Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování > Elektronika a Technika

 
Regulator otacok 12volt. vetrakov - Klikni zde pro originální téma
Na podnet niektorich clenov som sa rozhodol uverejnit tu asi najednuduksiu moznu regulaciu otacok 12V vetracikov.V podstate sa jedna len o regulaciu napetia.Tento regulator mozte napajat napetim od 12 do 40V avsak """USMERNENYM"""(to je napetie ktore sa nachadza za usmernovacimi diodami cize nesmiete ho napajat priamo z transformatoru)Hned na jeho vstupe je velky 4700u kondenzator,ten tam date lan ak mate k dispozicii nevyfiltrovane napetie.
1Schema zapojenia
Takto nejako by mohol vyzerat plosny spoj:
2Zo strany suciastok
3Zo strany spojov



Integrac je potrebne pripevnit na chladic.
Nokia:Grow
Až to sestavíš,tak pošli foto :rejp:
dab
taaak ja len tak ;) Som to nejak postavil a vyzera ze funguje :crazy: Aspon do 2,8W a ani sa moc stab. nehreje, takze poho :pimp: Nuz to len tak ak by niekto cel priklad z praxe tak isto to funguje do 2,8W ;) :D
Foto dodam coskoro.Co sa zatazenia tyka:Tento regulator reguluje napetie od 1,2 do 37 voltov a moze cez neho pretekat prud az 1,5A,samozrejme potrebuje poriadny chladic.To znamena ze na nho mozte pripojit paralelne az sedem, 200miliamperovych vetrakov z pc na 12voltov.Pokles napetia na nom je okolo 2 voltov,to znamena npr: ze ak ho budete napajat vyfiltrovanym napetim 14 voltov tak pri nastavenom maxime bude na jeho vystupe len 12voltov.
CAESAR
nebolo by jednoduchsie obyc delic napatia s obyc drat potakom?
JEDNODUKSIE???
Tak to chcem vidiet kto ti to tu vypocita.Okrem toho tam su podla mna ovela vecsie straty...
Sinuhet
Ten potak by musel byt dimenzovan na umerne waty podle poctu pripojenych ventilatoru.
Attatititat
na 4,5V az 12V je podle me nejjednodušší použití starejch dobrejch potenciometrů ze starejch dobrejch tesláckejch televizí(určite doma nákou starou na rozebrání máte) mám s nima vodkroucenejch 6měsíců a jedou furt. a zapojení by zvládla i moje babička s prstem v nose. Na regulaci větráků z PC podle mě nejlepší volba.
CAESAR
citace:
Původní příspěvek od sus3d
JEDNODUKSIE???
Tak to chcem vidiet kto ti to tu vypocita.Okrem toho tam su podla mna ovela vecsie straty...



ANO jednoduchsie

mas dajmetomu 5ks 12V ventilatorov(rovnakych) jeden zapojis napriamo, omeras prud, vynasobis ten prud tymi 12*5ks a mas prikon. prides do elektra a vpypytas si potak na ten vykon co si vypocital.
Ale na tom potaku su zbytocne straty,a malokto bube mat asi multimeter doma,kdez to pajkovacka je po ruke skoro fsade.
CAESAR
ale na ventilatoroch byva uvedeny aj prikon a pri tych 12V su tie straty zanedbatelne
Budis,ked odhliadnem od toho ze je to neefektivne,bude este treba stanovit urcity odpor toho potaku okolo 500 ohmov aby bola ta regulacia v celom pasme toho potaku.V telkach najde 50k 15k...tak neviem ci je to nejak pohodlne regulovat si to v rozmedzi pohybu toho potaku tak o 4mm.A ak si bude chciet kupit niekto new tak ho vide min. 100 korun.Moje zapojenie vide za stvrtinu a hlavne mi ide o to ze je rok 2005 a take regulacie s potakom sa pouzivali snad v 60 rokoch ked bolo plitvanie z energiou na denom poriadku :)
CAESAR
kazdy nech si spravi nazor sam
Deckardph
No nebudu tu tvrdit ze sem naky master ale sem vyuceny elektrikar a jak tak koukam na to tvoje schema tak to je vlastene stejne jako klasicky stabylizovany zdroj proste klasicke zapojeni za diodami filtr slozeny ze dvou kondenzatoru ze kterych vychazi tepave napeti a hned za nimy je integrovany regulovatelny stabylizator LM 317T ktery z tepaveho napeti dela usmernene a regulovatelne pomoci potenciometru takze v podstate de o to ze to co tu pise Cesar je mozne ale jako vstup by ste meli pouzit ciste stejnosmerne napeti a u toho susedova zapojeni napeti za diodama a ohledne toho wýkonu je pravda ze pri pouziti samotneho odporu a potenciometru bude nutne pouzit wýkonejsi soucastky nez ktere jsou pouzity u sus3d ovyho schematu kazdopadne ja bych se zastal cesara sem pro jednodussi cestu ale ta znamena nestandartni zachazeni s vetrakem takze no jeste dnes vam sem hodim schema toho jednodussiho a zaroven to vypocitam PEACE
CAESAR
vedeli ste,ze tie 12V vetraky(co su v kompoch)su vlastne na striedave napatie?ono sice na vstup privadzas jednosmerne,ale elektronika vo vnutri z toho robi striedave. zaujimalo by ma,ci nahodou niekto neviete schemu zapojenia,jednoducheho striedaca, s 2 tranzistormi a nastavitelnym vystupnym napatim a frekvenciou.dakujem
WhiTe
cesar: myslis multivibrator??? .. http://en.wikipedia.org/wiki/Multivibrator ... ale na vystupu to dela obdelniky.... musel bys tam pridat naky kondiky abys z toho dostal neco jako sinusofku ... teoreticky by se to dalo vyuzit na moderni regulaci otacek od minimalnich (takovych na ktery se sus3dovym schematem ani s potakem vzivote nedostanes), az po max. otacky...

sus3d: je byztecny takhle stabilizovat napeti kuli vetraku.... jestli myslis ze vydrzi dyl nez s obyc potakem, tak nevim ... vecina koupenejch zdroju uz je dneska stabilizovana dobre ...
Jahudka!
citace:
Původní příspěvek od CAESAR
vedeli ste,ze tie 12V vetraky(co su v kompoch)su vlastne na striedave napatie?ono sice na vstup privadzas jednosmerne,ale elektronika vo vnutri z toho robi striedave. zaujimalo by ma,ci nahodou niekto neviete schemu zapojenia,jednoducheho striedaca, s 2 tranzistormi a nastavitelnym vystupnym napatim a frekvenciou.dakujem


To jsem nevedel,je to zajimavy a pripada me to logicky.Asynchronni stridavej motor nema zadnej komutator,takze jeho zivotnost je omezena pouze zivotnosti lozisek.Je to kvuli zvyseni zivotnosti tech PC vetraku.
WhiTe
citace:
Původní příspěvek od Jahudka!


To jsem nevedel,je to zajimavy a pripada me to logicky.Asynchronni stridavej motor nema zadnej komutator,takze jeho zivotnost je omezena pouze zivotnosti lozisek.Je to kvuli zvyseni zivotnosti tech PC vetraku.


taky sem to nevedel .... nebo spis sem nad tim nikdy nepremejslel ... nakonec takevej motor je i levnejsi na vyrobu ... a navic je na rotoru jen magnet... cely vinuti je na statoru (musel sem si hned jeden rozebrat, abych se na to podival ;) )
CAESAR
white.ano mysles som neico take,mohol by si mi prosim nakreslit regulovatelnu schemu aj s konkretnymi hodnotami suciastok?myslim regulaciu aj vystupnej frekvencie,aj vystupneho napatia.dikes
WhiTe
CAESAR: jo, moh .... spechas na to hodne? vubec se mi nechce ;)
CAESAR
nepponahlam,len na to nezabudni
dikes
WhiTe
c: do kolika voltu?
.... nebo teda spis na co to ma bejt??
CAESAR
tak do 15V
Celller
Proc si nesezenete stary trafo od formuli nebo vlacku, mam na nem napichly tri vetracky z kompa a jde to na 8,10,12V a tim reguluju otacky
Joly
citace:
Původní příspěvek od Francois deGEOT

Jestli myslis ty dratovy z tech "color spektrum",tak by to slo,maj max.zatizeni 5 - 10W,ale neni to the best,ztraci se zbytecne vykon.


No však stacilo by aby tieto potenciometre alebo aj hocijake ine riadili bázu tranzistora kde treba fakt minimalny prud.
Joly
Celkovo myslim ze s bejakym univerzalnym tranzistorom by to bolo najjednoduchsie. Trebars BD433 je schopny tahat vykon az 36W co myslim na niekolko ventilatorov by malo stacit.
To nemyslis vazne s tou schemou?? Zmenou napetia na baze nedokazes regulovat mnozstvo preteceneho prudu cez tranzitor. Mozes hol len otvarat alebo zatvart.
Hanizek
citace:
Původní příspěvek od sus3d
Zmenou napetia na baze nedokazes regulovat mnozstvo preteceneho prudu cez tranzitor. Mozes hol len otvarat alebo zatvart.


A jak se teda podle tebe ovládá proud protékající tranzistorem?
Zmenou velkosti napetia na baze:) zle som to napisal, ide vsak o to ze ta schema nebude fungovat.Potrebujes tam nieco na riadenie, zenerku alebo lmko...
Hanizek
sus3d: Je to akorát trochu zbytečně komplikované, ale fungovalo by to. Ten tranzistor bych ale připojil až za ten druhý odpor (vyobrazené zapojení je zesilovač - ale, jak jsem říkal, i tak by to fungovalo).

Řídíš to tím trimrem.
Celller
Uz sem to tu psal, proc by Vam nestacilo traficko od vlacku, nebo formuly? 8- 10- 12V, tim muzete regulovat otacky
wasco123
S oblubou pouzivam tepelny, ale je tam aspon Trimer ktorym nastavujem otcky dle teploty


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma