Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Pokročilé Techniky a Experimenty

 
Vodní chlazení lampy - Klikni zde pro originální téma
czechglock
Plánuju stavbu vodního chlazení na sodíček a zajímalo by mě, jestli to už nějakej koumák nemá. Že bych si ušetřil nervy při pokusech a omylech. Mám 600W a to ani s cooltube není sranda uchladit(bez klimošky), pokud samozřejmě nemám lampu vysoko nad kytkama.Pokud ne budu první kdo se pokusí chladit hendmejd monštrumem. Mým snem je mobilní pěstírna s 600kilem. Někde sem viděl origoš výrobky, ale asi za slušný kačky, takže je to jasný. Pokusím se to nějak vykoumat co nejlevnějc a hodím to samozřejmě sem. Těším se na příspěvky.
vlček
tak sem hodim co o tom uz je tady tak za prwe tak to je ono snad ti to pomuze este tady bylo neco jako kultub ale to uz sem nenasel tak se to aspon pokusim popsat byla to klasicka borokremicita roura nejak opatrena aby do kontaktu netekla woda na jednom koncu priwod a na druhym odwod wody esi to este najdu tak sem hodim link
czechglock
Díky, ale linky z groweru sem neházej, to je zbytečný. Třeba ten chladič ze simaxový trubičky není špatnej, ale bude se tam asi hodně lámat světlo. Já asi začnu s dvojitou rourou z plexi naplněnou destilkou. Kdyby to šlapalo šlo by to udělat i ze simaxu.
Punkaskunk
...a co to dát jenom do jednoduchý plexi trubky se zaslepenou stranou?
Kdyby v ni byla destylka, tak by se nic nestalo, ani kdyby ta výbojka praskla.....docela jednoduchý řešení
usersony
2 czechglock
koumej, koumej
jediný na čem mi to stojí je chladič!!!!!
- nejvíc se mi zamnlouvá něco takovýho, ale kde to sehnat
http://www.bghydro.com/page/BHOS/PROD/RE/HLREHC
http://grower.cz/forum/showthre...&threadid=1225:)
- v tomhle provedení nebude problem s prouděním chladící kapaliny a celou instalací

- u těch dvou rour, těsnit to silikonem, prodění kapaliny nebude nejlepší

chce to vychytat mouchy. Doufám, že už se to podaří
Sinuhet
V prvni fazi bych zkusil svitit na kytky pres nejakou sklenenou misku s vodou. Jen pro overeni jak moc voda pohlti svetla.
Punkaskunk
a nebo se dá celá ta výbojka ponořit do silikonovýho oleje-ten snad neni vodivej a dělaj se z něj takový divný čočky s menitelnym ohniskem
(to sem vyděl v ňákym dokumentu). Sehnat by ho taky neměl bejt problém
czechglock
2usersony:To víš, že to nějak vykoumem. Taky bych radši ze dvou trubek a nějak vykoumat to proudění vody. Budu kontaktovat známýho , co by kolik stálo a jestli by to vůbec udělal. Každopádně dám vědět až bude něco novýho.
2Sinuhet: Od Hyeny mám zjištěno, že ty cca 2cm vody jsou absolutně zanedbatelné. Navíc získáš více tím, že přiblížíš světlo ke kytí a budou mít idaál teplotu. Nekvětší neznámá bude tepelný výměník aby dostačoval chladit.Tak zatím.
czechglock
S těmi ztrátami to nebude tak horký. Od odborníka mám zjištěný, že 1cm destilky nebude mít ani 5% ztráty. A ta dvojitá stěna? Cooltube má jednu stěnu o tlouštce 3mm. Při vodním chlazení budou sice dvě, ale jedna bude mít tloušťku 0.5 - 1 mm !!
czechglock
Těch 5% je fakt max. S těma bublinama by moh bejt pronlém, ale šlo by to vyřešit spešl ventilem na zavodnění potrubí. Eventuelní ztrátu semozřejmě změřím luxmetrem a uvedené hodnoty zveřejním.
Vím, že jek píšeš o výhodě klasické cooltube, máš pravdu, ale hlavní důvod je ten, že budu muset zmenšit pěstírnu a to dost rapidně a chci si zachovat možnost pěstovat pod 600W, samozřejmě kvůli kvalitě matroše a vodní chlazení je pro mě jediná možnost.
fR3edom-X
Taky řeším podobnej problém jako czechglock. Chtěl sem kupovat silnější větrák, ale tohle vodní chlazení se mi docela zamlouvá. Na www.aquacool.cz je něco o věcičkách na chlazení PC. Je tam i expanzní nádobka, která slouží i k odvzdušnění systému. Dál se musí použít chladič který by ochlazoval tu vodu, ale to by mělo jít nahradit chladičem třeba z auta a čerpadlo by se mohlo použít i akvarijní. Nehorší bude dát to celý dokupy,bude to muset bejt hodně pečlivě udělaný aby nedošlo ke zkratu. Tak doufám že se to někomu povede a pochlubí se s tím, zatím...
Punkaskunk
ten chladič je dobrej z výměníku tepla (topení) ze starejch škodovek,
maj ho na každym vrakovišti tak do 250Kč, jenom se musí pořádně vymejt od různejch nánosů. Pár silikonovejch haďiček a čerpadýlko
z fontánky (taky za pár šupů, nemusí bejt ani moc silný-jde o uzavřenej okruh) a utěsnit to tavnym silikonem i s ňákou petkou jako
expanzní nádržkou. Největší problém je s tím tělesem okolo výbojky.
Má plexisklo dobrou propustnost?
czechglock
Díky. Mě teď napadlo to topení ze škoci i z ventilátorem. Je to totiž šnek a na 12V. Bylo by to v jednom. Muselo by se to promejt louhem a pak ošetřit kyselinou.Už je čerpadlo a chladič. Propustnost plexi nevím.
Punkaskunk
....napadlo vás, že tou vodou by šlo měnit světelný spektrum?
Punkaskunk
mě napadlo nějakou barvou či příměsema
jumpp
to Punkaskunk
kamarade nechci tady do toho moc kecat ale barva spektra lampy ovlivnuje slozka u sodikovy vybojky to je SODIK u metalhalogenydovy to je hadej sam...???
chapes a nevim jestli je nejaka tekutina ktera by to dokazala (menit spektrum) to se nebudu hadat ale myslim si ze to je ...vsak vis co myslim no nic mej se jumpp:D
Punkaskunk
.....já bych to nejradši celý zalil do něčeho nevodivýho.
S tím spektrem máš asi pravdu, jenom mě to napadlo:mutant:
fR3edom-X
Ještě mě napadlo, jestli by se nedala sehnat ta točená trubička jak je na jednom z těch odkazů za těžký prachy. Nebo jestli by ji nevyrobili zruční skláři v Kavalieru. Byl jsem tam jednou pro borosilikátovou trubici a viděl sem, že tam maj spousty laboratorního skla, třeba něco podobný dokážou vyrobit. Díval sem se aji na jejich stránky ale moc se v těch věcech nevyznám... jestli by někdo něco našel, bylo by to dobrý.
Punkaskunk
Asi by to udělali, ale za kolik?
fR3edom-X
Tak to vůbec netuším kolik by za takovou věcičku chtěli, ale dalo by se tam napsat nebo zavolat. Ale rozhodně to nebude 250$ :)
usersony
2 Maharsi
jdu do toho chladiče s tebou

nějakej odkaz:
http://www.cdr.cz/a/11937
Hyena
Maharsi: Plexi nemá propustnost jako borosilikát, ale vzhledem k tomu, že se pohybujeme v řádu mm, jejich rozdíl bude max 2-4%; navíc se mi na plexi líbí jeho nepropustnost infračervenýho světla. Sklo ho propouští.
Voda propouští všechno až do 4 000 nm, což je příliš daleko, než aby to sebralo něco sodíku. Jinak samo, že si něco veme, ale v čistym moři je vidět i 20-50m (a to je tam sůl), takže 1cm je zanedbatelnej... mám doma graf, ale ne u sebe, takže to sem pak hodim, ju?
Ještě poznámka : barva sodíkové výbojky se mění nejvíce v závislostě na tlaku.
czechglock
Tak jsem v kontaktu s mistrem a vyšlo nám jako nejlepší řešení dvojstěnná trubice o vnitřním průměru jako výbojka.Tlouštka stěny bude 1-1,5 mm a vzdálenost stěn okolo 10 mm. Takže tlouštka obou stěn bude do 3 mm a ztráty by byly minimální. Stočit boros. trubičku na průměr výbojky by bylo technologicky problematické a nebyl by zaručen úspěch. První zkušební kus bude nejdříve za 14 dní, až dorazí tenkostěné trubice. Tk zatím.
Hyena
Tak tady je ten graf...
Je to ještě lepší, než sem si myslel... propouští do 1 mikronu, takže plexi je na hov** :sun:
Hyena
Kdyby tomu grafu třeba někdo nerozuměl ;)
Je tam absorpční křivka Vody a hemoglobinu (nevim, kde sem to stáhnul...)
Na vodorovný ose je vlnová dýlka v mikronech (1000 nm). Nás tudíž zajímá 0,4-0,7.
A na svislý je procentuální absorpce na 1mm. Nevím, proč to je zrovna v %, když všechny ostatní grafy využívají log intenzity záření, ale to je nepodstatný.

Sami vidíte, že voda propustí krátké vlny, které rostlina potřebuje a odfiltruje tepelné záření, které ji jen ohřívá...

Tady bych rád předešel připomínce, že na 1 cm bude absorpce 10%, protože pro 1 mm je absorpce 1%. Je to z toho prostého důvodu, že přes 1 m vody byste viděli absolutní tmu :) Ta závislost není lineární, je to jako s radioaktivním zářením.
czechglock
Tak jsem nakreslil chladič a bude se děla příští týden.Tlouštka stěn je 1,5 mm a vody 5mm. Koštovat bude plus mínus dva litříky. Pak sem dám fotos a kdo by měl zájem, můžu dodat. Čerpadlo budu objednávat taky příští týden, takže do 14 dnů by to mělo šlapat. Zatiim.
fR3edom-X
Mě by celkem zajímalo jak to vyřešils konstrukčně. Nějakej popis, jaký díly použils a ty obrázky...
TalShiar
...fotky by me taky zajimaly...diky! Tvoje konstrukce COOL TUBE me velmi zaujala (nakonec udelam ji podle Tebe), takze se rad podivam na Tvuj dalsi zlepsovak! :D
czechglock
Je to klasika dvojitá cooltube i s dvojitým vyfouklým dnem na zapuštění výbojky s přívodem vody. Fotky dodám až to bude.
THCjahoda
Čus :)
Zní to opravdu zajímavě a náročně...ale jestli šesti kylo uchladíš takhle,tak klobouk dolů!Těšim se na foto a držim palce...
czechglock
Tak už mám doma chladič, ale rozesral se mi foťák, takže fotos budou nejdříve zítra. Tak zatim.
chOdec
A kua...!!! :D Jako naschvál...
A já jsem tak zvědavej..! Chlapi mám z vás hroznou radost, vy tu fakt bádáte a o výsledky mnohdy náročnejch a vyčerpávajících úvah se tu nezištně dělíte s ostatními!!! Velkej dík a respekt... a k+ ;)
zagál
Tendle cooltube je pěknej, ale nesníží se tim životnost výbojky???

Myslim jako když se nebude okolo výbojky něak větrat, tak se asi zvýší teplota ve který bude muset svítít, a třeba může i prasknout. Nevim jaký teploty sou bezproblémový, ale myslim že by se mělo skombinovat todle s normálnim cooltube s odtahem a pak by to mělo bej OK.

Nevim jestli mam pravdu ale snad by to stálo alespoň za uvážení...
vlček
2 zagal: no prawe ze prawdu nemas cetls to wubec dyt wybojku chladi ta woda we dwojite cultube chladi wybojku
zagál
vlček: čet sem to, ale mam takovej pocit že se ta cooltube výbojky nedotýká, tzn. že je mezi výbojkou a cooltube mezera ve který je vzduch, a ten vzduch se zahřeje a výbojka... jestli se cooltube výbojky dotýká tak to sorry... to by to mělo fungovat...
zagál
PS- eště mě napadlo že jestli se dotýka, stejně bude problém s těsností... bude se muset dotýkat přeně!!! Jo a i kdyby tam byla mezera ta to podle mě nikdy neuchladí ta voda- sklo neni zrovna ideální vodič tepla:-)))

Jinak je to vymyšlený fakt dobře, ale kdybych to dělal já (jako že časem budu muset), tak bych to udělal jako normální cooltube s odtahem+ vodní chlazení toho co vzduch nezvládne...
Maestro
zagál: Máš pravdu v tom, že cooltube se výbojky nedotýká, ale podstata chlazení tímto způsobem spočívá v tom, že výbojka generuje teplo, které se uvolňuje okolo a je příjmáno chladnou vodou v cooltube. Voda v ní přijme teplo z výbojky, přičemž neustále cirkuluje a probíhá kruh oteplení a ochlazení. V Podstatě je to stejné, jako vodní chlazení v počítači, s výjimkou toho, že v počítači chladíš komponenty, aby se nepřehřáli a nevyhořeli, za to ve skříni jde o to proto, aby jsi odvedl teplo od kytek.
zagál
maestro:tak to mam pravdu... protože ta voda nikdy tolik toho tepla nepřijme(přes sklo a vrstvu vzduchu)...

Příklad: Proč se asi dělaj okna se dvojitym sklem (nebo dvojokna)??? Aby byly co nejmenší tepelný stráty (prostě to dvojsklo izoluje, izoluje tam ta vrstva vzduchu!!!)... A něco podobnýho ti vznikne mezi výbojkou a cooltube... Ve škole sme se nedávno učili o přenosu tepla, a přenos mezi dvěma soustavama (např. výbojka a voda) je naprosto odlišnej když se dotýkaj a když ne!!!

V tom počítači to má jeden rozdíl: všechno teplo se přenáší dotykem a chladič je z mědi (nebo alespoň z hliníku). A měď vede teplo mnohokrát líp než sklo... jak by to asi dopadlo kdyby si dal chladič procesoru ne přímo na procák ale půl centimetru nad něj??? S trochou štěstí by ho něaká ochrana zachránila, ale nejspíš by odešel do věčných lovišť...
Doufám že si pochopil co se tady snažim naznačit... Že ti bude hodně dlouho trvat ohřát si kafe takovou to socialistickou spirálkou, když nebude ponořená v hrnku ale jen polořená vedle něho:-)
Sice je možný že výbojka to teplo vydrží (v tom zkušenosti nemam), ale věřte mi že se v tom prostoru mezi výbojkou a cooltube hooodně zvýší teplota a ta voda odvede jen zlomek tepla než jakej bysme potřebovali... Takže se asi sníží životnost výbojky... jestli to teplo vydrží:-)
Maestro
Zagál: Kdyby jsi četl poslední větu mého příspěvku tak bys nemusel takhle vypěnit,

citace: "V Podstatě je to stejné, jako vodní chlazení v počítači, s výjimkou toho, že v počítači chladíš komponenty, aby se nepřehřáli a nevyhořeli, za to ve skříni jde o to proto, aby jsi ." odvedl teplo od kytek

odvést teplo od kytek(tj. od pěstebního prostoru), NE od výbojky.

Takže NE ochlazovat výbojku, ale prostor s kytkama.

Každopádně jestli ti to vyznělo dvojsečně tak promiň, teď je to už doufám jednoznačné:mutant:
czechglock
Tak sem rád, že je tady kolem toho chlazení tak rušno :-))
Každopádně je to hotový, ale fotos nejsou. Jinak se zagálem souhlasím, ale jen částečně. Nechám udělat ještě jeden model kde bude voda obtékat přímo výbojku. Dotaz mám ten, že jako laik nemám páru o tom, zda bude stačit přilepit vnější baňku na výbojku teplotně odolným silikonem. Tak by nebyl žádnej únik tepla a ještě menší ztráty světla, protože odpadne jedna stěna. Díky za názory.
zagál
Já sem tomu rozuměl dobře, jen sem to myslel taky trochu jinak... Prostě sem tim chtěl říct něco jako napsal mementor... Jasně že ke kytkám nepude žádný teplo (nebo skoro žádný), ale mě šlo vo ten prostor uvnitř cooltube... Protože tam se to teplo bude hromadit a jen pomalu odvádět, a to podle mě neni pro výbojku zrovna "zdravý". Jo a ta část s tim pc byla myšlená jenom jako příklad odvodu tepla...

Jestli se ti zdálo že sem vypěnil tak sorry ale já to myslel dobře... Vono odpálit si 600W výbojku neni zrovna levný, tak se snažim jenom upozornit na problém kterej by moch nastat...

czechglock:když už to máš hotový, neni něaká možnost že by si změřil teplotu v tom diskutovanym prostoru (třeba po hodině provozu)... Mě osobně by zajímalo jaká bude, a pak už by se nemělo o čem diskutovat (zjistit maximální teplotu okolí při který může výbojka běžet by neměl bejt až takovej problém...)
Maestro
zagál: Souhlas, prostě sme se trošičku "nepochopili", ale konec dobrý, fšechno dobrý:)
zagál
Asi tak...
usersony
2 czechglock
s tou jednou vrstvou a tim silikonem je to celkem dobrej nápad, určitě to zkus a přilož foto

tady jedden odkaz mohl by pomoct
http://grower.cz/forum/showthread.p...=vodni+chlazeni
czechglock
2zagál:Tu teplotu uvnitř asi nezměřím, ale vyzkouším novou verzi s jedním obalem, která když bude fungovat, bude dokonalá. Jen nevím jestli to můžu přilepit silikonem, kterej má max. teplotu jen 250 stupinků. Nemá někdo nápad, čím to přilepit?
usersony
ta teplota je na druhym obrázku 377C na odkazu uvedeném výše
ale na takovou teplotu se to nezahřeje, čerpadlo se zapne před zapnutím lampy
zagál
usersony:no že se to na tu teplotu nezahřeje bych si nebyl jistej, ale to už se tu řešilo...
czechglock:myslim že by to mělo bejt vpohodě s tim silikonem, viděl sem i speciální na vysoký teploty, ale ten byl šedivej:-)))

No a když se to tady tak řeší, tak já sem dostal taky nápad: Zjistil sem ža vakuum nevede teplo (překvapivě:-)), tak co kdyby bylo okolo výbojky dvojitý sklo a v něm vakuum??? Nevim ale jak je složitý to dvojsklo vyrobit nebo jestli někdo už něco podobnýho nevyrábí... Za každou radu sem vděčnej.
Hyena
citace:
Původní příspěvek od zagál
No a když se to tady tak řeší, tak já sem dostal taky nápad: Zjistil sem ža vakuum nevede teplo (překvapivě:-)), tak co kdyby bylo okolo výbojky dvojitý sklo a v něm vakuum??? Nevim ale jak je složitý to dvojsklo vyrobit nebo jestli někdo už něco podobnýho nevyrábí... Za každou radu sem vděčnej.


No právě, že teplo nevede. My se všichni přece snažíme teplo sebrat výbojce a jejímu těsnému okolí, takže teplo bude stejně z výbojky odcházet formou infračerveného záření, který bude ohřívat kytky. Dokud výbojka nepraskne nebo se nerozteče ;)
zagál
hyena: já to myslel jako normální cooltube akorát s tim dvojitim sklem- takže by tam byl větrák na odtah... A toho infra záření se nezbavíme ani tou vodou, tam by pomohlo snad něaký spešl sklo který by ho pohlcovalo, ale to by asi vzalo hodně procent světla...
usersony
2 zagál
je několik způsobů jak chladit:
http://1-hydroponics.co.uk/grow-lig...cooled-400w.htm (celou cooltubu)
http://aesop.rutgers.edu/~horteng/hhpgcons.htm (zde je chlazená výbojka)

- viděl jsem videa s vodním chlazením na PC a ten procák se taky normálně zahřeje na 350C a pak je po něm a s tim vodním chlazením má jen asi 35C
- záleží pak na čerpadle a výměníku

czechglock
Tohle sem kdysi hledal a nenašel, tak dík. Přesně tohle sem myslel a už se to dělá. Jen nemám foťák, tak to sem nemůžu hodit.
A co takto gumena priesvitna hadica o priemere co ja viem okolo pol cm.Moze sa jednoducho omotat okolo vybojky len problem je v tom ze to trebo doplnit o ochranu ktora vipne hned ako by prestala cirkulovat voda hadicou.Pokial tam voda cirkuluje tak sa tej hadici nic nestane.Skuste si to s plastovou flasou naplnte ju vodou a hodte do ohna.Flasi sa nic nestane az kim sa voda nedostane do varu{pozor v tomto momente to ma tendenciu strelit a to verte ze poriadne tak aspon na 5 metrov od toho}
To czechglock:Silikon v ziadnom pripade, ma tendenciu brutalne sa zmrstovat alebo roztahovat vplivom teplotneho rozdielu co je urcite aj nas pripad.Od skla sa v tom pripade hned odtrhne.
zagál
sus3d: podle mě ta hadice odebere mnohem víc světla než sklo... A taky by asi byl problém s tou ochranou...
S ochranou som to premyslel do hadice zhruba v strede vybojky sa spravi dierka a vopcha sa tam termistor{rezistor meniaci svoj odpor s oladom na teplotu}mam s nim doma super schemu na termostat.No a ak by teplota vody v hadici prekrocila npr:50c termostat ihned na trvalo odpoji vybojku.
zagál
No tak sem o tom přemejšlel a mam pocit, že se ta hadice asi neroztaví, ale jenom se nataví na povrchu a asi i zhnědně... Můžeš to zkusit, ale radši bych tam dal něco ze skla... Stejně ten plast sebere mnohem víc světla... Jo a s tim termostatem- moh bys mi poslat to schéma na: zagalek@seznam.cz rád bych se na to podíval a případně to využiju až budu dělat novou skříňku:-)
TalShiar
to czechglock: Vyborny...vcera jsem si to cetl jeste pred spanim :D :D :wink:

Sice mi dneska prisly skla CT od Kavalieru, ale tohle bych si stejne "do zasoby" objednal :D :bandit:

K+...tesim se na fotky celyho systemu :punk:
To czechglock:Caf je to paradicka,akurat k tej druhej moznosti:Ked das silikon vo velkom mnozstve ma taku blbu vlastnost a to ze sa vplivom teploty zmrstuje alebo roztahuje,ak by bol prilepeny na nejakom drsnom materiali tak by to malo drzat ale na skle by si to mal fakt poriadne otestovat...
czechglock
Jo silikon drží a jde to potom i odříznout sklapelem a očistit acetonem.
hexamin
czechglock pekne pekne uz som zvedavy na tie straty co nameras
mohol by cloviecik co to vyraba este pozmenit dizajn? napr vlozenim vhodneho kovoveho tienidla k vnutornej stene chladica:)
czechglock
Dřív, než postnu fotky z celého systémku, chci se zeptat na můj problém. Jde o to, že se nemohu zbavit bublinek v chladiči, i když jsem se snažil odvzdušnit celej systém. Sice vše šlape, ale mám strach, aby se lokálně nepřehříval chladič a nemohla se snížit životnost, natož pak havárka. Poradí někdo? Zkoušel jsem i mít ponořené čerpadlo v nádrži a pak do výměníku, ale nic nepomohlo.
Až bude foťák, nafotím vše. Zatím.
jumpp
zdravim te czechglocku nevim jestli si to tu uz neresil nebo nekdo ale udelat to jako topeni v baraku, nejvyzsi vztycnej bod(myslim misto kde se ty bubliny drzi ) a tam udelat kohot na upousteni vzduchu co je na tom topeni tem malej srac, no a nekde od spodu mit externi kohout od cerpadla nebo primo z kohotku a tim tam tlacit vodu... vlastne tlak by ty bubliny pri povoleni koutku na vrchu kde by byly bubliny tak by je vytlacil ale to je jen takova teorie....ale asi to bude blbost
Niga
2 czechglock: Skus kvapalinu na vodne chladenie pre procaky. Ma lepsie teplo-vodive schopnosti ako voda, netvoria sa bublinky, len to nesmie byt rozne zafarbena kvapalina.
Inak vodne chladenie- uz to napadlo aj mna - ja som to chcel vylepsit tak ze to chladiace medium by prechadzalo nadrzou, bublerom, alebo cimkolvek - to aby sa ohrievala ta voda s hnojivom.

Len skoda slovenskeho Krestansko-demokratickeho-hnutia (alias koko.i) a ich sprostych zakonov zakazat konope, potraty, homosexualitu,...........dychanie?:vampire:
Kto ich kuva voli?:(:rejp::mutant:
czechglock
Všem díky za rady.
2jumpp: To jsem zkoušel taky, ale mě se zdá, že se bubliny jakoby tvoří, nebo koncentrují v chladiči díky tomu, že tam proud vody zpomaluje. Možná je to tím, že mám moc výkonný čerpadlo. Vypadá to, že asi budu musit zkusit nějakou origošku kapalinu jak píše Niga. Díky a zatím čago.
hexamin
czechglock bublinky sa ti tam tvoria kvoly vyreniu vody ako pises mozno v cerpadle mozno v chladici znizenie prietoku moze pomoct a neviem ako to mas zostavene ale radcej by som cerpadlom tahal kvapalinu z chladica ako ju tam tlacil
coprus
No já si myslím,že kdyby jsi do toho nejvyššího bodu sestavy zařadil do oběhu otevřenou nádobu-něco jako otevřená expanzní nádoba u vytápění.No prostě sloupec vody,tak by se to mohlo odvzdušňovat samo.Nevim,jestli to vzhledem k prostoru,délce rozvodu,popř. výkonu čerpadla bude možný...
Jen nápad,Jinak jsem ještě moc karmy nerozdal,ale ty si ji jednoznačně zasloužíš-čistá pěkná práce K+
usersony
chce to expanzní nádobu
nějaký odkazy:
http://www.svethardware.cz/art_doc-...DD004CF9DA.html
http://www.pctuning.cz/ilustrace/vodchlaz/pic7a.jpg
http://www.dvorix.aktualne.cz/view....anku=2004121904

snad pomůžou
už jen vybrat správnou nádobu na výrobu :-)
na_pohodu
K tomu chlazeni se tady uvazuje voda,nebude pak problem se zarustanim rasama?Asi ne co,v destilce bez zivin.
Jo???
Bublinky se uvolňují z vody v důsledku nižší rozpustnosti plynů při vyšší teplotě vody.Do chlazení naliješ vodu teplou 20 st.U lampy se voda ohřeje na 30 a uvolní se část ruzpuštěných plynů.V chladiči se ochladí a zpátky rozpustí.A takhle dokola.
Vodu to chce před nalitím do chlazení převařit a tak při 60 nalejt.Pak už je jen důležité,aby chladící kapalina neměla kontakt s atmosférou.
Možný je taky,že je vzduch do systému přisáván nějakou trhlinou v místech s podtlakem.Zkus přehodit na čerpadle vývod s přívodem.
usersony
co se týče radiátoru(výměníku):
doporučuju výrobu - radiator a radiator č.2
http://www.sweb.cz/erty/
použita nějaká vodivá pasta
navrhnout asi pro 2 ventilátory 120
- asi si to udělám na tři 120 na 12V a budu regulovat otáčky(snížit hluk)
usersony
chladič bych použil určitě:
http://www.auto-chladice.cz/ramec_vod.htm
- felicie 1,6
- favorit
jde jen o cenu a aby tam bylo trochu mědi a jednoduší to bude s dvěma vývody (obrázek je to modrý číslo)

- vlastnosti materiálů
http://www.zive.cz/Text/Ar.asp?ARI=109768

jinak jsem chladil 400 W s tímto a fungovalo to pěkně
- čerpadlo ponorné 2 m výtlak(max) průtok se pěkně mění s výškou
- 2 x topení ze škodovky osazeno 4 větráky 12 cm 12 V sunon
- prítah 8 cm 12 V a odtah 2 X 8 cm 12 V + filtr
Rogu
czechglocku ... podarilo sa ti to nakoniec s tym vodnym chladenim ? ... alebo si sa nato vykaslal ? ...
exkalibur
čau nemyslíte že by proti bublinkám pomolha nádoba kde by se okruh rozdělil a vzduch by mohl volně unikat přes kapalinu pryč..jen mě to tak napadlo ...třeba hadička do nádoby s vodou a drůhá zase z nádoby dál do okruhu ...při dobrém čerpadle by to mohlo fungovat ..co myslíte?
Hlava
..Cau kolego :D taky by me to zajimalo jak tenhle pokus dopadl ? Nekteri lide me tady tento thryd placaj pres hlavu ze je tady zdokumentovany vodni chlazeni lampy a pritom je tady jen spousta odkazu a hromada teorie ...sam sem videl jak to nefunguje , je to jen dalsi lakačka jak z groweru tahat penize pres ruzne pseudovychytavky :smoker: .... dik za odpoved a drzim palce Hlava
dokktor
a co zkusit přímo tohle?
http://youtube.com/watch?v=PtufuXLvOok
de o to, kolik toho světla ten olej pohltí. právě se mně zdá, že když to tam nalije, tak se v tom akvárku trochu setmí.
doktore tak to celkem dobra kutka nechce negdo vyzkoušet dat do toho misto kompa lampu?s tim svetlem to budou male procenta....si myslim.
rychlost svetla v prosredi, predani energie elmag (foton) prostredi vyboj-plyn (Na)-plyn-sklo vybojky-vybojka-oleju-olej sklu. Tohle by bylo mozna v klidu pro nejake 600 a vis v uzavrenem prostoru malem, pri nizsi vatazi straty markantni. jelikoz svetlo excituje elektrony prostredi a neznamena ze pak elektrony kdyz spadnou na predesli orbital pred exitaci prebytecnou energiji vyzari v elekromag vlneni stejne vnove delky.....v laboratori by to slo nejak posefovat stalo byto hafo penez jen jako nejaky prototip a doma to je nesmyslne radsi poradnej odtah...:)
hulabalu
cus tak ja len tak neznalecky zatrepem nieco :D co tak dvojita cooltuba a priestor medzi nimi vypumpovat, proste urobit tam vakum... nieco na styl plastovych okien :D
no de proste o to ze na ruznem rozhrani vybojka olej civoda sklo dojde k absorbci fotonu latkou ktere se zpet vyzari bud teplem ci svetlem pozmenene vlnove delky...proste z duvodu absorpce svetla temito latkami je lepsi poradnej odtah pac treba 400w vybojka v tomhle systemu by pro rostliny davala svetlo stejne energije jak treba 320w neodstinena a dobre vetrana.....snad to bude lepsi pro pochopeni(ani ja sem to predesle moc nepobral pac sem to psal mooc na prach :) tak se ti nedivim)
JointarGanjar
Zdravim Groweři, koukám, že tenhle thread už nějakou dobu spí, ale přesto sem se dokopal a zlehka zdokumentoval vodní chlazení na výbojku, který už se mi doma nějaký ten pátek válí.

Foto celý sestavy:
JointarGanjar
Detail na skleněnou kopuli, které je jádrem pudla. Nechal sem si ji kdysi vyfoukat od jednoho šikovného skláře.
JointarGanjar
Systém jsem použil pouze na jednu grow. Stavěl jsem ho proto, že mě v noci štvalo hučení větráku. Musim říct, že mě docela překvapilo, že celá tříměsíční zkušební doba proběhla bez komplikací a výbojka se chladila bez problémů. Jediný problém, který se nakonec objevil, byl ten, že zpočátku použil jako chladící kapalinu obyčejnou vodu místo destilky a za nějaký čas se uvnitř skleněné kopule usadil vodní kámen. Který se mimochodem dostává velmi špatně pryč, protože dovnitř se prakticky nedá dostat. A co se týče pohlcení světla chladičem, není to tak kritické, aby to člověku bránilo chladič použít, ale něco bezpochyb "sežere".
Svítil na kytky 400W a sklizeň mi přišla jako z lepší 250W. Ale těžko soudit. Roly hrálo i mnoho jiných faktorů.
Co jsem koukal na webu, něco o absorci světla vodou jsem našel zde:
http://www.lsbu.ac.uk/water/vibrat.html
A rovnou jsem jim ukradl obrázek absorbšního spektra vody:
Jak je vidět z grafu viditelného spektra voda příliš nepohltí. Citace ze zmíněných stránek: "Water is almost perfectly transparent to 'visible' light, a property which is made good use of by photosynthesis and allowing production of both biomass and oxygen."

Větším pohlcovačem je tak pravděpodobně sklo. Skrze které musí světlo navíc projít dvakrát. Celkem světlo od výbojky vystřídá pět optických prostředí vzduch->sklo->voda->sklo->vzduch a těžko říct, jak moc mu to dá zabrat. Jestli se někdy zase dokopu, zkusím to změřit alespoň luxmetrem.

JointarGanjar
Uploadnul jsem video na youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=bNFybMe1ZPw
Bohužel tam toho neni moc vidět. Natáčel jsem na mobil. Na větším žlutém měřáku je teplota přímo výbojky a ten druhý měří teplotu na povrchu kopule. Je vidět, že i při použití 600W výbojky by na ní člověk v pohodě udržel ruku.

další fotky
JointarGanjar
Celkem tedy shrnuto:
PLUSY:
Funguje -výborně uchladí i 600W
relativně tichý provoz
snižuje potřebu cirkulace vzduchu v growboxu (+ pro CO2 systémy, delší životnost pacháče)

MINUSY:
žere světlo
bezpečnost(víc věcí co se můžou posrat)
MICHAL88
Tak co máte někdo zkušenosti s vodním chlazením výbojky?

http://www.greners.com/i/grow-light...ter-cooled.html
MocnyOkurek
Toto vypada dobre. Mam vodnika v pc a zamyslel sem jestli nekdo neresil chladit ten sodik vodou. Mela by stacit poradna nadrz vody aspon tech 30-40litru a bude to pohoda. PC ktere ma v provozu cca 400W uchladim s cc 1L vody s aktivnimi vetraky na cca 44-45 stupnu v burnu. Takze tech 40 litru vody pres nejaky pasivni vymenik by mela byt slusna rezerva. Jinak pokud vodnika dobre zapojis jedine co se muze posrat je pumpa. Toz jeidne jesli to chapu co to udela v tomhle pripade je ze se ti ta voda bude varit a tady je otazka jestli ten obal nepukne do lampy :)) to by mohla byt trosku svetelna show. Ale imo se to da pojistit nejaky prutokovym mericem a kdyz prutok stoji vyhodi zasuvku a je to.

Jointare chci se zeptat ten tvoje sklo funguje na principu sprcky? Doufam ze tu jeste chodis :))


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma