Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Historie jedné hysterie - Klikni zde pro originální téma
Neson
Trocha historie nokoho nezabije, takže jedme:

asi 5000 př. n. l. - Sumerové znají a užívají opium. Jejich písmo má pro opium ideogram, překládaný jako HUL, což znamená "radost" nebo "veselí"

asi 3500 př. n. l. - Nejstarší historická zpráva a výrobě alkoholu: egyptský papyrus s popisem výroby piva.

asi 2500 př. n. l. - Nejstarší historické důkazy o pěstování máku obyvateli jezerní oblasti ve Švícarsku.

asi 2000 př. n. l. - Nejstarší záznam o výchově k prohibici, pocházející od egyptského kněze, který píše svémužáku: Já, tvůj nadřízený, zakazuji ti vstupovat do krčem. Lidé se v nich mění v dovokou zvěř.

asi 300 př. n. l. - Řecký přírodovědec a filosof Theofrastos ve svém díle zaznamenává nejstarří nespornou zprávu o užívání makové šťávy.

asi 450 - Babylónský Talmud: "Víno je první mezi lékaři. Kde není víno, přicházejí léky."

asi 1000 - V Číně a na délném východě je široce rozšířeno užívání opia.

1493 - Kolumbus a jeho námořníci přivážejí do Evropy tabák.

asi 1500 - Podle britského historyka medicíny J. D. Rollestona léčili v Rusku opilství následovně: Sebrali kus vepřového a na devět dní ho tajně strčili Židovy do postele. Pak ho rozdrcené na prach podali opilci, který se odvrátil od pití jako Žid od prasete.

asi 1525 - Paracelus zavádí do medicíny opiovou tinkturu čili laudanum.

17. století - Panovním miniaturního státečku Waldeck vyplácí odměnu deset tolarů každému, kdo udá pijáka kávy.

17. století - Ruský car Michail Fjodorovič odsuzuje k trestu smrti každého, u koho je nalezen tabák. "Car Alexj Michailovič vyhlašuje, že každý, kdo bude chycen s tabákem, mý být mučen tak dlouho, dokud neprozradí svého dodavatele"

1613 - John Rolfe, manžel indiánské princezny Pocahontas, odesílá do Evropy první loď s nákladem virginského tabáku.

asi 1650 - Kouření tabáku je zakázáno v Bavorsku, Sasku a Curychu, ale zákazy se míjely účinkem. Osmánský sultán Murad IV. vyhlašuje za kouření tabáku trest smrti."Kdykoli se sultán vydal na cesty nebo na válečnou výpravu, vyznačovala se místa, kde se zastavil, ohromným nárůstem počtu poprav. Ani meže, které přistihl při kouření na bitevním poli, neváhal trestat stětím, oběšením, rozčtvrcením a drcením rukou a nohou... Přes všechny hrůzy jeho pronásledování ... kuřácká vášeň nevimizela."

1680 - Thomas Sydenham :"Mezi medicínami, které dal milosrdný bůh lidstvu, aby zmírnil jeho utrpení, není žádná tak univerzální jako opium."

1690 - V Anglii je přijat Zákon o podpoře destilace brandy a lihovin z obilí

1691 - V němwckém Lunebergu se kouření tabáku trestá smrtí

1717 - Licence na prodej alkoholu v Middlesexu (Anglie) jsou vydáváni jen těm, kdo složí přísahu věrnosti a prohlásí, že věří v nadvládu krále nad církví

1736 - V Anglii je vydán Ginový zíkon, jehož cílem je učinit alkohol natolik drahý pro kupující, že xhudí se mu nebudou moci oddávat v nadměrném množství. Výsledkem bylo všeobecné porušování zákona a trvalý vzestup spotřeby dokonce i legálně vyráběných lihovin

1745 - Anglický lékař Thomas Dover začíná předepisovat "diaforetický prášek" (podporující pocení), který doporučuje hlavně pro léčbu pakostnice. Takzvaný Doverův prášek bude příštích 150 let jedním z nejpoužívanějších opiových přípravků.

1770 - Ženy v Nové Anglii organizují bojkot proti čaji dováženému z Británie. Organizují tzv. Spolky dcer svobody. Jejich članky přísahají, že nebudou pít čaj, dokud nebude odvolán zákon o clech. Zároveň popularizují různé čajové náhražky - např. odvary z maliníku, šalvěje a břízy - z nichž největší oblibu si získal čaj z vrby čtyřlisté, nyzývaný Čaj Svobody.

1773 - Na protest proti zdanění čaje přepadne skupina obyvatel Bostonu převlečených za mohavské Indiány tři britská plavidla v bostonském přístavu a anaháže do moře 342 beden čaje. Britský parlament následně vyhlásí Coercive Act, což vede ko svolání Prvního kontinentálního kongresu a k válce za nezávislost Spojených států.

1785 - Benjamin Rush otiskne své Zkoumání vlivu silných lihovin na lidské tělo, v němž označuje nestřídmé požívání lihovin za chorobu a odhaduje, že alkoholismus si ve Spojených státech každoročně vyžádá "ne méně než 4000 lidských životů" z šestimilionové populace.

1789 - V Litchfieldu ve státě Connecticut je založena první abstinenční společnost v Americe

1792 - V Číně je vyhlášena prohibice opia. Majitelé kuřáren opia mají být trestáni uškrcením.

1794 - Takzvané whiskové bouře, protestní hnutí pennsylvánských farmářů proti federální lihovinové dani, jsou potlačeny drtivou přesilou vojska, které do bolasti vyslal George Washington.

1797 - Samuel Taylor Coleridge píše pod vlivem opia báseň Kublajchán.

1800 - Napoleonovi vojáci vracející se z Egypta přivážejí do Francie konopí (hašiš, marhuanu). Mezi avantgardními spisovateli a výtvarníky se rozšíří rituální používání konopí, jež v roce 1844 vyústí do vzniku Klubu poživačů hašiše.

1810 - Na Jeffersonovo doporučení je zrušena federální daň z lihovin.

1805 - Německý chemik Friedrich Wilhelm adam Serturner izoluje a popisuje morfin.

pro dnešek vše, pokračování příště ......
Neson
To mementor: Je to tak, jak píšeš. Je to výběr z knihy Thomase Szasze Historie jedné hysterie. Rozhodně to nechci vydávat za svojí práci !!!!!! Vzhledem k tomu, že neni zase tak tlustá, tak jsem se rozhodl jí tu přepsat na pokračování, tak snad to bude někoho zajímat.
kusher
...jen tak dál ;)
Neson
Pokračování:

1822 - Thomas De Quincey vydává knihu Zpověď anglického poživače opia. Poznamenává v ní, že návik na opium, jako ostatně každý návyk, je dlouhodobou záležitostí:"Připustím-li rozdíly v ustrojení jednotlivých osob, troufám si tvrdit, že nejméně celých 120 dní nevzniká žádný návyk na opium, jehož překonání, dokonce i okamžité, by vyžadovalo vyjímečné úsilí vůle. V sobotu jste poživačem opia, v neděli jím již nejste."

1826 - V Bostonu je založena Americká společnost pro podporu abstinence. Do roku 1833 vznikne přes 6000 místních abstinenčních společností s více než milionem členů.

1839 - 1842 - První opiová válka. Britové donutí Čínu obnovit obchod s opiem, který Čína prohlásila za ilegální.

1841 - Dr. Jacques Joseph Moreau léčí duševně choré pacienty v Bicetre hašišem.

1842 - Abraham Lincoln:"Domnívám se, že ti z vás, kteří nikdy nepropadli alkoholu, byli zachráněni spíše nedostatkem apetitu, než nějakou duševní či mravní převahou nad těmi, kdo neodolali. Ba co víc, věřím, že kdybychom hodnotili pravidelné pijany jako třídu, našli bychom v jejich hlavách a srdcích vlastnosti, jimiž by vynikali nad kteroukoli jinou třídu."

1844 - je izolován čistý kokain

1845 - Ve státě New York je přijat zákon zakazující veřejný prodej alkoholických nápojů. Bude odvolán roku 1847.

1852 - Susan B. Anthonová zakládá Ženskou abstinenční společnost státu New York, první společnost podobného typu, která sdružuje jen ženy a je založena ženou. Mnohé feministky té doby se vášnivě zastávají prohibice.

1852 - Je založena Americká farmaceutická asociace. Ústava Asociace z roku 1856 určuje mezi svými cíly:"V maximální míře omezit právo šíření a prodeje léků na odborně vzdělané drogisty a lékárníky."

1856 - Druhá opiová válka. Britové s francouzskou pomocí opět vojensky intervenují v Číně, aby tak obhájili své právo dovážet opium.

1864 - Adolf von Baeyer, devětadvacetiletý asistent Friedricha Augusta Kekuleho (objevitele molekulární struktury benzenu) syntetizuje v Gentu kyselinu barbiturovou, první známý barbiturát.

1868 - Dr. George Wood, profesor medicínské teorie a praxe na Pensylvánské universitě a prezident Americké filosofické společnosti popisuje farmakologické účinky opia takto: "V hlavě vnímáte pocit plnnosti, jenž je brzy následován příjemnou lehkostí, pohodou a povznesením veškerých mravních a intelektuálních kapacit, což je podle mého soudu nejdůležitější ze všech účinků .... rozumové a imaginativní schopnosti se povznesou na nejvyšší možnou míru, jaké je jedinec schopen dosáhnout ... Jako byste se na určitý čas stal lepším člověkem ... Halucinace a delirické představy typické pro intoxikaci alkoholem se ve většině případů nedostavují. Emoční a intelektové povzbuzení je provázeno vzrůstem svalové energie. Značně vzrůstá schopnost jednat a snášet námahu."

1869 - Vzniká Prohibičná strana

1874 - V Clevelandu je založen Abstinenční svaz křesťanských žen. V roce 1883 zakládá jeho předsetkyně Frances Willardová Světový abstinenční svaz křesťanských žen.

1882 - Je přijat první zákon ve Spojených státech a ve světě. který zavádí "výchovu k abstinenci" jako součást povinných osnov na veřejných školách. V roce 1886 uznává Kongres povinnou abstinenční výchovu pro District of Columbia, federální teritoria a vojenské a námořní školy. Do roku 1900 přijmou podobné zákony všechny státy USA.

1882 - V USA vzniká Liga za osobní svobodu, jež se chce postavit sílícímu hnutí za povinou abstinenci od alkoholu.

1883 - Německý lékař Dr. Theodor Aschenbrandt získává od farmaceutické společnosti Merck zásobu čistého kokainu, vydá ji během manévrů bavorským vojákům a popíše pozitivní účinky drogy, díky níž vojáci snáze zvládali vyčerpávající námahu.

1884 - Sigmund Freud léčí své deprese pomocí kokainu a oznamuje, že cítil: "osvěžení a dlouhodobou euforii, která se nijak neliší od normální euforie zdravých obob ... Pociťujete zlepšení sebekontroly, získáte více energie a chuti pracovat ... Jinými slovy, včechno je úplně normální a nechce se vám věřit, že jste pod vlivem nějaké drogy ..."

1884 - Je přijat zákon přikazující protialkoholickou výchovu ve všech veřejných školách ve státě New York. Následující rok jsou obdobné zákony přijaty v Pensilvánii, další státy je rychle následují.

1885 - Zpráva Královské komise pro opium uvádí, že užívání opia připomíná pití alkoholu v západních zemích a není důvod, aby muselo být obáváno, nebo zavrhováno.

1889 - V Baltimore ve státě Maryland zahajuje provoz nemocnice Johnse Hopkinse. Jeden z jejích světoznámých zakladatelů, Dr. William Stewart Halstedt, je závislý na morfiu. Velké dávky morfinu užívá během celé své fenomenálně úspěšné chirurgické kariéry až do své smrti roku 1922.

pokračování příště ....
Slim
Hmm,docela krutyyy!

Tak dlouho necekej a prihod sem dalsi :bandit:
PEACE
Neson
Po delší pauze opět pokračování:

1894 - Je publikována zpráva indické komise pro konopné drogy, která zabírá přes 3000 stran v sedmi svazcích. Závěr výzkumu nařízeného britskou vládou je následující:"Nebyly zjištěny absolutně žádné důkazy duševních nebo mravních škod způsobených umírněným užíváním těchto drog ,,, Umírněné užívání konopí je stejně neškodné jako umírněné pití alkoholu. Pravidelné a přiměřené kouření GANJE nebo BHANGU má stejné dopady jako pravidelné a přiměřené pití whisky." Návrh komise na zdanění konopných drog nebyl nikdy realizován, snad protože jeden komisař indického původu varoval vládu, že muslimské a hinduistické zákony zakazují "zdanit cokoli, co přináší radost chudým."
1894 - Anglilcký lékař Norman Kerr, president britské společnosti pro studium alkoholismu, prohlašuje:"opilství bývalo pokládáno za ... hřích, špatnost, zločin ... ale dnes dospívá informované mínění ke konsensu, že návykové a periodické opilství je buď symptomem nebo následkem choroby ... funkčího neurotického onemocnění a může být pokládáno za jeden z nervových afektů ... oběť nemůže ubránit, podobně jako se člověk postižený zimnicí neubrání třasu."

1898 - V německu je syntetizován diacetylmorfin (heroin). Objev je všeobecně uvítán, jako "bezpečný preparát, který nevyvolává návyk".

1990 - Reverend Wilbur F. Crafts prohlásí v proslovu k Ekumenickému misijnímu koncilu: "Dosus nebyla připravená žádná křesťanská oslava devatenácti století křesťanství. Nedovedu si představit lepší oslavu, než celosvětovou politiku, do níž by vyústila společná akce vůdčích národů světa, politiku, v níž dnes vede Velká Británie, a sice politiku prohibice pro domorodé národy, a to v zájmu obchodu stejně jako svědomí, neboť obchod lihovinami způsobuje mezi nedospělými rasami výrazněji než v civilizovaných zemích úpadek všech ostatních obchodů následkem chudoby, onemocnění a smrti. Jinými slovy, naše úsilí by mělo vést k vytvoření příznivějšího prostředí pro dětinské rasy, které chceme my, civilizovat a christianizovat."

1900 - James R. L. Daly v Časopise bostonských lékařů a chirurbů píše:"Tento přípravek (heroin) má oproti morfinu mnoho předností ... Nepůspbí hypnoticky, není zde žádné nebezpečí návyku ..."

1901 - Na návrh Henryho Cabota Lodge přijímá senát rezoluci, která zakazuje americkám obchodníkům prodávat opium "domorodému obyvatelstvu a necivilizovaným rasám." Později bude předpis rozšířen a zahrne "necivilizované elementy v Americe a amerických teritoriích, jako například indiány, obyvatele Aljašky a Havaje, dělníky pracující na stavbách železnic a imigranty ve vstupních přístavech."

1901 - Ve státě Colorado je projednán a zavržen návrh zákona, podle něhož by nejen morfin a kokain, ale i "sladové, vinné a pálené lihoviny" byly dostupné jen na lékařský předpis.

1902 - Komise pro výzkum drogové závislosti při Americké farmaceutické asociaci vyhlašuje: "Jestliže se Číňan neobejde bez svého FETU, obejdeme se my bez Číňana."

1902 - George E. Petty v Časopise alabamských lékařů: "Během posledních dvou let se v lékarnícké literatuře objevila řadad chalořečných článků o tomto novém agens ... Když si však uvědomíme, že heroin je derivátem morfinu ... máme důvod pochybovat, zda jsou tyto chvalořeči opodstatněné. Je podivné, že taková tvrzení mohou někoho zmýlit, nebo že se mezi příslušníky naší profese najdou takoví, kteří je opakují a zdůrazňují, aniž by novou látku podrobili nejkritičtějším testům, ale taková je skutečnost."

1903 - Je změněno složení coca-coly, v níž kofein nahradí dosud užívaný kokain.

1904 - PRezident Hnutí pro mezinárodní roformu Charles Lyman zasílá prezidentovi USA petici, v níž požaduje "nátlak na VB, aby přestala vynucovat prodej opia v Číně ... Nemusíme podrobně připomínat, že Čína zakázala prodej opia pro jiné než medicínské účely, a že k odvolání zákazu ji donutila VB v ipiové válce roku 1940."

1906 - Squibbův lékopis uvádí heroin jako "široce použitelné léčivo ... užívané rovněž jako mírný prostředek k tišení bolesti a substituci při léčbě morfinismu."

1909 - USA zakazují dovoz kuřáckého poia.

1910 - Dr. Hamilton Wroght, pokládaný za otce amerického protidrogového zákonodárství píše, že američtí zaměstnavatelé poskytují kokain černošským dělníkům, aby z nich dostali vyšší výkony.

1912 - Reportér časopisu Century píše: "Mezi tabákem, zvláště ve formě cigaret, a alkoholem nebo opiem, existuje velmi úzký vztah ... morfin je legitimním následkem alkoholismu a alkoholismus je legitimním následkem kouření. Cigareta, drink, a opium tvoří logickou a nevyhnutelnou řadu." Neznámý lékař v tomtéž časopise varuje: "Žádná síla není tak zhoubná pro duši, mysl a tělo, nic tak podvratné pro dobré mravy, jako cigareta. Boj proti cigaretám je bojem za civilizci."

1912 - V Haagu se schází První mezinárodní opiová konference a doporučuje různá omezení mezinárodního obchodu s opiem. Následující konference se konaly v letech 1913 a 14.
Neson
... jen jsem zapomněl dodat - pokračování příště!!!
Docela dlouhá odmlka... :)
Protiva
To unám jsem si to koupil nedávno v levnejch knihách :D


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma