikalo co nejméně světla, řek bych že do určíté míry kompenzujete nedostatečný dosah světla, trochu vám k tomu pomůže i ten báječný rozptyl světla jež zářivky mají.................

Pro: OTON - dík za podporu!
Další příště - mějte se fajn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
oton
taky dík za info, jo ještě dotaz, nakupoval jsem zářivky osram a nikde sem ale nenašel jestli je to třída A nebo něco jinýho, a to jsem je podrobně zkoumal jak trubice tak kartonovej futrál, no nic dnes zapojim skříň a uvidim jak to půjde, semínka už jsou naklíčená, tak že to rozjedu

zatim čus Ota
Lackyfree
ahoj je to taková tabulka, kde je šipkou označeno patříčné písmeno......................................................
Lackyfree
pár vhodných odkazů o třídách označení tepelné chromatyčnosti a světle celkově od MR. KONART:

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=827

http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=1731
blackberry
... Mily Laky, velice mne zarmoutila Tva odpoved... je bohuzel videt, ze jsi nekriticky kriticky k nazorum, ktere se zarivkami ne-chteji mit nic spolecneho... taq proste nejaka holka, kterou nezajima chromaticnost barev atd. projevila svuj nazor. Zkusila zarovky, nesedli ji, libuje si v sodiku, protoze sklizen, o kterou tady jde, je daleko lepsi... no a co??? Ovsem, ja si stojim za tim, co jsem napsala a budu se drzet svych sodikovek a trubicek b. 33 pro moje detatka, u me by instalace zarivek nemela moc smysl, takze si z tvejch clanku moc nevezmu. Zajima mne, co je pro moje kvetinky dulezity, ale dopravam jim tu nejlepsi moznou peci, a zarivky pouzivam na sviceni v komore, ale chci abys vedel, ze tve snazeni NEODSUZUJI!!! Chapu vetsinu nazoru, chapu i to, ze se chces dobrat nejakeho zaveru, a je mi potesenim, ze mas tolik casu se teto cinnosti venovat. Lovu clanku zdar a pevny nervy !!!!! :O)) papa bl.
Lackyfree
TO BLACKBERY: jaksi jsi si nevšimla že jsi ve foru které se věnuje výhradně zářivkám nebo popř. zářivka vs. sodík.
Já jsem se jen snažil upozornit na určité nevýhody sodíkových výbojek(to jsem si dal). Netvrdil jsem však že zářivky jsou lepší nežli sodík. To opravdu asi nejsou, ale mají výhody, které se mohou pěstitelům hodit a pokud se mé doměnky potvrdí, lze dle mého názoru do určité míry spojit výhody obou výše jmenovaných světelných zdrojů a dosáhnout lepší urody s menšímy energetickými nároky. Jak se mi však zdá, tak jdu po nevyšlapné cestě, takže bude ještě dost slušnou dobu trvat než se dopídím plně funkčního systému. Nedělám si iluze...................
Jaksi mě však uchází smysl tvé kritiky. Měly by jsme se věnovat spíše faktům (o ty jde nejvíc), nežli kritice které je zde až přespříliš.............. krom toho si myslím že jsi nenapsala nic nového jen opakuješ to co už někdo napsal....................... ale ber to sportovně (viď buřte).
blackberry
Ja jsem sportovec, kamo ... reaguji na clanky ve foru zarovka vs sodik, tudiz sdeluji svuj nazor, nekritizuji, mam pouze vyhrady na zaklade vl. zkusenosti. Nechci ani nikoho odrazovat, aby se venoval tomuto tematu, mozna, ze jsem kriticka... Zeptam se te: o kolik procent bude zhruba vyssi konecna sklizen pokud pouzijes k sodiku jako alternativni svitidlo zarivku-y, a kolik?
jo a kde jsi vzal ten burta???
oton
prič s kritikou, pište jen konstruktivní nápady a fakta co se týkaj zářivek či kombinace sodík + zářivka, jinak se k ničemu rozumnému a kloudnému nedoberem, začínám dnes se zářivkami, postupně chci přidávat, a na květ kombinaci se sodíkem, poznatky uveřejním, jestli seženu foťák, přidám i dokumentaci

for Lackyfree : cestička nevyšlapaná a svízelná, nechci se opakovat, ale máš mou podporu!, od kaď seš? (nechtěl by sis někdy se mnou zahulit? :-)
oton
ahoj, měl bych jasnej dotaz, abych nemusel zdlouhavě hledat, myslím, že jsi o tom něco psal, a že už máš zkušenost

dal sem vyklíčený semena do skříně, zatím na ně svítím, dvěmi zářivkami a to: OSRAM L18W/72, BIOLUX a OSRAM L18W/77 FLUORA, chci ješte aspoň jednu přidat, potom čim větší budou kytky ještě něco přidat a na květ sodík, jak už sem psal před tim

potřeboval bych radu, jaký druh zářivek přidat k těm dvoum co tam mám, jde mi "hlavně!!!" o to aby kytky nehnaly do vejšky ale hodně se větvily, chystám se pěstovat metodou SCROG, tak že mám přidat COOL WHITE nebo WARM WHITE????, jde o druh spektra či se mejlim???
předem dík za radu, ptám se abych kytky zbytečně nezkurvil
Lackyfree
ahoj OTON.:
takže rád si s někým zahulím, zvlášt s někým kdo je z grooweru (bylo by to poprvé), jsem ze severu Čech.... teď sice není moc času ale nějak to vyřešíme. Lepší by to bylo až mi vyroste Mazárek, jenže to bude asi až tak za 3 měsíce. Když tak mi pošli PM a dohodnem se........
K tvému dotazu - myslím že dle mých zkušeností bych tam dal WARM WHITE, a pak by se uvidělo. Warm ti je vejš nevyžene. Jinak bych tě upozornil na takovou maličkost - používáš kratší zářivky tj. 18w, u kterých je o něco menší poměr lumen/wat.... zase jsou ale o něco lépe skladnější a lechčí. Řek bych že jsou i vhodnější na doplnění sodíkem - vzhledem k jejich délce a nároky na prostor. Ty moje jsou 36w a 1,2m dlouhé - což asi budu řešit dvěmy sodíky, mám pocit že sodík nedokáže pokrýt celo délku zářivek. Navíc mě napadla menší vychytávka na stínítko pomocí alobalu, takže až to vyzkouším tak se o tom rozepíšu - mělo by to více světlo nasměrovat.
měj se a hodně zdaru.....
kralik
Nedavno jsem byl v makru a kopil jsem zarivky 1500 mm dlouhe Osram white cool a warm coll. Obe 58 w.

Prekvapilo me :

1) Svitivost (obe jsou tridy b) white cool ma napsano 4200 lm a warm cool 5600 lm. To docela ujde ne ?

2) Cena samostatnych trubic white 40 a warm 80 bez DPH

oton
for Lackyfree: zdarec, předem díka za rady, nemám zas tak velkou skříň tak že jsou pro mě vyhovující právě 18W kratší zářivky, (ty větší bych tam těžko dával) a jak jsi řekl, vhodné na doplnění sodíkem, až budou kytičky větší, dodám sodík
to zahulení bych podnik, ale asi to bude složitější :-) protože já jsem pro změnu z Jižních čech :-))

for kralik: zdar člověče, zářivky co jsi koupil jsou asi pěkný palby ale asi máš skříň jak hovado, já bych je do svý nenarval, pouze na stojáka a vzhledem k tomu, že chci pěstovat systémem SCROG je to pro mě nevyhovující, když tak napiš jak ti to snima půjde

mějte se pánové a budu čekat na nové příspěvky

PS: až dokončím moji první/druhou sklizeň, chtěl bych sepsat něco jako návod jak pěstovat levně a produktivně zpočátku pod zářivkami a později (květ) na sodíku, myslim že by se to pár lidem hodilo...
Lackyfree
pro: králík
ty 150 (cm) jsou fakt dobrý (hlavně poměrem lumen/wat), ale ty rozměry. Taky mě zajímá jak to vyřešíš s tou velikostí. Já po dlouhém hledání našel optimal skříň dlouhou 1,5m, avšak se mi tam nevejde vetší sodík - takže mě čeká další přestavba.

Včéra jsem přidal malý sodík - TESLA 70W a přehodil zářivky z warm na cool. Později vyměním za 110w a ještě později přidám další 110w - možná přidám další set zářivek. Vše plánuji přestěhovat zase zpět do kumbálu, kvůli lepšímu přístupu ke kytí.
Pokud mohu srovnávat sodík a zářivky tak můj subjektivní názor je že zářivky se opravdu hodí na kombinaci se sodíkem a to hlavně spektrem..... když je vypnu světlo je až moc žluté - zářivky do určité míry vyrovnávyjí méně vhodné spektru sodíku a sodík vše zase dohání svým dosem aktivního světla. Později napíšu estli se udála nějaká změna v růstu rostlin (rychlost - kvalita). Teď je moc brzo.......

mějte se.... čau
oton
tak sem šel schánět dvě zářivky WARM a v OBY měli všechny možný a nebo jen COOL tak že sem pěkně nasranej a zejtra musim vyrazit jinam

je to nějaký nedostatkový zboží či co??? nebo na to jen v oby serou? co myslíte
kralik
Zdravim
Mam uz postavenou konstrukci o velikosti 170x50x180 cm. Vsechny zarivky bych chtel povesit na strop boxu s kterym by se dalo posunovat, tim bych menil aktualni velikost skrine uvidim jak to pujde s izolavanim. Celkem bych tam narval 4 zakladni zarivky 2xcool do prostredka (protoze jsem nekde cetl ze kytky jdou za modrym svetlem ) 2x na kraj. Potom bych pridal jeste jednu nebo dve na bok se spektrem ktery bude potreba podle toho co kytky budou potrebovat. Po prepnuti na kveteni urcite poridim nejakej sodik.

Budu dale informovat
Kr@lik
Lackyfree
hhhhm - asi na warm serou, v MAKRU je to samý, tam měly taky jen cool. Asi jsou lepší na osvětlení interierů a možná se taky lépe prodávaj. Já kupoval warm v GLOBUSu a BAUMAXu, tam sice jsou o něco dražší ale kvalitka od OSRAMu.
maxo
skusal som obycajnu ziarovku 40W na jednu rastlinku ktora este len zacala rast (2..5 cm) a vyzeralo to, ze to islo.
no ale stal sa iny problem, ze som to zle polial, resp. nepolial az vyse 18 hod, tiez som nemal ventilaciu a preto mi to xciplo. takze (vyskum) skoncil.
podla mna by som to pod tym na nejaky cas mohol mat. vlastne mozno by to rastlo aj furt, no akurat by ta uroda nebola moc fajnova.

co si o tom myslite?
TSUBA
Zajímavé infos:
http://akvarium.hyperlink.cz/osv_rostl.htm
http://akvarium.hyperlink.cz/nerostou.htm
Autor vychází částečně ze stejných pramenů, jako Konart v threadu o slunečním spektru a fotosyntéze. Jde zde sice o akvarijní vodní rostliny, ale princip je stejný.
Pokud jde o nákup zářivek, tak kdo jste z Brna, warm white se dostanou koupit v obchodě Gares (nad vchodem je cedule "ABB" - teď nevím jestli je to Hybešova, nebo Svatopluka Čecha), jednu zastávku šalinou č. 1 z Nových Sadů směrem na Mendlák. Kupoval jsem tam zářivky Leuci 18W T8, warm white - 3000K, 1150 lm, skupina "B", jedna stojí 29,- Kč. Jinak jsem na Warm white narazil jen v OBI, kde jedna Osramka stojí 89,- Kč.
Cool white se dostanou v OBI za 39,- Kč kus - Osram 18W/20 - standard.

To Lackyfree: nenech se odradit rejpalama, jen tak dál!
Lackyfree
taková malá vychytávka: vždycky mě štvalo že zářivky svítí všude možně..... i na horu a do stran kde žádný kytí nejni, Takže jsem zkusil obalit zářivky alobalem a jen směrem ke kytkám jsem nechal asi 1cm pruh po celé délce trubice, pro světlo, tím myslím každou zářivku zvlášt. Jednoduché stínítko a dle mě docela účinné. Alobal jsem dal matnou stěnou dovnitř a lesklou ven, přichycen malými tečkami sekundového lepidla....
Výsledek - lepší nasměrování světla a zdá se mi že se prodloužil i dosah světla a to proto že je lépe koncentrován. Sice jsem to moc nevyzkoušel, to proto že jsem teď zářivky vypnul a čekám na řízky, ale mohlo by Vám to píchnout.....................................
hodně zdaru......
Lackyfree
Jo a ještě něco: pokud muhu přímo porovnat kvalitu a rozdíl růstu mezi 3x36w zářivky a 1x110w sodík, nepřipadá mi že by sodík nějak zvlášť vynikal... spíše naopak. Jenže teď momentálně se mi nehodí zapínat zářivky, na dvě kytí je ta délka až moc... dá se to sice kompenzovat tím že můžu část plochy zářivek zakrýt alobalem, ale není to vono. nedávno jsem vše přestěhoval do menší skříně
Takže k sodíku jsem nejprve přidal kompakní zářivku (18w) a pak mě napadlo ji vyměnit za žárovku POULMAN R80 70w - určenou na pěstění. Dnes se opět vracím k zářivce. Ta žárovka moc hřeje a na ten příkon žádný přesvědčivý výsledek. Kdybych měl ty krátké lineární trubice - 18w cool tak bych je tam určitě dal... výsledek by bylo zajímavé sledovat.
BaHnO
Zdravim konferu!

Moc dik za fsechny prispevky, docela mi inspirujou. Ja sem zatim nid podlampovyho dohromady nedal, ale pri cteni groweru me tak napadla asi takovahle kombinace, kerou bych rad zkusil: V/BoG, prumer klece asi 0,5m, uprostred zarifka vertikalne. Timpadem z ni zuzitkuju pomerne dost svetla. no a aby mi ty kytky(4-5) nelezly az tak moc kty zarivce, tak je tam ta mriz, nejspis kralikarnovy pletivo,do ktery bych je rad vplejtal. Zarivka se mi libi jednak z hlediska spotreby, jednak protoze je dlouha;-). No docela by mi zajmal nazor nekoho jinyho, estli to neni uplnej nesmysl, ale zase pokud mozno konstuktivne. dik
Red Tornado
Ano, problem bude: "Malo svetla"

Pokud to chapu spravne a chces vpletat nejakych pet rostlinek do kvadru o uhlopricnem rozmeru 1,2m tak ti nevyrostou kyticky ale mrzacci z duvodu nedostatku svetla.
Doporucuji si precist i starsi thready na tema osvetleni.

Jinak prispevatele tohoto threadu bych rad upozornil, ze tento muze neznale svedst touto cestou, protoze je veden misty v takovem duchu, ze je zarivka samospasna. Myslim, ze to dalo groweru rok prace vysvetlit lidem, ze to napr. pod usporkou nejde a zde se to mistama trosku nabourava. Mozna by tu mohl nekdo z hlavnich prispevatelu tohoto threadu udelat nejaky prubezny souhrn informaci co pod zarivkama jde, co nejde, kolik jich minimalne musi byt aby rostla kyticka a ne mrzak, kdy pridat sodik ... ale rozhodne udaje vychytane praxi, ne teorie. Pokud zatim zadna praxe neni a pouze tu provadite "vyzkum", odkazal bych novacky do jinych threadu.
Lackyfree
pro red tornádo:
sice trošku přeháníš, ale máš pravdu....
Jenže každý si může udělat jakýkoliv názor a nemyslím že by někdo po přečtení tohoto fora sešel zrovna na scestí - jde jen jinou cestou než ty, tak co ti na tom vadí?

Jinak jde víceméně o výzkum, vzhledem k tomu že se nikdo zkušený nepřihlásil. Jinak pro všechny nováčky kteří by mohly mít pocit že sejdou díky tomuto foru na scestí: POKUD CHCETE MÍT DOBŘE VYZKOUŠENÝ, LEVNÝ A JEDNODUCHÝ ZDROJ SVĚTLA - POUŽIJTE RADĚJI SODÍK!
Zářivky jsou sice úsporné a mají dobrou teplotní chromatičnost (a plno jiných výhod), avšak nejsou eště plně vyzkoušeny a neexistuje ucelený jednoduchý návod jak pod nimy pěstovat. Pokud chcete pod nimy produktivně pěstovat, musíte se smířit minimálně (!)s příkonem 3x36w na tři kytí. Já však zkoušel až dvonásobek této hodnoty.
Výsledkem mého tzv. výzkumu mělo být využití výhod zářivek na přisvěcování k hlavnímu zdroji světla - sodíku. Či rovnoměrnému využití obou......
Jinak jsem zjistil že pokud by jsme chtěli srovnávat čistě jen poměr lumen/w, tak zářivky jsou na tom lépe asi do 110 w, pak je na tom lépe sodík (počítaná hodnota 36w -1,2m). To však nesmíme opomíjet další hodnoty jako jsou teplotní chromatičnost atd., které jsou další hlavní veličinou pro zdárné pěstění.
Red Tornado
Co mi vadi jsem uvedl v predchozim postu.
Btw, spravne se pouziva "teplota chromaticnosti".
oton
myslim, že tato větev je správná a nikoho na scestí nesvádí, myslim, že moc lidí zkušených v oboru pěstování pod zářivkami tu není, protože se nikdo nepřihlásil, kdo by řek, mám to pořádně vyzkoušený a vím co a jak, tak že jak bylo řečeno jsme spíš ve fázi průzkumu a testů, a časem by sme, třeba společně s ostatními, mohli vytvořit ucelený postup jak na to se zářivkami (a mě hlavně zajímá) s kombinací se slabším sodíkem ve fázi květu, toť asi zatím vše
oton
dnes sem ustáli moje svítidlo takto, celkem 4 trubice 18W
1. osram biolux
2. osram flora
3. osram cool white
4. osram warm white

kytky jsou zatím malé a na pohled jim světlo vyhovuje, co dál to se uvidí, vzhledem k tomu, že pojedu scrog, si myslim, že ve fázi růstu jim bude toto světlo stačit, ale uvidim až budou kytky větší, maximálně bych ještě přidal 2 trubice 18W, tím bych celkem byl na 108W a to je dle mých fakturů spotřeby elektřiny optimum, na květ bych to viděl, odebrat 4 ze šesti trubic a přidat 150W sodík, tím se dostanu na 190W, takhle to plánuju a sem zvědavej jak to dopadne...

PS: jen takovej malej příklad, jak to vidim, někdy v půlce léta sem si chtěl otestovat klonování a tak sem z jedný samice, která začínala kvést, udělal asi 4 řízky a podařilo se mi je celkem v pohodě zakořenit, pak sem je nechal za oknem, protože mi je bylo líto vyhodit, a občas sem je zalíval, jednou pohnojil
byly to sice takový košťata asi 25cm vysoké, na každé se udělalo asi 5 paliček, což sem se i divil, vzhledem k minimu světla co jsem za oknem měl, protože mam skoro pořád zatažený žaluzie abych viděl na comp,

nakonec se ale ty paličky celkem brutálně obalily priskyřicí a bylo z těch čtyřech košťat tak na 3 jointy suchýho hulení, což je minimum, ale vzhledem k tomu co to bylo zač je to jasné
a teď pointa, ten model z nich byl fakt dost přísnej, myslim, že na potenci THC o třídu vyšší, než z tý samý kytky co rostla venku na balkoně, prostě sme se z toho zhulili jako krávy :-)

a tím sem chtěl říct, že i při slabším osvětlení, zářivky a slabší sodík, se dá určitě vypěstovat celkem hustej model, (ještě když se nakoupí slušný osivo), určitě nebude množství (výnos) hulení tak velkej jako třeba pod 400W ale ne každej má na to platit tisícovku měsíčně za šťávu, tak že lidi nenechte se odradit a zkoušejte to všemi způsoby :-)

*poznámka autora (vše co jsem napsal je jen můj názor, protože praktické zkušenosti zatím jen získávám, ale jestli se potvrdí má slova, budu jen rád :-) uf to je vše...
mephisto
takže já pěstuju 4 mateční kytky a cca 10 - 15 řízků pod zářivkama. Úplně mi stačí 3 trubky - OSRAM FLUORA 1400 lm L36W/77 120cm. Řízky po 2 měsících fouknu pod 400w sodík na 12 hodin a nemá to chybu.
Shrnuto:
- zářivka má menší spotřebu - avšak efektivní je pouze pro růst.
- sodík je nejlepší hlavně na květ - velká spotřeba proudu.

Mezitím, co si řízky pod sodíkem vesele kvetou, další pouští kořeny a rostou pod zářivkama. Pod sodíkem dokvetou a už jsou připravené další.
Jako mateční kyti mám 2 BB a 2 OrangeBud - jeden rok staré. Takto kombinovat zářivku a sodík se vyplatí hlavně s dobrým modelem - nemusíš utrácet za semínka.


Pěstování zdar

PS: všechno co jsem zde uvedl je pouze můj názor a má zkušenost
monk
sorry, sem uplne mimo, mozna se ptam na neco co tu uz bylo, ale zarivkam vubec nerozumim...
chtel bych je dat jenom na rizky...
1. cena zarivek je teda do 100kc, musim k nim neco dokupovat ? (trubice, starter, nebo tak neco?)
2. kdyz chci jenom na rust, kolik jich musim mit (staci 2), jakou wataz a ma to bejt cool white, biolux, nebo fluora ? (nebo warm - ale to asi ne...)
3. jakej ma asi tak dosah ?
4. vytahujou se pod nima kytky ?
5. kolik asi tak zerou elektriny ? mam uz 2 sodikovky, tak nechci mit 1000 ucet za el...

to bude zatim asi vsechno :)
Lackyfree
to monk:
Pokud chceš mít pěstírnu pouze na klony (počet klonů ?)
Dvě 36w trubice by měly stačit a to v kombinaci cool a warm. Asi by stačily i 18w trubice ale s tím nemám zkušenosti a nevím kolik zamýšlíš mít klonů a do jaké fáze je chceš mít pod zářivkami - růstová fáze. Flora - už se to tu psalo - speciálka na pěstění - moc dobré spektrum ale zase méně lumenů. Biolux - moc o ní nevím....
Kytky se pod zářivkami nevytahují - právě naopak - což je dle mě dobře.
Jinak samotná trubice je ti k ničemu, potřebuješ další nádobíčko proto aby to makalo...... většinou se prodávaj v celku - celé sety na zářivky a to po 1x - 2x - 3x - 4x
- 5x zářivka. Jenže pokud to kupuješ nový, vyjde to dost draho a to více než komplet sodík o stejném příkonu.
Zářivky mají lepší poměr Lumen/wat asi do 100w - 110w příkonu + vhodnější spektrum, takže pokud chceš pěstovat klony do této hranice příkonu - jsou zářivky zaručeně výhodnější něž sodík (tudíž i levnější - vyhodnoceno z průměrné ceny na jeden wat/lumen)
Dosah světla: říká se že zářivky mají menší dosah účinného světla....? Myslím že to zas tak velký rozdíl není, ale to by vysvětlil spíše odborník. Jinak světlo vyzářené zářivkami je měkčí a lépe se šíří mezi listy, nežli u sodíku. Navíc zářivky méně topí a pěstitel může trubice umístit blíže k rostlinám aniž by jim ublížil.

Jinak ti vřele doporučuji si tyto příspěvky přečíst ještě jednou, popř. si spíše opdovědi na své otázky vyhledat přes vyhledávací engine.....


[Edited by Lackyfree on 04-12-2001 at 10:11 PM]
oton
no kdyby sis tuhle větev přečet celou tak by si tam našel všechno, ale já sem hodnej a tak ti to zopáknu :)

jestli chceš řízky pod zářivkama jenom zakořeňovat, tak ti stačí 2 nebo 4 trubice po 18W, dobrý jsou biolux, ale jsou dražší, na to zakořeňování ti ale bohatě stačí třeba kombinace dvou trubic osram 18W Cool White a druhá 18W Warm White

druhá věc je, jestli chceš pod zářivkama pěstovat a až na květ nasadit sodík, (tak to dělám já (bohužel zatím poprvé, tak že osvědčené zkušenosti zatím nemám) ale už sme to tu řešili společně) tak budeš potřebovat minimálně 4 18W trubice ale spíš by to chtělo o něco víc,
nejlepší bude asi různá kombinace, já mám:
1. osram biolux
2. osram flora
3. osram cool white
4. osram warm white
(a ještě asi přidám 1×cool white + 1×warm white)

zatím mi to pod těmi čtyřmi roste náramně, kytky jsou cca 16dní starý, ze semene

jde o to jim udělat co nejlepší spektrum (barvu světla) WARM = teplá, COOL=studená (projdi si to tu, dost se to řešilo)
tak takhle mi to svítí, než přepnu kytky na květ přidám 150W sodík a uberu asi pár zářivkovejch trubic

no a zapojení: k tomu potřebuješ, tlumivku pro zářivky (na jednu 40W tlumivku připojíš max dvě 18W trubice)
tak že na každý dvě trubice jednu tlumivku, pak pro každou trubici jeden startér (dej si pozor, teď sem narazil na startéry na kterých se píše 4 až 80W, ale 18W zářivku ti nezapálej, je to pěkná vomrdávka na lidi, chtěj v obchodě přímo startér na 20W)
no a potom už jen patice na ukotvení zářivek a asi nějaký stínítko, jako když máš sodík, no a taky kondenzátor cca 4,5uF, chodí to i bez kondenzátoru ale všichni tvrdí že je dobrý ho tam dát

schéma zapojení najdeš tady: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=854

no a ktej spotřebě, jedna tlumivka pro dvě zářivky mý 40W, tak si lehce spočítej kolik to to sežere, (2 tlumivky (4trubice) 40+40W = 80W :-) a tak dál

no to je snad všechno, snad ti to pomůže, hodně zdaru! :-)
oton
čus, když sem se sem kouknul, tvoje odpověď tu ještě nebyla, tak sem se s tim pracně psal, pak odeslal, a čumim, že už si mu to pěkně napsal, tak se trochu opakujem :-))) no nic, měj se
Lackyfree
zdar zdar.... ale máš to hezký!
monk
dik moc oton i lacky (K4U a me spatnou za lenost =), sice je to tu napsany, ale cely sem to cet a dohromady mi to nak neslo =)
este teda jednu vec...
na kolik by me vysly ty cely komplety (chtel bych na 8 rizku zakorenovaci + tak 5cm rustovou, to mi staci)
kolik jich teda potrebuju a kolik by asi staly ?
myslim ze by stacila ta fluora + coolwhite ne ?
oton
myslim, že na zakořenění 8 řízků (a do 5cm růstu) bohatě stačí 2 trubice jedna cool a druhá warm
chce to zkusit!

ceny odhadem:
2× zářiv. trubce 18W 1kus_60-100Kč
1× tlumivka 40W_100Kč
1× kondenzátor 4uF_50Kč
2× startér pro 20W jeden kus_30kč
4× patice na zářivku 1kus_15Kč

+nějaký dráty a pod
(ceny jsou +/- záleží kde budeš nakupovat, určitě bych šel do nějakýho velkoobchodu, kde prodávaj i maloobchodně, ušetříš dost chechtáků)

PS: muj tip, nejlepší je mít kámoše elektrikáře, ten ti donese (ukradne v práci) dost věcí, mě dones skoro vše na zářivky, a mám slíbenou výbojku, za pár piv :-)
Kalapu
Musim ti vyjadrit podporu lacky,ted sem totu cet a docela sem se divil, jaak sou ti soíci nevraživý.
to co tu předvedla lesni zena nebo jak, ponechám bez komentáře, nejsemm jako ona,...
K4U za to. že se tu jako jeden z mála snažíš pomáhat a radit...
kralik
Zdravim hlasim jak to de
Asi 14 dni mam nekolik kiticek noname (outdoor) pod dvema 18W(60cm) zarivkama Osram white Cool a Warm Cool ve skrince na rizky
Nevipada to vubec ze by chteli umrit! Tvori priblizne 3 patro (nepocitam delozni listky). Listy jsou svetlo zelenejsi barvy a zacinaji trochu zloutnout, ale myslim ze to je spusobeno nedostatkem vlhkosti!.
Jeste bych chtel pridat jednu zarivku Floru pro podporu fotosyntezi jak jsem nekde cetl. Budu dale informovat!


KR@LIK
oton
zdarec, tak dnes je kytkám cca 24 dní, rostou jako zvody, prales, patra asi 4 a po jednom zaštípnutí se rozvětvily, a větví se i samy tak že každá má už asi 6 větviček, zatim to vypadá moc dobře
docela mě zarazili ty obrovské listy co rostou, u takhle malých kytek venku se to nevidí :-)

světlo 1×cool,1×warm,1×biolux,1×flora vše 18W/60cm
dnes přidám d\lší dvě trubice 1cool, a 1warm

myslim že růst pod zářivkama jde velmi dobře, žádné zbytečné vytahování do vejšky

budu dál informovat
Red Tornado
Velke listy mohou take znamenat nedostatek svetla (kytky zvetsuji plochu aby ho mohli vice pohltit) nebo taky prebytkem vody (zvetsuji plochu listu a tim i plochu vhodnou k odparovani).
Lackyfree
????????:
Velke listy mohou take znamenat nedostatek svetla (kytky zvetsuji plochu aby ho mohli vice pohltit) ????

No to snad ani nemyslíš vážně - rostou do stejné velikosti jako po sodíkem - vlastní zkušenost (kterou ty samozřejmě nemáš a přesto kritizuješ), rozdíl je akorát v hustotě kytky (vlivem lepší rozptylu světla)....!!!


[Edited by Lackyfree on 13-12-2001 at 04:42 PM]
oton
taky si nemyslim, že by velký listy byly výsledkem nedostatku světla, prostě ty kytky rostou asi tak 3× rychlejc než venku, což je logický, protože venku na ně nesvítí světlo 18 hodin denně

no ale uvidíme
Red Tornado
Ty mi stojis za zady muj mily priteli? Jestli ne, tak sve projevy prosim omez na to co vis a ne na hodnoceni toho zda mam ci nemam zkusenost. Neber to tak osobne a pokud nesouhlasis s mojim nazorem tak napadni muj nazor a ne moji osobu. Chovas se jako male dite.

Nedostatek svetla - moznost zvetsovani listu je vec, kterou jsem cetl. Pokud to neni pravda, bud tak laskavy, usetri me podobnych projevu a s laskou sobe vlastni me v klidu a pohode oprav. Az se tu budu zuby nehty prat za neco co pravda neni a budu si branit "svoji subjektivni pravdu" - jen proto abych "mel pravdu" pak pochopim, ze to nekomu hne zluci. Ale tohle?

Zatim jsi mi to nevyvratil, ale pokud to udelas tak tak ti, jako kazdemu jinemu, predem dekuji za to, ze opravis muj milny nazor. Netvrdim, ze mam patent na rozum ci pouze spravne nazory a usudky. I ja chci vedet jak se veci maji a to neni to same, jako kdyz nekdo chce aby se veci meli podle toho jak si to on mysli. Proto jsem predem otevreny kazdemu vysvetleni, dukazu, napadu, nazoru. Ne vsak osobnimu utoku. Verim, ze ti ma uvaha dava smysl.

edit/doplnek:
Pokud to nebudes brat automaticky tak osobne a znovu si prectes muj predchozi post vsimnes si, ze jsem neporovnaval osvetleni zarivka/sodik, ale psal zcela obecne. Tak mi to prosim nepodsouvej do kazdeho prispevku. Take jsem v tom postu nikoho nekritizoval, jak pises ve sve reakci na nej.

[Edited by Red Tornado on 13-12-2001 at 03:35 AM]
Lackyfree
bla bla bla..... hezky jsi to napsal, myslím že nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že tvé zkušenosti se zářivkami jsou na bodě mrazu.....
Pokud jsi někde četl (v odborné literatůře) že vlivem nedostatku světla má kytka tendenci zvětšovat listy - tak uveď kde, popř. co - název......
Ty zde neradíš pouze kritiztuješ - zbytešně plácáš místo...!
Jinak dle mého názoru, se kytka snaží vždy růst tak aby mohla přijímat co nejvíce světla - bez rozdílu světelného tělesa.
Taky si zcela logicky odůvodňuji: pokud je světlo špatné - nebo má špatné spektrum, popř. je ho málo - tak podle toho kytka taky vypadá........ pokud má však kytka velké listy, neshledávám na tom nic špatného - spíše naopak...! Jo a mě při prvním pokusu, rostlo outdoor kytí stejně jako pod indoor zářivkami, tzv. stejná velikost listů - podobný růst.... ale to už jsem jednou psal.......
Jinak si myslím že je nejdůležitější že kytka roste a roste zdravě - což asi těžko zářivkám upřeš (až na problematický květ).

HIGH...... domluvil jsem!!!

PS: jaké to je když pro změnu kritizuje někdo tebe....?
monk
tak si myslim ze se tu hadate zbytecne... zkuste to logikou -> 1. kytka nema dostatek svetla, tak zvetsuje listy,( ale nemohla by je zvetsit bez svetla)
2. kytka zvetsuje listy protoze roste, aby mohla rychlejc rust a vic se vyvynout, potrebuje na stejnou vysku stejne svetla(energie), takze kdyz roste stonek + ostatni, musi rust i listy aby mohli dodavat vic energie pro stavbu(palic, korenu, stonku i listu)...

mate oba pravdu, akorat tu vedete nesmyslnej boj sodik x zarivky... at si kazdej koupi to co mu vyhovuje...
Red Tornado
Lackyfree:
Je to naprosto v pohode, protoze me, narozdil od tebe nedela problemy prijmout jiny nazor pokud me o nem nekdo presvedci. Kdyby si to chapal, neztrapnoval by si se zde formou sveho projevu. Az si jednou vsimnes, ze zde nehajis nazory, ale sve prislaple ego, bude to presne ta chvile kdy dospejes. Na tve dalsi "bla bla" nebo jak to nazyvas zde reagovat nebudu. Nekdy mam pocit, ze pri psani postu te to tak bere, ze nasledne spolknes klavesnici a to bych vazne nerad. K veci samotne nemam take vic co rict, protoze pro ni zadne rozumne podklady nemam a jsem tedy tak na 95% presvedcen, ze zavislost nedostatek svetla - zvetseni listu neexistuje. Ptas-li se jake to je, je to jeste stale v pohode, nemuzu za to, ze sam varis pokud nekdo poukaze na nespravnost tebou uvadenych udaju. Ja proste ne, ja jsem rad, ze me nekdo opravil. Tak sorry, ale asi me tim vazne nena... no vsak vis sam nejlepe s jakym umyslem jsi ty posty psal. Oprava informaci to asi nebyla. Btw. proc jsi po dvou dnech a az po me reakci na tvuj post jako celek odeditoval "hlod dne" a podobne projevy radosti z toho, ze nemam pravdu? Celkem pak z toho bylo jasne o co ti tu jde. Mej se hezky.

monk:
Promin, ale precti si opetovne muj post, ktery zapocal tuto debatu. Opakuji "nepsal" jsem v nem o sodiku, "nepsal" jsem o zarivce - "psal" jsem o zavislosti zvetseni listku a mnozstvi svetla a vody. Nebo to tam nekdo nekde vidite ze se o to stale opirate? Nemam nic ani proti sodiku, ani proti zarivkam, pod temi jsem poprve pestoval a dopestoval pred rokem. Pouzivam je spokojene dodnes i telesem ktere jsem si tehda vyrobil ac dnes jiz v kombinaci se sodikem asi od 14 dni stari. Nedovedu si predstavit, ze bych oprel ten sodikovej topinkovac o rostlinku co sotva vykoukla z pudy ikdyz by to slo. Prestante mi tedy prosim podsovat to, co jsem nenapsal v postu ne ktery reagujete.

[Edited by Red Tornado on 14-12-2001 at 10:34 AM]
Lackyfree
co na to říci... nic...!!! Snad jen to že jsi nejspíš geniální psycholog, který mě zná lépe než já sám sebe......? Nebo mě znáš osobně... o čemž pochybuji!
Každopádně jsem rád že mé texty tě přinutily změnit názor a že i ty jsi pochopil to co jsem napsal já nebo někdo jiný (pozdě ale přece)........
A jestli čekáš slovní přestřelku, tak tě musím zklamat - žádnou nekonám..... teď už to záleží jen na tobě...!

PS: ta nálepka pohodáře ti sluší víc.......!!!!
oton
no tak pánové, už by ste se mohli přestat tahat za slovíčka, každej řek svuj názor, to ještě memusí bejt důvod ke slovní přestřelce

budeme se držet fakt :-)

PS: přidal sem pátou a šestou zářivku
kytičky budou mít za 3 dny měsíc, a už dorostly k pletivu (SCROG) který mám cca 22cm nad květníkama (po dvou záštipování) jsou pěkně rozvětvený, docela slušný roští, škoda že nemam foto,
zatim můj dojem, růstová fáze pod zářivkama naprosto bez problémů. dál se uvidí, toť vše
Red Tornado
oton:
Rustova faze je uplne bez problemu. Me tu ted roste cca. 30 rostlinek. Z toho je asi 1/4 pod dominantnim osvetlenim zarivek a usporek, zbytek tj. vetsina je pod sodikem. Vyrostlo mi toho vic nez jsem cekal a pod sodik se mi to neveslo. Prvnich cca. 14 dni jsem to nechal vegetovat pod zarivkama. Co se pak veslo, slo pod sodik. Ted maji za sebou necely mesic kvetu a vypadaji k svetu :) Zajimave je pozorovat rozdily rostlinek, ktere jsou spise pod sodikem a tech spise pod zarivkama. Ty pod zarivkama jsou o neco nizsi, ale ne o moc. Maji silnejsi stonky, tmavsi, sirsi a lesklejsi listy. Ta barva je takova vic syte zelena, pod sodikem je to vice sedozelene. Palicky jsou taky vizualne jine. Opet o neco mensi, ale slusne obalene pryskyrici. Neni to zadny vyzkum, protoze to svetlo se tam misi, ale ruzne rostlinky maji ruzne osvetleni jako dominantni a je hezke pozorovat ty rozdily vedle sebe. Rozdily jsou sice znatelne na prvni pohled, ale na druhou stranu, kdyby mi nekdo rekl, ze to vyrostlo za stejnych podminek, tak mu uverim. Zkusil nekdo neco podobneho?
Lackyfree
to RED TORNÁDO: musím souhlasit... a to myslím tu barvu listů - původně jsem si myslel že je to buď světelem, nebo je dána ta světlejší barva kytek pěstovaných pod sodíkem jen náhodou a nebo že to je tím jsem začal používat jiné hnojivo WUXAL - ALGAN (biostimulátor - nějaká novinka: hormony, protieny, vytamíny, minerály...atd.), ale teď vidím že máš stejnou zkušenost.... Co se týče velikosti rostlinek, myslím že za to může lepší rozptyl světla vyzařovaný zářivkou - všimnul jsem si že u kytí pod sodíkem je rozptyl o něco horší - spodní lístečky jsou huře osvětleny nežli pod zářivkou - což dle mého nízoru nahrává metodě Scrog.

Jinak chci zkusit pěstovat jen čistě pod zářivkou a to:
2x Warm, 1x cool (uprostřed) zářivky 1,2m dlouhé,
Pokud seženu vhodný truhlík nebo nádoby tak i hydroponicky 2 x Mazar 1x NL - zatím se držím poučky: 1kytka - 1 trubice 1,2m (uvidíme jak budou reagovat). Teď právě testuju hydoponii na jedné kytce, takže bych měl mýt už nějaké zkušenosti a nedopouštět se chyb jako nyní (hlavně co se týče hnojení) Nevlastním EC metr a zatím to chci zkusit bez něho. Trochu jsem si osvojil metodu s CO2 - takže dojde i na něj. Součástí pokusu bude i metoda H Scrog (skušenosti mizivé). Počítám že do měsíce to rozjedu. Chci taky použít spešl. odrazovou foilii - z growshopu, abych řádně utěsnil prostor, před nežádoucím únikem světla - což je u zářivek větší problém než u sodíku. Jsem dohodnutý na zapůjčení digifoťáku, tak snad bude i foto.......
Pokud někoho napadne jiné řešení nebo vychtávka - sem sní.... dík!
oton
to red tornado: díky za (dle mě) cenné poznatky, moje kytky mají také tlustější stonky než obvykle (porovnávám s outdoorem, protože pod sodíkem sem ještě nepěstoval) a barva listů je taky tmavší, tak že to bude asi těma zářivkama

to luckyfree: chtěl sem přidat sodík na květ ale díky vánocům a výdajům na dárky a silvestra a podobné oslavy, budu asi nucen odzkoušet květ jen na zářivkách, moc si od toho neslibuji ale za pokus to stojí, potom můžem porovnat výsledky
možná ale Ježíšek dovalí nějaký prachy :-)) a ještě sodík dokoupím, no rozhodně na příští úrodu už budu kombinovat slabší sodík + zářivky
růstu a květu zdar, Oton

PS: příjemné svátky všem, kdyby sme se už do tý doby neviděli (nebo snad nečetli :-)
Lackyfree
mno lidi tak jsem pokročil:
takže od hydra upouštím, zatím jsem se rozhodl v rámci zachování jednoduchosti pěstovat v substrátu - ale mé rozhodnutí padlo na dva samozavlažovací květináče 60 cm (z obchodu) a to především proto že s nimy mám dobré zkušenosti.
Taky jsem dnes přestříkal zářivkový set na leskle bílou - prodavač říkal že je to nějaká tisícovka - bílá barva na felície....
Trochu si pohrávám s myšlenkou, vytvořit speciál skřínku na pěstění a to proto aby neunikl ani trošek světla. Chci taky abych měl ve skříni stálou potřebnou teplotu - což je u zářivek takové malé mínus...
Taky jsem upustil od alobalu - na pěstění se fakt nehodí - takže už zbývá jen ta folie....... až budu mít konečný nákres tak ho sem hodím....toť zatím vše.

Jinak přeji hezké svátky!!!!!!
kralik
Zdravim
O vikendu jsem rozsiril pocet zarivek na 4 o nejake grow-lux pro pestovani protoze osram flora nebyly k sehnani!

Ale mam jeden problem v inkubatoru pro kyticky je vlhkost jen 40% to je malo jak se vlhkost zvisit?
Taky musim inkubator vetrat protoze uz je tam docela hic tak 35 C. Tlumivky topi poradne! Asi budu muset vymenit kondik!

monk
1. tak sem koupil 2 osram - coolwhite a warm white a videl sem tam este Philips TLD 18W/830 Fluotone Made in Holland :) je dobra ? jaky ma spektrum svetla ?

2. budu mit matkovnu i rizkovnu ve stejny skrini (rozdeleny) a vlhkost pude do ty rizkovny, je videt ze vlhkost tam je velka, protoze tam prsi ze stropu =) nebude to vadit zarivkam ? nechci vybouchnout... =)
farky
Fčera sem si dočetl tenhle debat o zářivce.Rozhodl sem se že do nich jdu.Ale keždej mi říká že je to na hovno,že je lepší sodík.Já nemám na sodíkovou spotřebu moc prachů protože žiju u rodičů.Když si koupim 3x modrou osram L18W/67 a 2x červenou osram L18W/60 bude z toho něco?nebo to sou vyhozený prachy?Zajímá mě jestli s tím má už někdo zkušenosti.a jestli to má smysl.
a ještě bych potřeboval orientační ceny těhle zářivek.Díky moc
oton
to lackyfree: no s tou nestálou teplotou už sem to taky vypozoroval, u vrcholu kytek mám 27°C ale dole u květníků jen 20°C, ale myslim že to kytkám moc nevadí, hlavně podle toho jak si pěkně rostou, a na scrog je to myslim v pohodě, protože všechny palice budou stejně vysoko, tak že stejná teplota pro všechny

no a s tou vlhkostí to nevim, protože to zatim nemám čim měřit, ale myslim, že na ní zase tolik nezáleží, nebo jí mám v pohodě, protože kytky rostou jako z vody

dnes přepínám z 18/6 na 12/12, myslel sem, že přepnu až tak za 14 dní ale rychlost a mohutnost (větvení) růstu mě donutila k tomu přepnout již dnes (kytky jsou 33 dní starý)

tak uvidim, bude to můj první scrog, tak sem zvědavej jak se mi podaří vyplnit pletivo a jak sem načasova přepnutí na květ

zatim vše, všem přeji pěkný svátky
0X0da
To Farky:
S kombinaci osram L18W/67 (1x) a L18W/60 (2x) mam velice pozitivni skusenost, ted sem pod tim mel kytku tak do 50tyho dne a rostla deesne huste a hrozne se wjetvila. Rozhodne bych dal vic cerveny pomer 1:2 se mi celkem oswjedsil. Lepsi by asi bylo prvni tejden az 14 dnu tak 1:1 pak pridat druhou cervenou a po mesici nejmin este jednu. Kdyz maj moc modry tak rostou takovy srazeny listy a este se za ni natahujou, pridanim cerveny se zvetsujou listy a kytka sili.
Ale Osram je docela drahej a zbytecne dlouhej. Stoji necely 2kila jedna. Ted' jdu do Tesly DZS 11W/18 (modra) a DZS 11W/15 (cervena) kompaktni zarivky. Ty jsou totiz za 21,- v Teslampu. Navic jsou kratky a maj intenzivnejsi svetlo. Zajimava je taky barva /19 fialova, ta mi prijde tak 1:1 cervena s modrou.
Ale do kwjetu nevim nevim, zvlaste tech cervenejch by to chtelo mraky. To spis porid 75W sodik, nejlip son-t plus, ale SHC taky dobry, ktomu dve modry 11W a mas necelejch 100W fakt supr svetlo, vypada to jako vod Son-t Agro. A kytce faakt chutna.
Zdar
farky
uvidim co nadelam.Stejne to je jeste furt takova nerozhodnost mezi zarivkou a sodikem.asi si hodim korunou.stejne dik za rady moc ste mi helpli
TommyBoy
Nepřemejšlej nad tim a kudp si SODIK...
To je ma rada.
farky
TO OTON:::
Čus otne, tak si tak pročítám tn tvůj pěstitelskej deník a mám z tebe radost ty kluku ušatá.Mám už zamluveny OSRAMKY 18W modrou, červenou, biolux a floru.Tak jako ty.Ale nevim jak je mám rozmísti ve skříni.Jestli mám dát modrou a biolux dát doprostřed a ty zbylí dvě po stranách.Nebo jak?Aby se mi ty kytky nějak nekroutili do stran a nebyly nějak světelně diskriminovaný.A měl bych si pořídít spíš samostatný těleso pro každou zvlášt nebo mám koupit double tělesa pro dvě zářivky?A nebo si mam koupit jen patice,tlumivku a startéry a vyrobit si celou konzoly?
Dík
oton
no hele já to mam takhle: od kámoše sem si nechal uříznout plech cca 65cm × 40cm a na něj sem přidělal rovnoměrně 12 patic na 6 zářivkovejch trubic, a rzmístěný to mam takhle (viz nákres), na druhý straně mám přidělaný startéry na trubice a bude tam i zapalovač na sodík, vejde se tam toho dost, pak je tam čokoláda, ze který mi vedou dráty nahoru na poličku skříně, kde mám plechovou krabici od počítače a v ní všechno ostatní, jako tlumivky na zářivky,spínací hodiny,zdroj ke větrákům a bude tam i příslušenství pro sodík, je to takovej malej rozvaděč :-)
čokoláda na svítidle je praktická, když potřebuju sundat světlo jen odmontuju dráty a z čokolády a světlo je venku
jinak světlo vysí ce skříni na dvou řetízlách, vše šlo krásně přidělat na ten plech (pár hodin vrtání a šroubování) na tom plechu to chce mít třeba ve prostřed nějakej vingl, aby se ten plech neprohejbal a náhodou z toho ty zářivky nevypadaly,taky by měl bejt trochu silnější,já mám asi 1mm (hlavní plech)

dělám to poprvé tak že to nemusí bejt nejlepší ale zatim kytky rostou bezvadně, s tim květem nevim, jestli z toho jenom pod zářivkama něco bude, ale snad vyšustim po silvestru nějaký prachy a přidám k těm zářivkám tak 150W sodík a třeba uberu 4 nebo 2 trubice,z prostředka svítidla a tam plesknu ten sodík
chápeš takový universální svítidlo na zářivky i na sodík, až budu zase začínat, sodík dám do prdele a vrátim se k trubicím a tak dál

se sodíkem a trubicema se dá pěkně manipulovat, např na začátek květu, kdy kytky ještě hodně rostou, můžeš dát jen dvě trubice COOL plu sen sodík, a nebo zase sodík nasadit až tak po 14ti dnech květu a zatim tam mít 6 trubic, chce to pořádně otestovat...
doufám, že sem ti pomoh

tady je nákres jak sem to vymyslel: (je to zespoda kde jsou trubice)


[Edited by oton on 22-12-2001 at 11:18 AM]
sunset
Oton: Hele, napada me neco, s cim jsi asi nepocital - sodik hreje urcite vic nez zarivky. Kdyz das sodik do jedne vysky se zarivkama, budes to cely muset zvednout. Podle toho, jak moc budes odvetravat ten sodik, tak moc budes muset zvednout i zarivky a zbytecne prijdes o cast jejich vykonu. Uplne reseni neexistuje, ale pocitej s tim, ze do toho plechu nad lampu budes muset vyriznout diru, dat tam harmonikovy rukav a do nej odtah jako prase, jinak to neuchladis (malem jsem napsal neuchlastas :) )
Lackyfree
Takže lidi etšě jednou - pokud začínáte s INDOOREM pořiďte si raději sodík - pod zářivkami to eště není dotažený - roste to OK ale zatím se přesně neví jak dobře to pokvete, ono to kvete ale pro dobrý výnos to chce eště vymakat, počkejte raději na zkušenosti OTONA a nebo na moje...... jinak si uvědomte že světlo není vše - je potřeba si hlídat teplotu, vlhkost, přísun vzduchu s dostatečným CO2, hnojiva, kvalitní vodu, půdu či hydro, odrazové plochy - toto jsou faktory které silně ovlivňují kvalitní růst a především výnos........
Pokud chcete nějaké zářivky - no probléma (nekupujte je - je to dražší nežli sodíková sestava). Pošlete mi PM - jeden set na 3 zářivky tak za 100Kč.

Jinak nemám dobrou zkušenost se zářivkamy OSRAM (a to především biolux) - PHILIPS mi připadá lepší - teď jsem navíc objevil zářivku WARM WHITE s 3350 lumeny (BAUMAX) a vyžší životností - je však dražší - asi 150Kč což znamená že:
3Xzářivka s 3350 lumeny = 10 050 Lumenů : 108w
1 x Sodík SHLP 110 = 7500 lumenů : 100w Bílá eliptická
1 x Sodík SHCP 110 = 7800 lumenů : 110w čirá eliptická
1 x Sodík SHLP 210 = 18000 lumenů : 210w eliptická
1 x Sodík SHLP 340 = 33000 lumenů : 340w eliptická
1 x Sodík SHC 70 = 6000 lumenů : 70 w
1 x Sodík SHC 100 = 9800 lumenů : 100w válcová
1 x Sodík SHC 150 = 14500 lumenů : 150w válcová
1 x Sodík SHC 250 = 27000 lumenů : 250w válcová
1 x Sodík SHC 400 = 48000 lumenů : 400w válcová
eliptické výbojky jsou starší konstrukce a používají se ve veřejným osvětlení, nejvíce však SHLP 110 - bílá baňka: bílé světlo.
údaje TESLAMP

Dříve nežli začnete pěsrovat, musíte si důkladně rozmyslet jak a kolik chcete do toho investovat - energie - zařízení: estli malowtážově (jako Karlos - který však s pokusy končí) a nebo ve velké stylu - 400w a výše...............


[Edited by Lackyfree on 22-12-2001 at 03:29 PM]
oton
jo s tim chlazením to nějak vychystám, taky mě to už napadlo, že to nebude moct bejt tak nízko jako samotný zářivky, ale ten 150W sodík, zase tak moc netopí, vzhledem třeba k 400W
ty zářivkový patice mám přidělaná na L plechovým profilu, tak že nebude problém udělat delší profil a posadit zářivky tak o 10cm níž od sodíku, tim by se to mělo korigovat + dobré chlazení

ale i tak dík za připomínku
Lackyfree
to OTON: máš to hezky vymyšlený, ale budeš muset chladit jako blázen - jinak se ti zářivky upečou (příliš velká teplota snižuje životnost světelných těles). Takto jsem přemýšlel taky, ale trohu mě trápí to - že kdybych to řešil tak jak to zamýšlíš ty, musely by být zářivky dost vysoko (kvůli výhřevnosti sodíku) a to s dosahem zářivek nejni úplně ono. Snad je pořádně vymalovaná skříň na bílo to spravý - nebo pořádně chladit sodík a mít výšku asi tak 20cm u 150w sodíku (nemám představu kolik to má být ale u 400w sodíku je to 45cm).
Jinak já jsem přemýšlel mýt zářivky bokem (ze strany) a blíže ke kytí - na palice by pálil sodík(ze zhora) a na listy zářivky (z boku) - nevím však nakolik je to reálné a vhodné k pěstění.

Jinak jsem zatím pokusně ke dvou matkám přidal jeden set zářivek 3x36w, na které svítí 70wsodík a je znát že jim lepší spektrum svědčí (nejde o rychlost růstu ale o vitalitu rostlin - soudě dle jejich tmavší barvy a hustějšího růstu)

Jinak pro zajímavost, uvedu hodnoty které je nutno dodržet ve skříni:
Teplota:
v květináči - min 18C / max 25C/optimální 22C
ve vzduchu - min 18C/ max 28C/optimální 26C
relativní vlhkost vzduchu:
min 55% / max 75% / při klonování, či začátek růstu až 80%
Na 1m2 je potřeba asi 45000 lumenů a výše - dle normálního způsobu pěstění (ne SOG, H/V SCROG)
Větrání: min 100m3 na m2 / hod.
Protože kytky přijímají vzduch pasivně je potřeba zajistit vnitřní cirkulaci vzduchu (!!!) - např. otočný větrák.
Průměrné místo na kytku: 20cm - 25cm (ne SOG, H/V SCROG - jiný druh pěstění)
Dobrý odraz stěn - odrazová groow folie, či bílé stěny (čím bělejší tím lepší): kvalitní odraz platí více u zářivek a dobrý odraz stěn šetří výkon lampy.

farky
jo dik za ten nakres moc mi pomohl.uz se nemuze dockat az mi privezou almaru.tak zdarek
ale ja se stejne budu jeste ptat na miliony hovadin
oton
vzhledem k debatě o chlazení sodíku vzhledem k zářivkám přidávám nákres jak to budu řešit
myslim ale že to bude jen pro nízko výkonové sodíky do 200W

xbudvar
máš to dobře vymyšlený otone......K+.......jinak veselý vánoce a hezký svátky.....a pozor na silvestra :)
monk
znate ji nekdo ?
Philips TLD 18W/830 Fluotone Made in Holland


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma