Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Léčitelství

 
Marihuana zhoršuje prokrvení mozku - Klikni zde pro originální téma
Hašišák
Zase jeden štvavej článek proti ganje
Tu je odkaz:
http://zdravi.idnes.cz/koureni.asp?..._jpl&r2=koureni
Myslím si že to není tak vážný jak si myslej!
Jinak tu je odkaz na původní článek v English:
http://news.bbc.co.uk/2/low/health/4244489.stm
Nechcete to někdo kompletně přeložit?Já si na to netroufám.
Dub-Teaser
No vidiž,já kouřim trávu 5 let a tlak mam furt nízkej,tagže protidrogový instituty melou:D Ale přiznejme si,že ta hlava to opravdu odnáší nejvíc,ale to je pochopitelný,když je receptor,který na sebe navazuje THC umístěn v mozkovém komplexu,že:D Něgdo tomu říká "hovna v hlavě" nebo zatměno atd. Ale když si uvědomíš,co se ti v tý hlavě běžně děje za věci,tag pro mě je to "prázdno v hlavě" něco jako pro psychedelika ztráta ega. Prostě oprostit ten mozek od přebitečného vypětí! když budete koukat na televizi,bude váš mozek vystaven elektomagnetickým vlnám,když budete poslouchat nahlas rádio vaše uši jsou vystaveny strašnému tlaku,když nedostatečně přežvýkáte sousto,bude vás bolet břicho,protože větší kousky se špatně tráví. Každá všední věc má svoji reakci. Pokud se tedy nemýlim,tag aktivní látky v lysohlávkách roztahují cévy,protože mozková činnost se rapidně zvyšuje. Tyhle výzkumi nikdy k ničemu nevedou!
lordWilliam
Problémem tadytěch článků je povětšinou to že ty co kouřej MJ nepřestanou a pro odpůrce to je zase jen o argument víc. A naopak, pokud hodíme do placu protiargument tak pochybuju že se někdo z těch odpůrců sebere a půjde si zahulit :-°) A pokud to někomu vadí tak ať pije třeba čaj to ten tlak zase snižuje ;-°)
Dude
no puvodni clanek dale uvadi:

"uzivatele, kteri kouri do 70 jointu tydne vykazovali znaky lepsiho krevniho obehu" - bych rekl ze to viz vis plati spish pro ty co vykourili do 35O (!) speku tydne a popravde receno, ten kdo vykouri 350 speku tejdne, tak asi nezije celkove moc aktivni zivot...
Galen Aldaron
... tak už se to objevilo i na oslovi: http://www.osel.cz/index.php?clanek=1127 ... kdo má sílu a čas, může diskutovat ;)
bubik
[
Výzkumníci testovali 54 uživatelů marihuany, kteří kouřili 2-350 jointů za týden, a 18 nekuřáků. [i](sorry, ale to znamená až 50 jointů denně - 350/7 dny=50 denně, 2 jointy za hodinu, dva mi ještě visí plonkové, není na ně čas, průměrně.

kdyby potřebovali pokusnýho králíka...
weed is my life
je uplne jasny ze gdyz negdo jenom hypoteticky da 50 jointu za jeden kratkej den (18hod ) negdy taky spi gdyz se tak strasne vyhuli ne ?
taxe mu v hlave asi neco trochu zpomali ... mluvi pomalejc .. vubec IQ v tydle dobe je tak polovicni ....
(to mam z vlastni zkusenosti)
Pak ale treba tejden nebo mesic janevim ... to je asi jedno
ale nakou dobu nehuli (teda ne tolik) .... pake je zase uplne normalni .... co chci rict ..... ze ten nasledek je kratkodobej ....
rozhodne se z hulicu po par letech nestanou mentalowe ne ???
jinak by bylo tech mentalu uz asi docela hodne ....:frog:

je to jednoduchej pokus kterej si muze kazdej zkusit sam ....

staci jenom treba vynechat brko pred skolou a uz se hlasite porad a vsechno vite a
bla bla bla ..... bla .....
................................ proste nigdo nevi ze ste negdy vubec marihuanu zkouseli nebo snad ... hulili 50 denne ....:sun:
Tak jsem zjistila, že sice jsem ten článek s pomoci UdL překládala, za což mu tímto znovu děkuji, ale jaksi to se mnou zmizelo. Takže tentokrát překlad bez supervize UdL, snad jsem tam nic nezvorala.

http://news.bbc.co.uk/2/low/health/4244489.stm

8.2.2005

Marihuana postihuje cévy

Marihuana má dlouhodobé účinky na průtok krve v mozku, potenciálně zvyšuje riziko poškození paměti a mrtvice, zjistili vědci.

NIDA (National Institute on Drug Abuse) v Baltimore zjistil, že uživatelé mají rychlejší průtok krve v mozku – i po měsíci nekouření.
Toto zjištění naznačuje, že užívání marihuany zužuje cévy způsobem, který je podobný nálezům u srdečních onemocnění.

Detaily studie byly publikovány v časopisu Neurology.

„Toto naznačuje, že užívání marihuany vede k abnormalitám v malých cévách v mozku.“ Dr. Ronald Herning

Vědci zkoumali 54 uživatelů marihuany, kteří kouřili mezi 2-350 jointy týdně, a 18 nekuřáků.
Použili sofistikovanou ultrazvukovou technologii k měření průtoku krve v mozku dobrovolníků na začátku studie a potom po měsíci abstinence.

Kuřáci marihuany měli rychlejší průtok krve, jak na začátku studie, tak i po 4 týdnech abstinence.
Kuřáci také měli vyšší index pulsatility (PI). Ten měří odpor průtoku krve.
Výzkumníci věří, že vyšší PI byl způsoben zúžením cév.

Abnormality
Vědec Dr. Ronald Herning řekl: „PI uživatelů marihuany byl poněkud vyšší než u lidí s chonickou hypertenzí a diabetem. To naznačuje, že užívání marihuany vede k abnormalitám malých cév v mozku.“

Výzkumníci také zjistili, že po měsíci nekouření se u lidí, kteří byli středně silnými kuřáky (vykouřili až 70 jointů týdně), průtok krve upravoval.
Nicméně měsíc abstinence neměl pozitivní vliv na průtok krve u těžkých uživatelů, kteří kouřili až 350 jointů za týden.

Dr. Herning řekl BBC News, že jestliže je zásobování mozku krví sníženo, pak jeho buňky mají nedostatek kyslíku a nejsou schopny plně fungovat.
„Z dlouhodobého hlediska mohou být pozorovány kognitivní obtíže, jako např. problémy s pamětí a myšlením,“ řekl.

Uvedl, že je také možné, že užívání drog zvyšuje riziko mrtvice, která je způsobena poškozením cév v mozku. Existují zprávy o případech mrtvice mezi mladými uživateli marihuany.
„Mé doporučení by znělo Zdržte se užívání drog,“ řekl Dr. Herning.

Vědci z týmu McGill University v Montrealu zjistili, že dlouhodobí uživatelé marihuany ztrácejí molekuly zvané CB1 receptory v jejich mozkových arteriích. To snižuje průtok krve v mozku, což způsobuje poruchy pozornosti, ztrátu paměti a zhoršení schopnosti se učit.

Profesor Peter Weissberg, vedoucí medicínské sekce Britské kardiologické nadace (nebo možná Britské nadace Srdce, British Heart Foundation), řekl: „Tato zpráva se přidává k rostoucímu počtu důkazů, že marihuana má významné a trvalé fyziologické účinky na průtok krve v mozku, což může mít dlouhodobé důsledky.“
„To, společně s pravděpodobností, že uživatelé marihuany jsou často také kuřáci tabáku, vede k potenciálním dlouhodobým rizikům u častých uživatelů.“
wolverin
Vědci zkoumali 54 uživatelů marihuany, kteří kouřili mezi 2-350 jointy týdně, a 18 nekuřáků.
:eek: 350 jointov za tyzden, to sa aj da???? ty vole to je hadam zaznamenane aj v guinesovej knihe :frog:
inf3cti
stale na tie testy pouzivaju FAJCIAROV marihuany. ale doprdele, ved vacsina problemov po huleni su prave z toho zasraneho dymu! co tak zobrat ako pokusnu skupinu aj ludi, ktori uzivaju marihuanu pravidelne, dlhodobo, ale nehulia ju, nefajcia cigarety, neberu ine drogy, caj a kavu v rozumnej miere a ziju inak normalnym zdravym zivotom. ved takto mozu kludne prehlasit, ze uzivanie marihuany sposobuje ukladanie dechtu na plucach, lebo vacsina z reprezentativnej vzorky uzivatelov marihuany mala pozitivny nalez dechtu na plucach.

Uvedomme si, prosim, ze verejnost vnima "fajcenie marihuany = uzivanie marihuany", nejake varenie a vaporizovanie je zatial nezname, tym padom nasledky fajcenia beru ako nasledky marihuany. Moja priatelka pracovala v protifajciarskom hnuti zastresenom nejakou plucnou klinikou a hojne ma zasobovala lekarskymi spravami a vysledkami vyskumov zdravia fajciarov. Fakt mam dojem, ze samotne inhalovanie dymu ma viac skodlivych ucinkov ako trava samotna.
infecti: bohužel musím souhlasit, u nás ještě snad loni se prohlašovalo něco ve smyslu "marihuana nemůže být lékem, protože se kouří" :grrr:

takže jsem zahájila soukromou osvětu :D marjánka se sice TAKY hulí, ale TAKY se může baštit nebo třeba inhalovat z vapíku. Mno zatím to má sice malé, leč pro mě vcelku důležité výsledky :).

Mě by taky zajímal výzkum lidí, kteří v posledních deseti letech nevzali cigáro do huby, marjánku inhalujou nebo si dělaj bramboráčky apod., jak teda je to s nima. Aby se konečně oddělilo působení marjánky jako takové a vdechování zplodin hoření.
lordWilliam
Ještě mě napadla jedna věc co nějako mi asi nějako unikla. Když pominu fakt že vykouřit 350 špeqů týdně je prakticky nemožný, tak jestli pokusný dobrovolníky :-°) drželi v nemocnici nebo je volně pouštěli. Mám totiž takový neblahý tušení že pokud někdo delší dobu kouří 50 špeqů denně že toho ze dne na den asi nenechá ;-°)
lordWilliam: no já jsem z toho docela zmatená, celej text si na Neurology nemůžu otevřít, neb nejsem člen AAN a nemám ani zaplacený přístup k článkům na Neurology :(. Dala jsem si tam hledat Herning a našlo mi to výtah z textu (abstract), ten je přístupný na http://www.neurology.org/cgi/conten...code=neurology. IMHO je to ono. Tam píšou o monitorované abstinenci, jak ji monitorovali, nevím.

Ale pod tím je napsáno Cerebrovascular perfusion in marijuana users during a month of monitored abstinence, Joseph W McSherry, a tam full text (na http://www.neurology.org/cgi/eletters/64/3/488#2598) funguje. Jsem trochu zmatená, vypadá to, že Dr. McSherry má nějaký připomínky a Dr. Herning mu odpovídá, no moje anglina je fakt děs běs, takže se pokusím zase někoho na Groweru otravovat, jestli by mi s tím pomohl a pak sem šoupnu překlad.

Hlavně bych ráda zjistila, proč se rozcházejí v počtu jointů - v tom původním článku se tvrdí, že těžcí uživatelé vyhulí až 350 jointů týdně. V reakci Dr. McSherryho se ovšem píše The light users (3.5 joints per week) have Perfusion Indices (PI) similar to the heavy users (70 joints per week), tzn. těžcí uživatelé 70 jointů týdně, nikoli 350 :eek:. Asi jsem to blbě pochopila :(.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma