Grower.cz ~ Pěstování MarihuanyGrower.cz ~ MarihuanaGrower.cz ~ Pěstování Marihuany
Grower.cz Grower.cz Archív > Životní Styl > Kuřárna

 
Deja vu - Klikni zde pro originální téma
Masai_Mara
jelikož mám silný neutuchající pocit, že má současná karma je objevení léku na deja vu, prosím o vaše náhledy a názory na tento fenomén. Jsem přímo fascinován tímto jevem. Je skupinka, co tvrdí, že při deja_vú se Ti promítnou záblesky z minulých inkarnací situovány do současného prostředí. Další jedinci ho pak vysvětlují tím, že to, co zrovna vidíš, cítíš, slyšíš (další si doplňte), máš zakódovaný ve šroubovici (DNA) a prožíval to tak stejně někdo z Tvých potomků. No a pak tu je také vysvětlení od psychologů, kterému ale já vůbec nerozumim.
Sinuhet
To co vnimas, se ti zapisuje nejdrive do kratkodobe pameti odkud se to po chvili presouva do pameti dlouhodobe. To zda si neco zazil zjistujes tim ze porovnavas kratkodobou s dlouhodobou. Nekdy dojde k poruse a to co jde do kratkodobe se zaroven hned pise do dlouhodobe, takze porovnanim vznikne pocit jiz proziteho. Vsimni si ze nikdy nedokazes behem deja-vu spolehlive rict co se stane vzapeti. Mas jen pocit, ale konkretniho nic.
Masai_Mara
snad máš recht, neboť jak píšeš: mám jen pocit, tušení toho, co se stane v blízké mikrosekundě, ale abych odtušil, co bude za minutu, to už je hodně daleké budoucnost:-))
whatever
ja mam takovou soukromou teorii, ze se jedna o proziti snu (o teto situaci se ti zdalo a potom jsi ji prozil doopravdy a vzpomel sis na ten sen)
jinak zajimavy postreh sinuhete, nemas nejaky odkaz??

a jeste trochu odbocim - rika se ze clovek vyuziva prumerne 3procenta sveho mozkoveho potencialu (pri intoxikaci lsd udajne 6procent) ... mno, zajimalo by me, co by se delo pri 20
Sinuhet
whatever: To o vyuzivani procent je dost nesmysl. Kazdy neurolog nad tim krouti hlavou jak je mozne udavat nejaka procenta. Mozek pracuje v podstate cely. Ruzna centra se zapojuji rpi ruznych stavech atd... Fakt je to dost nesmysl to takto popisovat. O deja vu napriklad zde http://chronicle.com/free/v50/i46/46a01201.htm

Ziskano zadanim deja vu memory do google.
whatever
ja jsem psal prumerne - nerikam tim ze nejaka centra ,,vypnou,, a z celkove kapacity mozku pracuji jen 3procenta, ale jak rikas - neco se zapoji pri konkretnim stavu a jindy kdyz tato oblast neni potreba tak ,,vykon,, omezi. no a prumerne v jednu chvili se jedna o ty zminovane procenta.
mne se to zda logicke, ale samozrejme nejsem zadny neurolog
De la Vastierre
Třeba je to něco jako flashback ze spaní. Když člověk spí, tak mu v mozku vznikají látky, které tam jinak tvoří minimum, ukládají se tam a když se například vyplavujou, tak to tak zapůsobí a člověk se dostane do jako jiného stavu, na několik okamžiků.
A nebo by to mohl byt jev při nedostatečném okysličení mozku nebo co.
virgill
Sinuhet neni to nesmysl mozek pracuje na cca10% jeho schopnosti (samozrejme ze ne 10%mozku). ale jedine zvyseni tohoto vykonu o kterem vim je zpet do historie treba clovek z doby kamene mozek vyuzival vic. nevim sice kolik ale je to tak. jinak procenta se pocitat nedaji daji se jenom odhadovat a jestli myslis z ceho sou to procenta tak jde o v podstate o proud v mozku.
Firestarter
Ja deja vu prozivam skoro kazdy den, obcas je az neuveritelne jak je to dlouhe. Mozek me rika, ze uz jsem tuhle situaci nekdy zazil, ale kdyz se pokusim kouknout do predu, tak to nejde. Maximalne pouze o par chvil a to je urcite jen moje domenka.
Ja mam taky svoji teorii o tomhle. Myslim si, ze deja vu vznika tak, ze obcas na neco myslite a vypada to tak verne, ze to mozek ulozi, jako kdyby se to opravdu stalo a pak se to po case opravdu stane a mozek vam to ukaze najednou. Ale asi to je blbost ...
krytom
Jojo deja vu - touhle podivnosti taky trpim docela casto. Myslim si ze Sinuhetovo vysvetleni je docela rozumny zduvodneni. Jen bych k tomu pripojil ze koneckoncu delame spoustu veci stale stejne - pak snad muze dojit k tomu, ze nektere jakoby "jednotlivosti" ti navodi atmosferu uz proziteho a ty si pak svoji vzpominku muzes nevedomky upravit na soucasny prozitek, tak aby na nej presne sedela. Je to hodne zajimavej fenomen, ale myslim si ze uplny zduvodneni asi neni docela dobre mozne. Uz jen vzhledem k tomu, ze o praci naseho mozku toho vime moc malo a tak to jeste nejakej cas zrejme vydrzi.

Jedna vec u deja vu je moc zajimava - a to ten bezprostredni prozitek, kterej neumim moc dobre popsat, kdyz to zazijes. Proste ten pocit "Sakra, tohle uz tu bylo" ;)
Sinuhet
Kdyby jel mozek na 100% tak by vam soucasne fungovalo centrum pro hybani s levou rukou, pro cteni, pro hudbu, pro rizeni auta, pro spanek, atd... Vysledkem by byl asi epilepticky zachvat. Ja jsem rad ze muj mozek aktivuje jen ty centra ktera momentalne potrebuju.
Koho to zajima podrobneji tak zde:

There is no scientific evidence to suggest that we use only 10% of our brains.
http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html
punkejt
No je to tak, že člověk AKTIVNĚ využívá zhruba těch 6-8% mozkový kapacity. Ale to znamená, že to je ta část, kterou právě teď přemejšlíte, zbytek pracuje samozřejmě taky. Nemusíte přemejšlet nad tim, že musíte dejchat a jaký svaly potřebujete zapojit na to abyste udělali jeden krok. Mozek maká furt a to tak, že přes den odpočívaj v noci aktivní části a obráceně. Třeba takovej Einstein využíval aktivně prej asi 14% a Bethoven 20%. S tim deja vu a "zacyklením" paměti nevim. Optám se na to v úterý o biologii. Kupodivu to máme teď k tématu, probíráme spánek a paměť.
Jinak virgill má pravdu s tim proudem. EEG nic jinýho neumí měřit.
A k doplnění Sinuheta. Do dlouhodobé paměti se věci ukládají v REM fázi spánku (to je ta, kdy člověk koulí očima) a je to na těch synapsých uložený jako bílkovina syntetizovaná rybonukleovou kyselinou.
Jak jsem řikal to s tim zacyklením je zajímavý a optám se na to. D8m vědět v úterý večer. ;)
virgill
jj sinuhet ma pravdu krom toho centra pro rizeni auta to je blbost (-: ale pouzivat vsechny funcke naraz je blbost ale ja sem myslel neco trosku jinciho. skusim vysvetlit. mozek ma porad stejny pocet bunek tim je dany jeho potencial. ale muze se menit pocet spojeni danych bunek a ted je treba urcit kolikje sto procent to vsak nejde. nejde urcit kolik mozkovych spojeni jde maximalne vytvorit ale slo by jich vytvorit vic nez jich bezne je. nehlede na moznosti vyuzivai techto spojeni. to ale taky souvisi se spotrebou energie ta je totiz taky limitujici faktor.
punkejt
No ty spojení jsou taky daný. To neni že bys ráno měl mozek pospojovanej jinak než večer. :D
Ale jde o to co je právě aktivní.
Ten počet je pomalu důležitější než velikost mozku. Jasněže, když budete mít mozek vážící půl kila, tak ať bude pospojovanej sebelíp, tak prostě si to asi tak úplně nedáte... :) Ale největší mozek měl jeden anglickej zahradník, vážil mu 2,5 kila, ale byl to dement, protože to měl protě špatně pospojovaný. Naproti tomu jedna holčina šla na rentgen hlavy a tam jí zjistili, že nemá celou jednu polovinu mozku. Prostě neměla půlku mozku. Centra se jí vyvinula v tý první. Fungovala naprosto normálně, nebyla nijak divná. Prostě normální holka, až na to že jí v hlavě chyběla půlka mozku. :) To jsou takový dvě kuriositky, dokumentující ty spojení. ;)
virgill
punkejt prave ze jo rano kdyz se probudis tak jich mas tak o 1000? (tipuju) min - umreli. ale muzes si je povytvaret a hlavne pouzivat. co pouzivas neodumre. BTW polovina mozku neni zas tak malo heroinovy smazky maji az tretinu mozku oproti "clean and sorber" a stejne zijou....
punkejt
Ale nejsou normálně fungující... :)
virgill
punkejt jasne ale to nastava mnohem driv nez ten mozek klesne se svou hmotnosti na tu uroven.
viděla sem (v televizi) člověka, co půlku mozku neměl vůbec a odnesla to "jen"jeho pohyblivost. Ta osoba žila s ohromnou dírou v hlavě úplně normálně.
JInak deja-vu-taky mam vždycky takovej pocit, že to znám ze snu, vlastně se mi to stává i ve snu, kdy si vzpomínám, že už se mi přesně to samý zdálo.
Kristl
daja-vu je dobrej pocit...
jinak víte jakej je opak deja-vu? deža neví :D
whatever
kdyz si nekdo pamatuje sen , tak si z neho pamatuje jenom par sekund (v realite snu se tato chvilka zda delsi). takze je velka pravdepodobnost ze to co se ti stane, o tom se ti uz zdalo. ten pocet informaci ve snu je neuveritelnej - nekdy bych se chtel divat na filmy ktery by vznikly vernym zfilmovanim mych snu. heh-to by byl nasup.
No nevim, většinou je to takovej maglajz, že by to zfilmovat nešlo. Najednou jsem někde jinde a sem uplně někdo jinej a dělám uplně něco jinýho...nevim, jestli je to tim jak si ten sen snažim vybavit, tak se mi to motá a nebo jestli je to tak zamotaný už když se to zdá.
Deja-vu mě vždycky hrozně vykolejí z normálu, ať dělám co dělám, donutí mě to soustředit se na situaci a vzpomínat
Mno, deja-vu zažívám jenom občas - ale vždycky je to takovej pocit "kurňa tohle odněkud znám/tady už sem někdy byl/atd..., ale nijak zvlášť si to neuvědomuju
punkejt
Tak jsem se dneska na biologii ptal na to, jak to teda funguje. A odpověď je jednoznačná: To se neví. :D
Nikdo na to nepublikoval žádnou seriozní studii. Ty neseriozní samozřejmě mluví o tom, že to jsou prožitky z jiných životů, popřípadě stimulace našeho nevědomí a že to má něco společnýho se sny a tak. Ale nějaká faktickej výzkum nic neprokázal. Ale vzhledem k tomu jak je paměť složitá, tak dochází k nejrůznějším poruchám a fluktuacím a jednou z nich může bejt právě deja vu. Přednesl jsem tam tu Sinuhetovu teorii a to se našemu profesorovi moc jako nelíbilo. :) Samozřejmě, že to nepopřel, prootže nebylo nic prokázáno, jak jsem už řekl, ale prostě se mu to nelíbilo.
Takže závěrem:
Chyba v matrixu. :D
zfiře
deja vu je mazec.kdyz to prijde,tak muzeme jenom zasnout s jakou presnosti. obraz i zvuk presne jako vesnu.jo kdyz nadtim tak premyslim,citil nekdo ve snu nejakou vuni.docela bymeto zajimalo :vampire: :wink:
nozdra
tag osobně jsem samozřejmě nejenom cítil vůni, ale užž mě i dvakrát zabily, poprvé jsem to vodsral granátem:grrr: ve Vietnamu (asi) a podruhý mě nějakej typas postřelil:rocket: a bylo to tak vážný, že jsem zranění nakonec podleh.:frog: Dokonce jsem cejtil i ty pocity, když mě zasáhli střepiny a pocítil teplou krev, která mě stejkala po zádech, špatně se mi dejchalo, byl jsem slabší a slabší, pomalu jsem omdlíval a smrt se mi projevila tak, že najednou byla tma, no a já se z toho probudil. Bylo to hooodně zajímavý. Myslím si, že ve snu se dají zažít všechny stavy, pocity, vůně, strach, smrt atd. :angel:
felipe
no myslim ze vsechno uz prozity si clovek dokaze vybavit..pokud nezklame pamet :) pokud ano, casto k vyvolani z pameti pomaha opakovana pritomnost "zapomenuteho" jevu. Rek bych ze vsechno co uz si jednou cejtil, videl, slysel apod. se ti muze vratit ve snu v naprosto nahodnym poradi ;)
virgill
co si o tom mysli lidovky ale cert jim ver....
http://lidovky.centrum.cz/zajimavos...phtml?id=345029
Jedu si takhle ze stredni domu autobusem, na metro a poslouchám nějaký mp3 krze nejrobustnejsi mp3ku, tkovej zářivej modrostříbrnej cd přehrávač který jsem měl na opasku..
Chvíli čekám na ono metro, a v hlavě se mi začal odehrávat divnej pocit, spíš než pocit bych to přirovnal ke krátkýmu filmu jak se mě snaží tři cigáni(sorry naší menšině) okrást o ou mp3ku, nedávám tomu mnoho ovšem pocit byl čím dál intenzivnější jak jsem o tom začal přemýšlet...
Sundavám tedy mp3ku, která do té doby řvala do mých oušek..

A ejhle cosi mi řekne otoč se, a potom co jsem se otočil, vidim tři cigány, uplně stejně jako v před chvílí odehrané grotesce v mé hlavě, oni koukají na mě jak na zrození boha z užaslýma očima !!
Bleskurychle shovávám mp3ku do tašky a v tom momentě se vedle mě objeví čtvrtej cigán asi metr ode mě, v tu chvíli už mp3zamykám uvnitř své aktovky..
Kouká na mě jak puk, pak se otočí na ty tři za mnou s vykulenýma očima a posleze všichni z ničeho nic začnou utíkat...

potvrdila se mi vize..
a není to poslední věc která se mi takto promítla..

Druhá věc je o mnoho horší...
o rok později se naší rodině přihodila tragedie, nakladak mi rozmasiroval 6leteho brasku...
Problem z meho hlediska nastal ve faktu, že se mi ten den zdalo neco strasnyho, a hulime takhle speka s mym kamosem v praze a najednou jako by mi vypli mozek!!!
Říkám si co se kurva děje... a v tu chvili jsem opravdu myslel jen na nejhorší a čekal jsem co se muze asi tak dít...
-5minut na to telefon, kde se dozvim že se stalo něco hrozného v ten moment jsem věděl už na 70% co se stalo, ačkoliv jsem se to po telefonu nedozvěděl...
...mimoto ten pocit ,, to už jsem viděl" - je púodle mě dar některých pro některé...
Přeberte si to jak chcete, víc k tomu napsat neumim a v žádném případě nelakuju...
BTW: dobře se tato funkce mozku dá otestovat na bad tripu, už jste otočili Badtrip-na normální uvolněný stav?? já už ano
hellfire
P3Ci: Občas mi přijde jakoby člověk nějak zpracovával myšlenky někoho jinýho, který se ho týkají. Taky se mi stalo, že mě chtěl někdo přepadnout, jdu s mp3 nic neslyším a náhle vím, že mi chce někdo něco udělat a je za mnou, uplně se mi zastavilo srdce, prudce se otočím a vidím jak už na mě dvě nějaký trosky nabíhaj, naštěstí sem je setřásl. Přišlo mi jakobych četl jejich myšlenky, né konkrétní slova ale ten umýsl zaútočit se mi prostě zjevil, těško se to popisuje.
Stejně tak mi občas přijde, že zpracovávám myšlenky někoho koho dobře znám, třeba přítelkyně mi volá a já se podívám na mobil ani nevím proč i když se na něj celej den ani nepodívám a vteřinu na to začne zvonit. To je taková ta klasická haluz. Těžko říct jestli je to souhra náhod nebo skrytá schopnost mozku.
MaaaYaaa
No já jsem si nedavno chtěl lehce uprdnout ..a myslel jsem při tom na sraní .. !! :D Nevěřili byste, ale..
:D :D :D

...a ted zase vážně, jo no s tim telefonem... telepatie ;)
to se mi stává taky a celkem často, že čumim na tel, newim proč a najednou hovor ;)

záludné nástrahy života inu ))
Nexius
Hellfire hezky jsi popsal synchronicitu, jde o jev, který zkoumal C.G. Jung, více http://jung.sneznik.cz/soubor_slovn...nchronicita.htm
Pady
citace:
Původní příspěvek od P3Ci
BTW: dobře se tato funkce mozku dá otestovat na bad tripu, už jste otočili Badtrip-na normální uvolněný stav?? já už ano

To bych taky chtěl umět, jak jsi to udělal? :D To se ti během chvíle změnili pocity z nepříjemných na příjemné?
No hele, ani newim pořádně jak, ale v momentě kdy jsem sedel v rohu auta, a začínal jsem vnímat v mnohem širšim uhlu pohledu ;)
Začal jsem v tom hledat smysl, což do te doby bylo velmi složité, protože nato že vedle mě seděla jedna holčina a ja jí viděl jako kdyby ode mě byla 5metru, tk mě to prostě ve finálku rozesmálo, ale musel jsem ji hledat :D
(našla ona mě s brkem)

ale v tom přechodu z bad na normalni stav jsem cítil uplne stejnou mozkovou aktivitu jako při deja vu..
Jako kdyby se mi virtualni procesy v mozku vyply a ja zacal jet na resetovanym rozumu..
Něco jako když resetuješ pcčko ;)
Gabriel2
no moje teorie na dejavu... pokud verite ze clovek neni ohraniceny fyzickym telem a ze je nejaka duse ktera ma svoji pamet a inteligenci tak v navaznosti na to co psali budhiste ze cas ve skutecnosti neexistuje, je jen pritomny okamzik.. bych rekl ze je to jakoby zablesk z vyssiho vedomi mimo cas... to znamena takovy nahled do budoucnosti nebo minulosti.
Tohle mi pripada nejlogictejsi....
btw.. ohledne toho kolik procent mozku vyuzivame sem ted cetl studii o lidech a nebylo jich malo, kteri meli poskozeny mozek, naprikad jim chybela seda kura mozkova nebo dokonce bylo i par takovych kteri meli v hlave jen nejakou tekutinu a stejne zili normalni zivot s lehce nadprumernym IQ....
sem zvedav na reakce :-D
gremlin101
Na tohle téma jsem viděl zajímavý videjko a je to pouze chvilková chyba mozku...žádný nadpřirozeno, pohledy do budoucna/minulosti... A podle toho jak to tam popisovali, to dávalo smysl na 100%, takže věřím že je to pravda...

EDIT: Tak jsem našel i to video:

http://www.videacesky.cz/navody-dok...y/co-je-deja-vu

Co na to říkáte? Dává to smysl ne?
hellfire
Nexius: dík za info, zajímavý.

gremlin101: smysl to dává, video výborný, ale co takové ty situace, kdy člověk ví, že v té situaci už jakoby byl a díky tomu může mírně předpovídat její další průběh. To ta chyba mozku moc nevysvětluje. Nestalo se mi to často ale párkrát ano.
Příklad: dostavil se mi v rozhovoru několika lidí pocit, že jsem tohle už zažil, v ten moment jsem věděl jak bude rozhovor dál probíhat, spíš kdo další promluví, podíval jsem se tedy na člověka, dřív než začal mluvit, protože jsem věděl, že teď měl ještě něco říct, a pak jsem se otočil na příjezdovou cestu, protože jsem věděl, že hned na to co domluví se stane něco co mě donutí se tam podívat a ono k nám po ní, chvilkku na to, přijelo auto. Jasně tyhle situace se dějí tak vzácně, že by se dalo říct, že je to opravdu jen náhoda. Nebo snad čas plyne i nějak jinak než jak ho chápe naše vědomí a podvědomí je schopno "předbíhat". Pokud by ale bylo schopno předbíhat, znamenalo by to, že budoucnost je daná. A pokud je budoucnost daná, tak kde mám sakra drtičku už ji hledám 10 minut, teď tu někde byla a papírky taky v háji. To mi musí snad někdo krást.
masoquista
To mě se stávalo následující deja vu. Situace kterou jsem zažíval téměř každý den, ale deja vu pocit se objevil pouze v min. z případů. Vysvětluji si to tak: Např jdu po chodbě po schodech nahoru jako každy pracovní den, ale dejavu pocit se objeví pouze když periferně uvidím sukni kolegině ... ucítím její vůni stejně jako před měsícem kdy jsem tomu taky nevěnoval pozornost. Nebo jiná situace kouříme brko jako vždy ale dejavu se dostaví pouze v okamžiku, kdy mě probleskne hlavou stejná myšlenka. Deja vu mám jen pokud jsou tyto prožité situace spojeny s něčím, co je v podvědomí, nebo na to nějak pomyslím nepřímo...
masoquista
citace:
Původní příspěvek od Pady

To bych taky chtěl umět, jak jsi to udělal? :D To se ti během chvíle změnili pocity z nepříjemných na příjemné?


Jasně, stejně jako je to obráceně, kdy se z příjemných pocitů stane badtrip.


Veškerý obsah Copyright ©MM - MMVI Grower.cz
Grower.cz je diskusní server a magazín o pěstování marihuany.
Fórum obsahuje více než 350.000 příspěvků o pěstování marihuany doma.
Naše on-line galerie je největší kolekcí fotografií pěstování
marihuany na internetu s více než 125.000 fotkami.
Magazín o Pěstování Marihuany | Diskuse o Pěstování Marihuany | Návody na Pěstování Marihuany Doma