Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Pěstování > Indoor Pěstování

 
zapojení euro 1 ???? - Klikni zde pro originální téma
ganjaboss
mám euro jedna a flexo ale ve flexu sou tři kabely ale do eura můžu zapojit jenom dvě mám tak modrej hnědej a zelenožlutej tak kderý dva tam mám zapojit ??:(
Hlava
modrej a hnedej
Maestro
modrej je uzemnění, hnědej je fáze a žlutozelenej je nulák(bezpečnostní kabel)

Edit by Deda Mraz: !!! BACHA, takhle to není a nikdo to tak nezapojujte! Modrý vodič je nulák (pracovní), hnědý fáze a žlutozelený zemnící! Než někomu blbě poradit ohledně zapojení 230V, tak to radši neradit vůbec!!!
luckyBOB
je dobry na tek zluto zelenej treba namotat hrebik o nekam ho pichnout....prece jen je mensi sance zhoreni..
1.ondras
žlutozelenej je nulák???????
tak to fakt slyším poprví.......
modrej, že je uzemění??????
no vono to fungovat bude, ale brzy to někoho pokope :-)
ganjaboss
já tam mám ten hnědej a modrej !! Myslim ale že by to mělo foukat víc !!
Venerable
http://www.lpelektro.cz/data/clanky/barvy030903/view
ytsim
Pokud máš celý světlo jenom třeba z plastu, nebo něčeho nevodivýho tak ti stačí jenom dvojžílovej kabel, klidně i bílá dvojlinka a je vcelku jedno co kam zapojíš. Když máš už tříbarevnej kabel jak říkáš hnědej, modrej a žlutozelenej tak se to dělá následovně: pokud světlo nemá kostru - tzn. nějakou kovovou část (u zářivky to bývá třeba to vlastní kovový tělo, kde je startér, tlumivka a patice pro trubici) tak zapojuješ pro jistotu žlutozelenej a modrej kabel najednou.
Ještě odbočim a vysvětlim správnou terminologii:
hnědá nebo černá - fáze
modrá - pracovní
žlutozelená (někde v evropě jen zelená) - kostra
nulák nebo uzemění jsou zastaralý a hovorový pojmy, ale v žádným případě oficiální
Takže zpět k zapojení: když máš kroucenej kabel (tzv. licna) tak žlutozelenej a modrej prostě zkroutíš dohromady a zapojíš na jeden vývod a hnědej na druhej vývod. Při zapojování na druhý straně (tzn. zástrčka do zásuvky) zapoj hnědej na levej kolík, modrej na pravej kolík a žlutozelenej doprostřed na zdířku. V zásuvce je fáze !vždycky! na levé straně, podle toho je důležitý se řídit. Lepší si to třikrát v duchu představit než to posrat a zapojit blbě. (Jak už tady někdo napsal)
Když máš plnej (nekroucenej) kabel tak ten modrej a žlutozelenej prostě zkroutíš pod jeden šroubek. ¨
Jestliže máš nějakou část světla z kovu, např stínítko nebo tělo svítidla musí bejt tahle část připojená z bezpečnostních důvodů na kostru. V praxi to uděláš tak, že na vývody v čokoládě zapojíš hnědej a modrej a ten žlutozelenej přpojíš nějakým způsobem k týhle kostře. Je vcelku jedno jak, klidně můžeš použít kus holýho drátu a přilotovat to, v tomhle vodiči žádný napětí neni, je to jen z bezpečnostních důvodů.
Jendo důležitý upozornění!!! Když se zapojuje žlutozelenej vodič na kostru měl by se nechat delší než všechny ostatní barvy (to platí i při zapojování zástrčky). Jde o to, že kdyby někdo omylem vytrhnul ze světla přívodní kabel mohlo by se stát, že jak nulovací drát (teda modrej) tak kostrase vytrhnou a hnědej zůstane jako poslední. V tomhle případě neni světlo nulovaný a při prvním dotyku se uzemní...PŘES TEBE. Takže z tohohle důvodu se nechává žlutozelenej delší aby i v tomhle připadě zůstala kostra spojená se zemí - to je udělaný např. v rozvaděči.
Je to možná trochu složitý na pochopení, ale myslim že se tomu dá věřit - před pár rokama sem dělal paragraf padesátku.
Tak good luck.
pildo
ja si pre istotu vzdy este preskusam ci je faza nalavo, nedoverujem moc veciam, ktore boli robene este za komancov. inak boli aj pripady, ked mali zasuvky fazu napravo. napriklad ked sme sa prestahovali do vacsieho bytu tak cela elektrika bola dojeb..a. a to tam bol tipek, ktory robil 20 rokov v energetike. som sa dival ako idiot
ytsim
Jo to máš pravdu, vono je dobrý když chce člověk mít fakt jistotu si koupit nebo někde sehnat zkoušečku a bodnout ji do tý zásuvky abys věděl kde ta fáze je. Třeba taková obyčejná rozdvojka taky otočí fázi do pravý díry...
pildo
mam teraz taky problem. elektriku mam natiahnutu z obimky E27(klasicka ziarovka) takym dakym cudom za 120SK. urobil som si kabel, zapojil som to. a teraz ten problem. na ochrannom koliku nameriam skusackou napatie. a neviem preco, je to kupovana predlzovacka so 4ma zasuvkamy a neda sa rozsrobovat, je to asi nalisovane alebo co. preco je na tom koliku to napatie ked by tam nemalo byt. mam na tom zapojene len 3 ziarivky, PE vodic neni zapojeny, nezmesti sa do tej hovadiny s vidlicou
ytsim
Jestli dáš jeden vývod zkoušečky do fáze a druhej na kolík a ukazuje ti to napětí tak je to v pořádku, protože přez ten kolík se ta fáze uzemní. Problém by byl v tom kdyby vopravdu byla na kolíku fáze. To poznáš tak, že dáš jeden vývod zkoušečky na kolík a tim druhým se dotkneš jinýho kovovýho předmětu uplně mimo, kterej je uzemněnej, např. topení (jen pozor na barvu, ta nevodí).
Jestli fakt na kolíku naměříš fázi tak to běž honem rychle vrátit, protože v tom případě by se ti mohlo stát, že kostra tvýho svítidla (např. stínítko) by byla konstantě pod proudem. To je celkem průser, páč toho se pak stačí dotkout a stát holejma nohama na zemi a už inkasuješ :-))
Kdyby ti to v krámě nechtěli vzít tak jim to předveď jak to funguje... sem si jistej že když se paní prodavačka přesvědčí na vlastní prsty tak přestane mít námitky. Good luck.
kafevar
Pildo s tou prodluzovackou je klidne mozny, ze je z vyroby pokur.ena.
Kdyz se moje segra nastehovala do bytu v nove postavenym panelaku, tak na polovine zasuvek byla na koliku zapojena faze. Nastesti jsme to zjistili driv, nez to stacilo nekoho zabit. Takze duveruj, ale proveruj.
CAESAR
u nas v byte su zasuvky zapojene tak, ze zltozeleny tam ani neni a modry je aj na koliku a to tak ze modry prichadza na pravu dierku a ma odizolovany vetsi kus aby dociahol aj na kolik, cize nic moc
to znacenie sme sa na priemyslovke ucili takto:
striedavá sústava
L1,L2,L3-fázové vodiče-hnedá alebo čierna farba
N-stredný vodič-svetlomodrá
PE-ochranný vodič-zelenožltá
PEN-nulovací vodič-zelenožltá
jednosmerná sústava:
L+ -- kladný pól -- tmavočervená
L- -- záporný pól -- tmavomodrá

inac bacha na tie zapojenia, ak Ti to nahodou vyhori budes musiet platit este aj hasicov, lebo podla zakona ked nemas skusky nemas co do elektriky vobec zasahovat


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma