Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
IZOMERIZACE aneb zháním polopatického chemika - Klikni zde pro originální téma
chilum
Předem se omlouvám jestli sem založil téma který jste už dávno probrali a někde tady leží, ale já ho nenašel. No snad se to dá kdyžtak zase smazat

Můj nejoblíbenější způsob kouření je čilum, ale od té doby co ten amorální Komorous a jeho parta luxujou dopisy z Indie je to špatný. No nic hašiš si vyrobím sám ze svýho a do charasu to dodělám přimícháním oleje. Ale chtěl bych ho IZOMERIZOVAT (ten olej) viz. Libor Dupal "kniha o marihuaně" Strana 101 nebo příspěvek "Trocha chemie nikoho nezabije" v Galerii. Samozřejmě nevím jak. Z knížky je jasný, že je to těžký a drahý. Drahý by nevadilo, je nás dost, hulit budem celej život, tak se investice do kvality materiálu vyplatí. Těžký - to je ale problém.

Jste všichni mladí, chytří, vzdělaní, většina z Vás študenti, určitě někdo z Vás dělá chemii nebo ji snad už má hotovou. Jistě je mezi Vámi někdo kdo by uměl přeložit nepochopitelný jazyk z knihy o marihuaně, stať IZOMERIZACE CANNABINOIDŮ do jazyka typu : Kup si tohle, tohle a tohle nádobí. Pak vem přesně tolik tohohle udělej s tím todle, tady to hlídej, v žádným případě nedělej todle, atd. Možná je to opravdu věc na vybavenou laboratoř na kterou nedosáhnem, ale chtěl bych to slyšet od chemika abych teda na to konečně přestal myslet s tím, že jsem pro to udělal maximum.

Jestli někdo něco víte, napište. Já budu shánět návody na jinejch serverech, překládat je a dávat je sem k zpolopatizování (jestli to teda pude, Libor Dupal psal, že se u toho dá taky vybuchnout)
JFKALFA
ja ti to prelozim naprosto presne ---- POKUD NEMAS CHEMICKOU LABORATOR TAK NA TO ZAPOMEN --- HLAVNE JDE O DIGESTOR A DALSI VECI ---- potrebujes taky spektrometr atp. takovy vybaveni ma treba Vysoka skola chemicko technologicka v pha. ale predem ti rikam, ze potrebujes nekoho, gdo ma takovou super laborku a taky dostatecny vzdelani. a praxi v laborkach. je to totiz dost narocny. chteli sme to delat, ale nez se nasel negdo v laborce, gdo na to ma cas, tak byl veskerej olej vyslan shivovy krz nase plice :). takze moje rada zni : pokud nemas co napraci jdi studovat VSCHT obor organicka chemie. je to tam pekny a studenti sou hodne zmasteny. bude se ti tam libit :) PS: s tim vybuchem ma dupal pravdu, jdi klidne spat :)
chilum
To by teda byl tragický konec jednoho krásnýho velkýho snu. Ale stejně, chemickou laboratoř nemám, ale dala by se pořídit nějaká z druhý, třetí ruky kdyby na to bylo třeba 50 - 70 000.- Kč ? Vím kde bych nakradl sklo, ale přístroje to nevím. Kdyby byla laboratoř tak chemika by nahradil právě ten podrobnej návod pro blbý. Ještě to úplně vzdávat nebudu, stejně nevím jak se uzavírá téma. :confused:
JFKALFA
az prijede kamik, reknu mu at sesmoli nejakej navod, ale predem upozornuju, ze vybuch je moznej
chilum
Dík. Taky mě napadlo vyzkoušet to v malým, v hodně malým. Malý množství - malej výbuch, možná. Já už sem taky jeden návod našel, ale vypadá nějak moc jednoduše. Radši bych ho zkoušel až ho někdo uvidíte a okomentujete. PS: Je ten kamik chemik ?

http://mujweb.cz/www/Karel_Selucky/ganjaalchym.htm
Majkl
Tady je anglickej originál a v něm několik metod:
http://leda.lycaeum.org/Preparation..._Oil.4802.shtml


[Edited by Majkl on 13-09-2001 at 09:07 AM]
JFKALFA
chilum: no postup vyroby hash oleje bych spis pouzil sohsletuv aparat (nebo tak nejak se to menuje) a ta izomerace by asi tak mela probihat, ale kamik rikal, ze finalni produkt je sipkej material, tady je produkt olej. tak nevym. taky bych se priklanel spis k eteru nez k alkoholu (rum atp)
jo kamik je chemik, snad tu skolu konecne dodela, asi se mu tam libi :)
ps: v prvaku udelal krater 3metry v prumeru :)
asi si ho najmu na kopani der pro kytky :)

majkl: nic o izomeraci sem tam nenasel nebo to tam neni, muzes mi tu izomeraci tam linknout znovu ?
Majkl
Na tý stránce je několik postupů výroby oleje, ten s izomerací pomocí H2SO4 je na: http://leda.lycaeum.org/Documents/F...ion.16134.shtml

Vypadá to jako pěkně nebezpečnej postup! Používá se tam bezvodá kyselina sírová, která se asi dost těžko shání, a když to na tebe prskne......, no fuj.

Jako nejlepší postup se mi jeví extrakce pomocí butanu.
Probíhá sice bez izomerace, ale autoři popisujou, že výsledný produkt je velice potentní a čistý "medový olej".
Oproti jiným způsobům získávání oleje je tento velice nenákladný a časově nenáročný (asi 20 minut!). Dokáže se tak zhodnotit i jinak málo potentní odpad.

Tento olej můžou dobrodruzi ještě izomerovat kyselinkou.

Postup je asi tento:
- seženeme si PVC trubku o průměru asi 4,5cm (1 a 3/4 coulu) dlouhou asi 0,5 metru. Pak dva uzávěry na každej konec trubky a nakonec lahvičku butanu (objem by měl bejt 8 oz., nechť to někdo přepočítá na ml), kterou seženete v každý trafice. Nakonec ještě kávovej nebo plátěnej filtr(plátěnej je prej lepší protože nemá takovej odpor).

- do jednoho uzávěru uděláme uprostřed díru pro vpuštění plynu, do druhýho uděláme 5 - 6 direk jako u pepřenky.

- smontujeme trubku tak, aby v dolní části bylo víčko s pěti dirkama, zevnitř víčka ten filtr. Pak vsypeme jemně nadrcený lístky (kávomlýnek, mixér) asi do 3/4 a hlavně nestlačovat! Nakonec to uzavřeme tím víčkem s jednou dirkou. Celý by to mělo dobře těsnit a víčka pevně držet(asi šroubovací). Nepouřívejte kov! Hrozí totiž nebezpečí vzniku jiskry!

- Další už se děje venku za mírného vánku (típněte jointy a žádný jiskry!). Připravíme si nějakej stojan nebo svěrák do kterýho upneme tu trubku pěti dirkama dolů, pod to asi 300ml nádobku (laboratorní pyrex, nebo plast, aby to vydrželo nízkou teplotu), která by měla bejt dostatečně vysoká, aby to z toho necákalo ven.

- Pak si natáhneme rukavice (podle mě sou nejlepší kožený aby to nestudilo, možná i brejle by se šíkly)! a dmeme na to! Plyn z nádobky, která byla předtím na mrazáku vpustíme otvorem do roury. Teď máme asi 10-12 vteřit na to abychom se vzdálili. Plyn proteče materiálem a začne prskat do nádobky (má trvat asi 5min). V nádobce se začne plyn vařit a odpařovat, stále ještě není čas na to zapálit si Jointa! Asi po 20min by se měl všechen plyn vypařit a v nádobce zbyde krásně mědově zlatý, čistý olej bez chlorofilu prvotřídní kvality.

- Tak teď teprve je ta správná chvíle zapálit si!
Pro lepši konzistenci a konzervaci stačí výsledný produkt naředit trochou lihu.

Toto jsou pouze moje postřehy jak asi funguje tato metoda, čtěte proto prosím anglický originál viz. o dva odkazy výše.

Je to asi nejpoužívanější metoda, kterou sem na netu sehnal, takže tomu dost věřím. Až někdo vyzkoušíte tak se ozvěte. Kouření (nebo radši vypařování) je prej síla.
livo
Tady je odkaz na postup http://mujweb.cz/www/Karel_Selucky/...htm#Izomerizace
Majkl
2livio

Ani ses možná nemusel obtěžovat, protože ten samej odkaz je o pár řádků vejš. Příště si to tady v klidu pročti a zvaž co napíšeš!
livo
No právě, četl jsem to, ale bylo toho tolik, že jsem na to zapoměl :). Dávám Ti K za postřeh ;)
chilum
S tím butanem to vypadá zajímavě, ale přece jenom to asi zkusím napoprvé s alkoholem ve dvojitým hrnci. V Indii to vařili na normálním vařiči přímo v hrnci a nechytlo to. Podařilo se mi relativně úspěšně sklidit a po řádným usušení (asi měsíc) a vyrobě oleje to zkusím izomerovat podle přeloženýho návodu z lycea. Zkusím to v hodně malym abych to taky mohl porovnat s neizomerovaným matrošem. Třeba jen s 1g. Zajímalo by mě jaká je úměra mezi množstvím materiálu v procesu a intenzitou případného výbuchu. Když budu mít štít a asfaltérský rukavice tak bych nějaký případný prsknutí snesl. Pak se ozvu s výsledkem. (když bych se neozval tak je to blbá metoda)
chilum
Dva další dotazy:

1) Co to je a jak se dělá acetylace. Nenašel jsem to ani na ani na lyceu ani nikde jinde.

2) Není náhodou na olej lepší čerstvej matroš ? Teď ho zrovna mám
Dee
A nedáš si pokoj a nedáš.To co Tě zajímá je opravdu docela nebezpečné a velmi rádo to dělá BUM. Nejsi-li žádný "alchymista"
a podle dotazú asi ne, tak to nech raději spát.
Žádnej návod pro "blbé" Ti nenahradí zkušenosti a z nich plynoucí
extrémní opatrnost.
chilum
tak sme se do toho pustili. Nádobí jsem koupil v Brně ve speciálce na Orlové ul. asi za 1000.- Kč včetně materiálu (aceton,kyselina sírová,soda) ether jsem ukradl protože ho tam neměli a ani mít nebudou. Postupovali jsme podle postupu "konopná alchymie" na kterej je výše odkaz. Měl jsem s sebou chemika a všechno šlo v klidu ale hrozně pomalu. Začali jsme v 6 večer, v 8 jsme měli v kupě aparát a matroš a skončili jsme ve 4 ráno před vlastní izomerací která by trvala zřejmě dalších 10 hodin. Můj chemik musel teď na 2 měsíce odjet takže o izomeraci zatím nic nového. Poučení z první extrakce :

1) pracovat s větším množstvím, nemá smysl 20 hodin tvdě pracovat kvůli pár gramům. extrakci budu dělat jen jednou po úrodě ze všeho najednou.
2) nešetřit na dělící nálevce ( nebo kádínce). To je ta nádoba s dírou vespod na odstranění spodních dvou vrstev po čištění etherem. Já si nechal navrtat zavařovačku a stálo to za hovno. Jak chce člověk vyndat špunt a odlít, tak to vždycky promíchá. Je potřeba jen otočot kohoutkem a na nádobu vůbec nehrabat. Špatné pročištění pak zkomplikuje další práci.
3) Sehnat kalcinační nádobu na spálení popela. Popel se nedá kalcinovat spůsobem popsaným v konopný alchymii. Je potřeba chemická nebo keramická pec aby popel byl fakt čistej uhlík a ne ten bordel co jsem v remosce na propanu vyrobil já.
4) Pokud zůstane po odpaření posledního etheru ještě voda v které olej plave, rozhodně se nesnažit odpařit vodu jak jsme to udělali my (byly jsme zhulený) a přišli sme o dobrejch 50% materiálu. Vodu naopak nechat vystydnout a pak z ní olej vybrat.
5) Nehulit cigáro potřený olejem, hoří to hrozně a nic z toho není. Olej nahřát na noži, ten pak otřít do tabáku, promísit a lehce opatrně zabalit. Pak to má opravdu skvělou chuť (nic podobnýho konopí) a účinky.
6) Nekrást příště tolik etheru, vyprchává i ze zavřený lahve a je zdrojem paronoie.

Co se týče účinků je to zajímavý. Hodně čistý, jasná hlava, energie (relativně). Ale tráva je tráva. Uvidím co s tím udělá ta izomerace. Takže za dva měsíce.

Dee - Jestli něco o acetylaci víš tak mi to pošli. Myslím, že nejsem nezodpovědnej blázen a mám to s kým konzultovat. Dík.
chilum
Čau Pitrýsku,
Sorry, že jsem se tak dlouho neozval, ale byl jsem mimo a měl tolik práce že mi nezbyl čas ani na ty milovaný drogy. A taky mě nepřišel Mail, že někdo odepsal, jinak bych se snad připojil i v tý Prdeli kde jsem byl. Já jsem se pořád ještě nedostal k izomeraci, teď to snad bude časove lepší. Jinak mám všechno co potřebuju, dokonce jsem koupil i tu dělící nádobu (byla pěkně mastná), škoda že jsem si to od tebe přečet až teď. Takže další praktický poznatky až po izomeraci. Zatím sem se dozvěděl jen jednu teoretickou věc : Jedná se o to, že jsem myslel, že touto metodou půjdou zpracovat plesnivý palice. Kamarád je na akademii věd na biologii a ptal se tam nějakýho kolegy co do toho vidí jestli se extrakcí nebo izomerací eliminujou spory plísní. Eliminujou ale málo. Všechny se zabijou ale zůstává mrtvá organická hmota která je ještě furt karcinogení. Ze všech možnejch rozpouštědel doporučuje aceton ten toho prej zničí nejvíc.
Jinak s názorem na kalcinaci souhlasím, příště se na to asi taky vyseru. Můj chemik sice říkal že zbyde čistej uhlík kterej by mohl doplnit struktury uhlovodíku THC-delta 9 ale to je fakt asi v hrozně malý míře. Podle mě z toho dostaneš jen to co do toho dáš, uvnitř toho procesu nic navíc nevyrobíš. Ale nevím sem laik.

Dík za nabídku ke spolupráci a po dalším pokusu se určitě ozvu (jestli nebudu muset zas někam odjet)
mommm
cus chemici.ohledne te extrakce.ja pouzivam v prvnim kroku Soxhletuv aparat a jako rozpoustedlo etanol-technicky.ve druhem kroku tam pridam vodu a ether.zamycham ,necham ustalit a etherovou vrstvu oddelim.da se to udelat i tak ,ze ji sesbiras strikackou z povrchu.ether pak pomalu odparim a do oleje zamicham rozdrcenou travu,ktera jim nasakne.pak udelam kulicku a hasik je na svete.zakladni pravidla jsou:nedelat to na otevrenem ohni.pouzivat elektricky varic.ether existuje jako diethyleter a petrolether.je jedno ktery pouzijes-lepsi je diethyleter ale taky nebezpecnejsi na vybuch(kvuli peroxidum ktere tam vznikaji tepelne svetelnym rozkladem).z vlastne skusenosti muzu rict, ze pokud se to dela opatrne nebezpeci nehrozi.hlavne u toho nehulit a neklepat popel.na izomerizaci jsem se po vlastni zkusenosti vykaslal,ale princip je asi ten,ze k bevodemu oleji pridam konc.kys.sirovou/dymavou a varim pod spjetnym chladicem asi 2 hodiny.pak to zneutralizuju a vytrepu do etheru.cus
mommm
jo jeste ten prispevek na ten aktivni uhlik z popela(stoji za prd,radsi si ho porid v obchode).pridava se tam ne jako reaktant,ale jako latka na kterou se ma navazat ten bordel/hlavne chlorofyl a tak.osobne na to kaslu.ta ucinost nestoji za to
valdez
Mno, po čtyřech letech je tu zas někdo kdo chce izomerovat

Chilum, doufám že ještě žiješ abys mi mohla napsat, jaxi pokročil nebo jaxi dopadl. Určitě tohle téma stojí za vzkříšení.
Wokap
Nazdárek čokle, jj máš recht, stojí to za to. Doma, už mám v kompu natahaný materiály, ale nenašel sem zatim čas, abych nastudoval literaturu a nakradl materiál v laborce. Jestli chceš, pošlu ti komplet návod. ..pm...
technics
izomerace: Napadla me myslenka ze kdyz se pri izomeraci meni CBD na THC, tak by se thc dalo vyrabet i z technickyho konopi, ktere ma vysoky obsah CBD.Myslite ze by to slo?legalne by sis pestoval technicky a mel bys z toho thc:)
argarag
2technics: ono to tak uplne neni. Cast se toho zmeni ale ne dost, navic izomerace je hrozne pracna,narocna a ne prave bezpecna. A THC neni jedinal atka co te tak pekne shuli ;). Z technickyho by to minimalne bylo strasne hnusny. Neni totiz slechneny na aromaticky latky jako normalni kytky ;).
A jestli ti jde jen o tu legalizaci, tak ti poslu navod na Hexogen. Vyrobis ho bespecneji nez provedes tu izoveraci a v pripade ze na tebe prijdou benga tak je to stejne padnej argument jako ze to mas legalne ;)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma