Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Samozavlažovací květináče - Klikni zde pro originální téma
livo
1. Úvod
Po několika špatných zkušenostech s pěstováním rostlin outdoor (sklízí někdo jiný) a letošní předčasnou (také cizí) sklizní na balkoně, jsem se rozhodl pěstovat indoor. K tomuto rozhodnutí mi dopomohlo i náhodné objevení serveru grower.cz, který podává poměrně obsáhlé a podrobné informace o různých systémech pěstování, návodech a postupech. Množství a kvalita informací, které se na stránkách grower.cz dají nalézt, nemá na českém webovém nebi obdoby. Tímto chci Grower teamu poděkovat.

2. Optimální systém pěstování
Při hledání nejoptimálnější varianty pěstování a výživy rostlin jsem se rozhodoval mezi hydroponií a klasickým pěstováním v hlíně. Obě tyto varianty jsou na groweru.cz dostatečně popsány a pěstitelé je stále „pilují“. V rozhodování dále hrála velkou roli cena a náročnost systému skloubená s efektivní výživou rostlin. Zkusím tedy nastínit některé skutečnosti, jež mne vedly k vyzkoušení něčeho nového (staronového).

a. Hydroponie – pěstování v živném roztoku

i. Hlavní výhodou je stálý přísun čerstvých a kvalitních živin ke kořenovému systému rostliny – rostlina vytváří tzv. hydroponické kořeny, jimiž z živného roztoku čerpá potřebné živiny a minerály – stručně řečeno. Při tomto pěstování živný roztok rychle mění složení a je tedy potřeba zabezpečit stálou regeneraci, která normálně probíhá v půdě.

ii. Ovšem při pěstování doma, tedy v malém měřítku, je příprava a regenerace živného roztoku náročná a vyžaduje i zvláštní vybavení. Tento systém jsem tedy jako začátečník zavrhl (hydroponisté prominou)

b. Pěstování v hlíně

i. Výhodou jsou hlavně malé nároky na základní vybavení.

ii. Se zkušenostmi s pěstováním v nádobě na balkoně vím, jak je náročné zabezpečit, aby rostlina netrpěla občasným přeschnutím, či naopak přeléváním. Zaléváním dochází k vymývání zeminy, k zastavení biologické aktivity v půdě a k omezení regeneračních pochodů. Rostlina začne tvořit nadměrný kořenový systém čímž se snaží nahradit nepříznivé podmínky, může chřadnout atd.

Snažil jsem se tedy skloubit výhody hydroponie a výhody nenáročnosti výživného systému. O různých principech se zmiňuje Carlos. Nyní trochu podrobněji:

c. Pěstování v samozavlažovacím květináči (truhlíku)

i. Samozavlažovací květináč pracuje na principu samovolného přísunu živin a tekutin do pěstebního substrátu. Skládá se ze dvou nádob, které jsou na sebe těsně nasazené. Horní nádoba se plní zeminou nebo speciálním substrátem. Dolní nádoba obsahuje vodu, určenou k závlaze, popřípadě vodní roztok živin (objem cca 5 litrů). Rostlina žije zcela nezávisle na obsluze, do vyčerpání zásoby tekutin.

ii. Funkce je založena na nasávání vody knotem. Voda nepřetržitě stoupá ze spodní nádoby do horní kapilárním vzlínání několika knoty ze skelného pletiva (záleží na velikosti nádoby). Knoty spojují obě nádoby tak, že prostupují štěrbinami ve dně horní nádoby. Knoty jsou např. (záleží na tvaru nádoby) dva pruhy ze skelného pletiva (pro laminování). Leží na dně horní nádoby a jsou zde překříženy a svými volnými konci zasahují do vody ve spodní nádobě. Je vhodné, aby horní nádoba měla ve dně ještě několik malých otvorů (cca 0,5 – 1 cm), které jsou knoty zakryty, takže zemina nemůže do spodní nádoby propadávat. Tyto otvory zabezpečí dostatečné provzdušnění substrátu, ve kterém rostlina vegetuje.

iii. Rostlina pak může při této závlaze tvořit současně tři druhy kořenů a využívat tyto možnosti:

1.roste a vyživuje se v půdě

2. roste a vyživuje se na povrchu skelného pletiva, kde je dostatek vzduchu a kde může odebírat vodní roztok ze skelného knotu – je to takzvaná aeroponie

3. roste a vyživuje se pomocí kořenů, které prorostly do spodní nádoby s vodním roztokem – hydroponie

iv. Při kombinaci těchto tří systémů rostlina díky rovnoměrné závlaze a dostatečné vzdušnosti tvoří menší kořenový bal, listy jsou dužnatější a odpařují větší množství vody, se kterou nemusí šetřit. To se blahodárně projevuje na jejím vývinu a zdraví :-).

Tento princip tedy u mě zvítězil. Dávám nyní dohromady potřebný materiál pro skříň, květináče si vyrobím sám. Na trhu jsem objevil pouze samozavlažovací truhlíky, do kterých by bylo možné umístit více rostlin. Já chci však dopřát každé soukromí ;). Až to rozjedu (počítám tak do měsíce), tak podám další informace.
Přivítám každé náměty a připomínky. Pokud má někdo s tímto systémem zkušenosti, sem s nimi!!! Díky.

[Edited by livo on 31-10-2001 at 10:51 AM]
Lackyfree
Mno chlape, tak si myslím že realita je trošku někde jinde. taky jsem přemýšlel jako ty.
Sillně pochybuji že kytkám se podaří prorůst přes mřížku v samozavlažovacím truhlíku (teda poukud se je rozhodneš použít). Už je nějakou dobu používám a můžu je doporučit víc než klasický květináč. Ale pochybuji že kytí bude schopno si přes knot nasávat i vzduch. Navíc se voda v zásobníku má tendenci kazit (nejspíš je to tím že ta voda stojí), což taky neni nic příjemného. Doporučuji taky zvolit takovou zeminu která má velkou schponost vzlínat - s velkým podílem lignocelu(kokosová drť) - perlitu. Výhody tohoto truhlíku jsou oproti květináči velké a šli by možná zvýšit tím že by jsi přidal do zásobníku vzduchování. Teprve potom by došlo ke skloubení klasické zeminy a hydroponie, ale to jsem ještě nezkoušel, tak nevím. Pokud vymyslíš nějaký lepší systém, tak klidně poreferuj.
Navíc jsem toho názoru že areoponie je trošku něco jiného - ostřikování kořenů mlhovinou. Nápad je to zajímavý ale zřejmně chce trošku vychytat, protže si myslím že hydroponie je tom že je především voda neustále (zduchováním) okysličena a né že v půdě je dostatek vzduchu. Asi bych taky nedával do truhlíku více než dvě rostliny.
livo
Trošku teorie:
hydro -> voda <-> hydroponie -> pěstování ve vodě, přijímání živin přímo z vody

aero -> vzduch <-> pěstování na vzduchu, přijímání živin ze vzduchu pomocí nasycených par

aerace -> provzdušnění půdy, zeminy.

Jinak díky za příspěvek. Zajímalo by mě, na kolik litrů máš spodní nádobu, jaká je spotřeba tekutin na jednu kytku za 24 hodin a kolik litrů substrátu máš v horním květináči.

Ad prorůstání knotu:
samozřejmě, že záleží na typu použitého knotu. Po prozkoumání knotů prodávaných se samozavlažovacíma truhlíkama (Kaufland, Baumax), musím uznat, že máš pravdu. Jako knot je zde používán, lidově řečeno, popruh z baťohu a ten opravdu rostlina neproroste. Podle toho co jsem zjistil, je tento knot méně vhodný jak materiálem (umělé hmoty - na muškáty to nevadí), tak konstrukcí. Proto doporučuji použít knot ze skelného pletiva - viz první příspěvek. Rostlina ovšem může využít otvorů pro knot k tomu, aby se kořeny do spodní nádoby dostaly.

Ad zemina:
Výběr zeminy je velice důležitý. Zemina s velkým podílem drobného materiálu má dobrou vzlínavost, voda stoupá pomaleji, ale dokáže vystoupit výše. Je vhodné do jemného substátu přimíchat menší podí větších částí - ve směsi větších částí vzniká koncentace vzduchu a vodních par a to je pro rostlinu good. Dobré "hlíny" jsou pro palmy, citrusy apod., samozřejmě s vhodným Ph.

Ad voda:
Je dobré používat květináče dvoudílné, spodní nádoba má otvor na boku pro dolévání, hladina by nikdy neměla dosahovat až ke dnu horní nádoby - tím se zabezpečí dobré odvětrávání a zamezí se hnití roztoku.

To je zatím vše

[Edited by livo on 12-09-2001 at 07:50 AM]
livo
Budu pokračovat v tomhle tématu, protože to možná bude pro někoho zajímavý a jak jsem zjistil, na českým internetu je toho o samozavlažování poměrně málo, nebo přesněji řečeno - nic. Našel jsem pouze obchody, který prodávají samozavlažovací truhlíky, který asi moc vyhovovat nebudou a navíc cena je za ten kus umělý hmoty příšerná.
Včera jsem se byl podívat v Baumarktu, abych si obhlídnul všechny možný druhy květináčů, nádob a misek, jež by se mohly hodit pro můj účel. Musím říct nic moc. Oni ti výrobci vůbec nemyslí na nás pěstitele! Znechuceně jsem opouštěl oddělení zahrady, procházím kolem stavebního nářadí a do očí mě praštila cedulka SUPER CENA. Jdu blíž a vidím: Stavební vědro (černej kbelík z umělý hmoty) 12 litrů - 24,90 Kč. No, tomu tedy říkám květináč za dobrou cenu a hned jsem jich vzal 6 kousků. Otočil jsem kbelík a čtu: Made in Holland. Tak to tedy beru, své k svému ;).
Kbelíky jsou zbytečně vysoké, takže je trošku uříznu a zmenším objem tak na 6 - 8 litrů. Vyřežu do dna otvory, vyvrtám díry zasunu knoty a uvidí se. Ještě potřebuju sehnat nějaké spodní nádoby na vodu. Až to všechno zkompletuju, tak namaluju nějaký obrázky a šoupnu je do galerie.

[Edited by livo on 10-09-2001 at 01:24 PM]
livo
Včera jsem se jal upravova výše zmíněné kbelíky. Začal jsem s nimi manipulovat, řezat do nich a najednou cejtim takovej divnej smrad. Oni to asi vyráběj z pneumatik - začínám váhat nad "moc dobrým kupem"
. Nějak se mi to nezdá a připadá mi, že by se z těch kýblů mohlo něco uvolňovat, hlavně působením hnojiv, vody atd. Ještě že to nebylo tak moc drahý -> mám teď několik odpadkových košů :).
21.září začíná Zahrada Čech v Litoměřicích, tak ještě počkám a tam si určitě něco vyberu. Zajímalo by mě, kdy tam začnou něco vystavovat a prodávat taky pro nás (skříně, světla, nádoby, semena...)
Našel jsem obrázek samozavlažovacích květináčů. Líbil by se mi ten kulatej vlevo dole, případně hranatej nahoře. Výrobce je Vyvaplast s.r.o., http://www.vyvaplast.cz:

Zjistil jsem nějaké info ke kulatým květináčům:
- průměr 35 cm
- obsah vody cca 5 litrů
- obsah substrátu cca 6 litrů
- a teď cena: 220,- Kč bez DPH!!! -> 268,50 Kč :(
- zasílají i na dobírku
No vidím že budu hledat dál, 1611,-Kč za nádoby se mi teda dávat nechce

[Edited by livo on 12-09-2001 at 07:44 AM]
Lackyfree
pro Livu: na Zahradě čech se možná i potkáme (akorát o sobě nebudem mít páru)

Jinak nemusíte schánět jenom truhlíky., viděl jsem v BAUMAXu y spešl. knoty na samozavalažování, i s obrázkovým návodem.
taky možná cesra.......
Knoty jsou zabořeny v hlíně a druhý konec je v nádobě s vodou.
Lackyfree
Jo ješte něco pro Livu:
estli budeš mít čas a chuť si skvěle zahulit, Tak zkus zajít do Zanzibaru v LTM (najdes ho snadno: je asi 250m od kulaté křižovatky, směrem na Českou Lípu,to znamená že směrem od Zahrady Čech dolů směrem na vlakové náměstí, otevírají v 19:00). je to takový malý huličcký bar ( dobrá výzdoba na vyhulený ztavy, kresby a tak... ), kde tě nikdo nebude otravovat s tím že si tam balíš špeka u stolu. Nebudeš zklamanej. Jako huličský doupě je to docela vyhlášený.

PS: maj tam taky fotbálek
livo
Nevím jestli se někdy dostanu takhle pozdě do LT, je to pro mě trochu z ruky, ale přesto dík za pozvání. Když mi to někdy vyjde, tak se ozvu ;).
Ještě poznámku, pro všechny: Raději tady o žádných jménech a adresách nepište, používejte k tomu PM, jelikož si myslím, že legislativa nám zatím není moc nakloněná a takovýhle informace by mohli někomu třeba způsobit nepříjemnosti...) (trochu off topic)

[Edited by livo on 13-09-2001 at 06:51 AM]
Lackyfree
nazdar...
to Livo:
heleď asi budu za kreténa, ale co je to to PM? A jak se používá?
jinak k tomu Zanzibaru: pro mě je to taky z ruky, ale není špatnej. Asi se mi líbý proto, že u nás nic takového nic nejni(vesnice) a v LTM mam příbuzné tak proto ho znám!!!
livo
PM je ta ikonka pod každým příspěvkem . Je to taková soukromá tajná pošta ;), když třeba chceš někomu poslat soukromej vzkaz. To znamená, že jména, adresy, maily apod. posílat jedině pomocí PM. Jinak je to ve FAQ http://grower.cz/forum/index.php?action=faq#pm ;)
Lackyfree
hhm dík, jsem to ale kretén......
livo
Jak se zmínil Lackyfree, o těch knotech z Baumaxu jsem také přemýšel, ale tyto knoty neuspěly. Jednak je relativně vysoká cena (prodává se hlavně nápad) a jednak si myslím, že zavlažování odspodu je přirozenější. Znova doporučuji knoty z laminovací soupravy. Metr čtvereční laminovacího plátna není drahej, myslím že jsem to kupoval někde v OBI nebo podobným krámě. Btw ty knoty z Baumaxu by vám mohly pomoci při delší nepřítomnosti doma - zajistí "automatické" zalévání...

Při pátrání po vhodných nádobách jsem si vzpomněl na plastové přepravky (asi na šrouby, výrobce asi Technoplast Liberec?). Jdou do sebe dobře skládat a spodní nádoba není utěsněná. Rozměry jsou cca 300x200x150 mm => 9 litrů. U těch rozměrů si nejsem jistej, už jsem je dlouho neviděl. Dneska se půjdu po něčem podobném podívat a pak podám zprávu o ceně a vhodnosti. Přiznávám se, že už mě moc možností nenapadá, kdyby někoho něco napadlo, tak ať se neostýchá. ;)
carlos
Zdravím,

je vidět, že jsi pevně rozhodnut pro pasivní hydroponii. Měl bych pro tebe několik připomínek. Prosím nezatahuj do toho hydroponii ani aeroponii, myslím, že to trochu mate nováčky. 1) Kořeny, pokud by prorostly do spodní nádoby, nebyly schopny žít ve vodě bez adekvátního okysličování. 2) Aeroponie, jak už napsal Lackyfree, je úplně o něčem jiném. Pasivní hydroponie se těmto dvěma metodám nevyrovná zásadní věcí: rychlostí růstu. Ovšem sám jsem ji využíval především kvůli tomu, že můžeš použít nehlinné médium, nebo ještě lépe keramzit, který se dá po sklizni znovu použít. Dvojité květináče s vodoměrkou vyplněné keramzitem jsou oproti samozavlažovacím truhlíkům ještě praktičtější a spolehlivější. Obojí můžeš lehce doplnit o vzduchování a tím výrazně zvýšit rychlost růstu.
Pokud hledáš vhodné nádoby, měl bys vzít v úvahu jakou lampu máš k dispozici a z toho vyplývající velikost rostlin. Nejvíce omezujícím faktorem je totiž kapacita nádržky. A kytky v květu pijí nesrovnatelně více než při růstu. Na základě těchto informací něco vymyslíme.
livo
Díky za podněty. Tady jsou technické údaje:

- skříň: 160x110x55 (vxšxh), natřená bílou barvou
- lampa: Lucalox (GE) HPS LU250/T/40
- stínidlo: 15 cm
- vzdálenost stínidla od stropu skříně: min. 8 cm
- bezpečná vzdálenost od lampy: cca 30 cm(?) při odtahu rovnou od lampy
- výška květináčů: předpoklad cca 30 cm
tady je obrázek http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=1573
- předpokládaný počet rostlin: 6 - 8 ks, model KC33

- výška rostliny: 160-15-8-30-30 => 77 cm

Chápu to dobře? Ta výška je nic moc, co? Teď když nad tím přemýšlím, tak asi budu muset použít SoG nebo SroG. Zatím ale neuvažuju o tom, že bych klonoval (nedostatek místa), začnu tedy od semen, ovšem je zde nebezpečí samců.
Když zvážím všechna pro a proti, tak asi bude nejlepší pěstovat v normálních květináčích s miskou :((ušetřím prostor). Nebo že bych bublal?

btw podklady (hydroponie, aeroponie) mám od manika, kterej se léta zabývá samozavlažovacíma květináčema a má na to několik patentů. Je pravda, že konopí takhle nepěstoval ;)

[Edited by livo on 11-10-2001 at 08:20 AM]
livo
Dneska domaluju skříň (tři vrstvy akrylem - dvě piksly asi nebudou stačit), dám klíčit semena, zapojím elektriku a větrání.
Včera jsem byl v Kauflandu a tam jsem narazil na takový hranatý misky (26x26x10), obsah 4 litry. Koupil jsem jich 12 (á 36,90), šest bude horních a šest spodních. Připadá mi to trochu malý, ale při možnostech velikosti rostlin a prostoru ve skříni si myslím, že to bude stačit. Měli ještě jeden typ, trochu větší, ale ty by se mi vešli do skříně tak čtyři. Kdo má víc místa, doporučuju ty větší (obsah asi 8 litrů - odhad). Misky jdou do sebe zasunout, takže je potřeba vytvořit podstavec pro horní "květináč" tak, aby byl do spodního "ponořen" asi 2 cm. Asi takhle:
\__/ horní miska
\__/ dolní miska :)
Médium bude keramzit, kokosová drť a hlína. Poměr upřesním.

P.S. pro šechny kdo to chtějí zkusit: raději počkejte až to vyzkouším a budu znát výsledky. Budu průběžně podávat zprávy jak postupují práce a jak se daří rostlinám. Bohužel nemám digitál, ale jakmile to spustím, tak začnu točit na kameru a pak to nagrabuju. Pěstuju indoor poprvé, tak aby mi pak někdo nenadával, že mu chcípnul nějakej good model ;).

[Edited by livo on 17-09-2001 at 10:56 AM]
Hlava
Zdravím .

Sleduji to bedlivě tady a je to velice zajímavý :sun: Já jedu taky hydro v keramzitu tak mě to trochu zajímá jak ty tvý pokusy dopadnou , v každým případě ti držím palce :)

Hodně zdaru . K4U
TommyBoy
Moc pekny thread KEEP GOING....
Drzim palce a paldy.
livo
Nejprve chci poděkovat všem za podporu ;).
Finiš se trošku opožďuje (další povinnosti), ale skříň už je domalovaná a jak jsem předpokládal, použil jsem 2 a půl konzervy s barvou (0,75 kg). Zdá se mi, že barvy dneska nějak míň kryjou.
Smontoval jsem lampu - stínítko, objímka, kabel a roura pro odtah teplýho vzduchu od výbojky (vzor Skunk - tímto mu děkuji za inspiraci).
Spodní nádoby- jak jsem psal výše, do spodní nádoby je potřeba umístit nějaký podstavec, na který položíme horní nádobu. Koupil jsem 3 m instalační PVC trubky (40,-), tu jsem rozřezal na 8 cm kousky a pomocí silikonu (ten co se používá na vany) přilepil do rohů spodní nádoby. Druhý konec trubiček jsem taky potřel silikonem, aby po nich horní nádoba neklouzala. Jeden prototyp už jsem vyrobil a je to OK. Při pohledu na dno spodní nádoby to vypadá asi takhle:
_______
| o __ o |
| | ::: | |
| | __ | |
|_o__o_| :)
Čárky uprostřed naznačují otvory pro knoty (4cm od okraje, šířka 4 mm, délka 6 cm) - z toho vyplývá, že knoty budou křížem přes sebe. Tečky představují dírky pro provzdušňování substrátu. Kolečka v rozích schematu jsou 8 cm trubičky - podstavec.
A tady je to ve skutečnosti:

Odtah teplého vzduch zabezpečí jeden PC větrák, výduch je na "střeše" skříně. Nasávání chladného vzduchu (výkonější PC větrák) je umístěno na zadní stěně skříně, vpravo dole, asi 10 cm od dna. Větrák je natočen pod úhlem 30° a míří do spodní třetiny skříně. Napájení větráků - starý zdroj od PC - podle hlučnosti a účinosti chlazení (prověřím při 24 h "zahořování" :) skříně) případně dodám regulaci.

btw žena mi chce kousek prostoru sebrat na lesní jahody :smoker:

[Edited by livo on 03-11-2001 at 12:51 PM]
livo
Substrát je dobré připravit tak, aby byl vzdušný a udržoval dostatečnou vlhkost. Receptů je spousta a každej pěstitel je přesvědčenej, že ten jeho je nejlepší. Já vyzkouším kombinaci růných receptů. Nebudu používat rašelinu, je moc kyselá:

- 30% hlína, pH kolem 6 - 7
- 25% keramzit - jemnější, z Baumarktu
- 25% kokosová drť
- 20% perlit
- 1 lžíce dolomitického vápence (cca 10 g) na jeden květináč

Keramzit zabezpečí dobré provzdušnění substrátu, což je důležité pro příjem draslíku a ostatních živin. Kokosová drť a perlit zlepší kapilární vzlínavost. Na dno květináče dám cca 1 cm vrstvu kokosový drti s perlitem (3:1) a na ní výše uvedenou směs.

Včera jsem zapojil výbojku a napoprvé se rozsvítila (jsem dost dobrej :) :)) - btw použil jsem schéma na zapalovači. Po odzkoušení a vytažení šňůry ze zásuvky mě nenapadlo nic jinýho, než vyzkoušet jak hodně je nabitej kondenzátor a prstem jsem si šáhnul na kolíky (oba najednou) přívodní šňůry - bylo to moooc pěkný , ale raději to nezkoušejte ;).

P.S. pokud byste měli jinej tip na substrát, tak budu rád, když se podělíte o zkušenosti ;)

[Edited by livo on 21-09-2001 at 09:00 AM]
livo
... už je hotová. Po jedné hodině zkušebního provozu byla teplota 30 cm pod lampou 29°C - to je myslím ideální - ventilátory běžely na 6 V, takže ani hlučnost nebyla závratná. Celá skřín trochu šumí a vrní asi jako comp :). Větráky (viz výše) nakonec nenapájím zdrojem z PC (zbytečně výkonný), ale našel jsem doma dva adaptéry od vietnamců: 3 - 12 V, 300 mA, což je pro tyto ventilátory vyhovující.

Večer jsem dal předmáčet na 24 h do převařený vody šest semen KC33 od KC Brain a ráno byly všechny kleslý na dně, takže zatím to vypadá nadějně. Dneska je přendám mezi dvě vrstvy toaleťáku a celý to šoupnu do igelitu a k topení. Jsem zvědavej na klíčivost a pohlaví. Zkušenosti s klíčivostí mám pouze u noname domácích modelů a tam to bylo vždycky 95 - 100%!!! Uvidíme, řekl slepý...:sun:

Nákres skříně je tady: http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=1573

[Edited by livo on 02-10-2001 at 06:51 AM]
livo
...jsem se odmlčel, ale bylo to proto, že teď není co dělat. Čekám až vylezou sazenice. Btw do dnešního dne začalo klíčit 5 ze 6-ti semínek, takže jsem je zasadil do rašelinových kelímků. Jako substrát jsem použil lignocel (kokosovou drť :)) namíchanou s perlitem. Rašelinový kelímky jsem nejprve máčel chvíli v převařený vodě, aby byly pěkně vlhký ;). Semínka jsem zasadil asi 2 cm hluboko (klíčkem dolů), no a teď už jenom čekám na rostlinky. Šestý semeno zatím nechávám ve vlhkým hajzlpapíru, protože nevypadá, že by bylo chcíplý.
Jo, abych nezapomněl - kelímky se semínkama jsem postavil na víčko od zavařovačky a přiklopil zavařovačkou (0,7) - sklenice je zavřená, ale dnem vzhůru, takže je zachovaná stálá vlhkost a nemusím se bát, že mi to uschne (doufám, že nezplesniví :)). Za těch několik let co pěstuju, mi nesplesnivělo ještě žádný.

A ještě něco - naplnil jsem jeden samozavlažovací květináč zeminou (viz výše), samozřejmě jsem tam nezapomněl dát nejdřív knoty ;), nalil jsem do spodní nádoby vodu a celý "zařízení" postavil k ústřednímu topení (bydlím v paneláku, takže dost dobrý sucho) - povrch substrátu nesmí oschnout - mám to tam několik hodin a zatím to funguje .

Pokračování příště...

[Edited by livo on 25-09-2001 at 06:35 AM]
livo
Už mi vyrašilo 5 rostlinek (to šestý semeno pořád ne a ne -> 83% klíčivost), takže dneska přesazuju a začnu do nich prát světlo. Dokumentovat budu na videokameru a na papír (počítač ;)). Po nějaký době to nagrabuju a hodím do galerie. Můžete se pak podívat jak jsem vyřešil světlo, větrání, květináče, skříň atd. Pokud se vyskytne samec, tak ho uchovám a opýlím alespoň jednu větev na semena (jestli ovšem bude nějaká samice :)), případně vyzkouším mutaci na samici podle návodu JAyEFFa http://grower.cz/forum/showthre...?threadid=1499.
livo
Vypadá to, že samozavlažování pracuje. Po 24 hodinách provozu bylo spotřebováno v každém květináči 1,5 litru vody. Po zkoušce s "tahem" knotů jsem došel k názoru, že 2 knoty je asi málo. Proto jsem přidal ještě třetí, křížem přes druhý (takže nejdřív první, přes něj křížem druhý a přes něj křížem třetí :)) a teď už to vypadá OK. Do vody jsem pro začátek přidal HYDROPONEX v koncentraci 1/12 (jedna odměrka na 12 litrů) koncentrace doporučované. Přes rostlinky mám přiklopené zavařovačky (0,7 litru), kvůli vlhkosti.

A teď jednu vychytávku, kterou jsem viděl někde na Overgrow (bohužel se mi jí po druhý nepodařilo najít). Jalikož povrch substrátu ve všech květináčích je poměrně velký, dochází k pohlcování světla. Koupil jsem 0,75 m2 folie Delta Reflex (75,- Kč/m2 v Baumaxu). Nastříhal jsem ji na čtverce 25x25 cm. Čtverec jsem nastříhnul do půlky a uprostřed jsem vystříhnul cca 1 cm otvor, asi takhle:
._____
|........|
|...o...|
|__|__| tečky si odmyslete, jinak to nešlo :)
no a tímhle čtvercem jsem zakryl zeminu, rostlinka je uprostřed. Tím je osvětlovaná i zespoda a nedochází ke ztrátám světelný energie. Snad je to jasný ;).

Btw vyklíčilo i šestý semínko, takže klíčivost je 100%!!!

[Edited by livo on 27-09-2001 at 08:44 PM]
livo
Folii jsem po několika hodinách odstranil. Teplota ve skříni stoupla o 2°C, na 31°C a rostlinky se začaly natáčet k lampě, přitom bez tý folie rostly pěkně rovně. No, chybama se člověk učí. ;)
velkáamalápísmena
CHtěl jsem se zeptat jak je to s tou cenou v ATS kolik je jedno ATS v KČ.Neumim si ty ceny nějak přepočítat. ddddddík
livo
Sice to sem moc nepatří. ale například tady je kurzovní lístrek a další služby: http://penize.seznam.cz/index.php3?...e0e70774b1987ad
livo
Potřeboval jsem ještě přidělat nějaký knoty a už jsem neměl materiál. Zašel jsem do Baumaxu a naproti regálu s lepidlama mají balíčky skelnýho plátna pro laminování. Je toho 0,5 m2 za 40,-Kč a to bohatě stačí tak na 8- 10 květináčů. Hutnost je 355 g/m2. Je to lepší než to co jsem měl doma (200g/m2), takže do květináče stačí v pohodě pouze dva knoty. Btw tohle plátno v jedný vrstvě dokáže vytáhnout vodu až do jednoho metru a ve více vrstvách až do dvou metrů.

Jak to roste: pod světlo jsem rostlinky dal 26.9.2001, režim 18/6. Do výšky se zatím moc neženou (cca 5 cm), ale začíná se klubat třetí patro! Zajímavý je a nikdy jsem si toho u noname sazenic nevšimnul (možná jsem blbě koukal), že na druhým patýrku jsou na lístečkách patrný pryskyřičný váčky. Jestli to tak půjde dál, tak se mám na co těšit :).

*** v Baumarktu mají skelný plátno 500g/m2

[Edited by livo on 06-11-2001 at 11:14 AM]
livo
Vypadá to, že květináče samozavlažujou asi až moc, alespoň podle příznaků na lístečkách - začínají trošku žloutnout od prostředka (to jsem ještě neviděl, ani jsem to tady nenašel) - vypadá to jako nedostatek síry, ale u tejden starejch semenáčků o tom silně pochybuju. Intenzita zavlažování jde regulovat výškou hladiny ve spodní nádobě, takže jsem zatím pokusně hladinu u jedný nádoby snížil na 2 cm a uvidím. :sun: Možná jsem měl s přesazením tak tejden počkat.
Lackyfree
ahoj Livo....
Musím říct že, samozavlažování je dobrý, přirovnal bych to něco mezi hlínou a hydro. Mam doma samozavlažovací truhlíky a jsou ready, ale strašně záleží na substrátu, já teď zkoušel směs s větším podílem lignocelu - 50%, a když to srovnám oproti jiným kytkám v klasické hlíně - tak ty nestíhají. Předtím to bylo tak nastejno. Estli třeba není chyba v substrátu, který asi není vhodný na trvalou vhlkost......

Měj se fajn a K4U.......
livo
Je možný, že ta hlína nebude dělat dobrotu. Zkusím namíchat jenom lignocel s perlitem a keramzitem. Živiny se budou muset tahat ze spodní nádoby, ale to by neměl být problém. Dříve se takhle pěstovaly kytky jenom v dobře propláchnutý (několik let deštěm :)) koksový škváře. Dík za tip.
Lackyfree
Mno já si myslím že se ty živiny klidně dostanou i přes substrát díky vzlínavosti. Jo a já dolívám vodu přes substrát - přebytečná voda odteče a živiny by se měly zachytit v substrátu - teda myslím....
Jinak jedu zářivky - teda zatím - a jsem spokojen, škoda že není digitál foto - už jsem polovinu kytí zastřích a pěkně začaly na to reagovat.....
livo
Máš pravdu, někdy se používá i zálivka do horní nádoby a knoty pak odvádějí přebytečnou vodu do spodní a vyrovnávají tak vlhkost substrátu.
livo
Snížení hladiny vody na cca 2 cm v dolních nádobách se osvědčilo, takže jsem to tak upravil o všech květináčů. Vodu teď nechávám klidně odpařit skoro všechnu a doplňuju jí na ty 2 cm. Až budou rostliny starší, tak dostanou nabumbat víc ;). Použití sodíkovky od ranného dětství kytiček se mi jeví pro růst málo efektivní (někde se tady o tom taky píše), tak jsem do skříně přidal ještě dvě zářivkový trubice daylight (domácí zásoba) 20W a hned se to projevilo na růstu a zlepšení barvy rostlinek.
Btw u indooru je asi fakt lepší klonování než "semenění" :).
livo
D+17 od přesunutí pod lampu: včera jsem začal s přihnojováním Kristalonem Start, zatím podle návodu výrobce. "Pohnojenou" vodu jsem nalil do spodních nádob, hladinu jsem nechal ve výšce cca 3- 4 cm. Knoty by měly zásobovat substrát hnojivem pozvolna, takže by nemělo dojít k nějakému poškození rostlin. Uvidíme co to udělá, ale zatím se každý zásah do systému projevil do 48 hodin.
livo
Přihnojení proběhlo OK. Včera jsem přišel z práce a kytky byly dvojnásobný - to jsem teda koukal jako péro :). Když jsem pěstoval venku (na balkoně), tak takovýhle pokrok prakticky ze dne na den jsem neviděl. Je pravda, že jsem nehnojil a nechával kytky napospas přírodě.
Tři kytky jsou pěkně macatý, dvě jsou takový mrzáčci (asi důsledek prvotního přemokření substrátu), ale začínají se vzmáhat a jednu kytku jsem vyhodil, protože chytla plíseň - naštěstí byla mimo skříň.
Už začínám věřit, že to bude fungovat a pokud to takhle půjde dál, tak 26.10. (podle plánu :)), po měsíci růstu, přepínám na 12/12. Hladinu vody teď udržuju na cca 3 cm a kytkám jí doplňuju individuálně, podle toho jak pijou. Vodu dolívám když je jí ve spodní nádobě míň než 1 cm.
Průběžně to fotím (točím), takže za nějakou dobu se budete opět moci přesvědčit. :smoker:
\/\/ickpick
Livo jsi BůH

držím ti palce. moc se mi to líbí a jen co schrastim nějaký prachy, vrhnu se do toho podle tvýho návodu
hodně štěstí a K4U chlape
TommyBoy
Pozor aby ty macatý kyti nebyli chlapíci. :smoker:
livo
2 TommyBoy: jsem na to taky zvědavej, do tří tejdnů se to dozvíme. Ale na to jakej měli těžkej porod - než jsem vychytal všechny záludnosti ;), tak by tam alespoň nějaká máma měla bejt :smoker:.
2 Wickpick: bejt tebou, tak ještě nějakej čas počkám. Koncem měsíce přepínám a chci sem dát nějaký obrázky jak to jede. Ještě se to klidně může pos..t. K týhle metodě je totiž strašně málo informací, takže vlastně jedu experiment pouze s pár znalostma a záznamem na Groweru :)
livo
Btw nějakej nadšenec asi z Rakouska vyhrabal tenhle thread http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=157 . Jenom mám malou poznámku: PRO PĚSTOVÁNÍ HUB DOMA JSOU NEJLEPŠÍ SAMOZAVLAŽOVACÍ KVĚTINÁČE . Ale o tom někdy příště. Je to tady off topic, takže se k houbám prosím vyjadřujte na houbovým threadu. Samostatný téma se mi zatím zakládat nechce . Je k tomu pěkná knížka a myslím že se jmenuje "Pěstujeme doma - květiny, orchideje, zeleninu, houby" - dá se sehnat asi za 35 kaček. ;)

[Edited by livo on 22-10-2001 at 01:37 PM]
Livo jak jsi "znova doporučoval knoty z laminovací soupravy" tak není to laminovací plátno složeno z laminátových vláken které jsou ostré a budou kořenům vadit (natož aby jimi kořeny prorůstaly)? Nebude vhodnější přírodní materiál? Já jen že moje máma je blázen do kytek a na balkóně několik samozavlažovacých truhlíků má. Všechno to jsou kvalitní výrobky a všechny mají přírodní knoty (asi bavlna). Aby si z lamonátovými knoty nenadělal víc škody než užitku.
livo
2 Retrox: Přesněji řečeno jedná se o skelný pletivo typu roving. V Baumaxu se dá koupit pod názvem KITTFORT - skelná tkanina. Je to zdravotně nezávadný a prakticky nezničitelný. Knoty z přírodního materiálu můžou zahnívat, knoty z ummělých hmot (silon apod.) se ve vodě vylouží a můžou se uvolňovat škodlivý látky. Jemnost vláken je u skelnýho pletiva výhodou protože čím tenčí vlákna, tím menší mezery a tím větší kapilární vzlínavost. Btw, podívej se na rockwool, kterej se s úspěchem při pěstování používá, jaký má tenký a ostrý vlákna. Pokud použiješ skelný plátno, nemusíš rostliny (trvalky) přesazovat několik let a funkčnost knotu je zachovaná. Dokonce ani vrůstání kořenů do knotů nesnižuje jejich funkčnost a kořeny se nenarušujou.

[Edited by livo on 19-10-2001 at 03:29 PM]
livo
Psal jsem tady o různejch typech kořenů a prorůstání knotama a dneska už tam jsou. Škoda, že jsem si toho nevšimnul včera, mohl jsem to nafotit (i když nevím jestli by to bylo vidět). Jsou propletený tím skelným pletivem, jsou prakticky na suchu (no vlastně na suchu nejsou, bumbaji přímo z knotů) a normálně vegetujou. Jsou krásně bílý a mají takový jemný chloupky - nejsou to aeroponický kořeny?. Nevím, protože jsem je nikdy neviděl. Nesetkal jste se někdo při svým brouzdání na netu třeba s makrofotkou různejch typů kořenů? Mohlo by to být zajímavý.

A ještě něco k vodě ve spodní nádobě - zatím je good, musím jí dolívat cca za tři dny, takže nemá čas se zkazit. Musím říct, že zatím jsem mooc spokojenej. :smoker:

[Edited by livo on 22-10-2001 at 10:25 PM]
livo
Kytičky jsou dneska 31. den pod lampou (18/12 ;)), zářivku jsem vypnul asi před týdnem, už jedu jenom sodík. Dneska jsem měl v plánu přepnout na 12/12, ale oni tak krásně rostou a větví se, že je nechám ještě do neděle. Včera jsem upravil periodu na 20/4 (3:00 - 23:00), v pondělí ráno budou vstávat až v 7:00 a spát půjdou 19:00. Svítím jim přes den, protože se na ně můžu jít kdykoliv podívat a až budou v květu, tak jim nebudu rušit spánek (a v noci maj zaručenou tmu). Elektrika je za stejnou cenu, takže je to jedno.
Hnojivo míchám pořád podle návodu a dolívám každý dva dny. Kytky teď vypijou ze spodní nádoby cca 1 - 1,5 litru denně, takže musím ob den dolívat i vodu (jednnoduše řečeno - jeden den vodu, jeden den hnojivo) a daří se jim poměrně dobře. Nějaký obrázky budou snad příští týden.
Starosti mi teď dělají obrovský listy, který už jsou jako ruka. Vím že je budu muset asi odstranit, aby nestínily, ale je mi jich tak líto...:o Ó

[Edited by livo on 23-11-2001 at 02:06 PM]
livo
Jak jsem napsal tak se i stalo. Po prvích dvanácti hodinách vyrostly kytky o 2 cm, další den o 3 cm. Jestli to takhle půjde dál, tak se nevejdu do skříně :).
Po prvním dnu po přepnutí na květ jsem musel radikálně prostříhat ty největší listy ve středu rostlin, protože začaly nepříjemně stínit.
Změnil jsem režim hnojení:
- dva dny po sobě Kristalon plod a květ, jedna odměrka na 5 litrů vody (dvojnásobek doporučené dávky), dolévám po jednom litru do spodních nádob (každá kytka litr) a třetí den dávám litr vody. Stromečkům se zatím daří dobře, žádný žloutnutí, zasychání, kroucení nebo podobné anomálie, tloušťka stonků u některých rostlin přesahuje 1 cm, největší má 30 cm, nejmenší 26 cm.
Kořenům ve spodních nádobách se zatím taky daří dobře. Jsou stále čistě bílé, na některých knotech vytvořily propletený pletivo, což má za následek další zvýšení kapilárních sil a kytičky mají všeho dostatek. Délka některých kořenů přesahuje určitě 20 cm (visuální odhad ;)).
Otázkou zůstává už jenom volba pohlaví, ale jak se říká: dočkám času jako husa paliček - do týdne by se mělo vše vyjasnit :smoker:. Be happy :)
nemo
Sám jsem si vyzkoušel samozavlažovací nádoby, které jsem si vyrobil. Mohu vřele doporučit.
Protože nechci ukracovat kytičky v jejich nároku na co nejpříjemnější život, dávám jim dost hlíny (pěstuju venku i v místnosti v nádobách) cca 10-15 litrů zahradnického substrátu koupeného v Hornbachu na kytku. Samozalévání se děje následovně. V nádobě je falešné dno asi 10-15 cm nad skutečným dnem nádoby, které stojí na třech trubkách končících otvorem v horním falešném. Na falešné dno nasypu substrát pro kytku a tím vypním i trubky. Trubkami naplněnými hlínou pak vzlíná voda nahoru. Kytka si bere vody kolik potřebuje a je v klidu. Řekl bych, že má skoro stejné podmínky jako v přírodě. Nehrozí nebezpečí přelití ani vyschnutí.
Pro dopravu vody pod falešné dno je tam ale ještě jedna trubka, která vede od skutečného dna nahoru až nad povrch substrátu. Tou tam vodu na dodávám ale případně také odebírám, když dlouho prší, aby kytkám neshnily kořínky. Do vody mohu podle potřeby přidat i hnojivo. Zásoba vody je 5- 15 litrů (podle toho jakou nádobu si zvolím), což stačí na mnoho dní, takže mohu klidně odjet na dovolenou a nestarat se o zálivku. Jsem teď bez problémů se zálivkou.
Pokud je někdo líný a má zájem, nádoby mu dodám v různých velikostech. Sám si v nich pěstuju na balkoně i rajčata.
livo
zdar nemo,
a díky za příspěvek. Jsem rád že nezůstávám sám u této moderní a málo využívané metody. Sice nepoužíváš pro vzlínání kapalin knoty, ale princip je v podstatě stejný. Mohl bys (pokud si to pamatuješ ;)) prosím popsat tvé zkušenosti např. s hnojením v různých fázích vegetace? Jestli máš nějaké problémy s vodou ve spodní nádobě (hnití, zápach apod) a zda máš nějaké problémy s prorůstáním kořenů do spodní nádoby? Pokud bys měl nějaké obrázky určitě by se taky šikly. Tvoje zkušenosti by mohly být přínosem i pro ostatní. KFU
livo
Je to super, kytky předčily mé očekávání. Ze šesti zasazených semínek se mi podařilo jednu rostlinku umořit ještě jako miminko a 4 jsou samice - čtyři kytky z pěti - wow!!! :) :) :). Ze spodních větviček bych moh' udělat pár řízků, ale jsem moc línej. No možná to ještě zkusím, bylo by škoda nezachovat rod ;). Nebo si uchovám trochu pylu ze samce (kterýho jsem právě teď vyndal ze skříně a trochu si zaživoří při pokojovým světle) a opýlím si jednu větev na semena. Fotky nebudou tenhle tejden, ale až příští - v sobotu večer - těšte se ;).

[Edited by livo on 03-11-2001 at 01:34 PM]
Roman Dirda
Tak mě napadlo jestli by nebyl dobrej nápad do té spodní nádoby bublat akvarijním okysličovačem proti hnití vody.Nezkoušel to někdo?Má to cenu?
livo
Zdar,
myslím, že bubláním se nic nezkazí. Já ovšem nebublám, jak už jsem psal, tak používám spodní nádoby o obsahu cca 4 litry a vody dávám max. 3 litry. Kytky denně spotřebují tak 1 až 1,5 litru, takže se roztok nestačí kazit. Bublání by se vyplatilo možná na větší objem, což je v mým případě zbytečný. Kořeny nehnijou a mají stále bílou barvu (sen všech bubleristů :)). Btw od 40. dne dolívám jenom vodu s hnojivem - 1 odměrka na pět litrů
a podělím s tím všech pět kytek.
Pokus o detail kořenů: Tady vidíte propletenec prorostlých kořenů a vláken skelnýho pletiva.

[Edited by livo on 11-11-2001 at 04:23 PM]
livo
Samce jsem vrátil do skříně, protože v bytě zastavil vývin varlat ;) a já bych přece jenom chtěl uchovat nějaký to sperma. Hold to budu muset víc hlídat, aby se mi nevysemenil nekontrolovaně.
Nakonec jsem se rozhod vyrobit pár klonů (6) z větviček, který se nestačily proškrábat džunglí ke světlu - stejně by z nich nic nebylo. Pro zakořeňování jsem použil STIMULAX III (gel), jako médium jsem dal Lignocel s Perlitem a nádobky jsou rašelinový kelímky. Řízky jsem pak dal na tác, přiklopil jsem každý jeden řízek zavařovací sklenicí a na sklenice pak těleso (bez krytu) s dvěma zářivkama 20 W Day light. Budu jim svítit 24 h a uvidíme :sun:.
Btw v galerii se můžete mrknout jak pokračuje růst a náběh na květ. Kytky (hlavní vrcholy) mají teď něco přes 55 cm a nyní můžu už s klidným svědomím říct, že samozavlažováky fungujou i pro konopí. Je to jednoduchá metoda bez zbytečných problémů a starostí - doporučuju :bounce:, protože takhle bujnej růst jsem zatím fakt neviděl. Zastánci jiných metod nechť se na mě prosím nehněvají ;), že tady propaguju něco, co odsuzujou i na overgrow. Jo, průkopníci to měli vždycky těžký :smoker::smoker::smoker::smoker::smoker:
livo
Kytky kvetou už 15 dní a pořád se nezastavil růst. Jak dlouho to ještě potrvá? Při přepnutí měla největší 30 cm a teď je vysoká 65 cm, nejmenší má 59 cm. Vím, že s KC33 indoor nemáte nikdo zkušenosti (???), ale stejně byste mi mohli prozradit jak dlouho by ještě mohl trvat růst. Blíží se mi kritická výška rostlin (cca 80 cm) i když možná mám rezervu až na 90 cm, ale to je maximum (některý větve vydrží i 20 cm pod lampou). Každej den musím lampu zvedat a odstraňovat hafo listů kvůli prosvětlení. Myslíte, že se kytky derou nahoru protože jim holim listy? Jenomže když je neoholim tak, zase trpěj spodní paličky. Připadá mi, že rostliny teď vypařujou hodně vody (vlhkost jsem neměřil, ale když otevřu skřín, tak se vyvalí prádelna) a tím že jim ustříhnu pár listů, tak se snaží dohnat handicap vyhozením dalšího patra a bujnějším olistěním. Jak na to? Anybody help me? Hm, příště zkusím raději Scrog a max. 2 kytky.
Jinak kloni jsou starý 5 dní a vypadá to zatím good, tváří se pořád stejně jako při zasazení. Svítím pořád 24h.
Dík za rady k růstu.
GARDENER
co kdyby jsi to pletivo, o kterém jsme už mluvili hodil cca do 50 cm a vejš už by jsi pouštěl jenom paličky ?
livo
Zdar :D,
no nevím jestli už není pozdě, tím pletivem bych ale vyřadil kratší větve, který už taky pěkně kvetou. Pletivo bych musel umístit až na jejich úroveň a pak by možná nastal problém zase s těma většíma větvema :). Možná to zkusím a podívám se do Baumaxu na pletivo s většíma okama. Nebo natahám ve skříni provázky :slizoun: a pokusím se kytky ještě potrénovat. Ale jak říkám, nevím jestli už není pozdě, včera jsem otevřel skříň a vyvalilo se na mě hafo zeleně :bandit: . Jinak díky za tip. Btw, to nikdo jinej nemá nápad jak na přebujelý kytky za cenu minimálních ztrát :o ?
livo
Kytky už zastavily růst, největší má 95 cm a teď už jenom zvětšujou objem :p:. Na scrog se teď už vybodnu, pojedu ho příště.
Btw, mám hromadu listí, tak jsem si řek', že vyzkouším vyrobit konopnej thér, podle konopný kuchařky. Použil jsem listy z prvního tejdne květu - byla jich 0,7 l napěchovaná zavařovačka (sušených). Musím říct, že jsem vyrobil pěknou černou sra.ku, vonící trochu po mandlích (připomíná to vůní opium), doslova asfalt. Zahustil jsem to dvěma sušenýma listama ze samce, abych neovlivňoval výslednej efekt. Z tý sklenice toho bylo :smoker: odhadem tak 1g (kulička o průměru 1,3cm) a musím říct, že to bylo dost dobrý pokouření - pro tři lidi ždibec asi 4mm byl akorát :satan: . Náklady asi 100,- Kč (vodka :p: + energie). Další pokus provedu s plynem do zapalovače, jak to dopadlo, dám vědět.
GARDENER
Zdar LIVO,
potvrzuju tvojí zprávičku o "afaltu" - bylo to dost hustý, když jsem dorazil domů, tak jsem se ještě s mladou trošinku dokrmil ganjou (aby jí to nebylo líto) a ráno jsem o hodinu zachrápal do práce, kam jsem dorazil až v 10 hodin :D karma letí...
livo
:smoker::bounce::bounce::smoker: Podrobněji zde http://grower.cz/forum/showthread.php?threadid=1828

[Edited by livo on 28-11-2001 at 12:22 PM]
livo
Tady se můžete juknout na jeden odstavenej SIP a přesvědčit se, že kořenový systém rostliny opravdu netrpěl...:

nemo
Omlouvám se, že jsem se tak dlouho neozval ale už se to tak nějak semlelo.
Jen by chtěl reagovat na doavadní hlavní otázky:
Nemám zkušenosti s hnojením, protože jsem použil čistý zahradnický substrát, který se prodává např. v Hornbachu a nepovažoval jsem za nutné hnojit.
Voda nehnije. Jak to, to nevím. Maximálně zezelenala, když jsem měl nádobu průsvitnou. Jinak s vodou žádný problém.

Další moje poznatky až příště.
livo
Díky, K+ :slizoun:, já teď taky nemám moc času.
nemo
zase přichází doba, kdy budu používat svoje samozavlažovací květináče (Já je používám na terase. Je to takové In-Out doorové pěstování.), takže jsem si řekl, že zkusím přidat k tomuto příspěvku nějaké fotky, aby si ostatní mohli udělat představu jak vypadají a jak je jednoduché je vyrobit a efektivní je používat.
Jenže nevím jak sem ty fotky dostat. Zřejmě nejsem žádný mistr přes počítače.
Kdo mi poradí?
livo
zdar nemo,

na obrázky asi takhle http://grower.cz/forum/index.ph...=faq#attachment :smoker: , sem línej to psát ;)
nadvi
Ahoj !
Mam v planu dat par kyticek na balkon, zakoupim
ty stavebni kbeliky 10-11 litru po trech petkach za kus,
jako podklad mam substrat pro pelargonie - pH 6-7 +
asi 20-30% pisku. Sem rozhodnutej nasmerovat ke
korenum zavlazovaci trubky...ALE!
Chtel bych taky udelat nejakej vzlinaci system
zezdola - nicmene se drzim, ze vsechno, co v tom
kvetinaci bude, bude prirodni a nechci tam cpat
nejakej laminat. Co tam dat nejaky tlustsy konopny :-)
spagaty ? uvzlinaj to ?
livo
zdar,

asi to uvzlínaj, ale je tu nebezpečí, že začnou hnít. Jinak ten laminát je obyčejný sklo. Z čeho piješ, já ze skla :slizoun: . Ať se ti daří.
nemo
Nadvi proč na to vzlínání nepoužiješ tu hlínu????? když to chceš teda mít celý "přírodní"?
nadvi
protoze si myslim, ze kdyz nekam zavedu ten provaz, tak se voda dostane primo do toho mista.... nebo ne ?
speedy.hvr
Ted mozna odbocim od tematu ale nemuzu se nezeptat
lze doma pestovat kytku jen tak pro radost proste bez toho abych ji chtel co nejdrive dovest do kveteni a sklidit?? myslim tim bez pouziti lamp jen na normalnim denim svetle stim ze si kytku proste vypiplam??? mozna hovadina ale .... diky za nazory :-))
cruMPac
To je na mě trochu moc. Ale zaujalo mě to samozavalžování. Potřeboval bych vychytat zavl. na stromě tak 10m. A aby to vydrželo naky povětrnostní pekla. Protože minulej rok sem musel přád lízt nahoru.
McMacaron
citace:
Původní příspěvek od speedy.hvr
Ted mozna odbocim od tematu ale nemuzu se nezeptat
lze doma pestovat kytku jen tak pro radost proste bez toho abych ji chtel co nejdrive dovest do kveteni a sklidit?? myslim tim bez pouziti lamp jen na normalnim denim svetle stim ze si kytku proste vypiplam??? mozna hovadina ale .... diky za nazory :-))
:bravo: Ted jsi me opravdu pobavil, popraskal jsem si celou obrazovku.
bBoOrReE
vsetkym dakujem.
hned ako budem mat moznost-POSTAVIM SKRINKU!!
k+ zakladatelovi(dost mi to pomohlo)
DarkD
Díky za tenhle thread. Pročítal jsem si ho, přičemž jsem si maloval nákres svojí skříně. Řešil jsem samozavlažování a Tys to dobře podal. Tak nákres už je v cajku, jdu shánět komponenty... :popcorn:

Málem bych zapoměl: K+
paule
no, já chci vzít normální dřevěný bedny, do toho strčím silnej plastovéj pytel, do dna a spodní části udělám asi 100 malých děr. do pytle nasypu zeminu, počítám tak 30, 40 litrů. horní část pytle sroluji a na zeminu dám vrstvu posekané trávy. teda, až bude větší, kvůli slimákům... :-)
Tibeth
Zdravím Vás, Groweři :leaf:

Snad by se to mohlo někomu z Vás hodit. Jedná se o prastarý způsob automatického zavlažování rostlin pod přímím sluncem i indoor. Něco podobného jsem již zkoušel loni a fungovalo to vcelku dost dobře. Ovšem letos již pro takový systém nemám využití. I když pokud bych se rozhodl pro pěstování na stromech, je to osvědčený způsob. Veškeré potřebné komponenty se dají dnes celkem snadno a levně pořídit. Vlastně jediné co je potřeba vychytat je vhodný T-kus. Lze koupit skleněný, či si vyrobit vlastní z rozbočovače a hadiček (tak jsem to dělal já). Systém je vhodný zejména pro rostliny na terase, či okně po dobu dovolené, či pro již zmíněné pěstování na stromech. Kdo chcete vyzkoušejte..:wink:

PŘÍVOD ŽIVNÉHO ROZTOKU, ČI VODY DO SESTAVY KVĚTINOVÝCH NÁDOB

Tato metoda vychází ze zásad zavlažování spodem, při kterém je spodní třetina vrstvy substrátu ponořena v živném roztoku. Její výhodou je, že odpadá každodenní zálivka truhlíků a s ní spojené potíže. Použité truhlíky musí být vodotěsné, nejlépe azbestocementové nebo kovové, které lze však těžko získat a které jsou drahé. Můžeme také upotřebit truhlíky dřevěné, vyložené těsnicími fóliemi z umělé hmoty, které neobsahují fenoly. Použijeme-li truhlíky z azbestocementu, který lze všude koupit, natřeme je nejdříve izolačním bituminózním nátěrem, čímž zabráníme nepříznivým vlivům na živný roztok. Po obou stranách truhlíku pak uděláme dírky, jejichž průměr je přizpůsoben průměru gumové zátky, kterou jsme si přichystali již dříve. Zátky musíme provrtat, abychom do nich mohli vsunout skleněnou trubičku (vnitřní průměr 12 mm) Potom zátky s trubičkami vodotěsně upevníme v otvorech v truhlíku a navzájem je propojíme gumovými hadičkami. Do poslední zátky nasadíme skleněnou trubičku ohnutou do pravého úhlu, která ukazuje výši hladiny živného roztoku, a může také sloužit k vypouštění roztoku tak, že se její ramínko s otevřeným koncem pootočí dolů.Tím jsme vytvořili podmínky pro centrální zásobování truhlíků živným roztokem.
Jako vhodný, vzduchotěsně uzavíratelný zásobník živného roztoku se velmi dobře hodí benzínový kanystr nebo plechovka se závitovým závěrem a těsněním Do této nádoby nalijeme trochu bituminózní barvy a pečlivě jí otáčíme, aby se vnitřní stěny nádoby zalily barvou, čímž se vlastně vytvoří izolační vrstva. Jediná práce, kterou si většinou nemůžeme udělat sami, je naletovat na spodní hranu zásobníku výtokovou trubičku s vnitřním průměrem rovněž 12 mm.
Nyní zásobník a truhlíky navzájem propojíme. Gumovou hadičku odpovídající délky připojíme k prvnímu truhlíku, pak ji přeřízneme ve vzdálenosti asi 10-15 cm od zásobníku a mezi přeříznuté konce zapojíme skleněný T-kus průměru 12 mm. Dbáme, aby T-kus byl v poloze trochu šikmé a jeho otevřené ramínko směřovalo nahoru. Gumovou hadičku mezi zásobníkem a T-kusem uzavřeme svorkou a pak zásobník naplníme až k okraji. Jakmile potom vzduchotěsně (gumové těsnění) uzavřeme uzávěr zásobníku, svorku uvolníme
Otevřeným ramínkem T-kusu vniká do zásobníku vzduch, a proto z něj kapalina vytéká do truhlíků. Hladina ve všech truhlících stoupá pomalu a rovnoměrně tak dlouho, až voda vystoupí do otevřeného ramínka T-kusu. V tom okamžiku se výtok kapaliny zastaví, protože do zásobníku již nevniká vzduch, takže z něj nemůže vytékat kapalina, jinak by totiž vznikal vzduchoprázdný prostor.
Prázdné truhlíky sestavíme tak, aby v každém byla stejně vysoká hladina vody, T-kus (přesněji jeho otvor na otevřeném ramínku) regulujeme tak, aby se přítok roztoku zastavil, když hladina ve všech truhlících dosáhne asi 2,5 až 3 cm. Nyní lze truhlíky naplnit substrátem pro vysazení rostliny.
Nejdříve na dno truhlíku nasypeme 2cm vrstvu hrubého písku nebo drobného štěrku, v němž se kapalina lehce pohybuje, i když je truhlík naplněn. Na vrstvu písku nebo štěrku dáme tenkou vrstvu hrubé stelivové rašeliny, aby jemné částice vlastního substrátu nepropadaly na dno truhlíku. Nakonec naplníme truhlík upraveným štěrkem, čistou rašelinou, popřípadě čistou rašelinovou drtí. Pracujeme-li s pískem (nebo štěrkem), musíme rostlinám přirozeně dodávat živný roztok, kdežto naproti tomu pěstujeme-li rostliny v rašelinové drti, či hlíně, můžeme přidávat do každých 10 l rašeliny, či hlíny 30 g obchodního kombinovaného hnojiva. Toto základní hnojení vystačí na 3 až 4 týdny. Během této doby je v zásobníku jen čistá voda a potom již dodáváme živný roztok v běžné koncentraci.

zdroj : Pěstování rostlin bez půdy E. H. SALZER 1968

Smějte se fajn a samozavlažování zdar :bath:
Tibeth
..Ještě obrázek č. 2 k předchozímu příspěvku..
Jurasic
Ahoj ja sem navstivil jeden skvely growshop kde kluci trosku zamakali a vymysleli pro mne skvely a jednoduchy zavlazovaci system na hlinu.
Roztok jde pres akvarijni cerpadlo a dopravuje se do kvetinacu pomoci kapkovaci
hadice. Nema se co ucpat je to tichy a navic zadny blby kapilary. Mam deset kytek a utratil sem za to 500 kc. Nemam fotak tak sem pohledal na ich webu je tam zip soubor ke stazeni viz link
http://www.growelectric.cz/forum/co...4&page=1#Item_0
čau kluci
kupte si prostě kapačky ;) lahev třeba od coly,špičkou nože udělat malinkou dírku do víčka,dopíchnout na to kapačku.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma