Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Receptář

 
aut. zavlazovani bez el. - Klikni zde pro originální téma
opicka
Ahoj vsichni,hledal jsem samocine zavlazovani a nic kloudneho jsem nenasel tak mam neco ja
a je to odzkousene.

popis obrazku: 1 nadrz na roztok ci vodu
2 skrtitko
3 davkovaci nadoba
4 kvetinace
5 hadicka
6 kapilara(pouziva se na hydro)

popis principu: V horni nadrzi je zasoba vody ktera je hadickou vedena samospadem pres skrtitko
do davkovaci nadoby ze ,ktere je voda opet samospadem rozlita do kvetinacu.

vyhody: minimalni naklady
jednoduchy princip


nevyhody: nektera kytka dostane o trosku vice vody nez ta ostatni


navod na stavbu: 1 nadrz muze byt treba z kanystru,do horniho vyka je udelana dira vetsi nez
je pouzita hadicka(kvuli chybejicimu vzduchu)
2 davkovaci nadoba muze byt treba z pet lahve,do davkovaci nadoby je udelan otvor
ve vysce ,ktera odpovida nasemu predem vypocitanemu mnozstvi vody potrebneho k zaliti kytek
to znamena,ze naleju treba pul litru a kde mam hladinu tak udelam maly otvor.
do maleho otvoru je dana trubicka o trosku vetsi nez je akvarijni jelikoz
diky vzlinavosti kapaliny ma problem radne vytect,ja jsem pouzil hadicku z odstrikovace,
hadicka musi byt ohnuta tak,ze v otvoru davkovaci nadoby se nachazi stred ohybu, hadicka
v otvoru musi byt dobre utesnena.
(proste voda dosahne urcite hladiny "treba pul litru" a pres hadicku do kvetinacu
vytece voda,az ta vsechna voda vytece tak hadicka nasaje vzduch a tim se vyprazdni a pak az
nakape dalsi pul litru tak se vse opakuje)
(skrtitkem urcujete rychlost plneni davkvaci nadoby)
3 spodni cast hadicky je tvorena opatrena 4otvory do,kterych je vlepeny kapilary ,
cimz je zajisten priblizne stejny tlak na vsecny otvory.


doufam,ze vam to bude fungovat cus Opicka

viridis
Pekny napad, tenhle automat. Je fajn, ze substrat ma sanci mezi zalivkama proschnout. K+ :sun:
konart
Moc dobrej nápad. O víkendu to vyzkouším. K+
nobody4
A docela i levně. Tak by mně chlapcí zajímalo, jestli jste to už někdo postavil. Zajímaly by mně fotky. A pod. Já tedy používám samozavlažovací květináče. Ale tohle vypadá taky moc hezky. N4
Jo K+
walkinginspace
Takze, asi viacero z vas ma podobny problem, a niektori ho uz aj uspesne vyriesili, ako som cital. Ide o automaticke zavlazovanie pocas dovoleniek a podobne. Nasiel som pekny navod ako na to, tak som myslel, ze ho sem napisem, nech ostatni nemusia tolko vyhladavat. Som si isty, ze niektori tuto ho uz aj pouzivaju.

Treba na to kus hrubej snury (najlepsie su take hrube snury na pradlo). Malo by to byt z umeleho materialu (nylon napr, aby to nehnilo) a malo by to byt ale normalne spletene z tenkych vlasov. Dalej uz len velku nadobu a vodu.

Nadoba sa da aspon na uroven kochliku alebo radsej vyssie. Jeden kus snury sa da do nadoby naplnenej vodou (az po dno), druhy sa zakope do kvetinaca, najlepsie uplne po dno, ale ked uz su rastlinky dnu, tak by malo stacit do tretiny. Pre velke kvetinace dat takychto snur viac (ja mam nad 20l kvetinace tak dam aj 4-6 snur na kvetinac). Snury by sa mali predtym ale poriadne premocit, nech su uplne mokre. A to je vsetko. Voda bude pomaly pretekat (alebo skor presakovat) cez tie snury do zeme.

Ja mam za sebou zatial iba zakladny pokus, skusal som rano dat snuru len tak volne, a ze co to spravi. Ono to naozaj previezlo trosku vody a ta sa nazbierala dole.

Tu je navod od Marthy Stewart :-) Po anglicky sa to vola wick watering

http://www.detnews.com/2002/decorat...3/e06-11265.htm
shortis
tak toto urcite vyskusam pretoze o 2 tyzne odchadzam do prahy. ulachcil si mi robotu s vyhladavanim za G servery.dik
walkinginspace
Vyskusaj ale najprv ci ta snura funguje, niektore nie su moc dobre.
snark
ws - hele a co přesný dávkování vody??? a udržování pH??? a vyzkoušel si to že to sem postuješ ????
walkinginspace
Nevyskusal, ale vela som o tom cital na overgrow.com a inde. Preto som to sem napisal, lebo som dost pochodil po internete a precital som o tom vela dobrych sprav. Nie je to dokonaly system, to je jasne, a od ziadneho automatickeho zavlazovania nemozes cakat zazraky. Ale vela ludi to pouziva a funguje to, vela ludi dokonca polieva takto cely cas.
snark
naopak - od solidního automatického zavlažování můžeš čekat to co od zavlažování potřebuješ - to že ti někdo řekne že to funguje je pěkný ale to info nemá hodnotu - důležitý je kolik na tom udělali g/W jak kvalitního modelu
walkinginspace
Snark, kedze sam idem na dovolenku, dost dlho som chodil po internete a hladal informacie. Toto vela skusenych pestovatelov doporucuje kvoli dovolenkam, tak som myslel, ze sa s tym podelim, aby clenovia tu mohli aj tento napad zobrat do uvahy. Ak to nechces robit, tak to nerob, mne je to uplne jedno. Je to ale lacny a rychly sposob ako sa vyrovnat s dovolenkou bez kupovania drahych suprav, alebo cerpadiel a casovacov. To, ze pre teba nie je dost dobry mi je v podstate fuk.

Este doplnim jednu vec---to, ze mi niekto povie, ze to funguje dobre ma pre mna hodnotu. Ja vzdy pozeram na viacero nazorov, kym sa pre nieco rozhodnem. Keby som nevidel vela pozitivnych prispevkov na tuto temu, urcite by som to sem nedal. Tu nejde o nahradu manualneho zavlazovania alebo nieco podobne, tu ide o docasne riesenie pocas dovoleniek.
snark
Reálný zkušený pěstitelé (ne ti virtuální z internetu - ale ty co dělaj dobrej model v solidnim množství) vědí že když máš rozjetej grow tak na dovolenou odject nemůžeš - všechno ostatní je pustá teorie a dezinformace - nejde o to že ten způsob není dobrý pro mě - není dobrý pro kytky - to by ti fuk být nemělo - pokud ti nejsou fuk kytky
walkinginspace
snark, tak kludne na dovolenku nechod, ja pojdem. Ja mam zivot aj mimo pestovania. Kazdopadne, koncim debatu, mam aj lepsie veci na praci ako diskutovat na takejto urovni.
snark
hmm dělej si co chceš ale neraď lidem píčoviny který jim zhuntujou kytky
walkinginspace
Obcas ma prekvapi, aj aki ludia sem chodia. Ale to je zivot :-)
snark
tvuj život a smrt tvejch kytek :D:D:D
walkinginspace
Vies, snark, ono sa mi zda, ze si to cele nepochopil. Pokial ide niekto na dovolenku, tak mu skor znici kvetiny to, ze uschnu. Dufam, ze s tym suhlasit budes. Nie vsetci sedime doma pri kvetinacoch cely cas, napriklad ja casto cestujem.

Preto nam nezostava nic ine ako spravit nejaky system, ktory bude zalievanie za nas robit, lepsie ci horsie. Vacsinou aj tak ide tak o 1-2 tyzdne, takze to sa nejako vydrzi, hlavne aby kvetiny totalne nevyschli.

V takmer akomkolvek automatickom zalievani neodhadnes presne davkovanie na perfektne zalievanie, vzdy to bude len nejaky odhad ak samozrejme nebudes mat snimace vlhkosti zeme, ale aj to sa samozrejme da kupit. To, co som prezentoval, je domacky navod, ktory vela ludi uspesne pouzilo, a to, ze tebe sa ten napad nepaci na to nemeni nic.

Je blbost povedat, ze radim ludom nieco, co im znici kvetiny, prave naopak. Takisto je pomerne hlupe vyvysovat sa nad ostatnych (vid "virtualni groweri") a skor to ide proti tebe. Takisto je pomerne hlupe nadavat tu na nieco, co si nikdy nevyskusal. Ale nemyslim si, ze toto tu aj tak musim hovorit, lebo kazdy rozumny clovek si spravi na tvoje prispevky a jazyk nazor sam (a to ani nemusia vidiet tie pm's)

Bol by som byval radsej, keby sme sa mohli porozpravat na urovni bez nadavok a vysvetlit si veci, ale to by som asi cakal vela.
snark
viz příspěvek č. 8 - toť vše k tomu - jde o to jestli ti de víc o svojí dovolenou nebo svoje kytky - je to otázka priorit
Landrover
Nechcem sa miesat do tohoto vasho deprimujucemu rozhovoru ale WS ma pravdu funguje to ale nie tak kvalitne ako by malo -tento system je na zalievanie pokojovych a izbovych rastlin nie ganji.
Jo???
Fakt sem se pobavil.Doporučuji každému důkladně přečíst a udělat si svůj úsudek o prioritách a hodnotovém žebříčku některých lidí.
Hold někomu v hlavě zůstane už jen to zelí :D
Nějak sem to pochopil tak,že je lepší nechat kytky uschnout,než se pokusit improvizovat se zaléváním,nebo se uvázat ke skříni a stát na stráži :D
wolverin
Snark tak co by si urobil Ty keby si musel - ber to teraz tak ze MUSIS odist na tyzden prec a nechces nehat rastliny vyschnut a nemas
ziadne automaticke zavazovanie (a ani prachy nato) a podobne vychytavky. si proste jednoduchy pestovatel a potrebujes si urobit zavalzovanie na tyzden...tak co by si urobil ty? porad ak mas nejaky dobry system....
Jo???
Nejde jenom o dovoleou.Třeba musíš na operaci.To jako nepujdeš??Nebo si skříň vezmeš sebou??
Tak se o to postará někdo jinej?Co když žádnej takovej není?
Jo???
citace:
Původní příspěvek od Hlava


...nikdo jinej neni ?? tak to asi nikoho neznas a nemas zadny znami a kamarady anebo zijes nekde v lese , treba v okoli králík nebo šumperka vid , a jeste k tomu prodavas mazárka jo pardon mazar.....hmmmm.... nazdar JardoXXL poradis nam jak zapojit eletriku ?? . :rocket:


Nechapu lidi , jedou na tejden pryc a pak se divi ze je po kytkach :confused: kdyz sem mel Gardenu tak sem jel treba na 3-4dny pryc ale to sem pak nemohl ani spat , tak sem na dovoleny nebyl cca4roky a taky ziju :p: proste neco delam na 100% nemuzu si odjet na dovolenou , kdyz ridim kamion tak si taky najednou neodskocim na dovču ...


Hlava

Hlavo ty si pičmund,nech se léčit.
Ty se kde komu chlubíš se kříní??Tak to si pičmund tuplem :D
wolverin
Jo??? skus sa ukludnit a radsej pis nieco k teme OK !?
To ze by som musel kvoli tomu ze idem prec a nemam vyriesene zalievanie prezradit niekomu ze mam skrinu sa mi zda tiez HC... aj keby som to povedal najlepsiemu kamosovi asi by som mal stale
z toho strach....cim viac ludi o tom vie tym horsie, moj nazor.
priatelia skusme prosim vas ostat ale pri povodnej teme, lebo by sa
mohlo stat ze by sa nam to niekedy mohlo naozaj zist....takze nejake nove navrhy na to zavlazovanie?
Jo???
wolverin - Tak OK.
No právě to jsem měl na mysli.Tvůj nej kámo nemusí mít tebe za nej a vyslepičí to svýmu nej atd......
Mělo to být "lacno",tak lacno.Knoty jsou paráda a lacné.Časovače,čerpadla,senzory vlhkosti půdy atd. jsou drahý,ale ne nejspolehlivější.Takovej knot se ti neucpe,nespálí,prostě neselže.V jednoduchosti je síla.Pochopitelně to jde udělat s pc,webkamerou a zalejvat po síti.Možná ale trochu dražší než kus špagátu :D
viridis
Kdyz musim odjet, tak musim odjet - ze mam rozjety grow, je vedlejsi. A lepsi je kdyz ziskam alespon prumer, nez kdyz mi to uschne. Navic, pestuji velke mnozstvi ruznych rostlin.
Knot je levny a rychle udelany, mne osobne prispevek naznacil, kterym smerem se mam vydat pri hledani vhodnych materialu, takze dekuji.
Nazor, ze neco ve skrini mohu sverit nekomu jinemu, je (pro me) neprijatelny a nebezpecny. Skrin nesmi byt videt, ani kdyz je na viditelnem miste.
Nechapu neprijemny ton nekterych clenu, ale jako osloveny virtual ;) musim konstatovat, ze je zde husteji (a neprijemneji), nez pred lety... :(

Jinak k tomu knotu - mozna, ze by nebylo od veci ty snury necim obalit, treba nacpat do tlustsi hadice.
snark
wolverin - mmm no zrovna právě Gardena dělá takovej jednoduchej nouzovej dripík na připojení k vodovodu (po úpravě by to kmásalo i z nádrže) - jinak se dá udělat dripovka z jakýhokoliv čerpadla a časovacích hodin.
viridis - mmm vim že máš k tomu svuj specifickej přístup - v dost věcech seš např. na muj vkus pankáč - myslim si že si to vzhledem k době kterou se tomu věnuješ a vzhledem k "osobnostnímu profilu" můžeš ve spoustě věcí dovolit - IMHO ne tak kdekdo - quod licet Iovi - non licet Bovi
abych to shrnul - stávající knoty který se standardně prodávaj na závlahu sou podle mě prostě hooodně velká peneřina kterou bych zavolil jenom v největší nouzi pokud Viridis neobjeví materiál kterej by makal podstatně víc - konopí ve skříni bych řek má mnohem větší nároky na vodu než kytky pro který je tenhle systém určenej
good luck
snark
p.s. teď sem si teprv všimnul toho s tim "virtuálem" - těma virtuálníma pěstitelema sem měl pochopitelně na mysli náctiletý mudrce co sem postujou stovky příspěvků - doufam že sis to nějak nevztáh na sebe :D
Setth
Hezká debata : )

To walkinginspace and all others:
Zdravim. Jedu outdoor a jelikož mi většina kytiček, co mám v kukuřici nějak nevyjela (ze 40 předklíčenejch semínek jich jede 10 a to dost mizerně), přemýšlím, že eště udělám jeden pokus. Ale tentokrát ne přímo do kuku. Mám vyhlídnuté jedno fajn místečko, ale tam se nedá sázet do země. Proto jsem od kámoše sehnal pár 20l kýblů a přemýšlím, že to hodím do toho. Háček je, že to místo je dost daleko od domova a tudíž si nemohu dovolit tam každej den jezdit to zalívat. Viděl bych to tak 1 x za týden nebo týden a půl.

Tudíž jediný řešení je pro mě samozavlažovací systém. Mohl bych zkusit to, co ty tu navrhuješ, ale nevím jak to bude efektivní při 30-40°C vedrech, protože ta voda se myslím může z těch provázků odpařit než doteče do kýblu.

Další mě napadlo zkusit udělat něco na způsob samozavlažovacího květináče z co nejdostupnějších a nejlevnějších materiálů. Tady je hrubý návod:

1) Vzít 20l kýbl a na dno dát několik standartních 2l pet lahví (tolik, kolik se jich tam jen vejde nebo dle uvážení).
2) K hrdlu lahve připevnit hadici, která bude sloužit k plnění pet lahví na dně kýblu. Tzn., že musí být dostatečně dlouhá, aby vyčnívala z hlíny ven. (viz obrázek)
3) Na vrchu pet lahve, vedle hrdla udělat díru, kterou se provlíkne zahradnický knot(y), který by měl nasáknout vodu v lahvi a následně ji rozvést po obsahu kýblu. Knot by měl sahat až na dno a vést téměř až k povrchu kýble.
4) Vše zasypat hlínou nebo jiným mixem. V mém případě mám v plánu to zasypat do 3/4 směsí hlíny z pole a hnojem ( tak 2:1) a zbytek (1/4 objemu) vhodnou koupenou zeminou.

Má to ale jeden háček. Tohle všechno je jenom teorie. Předkládám to sem k posouzení zkušenějším growerům, aby pokud máte někdo zkušenosti či znalosti, mě upozornili na nedostatky nebo chyby a nebo jestli se mám na to vykašlat a raději udělat to o čem zde psal walkinginspace.
wolverin
setth: zaujimavy napad len sa mi trocha technicky nepozdava ... v prispevku od walkingspace to funguje na systeme - ...
Nadoba s vodou sa da aspon na uroven kochliku alebo radsej vyssie, a vlastne ta voda tecie po knote nadol. Ty chces dat tie nadoby s vodou "uplne pod rastlinu" a ta vody by ti mala stupat po knote nahor... co sa mi zda nejake divne nie?? co myslite....
nebolo by najjednoduchsie proste pet flasu naplnit vodou, zavret, z dola urobit dierku na ten knot (pripadne okolo knotu utesnit voskom ) a postavit to bud na nejaky stojan nad kybel alebo rovno do kybla na hlinu a knot zasypat do hliny???
Setth
Samozavlažovací květináč ale funguje taky tim stylem, že knoty tahaj vodu ze dna nádoby směrem vzhůru. Alespoň z toho jsem vycházel.
wolverin
Setth: no odskusane to ja nemam, takze neviem. budem to musiet skusit a uvidim. len sa mi to nejak nepozdava ze by ta voda sla po tom knote hore :) nejde mi to proste do hlavy hehe.
som tvrdohlavy a pokial to sam nevidim tak neverim:D
alebo urobit nieco na sposob infuzie - zavesis flasu hore dnom na nejaky stojan a hadickou ti bude kvapkat voda do kvetinaca....
len si treba z nemocnice zadovazit ten regulator toku co davaju na tie hadicky.sice ti to bude kvapkat furt ale male mnozstva.to ale asi skvor na indoor, na out potrebujes daco co neputa zbytocnu pozornost....
viridis
Tento pokus jede 3 tydny. Hadice je vycpana rozpletenym a rozcesanym umelohnotnym spagatem na pradlo, z obou stran vycuhuje 3 cm a je uvazana za konec hadice. Do hadice je lepsi knot protahovat za mokra, po namoceni ma mensi objem.
snark
za jak dlouho to vypije tu flašku???
viridis
Asi centimetr za den, byly ted vedra. Na ty flasce vlevo je trochu videt carky a datumy. Hlina se udrzuje optimalne vlhka.
Flaska nesmi byt vys, nez qetinac, neb v takovem pripade se qetinac premokruje a v nadobce 100ji voda.

Apropo, PM mi porad nelze odesilat..... :(
tiptop
dobra praca :). je tam moznost ze voda vo flasi si vyparovanim upravi pH (koncentracia sa meni ked mizne voda) ale to by nemuselo byt az take hrozne na par tyzdnov ked budem na dovolenke
viridis
Voda, tedy spise roztok je nasavan a odvaden knotem jako celek, nedochazi tedy k vyznamne zmene koncentraci (lahev je docela ucpana a nemuze se z ni nic moc vyparovat) ani pH, nanejvys zmenou koncentrace CO2 v roztoku, ale to neni po odstati roztoku vyznamne.

Apropo, PM mi porad nelze odesilat..... :(
snark
mmm - no standardní petflaška - 2 litry objemu - 30 cm výšky - z toho mi vychází že se za den nasaje cca 0,7 deci - standardně kytka vypije kolem půlitru vody denně (nevim co je v tom testovacim květináči za kytku - ale vim že zrovna cannabis má na vodu podstatně větší nároky než většina standardních pokojovek) ergo když budu chtít kytce dát 3 deci denně tak budu na jeden květináč potřebovat cca 4 - 5 petflašek s knotama - standardně pro jednolampaře s patnácti kytkama to tedy představuje cirka 60 petflašek s knotama - a ještě ke změně pH - nevim jestli je to vodou nebo něčim jinym - ale natuti pokud bych do tý petflašky namíchal standardní živňák tak má do 5 dnů pH minimálně vo 3 - 4 desetiny vejš - vždycky sem si myslel že to je reakcí hnojek
good luck
Snark
viridis
No, pokus jede s chilli paprickama (jsou tam videt, potvurky), ty maji spotrebu mensi. Ale neni problem udelat knot tlustsi a prdnout ho do kanistru....
Ovsem je pravda, ze je to jen nahrada.
Outlook
jednoznacne K+, tohle musim vyzkouset :)
Cerda
supr napad, jen aby se nektery hnojky co se hur rozpousti neusadily na dne nadrze. Pak by byl problem s rovnomernym davkovanim ke vsem kytkam...jestli se pletu tak me pls oprav.
Urcite bych to testl
Allamatt
Paráda - ještě, že je ta přitažlivost :)

Jen bych rád přidal upozornění, jak se chová voda na sluníčku. Je to velmi důležité.

Pokud necháme vodu na slunci tak, že paprsky dopadají přímo na vodu, začnou se už během několika vteřin tvořit řasy a mikroorganismy, které našim kytičkám rozhodně neprospívají, a mohou zažít uhnívat kořeny a tvořit se plísně atd...atd....

Takže pozor na to a šikovně zakrýt něčím co nepropouští světlo.

Mimochodem ani nám lidem to neprospívá, takže nedoporučuji nechávat vodu k pití na slunci.

Allamatt
Dr.Shadow
Paráda chlape!;)

Taky bych se rád pochlubil "systémem" automatické péče o rostlinky...zvládá zálivku, postřiky, vyvazování atd...;)

(Omluvte kvalitu rostlin, měly málo místa pro kořeny v době focení, tak žloutly odspoda, taktéž se projevilo vlhký počasí)

peace, out
lahamila
Ještě mě napadla drobnost, ve fázi vypouštění jde přidat ještě jeden buffer (já mu říkám minibuffer), který by zajišťoval "provzdušnění" vody. (zvýrazněno obdélníkem). Obrázek jsem použil od SPLATa (thx).
Pokud bude totiž nastavena hadička tak, aby dolívala z minibufferu třeba po 30ml, často bude dojíždět dříve, než se stihne napustit z bufferu, ve fázi vypouštění, bude tedy stejným způsobem čekat na vodu z bufferu a bude to dávkovat postupně. Dávkování je tedy rozloženo na delší časový úsek a zdá se mi (a mám na tom 4 vývody), že je to rozdělení vody rovnoměrnější, než podle původního nápadu, který jede a jede, provzdušněnější je díky častému dojezdu z minibufferu, při kterém nasaje vzduch a čeká na další vodu.
tak mám taky podobné řešení koupil jsem na veletrhu zahrady takový systém mohlo by to fungovat ale nemám to odzkoušený. Mohlo by to fungovat??
To SPLAT: Já to nemám puštěný pořát jen když chcu takže není to plně automatické:-) A dosáhl jsi toho aby byly ty zálivky oddělený??
kauik
no sice sem téma jenom tak projel ale tropf blumat bo jak se to menuje
viz toto:
http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=45028
to celkem resi :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma