Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Jak se správně starat o Ph metr a taky jeho kalibrace - Klikni zde pro originální téma
MANHUNTT
pH metry jsou velice citlivá zařízení a je nutné s nimi správně zacházet, jinak může velmi snadno dojít k jejich poškození. Pořídit si kvalitní přístroj na měření pH není levná záležitost. Nikdo z nás by určitě nechtěl, aby po pár měření pH metr přestal fungovat, nebo udával nepřesné hodnoty, což by kytičky mohlo značně poškodit. V tomto článku uvedu principy, jak s pH metry správně zacházet, v případě nepřesného měření návod, jak přístroj znovu nakalibrovat.
Elektroda:
Největší péči potřebuje elektroda, pomocí které měříme pH. Délka životnosti elektrody činí za normálních podmínek nejméně 8-10 měsíců, v případě kvalitní údržby se dá životnost prodloužit až na 2 roky.
Klasická skleněná elektroda se skládá ze skleněné membrány, diafragmy-což je pórovitá membrána, a elektrolytu-roztok uvnitř elektrody.

Jak postupovat při měření:
• Během měření se nedoporučuje ani přístroj, ani vlastní elektrodu držet v rukou (tím zamezíme skokům potenciálů mezi elektrodou a přístrojem). Pokud nelze jinak, přístroj držíme v jedné ruce a elektrodu v druhé.
• Měřící elektroda musí být ponořena až po referenční otvor (vždy dobře viditelný), aby měřila správně.
• Roztok, který měříme, by měl mít teplotu okolního vzduchu. Pouze v případě, kdy pH metr obsahuje i teplotní sondu, je možné pracovat s roztoky o různých teplotách. (Teplota má vliv na změřené pH - hodnota pH stejného roztoku je jiná při 25°C než při 75°C. Pouze při hodnotách pH kolem 7 je tento vliv zanedbatelný ).
• Vzorek nebo pufr před vlastním měřením řádně promícháme.
• Při použití míchadla dáváme pozor, aby během míchání nedošlo k poškození elektrody. Míchání roztoku během měření lehce snižuje změřenou hodnotu pH (až o desetinu).
• Během měření se elektroda nesmí dotýkat stěny ani dna nádoby, došlo by ke zkreslení hodnoty pH.

Kalibrace pH metru:
Většinou se postupuje podle návodu uváděného v příbalové příručce pH metru. Aby byla kalibrace přesná, potřebujeme dva kalibrační roztoky (pufry). Podle možností kalibrujeme přístroj tak, aby rozsah kalibrace přesahoval náš měřící rozsah.
Např. při měření:
Menších než pH 7, kalibrovat pomocí pufrů o pH 4,0 a pH 7,0
Větších než pH 7, kalibrovat pomocí pufrů o pH 7,0 a pH 10,0
Postup při kalibraci:
1. je velmi Pokud byli kalibrační roztoky v ledničce, necháme je ohřát na pokojovou teplotu, což důležité!
2. Odstraníme z elektrody ochrannou čepičku a její povrch opláchneme důkladně destilovanou vodou. Kapičky, které zůstaly na elektrodě opatrně otřeme savým nebo filtračním papírem.
3. Elektrodu nejdříve ponoříme do pufru o pH 7. Vždy používáme čerstvý pufr. Použité pufry nikdy nevracíme zpět do zásobní láhve s nepoužitými!
4. Vyčkáme několik sekund, než se pH ustálí a na displeji nastavíme přesnou hodnotu kalibračního roztoku (pH 7).
5. Před vnořením do druhého pufru, elektrodu opět důkladně omyjeme destilovanou vodou a osušíme.
6. Při kalibraci pomocí druhého pufru (o pH 4 nebo 10) postupujeme stejně jako při nastavení hodnoty pH 7.
7. Elektrodu opět několikrát opláchneme, osušíme a znovu vložíme do pufru o pH 7. Po nastavení této hodnoty je přístroj připraven k měření.
V příbalovém návodu daného pH metru se dočteme, jak přesně přístroj ovládat během kalibrace.
Životnost kalibračních pufrů se pohybuje kolem 5 měsíců.
Jak často kalibrovat:
Interval mezi jednotlivými kalibracemi si musíme stanovit samy pokusně. Ze začátku pH kontrolujeme častěji, tím zjistíme periodu kalibrace. pH kontrolujeme pomocí kalibračního roztoku o pH 7. Interval mezi kalibracemi by neměl být delší než jeden týden. Pokud pH metr dlouho nepoužíváme, je nutné před novým měřením vždy nakalibrovat.
Údržba elektrody:
Pokud si chceme prodloužit životnost naší elektrody, je dobré dodržovat následující instrukce:
• Ochrannou čepičku skleněné membrány odstraníme a elektrodu vždy před každým měřením důkladně opláchneme destilovanou vodou. Tělo elektrody usušíme jemným hadříkem nebo filtračním papírem. Pravidelným oplachováním prodloužíme životnost elektrody, ale i zabráníme kontaminaci roztoků a měření bude přesnější.
• Je velmi důležité, aby skleněná membrána byla neustále vlhká. Není-li elektroda používána, musí být umístěna v plastikové nádobce či víčku, které obsahuje 3molární roztok KCl (chlorid draselný, postaru chlorid potaše). Někteří výrobci dodávají elektrodu zakrytou čepičkou s roztokem speciálního pufru o pH 4 (nezaměňovat s kalibračním roztokem). Když je elektroda dlouho na vzduchu, vyschne a měří pomalu a je nestabilní. V takovém případě je dobré nechat elektrodu přes noc v pufru o pH 4 nebo v čerstvém 3M KCl nebo v 0.1M HCl (v HCl ale nesmí být ponořen referenční otvor na boku). Bylo dokázáno, že delší skladování elektrody v destilované vodě (i ohřáté) vede k ochuzování elektrolytu o tolik potřebné ionty a výrazně se tím snižuje životnost elektrody.
• Dbáme, aby v krycí čepičce vždy byl dostatek uchovávacího roztoku KCl.
• Při krátkodobým uložení elektrody (např. mezi jednotlivým měřením) použijeme nádobu naplněnou vodou z kohoutku.
• Skleněné membrány se vůbec nedotýkáme rukou. Povrchová poškození a otírání prsty vede ke snižování přesnosti měření.
• Pokud se v elektrodě objeví vzduchové bublinky, pokusíme se je odstranit obrácením elektrody a lehkým třepáním. Když se nám nepovede vzduch odstranit, je nutné elektrodu vyměnit.
• Elektrodu skladujeme v suchém prostředí v teplotním rozmezí 10°C až 30°C. Při poklesu okolní teploty pod bod mrazu, může dojít k poškození elektrody.
• Měření provádíme při teplotách roztoků 0°C až 80°C, když vlastníme elektrodu s teplotní sondou. Při teplotách nad 80°C dochází k nevratnému poškození skleněné membrány a elektrolytu.
• Někdy se může stát, že pH metr ukazuje nestabilní hodnoty. Pravděpodobně jsou na povrchu membrány usazeniny. Elektrodu vykoupeme po 10 minutách v následujících roztocích: 0.1M HCl, 0.1M NaOH a 0.1M HCl.
• Olejový film na elektrodě může také ovlivnit měření: omyjeme ji v 75% ethanolu, opláchneme destilovanou vodou a několik hodin necháme v pufru o pH 4 nebo v roztoku 3M KCl.
• Elektroda musí být ponořena v měřeném roztoku jen po nezbytně nutnou dobu.
Typy elektrod:
Na běžné měření se používají klasické skleněné elektrody. Měřená kapalina nesmí obsahovat chemikálie reagující se stříbrem a musí obsahovat alespoň 5% vody.
Pokud potřebujeme změřit pH půdy, je lepší zvolit skleněnou elektrodu s více membránami (diafragmami).

Elektroda má podstatně nižší životnost než samotný pH metr. Pokud již ani čistící metody nepomůžou obnovit měřící schopnosti přístroje, není nutné koupit celý nový pH metr, ale pouze vyměníme skleněnou elektrodu. Někdy se může stát, že se nám pH metr nedaří nakalibrovat. Než se rozhodneme vyměnit elektrodu, zkusíme použít nové kalibrační roztoky.


:bounce:PŘEVZATO S PÍSEMNÝCH MATERIÁLŮ K Ph Metru:bounce:
FOR:jentak------NENÍ TO ZMÉ HLAVY------:grrr:
snark
takže šup s tim do FAQ a ká plus pro manhunt
vapor
Hi :D
parádní článeček Manhuntte bylo by ovšem čestné a sportovní uvést zdroj z kterého jsi čerpal,
Takže pouze pro pořádek
http://www.greenhome.cz/new/clanky/120/
snad jsem ti nepokazil radost to nebyl můj cíl
zdarec :D
MANHUNTT
for:vapor
bohužel tě musim sklamat,ale čerpal jsem s materiálu kterej jsem si sehnal k Ph metru:eek:ale jinak to upravim ted hned:smoker:
hary
čus Manhnntte co je to za roztoky v ktrých by se měl ten ph metr po dobu 10min koupat aby neukazoval nestabilně moc mě to zajímá příjde mi to dost zvláštní mám na mysli toto Elektrodu vykoupeme po 10 minutách v následujících roztocích: 0.1M HCl, 0.1M NaOH a 0.1M HCl.
MANHUNTT
ahoj hary

já osobně používám pouze 0,1%roztok PEPSINU na uskladnění elektrody.jinak jsem si koupil v GH dva kalibrační roztoky s Ph 4 a Ph 7 se kteréma si jednou za čas s kalibruju elektrodu a nemám žádné problémy.
snark
huh toho sem si nevšim -
no pepsin je enzym kterej se používá na rozpouštění organickejch usazenin na diafragmě - elektrodě
pro uchovávání se používá 3 mol KCl roztok kterym je naplněná i samotná elektroda - celý měření probíhá na principu přeskakování volnejch vodíkovejch iontů mezi vnitřím roztokem KCl a vnějším prostředím - rozdíl v náboji na elektrodě se pak automaticky v přístoji převede na hodnotu pH
takže
a) žádnou destilku kromě oplachování (vodíkový ionty přeskakujou ven z elektrody)
b) nenechávat elektrodu vyschnout - dobrý sou minihoubičky nasáklý 3 mol KCl
- nechávat to v roztoku pepsinu - mmm no nemělo by to ultraškodit - uvidí se časem
wolverin
prosim vas o radu v com moze byt problem ...mam ten ph meter ADWA (no cital som tu uz kadejake kritiky na tento ph meter a zdaju sa mi zial opravnene :( )
ked som si kupil novy kalibracny roztok ph7 a ph4 a dal kalibrovat ph meter do ph7 tak mi to bud ukazalo ze je stary/zly roztok a pritom to bolo original zabalene alebo mi furt blikalo ph7 a nechcelo sa to nakalibrovat.... neviete v com moze byt problem???
elektroda je/bola namocena stale v tom ph7 takze k jej uschnutiu alebo poskodeniu nemohlo dojst. ....
snark
mmm klasika - zkus následující
nech elektrodu aspoň dva dny v uchovávacím roztoku 3 mol KCl a pak si kup novej pufr v laboratorních potřebách - vraž to do toho a nech tu automatickou kalibraci běžet třeba 1/4 hodiny - kdyby to nešlo tak to vrať tam kdes to koupil
MANHUNTT
citace:
Původní příspěvek od snark

- nechávat to v roztoku pepsinu - mmm no nemělo by to ultraškodit - uvidí se časem


Nevim jestli to škodí,ale dělám to po celou dobu pěstení a nic se neděje:rolleyes: Ale jinak to je rada s GH s Plzně,uskladnovat v Pepsinu tak nevim:(
snark
mmm no logicky by mělo bejt zřejmý že enzym se používá na čištění a to co je jako náplň elektrody tak na uskladňování - řek bych že šlo o přebrept nebo nedorozumění - vobě flaštičky bejvaj vedle sebe - prodávaj se pospolu - sou i skoro podobný
MANHUNTT
to se mi moc nezdá,že by šlo o přebrept nebo nedorozumění protože jsem ten Pepsin kupoval už dvakrát a po každé jsem řekl že chci tekutinu na uskladnění elektrody od PH metru a po každé jsem dostal PEPSIN.......tak nevim co si mám o tom myslet:mutant:
snark
hele je to jednoduchý - zavolejte si na VŠCHT :D
wolverin
citace:
Původní příspěvek od snark
hele je to jednoduchý - zavolejte si na VŠCHT :D


:D hehe dostal som radu - odpoved od "samotneho riaditela "VŠCHT :) a potvrdil mi to ze to mozem v tom kalibracnom roztoku skladovat .takze tak :D
ESTE RAZ MU DAKUJEM !!
snark
tak v poho - a řek ti jeslti máš ftalátovej nebo jinej ten kalibrační roztok???
wolverin
nie,to nie ale ja to pozrem doma a zajtra ti napisem co je to za zlozenie.napisal mi len ze mozem skladovat tu elektrodu v tom kalibracnom roztoku bud ph7 alebo ph4.
pripajam fotky kalibracnych roztokov, ph4,ph7, a kalibracny roztok pre ec meter

je to naskenovane ale zial velmi velmi na rychlo takze len čiernobiele, ale ked na to kliknete v galerke super sa to zvačši
a je to určite dobre čitatelne ;)
len pre uplne doplnenie,všetky sačky su striebornej farby, ph4 ma červene pismena, ph7 zelene, a kalibračny roztok na ec meter modre :bandit:
wolverin
citace:
Původní příspěvek od snark
tak v poho - a řek ti jeslti máš ftalátovej nebo jinej ten kalibrační roztok???


neviem aky je ten roztok, ale ked som si pozrel zadnu stranu a zlozenie (nepoznam anglicke nazvy pre chemicke prvky :D ) myslim ze by to mohlo byt ok;)
uvediem len pre tych ktorym sa nechce citat a vedia anglicky hodne dobre ze....
ph4 obsahuje : Potassium hydrogenphthalate (CAS877-24-7)
+ water (CAS 7732-18-5)
ph7 obsahuje : Potassium-di hydrogen phosphate (7778-77-0),
Di-Sodium hydrogen phosphate (7558-79-4)
kalibracny roztok na ec obsahuje: potassium chloride (7447-40-7)
:mutant: fuu, to su slova .....
hexamin
podla mna je ten pepsin na picu ako keby si peniazky vyhadzoval pepsin je enzym ktory stiepy peptidycku vezbu takze jeho opodstatnenie na cistenie ci skladovanie elektrody ktoru pouzivas v grow systeme je cca 0 ale silno pochybujem ze ti bude vykladat predavac v obchode kde nakupujes

ak na meranie ph pouzivas klasicku sklenenu elektrodu skladuj ju kludne v roztoku kcl na koncentracii velmy nezalezi kludne mozes pouzit nasyteny roztok cisti ju oplachovanim destilkou no a ak nemas kcl a napchas elektrodu do destilky tiez to bude ook

ako kalibracny roztok by som si este kupil ak si ho nedokazem pripravit ale kupovat roztok na skladovanie elektrody je ako milionove pero nasa
snark
ad destilka - mmm no pokud vim tak ta přesná hladina nasycenosti vnitříního roztoku KCl je rozhodující pro měření - ergo když ty vodíkový ionty přeskáčou skrz tu diafragmu do destilky - která je přitahuje tak se ta sonda zkurví - opravte mě zdali se pletu
hexamin
snark ak je elektroda funkcna tak je diafrafma priepustna len pre vodikove iony predpokladam ale pouzi neake skripta anal chem nastuduj a pouc nas

potesim sa
Kramar21
zdravim všechny groou mam takovej malinkej dotázek ikdyž jsem asi trochu odtématu je tu někdo,kdo by mi byl schopnej říct,čim a jak NEJLEVNĚJI se dá udržet ph u mích lásek.Jak ho zvýšit a čím popřípadě snížit a čím.Moc vám děkuji za vaše rady a zdůrazňuji jsem PLONKOVEJ!!!Díky a PEACE
MANHUNTT
Já osobně používám na zvýšení Ph HYDROXID DRASELNÝ ,na snížení Ph v růstu KYSELINU DUSIČNOUa v květu KYSELINU FOSFOREČNOU
Zdravím, hele může mi někdo poradit s těmi kalibračními roztoky? Když si naleju kalibrační roztok do sklenky a zkalibruju PH, můžu příště opět kalibrovat tím samým roztokem co mi zůstal ve skleničce, nebo musím použít nový? A ještě jedna otázečka.. Měřil jsem PH naší dešťové vody a má 7,33 PH. Myslíte že je to na zalévání v pohodě nebo ji mám snižovat i na zalévání? Díky moc za rady všem. Čuzzzte
MANHUNTT
citace:
Původní příspěvek od males_killer
Zdravím, hele může mi někdo poradit s těmi kalibračními roztoky? Když si naleju kalibrační roztok do sklenky a zkalibruju PH, můžu příště opět kalibrovat tím samým roztokem co mi zůstal ve skleničce, nebo musím použít nový? A ještě jedna otázečka.. Měřil jsem PH naší dešťové vody a má 7,33 PH. Myslíte že je to na zalévání v pohodě nebo ji mám snižovat i na zalévání? Díky moc za rady všem. Čuzzzte



čus,určitě to kalibruj po každé v novém roztoku!!!!!jinak nejlepší voda je kolem Ph 6.
Rasta_pasta
Zdravím všechny pěstitele a pěstitelky.
Potřeboval bych poradit s již zmiňovaným PH mterem ADWA A100 .
Měl jsem ho jednu sklizeň a zdálo se mi, že začíná měřit nějak divoce.
Voda z vodovodu, která vždy měla tak 7,0-7,2 Ph a najednou měla kolem 10,2 Ph. Tak jsem si řekl že vklidu, že ho zkalibruju a bude to zase ok, ale tady jsem se přepočítal...
Normálně podle návodu jsem si nalil do skleničky kalibrační rostok 7,0 Ph, vložil ph metr a dal CAL, jako že ať se skalibruje.
Pak jsem normálně dal změřit ten kalibrační roztok a najednou měl Ph10 :mutant:
Sem si řekl že je to divný, tak jsem ho vypnul a zapnul, ale nic se nezměnilo. Najednou má voda z kohoutku 10,3 Ph , takže by mě zajímalo Whot´s Up ???

Kdyby ste mi mohl někdo pomoci poradit, nebo kdybyste měli jen nápad, tak sem s ním....

Díky Rasta
dokktor
tak ten sem měl taky a prostěl jednou dospěl do stádia, že už nejde nakalibrovat. při kalibraci házel error, že prej mu to nende. no a teď když sem se na něho díval, esi je to ten co máš ty, tak mě spadl na zem, neco v něm chrastí, takže definitivně kaput :teef:
Rasta_pasta
ojojoj,
tak to mě mrzí, že kvůli mě si uštědřil svýmu Ph metru "zlatou ránu"
Hele a nevíš co ti to psalo za Eror, když ti to nešlo zkalibrovat?
Nepsalo to náhodo EC (eror calibration)???
Pak to umí ještě EB - eror batery a ještě jeden, ale mě to hodilo EC, takže doufám, že ta moje Adwa nedopadne jak ta tvá
Hodinář
stejnej případ. při měření hodnoty kolem 10tky.Kalibrovat se to pak chtělo jen s PH10tkou.Hodil sem jí do GS,tam mi to určitě zkalibrujou,prdlajs.ADWA putovala do koše
Rasta_pasta
Takže myslíte, že tento problém sám nevyřeším?
Mě pak napadlo, jestli není jen třeba vyměnit to čidlo, bo co to je, ale s tím nemám žádný zkušenosti...
Pravděpodobně se obrátím na G shop, kde jsem ji zakoupil a budu ho teda reklamovat...

Jinak další zkušenosti s tímto npřístrojem SEM PROSÍM
Hanizek
A nemůže být špatný ten kalibrační roztok?
Rasta_pasta
to Hanizek,
nemyslím si, je kupovaný společně s Tím ph metrem někdy v listopadu loňského roku (takže se nejedná o několika letý exemplář) a kalibroval jsem tak 3x a nikdy nebyl problém. Tak nevím, zkusím napsat do toho G shopu, kde jsem ho kupovala uvidím co mi řeknou...
SMOKER
Ja mam adwu ph meter a teda na kalibrovanie pouzivam dva roztoky PH7 a PH4 a k tomu este destilku..... najprv stlacis cal a strcis ho do PH7 .. ked doblika znak ph tak ho vyberes a musis ho ponorit do ph4 malo by sa rozsvietit EC ... vtedy ho treba ponorit do vody z EC 00 cize destilka... pockas kym nezmyzne EC a nerozsvieti sa pH 7 (alebo 4) a vtedy ho ponoris do daneho roztoku ... ikonka pH prestane blikat a malo by sa to prepnut do normalneho rezimu a zasa merat presne ...

ja mam adwu pol roka a uz som ho trikrat kalibroval ... vzdy po 2mesiacoch a ked som ho kontroloval combo metrom od hanna tak po kalibraci meral presne :)

Mozno nieje pokazeny a staci ho poriadne skalibrovat
mosad
Používám taky Adwu ph100 a maximální spokojenost,kalibruji 1x cca za měsíc.Doplňuji Smokera a pro úplnost přidávám podrobný návod:

http://www.growshop-headshop.cz/KeS...%20pH%20100.pdf

Opraveno,omluva.
Rasta_pasta
to mosad :
hezký ale ten link je na adwa EC metr :whisperer:

to Smoker:
Já vím, že ideální je kalibrovat všemi třemi roztoky, ale vždy to fungovalo. Tady na G je víc lidí, kteří kalibrují pouze ph sedmičkou a bez prblémů. Ale ta má Adwa pořád měří kalibrační roztok 7, jako ph 10,0 ?!?
Zítra jedu pryč, tak ho asi příští týden pošlu na reklamaci..
dokktor
citace:
Původní příspěvek od Rasta_pasta
ojojoj,
tak to mě mrzí, že kvůli mě si uštědřil svýmu Ph metru "zlatou ránu"
Hele a nevíš co ti to psalo za Eror, když ti to nešlo zkalibrovat?
Nepsalo to náhodo EC (eror calibration)???
Pak to umí ještě EB - eror batery a ještě jeden, ale mě to hodilo EC, takže doufám, že ta moje Adwa nedopadne jak ta tvá

jo, psalo mě to EC. předtím tak rok, dva ležel na poličce nepoužit, tak se neni čemu divit. to, co píše smoker, by mohlo fungovat, nicméně návod hovoří jinak a mě to nechtělo změřit ani sedmičku, natož aby se to dostalo na kalibraci čtverky.
Hodinář
citace:
Původní příspěvek od Rasta_pasta
to mosad :
hezký ale ten link je na adwa EC metr :whisperer:

to Smoker:
Já vím, že ideální je kalibrovat všemi třemi roztoky, ale vždy to fungovalo. Tady na G je víc lidí, kteří kalibrují pouze ph sedmičkou a bez prblémů. Ale ta má Adwa pořád měří kalibrační roztok 7, jako ph 10,0 ?!?
Zítra jedu pryč, tak ho asi příští týden pošlu na reklamaci..


je otázka jestli ti to vyreklamujou.Osobně sem nezkoušel.Přeci jen je to sonda která se může podělat za chvíli i špatným zacházením,navíc cena sondy nebude asi nejměnší
Rasta_pasta
to Hodinář :
právě proto bych to chtěl zkusit vyreklamovat, protože jsem ho kupoval na podzim a začal jsem s ním měřit až v lednu. Přece není možné, aby sis koupil hračičku za 1200,- a po 4 měsících byla ko.
To se klidně s tím G- shopem budu hádat (jsem taková nátura, že mě tydle věci z principu serou..) a pokud by mi tvrdili, že je to má chyba, tak černé ovce, nebo some another shit to jistí :o)
Lidi na to slyšej, když se jim pohrozí veřejnou ostudou, nebo přinejmenším špatnou reklamou..
exkalibur
Čau tak s Adwou jsem měl podobný problém.Myslím,že to bude špatná sonda.Vyřešil jsem to novým.Hold jsou to citlivé hračky.
EricCartman
heleďte úplně stejně u mě šel do koše... , teď používám milwakee nebo jak se to píše sharp ph tester a ten drží mnohem líp, zase je to ale jiná cenová třída.
Dadenka
citace:
Původní příspěvek od Rasta_pasta
Zdravím všechny pěstitele a pěstitelky.
Díky Rasta


Ahoj,
tak koukám že sme měli všichni asi stejnej s tímhle PH metrem :(

mě vydržel i s maximální péčí jen cca rok (doporučoval bych ti ho rychle vyreklamovat a pořídit si jinej typ nebo spíš výrobce)

Je pravda že pokud jsi se o přístroj nestaral příliš pečlivě, tak tu sondu odepíšeš i po 4 měsících (ale pokud si dodržoval návod a postup při měření + kalibraci, měl by ti vydržet teoreticky ROKY) a nee aby byl po takovej chvíli kaput!!!

Při reklamaci se v obchodě nenechávej šikanovat otázkama jak jsi s ním zacházel, jestli jsi oplachoval v destilce při přechodu mezi roztokama...
to prodejce nemá co zajímat !!!!! Von to má jen strčit do krabice a odeslat výrobci (distributoroj)
(to ti radim jen tak, kámošoj chtěli odmítnout reklamaci na PH metr už v prodejně že s nim ŠPATNĚ manipuloval....)
Rasta_pasta
Hoj všichni, tak jsem psal do Klečky, kde jsem ho kupoval a bylo mi porazeno, ať skusím vyměnit baterie.
Že když už jsou hodně slabý, tak přístroj nedokáže změřit správnou hodnotu a místo aby hodil hlášku Eb (error bateries), tak hodí Ec (erorr calibration), takže to vyskouším a pak ho budu odesílat na reklamaci...

to Dadenka : neboj při reklamaci se šikanovat nenechám, pač reklamace jsou má parketa :teef: jsem zatím snad vždy vše co nefungovalo jak má vyreklamoval, bez větších problémů...
A věc druhá, že mám vlastní obchod a vím co si může a nemůže prodejce dovolit.

Věc třetí že mi přišel tento ph metr, bez českého návodu, takže první měření jsem se spíš domníval jak se s ním zachází...
Až po nějakej době jsem si stáhnul návod z netu (myslím, že to bylo při první kalibraci)
Igraczek
Tak ted me tedy zamrazilo jsem též majitel Adwa A100 (asi 2 měs) chovam se k nemu fakt zodpovědně 1 za tyden kalbruji obouma puframa tak doufam že vydrží déle. Určo dej vědět jak jsi dopad po výměně těch baterek doufam že reklamace nebude nutna držim palce.
Tayem de Tox
Tak pánové. Adwa totiž rozeslala vadnou sérii k nám do ČR. Řikal mi to můj dodavatel, když mi je měnil za nový.. a funkční. Vrátili se mi totiž hned dva ze tří-- se stejnou závadou- nelze nakalibrovat- hlásí nesmysly.
Teahead
Takový poruchový ph metr může být i výhodou. Když se rozbije, vrátíte ho a dostanete nový, opět s dvouletou zárukou. Tak je můžete měnit pořád dokola. Dělal jsem to tak se zvlhčovačkou Avair. Za 4 roky, jsem ho reklamoval třikrát, pak jsem si nechal vrátit peníze. Koupil jsem si levnější zvlhčovačku ETA, která ale vypadá na chlup stejně, jako Avair. Doufal jsem, že stejně rychle odejde, ale už je to přes rok a mrška pořád fungje.

Pokud ale chcete spolehlivý Ph metr, jsem maximálně spokojenej s firmou Essentials. 4 kola a měří pořád přesně:
http://growshop.cz/katalog/detail/3...ential-ph-meter
Igraczek
citace:
Původní příspěvek od Teahead
Takový poruchový ph metr může být i výhodou. Když se rozbije, vrátíte ho a dostanete nový, opět s dvouletou zárukou. Tak je můžete měnit pořád dokola. Dělal jsem to tak se zvlhčovačkou Avair. Za 4 roky, jsem ho reklamoval třikrát, pak jsem si nechal vrátit peníze. Koupil jsem si levnější zvlhčovačku ETA, která ale vypadá na chlup stejně, jako Avair. Doufal jsem, že stejně rychle odejde, ale už je to přes rok a mrška pořád fungje.


Che přesně tak už jsem ho 2 krát vyměnil jestliže půjdu po 3 tak si necham vrátit peno jsou to šmejdy!
zmijak
Jak správně pečovat o pH metr

Jak správně pečovat o pH metr pH metry jsou velice citlivá zařízení a je nutné s nimi správně zacházet, jinak může velmi snadno dojít k jejich poškození. Pořídit si kvalitní přístroj na měření pH není levná záležitost. Nikdo z nás by určitě nechtěl, aby po pár měření pH metr přestal fungovat, nebo udával nepřesné hodnoty, což by kytičky mohlo značně poškodit. V tomto článku uvedu principy, jak s pH metry správně zacházet, v případě nepřesného měření návod, jak přístroj znovu nakalibrovat.

Elektroda:

Největší péči potřebuje elektroda, pomocí které měříme pH. Délka životnosti elektrody činí za normálních podmínek nejméně 8-10 měsíců, v případě kvalitní údržby se dá životnost prodloužit až na 2 roky.

Klasická skleněná elektroda se skládá ze skleněné membrány, diafragmy-což je pórovitá membrána, a elektrolytu-roztok uvnitř elektrody.

Jak postupovat při měření:

*Během měření se nedoporučuje ani přístroj, ani vlastní elektrodu
držet v rukou (tím zamezíme skokům potenciálů mezi elektrodou a
přístrojem). Pokud nelze jinak, přístroj držíme v jedné ruce a elektrodu
v druhé.

*Měřící elektroda musí být ponořena až po referenční otvor (vždy
dobře viditelný), aby měřila správně.

*Roztok, který měříme, by měl mít teplotu okolního vzduchu. Pouze v
případě, kdy pH metr obsahuje i teplotní sondu, je možné pracovat s
roztoky o různých teplotách. (Teplota má vliv na změřené pH -
hodnota pH stejného roztoku je jiná při 25°C než při 75°C. Pouze při
hodnotách pH kolem 7 je tento vliv zanedbatelný ).


*Vzorek nebo pufr před vlastním měřením řádně promícháme.

*Při použití míchadla dáváme pozor, aby během míchání nedošlo k
poškození elektrody. Míchání roztoku během měření lehce snižuje
změřenou hodnotu pH (až o desetinu).

*Během měření se elektroda nesmí dotýkat stěny ani dna nádoby,
došlo by ke zkreslení hodnoty pH.



Kalibrace pH metru:

Většinou se postupuje podle návodu uváděného v příbalové příručce pH metru. Aby byla kalibrace přesná, potřebujeme dva kalibrační roztoky (pufry). Podle možností kalibrujeme přístroj tak, aby rozsah kalibrace přesahoval náš měřící rozsah.

Např. při měření:

Menších než pH 7, kalibrovat pomocí pufrů o pH 4,0 a pH 7,0

Větších než pH 7, kalibrovat pomocí pufrů o pH 7,0 a pH 10,0

Postup při kalibraci:

1. Pokud byli kalibrační roztoky v ledničce, necháme je ohřát na
pokojovou teplotu, což je velmi důležité!

2. Odstraníme z elektrody ochrannou čepičku a její povrch
opláchneme důkladně destilovanou vodou. Kapičky, které zůstaly na
elektrodě opatrně otřeme savým nebo filtračním papírem.

3. Elektrodu nejdříve ponoříme do pufru o pH 7. Vždy používáme
čerstvý pufr. Použité pufry nikdy nevracíme zpět do zásobní láhve s
nepoužitými!

4. Vyčkáme několik sekund, než se pH ustálí a na displeji nastavíme
přesnou hodnotu kalibračního roztoku (pH 7).

5. Před vnořením do druhého pufru, elektrodu opět důkladně
omyjeme destilovanou vodou a osušíme.

6. Při kalibraci pomocí druhého pufru (o pH 4 nebo 10) postupujeme
stejně jako při nastavení hodnoty pH 7.

7. Elektrodu opět několikrát opláchneme, osušíme a znovu vložíme
do pufru o pH 7. Po nastavení této hodnoty je přístroj připraven k měření.

V příbalovém návodu daného pH metru se dočteme, jak přesně přístroj ovládat během kalibrace. Životnost kalibračních pufrů se pohybuje kolem 5 měsíců.

Jak často kalibrovat:

Interval mezi jednotlivými kalibracemi si musíme stanovit samy pokusně. Ze začátku pH kontrolujeme častěji, tím zjistíme periodu kalibrace. pH kontrolujeme pomocí kalibračního roztoku o pH 7. Interval mezi kalibracemi by neměl být delší než jeden týden. Pokud pH metr dlouho nepoužíváme, je nutné před novým měřením vždy nakalibrovat.

Údržba elektrody:

Pokud si chceme prodloužit životnost naší elektrody, je dobré dodržovat následující instrukce:


*Ochrannou čepičku skleněné membrány odstraníme a elektrodu vždy před každým měřením důkladně opláchneme destilovanou vodou. Tělo elektrody usušíme jemným hadříkem nebo filtračním papírem. Pravidelným oplachováním prodloužíme životnost elektrody, ale i zabráníme kontaminaci roztoků a měření bude přesnější.

*Je velmi důležité, aby skleněná membrána byla neustále vlhká. Není-li elektroda používána, musí být umístěna v plastikové nádobce či víčku, které obsahuje 3molární roztok KCl (chlorid draselný, postaru chlorid potaše). Někteří výrobci dodávají elektrodu zakrytou čepičkou s roztokem speciálního pufru o pH 4 (nezaměňovat s kalibračním roztokem). Když je elektroda dlouho na vzduchu, vyschne a měří pomalu a je nestabilní. V takovém případě je dobré nechat elektrodu přes noc v pufru o pH 4 nebo v čerstvém 3M KCl nebo v 0.1M HCl (v HCl ale nesmí být ponořen referenční otvor na boku). Bylo dokázáno, že delší skladování elektrody v destilované vodě (i ohřáté) vede k ochuzování elektrolytu o tolik potřebné ionty a výrazně se tím snižuje životnost elektrody.

*Dbáme, aby v krycí čepičce vždy byl dostatek uchovávacího roztoku KCl.

*Při krátkodobým uložení elektrody (např. mezi jednotlivým měřením) použijeme nádobu naplněnou vodou z kohoutku.

*Skleněné membrány se vůbec nedotýkáme rukou. Povrchová poškození a otírání prsty vede ke snižování přesnosti měření.

*Pokud se v elektrodě objeví vzduchové bublinky, pokusíme se je odstranit obrácením elektrody a lehkým třepáním. Když se nám nepovede vzduch odstranit, je nutné elektrodu vyměnit.

*Elektrodu skladujeme v suchém prostředí v teplotním rozmezí 10°C až 30°C. Při poklesu okolní teploty pod bod mrazu, může dojít k poškození elektrody.

*Měření provádíme při teplotách roztoků 0°C až 80°C, když vlastníme elektrodu s teplotní sondou. Při teplotách nad 80°C dochází k nevratnému poškození skleněné membrány a elektrolytu.

*Někdy se může stát, že pH metr ukazuje nestabilní hodnoty. Pravděpodobně jsou na povrchu membrány usazeniny. Elektrodu vykoupeme po 10 minutách v následujících roztocích: 0.1M HCl, 0.1M NaOH a 0.1M HCl.

*Olejový film na elektrodě může také ovlivnit měření: omyjeme ji v 75% ethanolu, opláchneme destilovanou vodou a několik hodin necháme v pufru o pH 4 nebo v roztoku 3M KCl.

*Elektroda musí být ponořena v měřeném roztoku jen po nezbytně nutnou dobu.

Typy elektrod:

Na běžné měření se používají klasické skleněné elektrody. Měřená kapalina nesmí obsahovat chemikálie reagující se stříbrem a musí obsahovat alespoň 5% vody.

Pokud potřebujeme změřit pH půdy, je lepší zvolit skleněnou elektrodu s více membránami (diafragmami).

Elektroda má podstatně nižší životnost než samotný pH metr. Pokud již ani čistící metody nepomůžou obnovit měřící schopnosti přístroje, není nutné koupit celý nový pH metr, ale pouze vyměníme skleněnou elektrodu. Někdy se může stát, že se nám pH metr nedaří nakalibrovat. Než se rozhodneme vyměnit elektrodu, zkusíme použít nové kalibrační roztoky.
josip222
http://www.greenhome.cz/clanky/jak-...covat-o-ph-metr :david: nič nové ale opakovanie je matka múdrosti :frog:
zmijak
NERIKAM ZE JE TO NOVE ALE NA FORU JSEM TO NIKDE NENASEL A NEZ TO NEKDE HLEDAT TAK SI TO RADSI NAJDU NA GROWERU NO NE :-)
jestedman
pokud je to text převzatý, je nutné uvádět zdroj
zmijak
ZDROJ TECHTU JAK SPRAVNE PECOVAT O PH METR JE http://www.greenhome.cz/clanky/jak-...covat-o-ph-metr
Zavalagan
podle me kdyz si koupis substra z danym ph a pri kazdem zaliti budes mit upravenou vodu na dane ph jake potrebujes podle toho jestly zalivas v dobe rustu nebo kvetu tak se ph menit nebu a zustane v hodnote zalivane vody z upravenym ph....plus minus autobus :D
Exceptional
Základem je vybrat kvalitní PH metr. Velmi špatné zkušenosti mám (a nejen já - i známí) s PH metrem ADWA, což mi potvrdili i v growshopu, že to u nich má vysokou reklamovatelnost. Po pár měsících může začít měřit blbě i když se o něj staráte. Koupil jsem Essentials a od té doby bez problémů, nedávám k elektrodě ani ten uchovávací roztoku a myslím, že jsem ho ani nekalibroval a furt ukazuje přesně. Funkční PH metr je základ. Není nic horšího, než když vám odcházejí kytky a všechno je přitom na první pohled v pohodě.
medulda
Doplním návod na oživení elektrody. Vadnou elektrodu je možno oživit, když ji necháte přes noc v 1M kyselině chlorovodíkové (v drogerce se dá koupit 37%, tu stačí naředit 1:10).
Pro uskladnění elektrody je nejlepší 3M (225 g/l) roztok KCl. Kalibrace životnosti elektrody nijak nepomáhá.
Uroboros
Zdravím, koupil jsem Fastech PH metr a po otevření krytky jsem zjistil, že je v elektrodě tak z 1/3 vzduchová bublina. Na záčátku je psáno že je to na výměnu elektrody, :rolleyes: Je tomu opravdu tak?
Teď jsem ji ponořil do KCL tak uvidíme...

Ha! nevím jak, ale bublina už asi není nebo kam se poděla... asi jak jsem rval zubama to víčko co nešlo sundat... :D
Zelenáczech
Ahoj.. jenom takovej blbej dotaz.. ten práškovej pufr mám rozmíchat asi v destilce, že jo??? díky
MocnyOkurek
Zdravim panove, predpokladam ze je to konec sondy ale pro jistotu se zeptam. PH metr mam Martini PH55/ph56 . Dneska mi napsal ze by chtel zkalibrovat. Dam ho tedy kalibrovat 7.01 roztok OK. Vzdy ale kdyz jej hodim do roztoku 4.01 mi napise warning a cely proces kalibrace muze od znova. 7PH to zvladne vzdy ale ten 4.01 konci tim warningem (dle manualu je to nevalidni buffer). Jelikoz mam dva buffery doma vyzkousel jsem jeste novy neotevreny a ten skoncil warningem taky. Proste mi ted nejde zkalibrovat. neni moc rozhozenej u PH 7 meri 6.9 a uz PH 4 tam nameri tusim 4.2 - 4.3 takze se +- orientovat stale da, ale predpokladam ze do pristi rundy uz budu muset poridit novou sondu. Rovnou priznavam ze nejsem uplne poctivej a po kazdym pouziti to nemacim v tom jejich roztoku na uskladneni. Ten PH metr mam uz treti rundu takze +- 3/4 roku. V manulu pisou ze PH sonda ma warranty pul roku tak to me dovedlo k tomu ze uz je proste asi v prdeli. Co si o tom myslite? Dikec za odpovedi.
!ZAU!
Nevim.Ale rekl bych kdyby byla spatna sonda,neslo by to nakalibrovat vubec.Kdyz to vezmes logicky.Ale vim ze mel jednou kamos problem kalibrovat combo ph+ec a pak prisel na to ze mel slabou baterku.jestli mas zaruku.tak ho reklamuj
!ZAU!
Ale jinak bych moc neresil tu desetinu
MocnyOkurek
Asi mas pravdu protoze mi to po tvojem postu nedalo a sel sem kalibrovat zase. Nakonec se mi to povedlo ale je to fakt divny. Zase to hodilo warning, tak sem ti pri tom warningu prasknul do toho storage roztoku objevilo se 4.01 rec, najebal sem to do toho PH 4.01 a ono se to zkalibrovalo. Zmeril sem pak znovu ty roztoky a bylo to 6.9 a 4.0 takze PH metr je temer bezchybny. Jelikoz se mi nelibila predstava koupeni nove sondy poctive jsem jej ted postavil do storage roztoku a vzdy jej tam pri mereni vratijm. Snad ten roztok nejakou chvili vydrzi a nebudu to muset menit co tejden. Tak diky moc za postouchnuti.
flowtek
Cus, mam ph metr salinger a mack.... pri mereni ciste vody, trca cca 3-4 minuty, nez se ustali na nejaky hodnote. Nova sonda, nova kalibrace.... v rozkoku ph nameri behem par sekund. Je neco spatne? Nebo je to v normalu? Nevim no, od hracky za 3000 bych cekal, ze to pojede trochu rychle.... dam ho tam zacina treba na 7, rychke klesne treba na 6,7 a pak hodne godne pomalu.... cca 1 bod za 5 sekund klesa az treba na 6,48 kde se zastavi....??? Je to normalni???? Dekuju... nikde to nemuzu najit.
Borda
Dnes jsem se rozhodl k první kalibraci ph metru. Je to klasický kapesní za 300. Postupoval jsem podle návodu a používal destilovanou vodu. Roztoky jsem dělal z přidělených prášků o hodnotách 6.86 a 4.01. Před měřením jsem namočil metr do čisté destilky a ukazoval ph 7.1. Po kalibraci pomocí roztoků mi teď ukazuje ph destilky 5.5. Jinak roztoky to měří správně. Kde je chyba ? :D
carlos
Muze byt vadny metr. Uz jsem zazil par kousku co proste za boha nesly nakalibrovat..
Borda
Je to dost možné. Tím pádem by mě celkem zajímalo, kdybych ho nekalibroval, tak jestli by měřil "pouze" s odchylkou 0.1 :D.
alfonzito
Ak ti to v tych roztokoch obidvoch ukazuje spravne hodnoty tak ho mas nakalibrovany. Cista destilka ma nestabilne PH a ked si meter vytiahol z roztoku o hodnote PH 4.01 a strcil do cistej destilky tak jej to automaticky znizilo PH
Borda
Je to trochu zvláštní. Ph metr jsem umyl v destilce a usušil. Pak jsem jsem tu destilku ve které jsem umýval ph metr nahradil čistou destilkou a hodnota stejná a to 5.5. Jinak s tou nestabilností se divím, když všude píšou, že má mít ph neutrální.
Borda
Je to trochu zvláštní. Ph metr jsem umyl v destilce a usušil. Pak jsem jsem tu destilku ve které jsem umýval ph metr nahradil čistou destilkou a hodnota stejná a to 5.5. Jinak s tou nestabilností se divím, když všude píšou, že má mít ph neutrální.
growmatrix
Jak jsi mohl PH Metr usušit. Konec PH metru musí zůstat stále vlhký!
Kalashnikova
Jako furt treba rok v kuse?
Bitir
No nechci se do toho nejak misit ,houby tomu rozumim,ale kdyz sem ho kupoval ,tak byl suchej jak pepr. Tohle si pletes mozna s kombi metrem jak ma tu sondu, ta by mela byt uchovavana v roztoku tusim. Ale obyc ph a ec metr me teda vyschnul nekolikrat a meri uz rok oboji tak jak ma.
Jáá
pH metrllll by měl být furt vlhký já to dělám takže mám v konci vatu je na to roz5ok ec metr vyschnout muze
Bitir
Uf, tak to sorry, ja to teda nikdy neresil a problem sem nemel. Cca jednou za tyden to zkalibruju a vse slape.
Borda
Špatně jsem se vyjádřil. Tu část ph metru, která se má ponořit jsem neosušil, ale jen utřel ubrouskem.
panpanvicka
Základ je po každém měření opláchnout čistou vodou jinak se tvoří usazeniny a ničí sondu.
Gunnar93
ZdaR chci se zeptat stalo se nekomu ze mel novy ph metr a kdyz ho chtel zkalibrovat tak mu ph metr po priblizeni k roztoku neukazoval nic a po oddaleni od kelimku cca 30 cm zacal ukazovat nejake hodnoty ? sondu jsem oplachnul destilkou
Smoukee
Ahoj, chci se zeptat jestli je nějaký ph metr lowbudget vo zato stojí nebo jestli se vyplati dat spis o litr vic? Díky


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma