Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
Rašelina - dostupný prostředek ke snižování pH v hydroponii - Klikni zde pro originální téma
Deda Mraz
Po nějaké době praktického ověřování bych se s majiteli hydro systémů rád podělil o snadný a velice dostupný prostředek ke snižování pH. Jako asi většina uživatelů bubláků a jiných hydroponních systémů jsem brzy pocítil potřebu regulovat pH živného roztoku. Ocet ani kyselina citrónová se mi neosvědčily, protože ocet zapáchá a po aplikaci k. citrónové se mi vždy kořeny obalí jakýmsi slizem a zhnědnou. Průmyslové prostředky ke snižování pH, kterými jsou hlavně k. dusičná a k. fosforečná, nejsou v místě mého bydliště dostupné a growshop je má na můj vkus poněkud předražené. Z tohoto i dalších důvodů jsem hledal jejich vhodnou náhradu. Tou se nakonec ukázal být výluh z rašeliny. Jeho příprava je velice snadná, stačí do vhodné nádoby (ideální je například dvou a více litrová PET lahev se seříznutým hrdlem) vsypat malé množství rašeliny, zalít vodou a počkat až se usadí jemné kalové částečky a čistý výluh opatrně slít do připravené nádoby. Kyselost rašeliny je pH 2-3, pH výsledného výluhu se pohybuje kolem 4. Vliv na snížení pH vody použité k namíchání živného roztoku pochopitelně odvisí od jejího pH při natočení z kohoutku. Voda u nás má pH kolem 7,5 a k jeho snížení na mnou požadovaných 6 až 6,2 je třeba přidat rašelinný výluh v poměru zhruba 1:3 (jeden díl výluhu na tři díly vody). Po dlouhodobější aplikaci mohu prohlásit, že rostliny tento výluh snášejí bez jakýchkoli problémů. Naopak si myslím, že vyluhované živiny (rašelina je bohatá na humus) jsou jimi vítány. Pro přípravu tohoto výluhu používám 2,5L PET lahev, ale pro větší požadovaný objem by se dal snadno použít například seřínutý kanystr. Rašeliny do nádoby nasypu odhadem 1/10 její kapacity a toto množství stačí na zhruba trojí vyluhování. Pak je třeba rašelinu obměnit. Samozřejmě nejsilnější co se kyselosti týče je první výluh.
Myslím, že nejsem jediný, pro koho jsou koncentrované kyseliny nedostupné a přesto chce nějakým způsobem zajistit pěstovaným rostlinám optimální pH živného roztoku. Tento způsob je ideální proto, že rašelinu mají opravdu v každém květinářství a její cena je také poměrně příznivá (kolem 30 Kč za 5kg balení, samozřejmě s většími baleními její cena poněkud klesá). Já mám navíc tu výhodu, že mám přístup k přírodnímu rašeliništi, takže to mám úplně zadarmo :) Také manipulace s tímto výluhem je mnohem bezpečnější ve srovnání s koncentrovanými kyselinami.
No tak doufám, že se vám někomu bude tenhle návod hodit...
ooPs
ja povazuju za nejlepsi kys. fosforecnou a sodnou... upravis pH a jeste dodas nejaky ziviny.. jenze problem je s cenou.. obe stojej v chemickejch specialkach kolem 80kc/l, ale co jsem koukal, tak jako fyzicky osobe ti je neprodaj. V growshopu na zizkove mas lahev za 200:(

P.S: na snizovani pH jsem zkousel treba i ocet, ale to vrele nedoporucuju... druhej den je pH zase zpatky :(
Deda Mraz
ooPs: no nevím s tou k. sodnou, není tam pak přebytek sodíku? Aby se nesnižoval příjem K, Ca a Mg...
Deda Mraz
plha: no nejsem chemik a ze školy už si toho moc nepamatuju, to je fakt, takže mi nedošlo, že kovové prvky tvoří zásady... Mohlo mi alespoň dojít, že když vím, že existuje hydroxid sodný, nemůže zároveň existovat kyselina sodná... No to je jedno, každopádně při neutralizaci vznikne volný sodík, nebo ne?
Jo a k těm kyselinám z akvaristiky, cena šest pětek za zhruba 200ml balení podle mě až příliš připomíná drahotu...
ooPs
omlouvam se.. mel jsem na mysli kys fosforecnou a draselnou.. nebo proste tu, co se s ni upravuje ph v dobe rustu... ale jo, myslim ze je to draselna :)
Deda Mraz
ooPs: dusičná, ale skoro jsi ji měl... ;)
ooPs
aha .. draselnej je hydroxid.. :). .. nebo je sodnej..? neeeeee uz zadnou chemii prosim ... :/. Nebo se mi vrati moje detsky "chemicky trauma" ;)
Deda Mraz
Pokud to někdo sledujete...mám před sebou knížku pro akvaristy a co tam nevidím: "Zvyšování kyselosti. Výborným způsobem jak vodu před použitím okyselit, je přidat do ní rašelinu a nechat ji pár týdnů vyluhovat (-blbost, zá dvě hodiny je výluh ready). Postačí hrst rašeliny na každých pět litrů vody.
Rašelina je tvořena odumřelými mechy rašeliníky. Obsahuje kyseliny, silice a dokonce i hormony (-že by fytohormony!?). V tvrdé vodě zvyšuje obsah humínových kyselin, které na sebe vážou vápník a tím vodu změkčují."
Docela mě to zaujalo a budu rašelinu určitě dál používat.
LuB
A co takto kyselina citronova na PH- ?1`
Deda Mraz
LuB: mě se po ní vždycky udělal takovej nechutnej sliz na kořenech. Já používám na okyselení rašelinu (viz odkaz rašelina ph- pod tímto textem).
Krychle
2 LuB a Deda

sam ted chvili pouzivam ocet...ne ten obycejny..nejaky vinny, ci co..mno a musim rict, ze se ten divny sliz dela i tady...mam maly(4l) hydro korenacek na bazi bublaku a rizky jsou tak nechutne opatlany, ze s tim budu muset neco udelat...
Deda Mraz
Rayman: dík, no lacinej tip, jak zmenšovat kyselost? Tak pH se dá zvýšit třeba hydroxidem draselným, který uvolňuje do roztoku draslík. Ke koupi v drogérii.
A k té otázečce, mě pH v bubláku nekolísá, a to od té doby, co nedovolím keramzitu přijít do styku s vodou. Dřív, i když jsem měl hladinu třeba centimetr ode dna květníku, tak vlivem prskání bublinek na hladině se ten keramzit stejně omýval a pH strašně lezlo nahoru...
Deda Mraz
No teď mám na dně květníků normální drobné kamínky, které s pH zdá se nehýbají, a až na tom keramzit, takže můžu dát hladinu až 3 cm nade dno květníku.

P.S. jo a když když jsem tam ty kamínky ještě neměl, tak jsem dával hladinu maximálně tak ty 3-2cm ode dna květníku, když pak ale kořeny pořádně prorostou bublák a na hladinu už neprskají žádné bublinky, tak je možné bez problémů zvýšit vodu až těsně ke dnu květníků.
hexamin
ook napad
ty to pises ako diplomovku hehehe paci sa mi tvoj styl:-)
ak to doteraz v growsopoch nepredavali tak odteraz budu
Deda Mraz
hexamin: díky, no snažím se psát pokud možno sofistikovaně, protože jsem v jednom delším zhuleném stavu došel k závěru, že takový způsob projevu zprostředkovává nejkvalitnější přenos informací. Silně zobecnělá forma jazyka, jaká se tu často vyskytuje, s sebou nese větší riziko, že vyjádřená myšlenka nebude interpretována správným způsobem (dojde k nedorozumnění).
No a jinak jestli budou v growshopech prodávat teď nějak víc rašelinu nevím. Asi ale ne, protože její dostupnost je pro každého veliká a tak si nebudou moci nasadit vysoký rabat, jako u jiných, daleko méně dostupných produktů...
hexamin
nemyslel som raselinu ale ten extrakt ako koncentrat :-)
tu raselinu z raseliniska neako sterilizujes alebo nie ?? zije nieco v raselinisku?
Deda Mraz
hexamin: tak to jo, ale stejně kdo by si kupoval rašelinný výluh v growshopu, když si tam může rovnou koupit kyseliny. No každopádně myslím, že na tom moc nezáleží... Rašelinu nijak nesterilizuji, myslím, že to není potřeba.
ali_01
Odkud mas tu raselinu?Ja mam v 5l kyblu koupenej substrat a bylo tam psano ze je to raselina...Je to vzdusny,dobre to drzi vlahu a kyti roste jedna basen...Ale ph to ma 6.5-7.0 tak by se to asi nedalo na tohle pouzit co?
Deda Mraz
ali_01: no na snižovaní pH by se to použít opravdu nedalo. Ale nečekal jsem, že by měl někdo problém sehnat rašelinu, jestli spíš nejde o lenost :), protože rašelinu mají v KAŽDÉM květinářství... Za třicet korun jí dostaneš desetilitrový pytel, což není tak špatné, ne? Jinak já mám rašelinu z přírodního rašeliniště, ale nemá cenu uvádět jeho lokalitu, pokud u vás nějaké rašeliniště je, určitě o tom budeš vědět a pokud ne, tak je jednodušší si ji za těch pár korun koupit.
Deda Mraz
K tématu rašelinného výluhu bych chtěl ještě dodat, že se chystám vyzkoušet k jeho výrobě bílou rašelinu. Mělo by se jednat o nejkvalitnější vrchovištní rašelinu s velmi nízkým pH (kolem 2). Kromě toho předpokládám, že nebude třeba tak dlouho čekat na usazení sedimentu, protože takový výluh snad nezakalí živný roztok jako klasická černá rašelina. No uvidím jak se to vyvrbí, určitě sem pak pošlu výsledek pokusu.
hexamin
a co upravovat ph kys citronovou?
Deda Mraz
hexamin: o dva příspěvky výše :)
timothy
čau dědo:

Prosím tě,kde jsi sehnal termín bílá rašelina??musím tě zklamat ale žádná taková věc neexistuje.....rašelina je zbarvena od hnědé do černé,přičemž černá je lepší než hnědá...
Krychle
2 timothy
Pojem bila raselina mi lezi na zahradce v 80l pytli..:) Ale barvu ma hnedou, tak nevim...
2 Deda
Vcera jsem z te bile raseliny udelal 6 l vyluhu a nezda se mi, ze by jeji kyselost byla vyssi, nez u normalni raseliny.. Kazdopadne norm. raselinu nemam, tak me nic jineho nezbyva..:D Jo...kali se to stejne jako s normalni..proste humus...musim to filtrovat. Nejdriv pres kus hadru a pak pres zlaty filtr do kavovaru...filtr. papir nemam...:)
Zoidberg Dr.
Zdary.....

V zadnem pripade nechci zasahovat do tveho (Dedy) threadu nejak konkurencne......spis proto, ze se zde resi tema snizovani pH (novej thread zakladat nechci).

Zaujala me poznamka v hornich patrech threadu, ze nemas moznost koupit kyselinu dusicnou, fosforecnou. Leda ze by v tvem okoli nebyla zadna drogerie. Ja sem koupil kyselinu dusicnou v obyc drogerii (pozor...ne DMko!!!) za 75,-Kc.. Jedna se o 1 litr 65%-tni HNO3.

No a k veci.......je blbost pouzivat na zmenu pH primo nezredenou kyselinu, takze sem se rozhodl namichat si nejaky ridsi roztok, se kterym pak budu dale pracovat. Nevedel sem zadne orientacni pomery a tak mi nezbylo nic jineho, nez experimentovat. Po nekolika pokusech sem se dostal k celkem prijatelnemu postupu:

Roztok: do 1l H2O..............40ml HNO3 (65%)
Zalivka: do 1l H2O..............1,75ml Roztoku
vysledne pH zalivky 5,5

vysledky se samozrejme muzou lisit dle pH vody, jakou pouzivaji jednotlivi growers a dle procent HNO3, ale snad to ostatnim aspon orientacne pomuze a nestravi experimentovanim tolik casu. Pocitam, ze namichany roztok mi vystaci cca na 1 rok (20l bublak, vymena kazdych 14 dni) a z 1l HNO3 udelam 25x roztok :D a to je jeste rust v bublaku celkem zanedbatelnou dobou oproti kvetu. (z tohoto hlediska mi prijde mnohem lepsi sehnat si na 25 let 1l kyseliny, nez 25 let louhovat raselinu :))

Az prepnu na kvet, tak se podelim i s infos o kys. fosforecne.....
Deda Mraz
Zoidberg Dr.: díky za rozpisy koncentrací, ale věř mi, že jsem šukal (jestli pak zná někdo starší význam tohoto slova :)) fakt po všech drogeriích v okolí a nikde neměli víc než k. chlorovodíkovou. Jen v jedné prodejně v Hradci Králové mívají občas k. fosforečnou, ale prý už dlouho nebyla a cena je přes tři sta za litr... Taková je situace ve Východních čechách :(
Krychle
Ano, ano...to muzu potvrdit.. U nas v drogeriich maji jen HCl, pak nejake ty hydroxidy (NaOH, KOH) a H2O2...po k. dusicne a k. fosforecne ani stopy...:(
citace:

Taková je situace ve Východních čechách :(


"Babička šukala po světnici..." Babička od B. Němcové...no co by to asi znamenalo...;)

Off...Ted me tak napada, ze kdyz stale pisu novym clenum, at poradne hledaj, co by to udelalo, kdybych jim doporucil poradne sukat..:D
Zoidberg Dr.
To Krychle: :D :D :D

To Deda: jestli bys mel zajem o tu kyselinu dusicnou, tak mi do PM-ka posli nejakou kontaktni adresu a ja ti klidne nejakou tu deci poslu.........sice si zasoby zkratim o nejaky ty roky......:D :D
Krychle
2 Deda Mraz
Prosim te...jak to delas, ze mas te vyluh tak krasne ciry?? Filtrujes?? Nebo to nechavas jen usadit?? Dik...:D
Deda Mraz
Krychle: právě že vůbec nefiltruji, pouze nechávám usadit a pak opatrně slévám, aby se ze dna nezvedl sediment. Výsledný výluh je skutečně téměř čirý. Při prvním použití rašeliny musím většinou nejdřív sebrat na hladině se objevivší plovoucí nečistoty a první výluh bývá také o malinko kalnější, než ty další, ale ani tak není potřeba ho filtrovat. V začátcích mých pokusů s rašelinou jsem také filtroval přes kávovarové filtry, ale byl to porod - filtr se velmi rychle zanesl jemným kalem z rašeliny a vůbec nechtěl propouštět. Také se mi ten kornout velice často uprostřed protrhával, no prostě vopruz... Pak jsem filtroval přes kuchyňské ubrousky a bylo to o něco lepší, ale nechat to prostě pořádně usadit se mi nakonec zdá jako nejjednodušší a nejméně pracný způsob získávání čistého výluhu :)


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma